9
Expunerea la grill
Atunci cand se gatesc la grill carne sau peste, ungeti-le cu putin ulei si puneti-le
intotdeauna pe gratarul cuptorului. Nivelul raftului depinde de grosimea
alimentelor.
Plasati intotdeauna o tava colectoare pe nivelul cel mai de jos, cu putina apa in
ea, pentru a evita fumul si mirosurile neplacute.
Cateva sfaturi
Pentru coacerea prajiturilor
In mod normal, prajiturile necesita o temperatura moderata (in mod normal intre
150 si 200°C). Suplimentar, cuptorul trebuie incalzit inaine – pentru aproximativ
10 minute. Usa cuptorului nu trebuie deschisa mai inainte ca cel putin ¾ din
timpul pentru gatit setat sa fi trecut. Aluatul pentru foetaje trebuie copt intr-o tava
sau forma de copt pentru 2/3 din timpul total necesar si apoi umplut in functie de
dorinta inainte de a se coace complet. In mod clar, timpul de gatit ramas,
depinde de tipul de umplutura utilizat (gem, fructe, etc.). Trebuie sa aveti grija
pentru a va asigura ca orice amestec de aluat au consistenta corecta deoarece
amestecurile mai putin consistente maresc in mod inutil timpul de coacere.
Aluatul brut sau amestecurile sunt greu de indepartat de pe lingura sau mixer.
Pentru prajirea carnii si pestelui
Carnea prajita la cuptor trebuie sa cantareasca cel putin 1 kg pentru a evita ca
aceasta sa devina prea uscata in timpul gatitului. Carnea rosie foarte frageda
care se doreste a fi gatita in sange, de exemplu bine gatita la exterior dar extrem
de suculenta la interior, necesita o temperatura ridicata pentru gatit (200-220
°
C).
Carnea alba, pui si peste in schimb, necesita o temperatura pentru gatit mai
redusa (150-175
°
C).
Ingredientele pentru sosul afferent trebuie puse in tava de copt chiar de la
inceput numai atunci cand intervalul de timp pentru gatit este foarte scurt.
In caz contrar acestea trebuie adaugate in ultima jumatate de ora. Un mod
simplu de a verifica daca carnea este facuta sau nu este sa o apasati cu o
lingura; in cazul in care carnea nu cedeaza sub aceasta presiune inseamna ca
este facuta pe o parte. In cazul fripturii de vita si fileurilor, al caror interior trebuie
sa ramana roz, timpii de coacere trebuie sa fie scurti.
Carnea poate fi gatita intr-o tava de copt sau altfel-direct pe gratar – in acest caz
fiind necesara plasarea unei tavi colectoare sub gratar pentru a colecta zeama
care se scurge. In cazul in care gatiti alimente foarte grase, este recomandat sa
le transati dupa 15 minute dupa ce le-ati scos din cuptor astfel incat sucul
(zeama) sa nu se scurga in exterior. Pentru a preveni formarea de prea mult fum
in timpul procesului de gatit, este o buna idee sa adaugati putina apa in vasul
colector de picaturi si – pentru a preveni formarea de abur – sa adaugati mai