Gorenje BM1200BK Manual de utilizare

Categorie
Mașini pentru fabricarea pâinii
Tip
Manual de utilizare

Acest manual este potrivit și pentru

2
SI Navodila za uporabo ................................ 3
HR, BIH Upute za uporabu .................................... 9
SRB - MNE Uputstva za upotrebu ............................ 15
GB Instruction manual ................................. 21
RO Manual de instrucţiuni ........................... 27
HU Használati útmutató ............................... 33
UA Інструкції з експлуатації ...................... 39
SK Návod na obsluhu................................... 46
CZ Návod k obsluze ..................................... 52
PL Instrukcja obsługi ................................... 58
RU Руководство по эксплуатации ........... 65
BG Инструкции за употреба ...................... 72
27
RO
Precauţii importante:
Înainte de a pune în funcţiune această maşină, vă rugăm să citiţi cu atenţie manualul de instrucţiuni.
1. Înainte de a utiliza aparatul electric, trebuie urmate întotdeauna următoarele precauţii de bază:
2. rugăm să păstraţi aceste instrucţiuni, certificatul de garanţie, bonul fiscal şi, dacă este posibil,
cutia de carton cu ambalajul interior!
3. Maşina este concepută exclusiv pentru uz privat şi nu pentru uz comercial!
4. Înainte de utilizare, verificaţi dacă tensiunea prizei de perete corespunde cu cea indicată pe
plăcuţa indicatoare a caracteristicilor tehnice.
5. Deconectaţi ştecherul din priză de fiecare dată când nu folosiţi maşina, atunci când ataşaţi
componentele accesorii, când curăţaţi maşina sau de fiecare dată când apare o defecţiune. Opriţi
maşina în prealabil. Scoateţi ştecherul, nu cablul.
6. Pentru a proteja copiii de pericolele aparatelor electrice, nu îi lăsaţi nesupravegheaţi în preajma
maşinii. În consecinţă, atunci când selectaţi locaţia pentru maşina dumneavoastră, faceţi în aşa fel
încât copiii să nu aibă acces la maşină. Asiguraţi-vă că acel cablu nu atârnă.
7. Verificaţi în mod regulat ca maşina şi cablul să nu fie avariate. Dacă există vreo avarie de orice fel,
nu trebuie să utilizaţi maşina.
8. Nu reparaţi singur maşina, ci consultaţi mai degrabă un expert autorizat.
9. Pentru a asigura sunteţi în siguranţă, în cazul unui ştecher rupt sau avariat acesta trebuie
înlocuit cu un ştecher echivalent de la acelaşi producător, de la departamentul nostru de service
clienţi sau de la o altă persoană calificată.
10. Ţineţi maşina şi cablul departe de căldură, razele directe ale soarelui, umezeală, margini ascuţite
şi orice alte obiecte asemănătoare.
11. Nu utilizaţi maşina nesupravegheată! Deconectaţi maşina de la sursa de alimentare cu curent
electric de fiecare dată când nu o utilizaţi, chiar dacă acest lucru se întâmplă chiar şi pentru un
moment scurt.
12. Folosiţi doar accesoriile originale.
13. Nu folosiţi maşina în aer liber.
14. Nu introduceţi maşina în niciun caz în apă ori în alt lichid, nici nu o puneţi în contact cu apă sau alt
lichid. Nu folosiţi maşina dacă aveţi mâinile ude sau umede.
15. În cazul în care maşina se umezeşte sau se udă, scoateţi imediat ştecherul din priză. Evitaţi
contactul cu apa.
16. Folosiţi maşina doar în scopul pentru care a fost concepută, menţionat pe eticheta indicatoare a
caracteristicilor tehnice ale maşinii.
17. Nu folosiţi maşina la o priză avariată.
18. Nu atingeţi nicio componentă mobilă ori rotitoare a maşinii.
19. Nu atingeţi suprafeţele fierbinţi. Folosiţi mânere sau butoane.
20. Acest aparat nu este conceput pentru a fi utilizat de către persoane (inclusiv copii) cu capacităţi
fizice, senzoriale sau mentale reduse, ori cu lipsă de experienţă şi cunoştinţe, dacă nu li s-a
acordat supraveghere ori instrucţiuni cu privire la utilizarea aparatelor de către o persoană
responsabilă de siguranţa acestora.
21. Nu bateţi tava pentru pâine pe partea superioaori pe margini pentru a scoate tava, aceasta ar
putea-o avaria.
22. Foliile din metal ori din alte materiale nu trebuie introduse în aparat, întrucât aceasta ar putea
cauza riscul unui incendiu ori scurtcircuit.
23. Nu acoperiţi aparatul cu un prosop ori alt material, întrucât căldura şi aburii trebuie poată ieşi
uşor. Puteţi cauza un incendiu dacă aparatul este acoperit, sau vine în contact cu un material
combustibil.
24. Nu conectaţi niciodată acest aparat la un ceas electronic extern sau un sistem de comandă de la
distanţă pentru a evita situaţiile periculoase.
25. Nivel de zgomot: Lc < 68 dB [A]
Acest aparat este marcat corespunzător directivei europene 2002/9/CE în privinţa
aparatelor electrice şi electronice vechi (waste electrical and electronic equipment - WEEE).
28
Directiva prescrie cadrul pentru returnare şi reciclare, valabil în întreaga UE, şi valorificarea
aparatelor vechi.
Utilizarea maşinii pentru prima dată:
Verificaţi tava pentru pâine şi curăţaţi restul camerei de copt. Nu folosiţi obiecte ascuţite şi nu răzuiţi!
Tava pentru pâine este acoperită cu material antiaderent. Ungeţi tava pentru pâine cu grăsime şi
coaceţi cu tava goală timp de aproximativ 10 minute. Curăţaţi-o încă o dată. Aşezaţi măsura pentru
frământat pe axa din zona de copt. Aerisiţi camera dacă apar mirosuri neplăcute.
Conectarea electrică:
Maşina trebuie conectată doar la o priză cu împământare de 220-240 V, 50Hz, instalată corect.
De îndată ce aparatul de făcut pâine este conectat la priza, veţi auzi un semnal sonor şi pe ecran va
aparea mentiunea “1 2:55, 1200g, MEDIUM . Cele două puncte între « si »55: nu vor lumina
intermitent. »1« indică programul standard . »1200g« si MEDIUM sunt setările standard.
FUNCŢII & PUNEREA ÎN FUNCŢIUNE
Cum să vă cunoaşteţi maşina de făcut pâine
1. Capac
2. Mâner
3. Fereastră de vizualizare
4. Tavă pătrată pentru pâine
5. Lamă de frământare
6. Tablou de comandă
7. Carcasă
8. Ceaşcă pentru măsurare
9. Lingură pentru măsurare
10. Accesoriu „cârlig” pentru extragerea lamelor
pentru frământare
INTRODUCEREA TABLOULUI DE COMANDĂ
(Decorarea prin sită se supune schimbării fără nicio notificare în prealabil.)
1. Programul ales
2. Timpul de funcţionare pentru fiecare program
Start/stop
Folosiţi butonul pentru a începe şi a opri programul de copt selectat.
Pentru a începe un program, atingeţi butonul START/STOP. Se va auzi un bip scurt şi cele două
puncte din afişajul timpului încep clipeas şi programul începe. Orice alt buton este inactiv, cu
excepţia butoanelor START/STOP.
Pentru a opri un program, atingeţi butonul START/STOP pentru aproximativ 3 secunde, apoi se va
auzi un bip, aceasta înseamnă că programul a fost oprit.
29
Meniu
Este utilizat pentru a seta diferite programe. De fiecare dată când este atins (însoţit de un scurt bip)
programul va varia. Atingeţi butonul în mod întrerupt, cele 12 meniuri vor fi repetate periodic, pentru a
apărea pe ecranul LCD. Selectaţi programul dorit. Funcţiile celor 12 meniuri vor fi explicate mai jos.
1. Programul de bază: pentru pâinea albă şi de secară. Pâinea are o consistenţă compactă. Puteţi
intensifica culoarea prin tasta COLOR .
2. Programul Pâine franţuzească: pentru pâinea uşoară din făină fină. Pâinea franţuzească
necesită o temperatură şi un program special pentru a avea o crustă crocantă. Nu este
recomadat să se folosească la reţete la care se foloseşte unt, margarină sau lapte.
3. Programul Făină integrală:pâinea din făină integrală este o pâine pe bază de drojdie, care are
în componenţă o cantitate semnificativă de făină integrală. Pâinea din făină integrală este mai
nutritivă deoarece făina este măcinată cu tot cu tărâţe. Pâinea din făină integrală este are o
culoare închisă (chiar foarte închisă atunci când este folosită toată făina integrală) şi este mult
mai gutoasă şi sănătoasă decât cea din făină rafinată (chiar dacă nutrienţii „care se pierd în
timpul procesului sunt adăugaţi ulterior).
4. Programul Pâine Rapidă: frământare, creştere şi coacerea unei franzele într-un timp mai scurt
decât cel necesar meniului de bază. Însă pâinea coaptă în această setare este de obicei mai
mică, cu o textură densă.
5. Programul Păine Dulce: acest program este destinat coacerii unei pâini bogate în zaharuri,
grăsimi şi proteine care duc la intensificarea culorii închise a crustei. Datorită procesului mai
îndelungat de creştere pâinea va fi uşoară şi mai puţin densă.
6. Programul Ultra Rapid: Franzela este frământată, creşte şi este coaptă într-un timp scurt, având
o textură mai densă.
7. Programul Pâine fără Gluten: Ingredientele pentru o pâine fără gluten sunt unice. Chiar dacă
sunt pâini cu drojdie, coca seamănă mai mult cu un aluat. De asemenea, este foarte important
nu frământaţi prea mult coca pentru pâinea fără gluten. Pâinea creşte o singură dată, iar
datorită conţinutului bogat în umezeală, timpul de coacere este mai mare. Ingredientele
suplimentare trebuie adăugate la începutul programului alături de ingredientele de bază. Gem:
marmelade şi gemuri fierte. Puteţi tăia bucăţele fructe sau legume înainte de a le pune în tava
pentru pâine.
8. Programul Aluat: (culoarea şi dimensiunea franzelei nu sunt valabile):
Presupune frământarea şi creşterea, dar fără coacere. Scoateţi aluatul şi utilizaţi-l pentru a face
chifle de pâine, pizza, pâine aburită, etc.
9. Programul Dulceaţă: (culoarea, dimensiunea franzelei şi programul de întârziere nu sunt
valabile): Apăsaţi butonul START/STOP pentru începerea programului. Maşina de pâine este
ideală pentru pregătirea gemurilor şi dulceţurilor de casă. Lamele amestecă continuu
ingredientele în timpul procesului iar gemul obţinut este un adevărat deliciu pe o felie de pâine
proaspătă.
10. Programul Prăjitură: presunune frământarea, creşterea şi coacerea, însă creşterea se va face
cu bicarbonat de sodiu sau praf de copt.
11. Programul Sandwich: presunune frământarea, creşterea şi coacerea pâinii pentru sandwich,
care este o pâine cu o textură uşoară şi crustă fină.
12. Programul de Copt (dimensiunea franzelei şi programul de întârziere nu sunt valabile însă
operaţiunea poate fi ajustată apăsând TIMP+ sau TIME-. Apăsaţi butonul TIMP+ sau TIMP- o
dată iar durata va scădea sau va mai creşte cu 1 minut. Durata prestabilită este de 10-60
minute):
Pentru coacerea suplimentară a inilor care sunt prea uşoare sau care nu sunt coapte suficient,
acest program nu presupune frământare sau coacere.
Culoare
Cu acest buton puteţi selecta culoarea pâinii DESCHISĂ, MEDIE sau NEAGRĂ pentru coajă. Veţi
auzi un semnal sonor scurt după fiecare apăsare. Acest buton este folosit doar pentru programele:
Programul de bază, Programul Pâine franţuzească, Programul Făină integrală, Programul Pâine
Rapidă, Programul Păine Dulce, Programul Ultra Rapid, Programul Pâine fără Gluten,
Programul Prăjitură, Programul Sandwich, şi Programul de Copt.
30
Franzelă
Atingeţi acest buton pentru a selecta mărimea pâinii: 900g, 1200g. Atunci când selectaţi dimensiunea
dorită, ecranul va afişa dimensiunea corespunzătoare. Vă rugăm luaţi la cunoştiinţă faptul că timpul
total de funcţionare poate varia în funcţie de mărimea franzelei. Acest program nu este valabil pentru
anumite programe, detaliile se referă la programul corespunzător descris în sectiunea MENIU de mai
sus.
Timp
Dacă nu doriţi ca aparatul să înceapă să funcţioneze imediat, puteţi utiliza butonul pentru a seta timpul
de întârziere.
Pasul de setare al funcţiei de întârziere este următorul:
1) Selectaţi meniul, culoarea, mărimea franzelei dumneavoastră.
2) Setaţi timpul de întârziere prin atingerea butonului TIMP. Timpul de întârziere ar trebui să includă
timpul de funcţionare al meniului ales. presupunem acum este 8:30PM şi doriţi ca pâinea
fie gata pentru a o putea servi la ora 7:00Am în ziua următoare, astfel că timpul de întârziere
ar trebui fie 10 ore şi 30 minute. Atingeţi butonul TIMP în continuu până ce ora 10:30 va
apărea pe ecran. Incrementul fiecărei atingeri este de 10 minute.
3) Atingeţi butonul STOP/START pentru a activa acest program de întârziere. Puteţi vedea punctul
clipind, iar ecranul LCD va face numărătoarea inversă pentru a indica timpul rămas.
rugăm luaţi la cunoştiinţă timpul maxim de întârziere este 13 ore. Nu folosiţi ingrediente
perisabile, ca de exemplu: ouă, lapte proaspăt, fructe, ceapă cu meniul de întârziere.
MENŢINEREA CALDĂ A PÂINII
Pâinea poate fi păstrată caldă în mod automat timp de 1 oră după coacere. Pe durata menţinerii caldă
a pâinii, dacă doriţi să scoateţi afară pâinea, opriţi programul prin atingerea butonului START/STOP.
Observaţie: Programele Aluat şi Dulceaţă nu au funcţia de Menţinere la cald
MEMORIE
Dacă alimentarea cu curent electric a fost întreruppe durata procesului de fabricare a pâinii, acesta
va continua automat în 10 minute, chiar prin atingerea butonului START/STOP. Dacă timpul de
întrerupere depăşeşte 10 minute, memoria nu poate fi păstrată, trebuie să scoateţi ingredientele din
tava pentru pâine şi să adăugaţi ingredientele din nou în tava pentru pâine, iar maşina de făcut pâine
va începe funcţioneze din nou. Dar dacă aluatul nu a intrat în faza de creştere atunci când
alimentarea cu curent electric s-a întrerupt, atingeţi direct butonul START/STOP pentru a relua
programul de la început.
MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
Maşina poate funcţiona bine într-o gamă largă de temperaturi, dar s-ar putea existe o diferenţă în
ceea ce priveşte mărimea franzelei între pregătirea pâinii într-o cameră unde este foarte cald şi
pregătirea pâinii într-o cameră unde temperatura este foarte scăzută. sugerăm ca temperatura
ambiantă să fie între 15 º C şi 34 º C.
DISPLAY DE AVERTIZARE:
1. Dacă ecranul indică H HH după ce aţi apăsat butonul START/STOP, temperatura normală din
interior este încă prea ridicată. Opriţi programul. Deschideţi capacul şi lăsaţi maşina să se
răcească timp de 10 până la 20 minute.
2. Dacă ecranul indică L LL după ce aţi apăsat butonul START/STOP, temperatura normală din
cuptor este prea scăzută. Opriţi programul. Deschideţi capacul şi lăsaţi maşina se răcească
timp de 10 până la 20 minute.
31
3. Dacă ecranul indică E E0 sau E E1 după ce aţi atins butonul START/STOP, aceasta înseamnă
că temperatura senzorului nu mai funcţionează corect. Vă rugăm să duceţi aparatul la un service
autorizat pentru a se verifica cu atenţie senzorul.
CUM SĂ FACEŢI PÂINE
1. Aşezaţi tava pentru pâine la locul său, apoi rotiţi-o în direcţia acelor de ceasornic până ce se va
auzi un clic, semnalizând poziţia corectă. Fixaţi lama de frământare pe arborele motor. Pentru a
scoate mai uşor lama de frământare, ungeţi-o cu unt sau margarină.
2. Aşezaţi ingredientele în tava pentru pâine. rugăm respectaţi ordinea menţionată în reţetă.
De obicei, apa sau lichidele se pun primele, apoi se adaugă zahărul, sarea şi făina, iar drojdia
sau praful de copt sunt întotdeauna ultimul ingredient.
液体
Yeast or soda
Dry ingredients
Water or liquid
Observaţie: cantităţile maxime de făină şi drojdie care pot fi utilizate sunt menţionate în reţetă.
3. Faceţi o mică adâncitură cu degetul în vârful făinii, adăugaţi drojdia în acea adâncitură, asiguraţi-
vă că aceasta nu vine în contact cu lichid sau sare.
4. Închideţi uşor capacul şi băgaţi cablul în priză.
5. Atingeţi butonul MENIU până când programul dorit este selectat.
6. Atingeţi butonul CULOARE pentru a selecta culoarea dorită a crustei.
7. Atingeţi butonul FRANZELĂ pentru a selecta mărimea dorită. (900g, sau 1,2 kg).
8. Setaţi timpul de întârziere prin atingerea butonului TIMP+ sau TIMP -. Săriţi acest pas dadoriţi
ca aparatul dumneavoastră de făcut pâine să înceapă să funcţioneze imediat.
9. Atingeţi butonul START/STOP timp de aproximativ 1.5 secunde pentru a începe funcţionarea.
10. Odată ce procesul s-a încheiat, se va auzi un bip. Atingeţi butonul START/STOP timp de
aproximativ 1,5 secunde pentru a opri procesul şi a scoate pâinea. Deschideţi capacul şi în timp
ce folosiţi mănuşi pentru cuptor, rotiţi tava pentru pâine în sensul invers acelor de ceasornic şi
scoateţi afară pâinea.
Observaţie: tava pentru pâine şi pâinea sunt foarte fierbinţi! Aveţi grijă.
11. Lăsaţi tava pentru pâine se răcească înainte de a scoate pâinea. Apoi utilizaţi o spatulă
antiadezivă pentru a elibera uşor părţile laterale ale pâinii de tava pentru pâine.
12. Rotiţi tava pentru pâine cu fundul în jos peste un grătar din sârmă de răcire sau curăţaţi suprafaţa
de gătit şi agitaţi uşor până ce cade pâinea.
13. Lăsaţi pâinea să se răcească timp de aproape 20 minute înainte de a o tăia felii. Se recomandă
tăiaţi felii pâinea cu un cuţit electric, şi nu cu un cuţit pentru fructe sau cuţit de bucătărie,
pentru că pâinea se poate deforma.
14. Dacă nu sunteţi în cameră sau nu aţi apăsat butonul START/STOP la încheierea funcţiona fi
păstrată caldă automat timp de 1 oră, atunci când se termină această funcţie de menţinere caldă
a pâinii, veţi auzi 10 bipuri.
15. Atunci când nu utilizaţi maşina de făcut pâine, sau nu aţi finalizat funcţionarea acesteia,
deconectaţi cablul.
Observaţie: Înainte de a tăia felii franzela, folosiţi cârligul pentru a scoate lama de frământare
ascunsă la fundul franzelei. Franzela este fierbinte, nu scoateţi cu mâna pentru a scoate lama de
frământare.
Observaţie: Dacă pâinea nu a fost consumată toată, sfătuim depozitaţi pâinea rămasă într-o
pungă sau bol sigilat din plastic. Pâinea poate fi depozitată timp de trei zile la temperatura camerei,
împachetată într-o pungă sau vas sigilat din plastic şi apoi pusă în frigider, timpul de depozitare este
cel mult zece zile. Întrucât pâinea făcută de dumneavoastră nu conţine conservanţi, în general timpul
de depozitare nu este mai mare decât acela al pâinii din comerţ.
32
Curăţare şi depozitare:
Deconectaţi maşina de la sursa de alimentare cu curent electric şi lăsaţi-o să se răcească înainte de a
începe să o curăţaţi.
1. tava pentru pâine: Frecaţi în interior şi în exterior cu o cârpă umedă. Nu folosiţi agenţi de curăţare
ascuţiţi sau abrazivi.
Observaţie: Introduceţi tava de pâine în poziţia corectă, apoi apăsaţi-o. Dacă nu se poate introduce,
ajustaţi puţin tava pentru a o aşeza în poziţia corectă, apoi apăsaţi-o.
2. lama pentru frământare Dacă lama pentru fmântare este greu de scos din ax, înmuiaţi în
prealabil tava pentru pâine în apă.
3. capac şi fereastră: Curăţaţi uşor capacul şi maşina în interior şi în exterior cu o cârpă uşor
umezită. Nu folosiţi produse abrazive de curăţare pentru aceastea pot duce la deteriorarea
suprafeţei maşinii. Nu scufundaţi niciodată carcasa pentru a o curăţa.
Observaţie: Este recomandat să nu dezasamblaţi capacul pentru curăţare.
4. ventilaţie: Pentru a păstra efectul ventilaţiei, capacul ventilatorului trebuie scos pentru a fi curăţat
periodic.
5. Înainte ca maşina de pâine să fie împachetată pentru a fi depozitată, asiguraţi-vă ca aceasta s-a
răcit complet, că este curăţată şi uscată, iar capacul este închis.
Acest aparat se conformează directivelor CE pentru suprimarea interferenţei radio şi siguranţa
tensiunii joase şi a fost conceput pentru a respecta cerinţele actuale de siguranţă.
Mediul înconjurător
Nu aruncaţi aparatul împreună cu deşeurile casnice atunci când nu mai este utilizabil, duceţi-l la un
punct de colectare a deşeurilor pentru reciclare. Astfel ajutaţi la conservarea mediului.
Garanţie & service
Dacă aveţi nevoie de informaţii sau aveţi o problemă, contactaţi Centrul Relaţii Clienţi Gorenje din ţara
dumneavoastră (veţi găsi numărul de telefon în broşura de garanţie tradusă în mai multe limbi). Dacă
nu există niciun Centru de Relaţii Clienţi în ţara dumneavoastră, mergeţi la dealer-ul local Gorenje sau
contactaţi Departamentul de Service al Aparatelor Domestice Gorenje
Numai pentru uz personal!
GORENJE
VĂ DOREŞTE SĂ FOLOSIŢI PRODUSELE NOASTRE CU MUL PLĂCERE
Ne rezervăm dreptul oricăror modificări!
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78

Gorenje BM1200BK Manual de utilizare

Categorie
Mașini pentru fabricarea pâinii
Tip
Manual de utilizare
Acest manual este potrivit și pentru