. FUNCŢII SPECIALE
CURĂŢARE AUTOMATĂ - PYRO
Scoateţi toate accesoriile din cuptor înainte de a activa funcţia
Pyro, inclusiv ghidajele pentru grătar. În cazul în care cuptorul este
montat sub o plită, asiguraţi-vă că toate arzătoarele cu gaz sau
zonele de gătit electrice sunt oprite în timpul derulării ciclului de
autocurăţare.
Pentru a obţine rezultate optime de curăţare, eliminaţi depunerile
de dimensiuni mai mari cu un burete umed, înainte de a utiliza
funcţia Pyro. Activaţi funcţia Pyro numai în cazul în care aparatul
este foarte murdar sau dacă emană mirosuri neplăcute în timpul
procesului de preparare.
Accesaţi funcţiile speciale
şi rotiţi selectorul pentru a selecta
din meniu, apoi apăsaţi
pentru a conrma.
Apăsaţi pe
pentru a porni imediat ciclul de curăţare sau rotiţi
selectorul pentru a selecta ciclul mai scurt (ECO).
Apăsaţi pe
pentru a porni imediat ciclul de curăţare sau
apăsaţi pe
pentru a seta ora de nalizare/de pornire cu
întârziere.
Cuptorul va începe ciclul de curăţare şi uşa se va bloca automat.
Uşa cuptorului nu poate deschisă în timp ce se desfăşoară
curăţarea pirolitică: Aceasta va rămâne blocată până când
temperatura revine la un nivel acceptabil. Aerisiţi încăperea în
timpul şi la nalizarea derulării ciclului Pyro.
Vă rugăm să reţineţi: Durata şi temperatura ciclului de curăţare nu pot
setate.
. UTILIZAREA SONDEI PENTRU CARNE (DACĂ INTRĂ ÎN
DOTARE)
Sonda furnizată pentru carne vă permite să măsuraţi temperatura
internă exactă a alimentelor în timpul preparării.
Utilizarea sondei pentru carne este permisă numai în cazul
anumitor funcţii de preparare (Convenţional , Aer forţat , Coacere
cu convecţie , Turbo Grill , 6th Sense Carne şi 6th Sense
Maxicooking).
Poziţionarea corectă a sondei este
extrem de importantă pentru obţinerea
unor rezultate de preparare perfecte.
Introduceţi complet sonda în carne,
evitând zonele osoase şi părţile cu
grăsime.
Pentru carnea de pasăre, sonda trebuie
introdusă pe diagonală, în partea din
mijloc a pieptului, având grijă ca vârful să
nu ajungă într-o porţiune goală. Dacă
gătiţi o bucată de carne cu grosime
neregulată, vericaţi ca aceasta să e
bine coaptă înainte de a o scoate din cuptor. Conectaţi capătul
sondei la oriciul de pe peretele interior din dreapta al cavităţii.
Atunci când sonda pentru carne este introdusă în cavitatea
cuptorului, avertizorul sonor emite o alarmă, iar pe aşaj apare
pictograma şi temperatura setată.
Dacă sonda pentru carne este introdusă în timpul selectării unei
funcţii, aşajul trece la temperatura setată în mod implicit a
sondei pentru carne.
Apăsaţi
pentru a activa setările. Rotiţi selectorul pentru
a seta temperatura ţintă a sondei pentru carne. Apăsaţi
pentru a conrma.
Rotiţi selectorul pentru a seta temperatura cavităţii cuptorului.
Apăsaţi
sau pentru a conrma şi a porni ciclul de
preparare.
În timpul ciclului de preparare, aşajul indică temperatura setată
a sondei pentru carne. Atunci când carnea atinge temperatura
setată, ciclul de preparare se opreşte, iar aşajul indică „End”
(„Finalizare”).
Pentru a reporni ciclul de preparare după aşarea mesajului „End”
(„Finalizare”), prin rotirea selectorului puteţi regla temperatura
ţintă a sondei pentru carne conform indicaţiilor de mai sus.
Apăsaţi
sau pentru a conrma şi reporni ciclul de
preparare.
Vă rugăm să reţineţi: în timpul ciclului de preparare în care se
foloseşte sonda pentru carne, puteţi roti selectorul pentru a modica
temperatura ţintă a sondei pentru carne. Apăsaţi pentru a regla
temperatura cavităţii cuptorului.
Sonda pentru carne poate introdusă oricând, chiar şi în timpul unui
ciclu de preparare. În acest caz, trebuie să resetaţi parametrii funcţiei de
preparare.
Dacă sonda pentru carne nu este compatibilă cu o funcţie, cuptorul
opreşte ciclul de preparare, iar avertizorul sonor emite o alarmă. În acest
caz, scoateţi sonda pentru carne sau apăsaţi pentru a seta o altă
funcţie. Pornirea temporizată şi faza de preîncălzire nu sunt compatibile
cu sonda pentru carne.
. BLOCAREA TASTELOR
Pentru a bloca tastatura, apăsaţi şi menţineţi apăsat
timp de
cel puţin 5 secunde.
Pentru a debloca tastatura, efectuaţi aceeaşi procedură.
Vă rugăm să reţineţi: Blocarea tastelor poate activată în timp ce
procesul de preparare este în deplină desfăşurare.
Din motive de siguranţă, cuptorul poate oprit în orice moment
apăsând butonul .
Nu atingeţi cuptorul în timpul derulării ciclului Pyro.
Nu lăsaţi copiii şi animalele de casă în apropierea
cuptorului în timpul şi la nalizarea derulării ciclului
Pyro (până când s-a terminat aerisirea încăperii).
CITIREA TABELULUI CU INFORMAŢII PRIVIND
PREPARAREA
Tabelul indică funcţiile, accesoriile şi nivelurile optime
care trebuie utilizate pentru a găti diferite tipuri de
alimente. Duratele de preparare încep din momentul
în care alimentele sunt introduse în cuptor, fără a se
lua în calcul şi preîncălzirea (în cazurile în care este
necesară). Temperaturile şi duratele de preparare
au caracter orientativ şi depind de cantitatea de
alimente şi de tipul de accesorii utilizate. La început,
folosiţi cele mai mici setări recomandate, apoi, dacă
alimentele nu sunt gătite suficient, treceţi la setări mai
mari. Se recomandă să folosiţi accesoriile din dotare,
precum şi tăvi de copt şi forme pentru prăjituri din
metal, de culoare închisă. De asemenea, puteţi folosi
cratiţe şi accesorii Pyrex sau din ceramică, dar, în cazul
acestora, duratele de preparare vor fi puţin mai mari.
GĂTITUL SIMULTAN A UNOR ALIMENTE DIFERITE
Cu ajutorul funcţiei „Aer forţat", puteţi găti simultan,
alimente diferite care necesită aceeaşi temperatură de
preparare (de exemplu: peşte şi legume), pe niveluri
diferite. Scoateţi alimentele care necesită o durată de
preparare mai scurtă şi lăsaţi în cuptor alimentele care
necesită un timp de preparare mai îndelungat.
CARNE
Folosiţi orice fel de tavă de cuptor sau vas Pyrex,
adecvate pentru mărimea bucăţii de carne pe care o
veţi găti. Când preparaţi fripturi, adăugaţi în tavă supă
de carne, stropind carnea în timpul procesului de
gătire, pentru a obţine un gust mai bun. Vă rugăm să
ţineţi cont de faptul că se vor genera aburi în timpul
acestei funcţionări. Când friptura este gata, lăsaţi-o
în cuptor încă 10-15 minute sau înveliţi-o în folie de
aluminiu.
Când doriţi să frigeţi carne pe grill, alegeţi bucăţi de
carne cu grosime egală pentru a obţine o preparare
uniformă. Bucăţile de carne foarte groase necesită
durate de preparare mai îndelungate. Pentru a evita
arderea cărnii la exterior, coborâţi grătarul metalic,
menţinând carnea la o distanţă mai mare faţă de
grătar. Întoarceţi carnea după ce s-au scurs două
treimi din durata de coacere. Deschideţi uşa cu grijă,
deoarece pot ieşi aburi.
Pentru a colecta zeama rezultată în urma preparării,
vă recomandăm amplasarea unei tăvi de colectare
a picăturilor, umplută cu jumătate de litru de apă
potabilă, direct sub grătarul metalic pe care se află
alimentele. Completaţi cu apă când este necesar.
DESERTURI
Gătiţi deserturi delicate cu funcţia Convenţional,
numai pe un singur nivel.
Folosiţi tăvi de copt din metal, de culoare închisă, şi
aşezaţi-le întotdeauna pe grătarul metalic din dotare.
Pentru a găti pe mai multe niveluri, selectaţi funcţia
„Aer forţat” şi amplasaţi în zigzag pe grătare formele
pentru prăjituri, pentru a favoriza circulaţia aerului
cald.
Pentru a verifica dacă un tort dospit s-a copt,
introduceţi o scobitoare din lemn în centrul tortului.
Dacă scobitoarea iese curată, prăjitura este gata.
Dacă folosiţi tăvi de copt antiaderente, nu ungeţi
cu unt marginile, deoarece prăjitura ar putea să nu
crească uniform pe margini.
Dacă preparatul „se umflă” în timpul coacerii, folosiţi
o temperatură mai scăzută data viitoare şi încercaţi
să reduceţi cantitatea de lichid adăugat sau să
amestecaţi mai uşor.
Pentru prăjituri cu umpluturi sau ingrediente umede
(cum ar fi plăcinta cu brânză sau tartele cu fructe),
folosiţi funcţia „Coacere convecţie”. Dacă baza
prăjiturii este prea umedă, folosiţi un nivel inferior
şi presăraţi la baza prăjiturii pesmet sau biscuiţi
sfărâmaţi înainte de a adăuga umplutura.
PIZZA
Ungeţi puţin tăvile pentru ca blatul pizzei să fie
crocant. Presăraţi mozzarella peste pizza după ce au
trecut două treimi din durata de preparare.
DOSPIRE
Se recomandă să acoperiţi întotdeauna cu o lavetă
umedă aluatul înainte de a-l introduce în cuptor.
Cu această funcţie, durata de dospire a aluatului se
reduce cu aproximativ o treime, în comparaţie cu
dospirea la temperatura camerei (20-25 °C). Durata de
dospire pentru pizza este de aproximativ o oră pentru
1 kg de aluat.
RECOMANDĂRI UTILE
RO 67