puteţi adăuga făină sau apă în mod corespunzător în timpul preparării. Amintiţi-vă să luaţi în considerare
conţinutul de sare al ingredientelor pe care le adăugaţi. Sarea poate încetini drojdia. În final, dacă
ingredientele sunt umede, cum ar fi iaurtul, sau sub formă de pulbere, ca ierburile uscate, ele pot fi
introduse în amestec la începutul procesului. Pentru ingredientele ca miezul de nucă sau fructele uscate,
există un moment în timpul procesului unde maşina va scoate un sunet pentru a vă anunţa că este timpul
să le adăugaţi în amestec. Vedeţi TABELUL pentru a şti când să vă aşteptaţi la semnalul sonor.
• MEDIUL: Ultimul, dar nu cel din urmă este mediul în care se face pâinea. Aparatul de făcut pâine va lucra
bine într-o gamă mare de temperaturi, dar ar putea exista o diferenţă de 15% în mărimea pâinii între o
cameră foarte caldă şi una foarte rece. Nu puneţi aparatul de făcut pâine într-o parte a casei expusă la
curent. Maşina oferă o protecţie a aluatului la curent, dar are şi ea limite. Dacă umiditatea din cameră este
mare, şi aceasta ar putea afecta pâinea. Ca o regulă generală, dacă camera este confortabilă pentru dvs.,
va fi confortabilă şi pentru maşina de făcut pâine.
PĂSTRAREA PÂINII
• Pâinea de casă nu conţine conservanţi artificiali. Oricum, dacă păstraţi pâinea într-o cutie curată, etanşă,
ţinută la frigider, ea va trebui să ţină 5-7 zile. Pâinea este de asemenea bună pentru a fi congelată, dar
lăsaţi pâinea preparată să se răcească înainte de a o pune într-o pungă de polietilenă şi a o păstra în
congelator.
PRIMA DVS. PÂINE
• Următoarea reţetă este pentru o pâine albă simplă. Chiar dacă nu mâncaţi de obicei pâine albă,
recomandă, cu hotărâre să faceţi această primă pâine pentru că e relativ uşor de făcut.
• Urmaţi paşii în ordinea exactă prezentată pe pagina următoare. Pentru o pâine de 1.000 g / 2 lb, veţi avea
nevoie de următoarele ingrediente:
Apă 310ml
Făină albă tare pentru pâine 560g
Zahăr 2 linguriţe
Unt sau margarină 2 linguriţe
Sare 2 linguriţe
Drojdie (tip pacheţel) 2 1/2 linguriţe (de obicei 1 1/2 7 g pacheţel)
• Folosiţi un cântar de bucătărie de calitate pentru a cântări făina. Folosiţi cana de măsură (10) furnizată
pentru lichide sau, dacă preferaţi, orice pahar gradat în ml.
ÎNAINTE DE PRIMA UTILIZARE
• Îndepărtaţi toate materialele de ambalare.
• Curăţaţi aparatul înainte de a îl folosi pentru prima dată (vezi CURĂŢARE ŞI ÎNGRIJIRE).
• Poate exista puţin fum şi/sau miros la prima folosire. Resturile rămase de la procesul de fabricaţie sunt
arse pe suprafaţa aparatului.
FOLOSIREA
• Scoateţi tava de coacere (2) din aparat, cu ambele mâini. Fixaţi cele două cârlige de frământare (mare şi
mic) (3) la axele antrenate (4) de pe fundul formei de coacere (2). Vă rugăm să vă asiguraţi că cârligele de
frământare (3) sunt bine blocate.
• Turnaţi condimentele în forma de coacere (2) (vezi capitolul INGREDIENTE ŞI REŢETE). Este absolut
esenţial ca condimentele să fie în forma de coacere (2) înainte de a pune forma de coacere (2) în unitatea
automată de coacere. Altfel ele vor murdări aparatul sau vor deteriora barele de încălzire.
• Goliţi condimentele în ordinea indicată mai sus în forma de coacere (2). Mai întâi puneţi lichidul, apoi făina.
Este bine să împrăştiaţi zahărul şi sarea pe marginea făinii. Faceţi un mic bazin în făină pentru drojdie. Vă
rugăm sa urmăriţi ca drojdia să nu vină în contact cu sarea sau cu lichidul.
• Introduceţi forma de coacere (2) în unitate. Asiguraţi-vă că se blochează cu un sunet distinct. Închideţi
capacul (6).
• Introduceţi ştecherul (1) într-o priză adecvată.
• Este afişat programul STANDARD:
Durata de coacere: 3:30ore
FARBE (Culoare): Medie
GRÖSSE (Mărime): 2lb (1000g)
• Selectarea altui program: ţineţi apăsat butonul AUSWAHL (selecţie) (15) până când pe afişajul LCD
(18) se aprinde numărul programului operaţiei dorite:
• Selectaţi reglajele dorite folosind butoanele GRÖSSE (Mărime) (14) und şi FARBE (Coloare) (13) (vezi
secţiunea TABELE).
• Acum puteţi regla funcţia ZEIT (Timp) (vezi Folosirea temporizatorului).
• Apăsaţi butonul START/STOP (12). Unitatea începe acum să încălzească aluatul la temperatura
camerei.Apoi cârligele de frământat (3) încep să frământe aluatul.
• În acest moment, programul ales porneşte. Timpul rămas pentru programul selectat este afişat pe ecranul
LCD (18). Unitatea automată de coacere a pâinii efectuează acum diverse operaţii. Frământarea,
procesarea şi coacerea depind de programul selectat.
• În procesul de frământare, unitatea amestecă condimentele timp de câteva minute. Este normal pentru
unitate să vibreze şi să facă puţin zgomot în timpul procesului de frământare.
• Apoi unitatea începe să frământe aluatul. În această perioadă, drojdia începe să fermenteze, iar fereastra
de observaţie (7) ar putea să se înceţoşeze puţin.
• Dacă unitatea scoate puţin fum, ţineţi capacul (6) închis. Scoateţi ştecherul (1) din priză. În niciun caz nu
ştergeţi cu apă aluatul care se ridică. Fumul poate fi produs dacă aluatul se ridică peste marginea formei
(2) şi atinge rola de încălzire.
• Pentru a obţine cel mai bun rezultat al coacerii, nu deschideţi, dacă este posibil, unitatea în timpul
funcţionării. Puteţi urmări procesul de coacere prin fereastra de observare (7).
• După 1/3 din durată se aude un semnal, dacă folosiţi unul din aceste programe: STANDARD, KURZ
(Scurt), FRANZÖSISCH (Franţuzesc), VOLLKORN (Făină integrală), KUCHEN (chec), TEIG (aluat) şi
BROTMISCHUNG (amestec de pâine) (vezi secţiunea TABELE). În acest moment adăugaţi ingredientele
opţionale la pâine, cum ar fi miezul de nucă, etc. Deschideţi capacul (6) cu grijă, adăugaţi ingredientele
opţionale şi închideţi capacul (6). Aveţi grijă la aburul care se ridică!
• După ce programul fixat s-a terminat, ecranul LCD (18) arată 0:00. Pâinea este complet coaptă.
• Scoateţi ştecherul (1) din priză.
• Deschideţi capacul (6). Scoateţi tava de coacere (2) din aparat, folosind mănuşi pentru cuptor.
Atenţie: Forma de coacere (2) este forate fierbinte! Din nou, aveţi grijă la aburul care se ridică!
• Puneţi forma de coacere (2) pe o suprafaţă rezistentă la căldură, niciodată pe o masă sau pe o suprafaţă
de plastic.
•Lăsaţi forma de coacere (2) să se răcească circa 5 minute în unitate înainte de a scoate pâinea din formă.
După aceste 5 minute scoateţi forma (2) din unitate. Scuturaţi uşor pentru a desprinde pâinea.
• Unitatea va ţine pâinea fierbinte timp de o oră dacă nu este scoasă după 5 minute.
• Dacă cârligele de frământare (3) sunt încă prinse în pâine, le puteţi scoate folosind un obiect bont. Pentru
a nu deteriora acoperirea antiaderentă a cârligelor de frământare (3), folosiţi o unealtă din lemn sau
cârligele incluse în ambalaj.
• După circa 30 minute de răcire, pâinea se poate deforma.
CUM SE FOLOSEŞTE TEMPORIZATORUL
• Cea mai obişnuită utilizare a temporizatorului este pentru a face pâine peste noapte, pentru ca aceasta să
fie gata dimineaţa. După ce aţi selectat programul dorit, apăsaţi butonul ZEIT (Creştere timp) (16) sau
butonul ZEIT (descreştere timp) (17) de pe panoul de comandă iar imaginea de pe ecran va creşte sau
descreşte cu câte 10 minute. În acest fel puteţi fixa programul după necesităţile dvs. Cel mai important
lucru care trebuie ţinut minte este că durata de timp afişată este cea de la apăsarea butonului
START/STOP (12) până când pâinea va fi gata. De exemplu: După selectarea programului necesar, ţineţi
apăsat butonul ZEIT (Creştere timp) (16) butonul ZEIT (Descreştere timp) (17) până când ecranul
afişează 5:00. Apăsaţi apoi START/STOP (12). Vor fi 5 ore până când pâinea va fi gata. Dacă apăsaţi
butonul ZEIT (Creştere timp) (16) – până când ecranul arată 8:10, atunci pâinea va fi gata în 8 ore şi 10
minute. Puteţi apăsa şi menţine butoanele ZEIT (Timp) (stânga/dreapta) pentru a ajunge rapid la reglarea
dorită. Puteţi fixa maxim 13 ore.
• NOTE: După ce aţi apăsat START/STOP (12) nu mai puteţi modifica timpul. Dacă doriţi să aduceţi
225 226
R
R
O
O
R
R
O
O