169
*Disponibil numai la anumite modele. Vă rugăm să verificaţi în GHIDUL DE PORNIRE RAPIDĂ dacă această funcţie este disponibilă la modelul dvs.
FRUCTE ŞI LEGUME
ALIMENTE PERIOADĂ DE
PĂSTRARE
(luni)
Fructe
Mere 12
Caise 8
Mure 8 – 12
Coacăze negre / Coacăze roşii 8 – 12
Cireşe 10
Piersici 10
Pere 8 – 12
Prune 10
Zmeură 8 – 12
Căpşuni 10
Rubarbă 10
Sucuri din fructe
(portocale, lămâi, grepfrut)
4 – 6
Legume 8 – 10
Sparanghel 6 – 8
Busuioc 12
Fasole 8 – 10
Anghinare 8 – 10
Broccoli 8 – 10
Varză de Bruxelles 8 – 10
Conopidă 10 – 12
Morcovi 6 – 8
Ţelină 8
Ciuperci (şampinioni) 6 – 8
Pătrunjel 10 – 12
Ardei 12
Mazăre 12
Fasole verde 12
Spanac 8 – 10
Roşii 8 – 10
Dovlecei
Vă recomandăm să etichetaţi şi să specificaţi data ambalării
pentru preparatele congelate. Adăugarea unei etichete vă
va permite să identificaţi mai uşor alimentele şi să le folosiţi
înainte ca acestea să-şi piardă din calităţi. Nu recongelaţi
alimentele odată ce au fost dezgheţate.
4.2. SUGESTII PENTRU CONGELAREA ŞI PĂSTRAREA
ALIMENTELOR PROASPETE
• Înainte de a congela alimentele proaspete, ambalaţi-le
în: folie de aluminiu, folie transparentă, ambalaje
impermeabile din plastic, recipiente din polietilenă cu
capace sau recipiente adecvate pentru congelarea
alimentelor proaspete.
• Alimentele trebuie să fie proaspete, coapte şi de foarte
bună calitate, astfel încât să-şi păstreze calităţile şi după
congelare.
• Legumele şi fructele proaspete trebuie să fie congelate,
de preferat, imediat după ce au fost culese, pentru a-şi
păstra valoarea nutritivă completă, consistenţa, culoarea
şi gustul iniţial.
Unele tipuri de carne, mai ales vânatul, trebuie să fie
fezandate înainte de a fi congelate.
Notă:
• Lăsaţi întotdeauna alimentele fierbinţi să se răcească
înainte de a le introduce în congelator.
• Consumaţi imediat alimentele decongelate sau parţial
decongelate. Nu le congelaţi din nou decât dacă au fost
gătite după ce s-au dezgheţat. După ce au fost gătite,
alimentele dezgheţate pot fi congelate din nou.
• Nu congelaţi sticle pline cu lichid.
4.3. UTILIZAREA ACUMULATORILOR DE FRIG*
Acumulatorii de frig ajută la păstrarea în stare congelată
a alimentelor în cazul unei întreruperi a curentului. Pentru
rezultate optime, aşezaţi acumulatorii deasupra alimentelor
depozitate, în partea de sus a compartimentului.
4.4. ALIMENTE CONGELATE: SUGESTII PENTRU
CUMPĂRARE
La cumpărarea produselor alimentare congelate:
• Asiguraţi-vă că ambalajul nu este deteriorat (alimentele
congelate din interiorul ambalajelor deteriorate pot fi
degradate). Dacă ambalajul este umflat sau prezintă
urme de umezeală, e posibil să nu fi fost păstrat în condiţii
optime, iar procesul de dezgheţare să fi început deja.
• În timpul cumpărăturilor, lăsaţi alimentele congelate la
sfârşit şi apoi transportaţi-le într-o plasă termoizolantă.
• Când ajungeţi acasă, introduceţi imediat alimentele
congelate în congelator.
• Dacă alimentele s-au dezgheţat, chiar şi parţial, nu le
congelaţi din nou. Consumaţi-le în decursul a 24 de ore.
• Evitaţi sau reduceţi la minimum variaţiile de temperatură.
Respectaţi data de expirare indicată pe ambalaj.
• Urmaţi întotdeauna instrucţiunile de păstrare
inscripţionate pe ambalaj.