Whirlpool SST2S Manualul utilizatorului

Tip
Manualul utilizatorului
Instrucțiuni de utilizare
CUPTOR
Sumar
Descrierea aparatului
Vedere de ansamblu
Accesorii
Coacerea la aburi
Activarea aparatului și utilizaea
Prima utilizare
Setarea orei
Setarea minutarului
Dispozitiv s
iguranță copii
Cum să realizați o coacere diferită?
Modificarea temperaturii de coacere
Modificarea duratei de coacere
Cum realizați o coacere diferită?
Întreruperea coacerii
La încheierea coacerii
Alimentarea cu apă
Precauții și sfaturi
Tabel de coacere
Cum procedăm în cazul anomaliilor?
Instrucțiuni de siguranță importante
Citiți atent manualul și strați-l cu grijă, la îndemâ
pentru a-l consulta la nevoie.
Descriea aparatului
2
Programator
Rezervor
Display
Generator
de aburi
Tub prelevare
apă
Canal evacuare
Tastă
selectare
Tastă blocare
comenzi
Alegere program
Setare
durată
Tasta
OK
START/
STOP
ON/OFF
Săgeată
Sus
DISPLAY
Tastă +
Tastă –
Săgeată
Jos
Reglare
temperatură
Indicare
blocaj
panou
Indicare
temperatură
Modalitate coacere
selectată
Indicatori de
preîncălzire
Indicare meniu
selectat
Indică modalitatea de
coacere
Indică:
Ora, Durata de coacere,
Încheiere Coacere
Vedere de ansamblu
Accesorii
ACCESORII
3
Tavă suport alimente (fig. 1)
Tava perforată din inox evită contractul între alimente și apa în condens.
Tavă colectare apă condens (fig. 2)
Tava în inox permite colectarea apei în condens.
Grătar (fig. 3)
Grătarul detașabil din inox: de introdus obligatoriu.
Rezervor detașabil (fig. 4)
Rezervorul permite alimentarea cu apă în cuptor în mod indeprendent.
Capacitatea e de cca 1 litru (nivel maxim).
Utilizarea apei cu puțin calcar va facilita întreținerea
cuptorului.
Este interzisă utilizarea apei demineralizate (nu
alimentare). Utilizarea apei
demineralizate poate
deteriora suprafața generatorului de vapori. De
preferat apă minerală îmbuteliată.
Elementele detașabile pot fi spălate în mașina de
spălat vase.
fig. 3
fig. 4
Sfat
Pentru coacere
,
așezați tava din
fig.1
pe tava din
fig.2
în sens invers
,
(
schema alăturată
).
Pentru a le așeza
,
așezați tava din
fig.1
pe tava din
fig.2
în același sens.
fig.1
fig.2
4
Aburii sunt utilizați la încălzire, decongelare și menținerea
la cald a alimentelor, mai ales a sosurilor.
Rumeniți mai întâi în vas cu puțin ulei carnea de pasăre,
vițel, porc până capătă un aspect rumenit. Încheiați prin
coacerea la aburi.
Tăiate în bucăți, alimentele se pot coace mai rapid și în
mod omogen.
Principiu de funcționare
Coacerea la aburi
Atenție
Umpleţi OBLIGATORIU rezervorul cu apă
până la nivelul maxim înainte de preparare.
Reintroduceţi rezervorul în orificiul aferent,
împingându-l la refuz până când veţi fi
avertizat printr-un clic.
Atenție
Pe parcursul procesului de preparare, aparatul
se încălzeşte. Când deschideţi uşa aparatului,
se emană vapori calzi. Nu lăsaţi copii să se
apropie.
Generalităţi
Prepararea reţetelor la aburi este foarte benefică dacă se
respectă modalităţile de utilizare. Sănătoasă şi naturală,
modalitatea de coacere la aburi păstrează nealterată savoarea
alimentelor. Un sos rafinat sau din legume aromate
constituie un exemplu în acest sens.
Nu se degajă nici un miros: este inutil să aromaţi apa în care
preparaţi reţeta cu diferite verdeţuri sau condimente, în timp
ce peştele poate fi parfumat, aşezându-l pe un strat de dafin,
iar puiul pe un strat de rozmarin sau de tarhon.
Prepararea la aburi permite realizarea simultană a mai
multor reţete, printre care: carnea, peştele şi legumele.
Această modalitate de preparare permite încălzirea cu
delicateţe a pastelor, orezului şi a piureului fără a exista riscul
de a se lipi între ele sau de a se usca. Totodată, facilitează
prepararea cremelor, budincilor, tartelor din orez…dacă
acestea sunt acoperite cu staniol, apa în condens nu le
înmoaie deloc.
Nu este necesar să săraţi dinainte, şi nici după, în apa de
preparare.
Pentru a oferi un aspect îmbunătăţit cărnii, este suficient să o
ungeţi pe toate părţile în tigaie, cu unt încălzit.
În comparaţie cu prepararea cu apă, cea la aburi prezintă
anumite avantaje, astfel:
Este rapidă: prepararea se declanşează imediat în timp ce
durata de preparare a alimentelor într-un recipient de apă se
declanşează o dată cu iniţierea procesului de fierbere.
Este dietetică: vitaminele (denumite „hidrosolubile”) şi
sărurile minerale sunt foarte bine conservate deoarece se
asigură o dizolvare minimă în apa condensată care acoperă
alimentele.
De altfel, nu este utilizată nici o materie grasă pentru a
încheia procesul de preparare.
Aburul respectă gustul alimentelor: nu degajă mirosuri, iar
savoarea reţetei preparate în tavă sau în tigaie nu se pierde
deoarece nu există dizolvare în apă.
Un dezavantaj al acestei modalităţi de preparare: este inutil
să preparaţi peşte care nu este proaspăt sau legume uitate în
frigider de o săptămână. Rezultatul ar fi catastrofal!
Aburul nu transmite nici gusturi, nici mirosuri; nu ezitaţi să
economisiţi timp şi bani, preparând reţetele simultan, fără a
exista riscul atingerii reciproce a acestora, un peşte sau o
prăjitură, de exemplu.
Aburul contribuie de asemenea la decongelarea‚ încălzirea şi
chiar conservarea la cald a sucurilor, îndeosebi.
Aburul contribuie şi la menţinerea frăgezimii alimentelor,
acestea fiind introduse în tigaie şi unse cu o mică cantitate
de ulei sau unt. Se recomandă în cazul cărnurilor, ca de
exemplu: pui, viţel, porc, obţinându-se de asemenea gradul
dorit de rumenire. Finalizaţi ulterior prepararea la aburi.
Tăiate în bucăţi, alimentele se prepară mai repede şi într-un
mod omogen, rămânând astfel întregi.
Apa ajunge în rezervor prin intermediul unei conducte.
Ajunsă aici este transformată în vapori întrând în contact
cu suprafaţa caldă situată în partea inferioară a cavităţii:
generatorul de vapori.
Nu este necesar să adăugaţi apă în vasul de preparare.
Pentru a garanta O ADEVĂRATĂ PREPARARE LA
ABURI, cuptorul dvs. este prevăzut cu vase special studiate
pentru o preparare perfectă.
Pornirea cuptorului
! O apăsare prelungită a tastelor și + și - permite
vizualizarea rapidă alistelor sau valorilor setare; cuptorul se
setează pe CREAȚIE.
Becul cuptorului
Lumina se aprinde în orice moment, deschizând ușa cuptorului.
5
Prima utilizare
După conectarea electrică a aparatului și activarea acestuia,
procedați astfel:
PORNIREA APARATULUI ȘI UTILIZAREA ACESTUIA
Activați panoul de control, apăsând simbolul:
Apare o lista cu limbile de utilizare. Pentru alegerea limbii
necesare utilizării, selectați cu ajutorul tastelor
Apăsați “OK” pntru confirmare. După ce ați ales limba, apar
următorii parametrii:
LIMBĂ-se alege limba de utilizare,
ORĂ-se setează ora exactă
TONURI-tonurile tastaturii,
MINUTAR-stabilire minute,
După setarea limbii de utilizare, după 60 sec. de inutilizare,
display-ul se comută automat pe meniul CREAȚIE.
Reglaţi ceasul
! Ceasul poate fi reglat numai dacă cuptorul e pornit
- apăsați ;apăsați tasta MENIU și urmați procedura
indicată.
1.
selectați simbolul ORĂ și apăsați tasta OK pentru
modificare
cei 4 digiți numerici luminează intermitent
2.
3.
Reglați ora prin intermediul tastelor
4.
apăsaţi tasta OK pentru confirmare
Setarea minutarului
! Minutarul poate fi reglat indiferent de starea cuptorului,
oprit sau pornit. Nu comandă aprinderea sau stingerea
cuptorului.
1. apăsați tasta “MENU”
2. cei 4 digiți numerici luminează intermitent
3. Reglați cu tastele
4. apăsaţi tasta OK pentru confirmare.
Când aparatul e pornit:
1. apăsați tasta “MENU”
2. selectați simbolul minutar și apăsați tasta
“OK” pentru modificare;
3. cei 4 digiți numerici luminează intermitent
4. Reglați cu tastele
5. apăsaţi tasta OK pentru confirmare
6. odată setat, puteți opri cuptorul.
Display-ul vizualizează minutarul la încheierea duratei
stabilite, cuptorul emite un semnal sonor care încetează
după 1 min sau apăsând orice simbol.
Când aparatul e oprit:
Siguranță copii
Funcția Siguranță Copii permite blocarea tastelor
cuptorului.
Pentru activare, apăsați tasta , selectați
ACTIVARE după care “OK” pentru confirmare.
Pentru dezactivare, repetați procedura indicată,
selectând opțiunea NU ACTIVAȚI.
Siguranță Copii se poate activa indiferent de
starea cuptorului. Se poate dezactiva în toate
cazurile precedente și chiar și atunci când cuptorul
a încheiat coacerea.
6
La fiecare activare, cuptorul se comută pe Meniu
UNIVERSALE.
Pentru a reveni la meniul principal de
selectare programe, apăsați tasta “
1
Activați panoul de control prin apăsarea simb.lui
5.
Apăsaţi tasta Start/Pauză
pentru a iniția procesul
de coacere.
6.
7
Cuptorul intră în faza de preîncălzire.
Un semnal acustic, împreună cu aprinderea tuturor
.
indicatorilor de preîncălzire semnalează încheierea
procesului de preîncălzire.
2.
Display-ul vizualizează:
UNIVERSALE
AUTOMATE
Cu ajutorul primei opțiuni selectate (scris negru pe
fond alb)
3.selectați opțiunea dorită cu tastele și confirmați,
apăsând “OK”. Display-ul se comută pe
vizualizarea programelor de coacere.
4.
Apăsați OK pentru confirmare.
8
Pe parcursul procesului de coacere, puteţi oricând să:
- modificaţi temperatura, apăsând tasta , , după care reglați
cu + sau - și confirmați prin OK (doar coaceri Universale)
- programaţi durata de coacere
- întrerupeţi coac
erea prin apăsarea tastei
START/PAUZĂ.
- setați minutarul
- opriți cuptorul, apăsând tasta
9.
În cazul unei căderi de tens
iune, dacă temperatura
cuptorului nu a scăzut prea mult, programul va fi reluat
de unde a fost întrerupt, datorită unui sistem de repornire
cu care este dotat aparatul.
Planificările de pornire nu sunt reluate, acestea trebuind
reactivate la reluarea curentului electric și reprogramate.
Programele de coacere UNIVERSALE
Programele UNIVERSALE reprezintă o modalitate
de coacere manuală.
În modalitatea UNIVERSALE puteți stabili durata și
temperatura (între 100° și 50°)
! Umpleţi OBLIGATORIU rezervorul cu apă până la
nivelul maxim înainte de preparare. Reintroduceţi
rezervorul în orificiul aferent, împingându-l la refuz
până când veţi fi avertizat printr-un clic.
PORNIREA APARATULUI ȘI UTILIZAREA ACESTUIA
Programele de coacere AUTOMATE
Cu modalitatea AUTOMATE puteți stabili doar durata.
Decongelare Automată
Sunt disponibile 2 Modalități de decongelare:
Crane: 55° C, Durata programată de dinainte: 30 min
Durată minimă: 5 min, maximă: 60 min
Decongelarea cărnii înainte de a fi preparată la grătar
(ex.: cârnați)
Legume: 60° C, Durata programată de dinainte: 30 min
Durată minimă: 5 min, maximă: 60 min
Decongelarea fileurilor de pește înainte de a fi pregătite.
Creveți roșii ce trebuie să rămână reci (pentru sosuri, etc.)
Încălzire 95° C, Durata programată de dinainte:15 min
Durată minimă: 5 min, maximă: 60 min
Pateuri, ficăței de pasăre de curte. Încălzirea rețetelor
semi-preparate.
File de pește: 75° C, Durata programată de dinainte:
15 min
Durată minimă: 5 min, maximă: 60 min
Coacerea peștelui subțire (file di sardine, știucă)
Pește întreg 85° C, Durata programată de dinainte:15 min
Durată minimă: 5 min, maximă: 60 min Pentru
coacerea alimentelor fragile. Pește întreg (păstrăvi)
Budin 90° C, Durata programată de dinainte: 20 min
Durată minimă: 5 min, maximă: 60 min
Ouă "a la cocotte"; roșii umplute. Torturi cu
brânză, creme, etc.
Ciocolată 80° C, Durata programată de dinainte: 15 min
Durată minimă: 5 min, maximă: 60 min Ciocolată topită
unt. Fructe puțin încălzite pentru consum imediat.
Pe parcursul procesului de preparare,
aparatul se încălzeşte. Când deschideţi uşa
aparatului, se emană vapori calzi. Nu lăsaţi
copii să se apropie.
7
Cum realizați o coacere
diferită?
Modificarea temperaturii de coacere
Puteți modifica temperatura doar în modalitatea
Universale.
Apăsați tasta C°.
Reglați, apăsând tastele + o –.
Confirmați alegerea, apăsând tasta OK.
Modificarea duratei de coacere
Pe durata coacerii puteți modifica durata de coacere,
apăsând și tastele + sau –.
Confirmați alegerea, apăsând tasta OK.
Apăsați START
pentru inițierea coacerii.
Întreruperea energiei electrice
Puteți întrerupe coacerea în orice moment,
apăsând START/ STOP (pentru cca 1 sec).
Dacă producerea aburilor nu a fost activată
(circa 1 min.), cuptorul se opreşte imediat, iar
indicatorul duratei dispare.
Dacă producerea aburilor a fost recent iniţiată,
indicatorul duratei reziduale indică 3 min.,
declanşându-se contorizarea în sens invers;
aburul se împrăştie înainte de a deschide uşa.
Cum realizați o coacere cu începere
întârziată?
Reglați modalitatea de coacere prestabilită, durata și
eventual reglați coacerea.
Ex: poziție Universale > Coacerea la Vapori
Temperatură 85° C.
Apăsați tasta și alegeți durata cu ajutorul tastelor
și +, de ex 30 min.
De ex. este ora 12 și 30 minute. Ați
programat o coacere de 30 minute. Ora
încheierii coacerii este 13:00.
Cu tastele selectați Încheiere coacere. Ora de
încheiere coacere apare pe display.
Reglați ora de încheiere coacere, apăsând tastele și +.
Ex este ora 14:00
Confirmați, apăsând OK și START pentru inițierea
programului
După aceste operații, încălzirea este diferită, ținând cont
de ora încheierii coacerii: 14:00.
La încheierea coacerii, se declanșează o serie de bip-
uri timp de câteva minute.
Întreruperea acestora s
e realizează prin apăsarea
tastei START/STOP timp de o secundă.
Goliți MEREU rezervorul.
Pentru a garanta o bună funcționare
cuptorului, ventilatorul continuă
funcționeze o perioadă de timp după
încheierea procesului de coacere.
La încheierea coacerii
În cazul problemelor referitoare la circuitul apei pe durata
coacerii, apare mesajullipsă apă”. Se va declanșa un bip,
iar pe display va apărea mesajul
Umpleți rezervorul de apă”.
Această anomalie se datorează mai ales:
- golirii rezervorului
- neintroducerii rezervorului.
După verificarea acestor două elemente, închideți ușa și apăsați
START: cuptorul se aprinde din nou.
Alimentarea cu apă
7
8
8
Precauții și
sfaturi
FUNCȚII
Temperatura
° C
COACERE EXEMPLE DE COACERE
100
Cea mai utilizată
coacerea la aburi
Legume și carne
85
Pentru coacerea
alimentelor fragile
Pește fragil întreg (păstrăv)
75
Carnea rămâne densă,
colagenul nu apare
Coacerea peștelui
fragil (file de s
ardine,
știucă)
90
Pentru coacerea
alimentelor fragile,
a fructelor,
compotului
Ouă "a la cocotte"; roșii umplute.
Torturi cu brânză, creme, etc.
95
80
Încălzire ușoară
Pateuri, ficăței de pasăre de
curte. Încălzirea rețetelor
semipreparate.
Ciocolată topită, unt.
Fructe puțin încălzite pentru
consumul imediat
55
Decongelare lentă fără
risc de coacere
Decongelarea fileurilor de pește înainte
de a fi preparate.
Creveți roșii ce trebuie să rămână reci
(pentru tarte și sosuri
)
60
Decongelarea cărnii înainte de a fi
preparată pe grătar
(ex: cârnați)
9
Tabel de coacere
9
° C Durata
ObservațiiAlimente
Carciofi (mici)
100 40 - 45 min.
Această durată variază în
funcţie de felul, mărimea şi
prospeţimea legumelor.
Urmaţi indicaţiile de la cap.
„Preparare”.
Durata de preparare rămâne
aceeaşi, oricare ar fi
cantitatea de preparat. Ex.:
una sau patru anghinare
beneficiază de aceeaşi
durată de preparare.
Pentru a verifica punctul de
fierbere, înţepaţi partea mai
groasă a legumelor gătite;
dacă este fiartă, nu va opune
nici o rezistenţă.
100 35 - 40 min.
100 18 min.
Preparare
Aşezaţi-le pe un vas cu capetele în sus
reduceți durata
În mănunchiuri
100 20 - 22 min.
100 25 - 30 min.
100 15 - 20 min.
Sparanghel
Broccoli
Morcovi
Ţelină
Dovlecei
Ciuperci
100 15 min.
felii
felii
cuburi
felii
Varză
100 30 - 35 min.
Varză de Bruxelles
100 30 - 35 min.
felii
Dovleci
100 10 - 15 min.
felii
Spanac
100 20 min.
(proaspete) întoarceți la jumătatea procesului
de coacere
100 35 min.
Salată de andive
100 30 min.
(congelate) întoarceți la jumătatea procesului
de coacere
îndepărtaţi cotoarele și tăiați în două, pe
lungime
Mărar
100 22 min.
tăiate în 2
Fasole verde
100 30 - 35 min
Napi
100 15 - 20 min.
cuburi
Mazăre proaspătă
100 20-25 min
Praz
100 25 min.
Cartofi
100 25 min.
100 40 - 45 min.
tăiate în 2
tăiate bucăți
întregi
Melci fără cochilie
Raci
90 10 - 12 min.
cu verdețuri aromate
Aşezaţi fructele de mare pe
grătarul vasului de sticlă,
adăugând verdeţuri
aromate.
Aşezaţi crustaceul pe un
strat de dafin.
95 20 - 25 min. cu verdețuri aromate
Homari
95 25 min.
Raci de mare
95 30 - 35 min.
în funcție de greutate
90 10 - 15 min.
Durata de preparare variază
în funcţie de tipul de fructe.
95 25 min.
90 10 min.
85 13 - 15 min.
*Bucății: bucăți rotunde de
pește între 2 și 3 cm
grosime (180/200 g) de
persoană
Solicitați produse
proaspete
Așezați peștii întregi în
vasul gol sau pe un strat de
dafin, de mărar sau alte
ierburi aromate.
La încheierea preparării,
eliminaţi pielea care poate fi
îndepărtată cu uşurinţă.
85 20 - 25 min.
85 20 min.
80 15 - 20 min.
85 15 min.
75 20 min.
80 15 min.
întregi, decojite
Bucăţi de fructe
în vas
bucăți(180 g)*
întreg (1 kg)
întreg (200 g)
bucăți (180 g)
în funcție de grosime
întreg (250 g)
fileuri
80 25 - 30 min.
85 15 min.
85 20 min.
75 15 - 20 min.
100 10 - 12 min
100 20 - 25 min.
100 20 - 25 min.
întregi (200 g)
bucăți groase (între 6 și 10 cm lungime)
bucăți (180/200 g)
fileuri
bucăți (180/200 g)
întreg (200 g) 13 - 15 min.
100 15 - 30 min.
Friptură 800 g: 55 - 60 min.
Coaste de pui: 35 - 40 min.
Friptură de curcan: 50 - 60 min.
Succesiv folosiţi grillul
pentru rumenire - pe un alt
vas.
100 25 min.
100 20 - 25 min.
95 25 min.
Mere/per
e/piersici
Compoturi
Creme
Merlu
ciu
Dorada
Aringhe
Merluciu (negru și galben)
Specie de pește pescar
ştiucă
merluciu
morun
Barbun
Păstrăv/somon
Pește (subțire)
Ton
Păstrăv întreg (1kg)
Carne de mânzat
Porc (file)
Pasăre (piept- file)
(ruladă de carne)
Cârnați
90 20 min.
Cu ouă proaspete și
conservate la
temperatura ambientală
100 7 min.
Cârnați de Morteau: 400 g
Cu coajă: aşezaţi direct pe grătar
Pe farfurie: a se aşeza singure pe un vas şi a se acoperi cu o folie alimentară
Vas sub presiune: a se consulta un reţetar specific.
100 5 - 6 min.
100 8 min.
100 10 - 12 min.
Introduceţi-le într-un vas, acoperiţi-le cu apă sau lapte deoarece aceste alimente îşi măresc volumul.
Acoperiţi vasul cu o folie de aluminiu pentru a evita scurgerea picăturilor de apă.
100 30 min.
La încheierea coacerii,
verificaţi starea de preparare a
acestora cu ajutorul unei
furculiţe
Orez, paste făinoase
Orez cu lapte
paste făinoase
100 25 min.
100 g orez spălat - 20 cl lapte 2
lingurițe de zahăr
200 g (1/4 litru de apă)
10
10
Cum procedați în cazul
apariției anomaliilor?
Ce trebuie să
faceţi?
Cauze
posibile
Displayul nu
se aprinde
Becul nu se
aprinde
Există pierdere de
apă sau de vapori pe
durata preparării
Cuptorul nu este
conectat la sursa de
energie electrică
Modulul electronic este
deteriorat
Verificaţi alimentarea
aparatului (siguranţa
instalaţiei electrice)
Apelaţi Service-ul
autorizat
.
Înlocuiţi becul
Conectaţi cuptorul
Înlocuiţi siguranţa
instalaţiei electrice
Becul este ars
Cuptorul nu este
conectat
Siguranţa instalaţiei
electrice este defectă
Uşa nu este bine
închisă
Garnitura uşii este
deteriorată
Apelaţi Service-ul
autorizat
Observaţi că…...
În oricare dintre cazurile de mai sus, dacă
intervenţia dvs. se dovedeşte a fi insuficientă,
contactaţi Service-ul autorizat.
INTERVENȚII
Eventualele interveții trebuie efectuate de către personalul
autorizat. În
momentul apelării, oferiți informații importante
referitoare la aparat (model, tip, număr de serie). Aceste
informații le regăsiți pre eticheta cu date tehnice (fig. 1).
BRANDT APPLIANCES SAS
7 rue Henri Becquerel
92500 RUEIL MALMAISON
230V ~ 50 Hz
MADE IN FRANCE
fig. 1
CZ5701552_00_IT 09/12
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10

Whirlpool SST2S Manualul utilizatorului

Tip
Manualul utilizatorului