Informaţii generale despre utilizarea
aparatului
Generalităţi:
•După dezactivarea aparatului, aşteptaţi
încă câteva minute înainte de a scoate ali-
mentele.
• Scoateţi folia de aluminiu de la ambalare,
recipientele metalice etc. înainte de a pre-
para alimentele.
Gătire:
•Dacă se poate, gătiţi alimentele acoperite
cu un material dedicat utilizării la microun-
de. Gătiţi alimentele fără capac dacă doriţi
să le faceţi crocante
• Nu supraîncălziţi preparatele prin setarea
unei puteri şi a unei durate prea mari.
Mâncarea se poate usca, arde sau poate
să ia foc în anumite locuri.
• Nu utilizaţi aparatul pentru a găti ouă sau
melci în cochilie deoarece aceştia pot ex-
ploda. La ouăle ochiuri, mai întâi găuriţi
gălbenuşul.
• Înainte de preparare împungeţi în câteva
locuri mâncarea cu "pieliţă" sau "coajă",
cum ar fi cartofii, roşiile, cârnaţii folosind o
furculiţă. astfel încât mâncarea să nu ex-
plodeze.
• Pentru alimentele răcite sau congelate, se-
taţi o durată de preparare mai mare.
• Preparatele care conţin sos trebuie ames-
tecate din când în când.
• Legumele care au o structură fermă, cum
ar fi morcovii, mazărea sau conopida, tre-
buie gătite în apă.
• Întoarceţi bucăţile mari la jumătatea dura-
tei de gătire.
•Dacă este posibil, tăiaţi legumele în bucăţi
de dimensiuni cât mai egale.
• Folosiţi farfurii mari, întinse.
• Nu utilizaţi vase realizate din porţelan, ce-
ramică sau lut care conţin găuri mici, cum
ar fi pe mânere sau baze nefinisate. Ume-
zeala care intră în găuri poate provoca
crăparea vasului atunci când este încălzit.
• Tava de gătit din sticlă este un spaţiu de
lucru pentru încălzirea alimentelor sau li-
chidelor. Este necesară pentru funcţiona-
rea cuptorului cu microunde.
Decongelarea cărnii, puiului, peştelui:
• Puneţi alimentele congelate, despachetate
pe o farfurie bombată cu un recipient de-
desubt care să colecteze lichidul rezultat
în urma decongelării.
• Întoarceţi alimentele la jumătatea duratei
de decongelare. Dacă este posibil, tăiaţi şi
scoateţi bucăţile care au început să se de-
congeleze.
Decongelarea untului, a feliilor de tort şi
prăjiturilor:
• Nu decongelaţi complet alimentele în apa-
rat. Lăsaţi-le să se decongeleze complet la
temperatura camerei. Astfel veţi obţine un
rezultat mai uniform. Îndepărtaţi complet
toate ambalajele metalice sau din aluminiu
înainte de decongelare.
Decongelarea fructelor, legumelor:
• Nu decongelaţi complet fructele şi legume-
le care urmează
fie preparate crude în
aparat. Lăsaţi-le să se decongeleze la
temperatura camerei.
•Puteţi să utilizaţi un nivel mai mare de pu-
tere al microundelor pentru a găti fructele
şi legumele fără a le decongela mai întâi.
Semipreparate:
•Puteţi găti semipreparate la aparat doar
dacă ambalajul este adecvat pentru utiliza-
rea la microunde.
• Trebuie să respectaţi instrucţiunile pro-
ducătorului tipărite pe ambalaj (de ex. eli-
minaţi capacul metalic şi găuriţi membrana
din plastic).
76
www.zanussi.com