Pentru pandişpan
• 4ouă
• 125g zahăr pudră
• 125g făină
Pentru crema muselină:
• ½l lapte
• 250g de zahăr
• 4ouă
• 70g făină
• 250g unt înmuiat, tăiat
cuburi
• 1păstaie de vanilie
• 500g de căpşuni
• 1formă rotundă pentru tort
Pregătiţi pandişpanul: preîncălziţi cuptorul utilizând treapta
marcată cu 7(210°C). Montaţi bolul din inox şi telul cu mai multe
palete, apoi bateţi ouăle şi zahărul la viteza 6timp de 5minute
până când amestecul este foarte deschis la culoare. Opriţi mi-
xerul, apoi folosiţi o spatulă pentru a amesteca în făina cernută
cu mâna, cu o mişcare de jos în sus. Acoperiţi cu hârtie de copt o
tavă de copt cu dimensiunea de 40x 30cm. Turnaţi amestecul
în tava acoperită şi neteziţi-l folosind spatula, apoi coaceţi-l timp
de 7minute. Lăsaţi-l să se răcească şi tăiaţi două discuri de pan-
dişpan identice utilizând forma rotundă pentru tort. Pregătiţi
crema muselină: tăiaţi pe jumătate păstaia de vanilie şi scoateţi
seminţele. Turnaţi laptele într-o cratiţă, adăugaţi 125g de zahăr
şi seminţele de vanilie. Daţi în clocot. Între timp, puneţi 125g de
zahăr şi ouăle în bolul din inox. Ataşaţi telul cu mai multe palete
şi bateţi amestecul timp de 2minute la viteza 6. Adăugaţi făina
şi amestecaţi din nou timp de 30secunde la viteza 6. Turnaţi un
sfert din cantitatea de lapte fiert în compoziţia de ouă şi ameste-
caţi timp de 30secunde la viteza de 3. Turnaţi această compozi-
ţie în cratiţă cu restul laptelui şi fierbeţi la foc mediu, amestecând
continuu cu mâna, până când obţineţi o cremă groasă. După ce
crema s-a îngroşat, turnaţi-o într-un bol, acoperiţi-o cu folie de
plastic şi daţi-o deoparte timp de 1oră, până când se răceşte la
temperatura camerei. Spălaţi şi uscaţi bolul din inox. Adăugaţi
crema pe care aţi pus-o deoparte şi folosiţi telul cu mai multe
palete pentru a o bate la viteza 6. După 1minut, reduceţi viteza
aparatului la 3şi, treptat, încorporaţi untul înmuiat şi tăiat cubu-
leţe. Continuaţi să bateţi timp de 30de secunde până când ob-
ţineţi un amestec omogen. Aşezare: acoperiţi forma rotundă de
metal pentru prăjituri cu hârtie pergament. Aşezaţi 1dintre cele
2discuri de pandişpan în partea de jos a formei rotunde pentru
tort şi păstraţi-l pe cel de-al doilea deoparte pentru a-l utiliza în
partea de sus a prăjiturii cu cremă de căpşuni. Tăiaţi căpşunile
în jumătate şi puneţi-le în jurul circumferinţei formei rotunde, cu
suprafaţa tăiată spre exterior. Aşezaţi o treime din cremă în inte-
riorul formei rotunde de tort şi întindeţi bine. Adăugaţi căpşunile
tăiate şi apoi adăugaţi un strat subţire de cremă deasupra. Fina-
lizaţi prin adăugarea celui de-al doilea disc de prăjitură deasupra
prăjiturii cu cremă de căpşuni. Acoperiţi prăjitura cu cremă de
căpşuni cu folie şi puneţi-o în frigider timp de 24de ore. Scoateţi
prăjitura cu cremă din frigider timp de 30de minute înainte de
servire pentru a termina decorarea. Pentru a decora prăjitura cu
cremă de căpşuni: Presăraţi pe suprafaţa de lucru zahăr pudră şi
întindeţi prin presare marţipanul pe suprafaţa de lucru. Tăiaţi un
disc de marţipan cu aceeaşi dimensiune ca şi forma rotundă de
tort şi puneţi-l deasupra prăjiturii cu cremă de căpşuni.
TelBol
Prăjitură cu cremă de căpşuni
Sugestie: decoraţi
prăjitura cu câteva
căpşuni.
MOMENTE EXCEPŢIONALE
150 / 151
RO