Zelmer 37Z011 Manual de utilizare

Categorie
Aragazuri cu aburi
Tip
Manual de utilizare
GW37-008_v02
Parowar
Steam cooker
37Z011
instrukcja
użytkowania
user
manual
www.zelmer.pl
www.zelmer.com
www.zelmer.pl
www.zelmer.com
Linia Produktów Product Line
Krajalnica
Slicer
Czajnik
Electric kettle
Maszynka
do mielenia
Meat mincer
Robot kuchenny
Food processor
Sokowirówka
Juice extractor
Mikser
Mixer
Blender ręczny
Hand blender
Maszynka
PL
Łatwe przechowywanie – możliwość złożenia pojemników.
CZ
Snadné skladování – možnost složit nádoby.
SK
Jednoduché skladovanie – možnosť zložiť nádoby.
HU
Egyszerű tárolás – egymásba rakható edények.
RO
Depozitare facilă – posibilitatea de a pune împreună
recipientele.
RU
Легкое хранение - все чаши вкладываются друг в друга.
BG
Лесно съхраняване – възможност за съхраняване
на съдовете един в друг.
UA
Легке зберігання – можливість складання ємностей.
EN
Easy storage – possibility of putting containers together.
PL
Sygnały dźwiękowe informujące o braku wody i zmianie
funkcji.
CZ
Zvuková signalizace změny funkcí a připravenosti k činnosti.
SK
Zvukové signály pripravenosti na prevádzku a zmeny funkcií.
HU
A működésre való készenlétről és a funkció változásáról
tájékoztató hangjelzések.
RO
Semnale sonore care informează când aparatul e gata
de utilizare şi când se schimbă funcţia.
RU
Звуковые сигналы, информирующие о готовности
к работе и смене режима приготовления.
BG
Звукови сигнали, информиращи за липсата на вода
и смяната на функциите.
UA
Звукові сигнали, що інформують про готовність до праці
та зміну функції.
EN
Sound signals informing of readiness for operation
and function changing.
PL
Wskaźnik poziomu wody.
CZ
Ukazatel hladiny vody.
SK
Ukazovateľ hladiny vody.
HU
Vízszint jelző.
RO
Indicator al nivelului apei.
RU
Указатель уровня воды.
BG
Индикатор на нивото на водата.
UA
Індикатор рівня води.
EN
Water level indicator.
INSTRUKCJA UŻYTKOWANIA
PAROWAR
Typ 37Z011
NÁVOD K POUŽITÍ
PARNÍ HRNEC
Typ 37Z011
NÁVOD NA OBSLUHU
PARNÝ HRNIEC
Typ 37Z011
HASZNÁLATI UTASÍTÁS
ÉTELPÁROLÓ
37Z011 Típus
PL
SK
CZ
INSTRUCŢIUNI DE UTILIZARE
APARAT DE GĂTIT CU ABURI
Tip 37Z011
ИНСТРУКЦИЯ ПО ЭКСПЛУАТАЦИИ
ПАРОВАРКА
Tип 37Z011
ИНСТРУКЦИЯ ЗА УПОТРЕБА
ПАРОВАРКА
Тип 37Z011
ІНСТРУКЦІЯ З КОРИСТУВАННЯ
ПАРОВАРКА
Тип 37Z011
RU LV
RO
HU
VARTOJIMO INSTRUKCIJA
GARŲ PUODAS
Tipas 37Z011
LIETOŠANAS INSTRUKCIJA
TVAIKA KATLS
Tips 37Z011
KASUTUSJUHEND
AURUKEETJA
Tüüp 37Z011
USER MANUAL
STEAM COOKER
Type 37Z011
UA EN
LT
BG ET
4–9
10–14
15–20
21–26
27–32
33–39
40–45
46–51
52–57
58–63
64–68
69–73
Parowar
Steam cooker
37Z011
27GW37-008_v02
Stimaţi Clienţi
Vă felicităm pentru că aţi ales aparatul nostru şi vă urăm bun-
venit în rândul utilizatorilor de produse ale rmei Zelmer.
Pentru a obţine cele mai bune rezultate recomandăm
folosiţi doar accesoriile originale fabricate de rma Zelmer.
Accesoriile au fost proiectate special pentru acest produs.
rugăm citiţi cu atenţie aceste instrucţiuni. O atenţie
deosebită trebuie să acordaţi indicaţiilor privind siguranţa
folosirii aparatului, astfel încât, în timpul utilizării sale, să
preveniţi apariţia accidentelor, precum şi deteriorarea apara-
tului. sfătuim să păstraţi instrucţiunile de utilizare, pentru
a le putea folosi şi mai târziu, în cursul utilizării ulterioare
a aparatului.
Indicaţii privind siguranţa
Înainte de a începe utilizarea aparatului de gătit cu aburi,
parcurgeţi în întregime instrucţiunile de utilizare.
Aparatul de gătit cu aburi este destinat numai folosirii
casnice. În cazul în care doriţi să-l utilizaţi în afaceri gas-
tronomice, condiţiile garanţiei suportă modicări.
Conectaţi întotdeauna aparatul de gătit cu aburi la priza
unei reţele electrice (numai curent alternativ) prevăzute cu
contact de protecţie, la o tensiunea corespunzătoare celei
înscrise pe eticheta de specicaţii tehnice a produsului.
Aşezaţi întotdeauna aparatul pe o suprafaţă plată, fără
denivelări.
Scoateţi întotdeauna din priza electrică aparatul de gătit
cu aburi sau înainte de a începe curăţarea sa.
Nu scoateţi ştecărul din priza electrică trăgând de cablul
de alimentare.
Nu lăsaţi cablul de alimentare să atârne peste colţul me-
sei sau al blatului, nici intre în contact cu suprafeţe
erbinţi.
Nu porniţi aparatul dacă cablul de alimentare, carcasa
sau mânerul sunt defecte în mod vizibil. În acest caz tri-
miteţi aparatul la servis pentru reparaţii.
Dacă cablul de alimentare al maşinii se va defecta, va
trebui e înlocuit cu un cablu nou la producător sau
la un punct de servis specializat sau de către personal
calicat pentru a evita situaţii periculoase.
Reparaţiile aparatului pot  efectuate numai de către per-
sonalul calicat. Reparaţiile făcute incorect pot pune în
pericol viaţa utilizatorului. În cazul unui defect, reco-
mandăm să vă adresaţi servisului specializat al rmei.
Înainte de a trece la demontarea componentelor apara-
tului, lăsaţi-l să se răcească.
Aveţi o deosebită grijă când transportaţi aparatul care
conţine produse alimentare erbinţi, apă sub alte lichi-
de erbinţi. Evitaţi să puneţi mâna deasupra aparatului
de gătit cu aburi aat în funcţiune.
Închideţi aparatul folosind butonul
.
Ridicaţi şi scoateţi cu grijă capacul, pentru a evita arsuri-
le. Trebuie să goliţi apa din aparatul de gătit cu aburi.
Retineţi faptul nivelul apei din rezervorul pentru apă
trebuie se situeze întotdeauna între marcajele MIN
i MAX. În aces caz, procesul de gătire se va desfăşura
în mod corespunzător.
Utilizarea aparatului de gătit cu aburi cu o cantitate prea
mică de apă (sub nivelul MIN) poate provoca supraîncăl-
zirea elementelor de înerbântare ale aparatului de gătit
cu aburi şi, în consecinţă, deteriorarea sa.
Nu spălaţi sub jet de apă sistemul de înerbântare, nici
nu-l scufundaţi în apă.
Pentru spălarea carcasei sistemului de înerbântare, nu
folosiţi detergeţi agresivi, sub formă de emulsii, lichide,
paste. Acestea pot, printre altele, şteargă simbolurile
grace înscrise pe carcasă: scalele, codurile, semnele
de avertizare ş.a.
Nu atingeţi suprafeţele erbinţi. Pentru a transporta mate-
rialele erbinţi, folosiţi întotdeauna mănuşi de bucătărie.
Nu staţi cu mâinile, faţa sau alte părţi ale corpului
deasupra aparatului în timpul funcţionării sale, deoa-
rece se formează aburi. Ridicaţi încet capacul. Pentru
a verica starea produselor, folosiţi ustensile care au
coadă lungă.
Nu aşezaţi aparatul pe arzătoare cu gaz sau electrice
erbinţi, în cuptorul cu microunde, în cuptorul înerbântat
sau direct sub dulapuri.
Nu puneţi în funcţiune aparatul de gătit cu aburi într-un
mediu cu aburi combustibili sau explozibili.
Folosirea unor accesorii nerecomandate de producător
poate provoca răniri.
Copiii care au depăşit vârsta de opt ani, persoanele cu
capacităţi psihice, senzoriale sau mentale limitate cât
şi persoanele fără experienţă şi competenţe relevante
pot utiliza acest dispozitiv numai sub supraveghere sau
după ce le-au fost explicate pericolele utilizării greşite şi
după ce au fost instruite cu privire la utilizarea în sigu-
ranţă a echipamentelor. Nu lăsaţi copiii se joace cu
dispozitivul. Se permite ca dispozitivul e curăţat şi
întreţinut de către copii care au depăşit vârsta de opt ani,
cu condiţia că aceştia vor  supravegheaţi.
Dispozitivul nu este conceput pentru a funcţiona cu co-
mutatori de timp externi sau cu un sistem separat de
control de la distanţă.
Asiguraţi-vă că aţi înţeles bine aceste instrucţiuni.
Date tehnice
Parametrii tehnici sunt înscrişi pe lista de specicaţii tehnice
a produsului.
Aparatul de gătit cu aburi este un aparat din clasa I, prevăzut
cu cablu de alimentare cu înveliş de protecţie şi ştecăr cu
contact de protecţie.
Aparatul de gătit cu aburi corespunde normelor în vigoare.
Aparatul de gătit cu aburi îndeplineşte cerinţele directivelor:
Aparat electric de joasă tensiune (LVD) – 2006/95/EC.
Compatibilitate electromagnetică (EMC) – 2004/108/EC.
Produsul ale înscris însemnul Cepe eticheta de specicaţii
tehnice.
RO
28 GW37-008_v02
Structura aparatului de gătit cu aburi (Desen A)
1
Capac cu oricii pentru aburi
2
Vas pentru produse, de ex.: orez, supă
3
Vas superior pentru gătitul cu aburi (marcat pe mânerele
pentru deplasare cu simbolul 3)
4
Vas mijlociu pentru gătitul cu aburi (marcat pe mânerele
pentru deplasare cu simbolul 2)
5
Vas inferior pentru gătitul cu aburi (marcat pe mânerele
pentru deplasare cu simbolul 1)
6
Placă de scurgere
7
Loc pentru verdeţuri şi condimente
8
Difuzor de abur
9
Recipient pentru apă cu sistem de înerbântare
10
Display LCD
11
Reglarea timpului de preparare prin butonul „+
12
Reglarea timpului de preparare prin butonul „
13
Buton start/ stop
14
Buton pentru alegerea modului MENU
15
Buton de Pornire/Oprire
16
Buton cronometru automat
Pregătirea aparatului de gătit cu aburi pentru
utilizare
Scoateţi aparatul şi toate accesoriile din ambalaj.
Îndepărtaţi toate etichetele autocolante.
Spălaţi capacul
(1), vasele aparatulului de gătit cu aburi
(3), (4), (5), placa de scurgere (6), difuzorul de aburi (8)
cu apă caldă şi detergent pentru vase.
Clătiţi bine componentele aparatului de gătit cu aburi nu-
mite mai înainte şi lăsai-le să se usuce.
Ştergeţi recipientul pentru apă din interior (
9) cu o cârpă
umedă.
Funcţionarea şi întreţinerea aparatului de
gătit cu aburi (Desen B)
1
Aşezaţi aparatul pe o suprafaţă stabilă, fără denivelări,
departe de obiectele care ar putea deteriorate de aburul
erbinte, spre exemplu pereţii şi dulapurile suspendate.
2
Turnaţi direct apă în recipientul pentru apă (9), până la
un nivel cuprins între marcajele MIN MAX (fără a depăşi
nivelul maxim de 1,2 litri). Completaţi cu apă în timpul gătirii,
turnând-o prin oriciul pentru apă.
3
Aşezaţi placa de scurgere (6) deasupra recipientului pen-
tru apă (9) şi vericaţi dacă este este bine aşezată, orizontal.
Pe placa de scurgere (6) în locul pentru verdeţuri şi condimen-
te (7) ezaţi condimente uscate sau proaspete, pentru a-i
da felului preparat aromă şi pentru a-i mări calităţile nutritive,
benece sănătăţii. Cimbrul, busuiocul, mărarul, tarhonul sau
curry, precum şi usturoiul, chimionul sau hreanul sunt teva
dintre câteva dintre condimentele care dau felurilor pregătite o
aromă atât de puternică, încât sarea nu mai este necesară.
Puteţi folosi placa de scurgere (6) şi fără a pune pe ea
condimente.
4
Aşezaţi produsele în vase. Se recomandă ca porţiile mai
mari, care necesită un timp de gătire mai mare, să e aşeza-
te în vasul de jos (5).
Capacitatea recipientelor:
Recipient steamer de sus – 3,4 l
Recipient steamer mijloc – 2,6 l
Recipient steamer jos – 2,5 l
ATENŢIE: Spălaţi produsele pe care doriţi să le gătiţi la
aburi şi aşezaţi-le în vasele aparatului de gătit cu aburi
la o oarecare distanţă unele de altele, pentru a nu îm-
piedica circulaţia aerului prin sitele vaselor.
Nu adăugaţi sare, piper, verdeţuri, vin, zeamă sau orice
alte lichide – în afară de apă de la robinet – în recipien-
tul pentru apă.
5
Aşezaţi vasul/vasele pe recipientul pentru apă (9) şi aco-
periţi cu capacul aparatului (1).
În aparatul de gătit cu aburi puteţi pune 1, 2 sau 3 vase pen-
tru gătirea cu aburi, în funcţie de cantitatea de produse desti-
nată preparării în acest mod.
Vasele pentru gătirea cu aburi (3), (4), (5) pot folosite îm-
preună, potrivit desenului prezentat în secţiunea „Structura
aparatului” (pentru a folosi două vase, trageţi vasul de sus
(3) din aparat; pentru a folosi un vas, trageţi vasul de sus (3)
şi vasul din mijloc (4) din aparat).
Cu aparatul de gătit cu aburi puteţi pregăti şi orez. În va-
sul pentru orez puneţi orez şi apă conform proporţiilor din
TABELUL TIMPILOR NECESARI PENTRU GĂTIRE iar apoi
aşezaţi-l în vas pentru gătirea cu aburi.
Aparatul poate  folosit şi pentru ertul ouălor.
ATENŢIE: În timpul utilizării aparatului, nu atingeţi car-
casa recipientului pentru apă cu sistem de înerbân-
tare (9), vasele pentru gătirea cu aburi (3), (4), (5) nici
capacul (1), deoarece sunt foarte erbinţi.
6
Conectaţi aparatul la reţeaua electrică.
7
Alegeţi modul de gătire apăsând din nou butonul MENU
(14). Aparatul este programat pentru prepararea unor diferite
produse alimentare. Trebuie alegeţi unul dintre următoa-
rele regimuri de gătire:
Ouă Peşte Legume Carne Pui Orez
Păstr.
Temperatură
Program 1 Program 2
Timpul
propus [min.]
12 15 20 30 35 40 10
Posibilitatea de
a regla timpul
de gătire
Posibilitatea de
a regla timpul
de gătire
29GW37-008_v02
După ce aţi apăsat butonul pentru alegerea modului MENU
(14), se aude un semnal sonor şi, în acelaşi timp, pe dis-
play (10) apare simbolul corespunzător tipului de produse
alimentare, precum şi timpul programat care a rămas până
la încheierea gătitului.
8
Apăsaţi butonul pornire/oprire (13), aparatul se porneşte
în modul ales şi va funcţiona timpul care a fost stabilit.
ATENŢIE: Nu introduceţi mâna în aparat în timpul
gătirii. Pentru a verica gradul de gătire sau pentru
a amesteca, folosiţi ustensile cu coadă lungă.
Apăsaţi butonul pornire/oprire
(13), pentru a opri proce-
sul de gătire.
Pentru a reîncepe procesul de gătire, trebuie să apăsaţi
din nou butonul pornire/oprire (13).
9
Pentru a schimba reglarea timpului de gătire trebuie
apăsaţi butonul de reglare a timpului de gătire „+” sau „–”.
Puteţi schimba reglarea timpului de gătire chiar şi în timpul
gătirii, folosind modul automat de gătire.
Pentru a schimba reglarea modului de gătire în timp ce
aparatul funcţionează, trebuie să apăsaţi butonul por-
nire/oprire (13) şi pe urmă butonul MENU (14), pentru
a schimba modul de gătire. După ce aţi ales modul de
gătire, apăsaţi butonul pornire/oprire (13).
În timpul procesului de gătire, simbolul
de pe dis-
play (10) va clipi.
Pentru a închide aparatul, apăsaţi butonul pornire/oprire
(13) şi pe urmă butonul .
Program 1 i Program 2 trebuie le reglaţi separat şi
păstraţi setarea. Mai departe instrucţiunile pentru
setarea P1 i P2.
10
După trecere timpului stabilit de gătire, aparatul emite un
dublu semnal sonor şi trece în mod automat în regim de păs-
trare a temperaturii. Simbolul începe să clipească.
După 20 de minute de păstrare a temperaturii, aparatul emite
un semnal sonor multiplu (de cinci ori) şi se închide în mod
automat.
11
După ce aţi folosit aparatului, decuplaţi-l de la reţeaua
electrică.
12
Scoateţi capacul ţinându-l de mâner şi apoi scoateţi toa-
te vasele de gătit cu aburi de pe recipientul pentru apă.
ATENŢIE: Când scoateţi placa de scurgere (6), ţi atent
(ă), deoarece apa din recipientul pentru apă (9), pre-
cum şi lichidul strâns pe placa de scurgere (6) pot  în
continuare foarte erbinţi, deşi alte părţi ale aparatului
s-au răcit.
Program 1 i Program 2
Apăsaţi şi menţineţi apăsat butonul MENU
(14) circa
3 secunde, va începe să clipească simbolul .
Pentru a alege P2, apăsaţi din nou butonul MENU
(14),
va începe să clipească simbolul .
Setaţi timpul preferat pentru gătire, apăsând butoanele „+”
lub „–”, după ecare apăsare se aude un semnal sonor.
Pentru a păstra timpul stabilit, apăsaţi butonul start/
stop (13). Cifrele aşate pe display vor înceta mai
clipească.
ATENŢIE: Puteţi utiliza P1 şi P2 pentru a păstra cei mai
frecvent folosiţi timpi pentru gătire. De exemplu, dacă
gătiţi frecvent carne în aparatul pentru gătit cu aburi
timp de 55 de minute, setaţi P1 sau P2 la 55 minut.
În timpul gătirii folosind programul P1 sau P2 este posibilă
reglarea timpului.
Reglarea cronometrului automat
Apăsaţi butonul cronometrului automat
.
Reglaţi timpul după care va începe procesul de gătire apă-
sând butonul pentru reglarea timpului de gătire „+” lub „–”.
În reglarea timpului, acesta poate mărit cu următoare-
le intervale de timp disponibile 0 min., 5 min., 10 min,
15 min, …, …, …, 23.55 min, 0 min. (pentru micşorarea
timpului de gătire, apăsaţi butonul „–”).
Apăsaţi butonul start/stop
(13). Pe display vor apărea
aşate următoarele moduri de gătire, împreună cu sim-
bolul .
Alegeţi modul de gătire apăsând simbolul MENU
(14).
Dacă este necesar să setaţi timpul de gătire, apăsaţi bu-
tonul de reglare a timpului de gătire „+” lub „–”.
Apăsaţi butonul start/stop
(13).
Măsurarea timpului după care va începe gătirea e face în
minute, iar pe display va apărea aşat simbolul .
Gătirea începe când cronometru ajunge la 0.
După încheierea gătirii, se aude un dublu semnal sonor,
iar aparatul trece în mod automat în modul „păstrarea
temperaturii”. Va începe să clipească simbolul .
După 20 de minute de păstrare a temperaturii, se aude
de cinci ori un semnal sonor şi aparatul se închide în
mod automat.
Păstrarea temperaturii
Felurile gătite la aburi sunt cel mai sănătoase şi mai aromate
imediat după prepararea lor. Dacă totusi este necesară păs-
trarea mâncării la cald pentru un scurt timp, folosiţi funcţia de
păstrare a temperaturii , apăsând butonul MENU (14)
şi, dacă este necesar, reglând timpul, în mod corespunzător,
din butoanele pentru reglarea gătirii „+” sau „–”.
Păstrarea automată a temperaturii
Aparatul trece în mod automat în regimul de păstrare
a temperaturii, timp de 20 de minute după scurgerea tim-
pului de gătire ales de dumneavoastră.
După încheierea funcţionării în regimul de păstrare
a temperaturii, se aude un multiplu semnal sonor (de
cinci ori). Aparatul se opreşte în mod automat.
ATENŢIE: În timpul funcţionării aparatului în modul de
păstrare a temperaturii, pe display va începe să cli-
pească simbolul .
30 GW37-008_v02
Adăugarea apei în timpul gătirii
În cazul felurilor care necesită un timp mai lung de gătire:
Când nivelul de apă scade sub nivelul MIN, se aude un
semnal sonor; simbolul începe să clipească.
Vericaţi nivelul apei.
Când nivelul apei scade sub nivelul MIN, adăugaţi apă
prin oriciul pentru apă.
Când nivelul apei a trecut de nivelul MIN, semnalul sonor
se opreşte, iar simbolul încetează să mai clipească.
Apăsaţi butonul start/stop (13), pentru a porni din nou
aparatul.
Oprirea automată a aparatului
Aparatul se opreşte în mod automat atunci când este conec-
tat la reţeaua electrică şi lăsat fără supraveghere.
Aparatul de gătit cu aburi se închide în mod automat după un
minut, emiţând un dublu semnal sonor, în următoarele situaţii:
După încheierea operaţiunii programate.
Când programul ales nu a fost conrmat după activarea
automată a regimului de păstrare a temperaturii.
Pentru a pune în funcţiune în continuare aparatul, este
de ajuns să apăsaţi butonul .
Indicaţii utile
Gătirea în vasul de sus pentru gătirea cu aburi
(3) poate
necesita un timp mai mare de gătire, din cauza tempera-
turii mai mici a aburului în partea superioară a aparatului
de gătit cu aburi.
Se recomandă ca porţiile de produse alimentare e
aproximativ de aceeaşi mărime. Dacă porţiile sunt de
mărimi diferite şi este necesară aşezarea lor în mai mul-
te straturi, aşezaţi mai puţine bucăţi în partea de sus.
Nu tebuie aşezaţi produsele din vasele pentru găti-
rea cu aburi (3), (4), (5) sau vasele pentru produse (2)
fără a lăsa deloc spaţii între ele. Lăsaţi spaţii între por-
ţiile de produse, pentru a asigura o maximă circulaţie
a aburului.
În cazul în care se gătesc cantităţi mari de produse, la
jumătatea perioadei de gătire, scoateţi capacul (1) şi
amestecaţi felul de preparat cu o ustensilă de bucătărie
cu coadă lungă; protejaţi-vă mâinile de abur cu mănuşi
de bucătărie.
Sarea şi condimentele se adaugă în vasele pentru găti-
rea cu aburi (3), (4), (5) abia după încheierea gătirii. Ast-
fel se evită deteriorarea rezistenţei din recipientul pentru
apă (9).
Lichidul care se adună pe placa de scurgere
(6) poate
păstrat şi folosit la prepararea supelor sau a sosurilor.
Nu gătiţi în aparatul de gătit cu aburi carne, pui sau fruc-
te de mare în stare congelată. Înainte de gătire, trebuie
decongelate foarte bine.
Tabelul timpilor necesari pentru gătire
ATENŢIE: Timpii de gătire oferiţi în tabele şi în reţete
au un caracter orientativ. Timpul de gătire se poate
schimba în funcţie de cantitatea porţiilor, de prospe-
ţimea produselor, precum şi în funcţie de preferinţele
utilizatorului. Pe măsură ce obişnuiţi cu aparatul,
puteţi schimba timpii de gătire.
Legume
Legumele verzi gătiţi-le un timp cât mai scurt, pentru că îşi pierd repede culoarea.
Nu decongelaţi legumele congelate înainte de gătire.
Legume Felul
Cantitatea/nr. de
buc.
Condimente
propuse
Timp de gătire
[min.]
Rwecomandări
anghinare proaspătă 3 medii
Usturoi, Tarhon,
Mărar
45-50
Sparanghel
Proaspăt/congelat
(verde)
400 g
Melisa, Frunze de
dan, Cimbru
13-15/16-18
Aşezaţi tulpinile în
cruce, pentru a facilita
circulaţia aburului
Broccoli Proaspăt/congelat 400 g
Usturoi, Piper
măcinat, Tarhon
16-18/15-18
Morcov rondele Proaspăt 400 g
Anason, Mentă,
Mărar
20-22
La jumătatea timpului
de gătire amestecaţi
Conopidă
Proaspătă /
Congelată
400 g
Rozmarin, Busuioc,
Tarhon
16-18/18-20
La jumătatea timpului
de gătire amestecaţi.
Spanac Proaspăt/Congelat 250 g
Asmăţui, Cimbru,
Usturoi
8-10/18-20
La jumătatea timpului
de gătire amestecaţi
Fasole Proaspătă 400 g
Chimen, Mărar,
Cimbru de grădină
18-20
La jumătatea timpului
de gătire amestecaţi
Mazăre
Proaspătă/Congelată
(păstăi)
400 g
Busuioc, Măghiran,
Mentă
10-12/15-18
La jumătatea timpului
de gătire amestecaţi
Carto (jumătăţi) Proaspeţi 400 g
Asmăţui, Ceapă
verde, Mărar
20-22
31GW37-008_v02
Carne şi pui
Gătirea cu aburi are calitatea de a face ca toată grăsimea se scurgă din carne. Temperatura în timpul gătirii nu este
foarte mare, de aceea alegeţi carne moale, slabă şi îndepărtaţi grăsimea. Carnea pentru grill este de asemenea foarte
recomandată pentru gătirea cu aburi.
Adăugaţi în timpul gătirii verdeţuri proaspete, pentru a-i da felului preparat o aromă mai puternică.
Produs Tipul
Cantitatea/nr. de
bucăţi
Condimente
propuse
Timp de gătire
[min.]
Recomandări
Pui
File (fără os), carne
pt. prăjit
250 g (4 buc.)
450 g
Curry, Rozmarin,
Cimbru
12-15
30-35
Îndepărtaţi cu grijă
grăsimea.
Carne de porc
File, antricoate, steak
sau cotlet
400 g
(4 buc.)
Curry, Melisa,
Cimbru
5-10
Îndepărtaţi cu grijă
grăsimea.
Carne de vită
Rumpsteak, steak
le sau beafsteak
250 g
Curry, Ardei iute,
Cimbru
8-10
Îndepărtaţi cu grijă
grăsimea
Peşte şi fructe de mare
Gătiţi peştele congelat fără a-l decongela, dacă îl împărţiţi în bucăţi înainte de preparare şi se măreşte timpul de gătire.
În timpul gătirii, adăugaţi bucăţi de lămâie şi verdeţuri, pentru a da o aromă mai puternică felului preparat.
Produs Felul Cantitatea/nr. de bucăţi Condimente propuse Timp de gătire [min.]
crustacee prospete 400 g Măghiran ,Melisa 8-10
Creveţi proaspeţi 400 g Melisa, Usturoi 6
Stridii, midii ş.a Proaspete 400 g Melisa, Usturoi 8-10
Homar (coada) Congelat 2 buc. a câte 400 g Hrean, Usturoi 20-22
File de peste Proaspăt/congelat 250 g
Muştar, Verdeţuri,
Măghiran
6-8/10-12
Orez
Folosiţi vasul pentru orez (2). O dată cu orezul, adăugaţi cantitatea de apă necesară.
Produs Felul Cantitatea/nr. de bucăţi Timp de gătire [min.] Recomandări
Orez Alb 200 g/300 ml 35-40 Două porţii
Curăţare şi conservare (Desen C)
ATENŢIE: Nu este permisă cufundarea suportului,
a cablului de alimentare sau a ştecărului în apă.
1
Înainte de începerea curăţării aparatului, deconectaţi-l
de la reţeaua electrică şi lăsaţi-l să se răcească complet.
2
Scoateţi vasele pentru gătirea cu abur şi placa de scur-
gere, goliţi-le. Goliţi recipientul pentru apă şi frecaţi-l cu
o cârpă umedă.
3
Spălaţi toate elementele aparatului de gătit cu aburi (în
afara recipientului pentru apă cu sistem de încălzire) cu apă
caldă cu detergent.
Elementele aparatului de gătit cu aburi pomenite mai înainte
pot  spălate şi în partea de sus a maşinii de spălat vase, re-
glând un ciclu scurt de spălare. Totuşi, spălarea lor constan-
în maşina de spălat poate provoca o oarecare pierdere
a luciului şi le poate face mate.
4
Uscaţi bine ecare element.
ATENŢIE: Nu spălaţi sub jet de apă nici nu scufundaţi
în apă sistemul de încălzire cu recipientul pentru apă.
Pentru spălarea carcasei sistemului de încălzire, nu folosiţi
detergenţi agresivi, sub formă de emulsii, lapte, paste etc.
Acestea pot, printre altele, şterge simbolurile grace înscri-
se pe carcasă, de exemplu: scalele, marcajele, semnele de
avertizare. ş.a.m.d.
Îndepărtarea depunerilor de calcar din recipientul
pentru apă
După 2-3 luni de folosire neîntreruptă a aparatului, în re-
cipientul pentru apă cu sistem de înerbântare (9) se pot
acumula depuneri de substanţe chimice. Acesta este un
fenomen normal. Cantitatea de depuneri de calcar depinde
de duritatea apei. Trebuie să îndepărtaţi în mod periodic de-
punerile de calcar, pentru a asigura o cantitate constantă de
aburi produşi şi pentru a prelungi durata de utilizare a apara-
tului de gătit cu aburi.
Turnaţi în recipientul pentru apă
(9) oţet alb (nu cel închis
la culoare), până la nivelul maxim.
ATENŢIE: Nu folosiţi substanţe chimice pentru înde-
părtarea depunerilor de calcar, nici produse pentru
îndepărtarea depunerilor de calcar care se aă în
comerţ.
32 GW37-008_v02
Importatorul/producătorul nu răspunde de eventualele defecţiuni apă-
rute ca urmare a utilizării aparatului în neconformitate cu destinaţia sa
sau ca urmare a întreţinerii sale necorespunzătoare.
Importatorul/producătorul îşi rezervă dreptul de a modica produsul
în orice moment fără o informare prealabilă în scopul adaptării
la prevederile legale, la norme şi directive sau din motive ce ţin de
construcţie, de vânzare, de aspectul estetic ş.a.
Conectaţi aparatul la reţeaua electrică. În timpul acestui
proces, placa de scurgere (6), vasele pentru gătirea cu
aburi (3), (4), (5) i capacul (1) trebuie e montate la
locul lor.
Fixaţi timpul de gătire la 25 de minute.
ATENŢIE: Dacă oţetul începe arbă şi curgă pe
postament, aduceţi la zero potenţiometrul pentru re-
glarea timpului de gătire şi scoateţi aparatul din priză.
Micşoraţi cantitatea de oţet folosită.
Când aparatul emite un semnal sonor, decuplaţi aparatul
de gătit cu aburi de la priza electrică şi lăsaţi-l se ră-
cească total. Pe urmă, goliţi-l de oţet.
Spălaţi de câteva ori recipientul pentru apă cu sistem de
înerbântare şi lăsaţi-l să se usuce.
Ecologia – ai grijă de mediul înconjurător
Fiecare consumator poate contribui la protecţia mediului în-
conjurător. Acest lucru nu este nici dicil nici scump. În acest
scop: cutia de carton duceţi-o la maculatură,
pungile din polietilen (PE) aruncaţi-le în contai-
ner pentru plastic.
Aparatul folosit duceţi-l la punctul de colectare
corespunzător deaorece componentele pericu-
loase care se găsesc în aparat pot  periculoa-
se pentru mediul înconjurător.
Nu aruncaţi aparatul împreună cu gunoiul menajer!!!
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70

Zelmer 37Z011 Manual de utilizare

Categorie
Aragazuri cu aburi
Tip
Manual de utilizare