4
Dacă se dovedeşte necesar (în cazul în care pulpa de
fructe/legume se strânge în exces pe sită şi produce vibraţii
ale storcătorului) puteţi folosi butonul turbo; pentru aceasta,
apăsaţi mai mult (cca. 3 secunde) butonul (b). Motorul
lucrează atunci la viteza maximă de rotaţie cca. 2 secunde.
După acest interval, funcţia turbo se închide în mod automat,
iar revine la viteza de rotaţie anterioară.
ATENŢIE! Pentru a utiliza din nou funcţia turbo, trebuie
să lăsaţi să treacă cel puţin 10 secunde.
Nu supraîncărcaţi aparatul cu o cantitate prea mare de
produse, nici nu le apăsaţi prea puternic (cu dispoziti-
vul de presare-dozare), deoarece prezenţa unei canti-
tăţi excesive de suc în ciocul vasului poate conduce
la apariţia unui fenomen nedorit, la scurgerea sucului
sub capacul aparatului şi în recipientul pentru pasta
de fructe/ legume rezultată.
După încheierea utilizării
(producerea sucului prin stoarcere) (Desen F)
1
Scoateţi storcătorul de fructe/legume din funcţie, apăsaţi
butonul (a), beculeţul (c) se stinge.
2
Scoateţi ştecărul cablului de alimentare din priza elec-
trică.
După oprirea motorului, treceţi la demontarea storcătorului
●
de fructe, pentru a spăla componentele (a se vedea pct.
„Pregătirea storcătorului de fructe pentru utilizare”).
Goliţi recipientul pentru strângerea pastei de legume/
●
fructe rezultate (8) de resturile adunate.
Nu lăsaţi să se umple prea mult recipientul pentru
strângerea pastei de legume/fructe. Dacă este prea
plin, atunci când doriţi să transportaţi recipientul, con-
ţinutul său se poate vărsa.
Curăţarea şi păstrarea storcătorului de
legume/fructe
După ecare utilizare, spălaţi atent storcătorul; nu lăsaţi
●
să se usuce în el suc şi resturi de legume şi fructe.
Îndepărtaţi resturile strânse în fante şi colţuri cu o periuţă
●
pentru curăţat sticle sau cu o periuţă de dinţi.
Ştergeţi unitatea-motor a storcătorului cu o cârpă şi puţin
●
detergent lichid pentru vase. Pe urmă, ştergeţi până se
usucă.
În cazul în care a pătruns apă sau suc în interiorul uni-
tăţii-motor, trebuie să opriţi funcţionarea aparatului şi
să-l duceţi spre vericare la un punct de servis.
Spălaţi accesoriile precum vasul pentru suc
●
(2), corpul
vasului (3), capacul (5), dispozitivul de dozare/presare
(7) s recipientul pentru pasta de fructe/legume (8) cu apă
caldă şi detergent pentru vase.
Le puteţi spăla, de asemenea, în maşina de spălat, la
●
temp. max. 60°C.
Cu excepţia sitei
●
(4). Pentru spălarea acesteia, folosiţi
numai o periuţă cu peri tari. Nu folosiţi pentru spălarea
sitei nici o periuţă de metal!
Datorită folosirii îndelungate, e posibil ca elementele din
●
material plastic să-şi piardă culoarea. Acest fapt nu con-
stituie o defecţiune a aparatului.
Pentru a îndepărta petele portocalii-roşcate de morcov şi
●
portocale, ştergeţi cu o cârpă şi puţin ulei comestibil.
După ce aţi spălat toate componentele storcătorului,
●
lăsaţi-le să se usuce bine.
Remontaţi storcătorul în modul descris anterior (a se
●
vedea pct. „Pregătirea storcătorului de fructe/legume
pentru utilizare”).
Strângeţi cablul de alimentare şi aşezaţi-l în compar-
●
timentul aat la baza unităţii-motor a storcătorului de
legume/fructe.
Aveţi o deosebită grijă cu elementele transparente din
materiale plastice. Acestea sunt sensibile la loviri şi se
pot deteriora uşor la şocuri.
Cum să produceţi sucuri din fructe şi din
legume
Fructele şi legumele din care se doreşte prepararea
●
sucului prin stoarcere trebuie să e proaspete şi spălate
cu grijă. Pregătirea legumelor constă în curăţarea lor de
nisip şi pământ, sub jet de apă. Publicaţii care se referă
la tema preparării sucurilor recomandă ţinerea legumelor
în apă cu sare şi acid citric timp de 5 minute.
Legumele astfel pregătite nu se înnegresc în procesul de
●
mărunţire, iar sucul va păstra culoarea lor naturală.
Fructele de felul zmeurei trebuie spălate imediat înainte
●
de stoarcerea lor, deoarece îşi pierd foarte repede pros-
peţimea.
Alegerea legumelor şi fructelor depinde de perioada
●
anului, de preferinţele individuale şi de prescripţiile pen-
tru sănătate. Valoarea nutritivă a sucurilor de legume şi
fructe depinde şi de modul lor de pregătire înainte de
utilizare.
Sucurile se prepară din fructe şi legume coapte, zemo-
●
ase, proaspete, pentru că astfel se obţine din ele mai
mult suc, cu un gust şi arome deosebite.
Pentru prepararea băuturilor sunt potrivite următoa-
●
rele legume: roşiile, morcovii, sfecla, ţelina, pătrunjelul,
ceapa, varza, castraveţii, ridichea neagră ş.a.
Legume precum ridichea, ceapa verde, pătrunjel frunze,
●
mărar, loboda se adaugă tăiate n la băuturi.
Sucuri de fructe pot preparate din aproape toate felurile
●
de fructe.
După spălare, merele, piersicile, morelele, prunele tre-
●
buie să e opărite într-un vas de bucătărie după spălare.
Scoateţi sâmburii fructelor, deoarece aceştia pot deteri-
●
ora storcătorul de fructe.
Stoarcerea sucului din prune, zmeură, pere moi şi mere
●
şi din alte fructe este dicilă. Pulpa acestor fructe ajunge
să formeze o masă compactă, densă, care înfundă
ochiurile sitei. Puteţi folosi aceste fructe amestecându-