Zanussi BMX315 Manual de utilizare

Tip
Manual de utilizare
CUPTOARE MULTIFUNCTIONALE
TIP BM 315 / ZBM 715
INSTRUCTIUNI DE FOLOSIRE
Aceste instructiuni se citesc impreuna cu instructiunile originale, referirile la eventuale pagini sau figuri
facindu-se la manualul de instructiuni original pe care l-ati gasit in aparat.
MASURI DE SIGURANTA PENTRU CUPTOARELE INCASTRATE
Important: aceasta instructiune de folosire trebuie sa fie pastrata cu aparatul pentru toate consultarile viitoare. Daca
aparatul este vindut sau transferat unei alte persoane, asigurati-va ca instructiunea insoteste aparatul, astfel ca si noul
utilizator sa se poata pune la curent cu functionarea si masurile de siguranta referitoare la aparat.
Aceste avertismante sint date pentru siguranta dvs. si a celorlalti. Va rugam s-o cititi cu atentie inainte de instalarea si
folosirea aparatului.
Aceste instructiuni se citesc impreuna cu instructiunile originale, referirile la eventuale pagini sau figuri facindu-se la
manualul de instructiuni original pe care l-ati gasit in aparat.
* Aparatul este construit pentru a fi folosit de adulti. Supravegheati deci copiii sa nu-l atinga sau sa-l foloseasca ca pe o
jucarie.
* Operatiunile de instalare si bransare trebuie efectuate de persoane bine calificate si urmind normele in vigoare.
* Toate modificarile instalatiei electrice din locuinta dvs. necesare in vederea instalarii aparatului nu trebuie sa fie facute decit
de persoane calificate.
* Este periculos sa modificati sau sa aduceti modificari caracteristicilor acestui aparat.
* Mentineti intotdeauna picuratorul la locul sau daca folositi grilul sau gatiti carnea pe gril pentru recuperarea grasimii.
* Puneti putina apa in picurator pentru a preveni arderea acestuia si degajarea unor mirosuri neplacute.
Folositi intotdeauna manusi de bucatarie pentru a scoate tavile din cuptor.
* In timpul functionarii cuptorul se incalzeste sensibil la nivelul usii. Aceasta ramine calda mult timp dupa oprirea cuptorului,
drept pentru care tineti copiii la distanta.
* Cuptorul este destinat numai pentru prepararea alimentelor. Nu-l folositi in alte scopuri.
* Daca se foloseste folie de aluminiu pentru gatitul la cuptor, nu o puneti pe podeaua cuptorului.
* Fiti atenti daca folositi produse de curatire in sprey. Nu indreptati niciodata jetul nici spre filtru ( pentru aparatele la care
este prevazut ), nici spre elementele de incalzire, nici spre butonul termostatului.
Interiorul cuptorului trebuie curatat si intretinut pentru mentinerea emailului in stare buna. Peretii cu autocuratire au de
asemenea nevoie sa fie curatati in timp ( cititi paragraful corespunzator din instructiunea de folosire ).
* Debransati intotodeauna aparatul inaintea fiecarei operatii de curatire.
* Asigurati-va ca butoanele sint intotdeauna pe pozitia "Stop" cind aparatul nu este folosit.
* Pentru eventuale depanari adresati-va celui mai apropiat centru service autorizat si nu acceptati decit piese de schimb
originale.
* Nu incercati sa reparati singuri aparatul.
* Reparatiile efectuate de persoane ne calificate pot provoca stricaciuni.
* Daca folositi o priza de curent din apropierea cuptorului urmariti ca, firele aparatelor electrocasnice de care va serviti, sa nu
atinga zonele foarte fierbinti ale placii aragazului sau sa fie prinse in usa cuptorului.
Aproape toate partile aparatului sint acoperite de un film de plastic antisoc. Scoateti filmul inainte de punerea cuptorului in
functiune.
Inaintea folosirii cuptorului pentru prima oara, va sfatuim sa-l lasati sa se incalzeasca timp de 45 minute la temperatura
maxima.
Izolatia termica a cuptorului ca si resturile de grasime de la fabricare degaja fum si mirosuri dezagreabile la prima incalzire.
Mirosul nu dispare complet decit dupa mai multe folosiri ale cuptorului.
Aparatul dupa folosire trebuie facut inutilizabil; debransati-l de la retea.
Pe timpul gatitului normal sau folosirii grilului, aparatul se incalzeste sensibil la nivelul geamului usii si a partilor adiacente.
In consecinta asigurati-va ca, copiii mici sa nu se apropie cu intentia de a se juca cu aparatul. Daca aparatele electrocasnice
sint bransate la priza de curent din apropiere urmariti ca firele de alimentare a acestora sa nu vina in contact cu plita fierbinte a
aragazului sau sa ramina prinse in usa cuptorului.
DATE TEHNICE
Dimensiuni pentru incastrare Inaltime 59,4 cm
Latime 56,0 cm
Adincime 55,0 cm
Dimensiunile interiorului cuptorului Inaltime 32,5 cm
Latime 42,0 cm
Adincime 39,0 cm
volum util 53 l
Termostatul cuptorului 50 grC / 250 grC
Puterea elementelor
Elementul podelei 1000 w
Elementul boltii 1000 w
Cuptorul ( podea si bolta ) (1000 + 1000) 2000 w
Grilul simplu 2000 w
dublu 3000 w
Caldura turnanta 2500 w
Lampa cuptorului 25 w
Motorul turbinei 30 w
Motorul ventilatorului de racire 20 w
Putere maxima absorbita ( 230V - 50Hz ) 3075 w
Tensiunea de alimentare ( 50Hz ) 230 V
Acest aparat este conform cu directiva C.E.E. nr.87 / 308 din 02.06.87 referitor la inlaturarea interferentelor radio -
electrice.
INCASTRAREA
Pentru buna functionare a ansamblului de gatit incastrat intr-o mobila sau in orice alta nisa prevazuta pentru acest scop, este
necesar ca acestea sa posede caracteristici apropiate.
Incastrati aparatul astfel ca acesta sa atinga mobilele de bucatarie din vecinatate. Asta in scopul de a evita sa intre accidental
in contact cu partile electrice.
Pe linga aceasta, toate piesele de protectie ale aparatului - chiar un eventual panou de protectie spre ex. daca este pus la
inceputul sau sfirsitul elementelor de bucatarie - trebuie sa fie fixat de asa maniera ca sa nu poata fi scos decit cu ajutorul unei
scule.
Acest aparat are clasa Y relativ la protectia contra incalzirii pieselor.
Asta semnifica ca aparatul poate fi rezemat cu partea sa posterioara si una din laturi de alte aparate, de mobile de bucatarie sau
de pereti avind o temperatura superioara, in timp ce cealalta parte trebuie sa fie rezemata de mobile sau aparate avind aceeasi
caldura.
Cote de incastrare ( fig.1 )
Incastrarea intr-o mobila tip coloana ( fig.2 )
Fixarea in mobila
Inainte de incastrarea cuptorului trebuie efectuata bransarea la retea ( relatii in paragraful respectiv ). Puneti aparatul in nisa
mobilei. Deschideti usa cuptorului si fixati corpul cuptorului de mobila cu ajutorul a patru holsuruburi introduse in gaurile
practicate pe montantii laterali (fig.5-6)
Pentru incastrare
Figurile 3 si 4 sugereaza doua solutii posibile:
- Cu placa de aragaz (fig.3)
- Cu placa de preparat hrana (fig.4)
IN ATENTIA INSTALATORULUI
Instructiunile urmatoare sint destinate instalatorului calificat pentru ai permite executarea operatiunilor de instalare si bransare
in cele mai bune conditii, cu respectarea legislatiei si normelor in vigoare. Incastrarea si bransarea la reteaua electrica trebuie
facuta numai de tehnicieni specialisti si autorizati de vinzator.
Bransarea la reteaua electrica
Bransarea trebuie executata cu respectarea normelor in vigoare.
Inainte de executarea bransarii asigurati-va ca:
* sigurantele ca si instalatia electrica sint in masura sa suporte incarcarea cu aparatul ( vedeti placuta de identificare );
* instalatia electrica este prevazuta cu impamintare eficace, conform cu normele si dispozitiile in vigoare;
* priza sau comutatorul multipolar folosite pentru bransare sint usor accesibile cu aparatura instalata.
Aparatul este livrat fara cablu de alimentare. Montati un cablu adaptat instalatiei electrice disponibile, cu un stecher, pentru a
suporta incarcarea indicata pe placuta de identificare. Cablul trebuie sa aibe trei fire. In cazul unei instalari fixe, racordarea la
retea trebuie facuta prin intermediul unui intrerupator multipolar, avind distanta intre contacte de cel putin 3 mm. Conductorul
de legare la pamint nu trebuie sa fie decuplat prin intrerupator.
Cablul de alimentare trebuie pozitionat de asemenea maniera astfel ca nici un punct al sau sa nu atinga o temperatura
superioara de 50 grC fata de temperatura mediului.
Dupa bransare, elementele de incalzire vor fi incercate prin punerea in functiune pentru cca. 3 minute.
Constructorul isi declina orice raspundere in cazul ne respectarii normelor de prevenire a accidentelor.
Cablurile de alimentare folosite sint cele enumerate mai jos, amintiti-va sa respectati sectiunea de cablu necesara.
H07 RN-F
H05 RN-F
H07 RR-F
H05 VV-F
Bransarea electrica la placa cu borne
Cuptorul este echipat cu o placa cu borne pe care conductorii sint dispusi pentru functionarea la 230 V curent monofazat
(fig.7).
FOLOSIREA CUPTORULUI
Panoul de comanda
1. Programator
2. Lampa martor generala
3. Lampa martor pentru termostat
4. Butonul de comanda a cuptorului
5. Butonul termostatului
6. Butonul de terminare a prepararii
7. Butonul ceasului electric
8. Ceasul electric
CUPTORUL ELECTRIC
Butonul de comanda
Prin butonul de selectare (fig.8) se alege sursa de caldura, prin butonul termostatului (fig.9) se selecteaza temperatura
Pozitiile butonului de selectare
iluminarea cuptorului
gatit si fript traditional
incalzirea boltii
incalzirea podelei
gratar traditional ( gril simplu )
gratar traditional ( gril dublu )
gratar ventilat
gatit cu caldura turnanta
decongelare
Functionarea
Gatitul la cuptor cu sistem traditional ( convectie naturala )
- Rasuciti butonul selectorului pe
- Rasuciti butonul termostatului pe temperatura dorita.
aduceti selectorul pe pozitia ( incalzirea boltii ) sau ( incalzirea podelei ) pentru o incalzire mai accentuata a partii
superioare sau inferioare a alimentelor. In aceste pozitii temperatura nu va fi niciodata mai mare de 220-240 grC, termostatul
fiind pe pozitia "max".
Gratarul ( sistem traditional )
- Rasuciti butonul selectorului pe sau .
- Rasuciti butonul termostatului pe temperatura dorita.
Rasucind butonul selectorului pe pozitia puterea gratarului va fi mai mare. In acest mod se obtine o prajire uniforma pe
toate fetele.
Gratarul ( sistem clasic + convectie fortata )
- Rasuciti butonul selectorului pe .
- Rasuciti butonul termostatului pe temperatura dorita ( max. 200 grC ).
Gatitul la cuptor cu sistem de caldura turnanta
- Rasuciti butonul selectorului pe
- Rasuciti butonul termostatului pe temperatura dorita.
Decongelarea
- Rasuciti butonul selectorului pe pozitia
Pentru decongelarea rapida a alimentelor congelate si inghetate fara aport de caldura
Nota:
Cind selectorul se gaseste pe pozitia si , rasuciti butonul termostatului pe "0"
Lampa martor a termostatului
Se aprinde de fiecare data cind rezistenta se incalzeste sub actiunea termostatului pentru atingerea sau mentinerea temperaturii
corespunzatoare pozitiei afisate
Indicator
Pozitiile de incalzire cautate sint vizualizate pe indicator. Aceasta vizualizare constituie in acelas timp o lumina de control.
Lampa martor generala
Se aprinde cind butonul selectorului este rasucit de pe pozitia "0"
Termostatul de siguranta
El taie toate alimentarea tuturor rezistentelor cuptorului in cazul supraincalzirii create de folosirea incorecta a aparatului sau a
defectarii anumitor componente. Anclasarea termostatului are loc automat daca temperatura in cuptor scade. Daca declansarea
termostatului este atribuita defectarii unei componente trebuie sa apelati la un centru service
Orice preparare se va face cu usa cuptorului inchisa.
Ventilatorul de racire
Acest ventilator are functia de racire a tabloului de comanda, butoanelor si minerului cuptorului. El se cupleaza si se
decupleaza automat cind se pune in miscare butonul selectorului.
Pentru a evita orice supraincalzire, ventilatorul functioneaza de asemenea dupa oprirea cuptorului, pina cind temperatura
atinge valori normale.
Panourile catalitice ( accesorii optionale )
Acest cuptor poate fi echipat cu panouri catalitice cu autocuratire. La temperaturile de gatit normale, emailul catatitic
favorizeaza transformarea improscarilor cu grasime in praf fin rezidual. Acumularea acestui praf in timp diminueaza
eficacitatea emailului cu autocuratire. De asemenea, pentru conservarea randamentului maxim al acestui email, este
obligatorie curatirea panourilor catalitice cu un burete umed imediat ce cuptorul s-a racit.
Programatorul numeric
El are functia de pornire si oprire automata a cuptorului. Acest programator este echipat cu un ceas digital ce indica ora si un
minutar cu semnal sonor
Folosirea programatorului
Figura 12 ilustreaza comenzile programatorului:
Butonul "A"
Rasucit spre dreapta, el permita reglarea minutarului ( cadranul C ).
Tras, el permmite reglarea orei ceasului.
Butonul "B"
Rasucit catre dreapta, el permite afisarea functiilor urmatoare ( cadran D ):
- timpul de preparare ( max. 310 minute );
- functionarea manuala a cuptorului ( pozitia ).
Tras si rasucit catre stinga sau catre dreapta el permite afisarea orei cautate pentru inceperea prepararii ( cadran E ).
Atentie:
In timpul programarii unei preparari asigurati-va ca cifra "0" se gaseste in fata reperului de la cadranul "D". In caz contrar
rasuciti butonul "B" pina apare cifra "0" in cadranul "D".
Functionarea manuala
Pentru a putea comanda manual cuptorul, rasuciti butonul "B" catre dreapta pina ce simbolul coincide cu reperul cadranului
"D".
Functionarea semiautomata
Inceputul prepararii manuale, sfirsitul prepararii programate ( automate ).
Bagati in cuptor felul de mincare.
Rasuciti butonul "B" catre dreapta pentru afisarea timpilor de preparare ( cadran "D" ).
Rasuciti butoanele cuptorului pe pozitia dorita.
Important:
in timpul afisarii unui program de preparare asigurati-va ca ceasul si cadranul "E" indica aceeasi ora.
Functionarea automata
Bagati in cuptor felul de mincare.
Rasuciti butonul "B" catre dreapta pina ce cifra "0" se gaseste in fata reperului cadranului "D".
Trageti si rasuciti butonul "B" catre dreapta pentru afisarea in cadranul "F" a orei cautate pentru inceperea prepararii.
Rasuciti butonul "B" catre dreapta pentru afisarea in cadranul "D" a timpului de preparare.
Rasuciti butonul cuptorului pe pozitia dorita.
Dupa scurgerea timpilor afisati, programatorul opreste functionarea cuptorului ( "0" din cadranul "D" se gaseste in dreptul
reperului ).
Important:
Pentru intreruperea unei preparari programate este suficient sa rasuciti butonul "B" catre dreapta pentru a afisa in cadranul
"D" cifra "0".
Daca doriti continuarea manuala a prepararii, rasuciti butonul "B" catre dreapta pina ce simbolul se gaseste in fata reperului
din cadranul "D".
Exemplu in caz de functionare automata
Ora aleasa pentru inceperea prepararii: 17.00
Timp de preparare: 2 ore
Bagati felul de mincare in cuptor.
Asigurati-va ca cifra "0" se gaseste in dreptul reperului cadranului "D".
Trageti si rasuciti butonul "B" catre dreapta pentru a afisa in cadranul "E" ora cautata pentru inceperea prepararii ( 5 h = 17 h
).
Rasuciti butonul "B" catre dreapta pentru afisarea in cadranul "D" a timpului de preparare
( 2 ore ).
Rasuciti butoanele cuptorului pe pozitia dorita.
Dupa aceste operatii, programatorul se pune automat in functiune de la ore 17 la ora 19.
Nota
Gatitul automat nu prezinta nici o diferenta fata de gatitul normal; rolul programatorului este de a comanda durata si timpii de
gatit cautati ( ex. pe timpul absentei dvs.).
Pentru gatitul automat, alegeti de preferinta feluri de mincare care nu au proprietati particulare.
Inceperea functionarii cuptorului poate fi programata cu max. 12 ore inainte.
Minutarul ( Folosibil numai daca nici un program nu este in curs )
Rasuciti butonul "A" catre dreapta si afisati in cadranul "C" timpii doriti ( max. 60 minute ).
Pentru oprirea imediata a soneriei rasuciti butonul "A" pina ce simbolul corespunde cu reperul cadranului "C".
Minutarul nu are nici o actiune asupra functionarii cuptorului.
PROGRAMATORUL TERMINARII PREPARARII
El are functia de oprire a cuptorului daca timpul de preparare s-a scurs. Un semnal acustic anunta sfirsitul prepararii. Timpul
maxim de preparare ce poate fi programat: 90 minute.
Folosirea programatorului
Figura 10 ilustreaza selectorul de programare. Chiar si in lucrul pe selector, trebuie sa efectuati toate reglajele prevazute,
adica:
- Rasuciti acest selector pe pozitia pentru folosirea manuala a cuptorului ( fara ajutorul programatorului ).
- Rasucit in sensul acelor de ceas el regleaza durata de preparare ( timp max. 90 minute ).
Functionarea automata
Introduceti felurile de mincare.
Rasuciti selectorul catre dreapta pe pozitia "90 min." si apoi in sens invers pe timpii de preparare.
Rasuciti butoanele de comanda ale cuptorului pe pozitia aleasa.
Dupa scurgerea timpului de functionare afisat, programatorul intrerupe curentul si un semnal sonor anunta terminarea
prepararii.
Aceasta sonerie se opreste automat
Important
La sfirsitul programului de preparare rasuciti selectorul pe pozitia si butoanele de comanda ale cuptorului pe "0" spre a
pute folosi din nou aparatul in functia neautomata.
Ceasul electric ( Modelele BMC 441 si BMCW 441 )
- Acest ceas (fig.11) pentru functionare indica ora curenta.
- Pentru a regla ora, apasati butonul si rasuciti-l in sensul acelor de ceas pina ce puneti acele pe pozitia dorita.
- Puneti imediat butonul in pozitia initiala lasindu-l sa revina inapoi.
PREPARAREA IN CUPTORUL MULTIFUNCTIONAL
Cuptorul multifunctional va permite sa alegeti intre diferite principii de preparare pe acela care este cel mai potrivit felului de
mincare gatit.
Convectia naturala
Aerul incalzit de cele doua rezistente, de jos si de sus, ale cuptorului se repartizeaza in interior in mod uniform. Bagati in
cuptor pe glisiera centrala. Folositi glisierele in sus sau in jos pentru o incalzire mai accentuata in partea superioara sau
inferioara a alimentelor.
Caldura turnanta
Degajata de o rezistenta plasata inapoia peretelui din spate, aerul cald este repartizat uniform si foarte repede in cuptor de
catre un ventilator. Circulatia orizontala a aerului cald la o temperatura uniforma permita gatitul multiplu: mai multe feluri
similare sau diferite gatite impreuna fara schimb de mirosuri. De exemplu: o prajitura, peste sau 3 blaturi de tort odata.
In cazul prepararii pe un nivel, introduceti felul de mincare pe glisierele inferioare pentru un control mai bun al prepararii.
Caldura impinsa permanent permite in afara sterilizarii preparatelor si uscarea fructelor si ciupercilor.
Sfaturi practice pentru gatitul in cuptor
Produse de patiserie
Produsele de patiserie necesita in general o temperatura moderata ( 150 la 200 grC ) si o preincalzire de 10 minute.
Pentru buna reusita a preparatelor dvs. nu deschideti usa cuptorului decit dupa scurgerea a 3/4 din timpul de preparare.
Amestecurile batute trebuie sa se desprinda cu dificultate de forma, caci umiditatea excesiva prelungeste inutil timpul de
coacere.
In cazul prepararii unui blat din aluat framintat care trebuie ornat cu o umplutura foarte umeda, pentru obtinerea unui produs
bine pregatit este suficient sa coaceti blatul cam 2/3 din timp inainte de a-l orna.
Apoi introduceti in cuptor din nou produsul pentru completarea coacerii.
Carne si peste
Carnea trebuie cintarita cel putin 1 Kg. Carnea rosie foarte slaba, fripta in singe, trebuie prajita la o temperatura foarte ridicata
( 200 la 250 grC ) pentru pastrarea proprietatilor.
Pentru carnea alba, pasari si peste alegeti o temperatura mai joasa ( 150 la 175 grC ).
Ingredientele pentru sos sint puse direct in tava aflata in cuptor daca timpii de coacere sint mici, altfel sint adaugati in cursul
ultimei jumatati de ora. Pentru a controla gradul de coacere, apasati carnea cu o furculita. Daca bucata este coapta bine, carnea
nu cedeaza.
Alegeti un timp de coacere foarte scurt pentru rosbif si mischi.
Fripturile de carne si pasare pot fi puse direct pe suportul grilului, in acest caz trebuie sa introduceti picuratorul dedesubt
(fig.13). Fripturile pot fi plasate de asemenea in vase de lut ars sau de sticla rezistenta la caldura.
Asteptati cel putin 15 minute inainte de a taia carnea pentru a permite fixarea sucului. Puneti apa in picurator pentru a preveni
formarea fumului in interiorul cuptorului. Daca apa se evapora pe timpul coacerii, trebuie sa o completati, pentru a evita
formarea vaporilor.
Dupa coacere, tineti vasul la cald in cuptor la temperatura minima.
Atentie !
- Nu tapetati cuptorul cu folie de aluminiu.
- Nu puneti pe fundul cuptorului cratiti, picuratoarea sau tava de patiserie.
Va rezulta o acumulare de caldura care deterioreaza rezultatele coacerii si strica emailul.
TABEL PENTRU GATITUL TRADITIONAL SI CU CALDURA TURNANTA
------------------------------------------------------------------------------------------------
CANTI ALIMENTE Gatit traditional Caldura turnanta Timpi de OBSERVATII
TATI Nivel Temp. Nivel Temp. gatit
gr. grC grC min.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
PRAJITURI
Cu aluat framintat 2 200 2 (1-2) 175 45 - 60
Cu aluat crescut 1 200 2 (1-2) 175 20 - 35
Aluat framintat-blat 2 200 2 (1-2) 175 20 - 30
Prajitura a la "ricotta" 1 175 2 150 60 - 80
Prajitura cu mere 1 200 2 (1-3) 175 40 - 60
Strudel 2 175 2 (1-3) 150 60 - 80
Prajituri cu dulceata 2 200 2 (1-3) 175 45 - 60
Pesmeti 2 200 2 (1-3) 175 15 - 25
Biscuiti 2 200 2 (1-3) 175 10 - 20
Bezele 2 100 2 (1-3) 100 90 - 120
PIINE SI PIZZA
1000 Piine alba 1 200 2 175 45 - 60 1 piine
500 Piine de secara 1 200 2 175 30 - 45 in forma
500 Piini mici 2 200 2 (1-3) 175 20 - 35 8 piini mici
250 Pizza 1 220 2 (1-3) 200 20 - 35 pe picuratoare
VASE DE LUT ARS
Cu coca 2 200 2 (1-3) 175 40 - 50
Cu legume 2 200 2 (1-3) 175 45 - 60
Mici prajituri 2 200 2 (1-3) 175 35 - 45
Lasagne (un fel de clatita) 2 200 2 175 45 - 60
CARNE
1000 Friptura de vita 2 200 2 175 50 - 70 Facuta pe grill
1200 Friptura de porc 2 200 2 175 100 - 130 Facuta pe grill
1000 Friptura de vitel 2 200 2 175 90 - 120 Facuta pe grill
1500 Rosbif 2 220 2 200 50 - 70 Facuta pe grill
1200 Miel 2 200 2 175 110 - 130 Coacere
1000 Pui de gaina 2 200 2 175 60 - 80 Intreg
4000 Curcan 2 200 2 175 210 - 240 Intreg
1500 Rata 2 175 2 160 120 - 150 Intreaga
3000 Gisca 2 175 2 160 150 - 200 Intreaga
1200 Iepure 2 200 2 175 60 - 80 In bucati
PESTE
1000 Intreg 2 200 2 (1-3) 175 140 - 60 2 pesti
800 File 2 200 2 (1-3) 175 30 - 40 4 bucati file
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
OBSERVATII;
1. Timpii de preparare nu cuprind si preincalzirea; va sfatuim, in particular ca in ceea ce priveste prajiturile, pizza, piinea, sa
incalziti cuptorul timp de 10 minute.
2. Indicarea nivelului intre paranteze, este cel ce trebuie respectat in cazul prepararii pe mai multe nivele.
3. Toate prepararile trebuie facute cu usa cuptorului inchisa.
SFATURI PENTRU COACEREA CU GRILL
Coacerea cu grill
Rasuciti comutatorul pe sau ;
rasuciti butonul termostatului pina ce reperul corespunde cu valoarea temperaturii dorite.
Cu comutatorul pe pozitia veti obtine puterea maxima si mincarea va fi coapta uniform pe toata suprafata expusa la grill.
Carnea si pestele preparata cu grill trebuie bine unsa cu ulei si pusa intotdeauna pe grill; aceasta pote fi plasata imediat sub
nivel sau mai departe de grill spre a determina coacerea fara riscul arderii bucatilor la suprafata sau de a le lasa crude in
interior.
Grillul poate fi folosit cu partea bombata in sus sau in jos; picatorul trebuie sa fie pus pe primul nivel (fig.13).
Aproape toate felurile de carne pot fi preparate le grill cu exceptia carnurilor de vinat gras.
Coacerea la caldura pulsatorie
Rasuciti comutatorul pe pozitia ;
rasuciti butonul termostatului pina ce reperul corespunde cu valoarea temperaturii dorite ( max. 200 grC ).
Ea corespunde functionarii a grillului si ventilatorului ( reincalzirea prin convectie ).
Acest tip de coacere permite caldurii sa patrunda gradat in interiorul hranei fara expunerea suprafetei acesteia timp indelungat
la actiunea directa a grillului.
Timpii de coacere
Timpii de coacere pot varia dupa natura bucatilor, omogenitatea lor si volum.
Va sfatuim sa urmariti primele coaceri si sa retineti rezultatele obtinute.
Cu titlu informativ dam mai josun tabel cu timpi - temperaturi raportate la coacerea cu grill
( tabelul 1 ) si pentru grill cu caldura pulsatorie ( tabelul 2 ).
Tabelul 1
------------------------------------------------------------------------------------------------
GRILL TRADITIONAL
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Preparate Cantitate Nivel grill pornind Temp. Timpi in min.
gr. de jos ( pozitia ) grC. deasupra sub
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Carne de pasare 400 3 Max. 13 10
Croque-monsieur 200 3 Max. 3 1
Cirnati 500 4 Max. 10 6
Cotlet de porc 500 4 Max. 12 8
Peste file 500 4 Max. 8 6
------------------------------------------------------------------------------------------------
Tabelul 2
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Preparate Cantitate Nivel grill pornind Temp. Timpi in min.
gr. de jos ( pozitia ) grC. deasupra sub
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Friptura de porc 1500 2 sau 3 170 45 30
Rosbif 1500 3 220 30 20
Pasare 1200 2 sau 3 190 40 30
Minzat 800 3 200 15 10
Peste intreg 800 3 200 12 8
------------------------------------------------------------------------------------------------
Observatii:
1. Picatorul serveste la colectarea sucului preparatelor si trebuie sa fie plasat la un nivel inferior; va sfatuim sa-l umpleti cu
1/2 litri apa.
2. Toate prepararile se vor efectua cu usa cuptorului inchisa.
INRETINERE
Debransati cuptorul inainte de curatire
Schimbarea becului cuptorului
Debransati aparatul.
Desurubati calota (fig.14).
Scoateti becul si inlocuiti-l cu altul avind aceleasi caracteristici si apt sa suporte temperaturi ridicate ( 300 grC.):
- Tensiune: 220 V ( 50 Hz.);
- Putere: 25 w;
- Suport: E 14.
Remontati calota si bransati aparatul la retea.
CURATIREA GENERALA
Curatirea cuptorului
Debransati cuptorul inainte de curatire.
Curatirea cuptorului este indispensabila pentru folosirea indelungata a aparatului. Pentru aceasta procedati in felul urmator:
- executati curatitul cind cuptorul este rece;
- curatati partile emailate cu apa calduta si sapun. Evitati produsele abrazive care pot zgiria;
- partile din inox trebuie curatate dupa folosire cu apa si sterse cu o cirpa moale;
- pentru curatirea interiorului cuptorului folositi apa calduta cu sapun sau produse clasice de intretinere ce se gasesc in comert;
- curatati fereastra de vizitare cind este rece.
Nu folositi niciodata produse abrazive sau obiecte taioase.
Sfaturi utile pentru intretinerea cuptorului
Emailul cuptorului este foarte rezistent.
Totusi picaturile de suc de fructe sau se sos pot provoca aparitia petelor de nesters.
Formarea petelor pe email nu compromit functionarea cuptorului.
Curatati fundul cuptorului dupa fiecare folosire. Efectul, in acel moment, depunerile de grasime si altele se curata usor. Daca
le lasati, un fum si un miros acru se degaja la urmatoarea preparare.
Curatirea usii cuptorului
Pentru curatirea completa a usii cuptorului, va sfatuim s-o demontati dupa indicatiile urmatoare:
- deschideti complet usa;
- ridicati levierele pe cele doua sarniere si rasuciti-le complet catre usa, reinchideti usa pina ce atinge levierele, ridicati din
nou usa ca pentru inchidere si trageti-o catre exterior tragind-o din suporturi (fig.15).
- puneti usa in plan orizontal;
- desurubati suruburile si ridicati usor geamul ( A fig.16 );
- scoteti-l tagind catre inainte ( B fig.16 );
- dupa ce il spalati, montati-l la loc ( C fig.16 );
- remontati usa efectuind aceleasi operatii in sens invers.
Pentru o montare corecta a usii, trebuie ca levierele sa se sprijine complet pe sarniere.
Garnitura usii cuptorului
Controlati periodic garnitura care se gaseste in jurul deschiderii cuptorului si verificati daca nu este stricata.
Daca este stricata, nu folositi aparatul, chemati centrul service pentru a o schimba.
Pentru curatire nu folositi obiecte sau produse abrazive.
Demontarea panourilor catalitice
Pentru curatirea completa a cuptorului este posibila demontarea panourilor catalitice, procedind in felul urmator:
- asteptati sa se raceasca cuptorul;
- debransati aparatul;
- scoateti glisierele laterale desurubindu-le (fig.17);
- scoateti panourile laterale (fig.18);
- desurubati panoul posterior (fig.19).
Filtrul turbinei
Pentru a evita ca proiectarile de grasime sa nu se incrusteze in turbina, trebuie ca filtrul aratat in figura 20 se gaseste la locul
lui. El trebuie mentinut apt pentru a asigura o buna functionare. Pentru demontare este suficient sa apasati limba catre in sus.
Nu folositi filtrul decit pentru fripturi.
DACA APARATUL NU FUNCTIONEAZA CORECT
Unele probleme de functionare pot depinde de simple operatii de intretinere sau de omitere si pot fi rezolvate usor fara a apela
la depanator.
PROBLEMA CAUZA SOLUTIA
===================================================================
CUPTORUL NU *Butoanele puse inexact *Controlati butoanele si refaceti
FUNCTIONEAZA pentru preparare operatiile aratate in manual.
*Sigurantele instalatiei *Inlocuiti sigurantele
sint arse sau este o pana *Repuneti disjunctorul in functiune
de curent
LAMPA MARTOR *Termostatul in pozitia " " *Puneti termostatul pe o temperatura
A TERMOSTATULUI *Comutatorul pe pozitia "0" *Puneti comutatorul pe o functie
NU SE APRINDE *Programatorul oprit *Stabiliti timpii de preparare, puneti
programatorul in pozitia manual
*Lampa martor arsa *Apelati la depanator
*Contacte rele sau circuitul *Interventia unui tehnician obligatorie
electric stricat
LAMPA MARTOR *Comutator in pozitia "0" *Puneti comutatorul pe o functie
GENERALA NU SE *Programatorul oprit *Stabiliti timpii de preparare si puneti
APRINDE programatorul pe pozitia manual
*Lampa martor arsa *Apelati la depanator
*Contacte rele sau circuitul *Interventia unui tehnician obligatorie
electric stricat
BECUL *Comutatorul pe pozitia "0" *Apasati pe butonul "ON"
CUPTORULUI NU *Becul ars *Cumparati un bec si schimbati-l cum
SE APRINDE se arata in manual
*Programatorul oprit *Stabiliti timpii de preparare si puneti
programatorul pe pozitia manual
COACERE PREA *Timpii de coacere si *Consultati manualul cu instructiuni
RAPIDA SAU PREA temperatura nu sint exacte
LENTA
FORMAREA *Alimentele au ramas prea *Nu lasati alimentele mai mult de 15 la
UMIDITATII PE mult timp in cuptor dupa 20 minute in cuptor dupa coacere
ALIMENTE IN terminarea timpilor de coacere
CUPTOR
------------------------------------------------------------------------------------------------
ASISTENTA TEHNICA - PIESE DE SCHIMB ORIGINALE
Daca dupa toate aceste operatii aparatul nu functioneaza, apelati centrul service ezplicindu-i felul defectiunii, modelul
aparatului ( Mod.); numarul produsului ( Prod. nr.) si numarul de fabricatie
( Ser.nr.) care se gasesc gravate pe placuta de identificare a cuptorului.
Piesele de schimb originale, certificate de constructor poarta marcajul din instructiune si sint vindute prin Centrele de
Asistenta Tehnica si magazinele autorizate.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13

Zanussi BMX315 Manual de utilizare

Tip
Manual de utilizare