9
UTLIZAREA CUPTORULUI CU
CONVECŢIE FORŢATĂ
Cuptorul cu ventilator
Aerul din cuptor este încălzit de elementul din
jurul ventilatorului situat după panoul spate.
Ventilatorul pune în mişcare aerul fierbinte
pentru a menţine o temperatură uniformă în
interiorul cuptorului.
Avantajele gătirii prin această funcţie sunt:
Preîncălzire mai rapidă
Având în vedere că la cuptorul cu ventilator
temperatura creşte repede, de obicei nu este
nevoie de preîncălzirea acestuia cu toate că s-ar
putea să vi se pară că mai trebuie să prelungiţi
gătitul cu 5-7 min.
Pentru reţete care impun temperaturi mai mari
cele mai bune rezultate se obţin dacă cuptorul
se preîncălzeşte, de ex. pentru pâine, fursecuri,
sufleuri, etc.
Temperaturi mai mici
În general gătitul în cuptor cu ventilator cere
temperaturi mai mici decât gătitul convenţional.
Nu uitaţi să reduceţi temperatura cu aprox.
20-25°C pentru reţetele dvs preparate în
cuptorul convenţional.
Încălzire uniformă pentru copt
Pe toate gradenele temperatura în cuptorul cu
ventilator este uniformă. Aceasta înseamnă că
în acelaşi timp se pot pregăti în cuptor mai multe
feluri de mâncare.Totuşi pe gradena superioară
rumenirea are loc mai repede decât pe cea de
jos, ceea ce este ceva obişnuit. Mirosurile nu se
vor întrepătrunde.
Cum se foloseşte cuptorul cu ventilator
1. Se roteşte butonul cuptor pe poziţia
.
2. Se roteşte butonul termostat pe
temperature dorită.
RECOMANDĂRI ŞI SUGESTII
Când se gătesc mai multe feluri de mâncare în
cuptorul cu ventilator acestea se pun pe mijlocul
grătarelor, nu mai multe pe un singur grătar.
Dacă cuptorul este plin s-ar putea să fie nevoie
de puţin mai mult timp pentru gătit.
Un grătar poate fi pus pe fundul cuptorului. Felul
de măncare se poate pune mai degrabă pe
acest grătar decât direct pe fundul cuptor,
pentru a permite circulaţia aerului în jurul
mâncării.
Când cuptorul este plin cu acelaşi fel de
mâncare, de ex. tăvi uniforme cu fursecuri,
acestea se vor coace în acelaşi timp şi se scot
din cuptor deodată. Dacă tăvile sau preparatele
sunt diferite, de ex. biscuiţi şi prăjituri, acestea
nu vor fi gata deodată.
Cuptorul cu ventilator se poate folosi pentru a
încălzi mâncarea fără a o decongela mai întâi,
de ex. tarte cu fructe, plăcinte, rulouri de şuncă
sau alte fursecuri. Se va folosi temperatura de
190-200°C şi se va lăsa 20-40 de minute (în
funcţie de cantitatea de mâncare din cuptor).
Numai experienţa vă va permite să decideţi
propriile programe de gătit în funcţie de nevoile
dvs. temperaturile sunt date doar cu titlu indicativ.
Este posibil să fie nevoie de a mări sau scădea
temperatura pentru a obţine rezultatele dorite.
Efectele vaselor asupra rezultatelor
gătitului.
Vasele şI tăvile sunt diferite în funcţie de
grosime, conductibilitate, culoare, etc. ceea ce
afectează felul în care transmit căldura spre
interiorul mâncării.
A aluminiu, lut, sticlă termorezistentă şi
uztensilele lucioase reduc gătitul şi rumenirea la
baza mâncării.
B vasele din fontă emailate, aluminiu anodizat,
aluminiu cu interior ne-lipicios şi exterior colorat
şi de culoare închisă, ustensilele grele măresc
randamentul şi rumenirea la baza mâncării.
Decongelare
Funcţia de decongelare permite decongelarea
alimentelor congelate. Cuptorul cu ventilator
funcţionează fără căldură iar aerul la
temperatura camerei circulă în cuptor. Aceasta
creşte viteza la care are loc decongelarea.
Funcţia este în special recomandată pentru
preparate delicate care ar putea fi distruse de
căldură, de ex. prăjituri umplute cu cremă, pâine
şi alte produse cu drojdie.
RECOMANDĂRI ŞI SUGESTII
• La decongelare se acoperă produsul cu un
capac, folie de aluminiu sau plastic pentru a
preveni uscarea.
• Feliile mici de file de peşte sau ficat şi cotlet
subţire se vor decongela în 1-2 ore. Pentru a
menţine o bună igienă a alimentului, imediat
după decongelare se găteşte sau se pune în
frigider.
• Alimentul pentru decongelare se pune pe un
singur rând.
• Dacă este posibil se va întoarce în timpul
decongelării.
• NU se va lăsa alimentul la temperatura
camerei după ce s-a decongelat.
• Alimentele crude se vor găti imediat iar
alimentele gătite se vor păstra în frigider.
• Se vor respecta regulile de igienă când se
lucrează cu alimentele proaspete, congelate
crude şi gătite.