05/2017
- 5 - Copyright © 2017, Fast ČR, a.s.
RO
Deshidrator de alimente
Instrucțiuni de utilizare
■
Înainte de utilizarea acestui aparat, vă rugăm să vă familiarizați cu instrucțiunile de deservire, și anume, și în
cazul în care ați fost deja familiarizat cu utilizarea aparatelor de tip similar. Utilizați consumatoarele așa cum este
descris în prezentele instrucțiuni de utilizare. Păstrați instrucțiunile pentru eventualele necesități viitoare.
■
Cel puțin pe durata existenței dreptului legal dintr-o derulare defectuoasă, eventual a garanției pentru
calitate, recomandăm să păstrați cutia de carton originală de transport, materialul de ambalare, bonul de casă
și conrmarea de răspundere avânzătorului sau certicatul de garanție. În cazul transportului, recomandăm
ambalarea consumatorului înapoi în cutia originală aproducătorului.
DESCRIEREA APARATULUI
A1 Capac
A2 Tăvi
A3 Butonul oprit / pornit și variator temperatură
SETAREA ÎNĂLȚIMII ÎNTRE TĂVI
■
Deshidratorul de alimente oferă două posibilități de setare aînălțimii între etaje. Pentru setarea înălțimii mai
mici (de bază), puneți tăvile de uscare una peste alta în așa cum este specicat pe B1. Răsuciți tăvile în așa fel,
încât acele indicatoare aate în partea inferioară atăvilor să e amplasate lângă canelurile din partea superioară
aecărei tăvi.
■
Pentru setarea distanței între tăvi, întoarceți și așezați tăvile una deasupra celeilalte în așa fel, încât acele
indicatoare să intre exact în caneluri, așa cum este marcat pe B2.
PORNIREA APARATUL
■
Conectați aparatul la priza de rețea și, prin rotirea butonului A3 în sensul de rotație al acelor de ceasornic, porniți
aparatul și setați temperatura de deshidratare cerută.
ALTERNAREA TĂVILOR
■
Acest deshidrator de alimente este construit ingenios pe principiul circulației aerului erbinte pentru evacuarea
umidității din alimente. În cursul procesului de deshidratare, tăvile ar trebui alternate, pentru a se asigura
deshidratarea uniformă aconținutului. Tăvile amplasate cel mai aproape de fund sunt expuse la cea mai înaltă
temperatură - aici procesul de deshidratare se desfășoară mai rapid.
■
Deci, simplu, scoateți-le și așezați-le pe etajele superioare, tăvile aate la etajele superioare așezați-le la etajele
inferioare ale deshidratorului.
ȚINEȚI MINTE
1) Cele mai bune rezultate se obțin dacă utilizați alimente de calitate superioare. Uscați întotdeauna alimente
proaspete, de calitate superioară, obucată necorespunzătoare poate inuența calitatea întregului conținut al
deshidratorului.
2) Este important ca alimentele să e curate – spălați-le bine, scoateți afară bucățile moi sau stricate.
Asigurați-vă că aveți mâinile curate, aparatele și tăvile deshidratorului utilizate pentru prepararea alimentelor
trebuie să e, de asemenea, curate.
3) Durata procesului de deshidratare este diferită și depinde de cantitatea de alimente, grosimea ecărei bucăți,
mărimea acesteia, umiditatea aerului și cantitatea de umiditate direct în alimente..
4) Înainte de averica gradul de deshidratare, lăsați alimentele să se răcească.
5) Dacă necesar, tăvile pot umplute complet, bucățile se pot atinge între ele, dar nu au voie să se suprapună.
6) În alimentele deshidratate poate rămâne circa 6–10 % umiditate fără riscul de alterare. Multe din alimentele
deshidratate vor avea oconsistență dură, asemănătoare cu lemnul-dulce.
7) Alternați tăvile, îndată ce observați că deshidratarea nu se desfășoară uniform, sau dacă aparatul este umplut la
maximum cu alimente.
8) Pentru îndepărtarea sâmburilor și cozilor de la prune, struguri, cireșe, deshidratați-le la 50 % și apoi eliminați
sâmburii, cozile etc. În acest mod împiedicați eliminarea sucului din alimente.
TABEL CUPRINZÂND TIMPUL RECOMANDAT PENTRU
DESHIDRATAREA FRUCTELOR
■
Intervalele de timp menționate sunt aproximative și depind de temperatura camerei, umiditatea atmosferei,
umiditatea alimentelor aate în procesul de deshidratare și de grosimea la care sunt tăiate feliile de alimente.
Conținutul de suc al produselor alimentare diferă. Zahărul de fructe la unele soiuri necesită un interval de timp
de uscare mai lung.
Fructe Pregătire Test deshidratare Durata
deshidratare
Mere Îndepărtați cojile, sâmburii și tăiați în felii sau
rondeluri. Înainte de introducere în deshidrator,
presați timp de 2 minute. Apoi uscați-le și puneți pe
tava de deshidratare.
Sunt moi 4–15 ore
Caise Uscați-le tăiate în două sau în patru bucăți. Înainte
de deshidratare trebuie adaptate în așa fel, încât
să e menținută culoarea și să nu e afectată
coaja fructului.
Sunt moi 8-36 ore
Banane Îndepărtați cojile și tăiați în felii având grosimea
de 0,3 cm..
Sunt moi 5-24 ore
Fructe boboase Fragii ar trebui tăiați în felii având grosimea de
0,9 cm. Restul de fructe boboase se lasă întregi.
Fructele boboase având suprafața ceroasă se spală
în apa clocotită.
Nu există
umiditate vizibilă.
5-24 ore
Cireșe Nu îndepărtați cozile, dacă nu le veți procesa imediat.
Tăierea în două jumătăți este opțională, dacă doriți
să faceți așa, timpul oportun este după ce s-au
deshidratat la 50 %.
Membranoase, dar
unsuroase
6-36 ore
Coacăze Spălați bine, tăiați sau lăsați întregi Nu există
umiditate vizibilă.
4-20 ore
Struguri (violet
închiși)
Spălați, îndepărtați ciorchinele lăsați boabe întregi. Moi,
membranoase
6-36 ore
Nectarine Nu este necesară îndepărtarea cojii, se pot tăia în felii
sau rondeluri având grosimea de 0,9 cm.
Sunt moi 6-24 ore
Coji de portocale Tăiați-le în felii alungite și uscați.
Pisați-le abia după deshidratare.
Sunt moi 6–15 ore
Piersici În cursul deshidratării puteți îndepărta coaja.
Scoateți sâmburii după ce au fost deshidratați
50 %. Înainte de deshidratare trebuie tăiate în două
jumătăți sau în patru sferturi.
Sunt moi și
membranoase.
5-24 ore
Pere Îndepărtați coaja, sâmburii și țesutul lemnos.
Tăiați în felii, rondeluri sau în două jumătăți, în patru
bucăți sau în opt bucăți.
Sunt moi și
membranoase.
5-24 ore
Kaki Folosiți doar fructele coapte. Spălați, îndepărtați
capul, tăiați în felii sau rondeluri având grosimea
de 0,9 cm.
Sunt moi 5-20 ore
Ananas (întreg) Îndepărtați nucleul și coaja, tăiați în felii, sectoare
sau bucăți mici.
Sunt moi 6-36 ore
Ananas (din
conservă)
Uscați și scuturați. Amplasați pe tăvi. Sunt
membranoase.
6-36 ore
Prune de toamnă Spălați și lăsați fructe întregi sau despicate în două
jumătăți, îndepărtați cozile, eventual sâmburii, dacă
sunt deshidratate pe jumătate.
Sunt moi 5-24 ore
Prune de toamnă
uscate
Procedați similar ca la prunele de toamnă obișnuite,
dar, înainte de deshidratare, presați-le mai întâi circa
2 minute în apa clocotită.
Sunt
membranoase.
8-36 ore
Revent Folosiți doar tulpinile subțiri. Spălați și tăiați în bucăți
lungi de 2,54 cm.
Nu există
umiditate vizibilă.
4-16 ore
TABEL CUPRINZÂND TIMPUL RECOMANDAT PENTRU
DESHIDRATAREA LEGUMELOR
Legumele Pregătire Test
deshidratare
Durata
deshidratare
Inima de anghinare Tăiați inima în felii având grosimea de 0,3 cm.
Fierbeți 5 - 8 minute într-ocană de 3/4 de apă
conținând 1 lingură de suc de lămâie.
Este fragedă. 4-12 ore
Sparanghel Spălați și tăiați în bucăți lungi de 2,54 cm.
Vârfurile reprezintă ocalitate mai bună aprodusului.
Partea din dorsală, pisată înainte de uscare, constituie
un ingredient excelent pentru diferite mâncăruri.
Este fraged. 4-10 ore
Fasole (verde sau
galbenă)
Tăiați în bucăți având lungimea de 2,54 cm sau în stil
franțuzesc. Tratați în abur până ce sunt transparente.
După deshidratare parțială, agitați fasolea în așa fel,
încât împingeți ceea ce afost în mijlocul tăvii spre
margini și invers.
Sunt fragede. 4-14 ore
Sfeclă Tăiați rădăcinile și tot ce se aă la odistanță de 2,54 cm
de la partea inferioară, spălați, pre-erbeți, răcoriți și
îndepărtați coaja. Tăiați în cuburi sau felii.
Sunt fragede,
de culoare
roșu-închis.
4-12 ore
Varză de Bruxelles Îndepărtați tulpina și tăiați în două jumătăți. Este fragedă. 5-15 ore
Broccoli Tăiați de jur împrejur, tăiați la fel ca înainte de
consumare, spălați bine, tratați în abur 3 - 5 minute.
Este fragedă. 5-15 ore
Căpățâni de varză Curățați căpățâna și tăițși în felii având grosimea
de 0,3 cm.
Tăiați mijlocul în felii de 0,6 cm grosime. Utilizați tava
inferioară adeshidratorului.
Este
membranoasă.
4-12 ore
Morcov Alegeți morcovul tânăr cu rădăcini ne. Tratați în
abur până ce devine moale, tăiați în felii, bucăți mici,
cuburi sau deluțe.
Este
membranos.
4-12 ore
Conopidă În 2,2 l de apă puneți 3 linguri de sare și, în această
soluție, presați conopida timp de 2 minute. Tratați în
abur până ce devine moale.
Este
membranoasă.
5-15 ore
Țelină Separați tulpina de frunze. Spălați bine ambele părți.
Tăiați tulpina în felii având grosimea de 0,6 cm. Mai
întâi uscați frunzele.
Este fragedă. 4-12 ore
Porumb Înainte de tratarea în abur, îndepărtați coaja și
eventualele defecte.
Pre-erbeți întregul știulete de porumb. Boabele de
porumb trebuie date jos de pe știulete prin tăierea
cu cuțitul și punerea pe tavă. În cursul procesului de
deshidratare, agitați de câteva ori.
Este fragedă. 4-15 ore
Castravete Îndepărtați coaja, tăiați în bucăți de 0,3 cm grosime
și uscați.
Este
membranos.
4-14 ore
Pătlăgele vinete Scurtați spălați, tăiați în felii de 0,6 la 1,2 cm grosime
și amplasați pe tăvi.
Este fragedă. 4-14 ore
Ceapă și praz Îndepărtați coaja, tăiați în bucăți de 1,2 cm grosime, în
cursul deshidratării agitați de câteva ori.
Este
membranoasă.
4-10 ore
Bamă Folosiți capsule tinere, ne Spălați, scurtați și tăiați în
rondeluri de 0,6 cm grosime.
Este
membranoasă.
3-10 ore
Arpagic Tăiați și așezați pe suprafața tăvii. Este fraged. 4-10 ore