Planificările de pornire nu sunt reluate, acestea trebuind
reactivate la reluarea curentului electric și reprogramate.
Programe Universale de coacere
! Toate programele au o temperatură de coacere prestabilită.
Aceasta poate fi modificată manual şi reglată, după plac,
între 30°C şi 300°C (dacă e posibil).
Pentru fiecare dintre acestea, cuptorul garantează
parametrii esențiali de reușită a rețetelor, de la cele simple
la cele sofisticate-temperatura,sursa de căldură,umiditate și
circulație forțată a aerului sunt valori controlate automat.
Acest capitol a fost realizat în colaborare cu expertul
culinar. Vă recomandăm să urmați sfaturile pentru a
beneficia din plin de experiența sa și pentru a obține o
coacere mereu perfectă. Funcțiile de coacere, temperaturile
și rafturile de poziționat rețete sunt conforme utilizării
acestuia pentru obținerea rezultatelor optime. Pentru
fiecare funcție Universală, în tabelul următor se recomandă
coacerea la cald sau rece pentru obținerea rezultatelor
optime. Dacă se folosește cuptorul încălzit, atunci așteptați
finalizarea fazei de preîncălzire,semnalată prin secvențe de
semnale acustice.Temperatura se determină automat în
baza tipului de coacere ales; o puteți modifica, adaptând-o
rețetei specifice. Puteți opta și pentru o coacere cu pornire
inârziată sau imediată.
închisă.
Program RUMENIRE REȚETE
Se activează elementele de încălzire superior și circular și
intră în funcțiune ventilatorul. Unește iradierii termice
circulația forțată a aerului în interiorul cuptorului. Acest fapt
împiedică arderea superficială a alimentelor, mărind puterea
de penetrare a căldurii. Efectuați coacerile cu ușa închisă.
Programul COACERE PE MAI MULTE NIVELE.
Căldura fiind constantă în tot cuptorul, aerul coace şi
rumeneşte alimentul în mod uniform. Se pot utiliza maxim
trei rafturi rafturi simultan.
Program TARTE
Parametrii folosiți fac din acest program un mod ideal de gătit
pentru toate rețetele de tarte.
Program DESERTURI
Acest mod de coacere este ideal pentru toate dulciurile de
patiserie, neincluse în programele BRIOȘE și TARTE (de ex.,
biscuiței, pandișpan, etc...).
Programul DECONGELARE
Ventilatorul permite circulația aerului la temperatură
ambientală în interiorul cuptorului. Este indicat pentru
decongelarea oricărui tip de aliment, dar, în particular a
alimentelor delicate ce nu necesită căldură de exemplu: tort
de înghețată, dulciuri cu cremă, dulciuri cu fructe.
MERINGUE ALBĂ/MARONIE Temperaturile sunt
presetate și nemodificabile. Programul MERINGA ALBĂ e
ideal pentru uscarea meringue. Modul de coacere
MERINGUE este ideal pentru rumenirea
acestora.Programul MERINGA MARONIE e ideal pentru
coacerea meringue.
Program CREȘTEREA ALUATULUI
Se actiează elementul de încălzire circular și intră în funcțiune
ventilatorul doar în faza de preîncălzire. Temperatura
cuptorului este ideală pentru activarea procesului de creștere
a aluatului. Pe parcursul procesului de creștere a aluatului,
ușa trebuie lăsată închisă.
Program BRIOȘE
Parametrii folosiți fac din acest program un mod ideal de
gătit deserturi conținând blat natural.
Programele TEMPERATURĂ SCĂZUTĂ carne, pește,
legume Acest tip de program permite coacerea alimentelor
(carne, pește, fructe, legume). Temperaturile ce pot fi selectate
sunt: 85, 95, 120°C, garantând o coacere perfectă. Avantajele
sunt următoarele:
- temperaturile fiind scăzute (în general, inferioare temperaturii
de evaporare), dispersia de lichide de coacere datorată
evaporării va fi considerabil redusă, iar alimentul va deveni
moale;
- la coacerile de carne, fibrele musculare se retrag mai puțin în
comparație cu coacerea clasică. Rezultatul este obținerea unei
cărni mai fragede. Rumenirea cărnii va trebui efectuată înainte
de a introduce în cuptor rețeta. Coacerea la temperatură
redusă - vacuum, utilizată de 30 de ani de cei mai mari
bucătari, prezintă următoarele calități:
- gastronomice:permite concentrarea aromelor, respectând
caracteristicile gustative ale alimentului și menținându-le
morbidețea și frăgezimea.
- igienice:se respectă normele igienice, acest tip de coacere
protejând alimentele de efectele nocive ale oxigenului și
garantând o conservare prelungită rețetelor în frigider.
-organizative:grație prelungirii duratei de conservare.
-dietetice:această coacere limitează utilizarea substanțelor
grase și permite realizarea unei coaceri ușoare și digerabile.
-economice:se reduce greutatea produselor.
Pentru utilizarea acestei tehnici, este necesar să dețineți un
aparat vaccum, echipat cu pungi de conservare aferente.
Urmați indicațiile pentru păstrarea alimentelor la vaccum.
Tehnica vacuum-ului permite și conservarea produselor crude
(fructe, legume) și a produselor deja coapte (coacere
tradițională).
Program PASTEORIZARE
Acest tip de coacere este indicat pentru fructe, legume, etc.
Recipientele de mici dimensiuni pot fi poziționate pe 3 nivele.
Recipentele trebuie lăsate să se răcească în interiorul
cuptorului. Cuptorul trebuie să fie neîncălzit pentru
introducerea acestor rețete.
Programe automate de coacere
! Temperatura şi durata coacerii sunt presetate
prin intermediul sistemului C.O.P.® (Coacere Optimă
Programată) care garantează în mod automat un rezultat
perfect. Coacerea se întrerupe automat, iar cuptorul
avertizează
când mâncarea este gata. Acest capitol a fost
realizat în colaborare cu expertul culinar. Vă recomandăm
să urmați sfaturile pentru a beneficia din plin de experiența
sa și pentru a obține o coacere mereu perfectă. Funcțiile
de coacere, temperaturile și rafturile de poziționat rețete
sunt conforme utilizării acestuia pentru obținerea
rezultatelor optime.
Programul FRIGARE
Această funcție este ideală pentru coacerea cărnii de vițel,
mânzat, porc, pui și miel. Introduceți rețeta indiferent de
starea cuptorului. Cu anumite programe FRIGARE puteți
selecta nivelul de coacere dorit-BINE FĂCUT, MEDIU și ÎN
SÂNGE.
13