Electrolux EKV5602X Manual de utilizare

Tip
Manual de utilizare
INSTRUCŢIUNI DE FOLOSIRE
RO
MAŞINA DE
GĂTIT
VITROCERAMICĂ
EKV 5602 X
1
ATENŢIONĂRI
Este foarte important ca aceste instrucţiuni de folosire să se păstreze pentru consultări
ulterioare. Dacă maşina se vinde sau se transferă, instrucţiunile vor fi predate noului utilizator
pentru ca acesta să poată cunoaşte funcţiile maşinii şi atenţionările aferente.
Aceste atenţionări sunt făcute în interesul siguranţei. TREBUIE să le citiţi cu atenţie înainte de
instalarea şi utilizarea maşinii.
Instalare
Instalarea trebuie să fie făcută de către un
instalator autorizat, conform instrucţiunilor
producătorului.
Această maşină este grea, atenţie când se
mişcă din loc.
Se vor îndepărta toate ambalajele înainte de
folosirea maşinii.
Înainte de a porni aparatul verificaţi dacă
puterea reţelei de curent corespunde cu cea
indicată pe eticheta de fabricaţie.
Nu se va modifica maşina în nici un fel.
Siguranţa copilului
Această maşină este proiectată pentru a fi
folosită de către adulţi. Nu se vor lăsa copiii
să se joace lângă sau cu maşina.
Maşina devine fierbinte la utilizare şi reţine
căldura pentru mai mult timp după utilizare.
Copiii nu vor fi lăsaţi în apropierea maşinii
numai după răcirea acesteia.
De asemenea copiii se pot răni dacă trag
vasele de pe maşină.
În timpul utilizării
Această maşină este numai pentru uz casnic,
nu este proiectată pentru scopuri comerciale
sau industriale.
Această maşină nu se va folosi dacă este în
contact cu apa. Maşina nu se va manipula cu
mâinile ude.
În timpul utilizării tava de fript devine
fierbinte; la scoaterea sau înlocuirea ei se
vor folosi mănuşi de bucătărie.
În timpul utilizării maşina devine fierbinte.
Se va evita atingerea elementelor
încălzitoare din cuptor.
Butoanele vor fi în pozi
ţ
ia închis când maşina
nu este în funcţiune.
Dacă se folosesc şi alte maşini electrice,
cablul acestora nu trebuie să ajungă în
contact cu suprafaţa fierbinte a maşinii.
Maşina nu se va lăsa nesupravegheată când
se găteşte cu ulei şi grăsimi.
Maşina se va păstra curată tot timpul.
Acumulările de grăsimi şi alimente pot lua foc.
Cuptorul se va curăţa numai în conformitate
cu instrucţiunile.
Înainte de orice operaţie de întreţinere sau
curăţare DECONECTAŢI maşina de la
reţeaua de curent .
Cuptorul se va opri înainte de a scoate
apărătoarea ventilatorului iar după
curăţare acesta se va pune la loc conform
instrucţiunilor producătorului.
Plita nu se va folosi ca masă de lucru sau
pentru depozitare.
Nu se vor pune vase goale pe zonele de gătit
iar acestea nu se vor folosi în gol.
Vitroceramica este rezistentă la şocuri
termice şi este foarte solidă, cu toate
acestea se poate sparge. Obiectele grele şi
mai ales ascuţite pot distruge suprafaţa de
gătit în cazul în care cad pe ea.
Se vor folosi numai vase cu fund plat fără
borduri neprelucrate pentru a evita zgârierea.
Se va evita ca lichidele care conţin acizi, de
ex. oţet, lămâie sau detartrant, să vină în
contact cu cadrul fierbinte, putând astfel
cauza apariţia de pete mate.
Dacă se împrăştie zahăr pe plită sau un
aliment cu zahăr vine în contact cu zona de
gătit fierbinte acesta se va topi; plita se va
curăţa imediat, cât mai este fierbinte, cu o
racletă.
Produsele şi materialele care se pot topi nu se
vor păstra în apropierea suprafeţei vitro-
ceramice, de ex. material plastic, folie de
aluminiu, sau folie pentru cuptor. Dacă un
material de această natură se topeşte totuşi
pe suprafaţa vitroceramică, se va curăţa
imediat, cât mai este fierbinte, cu o racletă.
În cuptor nu se vor folosi, în nici un caz, vase
din plastic. Cuptorul nu se va căptuşi cu folie
de aluminiu.
Orificiul de aerisire situată în spate, la mijlocul
plitei, se va lăsa liberă pentru a permite
aerisirea cuptorului.
Service
Reparaţiile se efectuează numai de către
personalul calificat de la service.
Se vor folosi numai piese de schimb
certificate de către producător.
2
CONŢINUT
Instrucţiuni pentru instalator
Caracteristici tehnice
Instalare
Amplasare
Racordări electrice
Instrucţiuni pentru utilizator
Utilizare şi îngrijire
Înainte de prima utilizare a cuptorului
Cuptor electric
- Buton cuptor
- Buton termostat
Utilizarea cuptorului cu convecţie forţată
Utilizarea cuptorului convenţional
Utilizarea arzătorului grătar
Frigare rotativă
Ceas programator
Zonele de gătit
Vase pentru gătit
Întreţinere şi curăţare
Înlocuirea becului cuptor
Când ceva nu funcţionează
Condiţii de garanţie
Service după vânzare
Schema electrică
Lista pieselor de schimb
Declaraţie de conformitate
3
4
4
5
6
7
8
8
8
9
10
11
11
12
14
15
17
18
19
20
20
21
22
23
Cum se citeşte instrucţiunea de folosire?
Următoarele simboluri vă vor ghida în lecturarea instrucţiunilor
de folosire.
Instrucţiuni privind securitatea funcţionării
Descrierea operaţiilor etapă cu etapă
Sfaturi şi recomandări
Informaţii privind mediul înconjurător
3
CARACTERISTICI TEHNICE
Dimensiuni Înălţime
Lăţime
Adâncime
Capacitatea cuptorului
858-868 mm
500 mm
600 mm
45 litri
Plita Zonă de gătit simplă faţă stânga
Zonă de gătit simplă spate stânga
Zonă de gătit simplă faţă dreapta
Zonă de gătit simplă spate dreapta
Ø 180 mm
Ø 140 mm
Ø 140 mm
Ø 180 mm
1800 W
1200 W
1200 W
1800 W
Tensiune element încălzitor 230 V ~ 50 Hz
Total putere plită 6000 W
Cuptor Element cuptor
- element încălzitor inferior
- element încălzitor superior
Element grătar
Ventilator cu convecţie
Element încălzitor circular
Frigare rotativă
Iluminat cuptor
Ceas programator
Curăţire
700 W
1000 W
1900 W
35 W
1900 W
4 W
Bec de25 W, tip E14
2 W
manual
Total putere cuptor 1962 W
Alimentare Tensiune nominală
Frecvenţă nominală
230/400 V
~50 Hz
Accesorii Grătar cuptor
Tavă de fript
Tavă de copt
Cromat
Emailat
Emailat
Total putere maşină
7962 W
Acest aparat este conform următoarelor
Directive Comunitare :
HG 567/2002 (M.OF. 458 din 27 iun 2002)
Hotărâre privind asigurarea securităţii
utilizatorilor de echipamente electrice de
joasă tensiune.
HG 1032/2001 (Mof 690 din 31 oct 2001)
Hotărâre privind stabilirea condiţiilor de
introducere pe piaţă şi de funcţionare a
aparatelor electrice şi electronice din punct
de vedere al compatibilităţii electro-
magnetice.
4
INSTALARE
Este obligatoriu ca toate operaţiunile necesare
instalării să fie efectuate de PERSONAL
CALIFICAT în conformitate cu normele şi
reglementările în vigoare.
Această maşină se va instala respectând
specificaţiile " X " (EN60.335-2.6). Maşina nu se
va instala mai sus de înălţimea plitei maşinii.
Maşina se va instala astfel încât să poată fi
uşor accesibilă specialistului în caz de
defecţiune.
Înainte de racordarea maşinii la sursa de curent,
se va verifica dacă tensiunea şi frecvenţa
specificate pe eticheta de fabricaţie corespund
tensiunii de alimentare.
Această maşină se va lega la pământ.
AMPLASARE
Această maşină este înregistrată ca fiind de
“Clasa X” în ceea ce priveşte reglementările
referitoare la risc de foc. Corpurile de mobilă sau
perete învecinate nu vor depăşi înălţimea
maşinii.
Maşina se poate amplasa în bucătărie, în
bucătărie/sufragerie sau cameră de zi dar nu în
baie sau duş.
Distanţa minimă la care se pot pune deasupra
maşinii materiale combustibile se poate ajusta
după marginile maşinii, şi este de 69 cm (vezi
fig.1)
Maşina se va amplasa numai pe podea,
nu pe un suport.
Nivelare
Maşina este prevăzută cu picioruşe reglabile
situate la colţurile din spate şi faţă ale bazei.
Prin reglarea picioruşelor (fig.2) se poate
modifica înălţimea maşinii pentru a asigura o
mai bună nivelare cu alte suprafeţe şi
distribuirea uniformă a lichidelor din vase.
60 cm
69cm
min 15 cm
fig. 1
fig. 2
5
RACORDĂRI ELECTRICE
Orice lucrare electrică necesară instalării
acestei plite şi cordonului de alimentare se va
efectua de către un electrician calificat sau o
persoană competentă în conformitate cu
normele şi reglementările în vigoare.
ACEASTĂ MAŞINĂ SE VA LEGA LA
PĂMÂNT.
Producătorul nu îşi asumă nici o
responsabilitate în caz de nerespectare a
măsurilor de siguranţă.
Această maşină este proiectată pentru a fi
instalată la o sursă de tensiune de 230/400V,
50Hz.
Pentru racordare la sursa de curent se va folosi
tipul de cablu H05 RR-F.
Înainte de a porni maşina se va verifica dacă
tensiunea de alimentare este identică cu cea
indicată pe eticheta de fabricaţie.
Maşina este livrată fără cordon de alimentare.
Racordarea maşinii se va face în conformitate
cu specificaţiile din tabelul nr.1.
În cazul unei instalări fixe, racordarea la reţea
trebuie efectuată prin intermediul unui
întrerupător omnipolar având deschiderea dintre
contacte de minim 3 mm.
Întrerupătorul se ve încadra în lungimea de 2m
de la plită astfel încât să fie uşor accessibil la
terminarea instalaţiei.
Conductorul de legare la pământ de protecţie
(galben-verde) nu trebuie să fie întrerupt de
întrerupătorul omnipolar.
NOTA: Conductorul de legare la pământ va fi
mai lung cu aprox. 2 cm decât conductorul sub
tensiune şi cel neutru.
Cordonul de alimentare al maşinii nu va
veni în contact cu nici o zonă haşurată
prezentată în figura de mai jos.
cordon de
alimentare
fig. 3
Dacă cordonul de alimentare este
defect el se va înlocui de către producător,
agentul său de service sau o persoană cu
calificare corespunzătoare, în vederea
evitării oricărui pericol.
Înainte de racordare se va verifica dacă:
Siguranţa şi instalaţia electrică pot suporta
sarcina maşinii (vezi eticheta de fabricaţie),
Priza sau întrerupătorul omnipolar folosite
pentru racordare sunt uşor accesibile după
ce maşina este instalată.
Cum se va proceda ?
Se deşurubează şi îndepărtează capacul de
protecţie de pe spatele maşinii,
Se racordează cordonul de alimentare la
terminalul maşinii conform tabelului nr.1;
Se fixează prin clemele de cablu,;
Se va verifica dacă racordarea la bornă se
potriveşte cu puterea reţelei.
Se remontează şi se înşurubează capacul
protector la spatele maşinii.
Tabel nr. 1
Tensiune nominală 230V 1N, 230/400V 3N, 230V 3~, 230/400V 2N
Tip de racordare Monofazat
Trifazat Y 3 ph. +
neutru
Trifazat
Trifazat Y 2 ph. +
neutru
Racordare cablu la
bornă
1 2 3
4 5
L1
N
PE
3
L3L1
PE
4 5
N
L2
1 2
L3
5
1 2
3 4
L1 L2
PE
4 5
N
PE
2 3
L2L1
1
Tensiune reţea
1N/ 230 V 3N/400 V 3/230 V 2N/400 V
Tensiunea elementelor
încălzitoare
230 V 230 V 230 V 230 V
Capacitatea siguranţei
35 A 3 x 16 A 3 x 20 A 2 x 25 A
Secţiunea cablului
3 x 6 mm
2
5 x 2,5 mm
2
4 x 4 mm
2
4 x 4 mm
2
6
INSTRUCŢIUNI PENTRU UTILIZATOR
UTILIZARE ŞI ÎNGRIJIRE
B
A
C
D
A.
Plita vitroceramică
B.
Placa frontală
C.
Mâner uşă cuptor
D.
Uşă cuptor
E.
Sertar detaşabil
F.
Picioruşe reglabile
F
E
PLACA FRONTALĂ
3
24
9
1
5
6
7 8
1. Buton zonă de încălzire spate stânga
2. Buton zonă de încălzire faţă stânga
3. Buton zonă de încălzire faţă dreapta
4. Buton zonă de încălzire spate dreapta
5. Ceas electric
6. Buton termostat cuptor
7. Lampă de semnalizare termostat
8. Lampă de semnalizare reţea
9. Buton cuptor
CUPTOR
F.
Grătar lateral cuptor
G.
Grătar cuptor
H.
Ventilator
H
F
G
7
UTILIZAREA MAŞINII
Înainte de prima utilizare a cuptorului
Înainte de prima utilizare a cuptorului
se îndepărtează toate ambalajele, atât
cele interioare cât şi exterioare .
Înainte de prima utilizare încălziţi cuptorul în gol
pentru a elimina mirosul neplăcut cauzat de
arderea diferitelor uleiuri şi grăsimi de protecţie
folosite în timpul fabricaţiei.
1. Scoateţi accesoriile din cuptor;
2. Scoateţi toate tipurile de autocolante, şi
foliile de protecţie dacă există;
3. Încălziţi cuptorul fixând butonul cuptor la
“250” timp de aprox. 45 minute.
Această procedură se va repeta şi cu arzătorul
grătar approximativ 5-10 minute.
Înainte de prima utilizare plita vitroceramică se va
curăţa. După aceea se va curăţa în mod regulat
dar numai când este călduţă sau rece.
Plitele ceramice se tratează şi curăţă ca şi sticla.
Nu se vor folosi detergenţi agresivi sau burete
cu suprafaţă abrazivă. La prima folosire a plitei
vitroceramice s-ar putea ca aceasta să emane
un miros neplăcut datorită evaporării apei din
izolaţie.
Accesoriile se vor curăţa cu un detergent uşor.
Se limpezesc şi se şterg cu grijă.
Eticheta de fabricaţie
Modelul maşinii se găseşte pe eticheta de
fabricaţie care poate fi văzută la deshiderea uşii.
Maşina trebuie protejată printr-o siguranţă
adecvată sau un întrerupător. Puterea maşinii
este menţionată pe eticheta de fabricaţie.
Condens şi aburi
Când alimentele se încălzesc acestea produc
aburi.
Sistemul de aerisire al cuptorului permite ca o
anumită cantitate de aburi să iasă. Totuşi, când
deschideţi uşa cuptor feriţi-vă pentru ca aburii
adunaţi şi căldura să nu vă ardă.
Dacă aburii vin în contact cu o suprafaţă rece
din jurul cuptorului, de ex. un ornament, acesta
se va condensa şi va produce picături de apă.
Este un lucru normal şi nu este un defect al
cuptorului.
Vasele
Folosiţi vase /recipienţi pentru cuptor care să
reziste la temperaturi de 295°C.
Vasele nu se pun direct pe fundul cuptor.
8
CUPTOR ELECTRIC
Buton cuptor
Decongelare – (aceasta NU este o funcţie
pentru gătit). Această poziţie serveşte
decongelării alimentelor congelate.
Ventilator cu element circular gătire cu
aer cald; acesta este un sistem care vă va
permite frigerea şi coacerea în acelaşi timp,
fără degajare de mirosuri.
Grătar şi frigare rotativă - grătarul şi
cuptorul nu se pot folosi în acelaşi timp. În
timpul folosirii grătarului uşa cuptor se va
închide.
Element inferior - permite terminarea
mâncării numai la partea inferioară.
Element superior - permite terminarea
mâncării numai la partea superioară.
Gătit convenţional – se folosesc elemenţii
superior şi inferior; această funcţie vă permite să
folosiţi reţetele dvs. favorite, adaptarea
temperaturii nefiind necesară. În acest caz
cuptorul se preîncălzeşte.
Atenţie
Nu puneţi vase, tăvi, forme de biscuiţi sau folie
de aluminiu direct pe fundul cuptor. Aceasta ar
putea cauza acumulare de căldură, ceea ce
afectează performanţele cuptorului şi provoacă
distrugerea emailului.
Buton termostat
Prin rotirea butonului cuptor în sens orar se
alege temperatura necesară pentru gătit.
Alegerea temperaturii începe de la 50°C şi va
ajunge la approximativ 250°C în centrul
cuptorului.
Termostatul care controlează temperatura este
variabil deci se poate alege temperatura între
limitele marcate.
Poziţia maximă este recomandată mai ales
pentru grătar.
Notă
După selectarea temperaturii cuptor, lampa
de semnalizare termostat se va aprinde şi va
rămâne aprins până când temperatura din
cuptor a ajuns la gradele la care a fost fixată;
după aceea se va stinge şi se va aprinde
odată cu termostatul, indicând menţinerea
temperaturii.
Becul din cuptor se va aprinde când se
deschide butonul cuptor şi va rămâne aprins
până când acesta este în funcţiune.
fig. 4
fig. 5
9
UTLIZAREA CUPTORULUI CU
CONVECŢIE FORŢATĂ
Cuptorul cu ventilator
Aerul din cuptor este încălzit de elementul din
jurul ventilatorului situat după panoul spate.
Ventilatorul pune în mişcare aerul fierbinte
pentru a menţine o temperatură uniformă în
interiorul cuptorului.
Avantajele gătirii prin această funcţie sunt:
Preîncălzire mai rapidă
Având în vedere că la cuptorul cu ventilator
temperatura creşte repede, de obicei nu este
nevoie de preîncălzirea acestuia cu toate că s-ar
putea să vi se pară că mai trebuie să prelungiţi
gătitul cu 5-7 min.
Pentru reţete care impun temperaturi mai mari
cele mai bune rezultate se obţin dacă cuptorul
se preîncălzeşte, de ex. pentru pâine, fursecuri,
sufleuri, etc.
Temperaturi mai mici
În general gătitul în cuptor cu ventilator cere
temperaturi mai mici decât gătitul convenţional.
Nu uitaţi să reduceţi temperatura cu aprox.
20-25°C pentru reţetele dvs preparate în
cuptorul convenţional.
Încălzire uniformă pentru copt
Pe toate gradenele temperatura în cuptorul cu
ventilator este uniformă. Aceasta înseamnă că
în acelaşi timp se pot pregăti în cuptor mai multe
feluri de mâncare.Totuşi pe gradena superioară
rumenirea are loc mai repede decât pe cea de
jos, ceea ce este ceva obişnuit. Mirosurile nu se
vor întrepătrunde.
Cum se foloseşte cuptorul cu ventilator
1. Se roteşte butonul cuptor pe poziţia
.
2. Se roteşte butonul termostat pe
temperature dorită.
RECOMANDĂRI ŞI SUGESTII
Când se gătesc mai multe feluri de mâncare în
cuptorul cu ventilator acestea se pun pe mijlocul
grătarelor, nu mai multe pe un singur grătar.
Dacă cuptorul este plin s-ar putea să fie nevoie
de puţin mai mult timp pentru gătit.
Un grătar poate fi pus pe fundul cuptorului. Felul
de măncare se poate pune mai degrabă pe
acest grătar decât direct pe fundul cuptor,
pentru a permite circulaţia aerului în jurul
mâncării.
Când cuptorul este plin cu acelaşi fel de
mâncare, de ex. tăvi uniforme cu fursecuri,
acestea se vor coace în acelaşi timp şi se scot
din cuptor deodată. Dacă tăvile sau preparatele
sunt diferite, de ex. biscuiţi şi prăjituri, acestea
nu vor fi gata deodată.
Cuptorul cu ventilator se poate folosi pentru a
încălzi mâncarea fără a o decongela mai întâi,
de ex. tarte cu fructe, plăcinte, rulouri de şuncă
sau alte fursecuri. Se va folosi temperatura de
190-200°C şi se va lăsa 20-40 de minute (în
funcţie de cantitatea de mâncare din cuptor).
Numai experienţa vă va permite să decideţi
propriile programe de gătit în funcţie de nevoile
dvs. temperaturile sunt date doar cu titlu indicativ.
Este posibil să fie nevoie de a mări sau scădea
temperatura pentru a obţine rezultatele dorite.
Efectele vaselor asupra rezultatelor
gătitului.
Vasele şI tăvile sunt diferite în funcţie de
grosime, conductibilitate, culoare, etc. ceea ce
afectează felul în care transmit căldura spre
interiorul mâncării.
A aluminiu, lut, sticlă termorezistentă şi
uztensilele lucioase reduc gătitul şi rumenirea la
baza mâncării.
B vasele din fontă emailate, aluminiu anodizat,
aluminiu cu interior ne-lipicios şi exterior colorat
şi de culoare închisă, ustensilele grele măresc
randamentul şi rumenirea la baza mâncării.
Decongelare
Funcţia de decongelare permite decongelarea
alimentelor congelate. Cuptorul cu ventilator
funcţionează fără căldură iar aerul la
temperatura camerei circulă în cuptor. Aceasta
creşte viteza la care are loc decongelarea.
Funcţia este în special recomandată pentru
preparate delicate care ar putea fi distruse de
căldură, de ex. prăjituri umplute cu cremă, pâine
şi alte produse cu drojdie.
RECOMANDĂRI ŞI SUGESTII
La decongelare se acoperă produsul cu un
capac, folie de aluminiu sau plastic pentru a
preveni uscarea.
Feliile mici de file de peşte sau ficat şi cotlet
subţire se vor decongela în 1-2 ore. Pentru a
menţine o bună igienă a alimentului, imediat
după decongelare se găteşte sau se pune în
frigider.
Alimentul pentru decongelare se pune pe un
singur rând.
Dacă este posibil se va întoarce în timpul
decongelării.
NU se va lăsa alimentul la temperatura
camerei după ce s-a decongelat.
Alimentele crude se vor găti imediat iar
alimentele gătite se vor păstra în frigider.
Se vor respecta regulile de igienă când se
lucrează cu alimentele proaspete, congelate
crude şi gătite.
10
UTILIZAREA CUPTORULUI CONVENŢIONAL
În acest caz căldura vine atât de la elementul
superior cât şi de la cel inferior. Aceasta permite
gătitul pe un singur nivel şi se recomadă mai
ales pentru mâncărurile care trebuie rumenite
ceva mai tare. Preparatele gratinate, lasagna
etc. care trebuie rumenite se gătesc foarte bine
în cuptorul convenţional. Cu această formă de
gătit nu este nevoie să se folosească
ventilatorul.
Este necesară preâncălzirea cuptorului.
Cum se utilizează cuptorul convenţional
Se roteşte butonul cuptor pe poziţia de gătit
dorită
.
Se roteşte butonul termostat pe temperatura
dorită.
Numai elementul superior
Această funcţie se recomandă numai pentru
terminarea preparatelor gătite, de ex. lasagna,
conopidă etc. sau reâncălzirea preparatelor.
Nu este necesară preâncălzirea cuptorului.
Se introduce preparatul pe gradena
superioară.
Butonul de comandă al cuptorului se fixează
pe poziţia
.
Numai elementul inferior
Această funcţie se recomandă mai ales pentru
torturi cu fructe sau pizza.
Se preâncălzeşte cuptorul cu butonul de
comandă al cuptorului pe poziţia
aproximativ 10 minute.
Se introduce preparatul.
Lampă de semnalizare reţea
Lampa de semnalizare reţea se va aprinde când
funcţionează cuptorul sau una sau mai multe
zone de gătit.
În timpul funcţionării maşina de gătit
devine fierbinte. Se va evita atingerea
elementelor încălzitoare din cuptor.
Sugestii şi recomandări
Se va lăsa tot timpul o distanţă de 2.5cm între
partea superioară a mâncării şi elementul
superior. Astfel se obţin cele mai bune rezultate
iar preparatul are loc să crească, mai ales la
cele cu drojdie. Tava se pune la mijloc sub
elementul încălzitor.
Preparatul se va pune în mijloc pe grătar pentru
a permite căldurii o maximă circulaţie.
Preparatele se vor pune în vase potrivite pentru
a preveni stropirea fundului cuptor şi pentru a
uşura curăţirea.
Materialul şi finisajul tăvilor şi vaselor vor afecta
gradul de rumenire la bază a mâncării.
Vasele din email, ustensilele grele sau de
culoare închisă favorizează rumenirea la bază.
Tăvile din aluminiu sau cele şlefuite din tablă
reflectă căldura iar rumenirea la bază nu mai
este aşa de pronunţată.
NU se vor pune vasele direct pe fundul
cuptorului pentru că acesta se înfierbântă şi se
poate distruge.
NU se vor folosi tăvile de fript sau tăvile pentru
carne drept tăvi de copt pentru că favorizează
rumenirea preparatului.
Pentru economie uşa cuptor se va ţine deschisă
cât mai puţin timp, mai ales când se introduce
mâncarea în cuptorul preîncălzit.
11
Utilizarea arzătorului grătar
Când se utilizează arzătorul grătar uşa
cuptor va fi închisă.
Pentru a porni grătarul, butonul cuptor se
roteşte pe poziţia GRĂTAR, apoi butonul
termostat cuptor se roteşte pe poziţia maximă.
Majoritatea mâncărurilor se pun pe grătar
deasupra tăvii de fript pentru a permite o
maximă circulaţie a aerului.
Dacă se doreşte, ficatul, peştele, rinichii se pot
pune direct pe tava de fript.
Poziţia grătarului şi a tăvii de fript se va ajusta
astfel încât să se poată introduce preparate de
diferite grosimi.
Alimentul se va şterge bine înainte de a fi
introdus în cuptor pentru a diminua stropirea.
Carnea macră şi peştele se vor unge cu puţin
ulei sau unt topit pentru a le menţine umezeala
în timpul gătirii. Garniturile cum ar fi ciuperci,
roşii, se pot pune sub grătar când se frige carne.
Dacă se prăjeşte pâine se recomandă utilizarea
gradenei superioare.
Grătarul se preîncălzeşte câteva minute înainte
de a prăji carne sau pâine. Se potriveşte
temperatura şi poziţia grătarului după cum este
necesar, în timpul gătitului.
Preparatul se întoarce în timpul figerii.
NOTA: Pentru siguranţă în utilizare,
elementul grătar este comandat de un
termostat. În timpul gătitului grătarul
funcţionează în cicluri de pornit - oprit pentru
a evita preîncălzirea.
Timpul de gătit depinde de grosimea cărnii şi nu
de greutatea ei.
Frigare rotativă
În timpul funcţionării frigării rotative
părţile accesibile ale maşinii se încălzesc.
Îndepărtaţi copiii. Utilizarea frigării rotative
se face cu uşa cuptor închisă.
Axul frigare şi suportul sunt foarte fierbinţi
după folosire. Utilizaţi mănuşile de bucătărie.
Frigarea rotativă se poate folosi pentru frigerea
cărnii la rotisor.
12
Utilizarea frigării rotative
1. Se introduce pe axul rotisorului carnea,
asigurându-vă că furca de lângă mâner este
fixată la loc iar carnea este pe mijlocul
axului.
2. Se fixează şi a doua furcă şi se strâng
amândouă.
3. Se poziţionează suportul frigării pe
gradenele 3 şi 2. Se introduce vârful axului
frigare în locaşul motorului de pe panoul
spate şi se fixează la loc capătul mănerului
în suport (fig. 6).
4. Se introduce tava de fript pe gradena
inferioară.
5. Se deşurubează mânerul şi se închide uşa .
6. Se roteşte butonul de comandă
cuptor/grătar pe poziţia
şi se verifică
dacă frigarea se roteşte.
7. Când preparatul este gata se stinge
arzătorul grătar şi se remontează mânerul.
Se îndepărtează axul din motor după ce s-a
eliberat suportul din faţă. Se recomandă
scoaterea din cuptor simultan a tăvi şi a
frigarei pentru ca picăturile de grăsime să
cadă în tavă.
8. Se recomandă utilizarea mănuşilor de
bucătărie ori decâte ori se foloseşte frigarea
rotativă, temperatura în jurul arzătorului
grătar fiind foarte ridicată.
Greutatea maximă permisă pe rotisor este de
4 kg.
Ceas programator
(LED avertizor cu comandă)
Acest avertizor operează prin 3 butoane.
Funcţiile acestor butoane sunt:
, fixarea timpului
Buton mod
prin aceste butoane se pot selecta următoarele
patru funcţii:
Perioada de funcţionare
Oprire
Ceas avertizor
Ora
Ora
Când este conectat la sursa de curent pe ecran
apare ora 12.00 iar LED-ul
semnalizează. În
perioada cât semnalizează se poate fixa timpul
prin butoanele plus
şi minus .
4
3
2
1
fig. 6
fig.6
13
După fixare acesta se memorează aprox. 5
secunde după ultima operaţie, iar LED-ul
se
stinge.
Ora se poate regla ori de câte ori se doreşte. În
acest scop se apasă butonul “mod” până când
semnalizează şi când se poate fixa ora.
Ceas avertizor (interval de timp)
Pentru a fixa intervalul de timp se apasă butonul
“mod” de mai multe ori, până când LED-ul
semnalizează. Apoi se poate programa prin
butoanele plus şi minus. După fixarea
intervalului de timp acesta rămâne afişat iar
LED-ul
, care înainte semnaliza, rămâne
aprins permanent. La terminarea intervalului de
timp se aude un semnal sonor (2 bip-uri), iar
LED-ul
semnalizează din nou. Dacă se
apasă pe oricare din butoane atât semnalul
sonor cât şi semnalizarea se vor opri iar LED-ul
se stinge, pe ecran apărând din nou ora.
Perioada de funcţionare
Pentru a programa o perioadă de funcţionare,
butonul mod se apasă de mai multe ori până
când LED-ul
semnalizează. Apoi se poate
programa perioada de funcţionare (între 0.01h
and 10.00h) prin folosirea butoanelor plus şi
minus. În aprox. 5 secunde de la fixare se va
memora, iar LED-ul
rămâne aprins pe ecran
Re-apare ora. La terminarea perioadei de
funcţionare releul se deschide şi se aude
semnalul sonor (4 bip-uri), iar LED-ul
semanlizează iar. Dacă se apasă oricare din
butoane, atât semnalul sonor cât şi
semnalizarea se vor opri, LED-ul se va stinge,
iar releul se va închide din nou.
Oprire
Pentru a programa oprirea butonul “mod” se
apasă de mai multe ori până când LED-ul
semnalizează. Apoi se poate programa oprirea
funcţionării (în limitele ora + 1 minut şi ora minus
1 minut) cu ajutorul butoanelor plus şi minus. Se
va memora în aprox. 5 secunde de la
programare, iar LED-ul
rămâne aprins. Pe
ecran va apare ora. La oprirea funcţionării,
releele se deschid şi se aude semnalul sonor (4
bip-uri) iar LED-ul
semnalizează. Dacă se
apasă oricare din butoane, atât semnalul sonor
cât şi semanlizarea se vor opri, LED-ul se va
stinge, iar releul se va închide din nou.
14
Zonele de gătit
Zonele se pun în funcţiune cu ajutorul butoanelor
de pe placa frontală (fig.7).
Butonul este numerotat de la 1 to 12
0 - OPRIT
1 - Minim
12 - Maxim
Pornirea zonei de gătit simple
Pentru a porni zona de gătit se roteşte butonul
pe poziţia necesară.
Indicator căldură reziduală
Acest semnalizator de avertizare se aprinde
când zona respectivă ajunge la o temperatură
care ar putea cauza arsuri. Acest avertizor
rămâne aprins chiar dacă zona respectivă s-a
oprit, atâta timp cât căldura reziduală a
suprafeţei poate cauza arsuri. Avertizorul se va
stinge când nu va mai exista pericol (sub 50°C).
Becul cu cele patru zone indică zona care mai
este fierbinte.
fig. 7
Indicator căldură reziduală
fig. 8
15
VASE PENTRU GĂTIT
VASE PENTRU GĂTIT
Există vase speciale, testate, pentru plitele din
vitroceramică. Pentru a obţine un consum optim
de energie şi pentru a evita revărsarea
mâncărurilor în fierbere pe zona de gătit şi
arderea lor se recomandă respectarea
următoarelor sfaturi.
Nu se vor folosi vase cu fund de aluminiu sau
cupru. Aceste materiale pot păta plita şi nu se
mai poate curăţa.
Fundul vaselor:
Fundul vaselor de gătit şi fript trebuie să fie plat
şi rezistent, fără margini dure pentru a nu zgâria
suprafaţa vitroceramică.
Dimensiunea vaselor:
Diametrul tigăilor sau vaselor va fi puţin mai mare
decât diametrul zonei de gătit.
Capac vase:
Capacul nu lasă căldura să se împrăştie.
Notă:
Plita se porneşte numai după ce se pune
vasul pe ea, altfel se consumă energie mai
mult decât este necesar.
Pe suprafaţa fierbinte nu se depozitează
nimic.
Zonele de gătit şi fundul vaselor trebuie să fie
curate şi uscate. Astfel se uşurează şi munca
pentru curăţenie.
Se va avea grijă ca zahărul (solid sau lichid)
şi materialul plastic să nu ajungă pe plita
fierbinte. Dacă totuşi se întâmplă, nu se
opreşte zona de gătit din funcţiune!
Resturile de zahăr, plastic sau folie de
bucătărie se vor rade de pe plita fierbinte.
Dacă zona de gătit se răceşte fără a fi
curăţată ar putea apărea fisuri sau crăpături
pe suprafaţa vitroceramică.
Suprafaţa vitroceramică este rezistentă la
temperaturi extreme. Nici temperaturile
scăzute, nici cele ridicate nu vor dăuna plitei.
Impactul punctiform, de ex. prin căderea unei
solniţe, poate cauza fisuri şi crăpături. Nu se
vor folosi detergenţi duri sau prafuri de
curăţat, burete cu suprafeţe abrazive.
Atenţie: Imediat ce apare o fisură pe suprafaţa
plitei maşina se va deconecta de la sursa de
curent.
fig. 9
16
Accesorii livrate cu aparatul
Maşina este dotată cu:
o frigare rotativă, compusă din:
- 2 furci
- 1 ax frigare
- 1 mâner
- 1 suport frigare
un grătar cuptor care permite aşezarea
preparatelor (fripturi, preparate gratinate),
tăvilor etc., care trebuie să fie puse central pe
grătar pentru a echilibra greutatea.
tavă de copt
tavă de fript
Aceasta se utilizează la colectarea sucului
rezultat prin frigerea preparatelor, tava trebuie
aşezată pe gradena 2, de jos.
Dacă nu se foloseşte tava de fript se va
scoate din cuptor
.
Pe lîngă accesoriile livrate cu aparatul vă sfătuim
să utilizaţi numai vase rezistente la temperaturi
înalte (respectaţi instrucţiunile producătorului).
Sertar detaşabil
Sertarul detaşabil se găseşte sub cuptor.
În timpul gătirii sertarul devine fierbinte
dacă cuptorul se utilizează mai mult timp.
Este interzisă depozitarea materialelor
inflamabile în sertar : mănuşi de bucătărie,
şorţuri din plastic, etc.
Accesoriile cuptor cum ar fi tăvile de copt, vor
deveni fierbinţi ; atenţie când se scot din sertar în
timpul folosirii cuptorului.
Pentru deschidere
Se apucă sertarul de jos şi se trage în afară.
Pentru a scoate sertarul, se trage până la
ciocnire, apoi se ridică uşor şi se trage afară.
Sertarul se va remonta în ordine inversă.
fig. 10
fig. 11
17
ÎNTREŢINERE ŞI CURĂŢARE
Cuptorul trebuie menţinut curat tot
timpul. Acumulările de grăsimi sau
alte alimente pot lua foc.
Înainte de a începe curăţarea verificaţi
ca toate butoanele să fie pe poziţia
închis iar aparatul să fie rece.
Înainte de orice operaţie de curăţire
sau întreţinere se va deconecta
obligatoriu aparatul de la reţeaua de
curent electric
Nu se va folosi un curăţitor cu aburi.
Materiale pentru curăţat
Înainte de a folosi un produs pentru curăţarea
cuptorului verificaţi dacă este recomandat de
producătorul maşinii
.
Vitroceramica
Important: soluţiile de curăţat nu se vor aplica
niciodată pe suprafaţa fierbinte! Acestea se vor
îndepărta cu multă apă curată, având în vedere
că pot avea efect caustic pe suprafeţe calde.
Nu se vor folosi niciodată soluţii de curăţat
agresive, cum ar fi de ex. spray-urile pentru
grătar, cuptor, alte produse care pot provoca
zgârieturi.
Plita vitroceramică se va curăţa după
fiecare utilizare, când este călduţă sau rece.
Astfel se va evita apariţia crustelor. Urmele de
apă, stropii de grăsime, crustele, se vor curăţa
cu soluţii de curăţat suprafeţe vitroceramice sau
inox care se găsesc în comerţ.
Când plita este puţin murdară
1. Suprafaţa vitroceramică se va şterge cu o
cârpă umedă şi puţin detergent.
2. Se şterge cu o cârpă uscată, curată, astfel
încât să nu rămână urme de detergent pe
suprafaţa plitei.
3. O dată pe săptămână se va curăţa amănunţit
întreaga suprafaţă a plitei cu un produs
corespunzător, existent în comerţ.
4. Se şterge apoi suprafaţa vitroceramică cu
apă curată din abundenţă şi se şterge cu o
cârpă uscată, care nu lasă scame.
Când plita este foarte murdară
1. Pentru a îndepărta mâncarea care s-a
revărsat sau ars pe plită se foloseşte o
racletă de sticlă.
2. Racleta de sticlă se ţine la un unghi pe plită.
3. Se îndepărtează murdăria prin alunecarea
racletei.
Se pot obţine raclete pentru sticlă şi
vitroceramică din comerţ.
Murdărie arsă
1. Se îndepărtează zahărul, plasticul topit, folia
de aluminiu sau alte materiale topite, imediat,
cât plita este fierbinte, cu ajutorul unei raclete
de sticlă.
Important : Când se foloseşte racleta pe plita
fierbinte există riscul de a vă arde.
2. Se curăţă plita normal după ce s-a răcit.
Dacă plita s-a răcit înainte de a fi curăţată,
se va reîncălzi pentru curăţire. Zgârieturile sau
petele de culoare închisă de pe plita
vitroceramică produse de vase cu fund tăios, nu
pot fi înlăturate. Acestea nu vor afecta
funcţionarea suprafeţei de gătit.
Imediat ce apare o fisură pe suprafaţa
plitei vitroceramice maşina se va deconecta
de la sursa de curent pentru a evita
posibilitatea unui şoc electric.
Cadrul plitei
Important! Cadrul plitei se va feri de oţet,
lămâie sau detartrant, atingerea lor putând
cauza apariţia petelor mate.
1. Rama se va şterge cu o cârpă umedă şi
foarte puţin detergent.
2. Murdăria uscată se va înmuia cu o cârpă.
Curăţarea părţilor exterioare
Părţile din inox se pot colora cu timpul. Pentru
curăţare se vor folosi detergenţi speciali pentru
inox iar colorarea va dispărea.
Cuptorul
Părţile emailate ale cuptorului se curăţă mai
uşor cât mai sunt calde. Se şterge interiorul
cuptorului cu o cârpă moale îmbibată cu apă cu
detergent după fiecare utilizare. Periodic va fi
necesară o curăţire mai amănunţită folosind un
produs corespunzător.
Grătar lateral cuptor şi grătar cuptor
Pentru a curăţa grătarul cuptor acesta se
înmoaie în apă cu detergent şi se îndepărtează
petele cu o perniţă împregnată cu detergent. Se
limpezeşte şi se şterge cu o cârpă moale.
18
Filtru grăsime
Când se prepară carne, filtrul de grăsime trebuie
fixat peste ventilatorul din cuptor, prin
deschizăturile din panoul spate. Acesta va
împiedica depunerea grăsimii pe elicea
ventilatorului. Nu se vor folosi materiale abrazive
pentru a curăţa garnitura. Filtrul de grăsime se
poate spăla în maşină de spălat vase.
După terminarea utilizării respectiv răcirii
cuptorului îndepărtaţi filtrul de grăsime prin
tragerea în sus a limbii filtrului.
Curăţarea uşii cuptor
Pentru o curăţare mai completă a uşii cuptor se
recomandă demontarea ei astfel :
- se deschide uşa complet
- se rotesc cele două piese de blocare de pe
braţele balamalelor la 170° (fig.13)
- se închide uşa parţial la un unghi de 30°
(fig.14)
- se ridică şi se trage uşa în afară
Uşa se va remonta în ordine inversă.
fig. 12
piesă de blocare
fig. 13
fig. 14
ÎNLOCUIREA BECULUI CUPTOR
Înainte de a înlocui becul se va verifica
dacă maşina este deconectată de la reţeaua
de curent pentru a evita posibilitatea unui şoc
electric.
Dacă becul cuptor trebuie înlocuit acesta trebuie
să corespundă următoarelor specificaţii :
Putere 25 W
Tensiune nominală 230/240V(50Hz)
Rezistent la temperaturi de până la 300°C
Tip de racordare E14
Pentru înlocuirea becului defect
1. Se roteşte capacul protector în sens invers
acelor de ceasornic (fig. 15).
2. Se scoate becul defect şi se înlocuieşte cu
unul nou.
3. Capacul protector se fixează la loc.
Se reconectează maşina la sursa de curent.
fig. 15
19
CE E DE FĂCUT DACĂ MAŞINA NU FUNCŢIONEAZĂ
Dacă maşina nu funcţionează corect, faceţi următoarele verificări, înainte de a contacta cel mai
apropiat service Electrolux.
IMPORTANT : Dacă solicitaţi un specialist pentru defecţiunile listate mai jos, sau pentru a
repara o defecţiune cauzată de folosire sau instalare incorectă vi se va percepe o taxă chiar
dacă maşina este în garanţie.
Simptome Soluţii
Zonele de gătit nu funcţionează ? Se va verifica dacă:
- Maşina este pornită,
- Lămpile de control sunt pornite pe zona de
lucru,
- Zona respectivă de gătit este pornită,
- Întrerupătorul este corect fixat,
- Siguranţele instalaţiei locuinţei s-au decuplat.
Dacă se întâmplă în repetate rânduri, se va
chema un electrician autorizat.
Cuptorul nu porneşte? Se va verifica dacă:
- s-a ales corect funcţia/temperatura,
- întrerupătorul de la sursa de curent la maşină
este pe PORNIT.
Terminarea gătitului durează prea mult sau se
termină prea repede
Se va verifica dacă:
- temperatura nu trebuie potrivită
Dacă după aceste verificări maşina tot nu funcţionează, contactaţi cel mai apropiat Service Electrolux.
Ei vor avea nevoie de următoarele informaţii
1. Numele, adresa şi codul poştal
2. Numărul de telefon
3. Detalii clare şi concise despre defecţiune
4. Modelul şi seria maşinii ( pe eticheta de fabricaţie)
5. Data cumpărării
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24

Electrolux EKV5602X Manual de utilizare

Tip
Manual de utilizare