Scholtes SMW2S Manualul utilizatorului

Tip
Manualul utilizatorului
Instrucțiuni de utilizare
CUPTOR
SUMAR
Precauții și sfaturi
Siguranță generală
Economie și grijă pentru ambient
Instalare
I
n
t
ro
ducere în mobilier
Conexiune electrică
Caracteristici tehnice
Descrierea aparatului
Vedere de ansamblu
Panou de comandă
Display
Va
se
Pornire și utilizare
Prima utilizare
Reglarea ceasului
Reglarea minutarului
Dispozitiv de siguranță copii
Activarea cuptorului
Re
țete
Programarea coacerii
Sfaturi de coacere
Tabel de coacere
Curățare și întreținere
Oprire
Curățarea aparatului
C
ur
ă
ț
area ușii
Asistență
I
n
strucțiuni de siguranță importante
C
i
tiți atent manualul și păstrați-l cu grijă, la îndemână
pentru a-l consulta la nevoie.
Precauții și sfaturi
2
INSTRUCȚIUNI DE SIGURANȚĂ IMPORTANTE. CITIȚI ATENT MANUALUL ȘI
PĂSTRAȚI-L LA ÎNDEMÂNĂ PENTRU A-L CONSULTA ULTERIOR.
Important
Scoateți produsul din ambalaj
.
Verificați-i componentele. Înainte de a folosi aparatul, citiți atent
instrucțiunile de instalare și utilizare pentru a vă obișnui rapid cu funcționarea acestuia. Păstrați
aceste instrucțiuni. Dacă vindeți sau cedați aparatul, înmânați si manualul de instrucțiuni
împreună cu acesta. Înainte de a utiliza aparatul citiți atent sfaturile de instalare și utilizare. V-au
fost furnizate din motive de siguranță pentru dvs. și familia dvs.
ATENŢIE:
Aparatul poate fi folosit de copii peste 8 ani și de persoane ce prezintă capacități fizice,
senzoriale sau mentale reduse numai sub supravegherea unei persoane adulte cu experiență
specifică și care să le fi instruit referitor la utilizarea în siguranță a aparatului și la posibilele
pericole ce derivă din utilizarea aparatului.
- Copiii nu trebuie se joace cu aparatul.
- Operaţiunile de curăţare şi de întreţinere nu trebuie fie efectuate de copii fără supraveghere.
Avertisment:
Permiteți copiilor să utilizeze aparatul după ce le-ați oferit instrucțiunile specifice necesare în
acest sens pentru a-l utiliza în siguranță și doar după ce au înțeles pericolele derivate dintr-o
utiilizare necorespunzătoare a acestuia.
Acest aparat şi părţile sale accesibile ating temperaturi ridicate pe parcursul coacerii. Trebuie să
fiţi atenţi şi să nu atingeţi elementele de încălzire. Îndepărtaţi copiii dacă nu sunt supravegheaţi
continuu.
ATENŢIE:
Este periculos (cu excepția persoanelor instruite) să efectuați operații de curățenie sau reparații
pentru care este necesară scoaterea capacului ce protejează de acțiunea microundelor.
Avertisment:
Nu încălziţi lichide sau altă mâncare în recipiente închise deoarece acestea pot exploda.
Când utilizați aparatul în modalitatea combinată, permiteți copiilor să-l utilizeze doar sub
supravegherea unui adult din cauza temperaturilor generate.
Nu folosiţi decât instrumente recomandate pentru cuptor.
Când încălziți alimente în recipiente de plastic sau hârtie, verificați cuptorul pentru evitarea
riscului de incendiu.
Dacă aţi observat urme de fum, opriţi aparatul sau trageţi ştecherul din priză şi lăsaţi uşa închisă
astfel încât îndepărtaţi orice urmă de fum.
Când încălziţi lichide în microunde există posibilitatea ca acestea să vă rănească, atingând
punctul de fierbere și depășind nivelul vasului în care au fost încălzite.
Conținutul biberonului și al dispozitivelor pentru nou-născuți se va agita, iar temperatura va fi
controlată înainte de consum pentru a evita arderi.
Nu încălziți oul cu coajă sau oul întreg bine fiert în cuptor; acestea nu trebuie încălzite în
cuptorul cu microunde întrucât există riscul de a exploda chiar dacă faza de încălzire nu s-a
încheiat.
Precauții și sfaturi
3
Acest aparat a fost construit pentru coacerea rețetelor cu ușa închisă.
Acest aparat a fost construit pentru uzul domestic sau similar, ca de ex.:
spații rezervate pentru personalul din magazine, birouri și alte spații similare.
utilizarea de către clienții hotelului, motelului sau a altor spații cu caracter rezidențial, etc.
Avertisment:
Nu utilizați aparate pe vapori.
Dacă ușa sau garnitura sunt deteriorate, cuptorul nu trebuie utilizat decât după repararea
acestuia de către persoane calificate.
Se recomandă curățarea regulată a cuptorului și îndepărtarea reziduurilor de alimente.
Dacă aparatul nu este întreținut periodic, suprafața riscă să se deterioreze, să își diminueze
durata de viață și pot apărea diverse pericole.
Nu utilizați aparate pentru curățare foarte abrazive sau raclete metalice ascuțite pentru curățarea
ușii cuptorului deoarece acestea pot zgâria suprafața sau sparge geamul.
ÎNGRIJIREA MEDIULUI AMBIANT
Materialele de ambalare ale aparatului sunt reciclabile.
Acest aparat este produs în conformitate cu Directiva Europeană CE 2002/96/CE,
referitoare la scoaterea din uz a aparatelor electrice și electronice. Asigurându-se acest
produs va fi colectat în mod corect, utilizatorul contribuie la prevenirea consecințelor
negative asupra mediului înconjurător și a sănătății.
Aparatele scoase din uz trebuie colectate separat atat pentru a optimiza rata de
recuperare și de reciclare a materialelor componente, cat și pentru a evita pericole care
pot determina dăunarea sănătății persoanelor sau poluarea mediului înconjurător.
Simbolul tomberonului tăiat care apare pe toate produsele reamintește obligația de a le
colecta separat. Pentru informații adiționale referitoare la colectarea aparatelor,
proprietarii pot contacta autoritățiile competente.
MODALITATEA STAND BY
După 30 secunde, dacă nu ați efectuat nicio operație, luminozitatea display-ului se diminuează,
cu scopul de a reduce consumul energetic.
În funcție de model, în cazul unei porniri diferite, un desen animat va înlocui ora și va indica
trecerea la Modalitatea stand by”. Acționând selectorul de coacere sau apăsând o tastă puteți
relua luminozitatea display-ului.
4
Instalarea aparatului
550
595
400
26
378
450
560
550
mini
560
550 mini
450
456
445
20
50
10
50
fig.1
Alegerea spațiului de instalare
Schemele de mai sus indică măsurile mobilierului pe care puteți poziționa cuptorul.
Cuptorul poate fi instalat fie deasyupra unui plan de lucru sau a unui mobilier în coloană
(deschis* sau închis) cu dimensiunile de încastrare indicate (a se vedea schema aferentă).
Acest cuptor este prevăzut cu o circulație optimă a aerului ce permite obținerea unor rezultate
bune de coacere și curățare, respectând următoarele elemente:
—Centrați cuptorul în mobilier, garantând o distanță minimă de 10 mm de mobilierul apropiat.
mobilele din apropierea cuptorului trebuie fie construite dintr-un material rezistent la căldură.
Pentru o mai bună stabilitate
, fixați aparatul în mobilier cu 2 șuruburi introduse în orificiile
specifice (lateral).*
INCASTRARE
Procedați astfel:
2)
Mai înainte efectuați o gaură de Ø 2 mm pe peretele mobilierului pentru a evita ca lemnul să se
fixeze
3)
F
ixați cuptorul cu 2 șuruburi.
(*) damobilierul e deschis, deschiderea maximă trebuie fie de 70 mm.
Sfat
! Instalarea se va face conform prezentelor instrucţiuni, numai de către persoane calificate.
5
Instalarea aparatului
Branşamentul electric
Siguranța electrică va fi garantată printr-o încastrare corectă în mobilier. Pe parcursul
montajului și a operațiilor de întreținere, aparatul trebuie deconectat de la rețeaua electrică.
Conectarea electrică se va face înainte de a instala aparatul în mobilier.
Verificați următoarele:
Cuptorul trebuie conectat la un cablu de alimentare (standardizat) cu trei conductori
1,5mm2 (1ph + 1N + terra) ce trebuie conectați la o rețea electrică 220-240V
~
monofa prin
intermediul unei prize de curent 1ph +1 nul + împământare conform CEI 60083 sau a
unui
dispozitiv de întrerupere ominipolară în conformitate cu regulile de instalare.
Atenție
Cablul
(
galben-verde
)
este conectat la cutia contactelor
aparatului ce necesită
împământare
.
Conectată la o priză de curent, acesta trebuie să fie accesibil și după instalare.
Siguranța instalației trebuie fie de
16
amperi.
! Cablul trebuie controlat periodic și înlocuit doar de către tehnicieni autorizați pentru a evita
eventuale pericole.
Deconectați aparatul de la rețeauia electrică fie trăgând de ștecher, fie întrerupând aparatul,
accesând întrerupătorul general.
Priză de curent 2
poli +
împământare
normativa CEI
60083
Cablu
de alimentare
lungime cca 1,50 m
Contor 20A Monofa
220-240V
~
50Hz
Linie monofa 220-240 V
~
S
iguranță 16A
priza să fie legată la pământ și să respecte normele legale;
priza poată fi în măsură de a suporta sarcina maximă
de putere, indicată pe eticheta autoadezivă (a se vedea
mai jos);
tensiunea de alimentare fie cuprinsă în valorile
indicate pe eticheta autoadezivă (a se vedea mai jos)
Descrierea aparatului
6
PROGRAMMA COTTURA
gratin
tradizionale
multilevel
veloce
ON/OFF
O
AFFICHEUR
Reglare DURATĂ
Tastă-
Touche +
START/
STOP
Indicaz
ione
delIInduic
șă blocatăe
mInIn
In
Indicateur
ndic
Indicatori de
Preîncălzire
Modalitate coacere
selectată
nel
d'enent préconisé
A
B
Panou de programare
Bar
ă
de comenzi
N
i
ve
le de comandă
Selectare
program
Tastă
OK
Săgeată
Sus
Re
glare Temperatură
DISPLAY
Săgeată
Jos
Tasto +
Tastă blocare
comenzi
Tastă selectare
Indica nivelul setat
al cuptorului
Indica modalitatea de
coacere
Indică: Ora, Durata Coacerii, Încheiere Coacere
Semnalizare
u
șă
b
l
o
c
a
C
C
B
A
Indicare Temperatură
Indicare Meniu Selectat
Accesorii
7
Grătar
(Fig. 1)
Grătarul este folosit pentru a rumeni sau coacere pe grătar diferite
rețete. Grătarul nu va fi utilizat împreună cu alte recipiente metalice
în funcția microunde, gril+microunde sau căldură ventilată
+microunde. Totuși e posibil încălziți un aliment intr-un recipient
de aluminiu, izolând grătarul corespunzător.
ACCESORII
Fig. 04
Fig. 01
Fig. 03
Fig. 02
Tava cuptorului
(Fig. 2)
P
oate fi utilizată pentru coacerile Bain-marie, umplând-o cu apă
până
la
jumătatea
înălțimii
acesteia.
Poate
fi utilizată ca și plan de
coacere.
Obs.
:
Atenție
:
nu folosiți niciodată tava în funcția
Micro
u
nde,
s-ar putea deteriora cuptorul
.
Grătarle laterale
(Fig. 3)
2
rafturi de susținere permit utilizarea accesoriilor pe 3 nivele. Sunt
disponibile 3 nivele de poziționare, în funcție de tipul de coacere și de cel
al alimentelor
(fig.4).
C
u funcția grill sau grill + microunde, accesoriile (grătarul sau tava
din sticlă) trebuie așezate pe primul nivel pentru alimentele dense ca
de exemplu: fripturi și pe al treilea nivel pentru alimentele subțiri ca
de ex. : cârnații sau coastele.
Pentru coacerea cu sau fără microunde, puteți așeza grătarul sau
tava cuptorului pe primul sau al doilea nivel, în funcție de tipul
rețetei.
8
Pornire şi utilizare
Dacă folosiți cuptorul pentru prima dată, lăsați-l
funcționeze timp de aproape 1h, reglând termostatul la
maxim și cu ușa cuptorului închisă. Opriți cuptorul,
deschideți-i ușa și aerisiți încăperea. Mirosurile care se
degajă uneori în urma acestei operații se datorează
evaporării produselor utilizate la fabricarea cuptorului..
!Nu depozitați obiecte pe fundul cuptorului-puteți produce
daune emailului.
Așezați recipientele pe grătarele din dotare!
Pentru coacerile pe bază de aluat se recomandă să nu
deschideți ușa pentru a nu descrește aluatul.
O apăsare prelungită a tastelor - și +
permite vizualizarea rapidă a listei sau valorilor setate.
La fiecare aprindere, cuptorul se comută pe Meniul
CREAȚIE.
Dacă la aprinderea display-ului nu atingeți nicio tastă
timp de 30 min, acesta se stinge.
Ventilator de răcire
Pentru obținerea reducerii temperaturii externe, un
ventilator de răcire generează un jet de aer către panoul
de control, uşa cuptorului și partea inferioară a ușii
acestuia.
! La încheierea perioadei de coacere, ventilatorul
rămâne în funcţiune până la răcirea cuptorului.
Becul cuptorului
Lumina se aprinde în orice moment, deschizând ușa
cuptorului.
Prima activare a cuptorului
Dupa conectarea electrică, la prima alimentare, porniți
panoul de control, apăsând simbolul .
. Apare o lista cu limbile de utilizare. Pentru
alegerea limbii necesare utilizării, selectați cu ajutorul
tastelor
Apăsați “OK” pntru confirmare. După ce ați ales limba,
apar următorii parametrii:
LIMBĂ-se alege limba de utilizare,
ORĂ-se setează ora exactă
TONURI-tonurile tastaturii,
MINUTAR-stabilire minute,
După setarea limbii de utilizare, după 60 sec. de
inutilizare, display-ul se comută automat pe meniul
CREAȚIE.
Siguranță copii
Funcția Siguranță Copii permite blocarea tastelor
cuptorului.
Pentru activare, apăsați tasta , selectați
ACTIVARE după care “OK” pentru confirmare. Pentru
dezactivare, repetați procedura indicată, selectând
opțiunea NU ACTIVAȚI.
Siguranță Copii se poate activa indiferent de starea
cuptorului. Se poate dezactiva în toate cazurile
precedente și chiar și atunci când cuptorul a încheiat
coacerea.
Reglaţi ceasul
! Ceasul poate fi reglat numai dacă cuptorul e pornit
-apăsați ;apăsați tasta MENIU și urmați procedura
indicată.
1.
selectați simbolul ORĂ și apăsați tasta OK pentru
modificare
cei 4 digiți numerici luminează intermitent
2.
3.
Reglați ora prin intermediul tastelor
4.
apăsaţi tasta OK pentru confirmare
Setarea minutarului
! Minutarul poate fi reglat indiferent de starea cuptorului,
oprit sau pornit. Nu comandă aprinderea sau stingerea
cuptorului.
1. apăsați tasta “MENU”
2. cei 4 digiți numerici luminează intermitent
3. Reglați cu tastele
4. apăsaţi tasta OK pentru confirmare.
Când aparatul e pornit:
1. apăsați tasta “MENU”
2. selectați simbolul minutar și apăsați tasta
“OK” pentru modificare;
3. cei 4 digiți numerici luminează intermitent
4. Reglați cu tastele
5. apăsaţi tasta OK pentru confirmare
6. odată setat, puteți opri cuptorul.
Display-ul vizualizează minutarul la încheierea duratei stabilite,
cuptorul emite un semnal sonor care încetează după 1 min sau
apăsând orice simbol.
Când aparatul e oprit:
9
La fiecare activare, cuptorul se comută pe Meniu
CREAȚIE.
Pentru a reveni la meniul principal de selextare
programe, apăsați tasta “P”
Programe de coacere CREAȚIE
Aceste programe includ toate tipurile de coacere
manuale.
! Toate programele au o temperatură de coacere
prestabilită. Aceasta poate fi modificată manual şi reglată,
după plac, între 30°C şi 220°C (dacă e posibil).
Pentru fiecare dintre acestea, cuptorul garantează
parametrii esențiali de reușită a rețetelor, de la cele simple
la cele sofisticate-temperatura,sursa de căldură,umiditate
și circulație forțată a aerului sunt valori controlate automat.
Acest capitol a fost realizat în colaborare cu expertul
culinar. Vă recomandăm să urmați sfaturile pentru a
beneficia din plin de experiența sa și pentru a obține o
coacere mereu perfectă. Funcțiile de coacere,
temperaturile și rafturile de poziționat rețete sunt conforme
utilizării acestuia pentru obținerea rezultatelor optime
Pentru fiecare funcție CREAȚIE, în tabelul următor se
recomandă coacerea la cald sau rece pentru obținerea
rezultatelor optime. Dacă se folosește cuptorul încălzit,
atunci așteptați finalizarea fazei de
preîncălzire,semnalată prin secvențe de semnale
acustice.Temperatura se determină automat în baza
tipului de coacere ales; o puteți modifica, adaptând-o
rețetei specifice. Puteți opta și pentru o coacere cu
pornire inârziată sau imediată.
Pornire şi utilizare
1
Activați panoul de control prin apăsarea simb.lui
5.
Apăsaţi tasta Start/Pauză
pentru a iniția procesul
de coacere.
6.
Cuptorul intră în faza de preîncălzire~
7
.
Un semnal acustic, împreună cu aprinderea tuturor
indicatorilor de preîncălzire semnalează încheierea
procesului de preîncălzire.
2.
Display-ul vizualizează:
UNIVERSALE
AUTOMATE
REȚETE
cu ajutorul primei opțiuni selectate (scris negru pe fond
alb)
3.
selectați opțiunea dorită cu tastele și confirmați,
apăsând “OK”. Display-ul se comută pe
vizualizarea programelor de coacere.
4.
Cu ajutorul
si apăsați OK
selectați programul de coacere
8
.
Pe parcursul procesului de coacere, puteţi oricând să:
- modificaţi temperatura, apăsând tasta , , după care
reglați cu + sau - și confirmați prin OK
- programaţi durata de coacere
- întrerupeţi coac
erea prin apăsarea tastei
START/PAUZĂ.
- setați minutarul
- opriți cuptorul, apăsând tasta
9
În cazul unei căderi de tens
iune, dacă temperatura
cuptorului nu a scăzut prea mult, programul va fi reluat
de unde a fost întrerupt, datorită unui sistem de repornire
cu care este dotat aparatul.
Planificările de pornire nu sunt reluate, acestea trebuind
reactivate la reluarea curentului electric și reprogramate.
Programul COACERE PE MAI MULTE NIVELE. Se
activează toate elementele de încălzire și ventilatorul.
Căldura fiind constantă în tot cuptorul, aerul coace şi
rumeneşte alimentul în mod uniform. Se pot utiliza maxim
două rafturi simultan.
Programul BARBECUE. Se activează elementul de
încălzire superior . Temperatura ridicată şi directă a grill-ului
este recomandată pentru alimentele care necesită o
temperatură superficială. Coacerea se va face cu uşa
cuptorului închisă.
Programul FRIGARE
Se activează elementul de coacere superior și elementul de
încălzire circular și ventilatorul. Iradierii termice
unidirecţionale i se alătură circulaţia forţată a aerului din
interiorul cuptorului. Acest lucru împiedică arderile la
suprafaţa alimentelor, mărind puterea de pătrundere a
căldurii. Coacerea se va face cu uşa cuptorului închisă.
Program RUMENIRE REȚETE
Se activează elementele de încălzire superior și circular și intră în
funcțiune ventilatorul. Unește iradierii termice circulația forțată a
aerului în interiorul cuptorului. Acest fapt împiedică arderea
superficială a alimentelor, mărind puterea de penetrare a căldurii.
Efectuați coacerile cu ușa închisă.
Programul DECONGELARE
Ventilatorul permite circulația aerului la temperatură ambientală
în interiorul cuptorului. Este indicat pentru decongelarea
oricărui tip de aliment, dar, în particular a alimentelor delicate
ce nu necesită căldură de exemplu: tort de înghețată, dulciuri
cu cremă, dulciuri cu fructe.
Programul TRADIȚIONAL
Pentru această coacere tradițională se recomandă
utilizarea unui singur raft-recomandat pentru coaceri lente
tip Bain Marie (este recomandat de a vărsa apă direct în
tavă). Utilizând mai multe, temperatura nu va fi uniform
distribuită.
Program TARTE
Parametrii folosiți fac din acest program un mod ideal
de gătit pentru toate rețetele de tarte.
Program DESERTURI
Acest mod de coacere este ideal pentru toate dulciurile
de patiserie, neincluse în programele BRIOȘE și TARTE
(de ex., biscuiței, pandișpan, etc...).
10
Pornire şi utilizare
Program CREȘTEREA ALUATULUI
Se actiează elementul de încălzire circular și intră în funcțiune
ventilatorul doar în faza de preîncălzire. Temperatura cuptorului
este ideală pentru activarea procesului de creștere a aluatului.
Pe parcursul procesului de creștere a aluatului, ușa trebuie
lăsată închisă.
Program BRIOȘE
Parametrii folosiți fac din acest program un mod ideal de
gătit deserturi conținând blat natural.
Program Prăjitură MARONIE Temperaturile sunt
presetate și nemodificabile. Programul MERINGA ALBĂ e
ideal pentru uscarea meringue. Modul de coacere
MERINGUE este ideal pentru rumenirea
acestora.Programul MERINGA MARONIE e ideal pentru
coacerea meringue.
Program PASTEORIZARE
Acest tip de coacere este indicat pentru fructe, legume, etc.
Recipientele de mici dimensiuni pot fi poziționate pe 3 nivele.
Recipentele trebuie lăsate să se răcească în interiorul
cuptorului. Cuptorul trebuie să fie neîncălzit pentru
introducerea acestor rețete.
Programele TEMPERATURĂ SCĂZUTĂ carne, pește,
legume Acest tip de program permite coacerea alimentelor
(carne, pește, fructe, legume). Temperaturile ce pot fi
selectate sunt: 85, 95, 120°C, garantând o coacere perfectă.
Avantajele sunt următoarele:
- temperaturile fiind scăzute (în general, inferioare
temperaturii de evaporare), dispersia de lichide de coacere
datorată evaporării va fi considerabil redusă, iar alimentul va
deveni moale;
- la coacerile de carne, fibrele musculare se retrag mai puțin
î
n comparație cu coacerea clasică. Rezultatul este obținerea
unei cărni mai fragede. Rumenirea cărnii va trebui efectuată
înainte de a introduce în cuptor rețeta. Coacerea la
temperatură redusă - vacuum, utilizată de 30 de ani de cei
mai mari bucătari, prezintă următoarele calități:
- gastronomice:permite concentrarea aromelor, respectând
caracteristicile gustative ale alimentului și menținându-le
morbidețea și frăgezimea.
- igienice:se respectă normele igienice, acest tip de coacere
protejând alimentele de efectele nocive ale oxigenului și
garantând o conservare prelungită rețetelor în frigider.
-organizative:grație prelungirii duratei de conservare.
-dietetice:această coacere limitează utilizarea substanțelor
grase și permite realizarea unei coaceri ușoare și digerabile. -
economice:se reduce greutatea produselor.
Pentru utilizarea acestei tehnici, este necesar să dețineți un
aparat vaccum, echipat cu pungi de conservare aferente.
Urmați indicațiile pentru păstrarea alimentelor la vaccum.
Tehnica vacuum-ului permite și conservarea produselor crude
(fructe, legume) și a produselor deja coapte (coacere
tradițională).
11
Programe automate de coacere
! Temperatura şi durata coacerii sunt presetate
prin intermediul sistemului C.O.P(Coacere Optimă
Programată) care garantează în mod automat un rezultat
perfect. Coacerea se întrerupe automat, iar cuptorul
avertizează când mâncarea este gata. Acest capitol a fost
realizat în colaborare cu expertul culinar. recomandăm
urmați sfaturile pentru a beneficia din plin de
experiența sa și pentru a obține o coacere mereu
perfectă. Funcțiile de coacere, temperaturile și rafturile de
poziționat rețete sunt conforme utilizării acestuia pentru
obținerea rezultatelor optime.
Program PÂINE
Pentru obţinerea celor mai bune rezultate, vă sfătuim să
urmaţi cu atenţie indicaţiile de mai jos:
respectaţi reţeta;
nu uitaţi să vărsaţi 150g (1,5dl) de apă rece în
tavă corespunzătoare introdusă la baza cuptorului;
Introduceți în cuptorul neîncălzit. Dacă doriți să introduceți
în cuptorul încălzit, display-ul va vizualiza CUPTOR PREA
CALD până când temperatura cuptorului va atinge 40
grade. Acum puteți introduce pâinea.
Reţetă pentru PÂINE (aluat maxim):
Ingrediente:
Reţetă pentru pâine: 650g făină, 350 g. apă, 12g.
sare, 25g. drojdie proaspătă (sau 4 pliculeţe praf)
Proces:
Amestecaţi făina cu sarea într-un vas mare.
• Diluaţi drojdia în apă călduţă (circa 35 de grade).
• Faceţi o grămăjoară din făină, cu o adâncitură la mijloc.
• Vărsaţi amestecul de apă şi făină.
Frământaţi până când obţineţi un aluat omogen şi puţin
lipicios, prin tragere şi pliere timp de 10 minute.
Daţi aluatului forma unei mingi, puneţi-l într-un castron
şi acoperiţi-l cu o folie de plastic pentru a evita uscarea
la suprafață. Introduceți castronul în cuptor, activând
funcţia manuală TEMPERATURĂ JOASĂ la 40°C şi
lăsaţi dospească timp de circa 30/40 min sau la
temperatura ambientului cca o oră (volumul
aluatului trebuie să se dubleze).
• Împărţiţi aluatul pentru a obţine mai multe pâini.
• Puneţi-le pe grătar cu hârtie de cuptor
(de aceeași dimensiune internă a tăvii) și presărați făină.
• Daţi bucăţile de aluat prin făină.
• Faceţi mici incizii pe pâini.
Programul TARTE
Aceasta funcție este ideală pentru tarte (acestea
necesită o bună coacere dedesupt). Introduceți rețeta,
indiferent de starea cuptorului: cald sau rece.
Program FRIGARE...
Utilizați această funcție pentru coacerea cărnii de vițel,
porc și miel. Introduceți în cuptorul neîncălzit. Puteți
introduce și în cuptorul încălzit. Cu anumite programe
FRIGARE puteți selecta nivelul de coacere dorit: BINE
FĂCUT, MEDIU și ÎN SÂNGE.
Program BRIOȘE
Această funcție este ideală pentru dulciuri tip patiserie pe
bază de aluat. Introduceți în cuptorul neîncălzit. Puteți
introduce și în cuptorul încălzit.
Program PRĂJITURI CU BLAT
Această funcție e ideală pentru toate rețetele pe bază
de ̀ aluat chimic. Introduceți în cuptorul neîncălzit. Puteți
introduce și în cuptorul încălzit.
Program DULCIURI
Această funcţie este ideală pentru coacerea prăjiturilor
atât pe bază de drojdie naturală, cât şi pe bază de drojdie
chimică şi fără drojdie. Introduceţi în cuptorul rece. Este
oricum posibil să folosiți şi cuptorul încălzit.
Program PIZZA
Utilizați această funcție pentru coacerea pizzei. Urmăriți
capitolul următor pentru detaliile rețetei. Pentru obținerea
unor rezultate optime vă recomandăm să urmați sfaturile
de mai jos :
respectați rețeta;
greutatea amestecului trebuie să fie de 350g - 500g.
ungeți ușor tava și recipientele.
Introduceți în cuptorul neîncălzit. În cazul în care introduceți în
cuptorul cald, display-ul va vizualiza mesajul CUPTOR PREA
CALD” până când temperatura va atinge 120°. În acest
moment puteți introduce pizza.
Rețetă pentru PIZZA :
Rețetă pentru 3 sau 4 pizze: 1000g făină, 500g Apă, 20g
Sare, 20g Zahăr, 10cl ulei măsline, 20g aluat natural (sau
2 plicuri drojdie praf)
Creșterea naturală a amestecului: 1 ora sau funcția
manuală CREȘTERE ALUAT la 40°C și lăsați
crească pentru cca 30/45 minute.
Introduceți în cuptorul neîncălzit.
Activați programul PIZZA.
Introduceţi în cuptorul rece.
Porniţi coacerea
PÂINE
La încheierea coacerii, aşezaţi pâinile pe un grătar până se
răcesc complet.
Introduceți grătarul pe primul nive.
Poziționați tava la baza cuptorului și vărsați 150 gr
(1,5 dl) de apă rece.
Programul PIZZA oferă posibilitatea de a selecta nivelul de
coacere-MEDIU, CROCANT și MOALE.
Cum să programați coacerea
Programarea duratei
! Durata se poate seta doar pentru coacerile
UNIVERSALE.
! Programarea este posibilă și înainte de inițierea unui
program cu ajutorul tastei “START/STOP”.
1.. Apăsați tasta de selectare , display-ul va vizualiza
opțiunea DURATA;
2.. reglați cu ajutorul
3.. apăsați tasta “OK” pentru confirmare
4.
apăsați tasta“START/STOP” pentru activarea
programării.
5. La expirarea duratei de coacere se va emite un
semnal acustic, iar cuptorul se va opri.
Ex: este ora 9:00 și este programată o durată
de 1 ora și 15 minute. Programul se oprește automat
la 10:15.
Programarea unei coaceri întârziate
! Programarea este posibilă doar după selectarea (fără a
iniția) unui program de coacere.
! Setând durata este posibilă programarea unei coaceri
întârziate.
1.
2.
3.
Urmaţi procedura de la 1-3 descrisă pentru durată
Selectați Încheiere Coacere și apăsați OK, confirmând
reglați, apăsând tastele + și -.
4. Apăsați tasta OK pentru confirmare
5.
Pentru activarea programării, apăsaţi tasta
START
6.
La terminarea coacerii se va emite un semnal
acustic.
Exemplu: la ora 9.00 programaţi o durată de 1 oră şi
15 minute, iar ora 12:30 este programată ca oră de
încheiere. Programul începe automat la ora 11:15.
Pentru a anula o programare, apăsaţi simbolul
Sfaturi practice pentru coacere
Pentru coacerea BARBECUE, introduceți tava
adâncă pe nivelul 1 pentru colectarea grăsimilor de
coacere și a scurgerilor.
COACERE PE MAI MULTE RAFTURI
PIZZA sau FOCACCIA
În cazul coacerilor de pizza sau foccacia, utilizați o
tigaie din aluminiu ușor cu diametru maxim de 30 cm,
așezând-o pe grătarul din dotare. În cazul coacerilor
de pizza cu blat pufos este recomandat să introduceți
mozzarella la jumătatea procesului de coacere.
Așezați tava jos şi grătarele sus.
12
Mesajul AȘTEPTAȚI este vizualizat ăentru a indica
setarea programului. Display-ul indică încheierea
programului de coacere și durata.
Încheierea poate fi modificată dacă cuptorul se află în
starea de așteptare: urmați indicațiile aferente.
Pentru anularea unui program, opriți cuptorul .
BARBECUE
Introduceți grătarul pe raftul 2 sau 3, așezați alimentele în
centrul grătarului.
Se recomandă alegerea nivelului maxim de temperatură. Nu
alarmaţi dacă rezistenţa superioară nu rămâne
constant aprinsă: funcţionarea acesteia este
controlată de un
termostat.
Preîncălziți cuptorul cca 5 minute.
Țineți ușa închisă pe durata coacerii.
Această funcție e recomandată pentru: fripturi carne; rumenirea
rețetelor/meringue; prepararea toastului, coacerea micilor
cantități de carne la grătar dense sau subțiri.
Programe de coacere MICROUNDE
Pentru orice funcție MICROUNDE, următorul tabel indică
pentru orice modalitatte de coacere puterea șui durata
presetate. Puterea este determinată automat, conform
tipului de coacere ales. Totuși e posibil s-o modificați,
adaptând-o unei rețete speciale.
În orice moment puteți modifica durata.
Programul MICROONDE
Alegeți această funcție pentru încălzirea rapidă a
băuturilor, apa și rețete ce conțin o mare cantitate
de lichid.
Sunt disponibile următoarele nivele de putere
microunde:
100-200-300-400-500-600-700-800-900-1000 W
Coacerea alimentelor ce conțin mai multă apă
(supe, sosuri, etc.). (a se vedea tabelul de coacere)
Programul DECONGELARE
Este funcția ideală pentru decongelarea legumelor
congelate. Pentru decongelarea alimentelor, utilizați
funcția DECONGELARE sau funcția
MICROUNDE, setată la o putere de 200 W.
Bine de știut :
Bucățile de carne sau pește pot fi gătite imediat ce
au fost preparate. Bucățile mai mari ca de ex. friptura de
carne sau pește întreg rămân ușor congelate la încheierea
programului de decongelare.
Se recomandă să le lăsați deoparte o perioadă de timp
pentru a obține o temperatură omogenă.
Pentru decongelarea alimentelor acoperite cu un start de
gheață va fi nevoie de mai mult timp. În acest caz este
nevoie să creșteți durata de decongelare.
Programul MULTICOACERE
Funcția coacere cu căldură ventilată + microunde
permite asocierea coacerii cu microunde și coacere
cu căldură ventilată, știgând mai mult timp. Sunt
disponibile următoarele nivele de putere a
microundelor: 100-200-300-400-500 W.
Temperatura de coacere poate fi reglată pentru
perioade de 5°C, de la 30° C la 220° C.
Durata de coacere poate fi cuprinsă între 23H și 59
minute.
Programul GRILL
Această funcție permite utilizarea simultană a
modului gril + microunde, pentru o coacere rapida.
Puteți asocia una dintre temperaturile grilului și unul
dintre nivelele de putere a microundelor până la 700
W.
Programul TRADIȚIONAL
Funcția coacere tradițională permite asocierea
coacerilor microunde cu coacerea clasică. Sfaturi:
Dacă cuptorul este utilizat cu funcția coacere
combinată tradițională + microunde, nu utilizați un
recipient metalic.
Obs.:
Durata coacerii poate fi modificată în orice moment
apăsând tasta
și
r
e
g
lând cu ajutorul tastelor
-
și
+.
Puteți preîncălzi cuptorul cu microunde exact ca în cazul
unui program de coacere cu căldură ventilată.
Un semnal acustic indică că a fost atinsă temperatura
programată.
Sfaturi:
Durata de decongelare variază în funcție de tipul
aparatului. Această durată depinde de forma, dimensiunile,
temperatura inițiale și de cantitatea alimentelior.
În majoritatea cazurilor, alimentele trebuie scoase din
ambalajul lor. Scoateți dispozitivele de prindere metalice de
pe ambalaj.
La jumătatea decongelării, bucățile trebuie rotite,
amestecate și separate dacă au fost congelate împreună.
Decongelați carnea și peștele, așezându-le pe o farfurie
pentru a permite sucului să se scurgă. Dacă rămâne în
contact cu alimentele, sucul se va încălzi.
Nu recongelați niciodată un aliment decât după ce l-ați gătit.
13
Întreţinerea şi îngrijirea
aparatului
Debranşarea de la reţeaua electrică
Înainte de orice operaţie, debranşaţi aparatul de la
reţeaua de alimentare cu energie electrică.
Curăţarea aparatului
Părţile externe, panoul de control, precum şi ușa
pot fi curăţate cu un burete îmbibat în apă călduţă şi
detergent
specific pentru curățarea sticlei.
Nu folosiţi prafuri abrazive sau substanţe corozive.
14
CURĂȚAREA PĂRȚII INTERNE A CUPTORULUI
Se recomandă curățați cuptorul regulat și îndepărtați toate
reziduurile de pe suprafața interioară și exterioară a cuptorului.
Utilizați un burete umed și săpun. Dacă aparatul nu este
întreținut curat, suprafața riscă se deterooreze, influențând
negativ durata de viață a cuptorului și creând situații
periculoase.
AVERTISMENT: Dacă ușa sau garnitura sunt deteriorate,
cuptorul nu trebuie utilizat dacă nu a fost reparat de către un
tehnician autorizat.
Nu utilizați aparate pe vapori.
Utilizarea produselor abrazive, alcool sau diluanți este
nerecomandată: risc de deteriorare a aparatului.
În cazul mirosului sau a fumului impregnat, fierbeți puțină apă cu
suc de lămâie sau oțet într-o ceașcă timp de 2 minute și curățați
pereții cuptorului cu puțin detergent pentru vase.
INTERVENȚII
Eventualele intervenții asupra aparatului trebuie efectuate de
personalul autorizat de producător. Când apelați Service-ul,
comunicați datele aparatului (model, tip, număr de serie).
Aceste informații se regăsesc pe eticheta cu caracteristici (fig.1).
_______________
Cl.B - Gr.2
_____ W max
220 - 240 V 50Hz
2450 MHz
TYP : _________
~
Service: ____________
Nr : AA MM 00001
PXXXXXXXX
15
Tabel de coacere
Tabel de coacere
program
alimente
universale
multicoacere
tradițional
foetaj
prăjitură
pizza
tort de mere
budin
budin
pate
rețetă coaptă în vas
Tarte
dulciuri
fripturi
grătar
Grill
creșterea aluatului
meringhe albă
meringhe maronie
temperatura joasă 85°
temperatura joasă 95°
temperatura joasă 120
pasteurizare
panettone-brioșe
tarte de mere (foetaj)
tarte (foetaj)
bignè
prăjiturele
dulciuri cu blat de patiserie cu migdale
pandișpan
fripturi-păsări de curte
grătar
coaste de miel
cârnați
coaste de porc
peste
toast din pâine
pe bază de aluat (brioșe, pâine, etc)
meringhe
meringhe
carne, peste
fructe și legume
cartofi, preîncălzire
fructe și legume
automate
pâine *
friptură de mânzat
friptură de vițel
friptură pui
coaste de miel
dulciuri
tarte
brioșe
prăjitură
pizza
pâine *
friptură de mânzat
friptură de porc
friptură de vițel
pui
coaste de miel
pandișpan, dulciuri blat patiserie cu
migdale tort (foetaj sau blat patiserie)
tort (foetaj creșterea aluatului)
brioșe
prăjitură
pizza
Durata de coacere este indicativă.
*
înainte de a introduce în cuptor, așezați în partea de jos a cuptorului o tavă cu 1,5 dl apă.
greutate(kg) Număr nivele preîncălzire
poziție accesorii
tavă grătar
1213si
213si
213si
213si
213si
11 si
11 si
11 si
111si
111si
111si
11 si
11 si
11 si
11si
111no
11 no
112o3no
113no
113no
112o3no
113si
111no
213no
213no
213si
213si
213si
111si
1 kg max 1 1 nu
11no
11no
11no
11no
11no
11no
11no
11no
450 g
r
1no
11no
12 no
temperaturi
recomandate (°C)
durata
190 15-20
180 15-20
200 15-25
200 40-45
170 35-45
170 35-45
170 50-60
170 1h-3h
170-18
0
190 35-45
200 20-30
190 25-35
190 15-20
200 35-45
190 25-35
210-220 45-75
200-210 35-50
220 20-30
220 15-235
220 15-25
220 15-25
220 3 - 5
40
70 8-12 h
110 1,5-2h
85 90-180
95 60-90
120 45-90
110 45-12
0
16
tip
cantitate
putere
durata
nivel
o
bservații
încălzire
alimente semipreparate
păstrate în frigider
(lasagna, grătar, pește,
carne, orez, etc.)
400 g 800 W 5' - 7'
1
sau 2
vas din sticlă acoperit așezat pe grătar
rețete preparate
congelate (lasagna,
grătar, pește carne, orez,
etc.)
400 g 900 W 4' - 6'
1
sau 2
vas din sticlă acoperit așezat pe grătar
lichide (a lapte)
tazza (25 cl) 1000 W 1'30" - 2'30" 2
ceașcă pe grătar
ciocolată topită
200 g 700 W 1' - 2' 2
ceașcă pe grătar
coacere
carne
fripturi (porc,
vițel, mânzat, etc.)
1 kg 700 W 20' - 25' 2
vas din sticlă acoperit așezat pe grătar
Rotiți la jum. coacerii
scoici, etc.
500 g 700 W 5' - 10' 2
vas din sticlă acoperit așezat pe grătar
Rotiți la jum. coacerii
pui întreg
1,2 kg 700 W 35' - 45' 1
vas din sticlă acoperit așezat pe
grătar . Rotiți la jum. coacerii
cârnați
500 g 700 W 5' - 10' 2
vas din sticlă acoperit așezat pe
grătar . Rotiți la jum. coacerii
pe
șt
e
întreg (scrumbie,
dorada, etcc.)
1 kg 800 W 10' - 15' 2
vas din sticlă acoperit așezat pe grătar .
Rotiți la jum. coacerii
file sau bucăți
500 g 800 W 5' - 10' 2
vas din sticlă acoperit așezat pe grătar .
Rotiți la jum.
coacerii
legume
fasole, bucăți procoli și
conopidă, morcovi tăiați
rondele, dovlecei tăiați
cuburi,ciuperci,
etc
500 g 900 W 5' - 10' 2
vas din sticlă acoperit-apă în partea de
jos. Amestecați la jum. coacerii
cartofi în coajă
500 g 900 W 10’' - 15' 2
faceți o crestătură. Amestecați
la jum. coacerii
fru
cte
mere, pere
500 g 900 W 5' - 10' 2
faceți o crestătură. Amestecați
la jum. coacerii
Tabel de coacere
funcție microunde
GHID COACERI
17
Tabel de coacere
funcție microunde
DECONGELARE:
Aliment
Quantità Durata
Sfaturi
Foetaj sau produse de patiserie
400 g
1 - 3 min Așezați pe o foaie de hârtie absorbantă și schimbați la jum.coacerii
scoici
500 g 5 - 7 min
Așezați pe o farfurie; schimbați la jum.coacerii
Cre
veți roșii decojiți
100 g 1 - 2 min “ “
Cre
veți roșii întregi
200 g 2 - 4 min “ “
500 g 6 - 8 min “ “
Cre
veți (10)
Fasole
zmeură/vișine
Afine roșii/negre
250 g 7 - 9 min
6 - 7 min
5 - 7 min
funcție multicoacere
tip
funcție de
coacere
cantitate
suport
nivel
Temperatura
cuptor
(inițiere coacere
la rece
putere
MO
durata
coacere
observații
pui
multicoacere +
MO
1,5 kg
vas pyrex
pe grătar
1 210° C/220° C 600 W 30'/40'
eventual,
rotiți la jum.
procesului de coacere
friptură de porc
multicoacere +
MO
1 kg
vas pyrex
pe grătar
1 210° C/220° C 400 W 30'/35'
eventual
rotiți la jum.
procesului de coacere
tort de mere
multicoacere +
MO
vas pyrex
(diametru
28 cm) pe
grătar
2 220° C 500 W 20'/25'
rotiți vasul la jum.
procesului de coacere
tort rustic
(
umplut cu carne)
multicoacere +
MO
vas pyrex
(diametru
28 cm) pe
grătar
2 220° C 500 W 20'/25'
rotiți vasul la jum.
procesului de coacere
pandișpan
multicoacere +
MO
va
s p
yrex
(diametru
24 cm) pe
grătar
1 210° C/220° C 200 W 15'/20'
rotiți vasul la jum.
procesului de coacere
cartofi gratinați
multicoacere +
MO
1 kg
vas pyrex
pe grătar
1 210° C/220° C 600 W 30'/35'
rotiți vasul la jum.
procesului de coacere
Încălzire pe 2 nivele:
Așezați vasul din sticlă pe primul nivel și grătarul pe al treilea. Când încălziți rețete deja gătite, acoperiți-le mereu.
Alimente Omogene
(piure, mazăre, etc.)
2 farfurii de 200 g
4 - 6 min
Alimenti eterogene(cârnați și
fasole, tocană de mânzat,
Ravioli, etc.)
2 fa
rfurii de 300 g
6 - 8 min.
18
Tabel de coacere
Așezați alimentul pe grătar poziționat pe tava cuptorului (pentru colectarea sucului) și așezați pe nivelul 3. Roriți alimentul la jumătatea
procesului de coacere.
ghid coacere cu funcția gril
Alimente
Cantitate
Durata
budincă, cârnați
(faceți găurele cu furculița)
4 - 6 buc.
22 - 30 min
Coaste de porc 4 buc.
27 - 32 min
Coaste de miel
4buc.
15 - 17 min
Coaste de mânzat
800 g 23 - 25 min
Slănină afumată 4 - 6 felii
18 - 25 min
ghid de coacere cu funcția căldură ventilată
*
Preîncălziți cuptorul la temperatura indicată.
Alimente
Temperatura
Nivel
Durata
Carne
Friptură de porc (1 kg)
Friptură de vițel (1 kg)
Friptură de mânzat (1 kg)
Miel (coastă, spată 1,5 kg)
Pasăre de curte (1,2 kg)
Pasăre de mari dim.
R
ață
160° C
180° C
220° C*
180° C
180° C
180° C
230° C
Pe grătar, al doilea nivel
Pe grătar, al doilea nivel
Pe grătar, al doilea nivel
Pe tava cuptorului, al doilea nivel
Pe grătar, primul nivel
Pe grătar, primul nivel
Pe tava cuptorului, al doilea nivel
90 min
70 - 75 min
38 - 40 min
50 - 60 min
70 - 75 min
90 - 120 min
40 - 45 min
Pește
(1,2 kg)
Întreg (pește tropical, somon)
180° C
Pe tava cuptorului, al doilea nivel
35 - 45 min
Legume
Grătar de cartofi
Lasagna
Roșii
umplute
180° C
180° C
180° C
Pe grătar, al doilea nivel
Pe grătar, al doilea nivel
Pe grătar
, al doilea nivel
50 - 55 min
40 - 45 min
45 - 55 min
Dulciuri
Dulce
Pandișpan
P
andișpan
Dulciuri
Biscuiți din foetaj
Biscuiți
Crema
Madelene
Ciambellone
Prăjitură cu brânză
Kuglof
Bignè
Tartă foetaj
Tartă patiserie
150° C
150° C
150° C
160° C
180° C
160° C
160° C
170° C
170° C
170° C
180° C
180° C
200° C
250° C*
Pe grătar, al doilea nivel
Pe grătar, primul nivel
Pe tava cuptorului, al doilea nivel
Pe grătar, primul nivel
Pe tava cuptorului,al doilea nivel
Pe tava cuptorului,al doilea nivel
Pe grătar, al doilea nivel
Pe tava cuptorului, al doilea nivel
Pe grătar, al doilea nivel
Pe grătar, primul nivel -vas cu
diametru de 26 c
m
Pe grătar,primul nivel
într-un vas special
Pe tava cuptorului, al doilea nivel
Pe grătar, al doilea nivel
Pe grătar, al doilea nivel
35 - 45 min
35 - 45 min
20 - 25 min
40 - 50 min
18 - 22 min
20 - 25 min
35 - 45 min
Bain Marie
20 - 30 min
40 - 50 min
65 - 75 min
45 - 50 min
35 - 40 min în
f
uncție de dim.
40 - 45 min
30 - 40 min
Diverse
Pate (1 kg)
Tarte sărate
Rețe
te făcute în vas
(stufat)
Pâine (500 g făină)
190° C
170° C
160° C
220° C*
Pe grătar, primul nivel
Pe grătar, al doilea nivel
- vas de 20 cm
Pe grătar primul nivel,în funcție de
tava
Pe grătar, al doilea nivel
90 min
55 - 65 min
90 - 180 min
25 - 30 min
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18

Scholtes SMW2S Manualul utilizatorului

Tip
Manualul utilizatorului