5.4 Öko Timer (Cronometru
ECO)
Pentru a economisi energia, încălzirea
zonei de gătit se dezactivează înainte de
avertizarea sonoră a cronometrului.
Diferenţa în timpul de funcţionare
depinde de nivelul de căldură şi de
durata gătitului.
5.5 Gătitul cu tigaia wok
Tigaia wok cu inducţie este cea mai bună
pentru prepararea mâncării „la minut”,
mai ales specialităţile chinezeşti.
Mâncarea este întoarsă continuu pe
durata scurtă a preparării. Sistemul de
gătit prin inducţie vă permite să gătiţi
foarte rapid la un nivel ridicat de căldură.
Astfel carnea şi peştele rămân suculente
iar legumele îşi păstrează culoarea,
gustul şi vitaminele.
La nivelul de căldură 9 şi mai sus tigaia
wok cu inducţie are o putere mare cu un
timp de reacţie foarte rapid. Grăsimile şi
uleiul devin supra încălzite foarte rapid.
Dacă începe să fumege, aceasta este
prea fierbinte. Funcţia Putere trebuie
folosită doar pentru o durată scurtă dacă
gătiţi cu cantităţi mici de alimente sau
ulei. Există pericolul deteriorării tigăii
wok.
Temperatura de frigere poate fi estimată
prin testarea cu o lingură de lemn. Ţineţi
mânerul lingurii de lemn în grăsimea
fierbinte. Dacă se ridică spre suprafaţă
mici bule, atunci temperatura de frigere a
fost atinsă. Dacă nu există bule, atunci
temperatura de frigere încă nu a fost
atinsă.
Metode de gătire
Amestecare-prăjire
• Împrăştiaţi ulei pe toată suprafaţa
tigăii wok.
• Tăiaţi ingredientele în bucăţi mici.
Adăugaţi sosurile şi condimentele şi
prăjiţi-le rapid la căldură ridicată,
amestecând continuu.
• Durata de gătire este foarte scurtă.
Ingredientele trebuie pregătite înainte
de a începe să gătiţi.
• Începeţi cu ingredientele care
necesită cea mai mare durată de
gătire.
• Gătitul prin amestecare-prăjire este o
metodă foarte sănătoasă de a găti.
• Legumele îşi păstrează gustul şi
culoarea, rămânând bune şi crocante.
• Bucăţile mici de carne rămân fragede.
Prăjire în profunzime
• Tigaia wok asigură o scădere foarte
redusă a temperaturii şi un consum
mic de ulei.
• Deoarece temperatura este
constantă, alimentele prăjite nu
absorb o cantitate mare de grăsime.
• Carnea, peştele, cartofii, legumele,
etc. dobândesc o culoare şi o crustă
uniformă, şi astfel îşi păstrează şi
gustul obişnuit.
• Utilizaţi numai uleiuri special destinate
prăjirii prin scufundare în ulei.
Înmuiere / Batere
• Forma curbată a tigăii wok ajută la
prepararea budincii, zabaione,
sosurilor cu unt, pandişpan fără
grăsime sau amestecurilor parfe fără
bain-marie la o temperatură între
65°C şi 80°C.
Fierbere la foc mic
• Fierberea: pentru gătirea alimentelor
(de exemplu spaghete) la punctul de
fierbere.
• Fierbere la foc mic: pentru gătirea
alimentelor (de exemplu găluşte)
imediat sub punctul de fierbere.
Fierbere înăbuşită
• Pentru gătirea alimentelor în suc
propriu sau prin adăugarea de puţină
grăsime sau alte lichide.
• Utilizaţi această metodă pentru a găti
alimente cu un conţinut ridicat de apă
(precum legume, peşte şi fructe) sub
capac, la temperatură moderată,
pentru a păstra aroma.
Gătitul la aburi
• Aceasta este o metodă de gătire
delicată, care păstrează la un nivel
înalt conţinutul de nutrimente şi
culoarea alimentelor.
Folosiţi grăsimi şi uleiuri
Atunci când temperatura este prea
ridicată, grăsimea începe să producă
fum. Această temperatură este denumită
punctul de fumegare.
www.electrolux.com12