1 Aşezaţi aparatul pe o suprafaţă stabilă, orizontală şi netedă.
2 Rotiţi tava pentru pâine în sens antiorar şi ridicaţi-o pentru a o scoate din aparat. (g. 2)
Notă: Scoateţi întotdeauna tava pentru pâine înainte de a introduce ingredientele în aceasta, pentru a evita vărsarea ingredientelor în aparat.
3 Asiguraţi-vă că oriciul lamei de frământare şi tija rotativă din interiorul tăvii pentru pâine sunt complet curate.
Notă: Dacă aceste piese nu sunt curate, este posibil să nu puteţi asambla lama de frământare în mod corespunzător.
4 Aliniaţi partea plată a oriciului lamei de frământare cu partea plată a tijei din tava pentru pâine, apoi împingeţi ferm lama de frământare
pe tijă (g. 3).
Notă: Aveţi grijă să împingeţi lama de frământare în poziţia corectă; în caz contrar, aceasta se poate desprinde pe durata utilizării, fapt care afectează
procesul de amestecare sau de frământare.
Notă: Atunci când este asamblată corect pe tijă, lama de frământare prezintă un balans orizontal pe aceasta. Acest aspect este normal.
5 Dozaţi ingredientele pentru reţeta pe care doriţi să o preparaţi (consultaţi secţiunea „Reţete de pâine standard” de mai jos).
Notă: Dozaţi întotdeauna ingredientele în mod corect. Consultaţi secţiunea „Dozarea ingredientelor” din capitolul „Ingrediente”.
6 Introduceţi ingredientele în tava pentru pâine în ordinea în care sunt enumerate în reţetă.
- Dozaţi întotdeauna ingredientele în mod corect. Consultaţi secţiunea „Dozarea ingredientelor” din capitolul „Ingrediente”.
- Adăugaţi întotdeauna drojdia la nal. Faceţi o gaură în centrul făinii şi presăraţi drojdia în aceasta.
Nu amestecaţi drojdia cu niciunul dintre ingredientele lichide; în caz contrar, este posibil ca pâinea să nu crească în mod corespunzător, mai
ales atunci când utilizaţi cronometrul.
- Dacă un ingredient trebuie adăugat pe durata procesului de coacere, aparatul emite de trei ori un semnal sonor scurt şi unul lung după un
interval de 30 de minute, iar pe aşaj apare mesajul „ADD”. Dacă nu adăugaţi niciun ingredient, aparatul continuă pur şi simplu procesul de
coacere.
7 Introduceţi tava pentru pâine în aparat. Rotiţi tava în sens orar, până când se xează în poziţie (g. 4).
Dacă tava pentru pâine nu este asamblată în mod corect, lama de frământare nu funcţionează.
8 Lăsaţi în jos mânerul tăvii pentru pâine şi închideţi capacul aparatului.
9 Introduceţi ştecherul în priză.
, Aparatul emite un semnal sonor şi pe aşaj apare cifra „1”, care desemnează programul „Pâine albă simplă”.
1 Apăsaţi selectorul de meniu până când aşajul indică numărul programului corespunzător reţetei pe care doriţi să o preparaţi (g. 5).
, La ecare apăsare a selectorului de meniu, numărul de pe aşaj creşte cu o treaptă de 1.
, După 2 secunde, aşajul indică alternativ numărul programului selectat şi timpul de preparare.
Notă: Aparatul emite un semnal sonor la apăsarea accidentală a unui buton greşit, de exemplu, atunci când apăsaţi butonul de greutate pe durata
programului pentru aluat.
2 Apăsaţi selectorul de greutate o dată sau de mai multe ori pentru a selecta greutatea corespunzătoare a pâinii (g. 6).
Asiguraţi-vă că greutatea selectată corespunde cu cantitatea ingredientelor din reţeta selectată, pentru a evita creşterea excesivă sau
arderea pâinii. Consultaţi secţiunea „Reţete de pâine standard” de mai jos.
De exemplu, atunci când selectaţi o greutate de 750 g, greutatea prestabilită pentru pâinea albă, folosiţi 455 g sau 3¼ ceşti de făină albă.
Pentru programele de la 1 la 8, greutatea prestabilită este de 750 g.
, Punctul din partea stângă a aşajului indică greutatea selectată. Aşajul indică, de asemenea, numărul meniului selectat (g. 7).
3 Dacă doriţi, apăsaţi selectorul pentru culoarea crustei o dată sau de mai multe ori, pentru a selecta culoarea corespunzătoare a
crustei (g. 8).
Pentru programele de la 1 la 8, culoarea prestabilită a crustei este cea medie.
, Punctul din partea dreaptă a aşajului indică culoarea selectată a crustei. Aşajul indică, de asemenea, numărul meniului selectat (g. 9).
, Durata de coacere pentru programul selectat, greutatea şi culoarea crustei apar pe aşaj. Durata de coacere este indicată în ore şi
minute (g. 10).
4 Apăsaţi butonul de pornire/oprire/anulare pentru a începe procesul de preparare a pâinii. (g. 11)
Pe durata procesului de coacere, aparatul în sine şi capacul devin foarte erbinţi. Aveţi grijă să nu vă ardeţi.
Notă: Puteţi urmări procesul de amestecare, frământare şi coacere prin fereastra de vizualizare. Ocazional, este posibil să se formeze umezeală pe
interiorul ferestrei. Puteţi deschide capacul pentru a privi înăuntru în timpul etapelor de amestecare şi frământare, dar NU ÎL DESCHIDEŢI ÎN TIMPUL
PROCESULUI DE COACERE (aproximativ ultima oră din timpul de procesare total), întrucât aceasta poate duce la dezumarea pâinii.
, Aşajul cronometrează invers timpul de procesare, în trepte de 1 minut, până când pâinea este gata.
, La ecare cinci secunde, aşajul indică numărul programului selectat în locul timpului de procesare.
, La terminarea procesului de coacere, aparatul emite un semnal sonor. Alternativ, pe aşaj apare mesajul „Fin” timp de 1 secundă,
iar animaţia de păstrare la cald este aşată timp de 5 secunde, cu condiţia să nu apăsaţi niciun buton. (g. 12)
Notă: Modul de păstrare la cald nu funcţionează în cadrul programului pentru aluat. Dacă lăsaţi un aluat care este gata prea mult timp în aparat,
acesta poate creşte excesiv şi genera rezultate slabe la coacere. Pentru rezultate optime, scoateţi aluatul la sfârşitul programului şi urmaţi instrucţiunile
din reţetă pentru modelare, timpul de lăsat la crescut şi coacere.
Notă: Dacă nu scoateţi pâinea pe durata modului de păstrare la cald sau imediat după terminarea acestuia, coaja se umezeşte şi îşi pierde aspectul
crocant. Modul de păstrare la cald NU coace suplimentar pâinea şi NU o închide la culoare.
Puteţi utiliza cronometrul dacă doriţi ca pâinea să e gata la un moment ulterior. Decalajul de timp maxim care poate setat este de 13 ore.
129