Whirlpool BC 199DT P XA S Manualul utilizatorului

Tip
Manualul utilizatorului
Cuptoarele BC 199DT P XA S, BC
199D P XA S, BCG 199D P S, SCH77
199DT P
Instrucțiuni de utilizare
Sumar
Instrucţiuni de folosire
Avertizări
Asistenţă
Descrierea aparatului,
Descrierea aparatului,
Instalare
Structura cuptorului
Pornire şi utilizare
Măsuri de precauţie şi
recomandări
Întreţinerea şi îngrijirea aparatului
1
Avertizări
ATENŢIE: Acest aparat şi părţile sale accesibile ating temperaturi ridicate pe
parcursul coacerii. Trebuie să fiţi atenţi şi să nu atingeţi elementele de încălzire.
Îndepărtaţi copiii dacă nu sunt supravegheaţi continuu. Aparatul poate fi folosit de
copii peste 8 ani și de persoane ce prezintă capacități fizice, senzoriale sau
mentale reduse numai sub supravegherea unei persoane adulte cu experiență
specifică și care să le fi instruit referitor la utilizarea în siguranță a aparatului și la
posibilele pericole ce derivă din utilizarea aparatului.
Copiii nu trebuie să se joace cu aparatul.
Operaţiunile de curăţare şi de întreţinere nu trebuie să fie efectuate de copii fără
supraveghere.
Nu folosiţi produse abrazive, nici perii de metal tăioase pentru a curăţa uşa de sticlă
a cuptorului, deoarece ar putea zgâria suprafaţa, provocând astfel spargerea
geamului.
Nu folosiţi niciodată aparate cu abur sau sub presiune pentru a curăţa aparatul.
ATENŢIE: Înaintea executării oricărei intervenții, inclusiv înlocuirea becului
cuptorului, verificați dacă aparatul a fost deconectat de la rețeaua de energie
electrică.
! Când introduceţi grătarul, asiguraţi-vă că opritorul este îndreptat în sus şi în
partea din spate a cavităţii.
2
! Înainte de a activa funcția de curățare automată:
- curățați ușa cuptorului;
- cu ajutorul unui burete umed, îndepărtați reziduurile cele mai rezistente din
interiorul cuptorului. Nu folosiți detergenți;
- scoateți toate accesoriile și kitul de ghidaje detașabile (dacă este prezent);
- nu uitați cârpe, etc pe mânerul cuptorului;
Pe parcursul operației de curățare automată, suprafețele pot atinge temperaturi
ridicate: țineți copii la distanță.
Asistenţă
Atenţie:
Aparatul este echipat cu un sistem de diagnosticare automată care permite punerea în evidenţă a unor eventuale
disfuncţionalităţi. Acestea sunt afişate pe display prin mesaje de genul: “F” urmat de numere.
În acest caz, apelaţi Service-ul.
Înainte de a contacta Service-ul:
Verificaţi dacă puteţi Dvs. să remediaţi anomalia;
Porniţi din nou programul pentru a controla dacă inconvenientul a fost eliminat;
! Nu apelaţi niciodată la personal tehnic
neautorizat. În caz contrar, apelaţi Service-ul.
Comunicaţi:
- tipul anomaliei;
- mesajul care apare pe display;
- modelul aparatului (Mod.);
- numărul de serie (S/N).
Aceste informaţii se găsesc pe eticheta cu caracteristici tehnice aflată
pe aparat.
3
Descrierea aparatului
Vedere de
ansamblu
1 POZITIA 1
2 POZITIA 2
3 POZITIA 3
4 POZITIA 4
5 POZITIA 5
6. POZIȚIA SEPARATOR D
7. POZIȚIA 6
8. POZIȚIA 7
9. GHIDAJE culisare rafturi
10 Raft TAVĂ ADÂNCĂ
11 Raft GRĂTAR
12 RAFT SEPARATOR
13 Panou de control
4
5
Descrierea aparatului
Panoul de control
1.
2.
Selectare PROGRAME
Stabilire DURATA
3. Tastă SELECTARE CAVITATE
4. Tastă OK
5. Săgeată Sus
6.
START/STOP
7.
Tastă SETĂRI
8.
Tastă Blocare comenzi
9.
Tasta +
10.
Săgeată Jos
11. Tasta -
12.
Display
13.
Reglare Temperatură
14.
ON/OFF
15.
Indicare Meniu selectat
16.
Indicare Ușă blocată
17.
IIndicare Temperatură
18.
Oferă informații despre starea cuptorului, indicând :
-ora
-durata coacerii
-încheierea coacerii
19.
20.
Indicatori de Preîncălzire
Simbol coacere selectată/simbol raft recomandat pentru coacere
Display
1 2
43 5
6
7
8
9
10
11
121314
17
1819
20
15
16
6
Instalare
! Este important păstraţi acest manual de instrucţiuni
şi să-l consultaţi în orice moment. În caz de vânzare,
cesiune sau transport, acesta serveşte noului proprietar
în vederea instalării, utilizării şi remedierii eventualelor
probleme ale acestui aparat.
! Citiţi cu atenţie instrucţiunile: conţin informaţii
importante privind instalarea, utilizarea şi siguranţa.
Amplasare
! Ambalajele nu sunt jucării pentru copii; eliminarea lor se
va face conform normelor privind colectarea separată a
deşeurilor (vezi Măsuri de precauţie şi recomandări).
! Instalarea se va face conform prezentelor instrucţiuni,
numai de către persoane calificate. Instalarea greşită a
aparatului poate cauza daune persoanelor, animalelor
sau bunurilor.
Montarea în mobilier
Pentru a garanta buna funcţionare a aparatului este
necesar ca mobilierul să aibă caracteristicile adecvate:
mobilele din apropierea cuptorului trebuie să fie
construite dintr-un material rezistent la căldură;
în cazul mobilierului din lemn, fâşiile adezive trebuie
să reziste la o temperatură de 100ºC;
dimensiunile nişei din interiorul mobilei, în cazul instalării
sub blat (a se vedea figura) sau « în coloană » sunt
indicate astfel:
! În conformitate cu normele de siguranţă, o dată ce
aparatul a fost încastrat în mobilier, nu trebuie existe
eventuale contacte cu părţile electrice. Declaraţiile de
consum, indicate pe eticheta autocolantă se raportează
la acest tip de instalare.
Ventilare
Pentru a garanta o bună ventilare trebuie eliminaţi
peretele din spatele nişei; este recomandabil instalaţi
cuptorul astfel încât acesta se sprijine pe 2 suporţi din
lemn. Dacă, în caz contrar există un plan de sprijin
continuu, acesta din urmă trebuie aibă o deschidere
de cel puţin 45x560 mm (a se vedea figurile):
560 mm.
45 mm.
Centrare şi fixare
Pentru a fixa aparatul în mobilier:
Poziţionaţi cei 4 tacheţi pe laturile cuptorului corespunzătoare
celor 4 orificii situate pe marginea perimetrală.
Dacă grosimea mobilei este de exemplu de :
- 20 mm : partea mobilă a tachetului trebuie îndepărtată (a
se vedea fig.de mai jos)
- 18 mm: utilizaţi primul canal (corespunzător dotărilor din
fabrică) (a se vedea fig.de mai jos) :
- 16 mm: utilizaţi al 2-lea canal (a se vedea fig.de mai jos) :
Pentru a încastra cuptorul în mobilă, deschideţi uşa cuptorului şi
însurubaţi cele 4 şuruburi din lemn în orificiile corespunzătoare.
! Toate componentele care asigură protecţia aparatului
trebuie fie fixate în aşa fel încât nu poată fi scoase
cu mâna liberă.
Branşamentul electric
Cuptoarele dotate cu un cablu de alimentare tripolar sunt
predispuse pentru funcţionarea în curent alternativ;
tensiunea şi frecvenţa sunt indicate pe eticheta cu
caracteristici de pe aparat (vezi mai jos).
Montarea cablului de alimentare
1. Deschideţi cutia de borne
cu o şurubelniţă, apăsând
clamele laterale ale
capacului: trageţi şi
deschideţi capacul (vezi
figura);
2. Punerea în funcţiune
a cablului de alimentare:
deşurubaţi şurubul
presetupei şi cele 3 şuruburi
corespunzătoare contactelor
L-N- apoi fixaţi cablurile
sub capul şuruburilor, fiind
atenţi la culori - Albastru(N)
Maro (L) Galben-Verde
(vezi figura);
3.
Fixaţi cablul în contacte;
4. Închideţi capacul cutiei
cu borne.
595 mm.
595 mm.
24 mm.
545 mm.
5 mm.
576 mm.
23 mm.
593 mm.
45 mm.
558 mm.
547 mm. min.
N
L
Conectarea cablului de alimentare la rețeaua electrică
Trebuie să existe o priză conformă cu indicațiile (a se
vedea tabelul cu date tehnice). În cazul conectării directe
la rețea, este necesar să existe între aparat și rețea un
întrerupător unipolar cu o deschidere minimă a contactelor
de 3 mm, dimensionat în funcție de sarcină, în
conformitate cu normele în vigoare. Acest întrerupător
trebuie reglat în funcție de sarcină și trebuie să respecte
normele legale (cablul nu trebuie întrerupt de întrerupător).
Cablul de alimentare trebuie poziționat astfel încât să nu
atingă o temperatură mai mare de 50 ºC în raport cu cea a
camerei.
! Instalatorul este responsabil de corecta conectare
electrică și de respectarea normelor de siguranță.
Înainte de a efectua conectarea, verificați ca:
priza să fie legată la pământ și să respecte normele legale;
priza să poată fi în măsură de a suporta sarcina maximă
de putere, indicată pe eticheta autoadezivă (a se vedea
mai jos);
tensiunea de alimentare să fie cuprinsă în valorile
indicate pe eticheta autoadezivă (a se vedea mai jos)
ștecherul fie compatibil cu priza. În caz contrar,
înlocuiți ștecherul. Nu folosiți prelungitoare sau prize
multiple.
! După instalarea aparatului, cablul electric și
priza trebuie să fie ușor accesibile;
! Cablul nu trebuie să fie îndoit sau zgâriat;
! Cablul trebuie controlat periodic și înlocuit doar de
către tehnicieni autorizați (a se vedea cap. Asistență).
! Producătorul își declină orice responsabilitate
în cazul în care aceste norme nu sunt
respectate.
** Doar pentru modelele cu ghidaje
teșite.
* Doar pentru modelele
cu ghidaje din sârmă.
CARACTERISTICI TEHNICE
Dimensiuni*
lungime 43,5 cm
înălțime 41 cm
adâncime 41 cm
Dimensiuni**
lungime 45,6 cm
înălțime 41 cm
adâncime 41cm
Volum*
74lt.
Conexiuni
electrice
tensiune de la 220-240V~
50/60Hz sau 50Hz (a se vedea
caracteristicile tehnice), putere
maximă absorbită 2600W
Eticheta
energetică
Directiva 2002/40/EU despre etichetarea
cuptoarelor electrice). Normativa EN
50304. Consumul de energie declarat
Clasă convecție Forțată - funcția de
încălzire: Frigare
Acest cuptor este produs în conformitate
cu următoarele directive ale Comunității
Europene: 2006/95/CE din 12/12/06
(Tensiuni Joase) cu ulterioare modificări
- 2004/108/CE din 15/12/04
(Compatibilitate Electromagnetică) cu
ulterioare modificări
- 93/68/CE din 22/07/93 cu ulterioare
modificări
- 2012/19/CE cu ulterioare modificări
- 1275/2008 standby/modul off
Volum*
77 lt.
7
Structura cuptorului
Cuptorul BIG CAVITY oferă o capacitate de 70 lt și posibilitatea de a găti rețete pe 4 nivele simultan sau coacerea unor porții
abundente ce nu ar putea fi realizate într-un cuptor tradițional.
Cele 56 de programe de coacere universale și automate asigură rezultate perfecte oricărei rețete.
BIG CAVITY oferă dealtfel maximul de confort pentru orice exigențe, realizându-se prin 4 posibilități diferite de utilizare: cuptorul este
unic, dar e divizat în spații de dimensiuni fdiferite, fiecare cu reglaje independente de temperatură și durată.
Acest fapt este posibil SEPARATORULUI termoizolant ce permire separarea întregului spațiu EXTRALARGE în 2 spații de mărimi
diferite: Spațiul Principal și Spațiul Mic.
Cele 2 spații pot fi utilizate simultan, pentru coacerea diferitelor rețete într-un timp redus, sau separat, pentru utilizarea unui singur
spațiu, după necesitate.
Când utilizați simultan cele 2 spații puteți regla temperaturile de coacere între 50° și 250° și să obțineți o diferență de 100° între cele 2
zone pentru realizarea rețetelor diferite între ele fără a se amesteca savoare sau mirosuri.
GRĂTAR
TAVĂ ADÂNCĂ
GRĂTAR
GRĂTAR
SPAȚIU
EXTRALARGE
Spațiu ExtraLarge: coacere pe 4 nivele
GRĂTAR sau TAVĂ ADÂNCĂ
Separator "D" (poz
iție fixă)
GRĂTAR
(co
acere
pe 3 nivele
)
GRĂTAR
(co
acere
pe
3 nivele
)
TAVĂ ADÂNCĂ
(coacere pe 3 nivele)
SPAȚIU
MIC
SPAȚIU
PRINC.
Separator "D" (poziție fixă)
GRĂTAR (coacere pe 3 nivele)
GRĂTAR (coacere pe 3 nivele)
TAVĂ ADÂNCĂ
(coacere pe 3 nivele)
SPAȚIU
MIC
SPAȚIU
PRINC.
Spații Princ. și Mic: coacere simultană
GRĂTAR sau TAVĂ
ADÂNCĂ
Separator "D"
(poziție fixă)
SPAȚIU
MIC
SPAȚIU
PRINC.
Coacere în Spațiul Mic
Coacere doar în Spațiul Princ. coacere pe 3 nivele
Temperatura în prima cavitateà Temperatura în a doua cavitate
(Spațiul Princ. sau Mic)
(Spațiul Princ. sau Mic)
De la 4C la 150°C
E
x
:
setați
90°C
într-o cavitate
;
în cealaltă puteți seta
o valoare între
40°C (9C-50°C)
și
140°C (90°C+50°C).
De la 155°C la 20C Diferența de temperatură față de prima cavitate selectată este de max. 70°C
Ex: setați 180°C într-o cavitate;
în cealaltă puteți seta o valoare între
110°C (180°C-7C)
și
250°C (180°C+7C).
De la 205°C la 30C Diferența de temperatură față de prima cavitate selectată este de max.100°C
Ex: setați 210°C într-o cavitate
;
în cealaltă puteți seta o valoare între
110°C (210°C-100°C)
și
300°C max temperatura
de setat.
Temperatura în prima cavitate
Temperatura în a doua cavitate
(Spațiu Mic sau Princ.)
(Spațiu Mic sau Princ.)
De la 40°C la 150°C
Spațiu Mic sau Princ. 50°C
E
x
:
setați
90°C
într-o cavitate
;
în cealaltă puteți seta o valoare de la
40°C (9C-50°C)
și
140°C (90°C+50°C).
De la 155°C la 20C Spațiu Mic sau Princ.70°C
Ex: setați 180°C într-o cavitate;
în cealaltă puteți seta o valoare de la
110°C (180°C-70°C)
și
250°C (180°C+7C).
De la 205°C la 30C Spațiu Mic sau Princ.100°C
Ex: setați 210°C într-o cavitate;
în cealaltă puteți seta o valoare de la
110°C (210°C-100°C)
și
300°C max temperatura
de reglat.
Tabela de mai jos descrie posibilele valori de temperatură setabile. Display-ul inteligent vă va ghida în a efectua reglajul corect de temperatură în cele 2
cavități.
8
9
Pornire şi utilizare
ATENŢIE! Cuptorul este
prevăzut cu un sistem
de blocare a grătarelor
care permite extragerea
acestora fără a le permite
ieșirea completă din cuptor
(1). Pentru a extrage
complet grătarele,
este suficient să le ridicaţi, prinzându-le din partea din spate şi
să le trageţi (2).
! Dacă folosiți cuptorul pentru prima dată, lăsați-l să funcționeze
timp de aproape 1h, reglând termostatul la maxim și cu ușa
c
uptorului închisă. Opriți cuptorul, deschideți-i ușa și aerisiți
încăperea. Mirosurile care se degajă uneori în urma acestei
operații se datorează evaporării produselor utilizate la
fabricarea cuptorului.
!
Pentru facilitarea setărilor, ţineţi
apăsate tastele
+ și -
:
numerele de pe display se derula mai rapid.
!
Odată activat display-ul, dacă nu atingeți nicio tastă timp de
2
min, acesta se stinge.
Așezați recipientele pe grătarele din dotare!
! Pentru a optimiza performanțele de coacere, la momentul
activării funcției selectate va fi efectuată o setare a
parametrilor produsului care ar putea implica întârzierea
activării ventilatorului și a elementelor de încălzire.
!Pe parcursul utilizării se recomandă scoaterea eventualelor
recipiente sau elimente din cavitatea oprită.
!Odată inițiată coacerea,înainte de a scoate Separatorul,
trebuie să stingeți cuptorul, apăsând
!La fiecare activare,cuptorul este setat pe coaceri Universale.
!Nu
depozitați obiecte pe fundul cuptorului-puteți produce
daune emailului.
Reglaţi ceasul
! Ceasul poate fi reglat numai dacă cuptorul e pornit
-apăsați ;apăsați tasta MENIU și urmați procedura
indicată.
1.
selectați simbolul ORĂ și apăsați tasta OK pentru
modificare
cei 4 digiți numerici luminează intermitent
2.
3.
Reglați ora prin intermediul tastelor
4.
apăsaţi tasta OK pentru confirmare
Setarea minutarului
! Minutarul poate fi reglat indiferent de starea cuptorului,
oprit sau pornit. Nu comandă aprinderea sau stingerea
cuptorului.
Când aparatul e oprit:
Prima activare a cuptorului
Dupa conectarea electrică, la prima alimentare, porniți panoul de
control, apăsând simbolul . Apare o lista cu limbile de utilizare.
Pentru alegerea limbii necesare utilizării, selectați cu ajutorul
tastelor . Pentru confirmare, apăsați tasta OK.
Odată efectuată alegerea, display-ul va vizualiza setările.
În meniu sunt prezenți următorii parametrii LIMBĂ-se alege limba de
utilizare, PIROLIZĂ-se alege tipul de curățare, ORĂ-se setează ora
exactă, TONURI-tonurile tastaturii, MINUTAR-stabilire minute,
IEȘIRE-ieșire din meniu.
După setarea limbii de utilizare, după 60 sec. de inutilizare, display-ul
se comută automat pe meniul COACERI UNIVERSALE.
1. apăsați tasta “MENU”
2. cei 4 digiți numerici luminează intermitent
3. Reglați cu tastele
4. apăsaţi tasta OK pentru confirmare.
Când aparatul e pornit:
1. apăsați tasta “MENU”
2. selectați simbolul minutar și apăsați tasta
“OK” pentru modificare;
3. cei 4 digiți numerici luminează intermitent
4. Reglați cu tastele
5. apăsaţi tasta OK pentru confirmare
6. odată setat, puteți opri cuptorul.
Display-ul vizualizează minutarul la încheierea duratei stabilite,
cuptorul emite un semnal sonor care încetează după 1 min sau
apăsând orice simbol.
Siguranță copii
Funcția Siguranță Copii permite blocarea tastelor cuptorului.
Pentru activare, apăsați tasta , selectați
ACTIVARE după care “OK” pentru confirmare.
Pentru dezactivare, repetați procedura indicată, selectând
opțiunea NU ACTIVAȚI.
Siguranță Copii se poate activa indiferent de starea cuptorului.
Se poate dezactiva în toate cazurile precedente și chiar și
atunci când cuptorul a încheiat coacerea.
Ventilator de răcire
Pentru obținerea reducerii temperaturii externe, un ventilator de
răcire generează un jet de aer către panoul de control, uşa
cuptorului și partea inferioară a ușii acestuia. La inițierea
programului Fast Clean, ventilatorul fucționează la viteză
redusă.
! La încheierea perioadei de coacere, ventilatorul rămâne în
funcţiune până la răcirea cuptorului.
Becul cuptorului
Lumina se aprinde în orice moment, deschizând ușa cuptorului.
Programe de coacere Universale
! Toate programele au o temperatură de coacere prestabilită.
Aceasta poate fi modificată manual şi reglată, după plac,
între 30°C şi 300°C .dacă e posibil).
Programele Universale includ toate coacerile manuale.
Pentru fiecare dintre acestea, cuptorul garantează
parametrii esențiali de reușită a rețetelor, de la cele simple
la cele sofisticate-temperatura,sursa de căldură,umiditate și
circulație forțată a aerului sunt valori controlate automat.
Acest capitol a fost realizat în colaborare cu expertul culinar.
Vă recomandăm să urmați sfaturile pentru a beneficia din
plin de experiența sa și pentru a obține o coacere mereu
perfectă. Funcțiile de coacere, temperaturile și rafturile de
poziționat rețete sunt conforme utilizării acestuia pentru
obținerea rezultatelor optime.
Pentru fiecare funcție Universală,în tabelul următor se
recomandă coacerea la cald sau rece pentru obținerea
rezultatelor optime. Dacă se folosește cuptorul încălzit,
atunci așteptați finalizarea fazei de preîncălzire,semnalată
prin secvențe de semnale acustice.Temperatura se
determină automat în baza tipului de coacere ales; o puteți
modifica, adaptând-o rețetei specifice. Puteți opta și
pentru o coacere cu pornire inârziată sau imediată.
Programul COACERE PE MAI MULTE NIVELE. Se
activează toate elementele de încălzire și ventilatorul.
Căldura fiind constantă în tot cuptorul, aerul coace şi
rumeneşte alimentul în mod uniform. Se pot utiliza maxim
două rafturi simultan.
Programul BARBECUE. Se activează elementul de
încălzire superior . Temperatura ridicată şi directă a grill-ului
este recomandată pentru alimentele care necesită o
temperatură superficială. Coacerea se va face cu uşa
cuptorului închisă.
Programul FRIGARE-ROTISOR. Se activează
elementul de coacere superior și intră în funcțiune
rotisorul. Coacerea se va face cu uşa cuptorului închisă.
10
Pornirea cuptorului
1.
2.
Activați panoul de control prin apăsarea simbolului
Display-ul vizualizează:
5. Apăsaţi tasta Start/Pauză
pentru a iniția procesul de
coacere.
6.
Cuptorul intră în faza de preîncălzire, indicatorii de pre-
încălzire se aprind pe măsură ce temperatura creşte.
7. Un semnal acustic, împreună cu aprinderea tuturor
indicatorilor de preîncălzire semnalează încheierea
procesului de preîncălzire. Puteţi introduce alimentele pe
care doriţi să le gătiţi.
8. Pe parcursul procesului de coacere, puteţi oricând să:
- modificaţi temperatura, apăsând tasta , după care reglați c
u
+
și - și confirmați prin OK (doar pentru coacerile UNIVERSALE)
- programaţi durata de coacere (doar pentru coacerile
UNIVERSALE
);
- întrerupeţi coacerea prin apăsarea tastei START/PAUZĂ.
- setați minutarul, apăsând tasta MENIU
- opriți cuptorul, apăsând tasta
9. În cazul unei căderi de tensiune, dacă temperatura
cuptorului nu a scăzut prea mult, programul va fi reluat de
unde a fost întrerupt, datorită unui sistem de repornire cu
care este dotat aparatul. În schimb, planificările de pornire
în aşteptare nu sunt reactivate la reluarea curentului electric
şi trebuie reprogramate.
! În configurația ExtraLarge nu puteți utiliza Spațiile Principal și
Mic, tasta este dezactivată.
Spațiul ExtraLarge
! Nu utiliz
ați poziția “D” pentru rafturile de coacere.
Pornirea cuptorului
! La fiecare activare, cuptorul se setează pe Meniul
UNIVERSALE
! Pentru a reveni la setarea principală a meniului de
selectare programe, apăsați tasta “P”.
AUTOMATE
UNIVERSALE
REȚETELE MELE
cu ajutorul primei opțiuni selectate (scris negru pe fond alb)
3. Cu ajutorul selectați opțiunea dorită
și confirmați, apăsând “OK”. Display-ul se comută
pe vizualizarea programelor de coacere.
4. Cu ajutorul selectați programul de coacere
Programul FRIGARE
Se activează elementul de coacere superior și elementul de
încălzire circular și ventilatorul. Iradierii termice
unidirecţionale i se alătură circulaţia forţată a aerului din
interiorul cuptorului. Acest lucru împiedică arderile la
suprafaţa alimentelor, mărind puterea de pătrundere a
căldurii. Coacerea se va face cu uşa cuptorului închisă.
Program RUMENIRE REȚETE
Se activează elementele de încălzire superior și circular și intră în
funcțiune ventilatorul. Unește iradierii termice circulația forțată a
aerului
în interiorul cuptorului. Acest fapt împiedică arderea
superficială a alimentelor, mărind puterea de penetrare a căldurii.
Efectuați coacerile cu ușa închisă.
Programul DECONGELARE
Ventilatorul permite circulația aerului la temperatură ambientală
în interiorul cuptorului. Este indicat pentru decongelarea
oricărui tip de aliment, dar, în particular a alimentelor delicate
ce nu necesită căldură de exemplu: tort de înghețată, dulciuri
cu cremă, dulciuri cu fructe.
Programul TRADIȚIONAL
Pentru această coacere tradițională se recomandă
utilizarea unui singur raft-recomandat pentru coaceri lente
tip Bain Marie (este recomandat de a vărsa apă direct în
tavă). Utilizând mai multe, temperatura nu va fi uniform
distribuită.
Program PASTEORIZARE
Acest tip de coacere este indicat pentru fructe, legume, etc.
Recipientele de mici dimensiuni pot fi poziționate pe 3 nivele.
Recipentele trebuie lăsate să se răcească în interiorul
cuptorului. Cuptorul trebuie să fie neîncălzit pentru
introducerea acestor rețete.
Programele TEMPERATURĂ SCĂZUTĂ carne, pește,
legume Acest tip de program permite coacerea alimentelor
(carne, pește, fructe, legume). Temperaturile ce pot fi
selectate sunt: 85, 95, 120°C, garantând o coacere perfectă.
Avantajele sunt următoarele:
- temperaturile fiind scăzute (în general, inferioare
temperaturii de evaporare), dispersia de lichide de coacere
datorată evaporării va fi considerabil redusă, iar alimentul va
deveni moale;
- la coacerile de carne, fibrele musculare se retrag mai puțin
în comparație cu coacerea clasică. Rezultatul este obținerea
unei cărni mai fragede. Rumenirea cărnii va trebui efectuată
înainte de a introduce în cuptor rețeta. Coacerea la
temperatură redusă - vacuum, utilizată de 30 de ani de cei
mai mari bucătari, prezintă următoarele calități:
- gastronomice:permite concentrarea aromelor, respectând
caracteristicile gustative ale alimentului și menținându-le
morbidețea și frăgezimea.
- igienice:se respectă normele igienice, acest tip de coacere
protejând alimentele de efectele nocive ale oxigenului și
garantând o conservare prelungită rețetelor în frigider.
-organizative:grație prelungirii duratei de conservare.
-dietetice:această coacere limitează utilizarea substanțelor
grase și permite realizarea unei coaceri ușoare și digerabile.
-economice:se reduce greutatea produselor.
Pentru utilizarea acestei tehnici, este necesar să dețineți un
aparat vaccum, echipat cu pungi de conservare aferente.
Urmați indicațiile pentru păstrarea alimentelor la vaccum.
Tehnica vacuum-ului permite și conservarea produselor
crude (fructe, legume) și a produselor deja coapte (coacere
tradițională).
Program BRIOȘE
Parametrii folosiți fac din acest program un mod ideal
de gătit deserturi conținând blat natural.
Program TARTE
Parametrii folosiți fac din acest program un mod ideal
de gătit pentru toate rețetele de tarte.
Program DESERTURI
Acest mod de coacere este ideal pentru toate dulciurile
de patiserie, neincluse în programele BRIOȘE și
TARTE (de ex., biscuiței, pandișpan, etc...).
MERINGUE TRADITIONAL/RAPID Temperaturile
sunt presetate și nemodificabile. Acest program e ideal
pentru uscarea meringue. Modul de coacere
MERINGUE este ideal pentru rumenirea acestora.
Rotisorul
Pentru acționarea rotisorului (a se vedea fig.),
procedați astfel:
1.
Poziționați tava adâncă în poziția 1
2.
Poziționați dispozitivul de susținere al rotisorului pe
poziția 3 și introduceți dispozitivul ascuțit în orificiul
corespunzător situat pe peretele posterior al
cuptorului.
3.
Acționați rotisorul, apăsând
10
11
Programe automate de coacere
! Temperatura şi durata coacerii sunt presetate
prin intermediul sistemului C.O.P (Coacere Optimă
Programată) care garantează în mod automat un rezultat
perfect. Coacerea se întrerupe automat, iar cuptorul
avertizează când mâncarea este gata. Acest capitol a fost
realizat în colaborare cu expertul culinar. Vă recomandăm
urmați sfaturile pentru a beneficia din plin de
experiența sa și pentru a obține o coacere mereu
perfectă. Funcțiile de coacere, temperaturile și rafturile de
poziționat rețete sunt conforme utilizării acestuia pentru
obținerea rezultatelor optime.
Program PÂINE
Pentru obţinerea celor mai bune rezultate, vă sfătuim să
urmaţi cu atenţie indicaţiile de mai jos:
respectaţi reţeta;
nu uitaţi să vărsaţi 150g (1,5dl) de apă rece în
tavă introdusă în poziţia 7;
Introduceți în cuptorul neîncălzit. Dacă doriți să introduceți
în cuptorul încălzit, display-ul va vizualiza CUPTOR PREA
CALD până când temperatura cuptorului va atinge 40
grade. Acum puteți introduce pâinea.
Reţetă pentru PÂINE (aluat maxim):
Ingrediente:
Reţetă pentru pâine: 1,3 kg făină, 700 g. apă,
25g. sare, 50g. drojdie proaspătă (sau 4 pliculeţe praf)
Proces:
Amestecaţi făina cu sarea într-un vas mare.
• Diluaţi drojdia în apă călduţă (circa 35 de grade).
• Faceţi o grămăjoară din făină, cu o adâncitură la mijloc.
• Vărsaţi amestecul de apă şi făină.
Frământaţi până când obţineţi un aluat omogen şi puţin
lipicios, prin tragere şi pliere timp de 10 minute.
Daţi aluatului forma unei mingi, puneţi-l într-un castron
şi acoperiţi-l cu o folie de plastic pentru a evita uscarea
la suprafață. Introduceți castronul în cuptor, activând
funcţia manuală TEMPERATURĂ JOASĂ la 40°C şi
lăsaţi dospească timp de circa 30/40 min sau la
temperatura ambientului cca o oră (volumul
aluatului trebuie să se dubleze).
• Împărţiţi aluatul pentru a obţine mai multe pâini.
• Puneţi-le pe grătar (sau pe 2-3 grătare dacă doriți să coaceți
pâinea pe nivele) cu hârtie de cuptor
(de aceeași dimensiune internă a tăvii).
• Daţi bucăţile de aluat prin făină.
• Faceţi mici incizii pe pâini.
Programul CROCANT
Aceasta funcție este ideală pentru rețetele crocante
(acestea necesită o bună coacere dedesupt). Introduceți
rețeta, indiferent de starea cuptorului: cald sau rece.
Program FRIGARE...
Utilizați această funcție pentru coacerea cărnii de vițel,
porc și miel. Introduceți în cuptorul neîncălzit. Puteți
introduce și în cuptorul încălzit. Cu anumite programe
FRIGARE puteți selecta nivelul de coacere dorit: BINE
FĂCUT, MEDIU și ÎN SÂNGE.
Program BRIOȘE
Această funcție este ideală pentru dulciuri tip patiserie pe
bază de aluat. Introduceți în cuptorul neîncălzit. Puteți
introduce și în cuptorul încălzit.
Program PRĂJITURĂ CU PRINE
Această funcție e ideală pentru toate rețetele pe ază de ̀
aluat chimic. Introduceți în cuptorul neîncălzit. Puteți
introduce și în cuptorul încălzit.
Program DULCIURI
Această funcţie este ideală pentru coacerea prăjiturilor
atât pe bază de drojdie naturală, cât şi pe bază de drojdie
chimică şi fără drojdie. Introduceţi în cuptorul rece. Este
oricum posibil să folosiți şi cuptorul încălzit.
Program PIZZA
Utilizați această funcție pentru coacerea pizzei. Urmăriți
capitolul următor pentru detaliile rețetei. Pentru obținerea
unor rezultate optime vă recomandăm să urmați sfaturile
de mai jos:
respectați rețeta;
greutatea amestecului trebuie să fie de 350g - 500g.
ungeți ușor tava și recipientele.
Introduceți în cuptorul neîncălzit. În cazul în care introduceți în
cuptorul cald, display-ul va vizualiza mesajul CUPTOR PREA
CALD” până când temperatura va atinge 120°. În acest
moment puteți introduce pizza.
Rețetă pentru PIZZA :
Rețetă pentru 3 sau 4 pizze: 1000g făină, 500g Apă, 20g
Sare, 20g Zahăr, 10cl ulei măsline, 20g aluat natural (sau
2 plicuri drojdie praf)
Creșterea naturală a amestecului: 1 ora sau funcția
manuală CREȘTERE ALUAT la 40°C și lăsați
crească pentru cca 30/45 minute.
Introduceți în cuptorul neîncălzit.
Activați programul PIZZA.
Introduceţi în cuptorul rece.
Porniţi coacerea
PÂINE
La încheierea coacerii, aşezaţi pâinile pe un grătar până se
răcesc complet.
Introduceți grătarul pe raftul 2 pentru coacerea pe un singur
nivel, sau două grătare pe rafturile 1 și 4 pentru coacerea pe
2 nivele și 1-3-5 pentru coacerea pe 3 nivele.
Poziționați tava pe raftul 7 și vărsați 150 gr (1,5 dl) de
apă rece.
Pornirea cuptorului
1. Introduceți SEPARATORUL pe raftul SEPARATOR D cu pivotul și săgețile îndreptate spre partea posterioară a cuptorului. În funcție de
introducerea corectă, cuptorul emite un semnal acustic și permite utilizarea celor 2 spații, Principal și Mic, separat sau simultan.
!Se activează tasta
12
Spațiul MIC
2.
3.
Activați panoul de control prin apăsarea simbolului
Display-ul vizualizează:
6.
Apăsaţi tasta Start/Pauză
pentru a iniția procesul de
coacere.
7.
Cuptorul intră în faza de preîncălzire, indicatorii de pre-
încălzire se aprind pe măsură ce temperatura creşte.
8. Un semnal acustic, împreună cu aprinderea tuturor
indicatorilor de preîncălzire semnalează încheierea
procesului de preîncălzire. Puteţi introduce alimentele pe care
doriţi să le gătiţi.
9. Pe parcursul procesului de coacere, puteţi oricând să:
- modificaţi temperatura, apăsând tasta , , după care reglați cu
+ și - și confirmați prin OK (doar pentru coacerile UNIVERSALE)
- programaţi durata de coacere (doar pentru coacerile
UNIVERSALE);
- întrerupeţi coacerea prin apăsarea tastei START/PAUZĂ.
- setați minutarul, apăsând tasta MENIU
- opriți cuptorul, apăsând tasta
AUTOMATE
UNIVERSALE
REȚETELE MELE
cu ajutorul primei opțiuni selectate (scris negru pe fond alb)
4 Cu ajutorul selectați opțiunea dorită
și confirmați, apăsând “OK”. Display-ul se comută pe
vizualizarea programelor de coacere.
5. Cu ajutorul selectați programul de coacere
10
0.
În cazul unei căderi de tensiune, dacă temperatura
cuptorului nu a scăzut prea mult, programul va fi reluat de unde a
fost întrerupt, datorită unui sistem de repornire cu care este dotat
aparatul. În schimb, planificările de pornire în aşteptare nu sunt
reactivate la reluarea curentului electric şi trebuie reprogramate.
Programe de coacere Universale
Programul GRILL
Se activează elementul de încălzire superior. Temperatura crescută
şi directă a grill-ului este recomandată pentru alimentele ce necesită
o temperatură superficială. Efectuaţi coacerile cu uşa cuptorului
închisă.
Programul FAST COOKING
Acest program necesită preîncălzire. Este indicat pentru
coaceri rapide de alimente semipreparate (congelate sau fierte).
Program ÎNCĂLZIRE
Acest program este recomandat pentru încălzirea alimentelor
conservate (în frigider sau congelator) sau semipreparate.
Programe de coacere AUTOMATE
Programul PIZZA
Utilizați această funcție pentru prepararea pizzei (blat
subțire).
Preîncălziți placa refractară specifică pentru pizza
pe grătarul poziționat pe al 6° raft;
la încheierea preîncălzirii (semnal acustic), cuptorul
vizualizează mesajulÎNTRODUCEȚI ȘI APASAȚI START”;
introduceți utilizând paleta in dotare și confirmați, apăsând
tasta “START/STOP”;
la încheierea coacerii, care este foarte rapidă (3-4 minute),
un
semanl acustic indică inițierea fazei de rumenire;
În momentul în care se consideră că pizza este suficient de
coaptă, scoateți-o din cuptor cu ajutorul paletei.
Pentru coacerea unei alte pizza, așteptați ca cuptorul indice
placa a atins din nou temperatura optimă. Puteți efectua
succesiv și coaceri multiple de pizza cu o durată mai scurtă.
Spațiul Principal
Pornirea cuptorului.
Introduceți SEPARATORUL pe raftul SEPARATOR D cu pivotul și
săgețile îndreptate spre partea posterioară a cuptorului. Cuptorul
emite un semnal acustic ce confirmă corectitudinea introducerii
SEPARATORULUI și permite utilizarea celor 2 spații, Principal și
Mic, separat sau simultan.
! Se activează tasta
2
3.
Activați panoul de control prin apăsarea simbolului
Display-ul vizualizează:
6.
Apăsaţi tasta Start/Pauză
pentru a iniția procesul de
coacere.
7.
Cuptorul intră în faza de preîncălzire, indicatorii de pre-
încălzire
8. Un semnal acustic, împreună cu aprinderea tuturor
indicatorilor de preîncălzire semnalează încheierea
procesului de preîncălzire.
9. Pe parcursul procesului de coacere, puteţi oricând să:
- modificaţi temperatura, apăsând tasta , , după care reglați cu
+ sau - și confirmați prin OK (doar pentru coacerile UNIVERSALE)
- programaţi durata de coacere (doar pentru coacerile
UNIVERSALE);
- întrerupeţi coacerea prin apăsarea tastei START/PAUZĂ.
- setați minutarul, apăsând tasta MENIU
- opriți cuptorul, apăsând tasta
AUTOMATE
UNIVERSALE
REȚETELE MELE
c
u ajutorul primei opțiuni selectate (scris negru pe fond alb)
4 Cu ajutorul selectați opțiunea dorită
și confirmați, apăsând “OK”. Display-ul se comută pe
vizualizarea programelor de coacere.
5. Cu ajutorul selectați programul de coacere
10
În cazul unei căderi de tens
iune, dacă temperatura
cuptorului nu a scăzut prea mult, programul va fi reluat de unde a
fost întrerupt, datorită unui sistem de repornire cu care este dotat
aparatul.
! Pentru revenirea la meniul principal de selectare programe,
apăsați tasta P.
Planificările de pornire nu sunt reluate, acestea trebuind
reactivate la reluarea curentului electric și reprogramate.
Programe Universale de coacere
! Toate programele au o temperatură de coacere prestabilită.
Aceasta poate fi modificată manual şi reglată, după plac,
între 30°C şi 300°C (dacă e posibil).
Pentru fiecare dintre acestea, cuptorul garantează
parametrii esențiali de reușită a rețetelor, de la cele simple
la cele sofisticate-temperatura,sursa de căldură,umiditate și
circulație forțată a aerului sunt valori controlate automat.
Acest capitol a fost realizat în colaborare cu expertul
culinar. Vă recomandăm să urmați sfaturile pentru a
beneficia din plin de experiența sa și pentru a obține o
coacere mereu perfectă. Funcțiile de coacere, temperaturile
și rafturile de poziționat rețete sunt conforme utilizării
acestuia pentru obținerea rezultatelor optime. Pentru
fiecare funcție Universală, în tabelul următor se recomandă
coacerea la cald sau rece pentru obținerea rezultatelor
optime. Dacă se folosește cuptorul încălzit, atunci așteptați
finalizarea fazei de preîncălzire,semnalată prin secvențe de
semnale acustice.Temperatura se determină automat în
baza tipului de coacere ales; o puteți modifica, adaptând-o
rețetei specifice. Puteți opta și pentru o coacere cu pornire
inârziată sau imediată.
închisă.
Program RUMENIRE REȚETE
Se activează elementele de încălzire superior și circular și
intră în funcțiune ventilatorul. Unește iradierii termice
circulația forțată a aerului în interiorul cuptorului. Acest fapt
împiedică arderea superficială a alimentelor, mărind puterea
de penetrare a căldurii. Efectuați coacerile cu ușa închisă.
Programul COACERE PE MAI MULTE NIVELE.
Căldura fiind constantă în tot cuptorul, aerul coace şi
rumeneşte alimentul în mod uniform. Se pot utiliza maxim
trei rafturi rafturi simultan.
Program TARTE
Parametrii folosiți fac din acest program un mod ideal de gătit
pentru toate rețetele de tarte.
Program DESERTURI
Acest mod de coacere este ideal pentru toate dulciurile de
patiserie, neincluse în programele BRIOȘE și TARTE (de ex.,
biscuiței, pandișpan, etc...).
Programul DECONGELARE
Ventilatorul permite circulația aerului la temperatură
ambientală în interiorul cuptorului. Este indicat pentru
decongelarea oricărui tip de aliment, dar, în particular a
alimentelor delicate ce nu necesită căldură de exemplu: tort
de înghețată, dulciuri cu cremă, dulciuri cu fructe.
MERINGUE ALBĂ/MARONIE Temperaturile sunt
presetate și nemodificabile. Programul MERINGA ALBĂ e
ideal pentru uscarea meringue. Modul de coacere
MERINGUE este ideal pentru rumenirea
acestora.Programul MERINGA MARONIE e ideal pentru
coacerea meringue.
Program CREȘTEREA ALUATULUI
Se actiează elementul de încălzire circular și intră în funcțiune
ventilatorul doar în faza de preîncălzire. Temperatura
cuptorului este ideală pentru activarea procesului de creștere
a aluatului. Pe parcursul procesului de creștere a aluatului,
ușa trebuie lăsată închisă.
Program BRIOȘE
Parametrii folosiți fac din acest program un mod ideal de
gătit deserturi conținând blat natural.
Programele TEMPERATURĂ SCĂZUTĂ carne, pește,
legume Acest tip de program permite coacerea alimentelor
(carne, pește, fructe, legume). Temperaturile ce pot fi selectate
sunt: 85, 95, 120°C, garantând o coacere perfectă. Avantajele
sunt următoarele:
- temperaturile fiind scăzute (în general, inferioare temperaturii
de evaporare), dispersia de lichide de coacere datorată
evaporării va fi considerabil redusă, iar alimentul va deveni
moale;
- la coacerile de carne, fibrele musculare se retrag mai puțin în
comparație cu coacerea clasică. Rezultatul este obținerea unei
cărni mai fragede. Rumenirea cărnii va trebui efectuată înainte
de a introduce în cuptor rețeta. Coacerea la temperatură
redusă - vacuum, utilizată de 30 de ani de cei mai mari
bucătari, prezintă următoarele calități:
- gastronomice:permite concentrarea aromelor, respectând
caracteristicile gustative ale alimentului și menținându-le
morbidețea și frăgezimea.
- igienice:se respectă normele igienice, acest tip de coacere
protejând alimentele de efectele nocive ale oxigenului și
garantând o conservare prelungită rețetelor în frigider.
-organizative:grație prelungirii duratei de conservare.
-dietetice:această coacere limitează utilizarea substanțelor
grase și permite realizarea unei coaceri ușoare și digerabile.
-economice:se reduce greutatea produselor.
Pentru utilizarea acestei tehnici, este necesar să dețineți un
aparat vaccum, echipat cu pungi de conservare aferente.
Urmați indicațiile pentru păstrarea alimentelor la vaccum.
Tehnica vacuum-ului permite și conservarea produselor crude
(fructe, legume) și a produselor deja coapte (coacere
tradițională).
Program PASTEORIZARE
Acest tip de coacere este indicat pentru fructe, legume, etc.
Recipientele de mici dimensiuni pot fi poziționate pe 3 nivele.
Recipentele trebuie lăsate să se răcească în interiorul
cuptorului. Cuptorul trebuie să fie neîncălzit pentru
introducerea acestor rețete.
Programe automate de coacere
! Temperatura şi durata coacerii sunt presetate
prin intermediul sistemului C.O.P.® (Coacere Optimă
Programată) care garantează în mod automat un rezultat
perfect. Coacerea se întrerupe automat, iar cuptorul
avertizează
când mâncarea este gata. Acest capitol a fost
realizat în colaborare cu expertul culinar. recomandăm
urmați sfaturile pentru a beneficia din plin de experiența
sa și pentru a obține o coacere mereu perfectă. Funcțiile
de coacere, temperaturile și rafturile de poziționat rețete
sunt conforme utilizării acestuia pentru obținerea
rezultatelor optime.
Programul FRIGARE
Această funcție este ideală pentru coacerea cărnii de vițel,
mânzat, porc, pui și miel. Introduceți rețeta indiferent de
starea cuptorului. Cu anumite programe FRIGARE puteți
selecta nivelul de coacere dorit-BINE FĂCUT, MEDIU și ÎN
SÂNGE.
13
14
Program TORT
Această funcție este ideală pentru toate rețetele pe bază
de blat de patiserie (de obicei preparat fără ou).
Introduceți indiferent de starea cuptorului.
Program TARTE
Această funcție este ideală pentru toate rețetele de tarte
(care necesită o bună coacere dedesupt). Introduceți în
cuptorul neîncălzit.
Program BRIOȘE
Această funcție este ideală pentru deserturi de patiserie
conținând blat natural. Introduceți indiferent de starea
cuptorului.
Program PRĂJITURĂ CU PRUNE
Această funcție este ideală pentru toate rețetele pe bază
de aluat chimic. Introduceți indiferent de starea cuptorului.
Program DULCIURI
Această funcție este ideală pentru toate celelalte rețete
(fără aluat și care nu sunt tarte). Introduceți indiferent de
starea cuptorului.
Programul PIZZA SUBȚIRE/CROCANTĂ
Utilizați această funcție pentru realizarea pizzei
(aluat de o anumită mărime). Urmăriți capitolul următor
pentru rețetă și detalii.
Pentru obținerea rezultatelor optime, vă recomandăm
să urmăriți atent indicațiile următoare:
respectați rețeta;
greutatea amestecului trebuie să fie de 350g - 500g.
ungeți ușor tava și recipientele.
Introduceți în cuptorul neîncălzit. În cazul în care introduceți în
cuptorul cald, display-ul va vizualiza mesajul CUPTOR PREA
CALD” până când temperatura va atinge 120°. În acest
moment puteți introduce pizza.
Rețetă pentru PIZZA :
Rețetă pentru 3 sau 4 pizze: 1000g făină, 500g Apă, 20g
Sare, 20g Zahăr, 10cl ulei măsline, 20g aluat natural (sau
2 plicuri drojdie praf)
Creșterea naturală a amestecului: 1 ora sau funcția
manuală CREȘTERE ALUAT la 40°C și lăsați
crească pentru cca 30/45 minute.
Introduceți în cuptorul neîncălzit.
Activați programul
PIZZA.
Utilizarea simultană a Spațiilor Principal și Mic
!Această funcție se poate utiliza doar în cazul funcțiilor
Universale.
Pornirea cuptorului
Introduceți SEPARATORUL D pe raftul SEPARATOR D cu
pivotul și săgețile îndreptate spre partea posterioară a
cuptorului. Cuptorul emite un semnal acustic ce confirmă
corectitudinea introducerii SEPARATORULUI și permite
utilizarea celor 2 spații, Principal și Mic, separat sau simultan.
! Se activează tasta
2
4.
Activați panoul de control prin apăsarea
simbolului
Apăsați tasta P. Display-ul vizualizează:
6
.
Apăsaţi tasta Start/Pauză
pentru a iniția procesul de
coacere.
7
.
Cuptorul intră în faza de preîncălzire, indicatorii de pre-
încălzire
8.
Un semnal acustic semnalează încheierea
procesului de preîncălzire.
9. Scrisul negru pe fond alb indică cavitatea în care doriți
să acționați.
Pentru a modifica setările celeilalte cavități, apăsați tasta
Pe parcursul procesului de coacere, puteţi oricând să:
- modificaţi temperatura, apăsând tasta după care reglați
cu + sau - și confirmați prin OK (doar pentru coacerile
UNIVERSALE)
- programaţi durata de coacere (doar pentru
coacerile UNIVERSALE);
- întrerupeţi coacerea prin apăsarea tastei START/PAUZĂ.
- setați minutarul, apăsând tasta MENIU
- opriți cuptorul, apăsând tasta
AUTOMATE
UNIVERSALE
REȚETELE MELE
cu ajutorul primei opțiuni selectate (scris negru pe fond
alb)
4 Cu ajutorul selectați opțiunea dorită
ș
i c
onfirmați, apăsând “OK”. Display-ul se comută
pe
vizualizarea programelor de coacere.
5
.
Cu ajutorul selectați programul de coacere și
confirmați, apăsând OK.
! Pentru a reveni la meniul principal de selectare
programe, apăsați tasta “P”.
! Grație eficienței energetice ridicate, durata de
încălzire a cavității MICI este de circa 15 minute.
! Dacă CAVITATEA MICĂ este setată la o temperatură
mai mică de 150°C, gril-ul, pentru a păstra rezultatul
coacerii nu se va activa : pe display va
apărea mesajul
OFF.
3. Apăsați tasta
pentru selectarea cavității în care
doriți activați programul de coacere. Simbolul
indică selectarea cavității Mici - puteți acționa setările
cavității Mici. Indicatorul luminos aferent cavității Mici,
aprins pe display indică selectarea cavității Principale,
putând astfel acționați asupra setărilor acesteia.
10
În cazul unei căderi de tens
iune, dacă temperatura
cuptorului nu a scăzut prea mult, programul va fi reluat de
unde a fost întrerupt, datorită unui sistem de repornire cu
care este dotat aparatul.
Planificările de pornire nu sunt reluate, acestea trebuind
reactivate la reluarea curentului electric și reprogramate
Rețetele mele
Funcția REȚETELE MELE este activă doar pentru coacerile
UNIVERSALE și implică setarea duratei. Memorarea rețetei
se efectuează doar la încheierea procesului de coacere.
Poate fi memorat un număr finit de operații (în total 10) tîntre
variația de temperatură și durată dacă se scurge cel puțin 1
minut între una și cealaltă. Se pot memora maxim 10 coaceri
în cavitatea EXTRALARGE SPACE, 3 în cea MICĂ și 3 în
Cavitatea PRINCIPALĂ. Puteți selecta poziția de memorat.
Cu ajutorul divider-ului și în cazul celor două coaceri
UNIVERSALE, simultan în cele două cavități nu este
posibilă memorarea.
Pentru diferențierea rețetelor, salvați-le astfel încât să
facilitați căutarea în interiorul listei, numele sub care va fi
salvată fiecare coacere va fi compus din:
- REȚETA MEA+ număr progresiv (1, 2, 3, etc...)
-TEMPERATURĂ INIȚIALĂ + EVENTUAL SIMBOL*
(ex. 170°C)
- DURATĂ (ex. 00:30)
*
Semnificația simbolurilor:
- niciun simbol: a fost setată temperatura inițială care
nu a variat;
- : a fost modificată temperatura inițială, doar prin
diminuare;
- : a fost modificată temperatura inițială, doar prin
creștere;
-  : a fost modificată temperatura inițială, ori prin
creștere ori prin diminuare.
Programarea coacerii
La programarea este activă în toate configurațiile posibile:
EXTRALARGE, PRINCIPALĂ și CAVITATE MICĂ, chiar și
în funcționare simultană.
Programarea duratei
! Durata se poate seta doar pentru coacerile
UNIVERSALE.
! Programarea este posibilă și înainte de inițierea unui
program cu ajutorul tastei “START/STOP”.
1.. Apăsați tasta de selectare , display-ul va vizualiza
opțiunea DURATA;
2.. reglați cu ajutorul
3.. apăsați tasta “OK” pentru confirmare
4.
apăsați tasta“START/STOP” pentru activarea
programării.
5. La expirarea duratei de coacere se va emite un
semnal acustic, iar cuptorul se va opri.
Ex: este ora 9:00 și este programată o durată
de 1 ora și 15 minute. Programul se oprește automat
la 10:15.
Programarea unei coaceri întârziate
! Programarea este posibilă doar după selectarea (fără a
iniția) unui program de coacere.
! Setând durata este posibilă programarea unei coaceri
întârziate.
1.
Urmaţi procedura de la 1 la 2 descrisă pentru durată
2.
3.
Selectați Încheiere Coacere cu ajutorul tastei
reglați, apăsând tastele + și -.
4. Apăsați tasta OK pentru confirmare
5.
Pentru activarea progrmării, apăsaţi tasta START/
PAUZĂ
6.
La terminarea coacerii se va emite un semnal
acustic.
Exemplu: la ora 9.00 programaţi o durată de 1 oră şi
15 minute, iar ora 12:30 este programată ca oră de
încheiere. Programul începe automat la ora 11:15.
Pentru a anula o programare, apăsaţi simbolul
Sfaturi practice pentru coacere
COACERE PE MAI MULTE RAFTURI
Utilizaţi rafturile 1-3-5-6, așezând alimentele care
În cazul coacerilor de pizza sau foccacia, utilizați o
tigaie din aluminiu ușor cu diametru maxim de 30 cm,
așezând-o pe grătarul din dotare. În cazul coacerilor
de pizza cu blat pufos este recomandat să introduceți
mozzarella la jumătatea procesului de coacere. Pe
durata coacerii este recomandată inversarea
rafturilor .
Așezați tava jos şi grătarele sus.
GRIL
Preîncălziți cuptorul 5 min.
Introduceți SEPARATORUL pe raftul SEPARATOR D
Introduceți grătarul pe raftul 7, așezați alimentele în
centrul grătarului. Introduceți tava adâncă pe nivelul 7.
Lăsați ușa închisă.
Se recomandă alegerea nivelului maxim de
temperatură. Nu alarmaţi dacă rezistenţa
superioară nu rămâne constant aprinsă: funcţionarea
acesteia este controlată de
un termostat.
Această funcție este recomandată pentru:
rumenire, frigare, toast, mici fripturi cu carne macră și
subțire. Se recomandă nivelul max. de energie.
Fast Cooking
Preîncălziți cuptorul și introduceți tava adâncă introduceți-o
pe poziția 6.
Pentru coacerea alimentelor congelate, urmați indicațiile
de pe ambalajul produselor.
15
Funcții Alimente
Greutate
(Kg)
Coacere
p
e
r
afturi
Po
ziționare pe rafturi Pre
încălzire T
mperatura
recomandată
(°C)
Durata
coacere
(minute)
Universale
Nr
. Tavă G rătar1 Grătar 2 Grătar
3
Tarte*
Tarte
3
4
1
1
4
3
6
5 6
Da
Da
200
200
40-50
45-55
Pizza 3
4
1
1
4
3
6
5 6
Da
Da
220
220
25-35
30-40
Brioșe*
Panettone 1 1 o 2
Da
160 45-60
Dulciuri*
Bignè 3
4
1
1
4
3
6
5 6
Da
Da
190
190
30-40
30-40
Prăjiturele
3
4
1
1
4
3
6
5 6
Da
Da
180
180
20-30
20-30
Dulciuri patiserie
3 1 4 6
Da
200 40-50
Prăjitură cu prune
2 1 4 o 5
Da
160 60-75
Pandișpan
2
3
2
1
5
4 6
Da
Da
190
190
35-40
40-45
Coacere pe mai
multe nivele*
Crème Caramel
(bain marie)
2
3
2
1
5
4 6
Da
Da
170
170
35-45
40-45
Bucăți mari de
carne
1 2
Da
160 90-240
Rotisor*
Friptură de porc,
vitel
2 1 5
Nu
200 35-75
Bucăți mari de pasăre
friptură
1 1
Nu
190 90-120
Frigare*
Grătar
1 3 o 4
Nu
190 40-60
Grill-Barbecue*
Coaste vițel
1 3 4 o 5
Nu
270-300 20-30
Cârnați
1 3 5 a 7
Nu
270-300 10-20
Coaste porc
1 3 5 a 7
Nu
270-300 15-25
Bacon 1 3 5 a 7
Nu
270-300 3-6
Creștere aluat*
Creșterea aluatului
Decongelare
1 2
Nu
40
Meringhe
albă*
Meringhe albă
4 1 3 5 6
Nu
70 8-12 ore
Meringhe
maronie*
Meringhe maronie
4 1 3 5 6
Nu
110 1,5-2 ore
Temp. joasă 85°C*
Carne/Pește
3 1 3 5
Nu
85 90-180
Past
eor
izare
Fructe, legume,
etc…
2
Da
110
Automate
Pâine
Pâine (ezi rețeta
)
2
2
2
1
2
3
7**
7**
7**
2
1
1
4
3
5
Nu
Nu
Nu
Friptură
Fripturi
2 1
5
Nu
Dulciurii
Dulciuri
3
4
1
1
4
3
6
5 6
Nu
Nu
Tarte
Tarte
3
4
1
1
4
3
6
5 6
Nu
Nu
Brioșe
Brioșe
2 1 5
Nu
Prăjitură prune
Plrăjitură prune
2
3
1
1
5
4 6
Nu
Nu
Pizza
Pizza (vezi rețeta)
3
4
1
1
4
3
6
5 6
Nu
Nu
Tabel coacere cavitate ExtraLarge
*Durata de coacere este orientativă şi poate fi modificat în funcţie de cerinţele personale.
Timpul de preîncalzire al cuptorului este prestabilit şi nu poate fi modificat manual.
**
În funcție de reșetă, adăugați 150 gr (1,5 dl) de apă în tavă..
16
Funcții Alimente
Greutate
(Kg)
Cooacere
pe
rafturi
Poziție pe rafturi Preîncălzire Temperatura
recomandată
(°C)
Durata coacere
(minute)
Universale Nr. Tavă G rătar1 Separator
Tarte*
Tarte
1
2
2
1 3
D
D
Da
Da
200
200
30-40
35-45
Pizza 1
2
2
1 3
D
D
Da
Da
220
220
15-25
20-30
Dulciuri*
Bignè 1
2
2
1 3
D
D
Da
Da
190
190
25-35
25-35
Biscuiți
1
2
2
1 3
D
D
Da
Da
180
180
15-25
15-25
Prăjiturele patiserie
1
2
2
1 3
D
D
Da
Da
200
200
30-40
35-45
Prăjitură prune
1 2 D
Da
160 60-75
Pandișpan
1
2
2
1 3
D
D
Da
Da
190
190
30-35
35-40
Coacere pe mai
multe nivele*
Crème Caramel
(bain marie)
1 2 D
Da
170 35-45
Rotisor*
Fripturi mici
1 2 D
Nu
210 30-60
Creștere aluat*
Creștere aluat
1 2 D
Nu
40
Meringhe
albă*
Meringhe albă
2 1 3 D
Nu
70 8-12 ore
Meringhe
maronie*
Meringhe maronie
2 1 3 D
Nu
110 1,5-2 ore
Temp.
scăzută
85°C*
Carne/Peste
2 1 3 D
Nu
85 90-180
2 D
Da
110
Pasteorizare
Fructe, legume, etc…
Automate
Friptură
Fripturi
1 2
D
Nu
Dulciuri
Dulciuri
1
2
2
1 3
D
D
Nu
Nu
Tarte
Tarte
1
2
2
1 3
D
D
Nu
Nu
Brioșe
Brioșe
1 1 D
Nu
Prăjitură prune
Prăjitură prune
1 2 D
Nu
Pizza
Pizza (vezi rețetă)
1
2
2
1 3
D
D
Nu
Nu
IT
Tabel coacere Cavitate Principală
*Durata de coacere este orientativă şi poate fi modificat în funcţie de cerinţele personale.
Timpul de preîncalzire al cuptorului este prestabilit şi nu poate fi modificat manual.
17
18
Tabel coacere Cavitate Mică
Funcții Aliment
e
Greutate
(Kg)
Cooacere
pe
rafturi
Poziție pe rafturi Preîncălzire Temperatura
recomandata
(°C)
Durata coacere
(minute)
Nr. Tavă G rătar 1 Separator
Unviersale
Fast cooking*
File de peste
1 6 D
Da
160-180 20-30
File de carne
1 6 D
Da
180-200 30-40
Pizza congelată
1 6 D
Da
Preparare congelate
1 6 D
Da
Grill*
Toast 1 - 6 D
Da
270-300 3-5
Bacon 1 6 7 D
Da
270-300 3-6
Friptură de porc
1 6 7 D
Da
270-300 15-25
Încălzire *
Rețete gătite
6 D
Da
140
Automate
Pizzerie**
Pi
zze subțiri
6 D
Da
Tabel coacere simultană Cavitate Mică și Principală
Cavitate Principală
Fu
cții Alimente
Greutate
(Kg)
Coacere
pe
rafturi
Poziție rafturi Preîncălzire Temp.
recomandată
(°C)
Durata coacere
(minute)
Nr.
Tavă Grătar 1 Separator
Univiersalr
Tarte*
Tarte
1
2
2
1 3
D
D
Da
Da
200
200
30-40
35-45
Pizza 1
2
2
1 3
D
D
Da
Da
220
220
15-25
20-30
Dolci*
Biscuiți
1
2
2
1 3
D
D
Da
Da
180
180
15-25
15-25
Dulciuri patiserie
1
2
2
1 3
D
D
Da
Da
200
200
30-40
35-45
Pr
ăjitură cu prine
1 2 D
Da
160 60-75
Pandișpan
1
2
2
1 3
D
D
Da
Da
190
190
30-35
35-40
Coacere pe
mai multe nivele
Crème Caramel
(
bain marie)
1 2 D
Da
160 45
Rețete în crustă
1 2 D
Da
200 35-45
Rotisor * Grătar de cartofi
1 2 D
Da
200 60
Friptură
1 2 D
Da
200 60-90
Cavitate Mică
Funcții Alimente
Greutate
(Kg)
Cooacere
pe
rafturi
Poziție pe rafturi Preîncălzire Temperatura
recomandată
(°C)
Durata coacere
(minute)
Nr. Tavă Grătar 1 Separator
Fast cooking*
File de peste
1 6 D
Da
180-200 20-30
File de carne
1 6 D
Da
180-200 30-40
Pizza congelată
1 6 D
Da
Preparare congelate
1 6 D
Da
Orez “pilaf
1 6 D
Da
180-200 30-45
*Durata de coacere este orientativă şi poate fi modificat în funcţie de cerinţele personale.
Timpul de preîncalzire al cuptorului este prestabilit şi nu poate fi modificat manual.
**Folosiți piatra refractară pentru pizza, din dotare, poziționând-o pe grătar (nivel
6). Așteptați vizualizarea mesajului INTRODUCEȚI ÎN CUPTOR ȘI APĂSAȚI
START pentru introducerea pizzei.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24

Whirlpool BC 199DT P XA S Manualul utilizatorului

Tip
Manualul utilizatorului