Elta Cool Touch Manualul proprietarului

Categorie
Mașini pentru fabricarea pâinii
Tip
Manualul proprietarului
INSTRUCŢIUNI DE UTILIZARE
BA123 MAŞINĂ PROFESIONALĂ DE COPT
Stimata clientă, stimat client,
Vă rugăm să citiţi cu atenţie instrucţiunile de utilizare înainte de a racorda aparatul dumneavoastră la reţeaua
electrică, pentru a evita pagubele produse de utilizarea necorespunzăto-are. Acordaţi o atenţie specială
indicaţiilor de siguranţa. În cazul în care daţi acest aparat unor terţe persoane, trebuie predate împreuna şi
aceste instrucţiuni de utilizare.
ANSAMBLUL
1. Ştecher cu cablu de alimentare Panou de comandă:
2. Formă de coacere 12. Buton START/STOP
3. Dispozitiv de frământat 13. Buton FARBE (culoare)
4. Axe antrenate 14. Buton GRÖSSE (mărime)
5. Mâner 15. Buton AUSWAHL (selecţ)
6. Capac 16. Buton ZEIT
7. Fereastră de vizionare 17. Buton ZEIT
8. Panou de comandă 18. Afişaj LCD
9. Deschideri de ventilaţie
10. Lingură de măsură
11. Pahar de măsură
INDICAŢII DE SIGURANŢĂ
Utilizarea şi manevrarea necorespunzătoare pot provoca disfuncţionalitatea ale aparatului şi rănirea
utilizatorului.
Aparatul nu trebuie utilizat decât în scopul prevăzut. La utilizarea necorespunzătoare destinaţiei sau
manipulare neadecvată nu ne asumam nici o răspundere pentru eventualele pagube survenite.
Verificaţi înainte de racordare la reţea dacă tipul de curent sau tensiunea reţelei corespund cu indicaţiile de
pe tăbliţa de date tehnice.
A nu se cufunda aparatul sau ştecărul de reţea în apa sau în alte lichide. În cazul în care se întâmpla totuşi
ca aparatul să cadă în apă, scoateţi imediat ştecărul din priza şi dispuneţi verificarea lui de către un
specialist înainte de o noua utilizare. Pericol de moarte sau electrocutare!
Nu încercaţi niciodată să deschideţi singuri carcasa!
Nu introduceţi nici un fel de obiecte în interiorul carcasei.
Nu utilizaţi aparatul cu mâinile ude, pe podeaua udă sau în condiţii de umezeală.
Nu apucaţi niciodată stegarul de reţea cu mâinile ude sau umede.
Verificaţi regulat cablul şi ştecărul de reţea de eventuale defecţiuni. În cazul apariţiei defecţiunilor, cablul şi
ştecărul de reţea trebuie înlocuite de către producător sau de către un specialist calificat, pentru a evita
distrugerile.
Nu puneţi aparatul în funcţiune când cablul sau ştecărul de reţea în cazul în care aparatul a căzut pe podea
sau s-a defectat în alt mod. În astfel de cazuri duceţi aparatul la verificat şi eventual reparat într-un atelier
221 222
specializat.
Nu încercaţi niciodată să reparaţi singuri aparatul. Există pericolul electrocutării!
Nu agăţaţi cablul de reţea de margini ascuţite şi ţineţi-l departe de obiecte fierbinţi sau flăcări libere.
Scoateţi din priză numai apucând ştecărul.
Se asigură o protecţie suplimentară printr-un dispozitiv încorporat, de protecţie împotriva curenţilor
reziduali, cu o intensitate de declanşare nu mai mare de 30 mA în instalaţiile casnice. Cereţi sfatul
electricianului.
Dispuneţi cablul precum şi un cablu eventual necesar în aşa fel încât să nu-l puteţi trage din neatenţie sau
să vă împiedicaţi de el.
În cazul utilizării unui prelungitor, acesta trebuie sa fie adecvat puterii corespunzătoare, altfel se poate
ajunge la supraîncălzirea cablului şi/sau a ştecărului.
Acest cablu nu este destinat nici utilizării în scopuri comerciale şi nici utilizării exterioare.
În timpul utilizării nu lăsaţi aparatul nesupravegheat.
Copiii nu sunt conştienţi de pericolele legate de utilizarea necorespunzătoare a aparatelor electrice. De
aceea nu lăsaţi aparatele casnice la îndemâna copiilor fără ca aceştia să fie supravegheaţi.
Atenţie! Aparatul este alimentat cu curent doar atât timp cât acesta este alimentat la reţeaua de curent.
A nu se transporta aparatul ţinându-l de cablul sau de alimentare.
Acest dispozitiv nu este destinat utilizării de către persoane (inclusiv copii) cu capacităţi fizice, senzoriale şi
mintale reduse, sau lipsite de experienţă şi cunoştinţe, decât dacă se află sub supraveghere sau au fost
instruite privitor la utilizarea aparatului de către o persoană responsabilă cu siguranţa acestora. Copiii vor fi
supravegheaţi pentru a exista siguranţa că nu se joacă cu dispozitivul.
INSTRUCŢIUNI SPECIALE DE SIGURANŢĂ
Vă rugăm să operaţi unitatea automată de coacere numai după ce aţi pus în unitate forma de coacere umplută cu
ingrediente. Operarea fără ingrediente va duce la supraîncălzirea unităţii.
Scoateţi ştecherul din priză înainte de a scoate forma din unitate.
Fiţi prevăzători! Forma de coacere se înfierbântă foarte tare. Folosiţi întotdeauna mănuşi sau
suporturi pentru recipiente când scoateţi forma din unitate. Lăsaţi toate componentele metalice să se
răcească înainte de a le atinge.
Nu atingeţi niciuna din părţile în mişcare!
Nu mutaţi aparatul cât timp acesta este umplut cu lichide.
Lăsaţi o distanţă de 5 cm în jurul unităţii automate de coacere cât timp funcţionează şi până s-a răcit.
Exteriorul aparatului se înfierbântă în timpul funcţionării. Aerul care iese de la evacuările de abur este foarte
fierbinte.
Componentele unităţii automate de coacere nu trebuie spălate în maşina de spălat vase, ci pot fi spălate
doar cu mâna (vezi CURĂŢARE ŞI ÎNTREŢINERE).
Nu lăsaţi niciodată aparatul nesupravegheat în timpul funcţionării, chiar când este fixat pe funcţionarea cu
temporizator.
Nu acoperiţi aparatul când funcţionează.
Nu folosiţi niciodată aparatul în vecinătatea materialelor uşor inflamabile. Pericol de foc!
Nu îndepărtaţi alimentele din unitatea automată de coacere dacă este încă pornită, sau dacă ştecherul
este încă în priză.
Nu puneţi în unitate alimente de mare volum, folii metalice, ambalaje sau alte materiale similare.
PERFORMANŢELE APARATULUI
Puteţi folosi această unitate automată de coacere pentru a:
Prelucra aluat pentru pâine gata preparat. Reţetele sunt, de obicei, tipărite pe sau în ambalaj.
Coaceţi pâine folosind reţetele oferite cu acest aparat. Librăriile deţin cărţi speciale din acest
domeniu. Această unitate automată de coacere are posibilităţi de prelucrare pentru stadiile
frământare, preparare şi coacere.
Frământare aluat (de ex. paste, produse de patiserie sau chec).
R
R
O
O
R
R
O
O
1
2
3
9
8
7
6
5
4
11
10
12
13
14
15
16
17
18
NOTĂ: Controlul culorii cojii şi selecţia mărimii pâinii nu sunt disponibile.
BACKEN (Coacere): Ciclu de coacere autonom. Bun pentru pâine dulce, aluat pentru coacere preparat
anterior, etc.
MARMELADE (Gem): Program de amestecare şi încălzire ideal pentru prepararea de gem.
BROTMISCHUNG (Amestec pentru pâine): Program special proiectat pentru amestecuri pentru pâine
ambalate anterior.
INGREDIENTE
Cea mai importantă parte a procesului de preparare a pâinii este selecţia calităţii ingredientelor. Aplicaţi
această regulă simplă: Cele mai bune ingrediente – cele mai bune rezultate, ingrediente slabe – rezultate
slabe. De exemplu: Chiar dacă se pun împreună drojdie şi făină de calitate şi apă rece şi se amestecă într-
un vas vechi, amestecul tot va creşte! Nimic din ceea ce face aparatul de făcut pâine nu va împiedica
aluatul să crească. Dacă pâinea dvs. nu creşte este puţin probabil ca aparatul de făcut pâine să fie de
vină. Este probabil din cauza ingredientelor. Pentru a economisi timpul dvs., am inclus informaţii despre
fiecare element major folosit în facerea pâinii.
FĂINA: În prepararea pâinii, cel mai important element din făină este proteina de gluten, care este agentul
natural care dă aluatului posibilitatea de a-şi menţine forma şi de a reţine dioxidul de carbon produs de
drojdie. Termenul 'făină tare’ înseamnă că are un conţinut ridicat de gluten. Probabil că aceasta a fost
măcinată din grâu tare şi, de aceea, este cea mai bună pentru prepararea pâinii.
FĂINĂ NEAGRĂ (sau FĂINĂ DE FERMĂ): Făina neagră conţine aprox. 85% din bobul de grâu. Cea mai
mare parte din tărâţele bobului de grâu au fost îndepărtate. Pâinea făcută numai din făină neagră tinde să
fie mai mică decât pâinea albă datorită conţinutului mai scăzut de gluten, dar oricum ea tinde să fie ca gust
şi structură mai bună decât pâinea neagră. Când se cumpără acest tip de făină, măcinată fin din boabe
tari, se obţine rezultate mai bune de la aparatul de făcut pâine.
FĂINĂ INTEGRALĂ sau FĂINĂ DIN GRÂU INTEGRAL: Acest tip de făină conţine totul din bobul de grâu
original, inclusiv tărâţele; învelişul dur al bobului de grâu care este o sursă excelentă de fibre. Ca şi la făina
neagră, trebuie folosit tipul de făină măcinată fin din boabe tari pentru prepararea pâinii. Tărâţele din făina
integrală împiedică eliberarea glutenului, aşa că pâinea din făină integrală tinde să fie mai mică şi mai
densă decât pâinea albă.
DROJDIA este organismul viu care se înmulţeşte în aluat. Ea produce bule de dioxid de carbon care fac
aluatul să crească. Pentru maşinile de făcut pâine este cel mai bine să se folosească drojdie uscată ‚Easy
Blend’, care vine în pacheţele. Această drojdie nu se bazează pe zahăr ca să fermenteze aşa că este mai
uşor de a reduce conţinutul de zahăr a pâinii fără efecte adverse. Evitaţi drojdia în tuburi sau cutii,
deoarece aceasta creşte mai puţin bine după ce a fost desfăcută. Drojdia în pacheţele este foarte
sensibilă la umezeală, aşa că nu depozitaţi pacheţele folosite parţial mai mult de o zi.
SAREA nu numai că contribuie la savoarea pâinii, dar poate fi folosită pentru a încetini o drojdie care deja
fermentează.
UNTUL (sau grăsimea) amplifică gustul bun şi face pâinea mai moale. Alternative ale untului sunt margarina
sau uleiul de măsline. Evitaţi dispersiile cu conţinut scăzut de grăsime, deoarece ele pot conţine mai puţin
de 40 % grăsime şi nu vor avea acelaşi efect.
ZAHĂRUL contribuie la gustul bun al pâinii şi ajută la închiderea la culoare a cojii.
Notă: cea mai mare parte a drojdiei în pacheţele nu se bazează pe zahăr ca să devină activă.
APA: Este posibilă folosirea apei dedurizate, dar aparatul de făcut pâine va produce pâine de calitate şi cu
apă dură. Există multe discuţii despre ce temperatură trebuie să aibă apa. Răspunsul este simplu. Dacă
apa se simte rece la contactul cu pielea, este bine. Nu este nevoie să încălziţi mai întâi apa. Dacă sunteţi
îngrijoraţi că apa ar putea fi prea rece la robinet, lăsaţi-o să stea o oră pentru a atinge temperatura
camerei. Încălzirea apei va distruge prematur drojdia.
INGREDIENTE OPŢIONALE ar putea să însemne orice de la fructe uscate, brânză, ouă, miez de nucă
sau iaurt până la alte cereale cum ar fi făină de secară, făină de porumb sau orice număr de ierburi sau
mirodenii. Există câteva lucruri care trebuie respectate pentru cele mai bune rezultate. Aveţi grijă
întotdeauna de conţinutul de umiditate şi reglaţi-l în mod corespunzător. Lucruri ca brânza, laptele şi
fructele proaspete conţin ceva apă care va determina aspectul pâinii când este gata.
Devenind mai experimentat cu maşina, veţi şti din instinct dacă aluatul arată prea umed sau prea uscat şi
223 224
Pregătire gemuri şi marmelade.
Această unitate automată de coacere este potrivită pentru a face pâine cu o greutate maximă de
1.250 g. Nu puneţi în forma de coacere (2) mai mult decât această cantitate de material, inclusiv
lichidele.
DESPRE APARATELE DE FĂCUT PÂINE
Beneficiul principal al acestui aparat de făcut pâine este faptul că toate operaţiile ca frământarea, creşterea
şi coacerea sunt făcute într-o singură unitate, economisind spaţiul. Acest aparat de făcut pâine va produce
continuu, cu uşurinţă, pâini superbe, cu condiţia ca utilizatorul să respecte instrucţiunile şi să înţeleagă
aceste câteva principii de bază.
ACCESORII
2 lame de frământare (3)
1 cană de măsură (11)
1 lingură de măsură (10)
Cantităţile de zahăr, ulei şi alte ingrediente din aceste reţete se bazează pe această lingură de măsură:
Capătul mare 15ml = lingură
Capătul mic 5ml = linguriţă
Tava (2) trebuie introdusă corect în maşină înainte ca rotiţele de antrenare să intre în contact cu axele de
frământare. Apoi introduceţi lamele de frământare (3), indiferent de direcţia lor. Când puneţi lamele în axele
de frământare rotiţi-le până se fixează.
COMENZI
START/STOP (12): Porneşte funcţionarea aparatului. Pentru a opri aparatul în timpul funcţionării, apăsaţi
butonul şi menţineţi-l 3 secunde. După care maşina va trece înapoi la programul 1.
FARBE (Culoare) (13): Apăsaţi pentru a selecta culoarea cojii: deschisă, medie sau închisă. Săgeata de
pe display-ul LCD (16) va indica spre culoarea pe care aţi selectat-o.
NOTĂ: Culoarea cojii nu este disponibilă cu programul AMESTECARE PÂINE (pentru amestecuri de pâine
pregătite).
GRÖßE (Mărime) (14): Selectaţi între 2 lb (aprox. 1.000 g) şi 2,5 lb (aprox. 1250 g) mărime pâine. Mica
săgeată se va muta să indice selecţia dvs.
AUSWAHL (Selecţie) (15): Control selecţie principală. Apăsaţi pentru a trece prin programe.
ZEIT (Timp) (16): Selecţie timp (creştere)
ZEIT (Timp) (17): Selecţie timp (descreştere)
PROGRAMELE
STANDARD (Bază): Acesta este primul program afişat când maşina este pornită. Acest program este
bună ca program general pentru pâine albă sau neagră. Cele mai multe reţete folosesc acest program.
KURZ (Scurt): Foloseşte etape scurte pentru a face pâine în mai puţin timp.
NOTĂ: Mărimea pâinii nu este disponibilă în acest mod.
FRANZÖSISCH (Franţuzească): Această reglare este mai lungă decât programul STANDARD datorită
timpului de frământare şi de creştere mai lung necesar pentru a da pâinii o textură 'aerată', caracteristică
pâinii franţuzeşti.
NOTĂ: Mărimea pâinii nu poate fi modificată în acest mod.
SCHNELL (Rapid): Acest mod este similar cu programul KURZ (Scurt), în care etapele sunt mai scurte,
pentru o durată de preparare mai rapidă.
NOTĂ: Mărimea pâinii nu poate fi modificată în acest mod. Modul SCHNELL (Rapid) este cel mai bun
pentru reţetele fără gluten.
VOLLKORN (Făină integrală): FĂINĂ INTEGRALĂ: Acest mod oferă mai mult timp pentru etapele de
frământare şi creştere pentru a obţine rezultate mai bune cu grâul integral/făina de grâu integrală.
KUCHEN (Chec): Program pentru făcut checuri. Notă: Controlul culorii cojii nu este disponibil în acest
mod.
TEIG (Aluat): Efectuează toate etapele de frământare şi creştere, dar omite ciclul de coacere.
R
R
O
O
R
R
O
O
puteţi adăuga făină sau apă în mod corespunzător în timpul preparării. Amintiţi-vă să luaţi în considerare
conţinutul de sare al ingredientelor pe care le adăugaţi. Sarea poate încetini drojdia. În final, dacă
ingredientele sunt umede, cum ar fi iaurtul, sau sub formă de pulbere, ca ierburile uscate, ele pot fi
introduse în amestec la începutul procesului. Pentru ingredientele ca miezul de nucă sau fructele uscate,
există un moment în timpul procesului unde maşina va scoate un sunet pentru a vă anunţa că este timpul
să le adăugaţi în amestec. Vedeţi TABELUL pentru a şti când să vă aşteptaţi la semnalul sonor.
MEDIUL: Ultimul, dar nu cel din urmă este mediul în care se face pâinea. Aparatul de făcut pâine va lucra
bine într-o gamă mare de temperaturi, dar ar putea exista o diferenţă de 15% în mărimea pâinii între o
cameră foarte caldă şi una foarte rece. Nu puneţi aparatul de făcut pâine într-o parte a casei expusă la
curent. Maşina oferă o protecţie a aluatului la curent, dar are şi ea limite. Dacă umiditatea din cameră este
mare, şi aceasta ar putea afecta pâinea. Ca o regulă generală, dacă camera este confortabilă pentru dvs.,
va fi confortabilă şi pentru maşina de făcut pâine.
PĂSTRAREA PÂINII
Pâinea de casă nu conţine conservanţi artificiali. Oricum, dacă păstraţi pâinea într-o cutie curată, etanşă,
ţinută la frigider, ea va trebui să ţină 5-7 zile. Pâinea este de asemenea bună pentru a fi congelată, dar
lăsaţi pâinea preparată să se răcească înainte de a o pune într-o pungă de polietilenă şi a o păstra în
congelator.
PRIMA DVS. PÂINE
Următoarea reţetă este pentru o pâine albă simplă. Chiar dacă nu mâncaţi de obicei pâine albă,
recomandă, cu hotărâre să faceţi această primă pâine pentru că e relativ uşor de făcut.
Urmaţi paşii în ordinea exactă prezentată pe pagina următoare. Pentru o pâine de 1.000 g / 2 lb, veţi avea
nevoie de următoarele ingrediente:
Apă 310ml
Făină albă tare pentru pâine 560g
Zahăr 2 linguriţe
Unt sau margarină 2 linguriţe
Sare 2 linguriţe
Drojdie (tip pacheţel) 2 1/2 linguriţe (de obicei 1 1/2 7 g pacheţel)
Folosiţi un cântar de bucătărie de calitate pentru a cântări făina. Folosiţi cana de măsură (10) furnizată
pentru lichide sau, dacă preferaţi, orice pahar gradat în ml.
ÎNAINTE DE PRIMA UTILIZARE
Îndepărtaţi toate materialele de ambalare.
Curăţaţi aparatul înainte de a îl folosi pentru prima dată (vezi CURĂŢARE ŞI ÎNGRIJIRE).
Poate exista puţin fum şi/sau miros la prima folosire. Resturile rămase de la procesul de fabricaţie sunt
arse pe suprafaţa aparatului.
FOLOSIREA
Scoateţi tava de coacere (2) din aparat, cu ambele mâini. Fixaţi cele două cârlige de frământare (mare şi
mic) (3) la axele antrenate (4) de pe fundul formei de coacere (2). Vă rugăm să vă asiguraţi că cârligele de
frământare (3) sunt bine blocate.
Turnaţi condimentele în forma de coacere (2) (vezi capitolul INGREDIENTE ŞI REŢETE). Este absolut
esenţial ca condimentele să fie în forma de coacere (2) înainte de a pune forma de coacere (2) în unitatea
automată de coacere. Altfel ele vor murdări aparatul sau vor deteriora barele de încălzire.
Goliţi condimentele în ordinea indicată mai sus în forma de coacere (2). Mai întâi puneţi lichidul, apoi făina.
Este bine să împrăştiaţi zahărul şi sarea pe marginea făinii. Faceţi un mic bazin în făină pentru drojdie. Vă
rugăm sa urmăriţi ca drojdia să nu vină în contact cu sarea sau cu lichidul.
Introduceţi forma de coacere (2) în unitate. Asiguraţi-vă că se blochează cu un sunet distinct. Închideţi
capacul (6).
Introduceţi ştecherul (1) într-o priză adecvată.
Este afişat programul STANDARD:
Durata de coacere: 3:30ore
FARBE (Culoare): Medie
GRÖSSE (Mărime): 2lb (1000g)
Selectarea altui program: ţineţi apăsat butonul AUSWAHL (selecţie) (15) până când pe afişajul LCD
(18) se aprinde numărul programului operaţiei dorite:
Selectaţi reglajele dorite folosind butoanele GRÖSSE (Mărime) (14) und şi FARBE (Coloare) (13) (vezi
secţiunea TABELE).
Acum puteţi regla funcţia ZEIT (Timp) (vezi Folosirea temporizatorului).
Apăsaţi butonul START/STOP (12). Unitatea începe acum să încălzească aluatul la temperatura
camerei.Apoi cârligele de frământat (3) încep să frământe aluatul.
În acest moment, programul ales porneşte. Timpul rămas pentru programul selectat este afişat pe ecranul
LCD (18). Unitatea automată de coacere a pâinii efectuează acum diverse operaţii. Frământarea,
procesarea şi coacerea depind de programul selectat.
În procesul de frământare, unitatea amestecă condimentele timp de câteva minute. Este normal pentru
unitate să vibreze şi să facă puţin zgomot în timpul procesului de frământare.
Apoi unitatea începe să frământe aluatul. În această perioadă, drojdia începe să fermenteze, iar fereastra
de observaţie (7) ar putea să se înceţoşeze puţin.
Dacă unitatea scoate puţin fum, ţineţi capacul (6) închis. Scoateţi ştecherul (1) din priză. În niciun caz nu
ştergeţi cu apă aluatul care se ridică. Fumul poate fi produs dacă aluatul se ridică peste marginea formei
(2) şi atinge rola de încălzire.
Pentru a obţine cel mai bun rezultat al coacerii, nu deschideţi, dacă este posibil, unitatea în timpul
funcţionării. Puteţi urmări procesul de coacere prin fereastra de observare (7).
După 1/3 din durată se aude un semnal, dacă folosiţi unul din aceste programe: STANDARD, KURZ
(Scurt), FRANZÖSISCH (Franţuzesc), VOLLKORN (Făină integrală), KUCHEN (chec), TEIG (aluat) şi
BROTMISCHUNG (amestec de pâine) (vezi secţiunea TABELE). În acest moment adăugaţi ingredientele
opţionale la pâine, cum ar fi miezul de nucă, etc. Deschideţi capacul (6) cu grijă, adăugaţi ingredientele
opţionale şi închideţi capacul (6). Aveţi grijă la aburul care se ridică!
După ce programul fixat s-a terminat, ecranul LCD (18) arată 0:00. Pâinea este complet coaptă.
Scoateţi ştecherul (1) din priză.
Deschideţi capacul (6). Scoateţi tava de coacere (2) din aparat, folosind mănuşi pentru cuptor.
Atenţie: Forma de coacere (2) este forate fierbinte! Din nou, aveţi grijă la aburul care se ridică!
Puneţi forma de coacere (2) pe o suprafaţă rezistentă la căldură, niciodată pe o masă sau pe o suprafaţă
de plastic.
•Lăsaţi forma de coacere (2) să se răcească circa 5 minute în unitate înainte de a scoate pâinea din formă.
După aceste 5 minute scoateţi forma (2) din unitate. Scuturaţi uşor pentru a desprinde pâinea.
Unitatea va ţine pâinea fierbinte timp de o oră dacă nu este scoasă după 5 minute.
Dacă cârligele de frământare (3) sunt încă prinse în pâine, le puteţi scoate folosind un obiect bont. Pentru
a nu deteriora acoperirea antiaderentă a cârligelor de frământare (3), folosiţi o unealtă din lemn sau
cârligele incluse în ambalaj.
După circa 30 minute de răcire, pâinea se poate deforma.
CUM SE FOLOSEŞTE TEMPORIZATORUL
Cea mai obişnuită utilizare a temporizatorului este pentru a face pâine peste noapte, pentru ca aceasta să
fie gata dimineaţa. După ce aţi selectat programul dorit, apăsaţi butonul ZEIT (Creştere timp) (16) sau
butonul ZEIT (descreştere timp) (17) de pe panoul de comandă iar imaginea de pe ecran va creşte sau
descreşte cu câte 10 minute. În acest fel puteţi fixa programul după necesităţile dvs. Cel mai important
lucru care trebuie ţinut minte este că durata de timp afişată este cea de la apăsarea butonului
START/STOP (12) până când pâinea va fi gata. De exemplu: După selectarea programului necesar, ţineţi
apăsat butonul ZEIT (Creştere timp) (16) butonul ZEIT (Descreştere timp) (17) până când ecranul
afişează 5:00. Apăsaţi apoi START/STOP (12). Vor fi 5 ore până când pâinea va fi gata. Dacă apăsaţi
butonul ZEIT (Creştere timp) (16) – până când ecranul arată 8:10, atunci pâinea va fi gata în 8 ore şi 10
minute. Puteţi apăsa şi menţine butoanele ZEIT (Timp) (stânga/dreapta) pentru a ajunge rapid la reglarea
dorită. Puteţi fixa maxim 13 ore.
NOTE: După ce aţi apăsat START/STOP (12) nu mai puteţi modifica timpul. Dacă doriţi să aduceţi
225 226
R
R
O
O
R
R
O
O
temporizatorul la zero, apăsaţi butonul START/STOP (12) timp de 3 secunde şi maşina va reveni la zero,
după care veţi putea fixa din nou programul şi timpul în mod corespunzător. Notă: Nu faceţi aceasta dacă
procesul a trecut de prima frământare. Nu folosiţi ingrediente perisabile cum ar fi lapte sau ouă când
folosiţi temporizatorul de întârziere, deoarece acestea se strică stând în tava de pâine (2). Nu puteţi reduce
timpul de întârziere la mai puţin decât timpul de preparare.
CURĂŢARE ŞI ÎNTREŢINERE
În plus faţă de aceasta, trebuie să respectaţi instrucţiunile de siguranţă.
Lăsaţi aparatul să se răcească complet înainte de a începe să-l curăţaţi.
Dacă este necesar, scoateţi forma de coacere (2) din unitate şi îndepărtaţi cârligele de frământare (3) din
axele antrenate (4). Forma de coacere (2) şi cârligele de frământare (3) au o acoperire antiaderentă.
Aceasta uşurează curăţarea. Forma de coacere (2) şi cârligele de frământare (3) trebuie curăţate cu o
soluţie de curăţare delicată şi cu apă caldă.
Nu folosiţi niciodată agenţi de curăţare abrazivi, mijloace auxiliare de curăţare sau bureţi care zgârie. Dacă
cârligele de frământare (3) sunt acoperite cu coajă sau sunt greu de scos din axele antrenate (4), umpleţi
forma de coacere cu apă fierbinte. După aprox. 30 minute încercaţi din nou. Uscaţi bine componentele
înainte de a le pune înapoi în unitate.
Forma de coacere (2) şi cârligele de frământare (3) nu trebuie spălate la maşina de spălat vase.
Nu scufundaţi forma de coacere în apă. Acest lucru poate deteriora protecţia de pe fundul formei.
ştergeţi compartimentul de coacere şi containerul cu o cârpă umedă şi lăsaţi-le să se usuce complet.
ÎNTREBĂRI FRECVENTE
Î: Motorul nu merge când apăs START/STOP.
R: Nici nu trebuie. Toate programele încep cu o etapă de preîncălzire care asigură faptul că toate
ingredientele sunt la temperatura corectă înainte de a începe procesul.
Î: Maşina dă un semnal în timpul procesului.
R: Acesta este semnalul pentru adăugarea ingredientelor opţionale ca fructe sau miez de nucă. Unele
reţete necesită ingrediente suplimentare. Vezi reţeta corespunzătoare pentru mai multe informaţii.
Î: Am încercat să fa o altă pâine imediat după prima, dar procesul nu a pornit.
R: Maşina trebuie lăsată să se răcească complet înainte de a putea fi făcută o altă pâine.
PROBLEME
Pâini scăzute: În mod specific, ceea ce se întâmplă este faptul că aluatul creşte foarte bine apoi scade
exact când porneşte procesul de coacere. În cele mai multe cazuri, aceasta este cauzată de aluatul care
nu este destul de tare. În timp ce drojdia încă produce gaze, un aluat moale îşi va menţine o formă bună,
dar o dată ce drojdia este distrusă de procesul de coacere, pâinea poate să scadă sub propria ei greutate.
Amestecul este prea moale producând aluat moale.
Prea multă apă/făină insuficientă. Aceasta va face aluatul apos. Aluatul trebuie să fie moale dar ferm.
Unele tipuri ar putea avea nevoie de ceva reglări la ingrediente. Anumite tipuri de făină absorb mai
puţină apă decât altele. În acest caz adăugaţi încă 50 g de făină pentru a face aluatul mai consistent.
Bulele de gaz produse de drojdie ies afară! Aluatul fără gluten este ca apa fără săpun; nu puteţi face
baloane.
Tipurile de făină albă pe care le folosiţi probabil că nu au suficient gluten pentru a face un aluat bun.
Drojdia este distrusă sau a terminat de fermentat.
Dacă folosiţi apă caldă, drojdia ar putea să termine de fermentat înainte ca procesul de creştere să fie
gata. Apa de la robinet este de obicei bună. Aveţi grijă ca drojdia să nu vină în contact cu apa înainte
de începerea procesului de amestecare. Acest lucru este important în special când folosiţi
temporizatorul.
Verificaţi data expirării de pe pacheţelul de drojdie. Dacă este gata să expire, ar fi mai bine să
cumpăraţi alta.
Evitaţi să folosiţi drojdie din pachete deja deschise. Folosiţi un pacheţel nou de fiecare dată.
Pâinea nu creşte! Multe din motivele pentru care pâinea nu creşte sunt date mai sus. Dar mai întâi, lăsaţi-
ne să le eliminăm pe cele evidente:
Făina integrală şi pâinea neagră rareori cresc ca pâinea albă.
Aţi pus drojdia, nu-i aşa? Este uşor de uitat.
O greşeală obişnuită este înlocuirea linguriţei cu lingura la pus sarea. Drojdia nu va lucra bine dacă
puneţi prea multă sare.
Atât făina cât şi drojdia trebuie să fie în stare bună.
Amestecul ar putea să fie prea uscat. Adăugaţi o lingură de apă la amestec dacă este necesar. Dacă
simţiţi că ar trebui crescută cantitatea de drojdie, puneţi încă 1 linguriţă, dar nu mai mult.
Aluatul a crescut prea mult şi s-a lipit de capac!
De obicei cauzată de prea multă drojdie, prea multă apă sau făină, sau s-a uitat să se adauge sare.
Sare ţine drojdia sub control – fără ea drojdia poate duce la creşterea prea tare a pâinii.
DATE TEHNICE
Alimentare : 230V~ 50Hz
Consum de putere : 800 Watt
GARANŢIE ŞI SERVICE
Înainte de livrare, produsele noastre sunt supuse unui sever control de calitate. Dacă totuşi se întâmplă sa
apară defecţiuni de fabricaţie sau datorate transportului, va rugări să vă adresaţi service-tulii elta (Tel.: +40-21-
3199969). În afară de pretenţiile legale in termenul de garanţie, clientul poate beneficia de următoarea
garanţie, in alegere: Pentru aparatul cumpărat asiguram (conform certificatului de garanţie alăturat) o garanţie
de 24 de luni, începând din ziua cumpărării. În acest interval înlăturam gratuit prin reparaţie sau prin înlocuire
orice deficientă, care se datoreazăunor defecte de fabricaţie sau de material de pot fi dovedite. Defecţie
apărute ca urmare a unor manipulări necorespunzătoare sau ca urmare a unor intervenţii sau reparaţii efectuale
de terţi sau prin montarea unor alte piese, nu fac obiectul acestei garanţii.
0801/BA123
elta GmbH
Carl-Zeiss-Str. 8
63322 Rödermark
227 228
R
R
O
O
R
R
O
O
229 230
R
R
O
O
R
R
O
O
Num
ă
rul programului 1 2 3 4
Numele programului STANDARD SCURT FRANŢUZESC RAPID
2.5 lb /
1,250g
1:58
3:30 3:40 3:50 1:52
Pre-înc
ă
lzire: 20 min 5 min 22 min 3 min
Amestecare: 3 min 3 min 3 min 3 min
Fr
ă
mântare 1
2 min 2 min 2 min 2 min
Fr
ă
mântare 2: Înc
ă
lzire
la 25oC
20
semnal
la 1:33
5 min
Deschidere 1
Înc
ă
lzire la/de la 25’C
45 min - 45 min -
Deschidere 2 19 min 7 min 26 min 7 min
Deschidere 3 46 min 26 min 51 min 27 min
Coacere 62 min 55 min 65 min 65 min
P
ă
strare cald
ă
60 min 60 min 60 min -
Programare
temporizator
- 13 Std.
ANEXĂ - TABEL PENTRU DURATE ALE FAZELOR DE COACERE
2.0 lb /
1,000 g
17 min
13 min
semnal la
2:57 (2lb)
3:04 (2,5lb)
21 min
semnal la
3:12
55 min
13 Std.
-
40 min
5 6 7 8 9
10
F
Ă
IN
Ă
INTEGRAL
Ă
CHEC
ALUAT
COACERE
AMESTEC DE PÂINE
2.0 lb /
1,000 g
2.5 lb /
1,250g
2.0 lb /
1,000 g
1:50 1:00 1:20
2.0 lb /
1,000 g
2.5 lb /
1,250 g
3:30 3:40 2:00
3:203:09
37 min
22 min - 15 min
11 min
22 min
3 min 3,5 min 3 min
-
Înc
ă
lzire 45
min
3 min
2 min 20 min
semnal pentru fructe 1:49
2 min - Pauz
ă
:
20 min
2 min
13 min - 16 min
semnal
pentru
fructe
1:12
- Sfâr
ş
it
13 min
semnal pentru fructe 2:45
45 min - - -
45 min
19 min - 45 min -
19 min
36 min - 22 min -
40 min
55 min
80 min
plus 60 min pauz
ă
- 60 min
56 min
60 min - - 60 min
60 min
13 Std. - 13 Std. 13 Std.
13 Std.
62 min
MARMELAD
Ă
231 232
R
R
O
O
R
R
O
O
REŢETE
Pâine albă
Mărimea pâinii 1000 g (2 lb) 1250 g (2,5 lb)
Apă 350 ml 500 ml
Sare 1 linguriţă 1,5 linguriţă
Zahăr 1 linguriţă 1,5 linguriţă
Făină dură grişată 150 g 200 g
Făină pentru pâine 350 g 500 g
Drojdie 3/4 pachet 1 pachet
Program: STANDARD sau KURZ (Scurt) (pentru coacere rapidă)
Pâine albă franţuzească
Mărimea pâinii 1000 g (2 lb) 1250 g (2,5 lb)
Apă 375 ml 550 ml
Sare 1 linguriţă 1,5 linguriţe
Făină pentru pâine 525 g 700 g
Făină dură grişată 75 g 100 g
Zahăr 1 linguriţă 1,5 linguriţe
Drojdie uscată 3/4 pachet 1 pachet
Program: FRANŢUZESC sau KURZ (Scurt) (pentru coacere rapidă)
Pâine cu nuci şi stafide
Sfat: Adăugaţi nucile şi stafidele după ce auziţi semnalul sonor
Mărimea pâinii 1000 g (2 lb) 1250 g (2,5 lb)
Apă sau lapte 275 ml 350 ml
Margarină sau unt 30 g 40 g
Sare 1/2 linguriţă 3/4 linguriţă
Zahăr 1 lingură 2 linguri
Făină pentru pâine 500 g 650 g
Drojdie uscată 3/4 packet 1 packet
Stafide 50 g 50 g
Miez de nucă dat
prin răzătoare 40 g 60 g
Program: STANDARD
Pâine cu mac
Înainte de ultima fermentaţie, deschideţi pentru scurt timp capacul, puneţi apă pe aluat şi apoi împrăştiaţi macul. Apăsaţi
macul uşor cu mâna.
Mărimea pâinii 1000 g (2 lb) 1250 g (2,5 lb)
Apă 375 ml 570 ml
Făină pentru pâine 500 g 670 g
Mălai grişat 75 g 130 g
Zahăr 1 linguriţă 1,5 linguriţă
Sare 1 linguriţă 1,5 linguriţe
Mac măcinat 50 g 75 g
Nucşoară dată prin răzătoare1 vârf de cuţit 2 vârf de cuţit
Unt 15 g 20 g
Parmezan ras 1 lingură 1,5 linguri
Drojdie uscată 3/4 pachet 1 pachet
Program: KURZ (Scurt)
Pâine cu zer
Mărimea pâinii 1000 g (2 lb) 1250 g (2,5 lb)
Zer 375 ml 550 ml
Sare 1 linguriţă 1,5 linguriţe
Zahăr 1 linguriţă 1,5 linguriţe
Făină pentru pâine 500 g 760 g
Drojdie uscată 3/4 pachet 1 pachet
Program: FRANZÖSISCH (FRANŢUZEASCĂ)
Pâine integrală
Mărimea pâinii 1000 g (2 lb) 1250 g (2,5 lb)
Apă 350 ml 500 ml
Margarină sau unt 25 g 35 g
Sare 1 linguriţă 1,5 linguriţe
Zahăr 1 linguriţă 1,5 linguriţe
Făină pentru pâine 270 g 380 g
Făină integrală 270 g 380 g
Drojdie uscată 3/4 pachet 1 pachet
Program: STANDARD
Pâine cu granulaţie mare
Mărimea pâinii 1000 g (2 lb) 1250 g (2,5 lb)
Apă 300 ml 450 ml
Sare 1 linguriţă 1,5 linguriţe
Aluat uscat cu făină 25 g 40 g
Făină pentru pâine 500 g 670 g
Zahăr 1 linguriţă 1,5 linguriţe
Drojdie uscată 3/4 pachet 1 pachet
Program: FRANZÖSISCH (FRANŢUZEASCĂ)
Sfat: Aluatul uscat îmbunătăţeşte aspectul, prospeţimea şi gustul aluatului. El este mai moale decât aluatul de secară.
Pâine cu aluat uscat
Mărimea pâinii 1000 g (2 lb) 1250 g (2,5 lb)
Aluat uscat 1/2 pachet 3/4 pachet
Apă 350 ml 450 ml
Condimente pentru pâine 1/2 linguriţă 1 linguriţă
Sare 1 linguriţă 1,5 linguriţe
Făină de secară 250 g 340 g
Făină pentru pâine 250 g 340 g
Drojdie uscată 1 pachet 1,5 pachete
Program: STANDARD
Aluatul uscat este concentrat şi este disponibil în pachete de 15 g.
Pâine albă Graham
Mărimea pâinii 1000 g (2 lb) 1250 g (2,5 lb)
Apă 350 ml 550 ml
Sare 1 linguriţă 1 linguriţă
Unt sau margarină 25 g 30 g
Miere 1 linguriţă 1,5 linguriţe
Oţet 3/4 linguriţă 1 linguriţă
Făină integrală 500 g 700 g
Drojdie uscată 1 pachet 1,5 pachet
Program: VOLLKORN (Făină integrală)
Pâine neagră cu granulaţie mare
Sfat: Condimentele pot fi adăugate întregi sau sfărâmate. Înainte de ultima fermentaţie, deschideţi pentru scurt timp
capacul, umeziţi aluatul cu apă şi adăugaţi ovăz sau mei. Apăsaţi uşor cu mâna.
Mărimea pâinii 1000 g (2 lb) 1250 g (2,5 lb)
Apă 350 ml 450 ml
Făină de secară 170 g 220 g
Făină integrală 170 g 220 g
Făină de secară albă 170 g 220 g
Melasă de sfeclă 1 linguriţă 1,5 linguriţe
Cuişoare 1/4 linguriţă 1,5 linguriţe
Coriandru 1/4 linguriţă 1,5 linguriţe
Nucşoară dată prin răzătoare1 vârfuri de cuţit 2 vârfuri de cuţit
Aluat uscat 1/2 pachet 3/4 pachet
Drojdie uscată 3/4 pachet 1 pachet
Program: STANDARD
Pâine de secară
Mărimea pâinii 1000 g (2 lb) 1250 g (2,5 lb)
Apă 350 ml 450 ml
Aluat uscat 1/2 pachet 3/4 pachet
Sare 1 linguriţă 1,5 linguriţe
Malţ de secară 10 g 15 g
Făină de secară 300 g 400 g
Făină pentru pâine 200 g 260 g
Drojdie 1 pachet 1,5 pachet
Program: VOLLKORN (Făină integrală)
233
234
R
R
O
O
R
R
O
O
Pâine cu mere şi nucă
Ouă 2
Lapte 40 ml
Ulei 4 linguri
Zahăr 1 cană
Mere curăţate şi rase 2 căni
Nuci tăiate 1 cană
Făina 380 g
Bicarbonat de sodiu 1 linguriţă
Praf de copt 1 linguriţă
Sare 1/2 linguriţă
Nucşoară 1/2 linguriţă
Scorţişoară 1/2 linguriţă
Program: SCHNELL (Rapid)
PÂINE INTEGRALĂ
Pâine Seven grain
Mărimea pâinii 1000 g (2 lb) 1250 g (2,5 lb)
Apă 500 ml 700 ml
Margarină sau unt 30 g 50 g
Sare 1,5 linguriţe 2 linguriţe
Zahăr 1,5 linguriţe 2 linguriţe
Oţet 1,5 linguriţe 2 linguriţe
Făină integrală 550 g 750 g
Drojdie uscată 200 g 300 g
Program 3/4 pachet 1 pachet
Program: VOLLKORN (Făină integrală)
Pâine de secară albă (făină germană)
Sfat: Deschideţi pentru scurt timp capacul aparatului înainte de ultima fermentaţie. Umeziţi pâinea sărată cu apă fierbinte,
împrăştiaţi făina de secară albă sau fulgii de ovăz şi presaţi chimenul uşor cu mâna.
Mărimea pâinii 1000 g (2 lb) 1250 g (2,5 lb)
Zer 400 ml 500 ml
Făină integrală de secară albă230 g 280 g
Făină integrală de secară 180 g 230 g
Secară albă măcinată grosier 180 g 180 g
Seminţe de floarea soarelui 75 g 100 g
Sare 1 linguriţă 1,5 linguriţe
Zahăr 1 linguriţă 1,5 linguriţe
Aluat uscat 3/4 pachet 1 pachet
Drojdie uscată 3/4 pachet 1 pachet
Program: STANDARD
Pâine cu seminţe de floarea soarelui
Sfat: Adăugaţi seminţele de floarea soarelui după primul semnal sonor. Puteţi folosi şi seminţe de dovleac. Dacă seminţele
sunt puţin prăjite, gustul este mai acru.
Mărimea pâinii 1000 g (2 lb) 1250 g (2,5 lb)
Apă 375 ml 550 ml
Unt 30 g 40 g
Făină pentru pâine 525 g 700 g
Sare 1 linguriţă 1,5 linguriţe
Zahăr 1 linguriţă 1,5 linguriţe
Seminţe de floarea soarelui 35 g 50 g
Drojdie uscată 3/4 pachet 1 pachet
Program: STANDARD
Pâine cu smochine şi nucă
Sfat: Dacă nucile sunt folosite cu coaja seminţelor încă moale, pâinea are un gust puţin mai amărui, dar foarte gustos şi
merge foarte bine cu vin nou.
Mărimea pâinii 1000 g (2 lb) 1250 g (2,5 lb)
Apă 350 ml 550 ml
Făină pentru pâine 260 g 320 g
Făină de secară 400 g 450 g
Sare 1 linguriţă 1,5 linguriţe
Smochine uscate
tăiate mărunt 50 g 60 g
Nuci tăiate 50 g 60 g
Miere 1,5 linguriţe 2 linguriţe
Drojdie uscată 3/4 pachet 1 pachet
Program: STANDARD
Pâine franţuzească cu ierburi
Sfat: Cantitatea de căţei de usturoi poate fi mărită de patru ori dacă sunt tăiaţi fâşii şi apoi fierţi în unt până când încep
se coloreze maro. Când se răcesc se adaugă celorlalte ingrediente. Atunci gustul este mai bun. Puteţi folosi sare cu ierburi
în loc de sare.
Mărimea pâinii 1000 g (2 lb) 1250 g (2,5 lb)
Apă 350 ml 480 ml
Făină pentru pâine 525 g 700 g
Făină dură de grâu 75 g 100 g
Zahăr 1 linguriţă 1,5 linguriţe
Sare 1 linguriţă 1,5 linguriţe
Pătrunjel tăiat,
mărar şi creson 1,5 linguri 2 linguri
Căţei de usturoi pisaţi 2 bucăţi 3 bucăţi
Unt 15 g 20 g
Drojdie uscată 1 pachet 1,5 pachet
Program: KURZ (Scurt)
235
236
R
R
O
O
R
R
O
O
Pâine de porumb
Acest aluat este foarte potrivit pentru checuri. Folosiţi programele SCHNELL (Rapid) sau TEIG (Aluat) pentru a face
checuri. Coaceţi în cuptor.
Mărimea pâinii 1000 g (2 lb) 1250 g (2,5 lb)
Apă 300 ml 400 ml
Unt 25 g 30 g
Făină pentru pâine 540 g 700 g
Griş 60 g 80 g
Mere acre tăiate
cu coajă 1 1
Drojdie uscată 3/4 pachet 1 pachet
Program: STANDARD
Pâine de dovleac
Mărimea pâinii 1000 g (2 lb) 1250 g (2,5 lb)
Piure de dovleac 300 ml 400 ml
Făină pentru pâine 500 g 650 g
Sare 1 linguriţă 1,5 linguriţe
Zahăr 1 linguriţă 1,5 linguriţe
Unt 25 g 30 g
Seminţe de dovleac 50 g 100 g
Drojdie uscată 3/4 pachet 1 pachet
Program: STANDARD
* Faceţi piureul de dovleac din dovleaci dulci şi acri marinaţi. Folosiţi cantitatea indicată.
Pâine anşoa
Sfat: În loc de mere, puteţi folosi o cantitate egală de castraveţi cornişon tăiaţi mărunt. Pâinea este foarte gustoasă când
este servită cu unt cu ierburi. Este o surpriză specială la fiecare bufet cu pâine.
Mărimea pâinii 1000 g (2 lb) 1250 g (2,5 lb)
Apă 325 ml 440 ml
Făină integrală 500 g 700 g
Făină integrală 75 g 100 g
Castraveţi cornişon
tăiaţi mărunt 8 11
Mere roşii cu coajă, fără
miez şi tăiate felii 1 1,5
Ulei de măsline 1,5 linguri 2 linguri
Drojdie uscată 1 pachet 1,5 pachete
Program: KURZ
REŢETE DE PÂINE CU AMESTECURI
În afara cazului în care este indicat altceva de către producător, folosiţi programul EXPRESS când coaceţi amestecuri.
PREPARAREA ALUATULUI
Aluatul poate fi pregătit prin folosirea programului TEIG (ALUAT) în maşina de copt pâine. Apoi puteţi continua lucrul cu
aluatul şi să îl prăjiţi în cuptor.
Adăugaţi condimentele în timpul fazei a doua de frământare, când semnalul se opreşte. Nu există diferenţe între fazele de
coacere în programul aluat. Noi indicăm cantităţile care pot fi pregătite.
Baghetă franţuzească
Mărimea aluatului NORMALĂ MARE
Apă 375 ml 550 ml
Aluat uscat 25 g 50 g
Sare 1 linguriţă 1/2 linguriţă
Zahăr 1 linguriţă 1/2 linguriţă
Făină pentru pâine 552 g 700 g
Făină dură de grâu 75 g 100 g
Drojdie uscată 3/4 pachet 1 pachet
Program: TEIG (ALUAT)
Când aluatul este gata, împărţiţi-l în 2-4 părţi şi formaţi fâşii lungi. Lăsaţi-le să stea 30-40 minute. Faceţi o serie de tăieturi
oblice pe suprafaţă şi coaceţi pâinea în cuptor.
Prăjituri pentru cafea
Mărimea aluatului NORMALĂ MARE
Lapte 170 ml 225 ml
Sare 1/4 linguriţă 1/2 linguriţă
Gălbenuş de ou 1 1
Unt sau margarină 10 20 g
Făină pentru pâine 350 g 450 g
Zahăr 35 g 50 g
Drojdie uscată 1/2 pachet 3/4 pachet
Program: TEIG (ALUAT)
Scoateţi aluatul din vas şi frământaţi-l.
Faceţi o formă rotundă sau unghiulară şi adăugaţi umpluturile date mai jos:
Unt topit 2 linguri 3 linguri
Zahăr 75 g 100 g
Scorţişoară măcinată 1 linguriţă 1,5 linguriţe
Nucşoară dată prin răzătoare 60 g 90 g
Glazuraţi cât de mult doriţi
Împrăştiaţi untul pe aluat.
Amestecaţi zahărul, scorţişoara şi nucile într-un vas şi împrăştiaţi-le peste unt.
Lăsaţi aluatul să stea într-un loc cald 30 minute şi apoi coaceţi-l.
Covrigi uscaţi
Mărimea aluatului NORMALĂ MARE
Apă 200 ml 300 ml
Sare 1/4 linguriţă 1/2 linguriţă
Făină pentru pâine 360 g 540 g
Zahăr 1/2 linguriţă 3/4 linguriţă
Drojdie uscată 1/2 pachet 3/4 pachet
1 ou bătut uşor
Sare cu granulaţie mare pentru împrăştiere.
Puneţi toate condimentele în afară de ou şi sare în vas.
Program: TEIG (ALUAT)
Când auziţi semnalul sonor şi indicatorul arată 0:00, apăsaţi butonul START/STOP.
Preîncălziţi cuptorul la 230°C.
Împărţiţi aluatul în bucăţi şi faceţi din fiecare un cilindru lung şi subţire.
Formaţi covrigii şi puneţi-i pe o hârtie de copt unsă cu grăsime. Apoi ungeţi-i cu oul bătut şi împrăştiaţi sare peste ei.
Coaceţi covrigii la 200°C timp de 12 -15 minute în cuptorul preîncălzit.
237
238
R
R
O
O
R
R
O
O
Brioşe
Adaosuri pentru 9 bucăţi 12 bucăţi
Ouă 1 2
Umpleţi cu apă sau lapte
până la 225 ml 300 ml
Unt sau margarină 55 g 75 g
Sare 1/2 linguriţă 3/4 linguriţă
Zahăr 40 g 50 g
Făină pentru pâine 400 g 540 g
Drojdie uscată 3/4 pachet 1 pachet
Program TEIG (ALUAT)
Scoateţi aluatul din vas, frământaţi-l şi tăiaţi-l.
Faceţi câte o bilă mare şi una mică din fiecare parte.
Puneţi bilele mari în forme de brioşe unse cu grăsime. Puneţi bilele mici pe ele.
Lăsaţi-le să fermenteze până se dublează volumul.
Amestecaţi un ou cu puţin zahăr şi ungeţi brioşele şi apoi coaceţi-le.
Rulouri din drojdie
Rulouri 9 bucăţi 12 bucăţi
Lapte 100 ml 200 ml
Sare 3/4 linguriţă 1 linguriţă
Apă 30 ml 45 ml
Unt 30 g 45 g
Ou întreg 1 1+1 gălbenuş
Făină pentru pâine 350 g 450 g
Zahăr 1,5 linguri 2 linguri
Drojdie uscată 1/2 pachet 3/4 pachet
Program TEIG/PIZZA (ALUAT/PIZZA)
Prelucraţi aluatul în ce formă doriţi sau aşa cum este dat mai jos pentru rulourile de scorţişoară:
Umplutura
Unt topit/
Margarină 50 g 100 g
Zahăr 50 g 100 g
Scorţişoară măcinată 1/2 linguriţă 3/4 linguriţă
Glazuraţi cum doriţi
Scoateţi aluatul din vas şi frământaţi-l complet şi bine.
Rulaţi-l într-un dreptunghi pe o suprafaţă de lucru acoperită cu făină şi împrăştiaţi crema de unt pe aluat. Amestecaţi zahărul
şi scorţişoara şi împrăştiaţi-le peste unt.
Rulaţi, începând cu partea mai lată.
Îndoiţi marginile bine înăuntru.
Tăiaţi ruloul în piese separate şi puneţi-le pe o placă de copt în aşa fel încât să nu se atingă între ele.
Lăsaţi-le să stea 40 minute.
Coaceţi 20-25 minute la 190°C în cuptorul preîncălzit.
Glazuraţi-le cât sunt încă fierbinţi.
MARMELADĂ
Este uşor de făcut marmeladă cu maşina de copt pâine.
Spălaţi fructe proaspete şi coapte. Curăţaţi de coajă merele, perele, piersicile şi alte fructe cu coajă tare.
Folosiţi întotdeauna exact cantităţile menţionate, ele fiind potrivite special pentru programul marmeladă.
Altfel marmelada poate fierbe prea devreme sau poate fi coaptă excesiv.
Cântăriţi fructele şi tăiaţi-le în bucăţi mici (max. 1 cm).
Adăugaţi zahăr cu gelatină 2:1 în cantitatea indicată.
Nu puneţi niciodată zahăr normal sau zahăr cu gelatină 1:1, deoarece marmelada nu va fi suficient de groasă.
Amestecaţi fructele cu zahărul şi porniţi programul.
Programul merge complet automat. Semnalul sonor se opreşte după 1 oră şi 20 minute şi marmelada poate fi pusă în
borcane. Închideţi borcanele etanş.
Gem de căpşuni
Căpşuni proaspăt spălate şi curăţate,
tăiate mărunt sau piure 900 g
Zahăr cu gelatină 2:1 500 g
Suc de lămâie 1 lingură
Amestecaţi toate ingredientele în vas, folosind un răzuitor din plastic.
Selectaţi şi porniţi programul MARMELADE (Marmeladă).
Îndepărtaţi zahărul rămas din vas folosind un răzuitor.
Când semnalul, sonor se termină scoateţi vasul din maşină folosind mănuşi.
Puneţi marmelada în borcane de sticlă şi închideţi-le ermetic.
Marmeladă de afine
Afine dezgheţate după ce au fost congelate 950 g
Zahăr cu gelatină 2:1 500 g
Suc de lămâie
Amestecaţi toate ingredientele în vas, folosind un răzuitor din plastic.
Selectaţi şi porniţi programul MARMELADE (Marmeladă).
Îndepărtaţi zahărul rămas din vas folosind un răzuitor.
Când semnalul, sonor se termină scoateţi vasul din maşină folosind mănuşi.
Puneţi marmelada în borcane de sticlă şi închideţi-le ermetic.
Marmeladă de portocale
Portocale cojite şi tăiate subţire 900 g
Lămâi cojite şi tăiate subţire 100 g
Zahăr cu gelatină 2:1 500 g
Curăţaţi de coajă portocalele şi lămâile şi tăiaţi-le bucăţi.
Adăugaţi zahăr şi amestecaţi toate ingredientele în vas, folosind un răzuitor din plastic.
Selectaţi şi porniţi programul MARMELADE (Marmeladă).
Îndepărtaţi zahărul rămas din vas folosind un răzuitor.
Când semnalul, sonor se termină scoateţi vasul din maşină folosind mănuşi.
Puneţi marmelada în borcane de sticlă şi închideţi-le ermetic.
239
240
R
R
O
O
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80
  • Page 81 81
  • Page 82 82
  • Page 83 83
  • Page 84 84
  • Page 85 85
  • Page 86 86
  • Page 87 87
  • Page 88 88
  • Page 89 89
  • Page 90 90
  • Page 91 91
  • Page 92 92
  • Page 93 93
  • Page 94 94
  • Page 95 95
  • Page 96 96
  • Page 97 97
  • Page 98 98
  • Page 99 99
  • Page 100 100
  • Page 101 101
  • Page 102 102
  • Page 103 103
  • Page 104 104
  • Page 105 105
  • Page 106 106
  • Page 107 107
  • Page 108 108
  • Page 109 109
  • Page 110 110
  • Page 111 111
  • Page 112 112
  • Page 113 113
  • Page 114 114
  • Page 115 115
  • Page 116 116
  • Page 117 117
  • Page 118 118
  • Page 119 119
  • Page 120 120
  • Page 121 121
  • Page 122 122
  • Page 123 123
  • Page 124 124
  • Page 125 125
  • Page 126 126
  • Page 127 127
  • Page 128 128
  • Page 129 129
  • Page 130 130
  • Page 131 131
  • Page 132 132
  • Page 133 133
  • Page 134 134
  • Page 135 135
  • Page 136 136
  • Page 137 137
  • Page 138 138
  • Page 139 139
  • Page 140 140
  • Page 141 141

Elta Cool Touch Manualul proprietarului

Categorie
Mașini pentru fabricarea pâinii
Tip
Manualul proprietarului