RO
7
CITIREA TABELULUI CU INFORMAŢII PRIVIND
PREPARAREA
Tabelul indică funcţiile, accesoriile şi nivelurile optime
care trebuie utilizate pentru a găti diferite tipuri de
alimente. Duratele de coacere încep din momentul în
care alimentele sunt introduse în cuptor, fără a se lua în
calcul şi preîncălzirea (în cazurile în care este necesară).
Temperaturile şi duratele de preparare au caracter
orientativ şi depind de cantitatea de alimente şi de tipul
de accesorii utilizate. La început, folosiţi cele mai mici
setări recomandate, apoi, dacă alimentele nu sunt gătite
suficient, treceţi la setări mai mari. Se recomandă să
folosiţi accesoriile din dotare, precum şi tăvi de copt şi
forme pentru prăjituri din metal, de culoare închisă. De
asemenea, puteţi folosi cratiţe şi accesorii Pyrex sau din
ceramică, dar, în cazul acestora, duratele de preparare
vor fi puţin mai mari.
GĂTITUL SIMULTAN A UNOR ALIMENTE DIFERITE
Cu ajutorul funcţiei „Aer forţat", puteţi găti simultan,
alimente diferite care necesită aceeaşi temperatură de
preparare (de exemplu: peşte şi legume), pe niveluri
diferite. Scoateţi alimentele care necesită o durată de
preparare mai scurtă şi lăsaţi în cuptor alimentele care
necesită un timp de preparare mai îndelungat.
CARNE
Folosiţi orice fel de tavă de cuptor sau vas Pyrex,
adecvate pentru mărimea bucăţii de carne pe care o
veţi găti. Când preparaţi fripturi, adăugaţi în tavă supă
de carne, stropind carnea în timpul procesului de gătire,
pentru a obţine un gust mai bun. Vă rugăm să ţineţi
cont de faptul că se vor genera aburi în timpul acestei
funcţionări. Când friptura este gata, lăsaţi-o în cuptor
încă 10-15 minute sau înveliţi-o în folie de aluminiu.
Când doriţi să frigeţi carne pe grill, alegeţi bucăţi de
carne cu grosime egală pentru a obţine o preparare
uniformă. Bucăţile de carne foarte groase necesită
durate de preparare mai îndelungate. Pentru a evita
arderea cărnii la exterior, coborâţi grătarul metalic,
menţinând carnea la o distanţă mai mare faţă de grătar.
Întoarceţi carnea după ce s-au scurs două treimi din
durata de coacere. Deschideţi uşa cu grijă, deoarece pot
ieşi aburi.
Pentru a colecta zeama rezultată în urma preparării,
vă recomandăm amplasarea unei tăvi de colectare a
picăturilor, umplută cu jumătate de litru de apă potabilă,
direct sub grătarul metalic pe care se află alimentele.
Completaţi cu apă când este necesar.
DESERTURI
Gătiţi deserturi delicate cu funcţia Convenţional, numai
pe un singur nivel.
Folosiţi tăvi de copt din metal, de culoare închisă, şi
aşezaţi-le întotdeauna pe grătarul metalic din dotare.
Pentru a găti pe mai multe niveluri, selectaţi funcţia „Aer
forţat” şi amplasaţi în zigzag pe grătare formele pentru
prăjituri, pentru a favoriza circulaţia aerului cald.
Pentru a verifica dacă un tort dospit s-a copt, introduceţi
o scobitoare din lemn în centrul tortului. Dacă
scobitoarea iese curată, prăjitura este gata.
Dacă folosiţi tăvi de copt antiaderente, nu ungeţi cu
unt marginile, deoarece prăjitura ar putea să nu crească
uniform pe margini.
Dacă preparatul „se umflă” în timpul coacerii, folosiţi
o temperatură mai scăzută data viitoare şi încercaţi să
reduceţi cantitatea de lichid adăugat sau să amestecaţi
mai uşor.
Pentru prăjituri cu umpluturi sau ingrediente umede
(cum ar fi plăcinta cu brânză sau tartele cu fructe),
folosiţi funcţia „Coacere convecţie”. Dacă baza prăjiturii
este prea umedă, folosiţi un nivel inferior şi presăraţi la
baza prăjiturii pesmet sau biscuiţi sfărâmaţi înainte de a
adăuga umplutura.
PIZZA
Ungeţi puţin tăvile pentru ca blatul pizzei să fie crocant.
Presăraţi mozzarella peste pizza după ce au trecut două
treimi din durata de preparare.
DOSPIRE
Se recomandă să acoperiţi întotdeauna cu o lavetă
umedă aluatul înainte de a-l introduce în cuptor. Cu
această funcţie, durata de dospire a aluatului se reduce
cu aproximativ o treime, în comparaţie cu dospirea
la temperatura camerei (20-25 °C). Durata de dospire
pentru pizza este de aproximativ o oră pentru 1 kg de
aluat.
RECOMANDĂRI UTILE
Descărcaţi Ghidul de utilizare şi întreţinere de pe
docs.hotpoint.eu pentru mai multe informaţii
WWW