AEG KFEA100 Manual de utilizare

Tip
Manual de utilizare
1
CAFETIERA ESPRESSO (AEG)
EA100 CREMA, EA200 CREMA electronic
INSTRUCTIUNI DE FOLOSIRE
Felicitari pentru achizitionarea cafetierei AEG.
Ati cumparat un aparat profesional si sigur in functionare cu care veti putea prepara cafea espresso sau cappuccino avand un gust
deosebit, aroma si un caimac incomparabil!
Ca la orice aparat electric, exista o serie de aspecte legate de aceasta cafetiera care necesita atentia Dvs.
Cititi aceste instructiuni inainte de prima utilizare a aparatului, pastrati-le la loc sigur pentru referinte ulterioare si acordati atentia
cuvenita masurilor de siguranta.
Aceste instructiuni se citesc impreuna cu instructiunile originale, referirile la eventuale pagini sau figuri facindu-se la
manualul de instructiuni original pe care l-ati gasit in aparat.
Partile componente (Fig. 1)
A = Panou de control I = Tava pt. picaturi (demontabila)
B = Maneta aburi K = Placuta cu date tehnice
(plasata sub aparat)
C = Tava ceasca (demontabila) L = Suport sita
D = Rezervor apa (demontabil) M = Sita caimac 1 ceasca
E = Indicator nivel apa N = Sita caimac 2 cesti
F = Orificiu spuma (pivotabil) O = Sita speciala
G = Suport cablu (dedesubt) P = Masura cafea
H = Gratar picaturi (demontabil)
Masuri de siguranta
Cititi cu atentie instructiunile de folosire si urmati-le intocmai. Astfel, veti putea beneficia de toate facilitatile aparatului.
1. Aparatul trebuie conectat la o instalatie electrica avand aceiasi parametri cu cei inscrisi pe placuta cu date tehnice plasata sub
aparat (tensiune, curent, frecventa).
2. Nu lasati cablul electric sa intre in contact cu partile fierbinti ale aparatului.
3. Nu scoateti aparatul din priza tragand de cablul electric.
4. Nu folositi niciodata aparatul daca:
- cablul de alimentare este deteriorat
- exista urme vizibile de deteriorae a carcasei
5. Orificiul pentru spuma, teava de aburi, capul de fierbere, sita si suportul sitei devin foarte fierbinti in timpul functionarii. nu
lasati copiii sa se apropie de aparat!
6. Urmati instructiunile de detartrare.
7. Inainte de inceperea operatiunilor de curatare, verificati ca aparatul sa fie oprit si scos din priza.
8. Nu scufundati aparatul in apa.
9. Umpleti intotdeauna aparatul cu apa, niciodata cu lapte sau alte lichide.
10. Nu folositi niciodata aparatul daca rezervorul de apa nu este plin.
11. Nu scoateti suportul sitei in timpul procesului de fierbere deoarece aparatul este sub presiune. Puteti suferi arsuri.
12. Nu folositi aparatul fara tava si gratarul pentru picaturi.
Daca este necesara efectuarea unei interventii, chiar si pentru schimbarea cablului de alimentare, aparatul trebuie dus la un centru
service autorizat AEG.
Reparatile trebuie efectuate numai de catre personal calificat. Reparatiile necorespunzatoare pot avea urmari periculoase pentru
utilizator.
Firma producatoare nu isi asuma nici o responsabilitate pentru pagubele produse datorita folosirii aparatului altfel decat este
prezentat in aceste instructiuni.
A. Pastrarea cablului de alimentare (fig. 2)
Aparatul este prevazut cu un spatiu de pastrare a cablului. Daca firul electric este mai lung decat este necesar pentru a ajunge la
priza, surplusul se poate infasura in spatiul special destinat.
In functie de pozitia prizei, puteti scoate cablul din suport, prin dreapta sau prin stanga bazei aparatului.
B. Inaintea primei utilizari
Inaintea prepararii primei cesti de espresso, clatiti sistemul de incalzire, umplandu-l cu apap pe care o veti fierbe fara a adauga
cafea.
Procedati ca in paragraful ´´Prepararea cafelei espresso´´ (Sectiunea C) sau ´´Producerea aburului´´ (Sectiunea D), dar fara a avea
cafea espresso in sita. Pozitionati un vas cat mai mare posibil, in mijlocul gratarului pentru picaturi (fig. 1/H) si sub orificiul pentru
spuma (fig. 1/F), dupa ce l-ati pivotat spre exterior.
C. Prepararea cafelei espresso
2
Pentru a evita acumularea particulelor de cafea, va recomandam sa clatiti zilnic circuitul inainte de prima utilizare si dupa ultima
ceasca de cafea espresso, utilizand aparatul cu apa curata, fara cafea, pentru cca 10 secunde.
Procedati conform punctelor 1 - 6 de mai jos, dar fara cafea.
1. Umpleti cu apa (fig. 3)
Deschideti capacul rezervorului de apa si scoateti-l din aparat tragand in sus de manerul sau. Umpleti rezervorul numai cu apa rece
de la robinet. Apoi, puneti rezervorul la locul lui in aparat apasand pana se fixeaza ferm. Inchideti capacul. Asigurati-va ca apa
este deasupra nivelului Min al indicatorului de umplere (fig. 1/E).
Pentru a obtine un espresso aromat, retineti urmatoarele:
schimbati apa zilnic
nu folositi apa minerala sau apa distilata
curatati rezervorul de apa cel putin odata pe saptamana cu apa simpla, curata.. Nu il introduceti in masina de spalat vase.
2. Umplerea cu cafea espresso (fig. 4 si 5)
In functie de cate cesti de cafea doriti sa preparati (una sau doua), plasati sita pentru o ceasca sau cea pentru doua cesti in suportul
respectiv (fig 1/L).
Umpleti cu cafea espresso folosind masura (fig. 1/P). Umpleti sita cu cafea pana la margine si apoi nivelati cu coada masurii (fig.
5).Curatati marginea sitei de cafea.
Nota: Daca doriti sa preparati cafea espresso proaspata de fiecare data, folositi rasnita de cafea AEG (marime medie).
ATENTIE! Doar cateva din marcile de cafea espresso comercializate in magazine contin un procent ridicat de praf de cafea.
Acesta poate bloca sita, astfel incat cafetiera va functiona foarte incet sau chiar deloc. In acest caz, va recomandam folosirea sitei
speciale incluse, identificabila prin inelul interior maro si structura fina, cu gauri alungite (fig. 1/O).
3. Introducerea sitei (fig. 7)
Rotiti coada sitei de la stinga la dreapta in suport, pana ce manerul trece de pozitia ´´min´´, adica pozitia manerului este orientata
spre inainte (fig. 6). Manerul sitei este prevazut cu o insertie din plastic, pentru a minimaliza pierderile de temperatura, chiar atunci
cand se prepara o cantitate minima de cafea espresso.
EA200: Masina espresso automata este prevazuta cu un inel sustinator usor de fixat (fig. 7), care va usureaza gasirea pozitiei
corecte de fixare a suportului sitei. Nimic mai simplu!
4. Plasarea cestilor (fig. 8)
Daca doriti sa preparati numai o ceasca, puneti-o in mijlocul gratarului pentru picaturi, astfel incat cafeaua espresso sa curga in ea,
de la ambele deschideri ale suportului sitei. Daca doriti sa faceti doua cesti, pozitionati-le astfel incat fiecare orificiu de scurgere a
cafelei sa fie deasupra unei cesti.
Tava pentru cesti (fig. 9) este un loc convenabil pentru a tine alte cesti.
5. Pornirea aparatului
Cafetiera espresso va ajunge la temperatura de operare in timp foarte scurt. Acesta este un avantaj major fata de cafetierele
espresso conventionale.
EA100: Aparatul porneste la simpla apasare in partea de sus a butonului (fig. 10/1). Becul de semnalizare se aprinde (fig. 10/2). In
acelasi timp se aprinde si indicatorul de temperatura (fig. 10/4), semnalizand ca sistemul de incalzire functioneaza. Aceasta lampa
se stinge imediat ce a fost atinsa temperatura de operare.
Nota: este posibil ca in timpul functionarii sa se mai aprinda lampa pilot; aceasta dovedeste ca aparatul se incalzeste din nou.
EA200: Porniti aparatul apasand butonul principal (fig. 11/1). Lampa pilot se aprinde (fig. 11/2). Daca aparatul nu a fost folosit o
perioada, indicatorii de temperatura (11/4 si 11/6) vor incape sa pilpaie. In acest timp, apasati butonul ´´prog1´´ sau ´´prog2´´
pentru a clati instalatia, asigurandu-va ca veti prepara o cafea espresso cu apa proaspata. Dupa terminarea procedeului de curatare,
indicatorul de temperatura nu mai palpaie. Dupa ce se atinge temperatura de operare, ambele indicatoare de temperatura raman
aprinse fara a mai palpai.
6. Fierberea - pornirea pompei
Cand incepeti ciclul de fierbere, apa fierbinte este trecuta fortat prin granulele de cafea, la foarte mare presiune. Aceasta presiune,
impreuna cu constructia speciala a sitei pentru caimac si cafeaua espresso proaspata, conduc la obtinerea caimacului ce face
cafeaua produsa cu cafetiera espresso AEG incomparabila. Puteti obtine caimacul astfel:
EA100: Cand indicatorul de temperatura (fig. 10/4) s-a stins, puteti incepe procesul de fierbere, apasand butonul pompei (fig.
10/3) in sus. Dupa ce s-a fiert cantitatea necesara de espresso, apasati iar butonul (fig. 10/3) in jos, aceasta oprind procesul de
preparare.
EA200: Acest aparat are posibilitatea de a fi programat cu butoanele ´´prog1´´ sau ´´prog2´´ (fig. 11/3 sau 5).
Programele setate din fabrica sunt:
- progr1: o cescuta (approx. 40ml)
- prog2: o ceasca mare (aprox. 125ml)
3
Puteti activa aceste programe prin simpla apasare a butonului corespunzator (fig. 11/3 sau 5) dupa ce indicatoarele de temperatura
(fig. 11/5 si 6) s-au aprins (fara a mai palpai), aratand ca temperatura de operare a fost atinsa. Setarea de lucru este astfel incat
lampa (fig. 11/8) se aprinde pana ce unul din butoanele de programare (fig 11/3) sau butonul de memorie (fig. 11/7) este apasat.
Indiferent de setare, va puteti programa singuri cafetiera espresso, astfel:
apasati butonul de memorie ´´memo´´ (fig. 11/7). Lampa (fig. 11/8) se va aprinde.
apasati unul din butoanele ´´prog1´´ sau ´´prog2´´ (fig. 11/3 sau 5).
imediat ce cantitatea de espresso din ceasca / cesti este suficienta, apasati iar butonul ´´memo´´ (fig. 11/7).
Celalalt program poate fi facut exact in acelasi mod. astfel, veti avea toate variantele posibile:
- de la o cescuta mica la doua cesti mari
- de la un espresso slab, la unul tare
Cantitatea de espresso stocata in memorie poate fi produsa la orice moment de timp prin simpla apasare a butonului corespunzator
programului. Totusi, daca masina este deconectata de la priza mai mult de 10 secunde, setarile acestea se sterg si aparatul revine la
setarile din fabrica.Indiferent daca doriti sa faceti espresso dupa setarile proprii sau dupa cele din fabrica, puteti opri ciclul de
fierbere la orice moment apasand inca odata pe butonul programului respectiv (fig. 11/3 sau 5).
Cand toti indicatorii incep sa palpaie in secventa (fig. 11/4, 6 si 8), treceti aparatul inapoi in pozitia de asteptare apasand unul din
butoanele ´´prog1´´ sau ´´prog2´´ si apoi incepeti un nou ciclu de preparare apasand in mod obisnuit unul din butoanele cu
programe.
Nota: Daca rezervorul de apa se goleste in timp ce se prepara cafeaua, lasati sa se umple ceasca(cestile) si intrrupeti programul
manual apasind unul din butoanele ´´prog1´´ sau ´´prog2´´ (fig 11/3 sau 5) din nou imediat ce ceasca (cestile) sint pline.
Pentru ca sa va bucurati pe deplin de espresso, cafetiera este prevazuta cu un regulator de temperatura si o functie pre-
fierbere.
Regulatorul de temperatura asigura temperatura optima a aburului pentru espresso, in timp ce functia pre-fierbere asigura o aroma
puternica: odata ce primele picaturi de apa au umezit granulele de espresso din sita, ciclul de fierbere este intrerupt pentru un scurt
timp in care granulele de cafea se umfla, pentru a dezvolta aroma specifica.
D. Producerea aburului (fig. 12 la 14).
Aburul fierbinte poate fi folosit pentru a prepara spuma de lapte pentru cappuccino, a pre-incalzi cestile pentru espresso sau pentru
a incalzi lichide in general.
EA100: pentru a genera aburi, porniti intai aparatul (fig. 10/1) si asteptati atingerea temperaturii de operare (stingerea
indicatorului de temperatura fig. 10/4).
EA200: pentru a genera aburi, porniti intai aparatul (fig. 11/1) si asteptati atingerea temperaturii de operare (ambii indicatori de
temperatura sunt aprinsi dar nu palpaie - fig. 10/4 si 6).
Scufundati apoi orificiul pentru spuma in lapte sau alt lichid pe care doriti sa il incalziti, sau cestile de espresoo sau cappuccino pe
care doriti sa le incalziti si incepeti sa generati aburi pivotand maneta de aburi in sens invers acelor de ceasornic, cat de mult este
permis fara a forta (fig. 12B). Din motive tehnice, la inceput va curge putina apa pe la orificiu; poate fi indepartata inainte de
inceperea propriu-zisa a generarii aburului, dar nu afecteaza in nici un fel bunele rezultate care se doresc in final.
Sfat: Scufundati duza in lichid numai pe jumatate, astfel ca circulatia aerului sa nu fie impietata. Duza de spuma nu trebuie sa
atinga baza vasului, pentru a nu obtura iesirea aburului (fig. 13).
Pentru a opri emisia de aburi, pivotati maneta in sensul acelor de ceas, inapoi pe pozitia Off (fig. 12B). Este recomandabil, in
special dupa ce ati efectuat operatia cu lapte, sa activati din nou emisia de abur, doar pentru scurt timp, pentru a curata bine prin
suflare duza.
Apoi, intoarceti maneta cat de departe permite catre stanga, pentru ca inevitabilele ultime picaturi sa cada prin gratarul special
prevazut in acest scop. (fig. 14).
EA100: Dupa ce s-a generat aburul, sistemul trebuie sa fie umplut, pentru a face acest lucru actionati intrerupatorul pompei
(fig10/3) si de indata ce apa incepe sa curga pe la orificiul de fierbere, opriti din nou pompa din intrerupator.
EA200: Dupa ce aburul a fost produs, indicatoarele de temperatura (fig11/4 si 6) vor incepe sa clipeasca semnalizind faptul ca
sistemul trebuie sa fie umplut cu apa; pentru a face acest lucru, apasati unul din butoanele ´´prog1´´ sau ´´prog2´´ (fig11/3 sau5).
De indata ce apa incepe sa apara pe la orificiul de fierbere, opriti ciclul prin apasarea inca o data a unuia din cele 2 butoane.
Preparare cappuccino:
4
Procedati ca in cazul prepararii espresso, dar pentru cappuccino va trebuie o ceasca pentru cafea mai larga, pe care o ve-ti umple
cu spuma de lapte.
E) Dupa prepararea espresso/Curatare
Daca doriti sa preparati o noua ceasca de espresso, lasati aparatul pornit, scoateti suportul sitei (vezi mai jos, pct2), curatati sita si
suportul (vezi mai jos, pct3), si procedati la fel ca in ´´Prepararea espresso´´(sectiuneaC)
1. Oprirea aparatului
Daca aparatul nu va fi folosit o perioada de timp, trebuie golit de abur, astfel ca la urmatoarea folosire sa poata fi folosita apa
proaspata. Puneti un vas sub orificiul pentru spuma si procedati astfel:
EA100: Deschieti robinetul pentru abur (fig12A) si lasati aburul sa fie evacuat; daca acesta nu mai iese, inchideti la loc robinetul
(fig12B)
Pentru a opri aparatul, apasati (fig10/1) intrerupatorul principal; becul de semnalizare (fig10/2) sa stinge.
EA200: Pentru a opri aparatul, apasati intrerupatorul principal(fig11/1). Becul de semnalizare (fig.11/2) va clipi pentru citeva
secunde, timp in care puteti evacua aburul prin deschiderea robinetului respectiv(fig12/A). Daca nu mai iese abur, inchideti din
nou robinetul(fig 12B); becul de semnalizare se va stinge(fig11/2); aparatul este oprit.
2.Inlocuirea sitei (fig15)
Puteti scoate suportul sitei prin rotirea acestuia la stinga si scoaterea sa de pe inelul de sustinere; daca aparatul nu va fi folosit
pentru un timp, nu reintroduceti suportul pentru sita; veti prelungi astfel durata de service a garniturii sitei.
3. Curatarea sitei si suportului acesteia(fig16)
Goliti sita de cafeaua ramasa folosita pentru espresso, sprijinind sita ferm de suportul acesteia prin intermediul protectiei pentru
degete; curatati apoi sita si suportul sub apa de la robinet.
Nota: NU spalati suportul sitei in masina de spalat vase.
4. Indepartati apa ramasa in rezervorul pentru apa
5. Curatarea orificiului pentru spuma(fig17)
Curatati orificiul pentru spuma mai ales dupa folosirea spumei de lapte, folosind o cirpa umeda; daca orificiul este infundat, acesta
poate fi desurubat cu ajutorul unei chei hexagonale si clatit/curatat cu un ac subtire; cind remontati asigurati-va ca inelele de
cauciuc sint pozitionate corect;
6. Curatarea gratarului si a tavii pentru picaturi (fig18)
Gratarul pentru picaturi poate fi usor scos pentru a fi curatat prin apasarea usoara a marginii din stinga spate a tavii pentru picaturi;
tava poate fi scoasa pentru curatare prin simpla ridicare spre fata, de la baza aparatului; tava si gratarul pot fi spalate in apa de la
retea.
7. Curatarea raftului pentru cesti (fig19)
Cel mai bun mod de a curata raftul pentru ceasca este folosind o cirpa umeda; pentru a-l scoate, apasati-l in capatul din spate si
ridicati-l din marginea sa in sus si inspre fata;
8. Curatirea capului de fierbere(fig20)
Dupa ce a folosit citva timp, capul de fierbere trebuie curatat cu o cirpa umeda; daca sita de fierbere este murdara, aceasta poate fi
desurubata de la capul de fierbere cu ajutorul unei monezi si clatita cu apa de la robinet.
F) Detartare/ curatare chimica
Durata de service a aparatului dvs. va fi prelungita daca il curatati regulat de depuneri.Pentru a face acest lucru, folositi un agent
de curatare corespunzator si folositi-l conform instructiunilor producatorului.
Cind efectuati operatia de curatire, este esential sa desurubati mai intii sita de fierbere de la capul de fierbere, folosind o
moneda(fig20)
Umpleti mai intii rezervorul pt. apa cu cca 1/2 litri apa proaspata si apoi adaugati agentul de curatire -niciodata in alta
ordine!
Puneti un vas suficient de larg in mijlocul gratarului pentru picaturi. Lasati cca 1/3 din cantitatea de apa+ agent curatare sa circule
prin sistem folosind aparatul ca si cum ati prepara espresso(vezi sectiunea C); opriti din nou aparatul si lasati agentul de curatare sa
lucreze cca 10-15min; apoi lasati si restul de apa+agent sa circule prin circuit.
Poate fi necesar sa repetati ciclul daca exista depuneri grele de reziduri; dupa ultimul ciclu, rulati prin sistem unul sau doua
rezervoare pline cu apa proaspata pentru a preveni ca agentul de curatare sa aiba vreun efect asupra mirosului/ gustului cafelei
espresso.
Apoi remontati sita de fierbere in capul respectiv.
Remarca: Va rugam, nu folositi nici un produs de curatare/detartare sub forma de pudra!
5
G) Ce trebuie facut daca...?
....temperatura espresso este prea scazuta?
Rulati inainte un ciclu de fierbere dar fara cafea espresso, avind sita si suportul montate, in scopul de a le preincalzi
Apasati/indesati putin mai tare cafeaua espresso
Preincalziti cestile
Curatati de depuneri aparatul
... debitul de scurgere a cafelei scade simtitor?
Nu apasati asa de tare cafeaua in sita
Curatati de depuneri aparatul
Daca cafeaua espresso este prea fina poate bloca sita crema- plus; daca este asa va recomandam folosirea sitei speciale(fig1/O)
... cafeaua espresso curge pe la marginea suportului sitei?
Asigurati-va ca suportul sitei este fixat corect in inelul sustinator respectiv
Stringeti suportul sitei un pic mai mult/ferm in inelul sustinator respectiv
Curatati cafeaua espresso de pe marginea suportului sitei
Curatati garnitura
... nu se scurge cafeaua espresso?
Asigurati-va ca rezervorul cu apa este plin
Asigurati-va ca rezervorul cu apa este corect fixat in pozitia sa
Asigurati-va ca suportul sitei este corect fixat in inelul suport
Nu indesati asa de tare cafeaua espresso
Mutati pirgia pentru abur pe pozitia ´´oprit´´
Curatati sita de fierbere
Curatati aparatul de depuneri
...aparatul functioneaza relativ zgomotos?
Asigurati-va ca rezervorul cu apa este plin
Asigurati-va ca rezervorul cu apa este corect fixat in pozitia sa
Folositi intotdeauna cafea proaspata pentru espresso
...crema nu se formeaza la fel de bine ca de obicei
Folositi intotdeauna cafea proaspata
Asigurati-va ca este suficienta cafea espresso in sita
Indesati usor cafeaua in sita
... nu se formeaza suficienta spuma in cazul folosirii laptelui?
Folositi intotdeauna lapte rece, proaspat(fara multe grasimi)
Folositi un vas potrivit (cum ar fi o cana mica)
Curatati orificiul pentru spuma
... nu iese deloc abur ?
Umpleti sistemul/circuitul cu abur (vezi ultimul paragraf al sectiunii D)
Mediu ambiant
Nu aruncati la intimplare ambalajul aparatului
Materialul (cutia) ambalajului poate fi dus la centrul de colectare a deseurilor de hirtie
Daca urmatoarele materiale de ambalare au fost utilizate...
Pungile de plastic din polietilena (PE) pot fi date centrului de colectare corespunzator
Partile de jos sint din polistiren expandat (PS) si nu contin CFC
SERVICE POSTGARANTIE
Produsele AEG sint produse de calitate ridicata;
Daca totusi aveti probleme in timpul folosirii aparatului dvs, contactati-ne! Este in folosul dvs. ca noi sa putem fi capabili sa
producem aparate care sa satisfaca exact cerintele dvs!
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5

AEG KFEA100 Manual de utilizare

Tip
Manual de utilizare