tru contorul pentru numărătoarea in‐
versă. Reducerea timpului de încălzire
depinde de nivelul de putere şi de dura‐
ta de gătit.
5.5 Sfaturi referitoare la gătitul cu
tigaia wok
Tigaia wok cu inducţie este cea mai bună pentru
prepararea mâncării "la minut", mai ales specia‐
lităţile chinezeşti. Mâncarea este întoarsă conti‐
nuu pe durata scurtă a preparării. Sistemul de
încălzire cu inducţie are ca efect faptul că în wok
puteţi să gătiţi foarte rapid şi la temperaturi înal‐
te. Astfel carnea şi peştele rămân suculente iar
legumele îşi păstrează culoarea, gustul şi vitami‐
nele.
AVERTIZARE
Atenţie! Riscuri de arsuri de la grăsimile
şi uleiurile supraîncălzite.
Tigaia wok pentru gătitul prin inducţie
are - mai ales la nivelul de căldură 9 şi
mai sus - o putere mare cu un timp de
reacţie foarte rapid. Grăsimile şi uleiul
devin supra încălzite foarte rapid. Când
încep să scoată fum, sunt supra încălzi‐
te.
Când gătiţi cu grăsimi sau ulei nu lăsaţi
aparatul nesupravegheat.
În cazul cantităţilor reduse de alimente/
ulei, utilizaţi funcţia Putere numai pentru
perioade scurte de timp. În caz contrar
există pericolul deteriorării tigăii wok.
Temperatura de frigere poate fi esti‐
mată prin testarea cu o lingură de lemn.
Ţineţi mânerul lingurii de lemn în grăsi‐
mea fierbinte:
– Dacă se ridică spre suprafaţă mici
bule, atunci temperatura de frigere a
fost atinsă.
– Dacă nu există bule, atunci tempera‐
tura de frigere încă nu a fost atinsă.
5.6 Metode de gătit pentru tigaia wok
Amestecare-prăjire
• Împrăştiaţi ulei pe toată suprafaţa tigăii Wok.
• Tăiaţi ingredientele în bucăţi mici. Adăugaţi
sosurile şi condimentele şi prăjiţi-le rapid la
căldură ridicată, amestecând continuu.
• Durata de gătire este foarte scurtă. Ingredien‐
tele trebuie pregătite înainte de a începe să
gătiţi.
• Începeţi cu ingredientele care necesită cea
mai mare durată de gătire.
• Gătitul prin amestecare-prăjire este o metodă
foarte sănătoasă de a găti.
• Legumele îşi păstrează gustul şi culoarea,
rămânând bune şi crocante.
• Bucăţile mici de carne rămân fragede.
Prăjire în profunzime
• Tigaia wok asigură o scădere foarte redusă a
temperaturii şi un consum mic de ulei.
• Deoarece temperatura este constantă, ali‐
mentele prăjite nu absorb o cantitate mare de
grăsime.
• Carnea, peştele, cartofii, legumele, etc. do‐
bândesc o culoare şi o crustă uniformă, şi ast‐
fel îşi păstrează şi gustul obişnuit.
• Utilizaţi numai uleiuri special destinate prăjirii
prin scufundare în ulei.
Înmuiere / Batere
• Forma curbată a tigăii Wok ajută la prepara‐
rea budincii, zabaione, sosurilor cu unt, pan‐
dişpan fără grăsime sau amestecurilor parfe
fără bain-marie la o temperatură între 65° C şi
80° C.
Fierbere la foc mic
• Fierberea: pentru gătirea alimentelor (de
exemplu spaghete) la punctul de fierbere.
• Fierbere la foc mic: pentru gătirea alimentelor
(de exemplu găluşte) imediat sub punctul de
fierbere.
Fierbere înăbuşită
• Pentru gătirea alimentelor în suc propriu sau
prin adăugarea de puţină grăsime sau alte li‐
chide.
• Utilizaţi această metodă pentru a găti alimente
cu un conţinut ridicat de apă (precum legume,
peşte şi fructe) sub capac, la temperatură mo‐
derată, pentru a păstra aroma.
Gătitul la aburi
• Aceasta este o metodă de gătire delicată, ca‐
re păstrează la un nivel înalt conţinutul de nu‐
trimente şi culoarea alimentelor.
• Utilizarea grăsimilor şi a uleiului
Când temperatura este prea mare, grăsimea
începe să scoată fum (aşa numitul "punct de
afumare")
Grăsimi /
Uleiuri
Tempera‐
tură max.
(°C)
Punct de
afumare
(°C)
Unt 130 150
ROMÂNA 11