2
Pentru a evita acumularea particulelor de cafea, va recomandam sa clatiti zilnic circuitul inainte de prima utilizare si dupa ultima
ceasca de cafea espresso, utilizand aparatul cu apa curata, fara cafea, pentru cca 10 secunde.
Procedati conform punctelor 1 - 6 de mai jos, dar fara cafea.
1. Umpleti cu apa (fig. 3)
Deschideti capacul rezervorului de apa si scoateti-l din aparat tragand in sus de manerul sau. Umpleti rezervorul numai cu apa rece
de la robinet. Apoi, puneti rezervorul la locul lui in aparat apasand pana se fixeaza ferm. Inchideti capacul. Asigurati-va ca apa
este deasupra nivelului Min al indicatorului de umplere (fig. 1/E).
Pentru a obtine un espresso aromat, retineti urmatoarele:
• schimbati apa zilnic
• nu folositi apa minerala sau apa distilata
• curatati rezervorul de apa cel putin odata pe saptamana cu apa simpla, curata.. Nu il introduceti in masina de spalat vase.
2. Umplerea cu cafea espresso (fig. 4 si 5)
In functie de cate cesti de cafea doriti sa preparati (una sau doua), plasati sita pentru o ceasca sau cea pentru doua cesti in suportul
respectiv (fig 1/L).
Umpleti cu cafea espresso folosind masura (fig. 1/P). Umpleti sita cu cafea pana la margine si apoi nivelati cu coada masurii (fig.
5).Curatati marginea sitei de cafea.
Nota: Daca doriti sa preparati cafea espresso proaspata de fiecare data, folositi rasnita de cafea AEG (marime medie).
ATENTIE! Doar cateva din marcile de cafea espresso comercializate in magazine contin un procent ridicat de praf de cafea.
Acesta poate bloca sita, astfel incat cafetiera va functiona foarte incet sau chiar deloc. In acest caz, va recomandam folosirea sitei
speciale incluse, identificabila prin inelul interior maro si structura fina, cu gauri alungite (fig. 1/O).
3. Introducerea sitei (fig. 7)
Rotiti coada sitei de la stinga la dreapta in suport, pana ce manerul trece de pozitia ´´min´´, adica pozitia manerului este orientata
spre inainte (fig. 6). Manerul sitei este prevazut cu o insertie din plastic, pentru a minimaliza pierderile de temperatura, chiar atunci
cand se prepara o cantitate minima de cafea espresso.
EA200: Masina espresso automata este prevazuta cu un inel sustinator usor de fixat (fig. 7), care va usureaza gasirea pozitiei
corecte de fixare a suportului sitei. Nimic mai simplu!
4. Plasarea cestilor (fig. 8)
Daca doriti sa preparati numai o ceasca, puneti-o in mijlocul gratarului pentru picaturi, astfel incat cafeaua espresso sa curga in ea,
de la ambele deschideri ale suportului sitei. Daca doriti sa faceti doua cesti, pozitionati-le astfel incat fiecare orificiu de scurgere a
cafelei sa fie deasupra unei cesti.
Tava pentru cesti (fig. 9) este un loc convenabil pentru a tine alte cesti.
5. Pornirea aparatului
Cafetiera espresso va ajunge la temperatura de operare in timp foarte scurt. Acesta este un avantaj major fata de cafetierele
espresso conventionale.
EA100: Aparatul porneste la simpla apasare in partea de sus a butonului (fig. 10/1). Becul de semnalizare se aprinde (fig. 10/2). In
acelasi timp se aprinde si indicatorul de temperatura (fig. 10/4), semnalizand ca sistemul de incalzire functioneaza. Aceasta lampa
se stinge imediat ce a fost atinsa temperatura de operare.
Nota: este posibil ca in timpul functionarii sa se mai aprinda lampa pilot; aceasta dovedeste ca aparatul se incalzeste din nou.
EA200: Porniti aparatul apasand butonul principal (fig. 11/1). Lampa pilot se aprinde (fig. 11/2). Daca aparatul nu a fost folosit o
perioada, indicatorii de temperatura (11/4 si 11/6) vor incape sa pilpaie. In acest timp, apasati butonul ´´prog1´´ sau ´´prog2´´
pentru a clati instalatia, asigurandu-va ca veti prepara o cafea espresso cu apa proaspata. Dupa terminarea procedeului de curatare,
indicatorul de temperatura nu mai palpaie. Dupa ce se atinge temperatura de operare, ambele indicatoare de temperatura raman
aprinse fara a mai palpai.
6. Fierberea - pornirea pompei
Cand incepeti ciclul de fierbere, apa fierbinte este trecuta fortat prin granulele de cafea, la foarte mare presiune. Aceasta presiune,
impreuna cu constructia speciala a sitei pentru caimac si cafeaua espresso proaspata, conduc la obtinerea caimacului ce face
cafeaua produsa cu cafetiera espresso AEG incomparabila. Puteti obtine caimacul astfel:
EA100: Cand indicatorul de temperatura (fig. 10/4) s-a stins, puteti incepe procesul de fierbere, apasand butonul pompei (fig.
10/3) in sus. Dupa ce s-a fiert cantitatea necesara de espresso, apasati iar butonul (fig. 10/3) in jos, aceasta oprind procesul de
preparare.
EA200: Acest aparat are posibilitatea de a fi programat cu butoanele ´´prog1´´ sau ´´prog2´´ (fig. 11/3 sau 5).
Programele setate din fabrica sunt:
- progr1: o cescuta (approx. 40ml)
- prog2: o ceasca mare (aprox. 125ml)