Philips HD9160/00 Manual de utilizare

Categorie
Aragazuri cu aburi
Tip
Manual de utilizare
151

Felicitări pentru achiziţie şi bun venit la Philips! Pentru a benecia pe deplin
de asistenţa oferită de Philips, înregistraţi-vă produsul la www.philips.
com/welcome.

Bază cu rezervor de apă
Buton de comandă şi aşaj cu butoane cronometru
 Cronometru - buton
 Simbol de preparare la abur
 Timp în minute
 Cronometru + buton
 Moduri de preparare la abur presetate
 Buton de comandă
 Buton START/STOP iluminat
 Buton TURBO iluminat
 Buton GENTLE STEAM (Abur delicat) iluminat
 Buton KEEP-WARM (Păstrare cald) iluminat
Gură de scurgere
Tavă de scurgere 1
Intensicator de arome+
Castron de preparare la abur 2
Bază detaşabilă
Tavă de scurgere 3
Castron de preparare la abur 4
Bază detaşabilă
Tavă de scurgere 5
Castron de preparare la abur 6
Bază detaşabilă
Castron pentru peşte/orez 7
Capacul
Notă: Castroanele de preparare la abur, tăvile de scurgere şi castronul pentru
peşte/orez sunt numerotate de la 1 la 7. Numerele tăvilor de scurgere şi ale
castroanelor de preparare la abur de la 2 la 7 sunt prezente pe mânerele
acestora. Numărul tăvii de scurgere 1 se aă pe marginea superioară.
Stivuiţi-le exclusiv în această ordine. Utilizaţi ecare castron de preparare la
abur cu tava de scurgere aferentă. Utilizaţi întotdeauna tava de scurgere 1
sub castronul de preparare la abur de jos. Utilizaţi numai castroane pline cu
alimente.

Citiţi cu atenţie acest manual de utilizare şi păstraţi-l pentru consultare
ulterioară.

- Nu scufundaţi baza aparatului în apă şi nici nu o clătiţi la robinet.

- Înainte de a conecta aparatul, vericaţi dacă tensiunea indicată pe
aparat corespunde tensiunii de alimentare locale.
- Conectaţi aparatul doar la o priză de perete împământată. Aveţi grijă ca
mufa să e bine introdusă în priză.

- Nu folosiţi aparatul dacă ştecherul, cablul de alimentare sau aparatul
însuşi este deteriorat.
- În cazul în care cablul de alimentare este deteriorat, acesta trebuie
înlocuit întotdeauna de Philips, de un centru de service autorizat
de Philips sau de personal calicat în domeniu, pentru a evita orice
accident.
- Acest aparat nu trebuie utilizat de către persoane (inclusiv copii) care
au capacităţi zice, mentale sau senzoriale reduse sau sunt lipsite de
experienţă şi cunoştinţe, cu excepţia cazului în care sunt supravegheaţi
sau instruiţi cu privire la utilizarea aparatului de către o persoană
responsabilă pentru siguranţa lor.
- Copiii trebuie supravegheaţi pentru a nu se juca cu aparatul.
- Nu lăsaţi cablul de alimentare la îndemâna copiilor. Nu lăsaţi cablul de
alimentare să atârne peste marginea mesei sau a blatului pe care este
aşezat aparatul.
- Desfăşuraţi întotdeauna complet cablul de alimentare de pe tamburul
din bază înainte de a conecta aparatul la reţea.
- Nu gătiţi niciodată la abur carne congelată de vită, porc, pasăre
sau peşte. Efectuaţi întotdeauna o decongelare completă a acestor
ingrediente înainte de a le găti la abur.
- Nu folosiţi niciodată aparatul de preparat alimente la abur fără tava de
scurgere 1; în caz contrar, poate sări apă erbinte din aparat.
- Utilizaţi castroanele de preparare la abur şi castronul pentru peşte/orez
numai în combinaţie cu baza originală.
- Nu apropiaţi cablul electric de suprafeţe erbinţi.

- Nu utilizaţi niciodată accesorii sau componente de la alţi producători
sau care nu au fost recomandate special de Philips. Dacă utilizaţi astfel
de accesorii sau componente, garanţia dvs. devine nulă.
- Nu expuneţi baza aparatului la temperaturi ridicate, gaz erbinte, abur
sau căldură umedă. Nu puneţi aparatul de preparat alimente la abur pe
sau lângă o sobă sau maşină de gătit încă erbinte.
- Întotdeauna, scoateţi ştecherul din priză şi lăsaţi aparatul să se răcească
înainte de a-l depozita.
- Aparatul este conceput doar pentru utilizare casnică. Dacă este utilizat
în mod necorespunzător, în regim profesional sau semi-profesional, sau
fără respectarea instrucţiunilor din manualul de utilizare, garanţia poate
 anulată, iar Philips îşi va declina orice responsabilitate pentru daunele
provocate.
- Aşezaţi aparatul pe o suprafaţă stabilă, orizontală şi netedă şi asiguraţi-
vă că dispune de un spaţiu liber de cel puţin 10 cm de jur împrejur
pentru a preveni supraîncălzirea.
- Plasaţi întotdeauna bazele detaşabile în castroanele de preparare la
abur de sus şi asiguraţi-vă că sunt poziţionate corect (‘clic’).
- Aveţi grijă la aburul erbinte care iese din aparat în timpul preparării
alimentelor la abur sau atunci când îndepărtaţi capacul. Atunci când
vericaţi alimentele, folosiţi întotdeauna ustensile de bucătărie cu
mâner lung.
- Îndepărtaţi întotdeauna capacul cu grijă şi la distanţă de dvs. Lăsaţi
condensul să se scurgă de pe capac în aparat pentru a evita opărirea.
- Ţineţi întotdeauna castronul de preparare la abur de mânere când
alimentele sunt erbinţi.
152
- Nu mişcaţi aparatul în timpul funcţionării.
- Nu vă aplecaţi peste aparat în timpul funcţionării.
- Nu atingeţi suprafeţele erbinţi ale aparatului. Folosiţi întotdeauna
mănuşi atunci când manevraţi părţile erbinţi ale aparatului.
- Nu puneţi aparatul lângă sau dedesubtul unor obiecte care s-ar
deteriora la contactul cu aburul, cum ar  pereţii sau dulapurile.
- Nu utilizaţi aparatul în prezenţa vaporilor explozibili şi/sau inamabili.
- Nu conectaţi niciodată aparatul la un ceas electronic pentru a evita
situaţiile periculoase.

Aparatul este prevăzut cu funcţie de oprire automată. Aparatul se opreşte
automat dacă nu rotiţi butonul de comandă la un mod presetat de
preparare la abur la 5 minute de la alimentarea aparatului. Aparatul se
opreşte automat şi după expirarea timpului de preparare la abur setat.

Acest aparat de preparat alimente la abur este protejat împotriva încălzirii
în gol. Sistemul de protecţie împotriva încălzirii în gol opreşte automat
aparatul dacă acesta este pornit atunci când nu există apă în rezervor sau
când apa se evaporă complet în timpul funcţionării. Lăsaţi aparatul să se
răcească timp de 10 minute înainte de o nouă utilizare.

Acest aparat Philips respectă toate standardele referitoare la câmpuri
electromagnetice (EMF). Dacă este manevrat corespunzător şi în
conformitate cu instrucţiunile din acest manual, aparatul este sigur conform
dovezilor ştiinţice disponibile în prezent.

1 Curăţaţi bine componentele care vin în contact cu alimentele înainte
de prima utilizare a aparatului (consultaţi capitolul ‘Curăţare’).
2 Ştergeţi interiorul rezervorului de apă cu o cârpă umedă.

1 Aşezaţi aparatul pe o suprafaţă stabilă, orizontală şi netedă.
2 Desfăşuraţi complet cablul de alimentare de pe tamburul din bază
înainte de a conecta aparatul la reţea.
3 Umpleţi rezervorul de apă cu apă până la nivelul maxim.
, Atunci când rezervorul de apă este umplut până la nivelul maxim,
aparatul de gătit cu aburi poate funcţiona pentru aproximativ 45
minute.
Umpleţi rezervorul numai cu apă. Nu introduceţi niciodată condimente,
ulei sau alte substanţe în rezervorul de apă.
MAX
MIN
 153
4 Introduceţi tava de scurgere 1 pe rezervorul cu apă din bază.
Notă: Nu utilizaţi niciodată aparatul fără tava de scurgere 1.
5 Amplasaţi Intensicatorul de arome+ pe bază dacă doriţi să adăugaţi
aromă suplimentară alimentelor preparate la abur.
- Umpleţi Intensicatorul de arome+ cu plante aromatice proaspete sau
uscate sau cu un lichid precum vinul sau supa până la nivelul maxim.
- Pentru plantele sau condimentele sugerate pentru diversele tipuri de
alimente, consultaţi tabelul cu alimente preparate la abur la capitolul
“Tabel cu alimente şi sfaturi pentru pregătirea la abur”.
6 Puneţi alimentele ce urmează să e preparate la abur într-unul sau
mai multe castroane de preparare la abur şi/sau în castronul pentru
peşte/orez.
- Plasaţi întotdeauna bazele detaşabile în castroanele de preparare la
abur de sus şi asiguraţi-vă că sunt poziţionate corect (‘clic’).
- Nu puneţi prea multe alimente în castroanele de preparare la abur.
Aranjaţi alimentele cât mai răsrat pentru a permite o circulaţie
maximă a aburilor.
- Puneţi bucăţile mai mari de alimente şi alimentele ce necesită mai mult
timp de pregătire la abur în castronul de jos.
- Puneţi ouăle pe suportul pentru ouă pentru a le pregăti la abur în mod
adecvat.
- Pentru a prepara alimente voluminoase (de exemplu, pui întregi sau
ştiuleţi de porumb), puteţi detaşa bazele detaşabile de pe castroanele 4
şi 6 pentru a crea un castron mare.
154
7 Puteţi unul sau mai multe castroane de preparare la abur pe tava
de scurgere 1. Dacă utilizaţi mai multe castroane, vă sfătuim să
separaţi castroanele cu tăvile de scurgere 3 şi 5. Poziţionaţi corect
castroanele şi asiguraţi-vă că nu se clatină.
- Nu este necesar să utilizaţi toate cele 3 castroane de preparare la abur.
- Castroanele de preparare la abur, tăvile de scurgere şi castronul pentru
peşte/orez sunt numerotate de la 1 la 7. Numerele tăvilor de scurgere
şi ale castroanelor de preparare la abur de la 2 la 7 sunt prezente pe
mânerele acestora. Numărul tăvii de scurgere 1 se aă pe marginea
superioară. Stivuiţi-le exclusiv în această ordine. Utilizaţi ecare castron
de preparare la abur cu tava de scurgere aferentă. Utilizaţi întotdeauna
tava de scurgere 1 sub castroanele de preparare la abur de jos. Utilizaţi
numai castroane pline cu alimente.
- Castronul pentru peşte/orez este destinat doar pregătirii la abur a
orezului, supei sau a altui aliment lichid. Atunci când doriţi să utilizaţi
castronul pentru peşte/orez, aşezaţi-l în castronul de preparare la abur
de sus.
- Când baza detaşabilă este detaşată de castronul de preparare la abur 6
pentru a crea un castron mai mare cu castronul 4 dedesubt, tot puteţi
plasa castronul pentru peşte/orez pentru prepararea peştelui, a supei
de orez sau a supei deasupra.
- Când baza detaşabilă este detaşată de castronul de preparare la abur 4
pentru a crea un castron mai mare cu castronul 2 dedesubt, tot puteţi
plasa tava de scurgere 5 şi castronul de preparare la abur 6 deasupra.
8 Acoperiţi cu capacul castronul de preparare la abur de sus.
Notă: În cazul în care capacul nu este plasat sau este plasat incorect
pe castronul de preparare la abur, alimentele nu sunt preparate la abur
corespunzător.

1 Introduceţi ştecherul în priză.
, Aşajul şi inelul luminos din jurul butonului de comandă se aprind.
2 Rotiţi butonul de comandă la modul de preparare la abur presetat
pentru tipul de aliment pe care doriţi să îl preparaţi.
1
2
3
4
5
6
7
 155
, Intervalul de preparare la abur presetat este indicat pe aşaj.
Pentru intervalele de preparare la abur presetate ale modurilor de
preparare presetate, consultaţi capitolul ‘Tabel cu alimente şi intervalele de
preparare la abur’.
Notă: Dacă doriţi să stabiliţi un interval de preparare la abur diferit de cele
presetat pentru pe butonul de comandă, de exemplu, pentru că doriţi să
preparaţi la abur un ingredient neindicat de vreunul din modurile presetate,
selectaţi modul de preparare la abur cel mai apropiat de intervalul de
preparare la abur dorit. Utilizaţi butoanele cronometru + şi - pentru a creşte
sau a reduce intervalul de preparare la abur.
3 Apăsaţi butonul START/STOP.
, Procesul de preparare la abur este iniţiat, iar cronometrul începe
numărătoarea inversă a timpului de preparare.
, În primele 5 minute de preparare la abur, se aprinde ledul Turbo.
Acesta indică faptul că aparatul utilizează energie suplimentară în
modul Turbo pentru a încălzi rapid. Nu puteţi dezactiva modul Turbo
în primele 5 minute.
- Dacă preparaţi la abur cantităţi mari de alimente, amestecaţi-le la
jumătatea procesului de preparare la abur cu o ustensilă de bucătărie
cu mâner lung. Asiguraţi-vă că purtaţi mănuşi de bucătărie.
- Intervalul de preparare la abur setat sau presetat a expirat, aparatul
emite trei semnale sonore şi trece în modul Păstrare cald.
4 Îndepărtaţi capacul cu grijă.
Aveţi grijă la aburul erbinte eliberat din aparat la îndepărtarea capacului.
- Pentru a preveni arsurile, purtaţi mănuşi de bucătărie la îndepărtarea
capacului, castronului pentru peşte/orez şi castroanelor de preparare
la abur. Ridicaţi capacul lent şi departe de corp. Lăsaţi condensul să se
scurgă de pe capac în castronul de preparare la abur.
- Utilizaţi o ustensilă cu mânere lungi pentru scoaterea alimentelor din
castroanele de preparare la abur.
- Când scoateţi un castron de preparare la abur, lăsaţi condensul să se
scurgă de pe castron în tava de scurgere de dedesubt.
5 Scoateţi ştecherul din priză şi permiteţi răcirea completă a aparatului
de preparat la abur înainte de scoate tava de scurgere 1.
Aveţi grijă la scoaterea tăvii de scurgere 1 deoarece apa din aceasta şi din
rezervorul de apă pot  încă erbinţi, chiar dacă alte părţi ale aparatului
s-au răcit deja.
Manevraţi cu grijă tava de scurgere 1, deoarece aceasta poate 
alunecoasă la exterior.
3x
156
6 Goliţi rezervorul de apă după ecare utilizare prin gura de scurgere
de pe partea laterală a bazei.
Notă: Dacă doriţi să preparaţi la abur şi alte alimente, utilizaţi apă curată.

Dacă doriţi să preparaţi la abur alimente ce necesită intervale de preparare
diferite, urmaţi instrucţiunile de mai jos:
1 Setaţi cronometrul la cel mai lung interval de preparare la abur.
2 Puneţi alimentele cu cel mai lung interval de preparare în castronul 2
şi alimentele cu cel mai scurt interval de preparare în castronul 4.
3 Puneţi tava de scurgere 1 şi castronul 2 pe bază şi puneţi capacul pe
castron.
4 Apăsaţi butonul START/STOP pentru a porni procesul de preparare
la abur până când intervalul de preparare rămas pe aşaj este egal cel
mai scurt interval de preparare la abur.
5 Ridicaţi cu grijă capacul purtând mănuşi de bucătărie şi puneţi tava de
scurgere 3 şi castronul de preparare la abur 4 deasupra castronului 2.
6 Puneţi capacul pe castronul 4 şi lăsaţi procesul de preparare la abur
să continue până la expirarea intervalului de preparare setat.
Acest proces poate  aplicat şi dacă aveţi trei tipuri de alimente cu
intervale de preparare la abur separate.

Modul Abur delicat prepară alimentele la o temperatură moderată
de aproximativ 80 °C, ideală pentru peşte. La această temperatură, se
conservă structura şi aroma delicată a peştelui.
Vă sfătuim să utilizaţi numai un castron de preparare la abur direct pe bază
când doriţi să preparaţi alimente în modul Abur delicat, deoarece această
metodă garantează rezultate optime în acest mod.
Notă: Modul Abur delicat funcţionează numai când butonul de comandă este
setat la modul de preparare presetat pentru peşte.
Notă: Dacă utilizaţi castronul pentru peşte/orez în modul Abur delicat,
intervalul de preparare va  mai lung. Vericaţi dacă peştele este preparat
complet înainte de servire.
1 Rotiţi butonul de comandă în modul de preparare presetat pentru
peşte (1) şi apăsaţi butonul GENTLE STEAM (2).
, Intervalul de preparare la abur presetat este indicat pe aşaj.
Intervalul va  mai lung decât intervalul de preparare normală.
2 Apăsaţi butonul START/STOP pentru a porni procesul de preparare
la abur.
- Când preparaţi în modul Abur delicat, puteţi trece la modul preparare
normală prin apăsarea butonului GENTLE STEAM.
- Dacă doriţi să treceţi la modul Abur delicat în timpul preparării în
modul presetat pentru peşte, apăsaţi butonul GENTLE STEAM.
- În primele 5 minute de preparare la abur, se aprinde ledul Turbo. Acesta
indică faptul că aparatul utilizează energie suplimentară în modul Turbo
1
2
 157
pentru a încălzi rapid. Nu puteţi dezactiva modul Turbo în primele 5
minute.
- Dacă porniţi prepararea în modul Abur delicat când aparatul este încă
rece, porniţi prepararea la abur cu un castron gol cu capacul pus. Când
ledul Turbo se stinge, deschideţi cu grijă capacul şi adăugaţi peştele.
Sugestie: În timpul preparării alimentelor în castronul de jos în modul Abur
delicat, puteţi plasa unul sau două alte castroane deasupra pentru a menţine
alimentele calde. Pentru reţete ce utilizează modul Abur delicat, consultaţi
broşura cu reţete sau vizitaţi www.philips.com/kitchen.

Modul Turbo este activat automat în primele 5 minute ale ecărui proces
de preparare la abur pentru a permite încălzirea rapidă a aparatului. Prin
aducerea alimentelor la temperatura de preparare ideală mai rapid, sunt
conservate mai multe vitamine şi minerale.
Puteţi dori să utilizaţi modul Turbo şi:
- după ce aţi ridicat capacul pentru a verica sau amesteca alimentele
- când aţi adăugat alimente în unul sau mai multe castroane
- când aţi reumplut rezervorul de apă
Pentru a activa modul Turbo, apăsaţi butonul TURBO. Modul Turbo
rămâne activ timp de 1 minut, apoi se opreşte automat. Ledul Turbo se
stinge şi aparatul continuă procesul de preparare în modul normal. Pentru a
dezactiva modul Turbo când este activ, apăsaţi din nou butonul TURBO.
Notă: Dacă utilizaţi modul Abur delicat în interval de 5 minute de la
terminarea unui proces de preparare la abur anterior, modul Turbo nu este
activat şi ledul Turbo nu se aprinde deoarece apa mai este caldă.

Aparatul de preparare la abur trece automat în modul Păstrare cald după
expirarea intervalului de preparare, indicată cu 3 semnale sonore. Ledul
Păstrare cald se aprinde pentru a indica faptul că aparatul este în modul
Păstrare cald. Modul Păstrare cald păstrează alimentele calde timp de 30 de
minute.
- Dacă doriţi să păstraţi alimentele calde mai mult de 30 de minute,
apăsaţi butoanele cronometrului + şi - pentru a regla timpul.
- Dacă apăsaţi butonul KEEP WARMîn timpul unui ciclu de păstrare la
cald, cronometrul se setează din nou la 30 de minute.
- Dacă doriţi să dezactivaţi modul Păstrare la cald când este activ, apăsaţi
butonul START/STOP.
- Dacă doriţi să activaţi modul Păstrare cald când aparatul este oprit sau
după ce s-a oprit automat, apăsaţi mai întâi butonul KEEP WARM (1) şi
apoi butonul START/STOP (2).
Notă: Ridicaţi capacul cu grijă deoarece alimentele sunt încă erbinţi şi aburul
poate  prezent în timpul modului Păstrare cald.
1 2
158

Nu folosiţi niciodată bureţi de sârmă, agenţi de curăţare abrazivi sau
lichide agresive cum ar  benzina sau acetona pentru a curăţa aparatul.
1 Scoateţi ştecherul din priză şi lăsaţi aparatul să se răcească.
2 Curăţaţi partea exterioară a bazei cu o cârpă umedă.
Nu scufundaţi baza aparatului în apă şi nici nu o clătiţi la robinet.
Nu curăţaţi baza în maşina de spălat vase.
3 Curăţaţi rezervorul de apă cu o lavetă curată înmuiată în apă caldă
cu detergent de vase. Ştergeţi rezervorul de apă cu o lavetă umedă
curată.
4 Scoateţi bazele detaşabile de pe castroanele de preparare la
abur. Curăţaţi castroanele de preparare la abur, bazele detaşabile,
Intensicatorul de arome+, tăvile de scurgere, castronul pentru
peşte/orez şi capacul manual sau într-o maşină de spălat vase,
utilizând un ciclu scurt şi temperatură redusă.
Curăţarea repetată a castroanelor de preparare la abur şi a capacului în
maşina de spălat vase poate cauza decolorarea uşoară a acestora.

Este necesară detartrarea aparatului când sunt vizibile depuneri în
rezervorul de apă. Este important să detartraţi periodic aparatul de
preparare la abur pentru a menţine performanţele optime ale acestuia.
1 Umpleţi rezervorul de apă cu oţet alb (8% acid acetic) până la nivelul
maxim.
Nu utilizaţi alt tip de agent de detartrare.
2 Aşezaţi tăvile de scurgere, castroanele de preparare la abur şi
castronul de supă/orez în mod corespunzător pe bază.
3 Acoperiţi castronul de supă/orez cu capacul.
4 Introduceţi ştecherul în priză.
5 Rotiţi butonul de comandă la modul presetat pentru morcovi (1)
şi apoi apăsaţi butonul START/STOP (2) pentru a lăsa aparatul să
funcţioneze timp de 20 de minute.
Dacă oţetul începe să clocotească peste marginea bazei, scoateţi
ştecherul din priză şi reduceţi cantitatea de oţet.
6 După 20 de minute, scoateţi ştecherul din priză şi permiteţi răcirea
completă a oţetului. Apoi goliţi rezervorul de apă.
7 Clătiţi rezervorul de apă cu apă rece, de mai multe ori.
1
2
 159
Notă: Dacă au mai rămas depuneri în rezervorul de apă, repetaţi procedura.

1 Înainte de a depozita aparatul, asiguraţi-vă că toate componentele
sunt curate şi uscate (consultaţi capitolul ‘Curăţarea’).
2 Pentru păstrarea cablului de alimentare, înfăşuraţi-l în jurul bobinei de
la bază.
3 Plasaţi tava de scurgere 1 pe bază.
4 Asiguraţi-vă că bazele detaşabile sunt ataşate castroanelor de
preparare la abur.
5 Puneţi castronul de preparare la abur 6 pe tava de scurgere 1. Puneţi
castronul de preparare la abur 4 în castronul de preparare la abur 6.
Puneţi castronul de preparare la abur 2 în castronul de preparare la
abur 4.
6 Aşezaţi castronul pentru peşte/orez în castronul de preparare la abur
de sus.
7 Puneţi tava de scurgere 5 peste castronul pentru peşte/orez. Puneţi
tava de scurgere 3 în tava de scurgere 5.
160
8 Puneţi capacul pe tava de scurgere 5.

Pentru informaţii suplimentare sau în cazul altor probleme, vă rugăm să
vizitaţi site-ul Philips la www.philips.com sau să contactaţi Departamentul
Clienţi din ţara dvs. (găsiţi numărul de telefon în garanţia internaţională).
Dacă în ţara dvs. nu există un astfel de departament, deplasaţi-vă la
furnizorul dvs. Philips local.

- Nu aruncaţi aparatul împreună cu gunoiul menajer la sfârşitul duratei
de funcţionare, ci predaţi-l la un punct de colectare autorizat pentru
reciclare. În acest fel, ajutaţi la protejarea mediului înconjurător.

Acest capitol descrie cele mai frecvente problemele care pot apărea
în utilizarea aparatului. Dacă nu reuşiţi să rezolvaţi problema folosind
informaţiile de mai jos, contactaţi centrul de asistenţă pentru clienţi din ţara
dvs.
Problemă Cauză posibilă Soluţie
Aparatul de
preparat la abur
nu funcţionează.
Aparatul nu este conectat la
priză.
Introduceţi ştecherul în priză.
Nu este sucientă apă în
rezervor.
Umpleţi rezervorul de apă.
Nu aţi apăsat încă butonul
START/STOP.
Apăsaţi butonul START/STOP.
Nu toată
mâncarea este
gătită.
Anumite bucăţi de alimente din
aparatul de preparat la abur
sunt prea mari/necesită un timp
de preparare la abur mai mare
decât celelalte.
Setaţi un timp de preparare la abur mai
îndelungat cu butonul +.
 161
Problemă Cauză posibilă Soluţie
Puneţi bucăţile mai mari şi alimentele ce
necesită un interval mai lung de preparare la
abur în castronul de jos şi puneţi castroanele de
preparare la abur conţinând aceste alimente pe
bază şi începeţi procesul de preparare la câtva
timp după adăugarea celorlalte castroane.
Aţi pus prea multe alimente în
castroanele de preparat la abur.
Nu încărcaţi excesiv castroanele de preparat la
abur. Tăiaţi alimentele în bucăţi mai mici şi aşezaţi
bucăţile cele mai mici deasupra.
Aranjaţi alimentele cu spaţiu mare între bucăţi
pentru a permite un ux de abur maxim.
Aparatul nu
se încălzeşte
corespunzător.
Nu aţi îndepărtat calcarul de
pe aparat în mod regulat.
Detartraţi aparatul. Consultaţi capitolul
‘Curăţarea şi întreţinerea’.
Funcţia Abur
delicat nu
funcţionează.
Butonul de comandă nu a fost
setat la modul presetat pentru
peşte.
Setaţi butonul de comandă la modul presetat
pentru peşte şi apăsaţi butonul GENTLE STEAM,
apoi apăsaţi butonul START/STOP.

- Pentru reţete, consultaţi broşura cu reţete sau vizitaţi site-ul nostru
Web www.philips.com/kitchen.
- Duratele de preparare la abur menţionate în tabelul de mai jos sunt
oferite doar în scop orientativ. Duratele de preparare la abur pot varia
în funcţie de dimensiunile bucăţilor de alimente, spaţiilor lăsate între
alimente în castronul de preparare la abur, cantitatea de alimente din
castron, gradul de prospeţime al alimentelor şi preferinţele personale.

Alimente de
înăbuşit
Cantitate Timp de preparare
la abur (min)
Plante aromatice/condimente
recomandate pentru o
Intensicatorul de aromă+
Sparanghel 500 g 15-20 Cimbru, busuioc, lămâie
Miniştiuleţi de
porumb
200 g 5-8 Arpagic, chilli, paprică
Fasole verde 500 g 15-20 Pătrunjel, lămâie, usturoi
Broccoli 400 g 20 Usturoi, chili, tarhon
Morcovi 500 g 20 Pătrunjel, muştar uscat, arpagic
Bucheţele de
conopidă
400 g 20 Rozmarin, busuioc, tarhon
Ţelină (cuburi) 300 g 15-20 Chimen, piper alb, chilli
Pulpă de pui 1 buc 25 Piper negru, lămâie, paprică
162
Alimente de
înăbuşit
Cantitate Timp de preparare
la abur (min)
Plante aromatice/condimente
recomandate pentru o
Intensicatorul de aromă+
Ciocan de porumb 500 g 30-40 Pătrunjel, usturoi, arpagic
Dovlecel (feliat) 500 g 10 Mărar, salvie, rozmarin
Cuşcuş 150 g + 250 ml apă 10-15 Chimen, coriandru, cuişoare
Ouă 6 buc 12-15 -
Fructe 500 g/4 buc 10-15 Scorţişoară, lămâie, cuişoare
Mazăre (congelată) 400 g 20-25 Rozmarin, chimen, pătrunjel
Carto 400 g 25-30 Pătrunjel, arpagic, usturoi
Crevete 200 g 5 Pudră de curry, şofran, lămâie
Budinci 4 castroane 20 Scorţişoară, cuişoare, vanilie
Orez 150 g + 300 ml apă 35 Pandan, pătrunjel, chimen
250 g + 500 ml apă 35 Pandan, pătrunjel, chimen
Somon 450 g 12-15 min. Mărar, pătrunjel, busuioc
Peşte alb 450 g 10-15 Muştar uscat, cuişoare englezeşti,
măghiran

Alimente de
înăbuşit
Cantitate Timp de preparare
la abur (min)
Plante aromatice/condimente recomandate
pentru o Intensicatorul de aromă+
Somon 450 g 15-20 Mărar, pătrunjel, busuioc
Peşte alb 450 g 15-20 Muştar uscat, cuişoare englezeşti, măghiran




- Cimbru, coriandru, busuioc, mărar, curry şi tarhon sunt câteva
dintre plantele aromatice şi condimentele pe care le puteţi pune în
Intensicatorul de arome+. Le puteţi combina cu usturoi, chimen sau
hrean pentru un plus de aromă fără a adăuga sare. Vă recomandăm să
folosiţi între 1/2 şi 3 linguriţe de plante uscate sau condimente.
- Când utilizaţi lichide vin sau suc de lămâie, puteţi umple Intensicatorul
de arome+ până la marcajul ‘max’.
- Pentru mai multe sugestii privind plantele aromatice, condimentele şi
lichidele de utilizat în Intensicatorul de arome+, consultaţi tabelul cu
alimente de mai sus.
 163

- Tăiaţi inorescenţele de la conopidă, broccoli şi varză.
- Înăbuşiţi legumele verzi cu frunze un timp cât mai scurt posibil,
deoarece îşi uşor pierd uşor culoarea.
- Nu dezgheţaţi legumele congelate înainte de a le înăbuşi.

- Carnea fragedă cu puţină grăsime este cea mai indicată pentru
prepararea la abur.
- Spălaţi carnea corespunzător şi uscaţi-o, astfel încât să se scurgă cât mai
puţin suc.
- Utilizaţi întotdeauna tăvile de scurgere între castroanele de preparare
la abur la prepararea cărnii, a peştelui sau a ouălor sau plasaţi aceste
alimente sub alimentele de alte tipuri.
- Împungeţi ouăle înainte de a le introduce în aparatul de preparat la
abur.
- Nu înăbuşiţi niciodată carne, pui sau fructe de mare congelate. Lăsaţi
întotdeauna carnea, puiul sau fructele de mare să se dezgheţe complet
înainte de a le introduce în aparatul de preparat la abur.

- Adăugaţi scorţişoară la deserturi pentru a accentua dulceaţa în loc să
adăugaţi zahăr.

- Pentru a prepara orez, trebuie să adăugaţi apă cu orezul în castronul
pentru peşte/orez. Pentru cantităţi, consultaţi tabelul de preparare la
abur a alimentelor de mai sus.
- Puteţi să utilizaţi castronul de supă/orez şi pentru a prepara legume în
sos sau pentru a erbe peşte în apă.
- Lăsaţi goluri între bucăţile de alimente.
- În cazul în care castronul de preparat la abur este foarte plin,
amestecaţi mâncarea la mijlocul procesului de preparare.
- Cantităţile mici de alimente necesită un timp de preparare mai redus
decât cantităţile mai mari.
- Dacă utilizaţi doar un singur castron de preparat la abur, alimentele
necesită un timp de preparare mai mic decât dacă utilizaţi 2 sau
3 castroane de preparat la abur.
- Dacă utilizaţi mai mult de un castron, lăsaţi alimentele să se prepare
5-10 minute în plus.
- Alimentele sunt preparate mai rapid în castronul de jos decât în
castroanele de deasupra.
- Asiguraţi-vă că alimentele sunt preparate complet înainte de a le
consuma.
- Puteţi adăuga alimente sau castroane cu alimente în timpul procesului
de preparare la abur. Dacă un aliment necesită un timp de preparare
mai scurt, adăugaţi-l mai târziu.
- Dacă ridicaţi capacul, aburul iese. Apăsaţi butonul TURBO pentru a
reîncălzi aparatul de preparare cu abur şi pentru a evita un interval de
preparare mai lung.
- Prepararea alimentelor continuă un timp după trecerea aparatului
în modul Păstrare cald. Dacă alimentele sunt deja foarte bine gătite,
164
scoateţi-le din aparat la terminarea procesului de preparare la abur şi
trecerea aparatului în modul Păstrare cald.
- Dacă alimentele nu sunt gătite, setaţi un timp de preparare la abur mai
lung. Este posibil să e necesară adăugarea de apă în rezervor.
- Aparatul poate  utilizat pentru încălzirea supei. Puneţi supa în
castronul pentru peşte/orez şi lăsaţi-o la abur la modul presetat pentru
peşte. Încălzirea a 250 ml de supă durează aproximativ 10 minute.
 165
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80
  • Page 81 81
  • Page 82 82
  • Page 83 83
  • Page 84 84
  • Page 85 85
  • Page 86 86
  • Page 87 87
  • Page 88 88
  • Page 89 89
  • Page 90 90
  • Page 91 91
  • Page 92 92
  • Page 93 93
  • Page 94 94
  • Page 95 95
  • Page 96 96
  • Page 97 97
  • Page 98 98
  • Page 99 99
  • Page 100 100
  • Page 101 101
  • Page 102 102
  • Page 103 103
  • Page 104 104
  • Page 105 105
  • Page 106 106
  • Page 107 107
  • Page 108 108
  • Page 109 109
  • Page 110 110
  • Page 111 111
  • Page 112 112
  • Page 113 113
  • Page 114 114
  • Page 115 115
  • Page 116 116
  • Page 117 117
  • Page 118 118
  • Page 119 119
  • Page 120 120
  • Page 121 121
  • Page 122 122
  • Page 123 123
  • Page 124 124
  • Page 125 125
  • Page 126 126
  • Page 127 127
  • Page 128 128
  • Page 129 129
  • Page 130 130
  • Page 131 131
  • Page 132 132
  • Page 133 133
  • Page 134 134
  • Page 135 135
  • Page 136 136
  • Page 137 137
  • Page 138 138
  • Page 139 139
  • Page 140 140
  • Page 141 141
  • Page 142 142
  • Page 143 143
  • Page 144 144
  • Page 145 145
  • Page 146 146
  • Page 147 147
  • Page 148 148
  • Page 149 149
  • Page 150 150
  • Page 151 151
  • Page 152 152
  • Page 153 153
  • Page 154 154
  • Page 155 155
  • Page 156 156
  • Page 157 157
  • Page 158 158
  • Page 159 159
  • Page 160 160
  • Page 161 161
  • Page 162 162
  • Page 163 163
  • Page 164 164
  • Page 165 165
  • Page 166 166
  • Page 167 167
  • Page 168 168
  • Page 169 169
  • Page 170 170
  • Page 171 171
  • Page 172 172
  • Page 173 173
  • Page 174 174
  • Page 175 175
  • Page 176 176
  • Page 177 177
  • Page 178 178
  • Page 179 179
  • Page 180 180
  • Page 181 181
  • Page 182 182
  • Page 183 183
  • Page 184 184
  • Page 185 185
  • Page 186 186
  • Page 187 187
  • Page 188 188
  • Page 189 189
  • Page 190 190
  • Page 191 191
  • Page 192 192
  • Page 193 193
  • Page 194 194
  • Page 195 195
  • Page 196 196
  • Page 197 197
  • Page 198 198
  • Page 199 199
  • Page 200 200
  • Page 201 201
  • Page 202 202
  • Page 203 203
  • Page 204 204
  • Page 205 205
  • Page 206 206
  • Page 207 207
  • Page 208 208
  • Page 209 209
  • Page 210 210
  • Page 211 211
  • Page 212 212
  • Page 213 213
  • Page 214 214
  • Page 215 215
  • Page 216 216
  • Page 217 217
  • Page 218 218
  • Page 219 219
  • Page 220 220
  • Page 221 221
  • Page 222 222
  • Page 223 223
  • Page 224 224
  • Page 225 225
  • Page 226 226
  • Page 227 227
  • Page 228 228
  • Page 229 229
  • Page 230 230
  • Page 231 231
  • Page 232 232
  • Page 233 233
  • Page 234 234
  • Page 235 235
  • Page 236 236
  • Page 237 237
  • Page 238 238
  • Page 239 239
  • Page 240 240
  • Page 241 241
  • Page 242 242

Philips HD9160/00 Manual de utilizare

Categorie
Aragazuri cu aburi
Tip
Manual de utilizare