Zanussi ZBG732W Manual de utilizare

Tip
Manual de utilizare

Acest manual este potrivit și pentru

CUPTOR INCORPORABIL PE GAZ ZBG 732 W/X
Aceste instructiuni se citesc impreuna cu instructiunile originale, referirile la eventuale pagini sau figuri facindu-se la
manualul de instructiuni original pe care l-ati gasit in aparat.
AVERTISMENT GENERAL
Este foarte important ca aceste instructiuni de folosire sa fie pastrate impreuna cu aparatul pentru eventuale consultari
ulterioare. In cazul instrainarii aparatului , asigurati-va ca prezentele instructiuni au parvenit noilor propietari , astfel incat
acestia sa se poata informa la randul lor.
Aceste instructiuni va sunt date din motive de siguranta ; acestea trebuie citite cu atentie inainte de instalare si de folosire.
FOARTE IMPORTANT !
Acest aparat este reglat pentru gaz metan la presiunea de 20 mbar , conform reglementarilor ISCIR.
In cazul in care presiunea din reteaua de gaze naturale nu corespunde acestui standard , nu raspundem
pentru buna functionare a aparatului.
Va rugam sa solicitati instalatorului dumneavoastra sa va verifice presiunea din reteaua de gaze si in
cazul in care este necesar , sa va regleze presiunea la aceasta valoare.
In cazul in care aveti probleme cu buna functionare a aparatului , verificati presiunea gazelor din retea
inainte de a apela la centrul de service autorizat Electrolux. In cazul in care presiunea nu corespunde
normei , reclamatia dumneavoastra nu va fi considerata interventie in garantie , urmand a fi taxata.
Aceste aparate trebuiesc folosite doar de persoane adulte. Nu permiteti copiilor sa se joace sau sa manevreze comenzile. Exista
posibilitatea ca sa se modifice sau altereze caracteristicile aparatului. Daca aparatul dumneavoastra este defect , anuntati vanzatorul
inainte de a-l pune in functiune. Instalatia electrica pentru conectarea aparatului trebuie facuta numai de persoane autorizate.
Inainte de a folosi cuptorul pentru prima data
Izolatorii termici ai cuptorului si reziduurile grase ramase din fabricatie vor produce fum si mirosuri neplacute in primele minute de
functionare. Va sugeram ca la prima folosire sa lasati cuptorul sa functioneze gol pentru cca. 45 min., pozitionand selectorul
temperaturii in pozitia 8.
Lasati apoi sa se raceasca si curatati cuptorul cu apa calda si detergent.
Accesoriile (gratarul si tava) vor fi curatate inainte de prima folosire.
Fiti foarte atenti cand curatati cu detergent sub forma de spray;nu pulverizati peste rezistenta sau termostat.
Folositi intotdeauna manusi de bucatarie pentru a scoate mincarea din cuptor.
Cind se foloseste grill-ul sau se gateste pe gratar,introduceti intotdeauna tava de scurgere.Puneti putina apa in tava de scurgere pentru
a evita arderea grasimilor care emana mirosuri neplacute.
In timpul coacerii cu ulei sau grasimi,exista pericolul supraincalzirii si poate lua foc.
In timpul introducerii hranei sau la scoaterea acesteia,daca a curs ulei ,grasime.suc etc. in cuptor,curatati ininte de o alta
folosire pentru aevita eventuale mirosuri neplacute,fum,arderi.
Temperatura de coacere a cuptorului este cuprinsa intre 150-270 °C.De aceea,folositi vase facute din materiale rezistente la asemenea
temperaturi.
Aparatul elimina fumul rezultat din ardere prin tabloul de comanda.Este deci normala incalzirea la deschiderea usii.
In timpul functionarii nu sprijiniti nici un obiect pe fundul cuptorului(tavi pentru prajituri,pelicule de aluminiu,etc.) pentru ca se poate
supraincalzii.Timpul de coacere nu va mai corespunde si se pot deteriora.
In cuptor nu vor fi niciodata depozitate obiecte,care in cazul unei aprinderi involuntare pot prezenta un pericol pentru mediul
inconjurator.Daca se face condens pe usa cuptorului ,peretii interiori sau pe fundul acestuia nu afecteaza cu nimic functionarea.
Se va sterge condensul dupa folosire.
Inainte de folosire sau de curatatare opriti aparatul si lasati-l sa se raceasca.In timpul folosirii si chiar putin timp dupa intrerupere
aparatul este supus incalzirii.Deasemenea geamul si partile adiacente.
Nu lasati copiii sa se apropie sau se se joace cu aparatul.
Daca aveti vre o priza in apropierea cuptoruli fiti foarte atenti la cablurile eventualelor aparate pentru ca acestea sa nu vina in contact
cu partile calde ale cuptorului.Acestea se pot topi si lipi.
Aparatul nu trebuie sa se sprijine pe cablul de alimentare.
Reparatiile efectuate de persoane neabilitate pot provoca daune.Contactati service-ul cel mai apropiat indicat in certificatul de
garantie(sau cel indicat de vinzator).Nu folositi improvizatiile.
Dupa folosirea aparatului,deconectati-l de la reteaua electrica.Controlati intotdeauna ca butoanele sa fie in poziti ” 0 “(pozitia inchis)
cind aparatul nu este in functiune.
Folosirea unui cuptor produce caldura si umiditate in locul unde este instalat.Deci trebuie sa asigurati o buna aerisire a
spatiului,tinind fereastra deschisa sau folosind o hota.
Kit protectie suplimentara
Aparatele noastre corespund normelor de siguranta europene.Pentru ava proteja suplimentar copiii impotiva eventualelor arderi
cauzate de usa cuptorului,va putem oferi un kit usor de aplicat care se gaseste la centrele noastre de asistenta.
Cuprins
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Observatii generale pag.
Caracteristici tehnice pag.
Incastrarea in mobila pag.
Conectare-instalare electrica pag.
Instructiuni de instalare pag.
Tabloul de comanda pag.
Instructiuni pentru folosirea comenzilor pag.
Sfaturi pentru gatit pag.
Tabel de gatit pag.
Operare pag.
Curatenie generala pag.
Daca ceva nu functioneaza pag.
Conditii de garantie pag.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Caracteristici tehnice
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
-
Dimensiuni minime ale nisei de incastrare inaltime - in coloana 58,0 cm
- sub blat 59,1 cm
latime 56,0 cm
adancime 55,0 cm
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Dimensiuni utile in interiorul cuptorului inaltime 32,5 cm
latime 42,5 cm
adancime 49,0 cm
volum util 55 l
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Arzator cuptor GPL 2500W
gaz natural 2700W
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Rezistenta gril 1800W
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ventilator racire 25W
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bec iluminare cuptor 25W
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Tensiune de alimentare (50 Hz) 230V
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Categoria III 1 la 2H3+
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Reglaje gaz natural 20 mbar
GPL 28-30 mbar
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Aceste aparate corespund Directivei Comunitare nr. 87/308 din 2-6-87 referitor la interferentele radio.
PRODUCATOR : ELECTROLUX ELECTRODOMESTICI S.p.A.
Viale Bologna , 298
47100 FORLI (Italia)
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Aceste instructiuni sunt valabile numai pentru tarile de destinatie ale caror simboluri se gasesc pe coperta cartii de
instructiuni.
Incastrarea in mobila componibila
Pentru buna functionare a aparatului incastrat in mobila,este necesar ca aceasta din urma sa aiba urmatoarele caracteristici.
In conformitate cu normele de siguranta,protectia impotriva eventualelor contacte cu parti electrice si parti protejate trebuie facuta
o corecta izolare si trebuie asigurata o incorporare corecta in mobila.Toate partile care asigura protectia chiar un eventual panou de
acoperire(de ex daca aparatul este montat la sfirsitul sau la inceputul componentelor) trebuie fixate astfel inciit sa nu poata fi scoase
fara a f olosi scule specializate.
Dimensiuni de incorporare(fig 1)
Incastrare in coloana
Dimensiunile mobilei trebuie sa fie conform fig 2.
Incastrarea sub blat
Incorporarea sub blat cu sau fara plita conform fig 3-4.
Cotele sint date in milimetrii.
Observatie!
Este neaparat necesar sa fie asigurata o circulatie de aer in jurul aparatului in partea posterioara necesara pentru siguranta
arderii gazului.
Deschiderile mobilei (Fig. 2-3-4) trebuiesc respectate (pot fi deasemenea executate deschideri mai mari decat cele indicate).
Aparatele sunt concepute pentru a fi folosite pentru uz casnic.
FIXARE
Se va introduce aparatul in locul sau. Deschideti usa cuptorului si fixati corpul acestuia in mobila cu ajutorul a 4 holtsuruburi care se
potrivesc in gaurile prevazute pe marginea cuptorului (Fig. 5-6).
In cazul in care se incorporeaza si o plita cu discuri electrice bransamentul electric al plitei si al cuptorului trebuiesc realizate separat
fie din ratiuni electrice sau pentru facilitarea unei eventuale scoateri ale cuptorului din mobila.Eventualele prelungiri trebuie realizate
cu conductori care sa suporte puterea consumata.
Instructiuni de instalare
Instalarea aparatelor(incastrarea ,conectarea electrica si conectarea gazului) trebuie facuta numai de persoane calificate.
Orice interventie trebuie efectuata doar de persoane calificate .
CONECTAREA ELECTRICA
Inainte de a e fectua bransamentul,asigurati-va ca:
vana de alimentare cu gaz si priza pot suporta sarcina aparatului(vezi placa de inmatriculare)
Priza trebuie sa aiba impamintare conform normelor si dispozitiilor legale in vigoare.Priza sau intrerupatorul monopolar
folosit pentru bransament trebuiesc verificate sa corespunda pentru puterea consumata.Aparatul se livreaza cu un cablu de
alimentare;cablul va trebui dimensionat la sarcina indicata pe placuta de inmatriculare.Cablul sau prelungitorul va fi introdus intr-o
priza adecvata.Daca doriti o legatura directa la retea este necesar sa interpuneti un intrerupator intre aparat si retea.Acesta trebuie sa
aiba o deschidere minima de contact de 3 mm si trebuie sa fie dimensionat la sarcina indicata ; totodata trebuie sa corespunda
normelor in vigoare. Cablul de alimentare galben/verde nu trebuie intrerupt. In orice caz , cablul de alimentare trebuie pozitionat
astfel incat sa nu fie supus unei temperaturi mai mari de 50°C. Dupa instalare , incercati limitele de incalzire lasandu-l in functionare
aprox. 3 min.
Cablul faza de culoare maron (provenind de la pin-ul “L” de la rigleta interna a cuptorului) trebuie conectat la la faza de la reteaua
de alimentare.
Producatorul isi declina orice raspundere in cazul in care normele nu vor fi respectate .
REZISTENTELE
Cuptorul este dotat cu rezistente usor accesibile , care functioneaza cu o tensiune de alimentare de 230V curent monofazat (Fig. 7).
INSTRUCTIUNI PENTRU INSTALARE
ATENTIE -acest aparat trebuie instalat si pus in functiune numai in locuri permanent ventilate conf. UNI-CIG 7129 si UNI 7131).
LOCUL DE INSTALARE
Pentru buna functionare a aparatului cu gaz , este indispensabil ca in locul unde se instaleaza sa poata circula in mod natural aerul
necesar combustiei gazului (instalatorul trebuie sa respecte normele in vigoare UNI-CIG 7129;7131). Afluxul aerului in camera
trebuie sa se faca direct din aerisirea din perete (vezi Fig. 8). Aerisirea trebuie sa aiba o sectiune de min. 100 cmp (pot fi realizate una
sau mai multe deschideri) .
Aceasta deschidere (deschideri) trebuiesc facute de preferinta aproape de pardoseala si in latura opusa evacuarii gazelor de ardere.
In cazul in care aceste aerisiri nu se pot practica , aerul necesar poate proveni dintr-o camera alaturata , daca aceasta nu este
dormitorul sau o camera cu ambient periculos (norme UNI-CIG 71290 .
EVACUAREA GAZELOR ARSE
Cuptoarele pe gaz trebuie sa aiba evacuare (hota cu filtru carbon sau cu evacuare externa). In cazul in care nu se poate instala hota ,
este necesar un electroventilator in perete sau in fereastra camerei (UNI-CIG 7129) (Fig. 10). Acest electroventilator trebuie sa aiba o
iesire care sa permita un schimb de aer de 3-5 ori volumul camerei.
LEGATURA LA ALIMENTAREA CU GAZ
Legatura la alimentarea cu gaz trebuie sa se faca respectand normele UNI-CIG 7129-7131. Aparatul se livreaza din fabrica reglat
pentru tipul de gaz indicat pe placuta de inmatriculare care se gaseste pe protectia inferioara , alaturi de tubul de alimentare cu gaz.
Aparatele livrate in Romania sunt reglate pentru GN - 20 mb. Asigurati-va ca tipul de gaz la care va fi alimentat este acelasi cu cel
indicat pe placuta. In caz contrar opriti orice operatiune si consultati capitolul “adaptarea la diverse tipuri de gaz”. Pentru a avea un
randament maxim si un consum minim , asigurati-va ca presiunea de alimentare corespunde valorilor indicate in tabelul “caracteris-
tici de ardere”.
Daca presiunea gazului este diferita ( sau variabila) fata de cea normala , este necesara instalarea unui regulator de presiune. Utiliza-
rea regulatorului de presiune pentru gaz lichid (GPL) este agreata conf. normelor UNI-CIG 7432.
BRANSAMENT
Rampa de alimentare a cuptorului este pozitionata in partea din spate-dreapta , in spatele panoului de comanda.
Pentru a efectua bransarea , introduceti partial cuptorul in mobila (cca 30 cm) si apropiati-l de rampa.Faceti legatura la gaz , alegand
unul din cele 2 sisteme :
1) Fig. 11 - tub metalic flexibil - limita maxima de extindere este de 2 metri. (DN 15 UNI 9891) ; insurubati racordul la rampa de
1/2” introducand garnitura care se afla in punga cu accesorii.
2) Fig. 12 - tub metalic rigid (cupru calit FI 8mm) ; introduceti tubul de cupru in rama de racord la rampa dupa ce ati pozitionat saiba
biconica si pilita care se gasesc in punga cu accesorii.
Incheierea bransamentului :
- Fig. 13 - strangeti piulitele cu o cheie de 22 mm pentru a tine blocata rampa si a nu solicita mecanic circuitul de gaz.
Incercati cu o solutie de apa si sapun. Incastrati definitiv cuptorul in mobila si fixati-l ca in paragraful - fixare pag.5.
Fiti atent ca racordul la gaz sa nu fie lovit in timpul pozitionarii cuptorului.
AVERTISMENT : Utilizarea unui aparat pe gaz produce caldura si umiditate la locul de instalare. Trebuie asigurata o buna
ventilatie a camerei prin deschiderea orificiilor de ventilare naturala sau prin instalarea unei hote de aspirare.
AVERTISMENT : O utilizare intensiva si prelungita a aparatului poate solicita o aerisire suplimentara cum ar fi deschiderea
suplimentara a unui geam sau o aerisire mai eficace cu ajutorul unei aspiratii mecanice.
ADAPTAREA PENTRU ALTE TIPURI DE GAZ
Pentru a adapta aparatul pentru functionare pentru un alt tip de gaz , trebuie schimbata duza existenta cu cea indicata pentru noul tip
de gaz. Arzatorul necesita reglajul primar al aerului. In acest scop , dupa deschiderea usii cuptorului , se opereaza astfel (vezi fig. 14):
Desfaceti surubul a , scoateti placa b descoperind total arzatorul . Slabiti surubul care blocheaza inelul (veriga) c ; treceti inelul
(deschidere aer de 1-1,5 mm) pentru gaz de oras si de 3 mm pentru GPL.
Daca presiunea gazului este diferita sau variabila , este necesar sa se instaleze un regulator de presiune.
SCHIMBAREA DUZEI ARZATORULUI
Dupa scoaterea placii cuptorului , se procedeaza astfel (Fig. 15) : se scot suruburile a care fixeaza grupul de acces ; se scoate surubul
b care fixeaza arzatorul ; se scoate arzatorul incet conform fig. 16 ; cu o cheie de 7 se scoate duza veche si se inlocuieste cu cea
indicata in tabelul 1 ; se remonteaza totul operand invers ; se inlocuieste placuta matricola cu cea corespondenta din punga cu
accesorii.
REGLAREA LA MINIM A ARZATORULUI CUPTORULUI
-Sse deconecteaza electric cuptorul
-se scot cele 3 butoane
-se scoate grila de aertisire
-desurubati cele 2 suruburi de sub grila si extrageti in sens orar
-cu o surubelnita accedeti la supapa de trecere a termostatului (buton 1)
-in cazul transformarii de la GN la GPL , strangeti la maxim supapa de trecere
-in caz invers desfaceti circa 1,5 rotatii
-verificati ca la rotirea rapida a butonului termostatului de la max. la min. , arzatorul sa nu se stinga
-remontati partile in sens invers
-in cazul conectarii la gaz metan , se strange surubul supapei de trecere la max. si se desface 3/4 de rotatie
PANOU DE COMANDA
1. lampa de functionare (galbena)
2. lampa indicatoare gril (rosie)
3. buton cuptor gaz
4. buton lampa cuptor , gril
5. programator timp oprire
INSTRUCTIUNI FOLOSIRE COMENZI
Pentru a obtine cele mai bune rezultate de coacere , trebuie sa cunoasteti bine comenzile cuptorului si sa le folositi corect.
PROGRAMATORUL DE TIMP
Rotiti in sens orar pana la pozitia 60 min. si pozitionati succesiv , rotind in sens antiorar asupra timpului necesar pentru intreaga
coacere.
Cand s-a scurs timpul prestabilit , programatorul va emite un semnal acustic.
INDICATOR FUNCTIONARE TERMOSTAT-GRIL
Se stinge si se reaprinde de fiecare data cand termostatul intra in functiune.
BECUL INDICATOR DE FUNCTIONARE
Lumina galbena semnalizeaza ca aparatul este in functiune.
BUTONUL CUPTOR GAZ
Rotiti butonul in sens antiorar pana la pozitia de coacere dorita ; tineti apasat butonul pentru aprox. 5-10 sec. pana cand flacara
ramane aprinsa. Daca arzatorul nu ramane aprins , se repeta operatiunea pentru o perioada de timp mai lunga. Flacara este vizibila
prin cele 2 fante de pe fundul cuptorului. Dispozitivul nu trebuie actionat mai mult de 15 sec. Daca dupa aceasta perioada , arzatorul
nu este aprins , se va aerisi gazul emis inaintea unei alte incercari.
Pentru pozitia 1 a termostatului corespunde temperatura de 150 °C
,
crescand cu cate 20°C pentru fiecare pozitie.
La prima folosire a aparatului la reteaua de gaz , poate fi necesar sa repetati de mai multe ori operatiunea de aprindere pentru
evacuarea aerului de pe teava.
Pentru deschiderea cuptorului se va trage intotdeauna de maner.
BUTON LAMPA PENTRU CUPTOR SI GRIL ELECTRIC
Rotiti in sens orar butonul grilului. Se poate selecta o temperatura intre 50-250°C.
-aprindere lampa cuptor
-functionare gril
-selectare temperatura 50-250°C
TERMOSTAT SIGURANTA
Pentru a evita incalzirea excesiva a aparatului datorita unor eventuale anomalii de reglare a temperaturii , cuptorul este dotat cu un
termostat de siguranta care intrerupe alimentarea electrica. Nu incercati sa puneti mana. Reparatiile efectuate de persoane necalificate
pot cauza daune. Contactati service-ul si folositi numai piese de schimb originale.
VENTILATOR DE RACIRE
Ventilatorul are rolul de a raci tabloul de comanda , butoanele si manerul usii cuptorului. Fluxul de aer este evacuat prin spatiul dintre
panoul de comanda si usa cuptorului. Ventilatorul de racire intra si iese automat in functiune , la actionarea butonului selector. In caz
de anomalie se contacteaza service-ul. Ventilatorul va functiona si dupa stingerea cuptorului pana cand temperatura va ajunge la
valoarea normala , chiar si cu butonul in pozitia “0”.
SFATURI PENTRU GATIRE
Pentru gatirea dulciurilor
Dulciurile au nevoie de o temperatura moderata (de obicei intre 150-200°C) fiind necesara si preincalzirea cuptorului (circa 10
min.).
Se face preincalzirea cuptorului fara contraindicatii.Nu se va deschide usa in timpul coacerii mincari care trebuie sa creasca*ex
piine,paste si sufleuri)deoarece contactulk cu aerul rece va opri procesul de crestere.Pentru a controla gradul de coacere al dulciurilor
se introduce o scobitoare.Se asteapta pina cind dulciurile sint facute .Pentru a face aceasta verificare trebuie sa treaca cel putin 3/4
din timpul de coacere prevazut.
Trebuie sa va reamintiti ca:
o prajitura care arata gata facuta poate fi necoapta in interior necesitind o temperatura mai scazuta si un timp de coacere mai lung.
Pentru gatirea carnii
Carnea pe care doriti sa o gatiti in cuptor trebuie sa cintareasca minimum un kg pentru evitarea uscarii ei excesive.Daca bucata de
carne este slaba folositi ulei , unt sau amindoua.Cantitatea de unt sau ulei este in functie de cit de grasa este carnea.In cazul in care
carnea este mai grasa pe o parte se va aseza in cuptor cu partea aceea in sus;grasimea scurgindu-se va unge suficient si partea de
dedesubt.Bucatile de carne slaba vor fi scoase din frigider cu o ora inainte deoarece diferenta brusca de temperatura va conduce la
intarirea carnii.Introduceti bucata de carne in recipiente joase;un recipient inalt impiedica transferul de caldur,sau direct pe gratar sub
care se vaintroduce tava pentru scurgerea grasimii.Incepeti gatirea carnii slabe in singe la temeratura mai mare,reducind apoi
temperatura catre final pentru aputea patrunde bine carnea.Temperatura de coacere pentru carnea alba poate fi moderata de la inceput
pina la sfirsit.
Gradul de gatire poate fi controlat intepind carnea cu o furculita;daca furculitta intra usor,inseamna ca bucata de carne este gata.
La sfirsitul coacerii este bine sa asteptati minimum 15 minute inainte de a taia carnea pentru ca sucul acesteia sa nu se scurga.
Inainte de a servi mincarea este bine sa tineti carnea in cuptor la temperatura scazuta.
Pentru gatirea pestelui
In ceea ce priveste pestele,cei mici au necesita o temperatura ridicata de la inceput pina la sfirsit.Pestii de dimensiuni medii trebuie
gatiti initial la o temperatura ridicata,dupa care se va reduce treptat temperatura.Pestii de dimensiuni mari se vor gati de la inceput
pina la sfirsit la o temperatura maderata.
Controlati gradul de coacere al pestilor obervind interiorul acestora:carnea trebuie sa fie alba si opaca cu exceptia
somonului,pasrtravului etc.
Gatitul pe grill
Se pot gati la gril in special carne si peste mai putin grase , pe jumatate aplatizate , cu legume (castraveti , rosii etc.)
Carnea si pastele care urmeaza a fi gatite la gril se vor unge cu ului si se vor aseza intotdeauna pe gratar ; carnea trebuie sarata dupa
ce s-a facut iar pestele in interior , inainte de a fi pus la gril. Gratarul se va potrivi in fantele cele mai departate sau cele mai apropiate
de arzator , in functie de grosimea carnii gatite pentru a se evita arderea carnii in exterior si recoacerea ei in interior.
Turnand unul sau doua pahare cu apa in interiorul tavii care se pune dedesupt , se evita formarea de fum datorat scurgerii grasimilor.
Se poate utiliza cuptorul si pentru coacerea painii.
Timpii de gatit
Timpii de gatit variaza in functie de felul carnii, de omogenitate si de volumul acesteia.
Se recomanda sa se urmareasca primele fripturi si sa se verifice rezultatele astfel incat realizand aceleasi feluri de mancare in conditii
similare , sa se obtina rezultate identice.
Cu titlu informativ anexam un tabel cu timpii si temperatura de gatit functie de tipul mancarii.
Din experienta se vor stabili unele variatii fata de cele recomandate in tabel.
Urmariti oricum indicatiile retetelor pe care le-ati ales.
TABEL DE GATIT
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Cant. Alimente Nivel Temp. Durata de Obs.
gr. °C min.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Prajituri
-cu aluat batut 2 175 45-60 in forma
-cu aluat framantat 3 175 20-35 in forma
-cu aluat fraged 2 175 20-30 in forma
-cu caise 2 150 60-80 in forma
-cu mere 2 175 40-60 in forma
-strudel 2 150 60-80 -
-crocante 2 175 45-60 in forma
Prajiturele
-cu aluat fraged 3 160 10-20 -
-foetaje 2 180 15-25 -
-bistuiti 3 160 10-20 -
-merdenele 3 100 120-150 -
Paine si pizza
1000 -paine alba 2 175 45-60 1 franzela
500 -paine de secara 2 175 30-45 in caseta
500 -sandwich-uri 3 175 20-35 8 bucati
-pizza 2 175 45-60 in tava
Paste
-macaroane cu carne 2 175 40-50
-cu verdeata 2 175 45-60
-crochete 2 175 35-45
-lasagne 2 175 45-60
Carne
1000 -de manzat 2 175 50-70 pe gratar
1200 -de porc 2 175 100-130 pe gratar
1000 -de vitel 2 175 90-120 pe gratar
1500 -rostbeef 2 200 50-70 pe gratar
1200 -miel 2 175 110-130 pulpa
1000 -pui 2 175 60-80 intreg
4000 -curcan 2 175 210-240 intreg
1500 -rata 2 160 120-150 intreg
3000 -gasca 1 160 150-200 intreg
1200 -iepure 2 175 60-80 bucati
Peste
1000 -intreg 2 175 40-60 2 pesti
800 -file 2 175 30-40 4 file
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
NOTA:
1. Timpii indicati mai sus nu includ perioada de incingere a cuptorului ; pentru prajituri , pizza si paine recomandam incingerea
cuptorului timp de 10 min.
2. Numararea nivelelor de coacere se face de jos in sus.
3. Pentru carne gatita pe gratar recomandam ca tava sa se introduca intotdeauna la nivelul inferior pentru a reduce posibilitatea
formarii fumului si sa se toarne 1/2 litri de apa.
Va sfatuim ca la gatirea cu gril sa pozitionati butonul in pozitie maxima. Daca doriti sa gatiti mai lent , se va selectiona
corespumzator butonul.
Gatirea cu gril
Carnea si pestele care se gatesc la gril , se vor unge cu ulei si se vor aseza pe gratar ; gratarul se va potrivi in fantele cele mai
departate sau cele mai apropiate de arzator , in functie de grosimea carnii gatite pentru a se evita arderea carnii in exterior si
recoacerea ei in interior.
Tava se va introduce pe primele profile pentru a evita ca picaturile de grasime sa produca fum si pentru a facilita curatenia , puneti
doua pahare vu apa in tava.
Fripturi traditionale
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Tip de gatit Cantitate Poz. nivel Temp. Timp min.
nr. grame °C lim.inf. lim.sup.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Piept de pui 4 400 3 max. 13 10
File de manzat 4 800 4 max 10 8
Carnati 8 500 4 max 10 6
Cotlet de porc 4 500 4 max 12 8
File de peste 4 500 4 max 8 6
Frigarui 4 - 3 max 12 10
Rosii feliate 8 - 3 max 10-12
Umplutura cu carne 4 - 3 max 8-10
Paine felii 6 - 4 max 2-4 1
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Intretinere
Prima operatiune este deconectarea electrica a aparatului.
Schimbarea lampii cuptorului
Deconectati electric aparatul ; indepartati capacul de protectie (fig.24) ; desurubati lampa si inlocuiti cu o alta indicata pentru
temperaturi mai mari (300°C) si cu urmatoarele caracteristici :
Tensiune : 230V (50 Hz)
Putere : 25W
Montati la loc capacul si alimentati
Curatenia generala
Curatenia generala
Curatenia se efectueaza cu cuptorul rece.Spalati partile emailate cu apa si detergent ; nu folositi produse adezive , hipoclorati sau
acizi care pot ataca emailul.
Dupa utilizare clatiti cu apa partile din inox si uscati-le cu o cirpa moale sau piele de caprioara.Pentru petele persistente folositi
detergent normal,neacid sau produse specifice inoxului disponibile in comert sau un pic de otet incalzit.Curatati usa(geamul)
cuptorului doar cu apa calda;evitati folosirea tesaturilor aspre.
Acizii din fructe(lamii,prune) lasa pe suprafeta emailata pete dificil de indepartat,care fac ca lustrul emailului sa se piarda,dar nu
prejudiciaza functionarea aparatului.
Curatiti cuptorul dupa utilizare.In acest mod va fi posibil sa indepartati mai usor reziduurile de la fripturi de la gatit,evitind ca acestea
sa se arda si as scoata fum.
Curatarea usii cuptorului
Pentru o curatare completa a usii cuptorului se recomanda demontarea acsteia procedind astfel:
-deschideti total usa
-ridicati clemele pozitionate pe cele doua balamale si rotiti-le inspre usa;inchideti usa pina ce stringe clemele,trageti apoi usa in sus si
scoateti-o spre exterior
-puneti usa pe un plasn orizontal;indepartati suruburile,ridicati cristalul si scoateti-l tragindu-l in fata.Dupa ce ati efectuat curatenia
remontati cristalul efectuind operatiuniile in sens invers celor de mai sus.
Usa va fi bine montata cind clemele se pozitioneaza total pe balamale.
Daca ceva nu functioneaza
Unele probleme de functionare pot depinde de operatii simple de intrebuintare sau de uitare a acestora si pot fi usor rezolvate fara
interventia service-ului.
Problema Cauza Solutia
Cuptorul nu merge Butonul de comanda actionat necorespunzator Controlati si repetati operatiunile indicate
Lipsa alimentarii cu energie electrica Controlati sigurantele si prizele
Robinetul de gaz Deschideti robinetul
Nu se aprinde becul termosta- Termostatul in poz 0 Rotiti butonul in pozitia dorita
tului(rosu) Becul ars Chemati service-ul
Contacte proaste Este necesara interventia tehnicianului
Nu se aprinde lampa din interior Selectorul in poz 0 Rotiti selectorul
Lampa arsa Cumparati de la un service o lampa
similara adaptata pentru temperaturi
inalte si montati-o urmarind instruc-
ti unile de la cap.respectiv
Necesita timp mult pentru gatire Timpiii de coacere si temperatura aleasa Consultati prospectul
sau coacere nu sunt corecte
Se formeaza umiditate in Carnea ramine un anumit timp in cuptor Nu lasati mincarea mai mult de 15-20
interiorul cuptorului dupa gatire minute in cuptor dupa gatire
Daca dupa aceste verificari problemele ramin,adresati-va celui mai apropiat centru de service autorizat indicind tipul
defectiunii,modelul aparaturii,numarul de cod si numarul de fabricatie pe care le gasiti pe placuta de inmatriculare a cuptorului
Garantie
Aparatul dvs.este in garantie conform certificatului de garantie.Daca va lipseste acest certificat cereti-l vinzatorului indicind data
cumpararii,modelul,numarul etc.
Pastrati partea mai mica acertificatului si prezentati-o in caz de necesitate tehnicianului,impreuna cu factura aparatului.In cazul
pierderii acestui certificat nu mai beneficiati de service gratuit in perioada indicata.
- // -
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8

Zanussi ZBG732W Manual de utilizare

Tip
Manual de utilizare
Acest manual este potrivit și pentru