4
PORNIRE ȘI UTILIZARE
Activarea aparatului
! Urmaţi instrucţiunile de instalare din acest manual (a
se vedea cap. „Instalare”).
! Înainte de a conecta aparatul la reţeaua electrică, curăţaţi
compartimentele şi accesoriile cu apă călduţă şi bicarbonat
de sodiu.
1.
Introduceți ștecherul în priza de curent și verificați dacă
se aprinde ledul de iluminare internă.
2.
Poziționați selectorul REGLARE TEMPERATURĂ pe o
poziție medie. După câteva ore veți putea introduce
alimente în frigider.
Reglarea temperaturii
Temperatura în interiorul frigiderului se reglează
automat în baza poziției selectorului termostatului.
1 = mai puțin rece 5 = mai rece
Se recomandă alegerea unei poziții medii.
Pentru a extinde spaţiul existent, acest aparat a fost dotat cu
o „zonă de răcire” situată în spatele peretelui interior al
frigiderului. Atunci când compartimentul frigiderului este în
funcţiune, peretele interior se poate acoperi cu o peliculă de
gheaţă sau cu câteva picături de apă (dacă compresorul
este sau nu în funcţiune în acel moment). Nu vă preocupaţi!
Aparatul funcţionează normal!
Dacă poziţionaţi selectorul REGLARE TEMPERATURĂ în
dreptul valorilor ridicate, în frigider fiind depozitată o mare
cantitate de alimente şi o temperatură a camerei ridicată,
aparatul va funcţiona continuu, favorizând formarea brumei
şi mărind consumul de energie electrică - reglaţi selectorul
în dreptul valorilor mai mici (va fi efectuată o decongelare
automată).
La aparatele statice, aerul circulă natural-cel rece coboară
deoarece este mai greu.
Mai jos regăsiți exemple de conservare a alimentelor în
interiorul frigiderului:
Utilizarea optimă a frigiderului
•
Introduceţi numai alimente reci sau recent cumpărate,
niciodată calde (a se vedea cap. “Precauţii şi sfaturi”).
•
Amintiţi-vă că valabilitatea alimentelor conservate în
frigider este aceeaşi pentru cele preparate cât şi pentru
cele proaspete.
•
Nu introduceţi lichide în recipiente fără capac: acestea
ar determina creşterea umidităţii şi formarea
condensului.
RAFTURILE
Acestea sunt detaşabile şi reglabile
pe înălţime datorită ghidajelor (a se
vedea figura), utile pentru
susţinerea recipientelor sau a
alimentelor de mari dimensiuni.
Reglarea pe înălţime se poate face
şi fără a extrage în întregime raftul.
•
Pentru reglarea temperaturii, utilizați selectorul
REGLARE TEMPERATURĂ (a se vedea cap.
Descriere).
Alimentul
Locul de depozitare
Carnea æi peætele ambalat
Raftul de deasupra cutiilor
pentru legume æi fructe
Brânzã proaspãtã
Deasupra cutiilor pentru legume
și fructe
Ouã
Pe raftul special pentru ouã
Unt, margarinã
Pe raftul special
Mâncare gãtitã
Pe orice raft
Cârnați, salam, pâine,
ciocolată
Pe orice raft
Produse îmbuteliate, lapte
bãuturi,
Pe rafturile speciale de pe
interiorul uæii
Fructe și legume
În cutiile speciale pentru fructe
æi legume
Utilizarea optimă a congelatorului
• Nu uitaţi că nu trebuie să recongelaţi alimentele pe
care le-aţi lăsat să se dezgheţe, chiar şi numai partial ,acestea
trebuie preparate şi consumate în maxim 24 de ore.
• Alimentele proaspete (de congelat) nu trebuie să fie
introduse în apropierea celor deja congelate, ci pe grătarul din
compartimentul congelatorului, dacă este posibil, în contact cu
pereţii laterali unde temperatura este mai mică de -18° C
(pentru a se congela rapid).
! Pentru a evita împiedicarea circulaţiei aerului în interiorul
congelatorului, vă recomandăm să nu depozitaţi alimente/
recipiente ce pot obstrucţiona orificiile de aerisire.
• Nu introduceţi în congelator sticle pline, închise
ermetic, deoarece acestea se pot sparge.
• Cantitatea maximă/zi de alimente de congelat este
indicată pe eticheta cu caracteristici din frigider (în partea de
jos, stânga); de exemplu: 4 Kg/24h.
! Dacă se întrerupe curentul sau se semnalează o defecţiune
(pană de curent) la reţeaua electrică, nu deschideţi uşa
congelatorului: în acest mod alimentele îngheţate şi congelate
se vor păstra intacte timp de 9-14 ore.
! Pe durata congelării, evitaţi deschiderea uşii.
! Dacă pentru o perioadă îndelungată temperatura ambientală
coboară sub 14 grade, temperaturile necesare unei conservări
corespunzătoare nu pot fi atinse, iar perioada de conservare va
fi redusă.