Cind este setat un timp “durata de gatit”, cuptorul se opreste automat cu citeva minute inainte terminarii timpului
programat, folosind caldura reziduala pentru definitivarea felurilor de mincare fara consum de energie. Ledul indicator al
cuptorului va ramine aprins pina ce “durata de gatit” se termina.
Aceasta functie nu functioneaza cind “durata de gatit” este mai mica de 15 minute.
Cuptorul cu ventilator
Aerul din interiorul cuptorului este incalzit de rezistenta din jurul ventilatorului situat in spatele panoului din spate.
Ventilatorul circula aerul cald pentru mentinerea unei temperaturi uniforme in cuptor.
Avantajele gatirii cu aceasta functie sint:
v Preincalzire mai rapida
Cum ventilatorul cuptorului atinge repede temperatura, in mod normal nu este necesar sa se preincalzeasca cuptorul, chiar
daca s-ar putea sa fie necesara o prelungire cu 5-7 minute a timpului de gatit. Pentru retete care necesita temperaturi inalte,
cele mai bune rezulatate sint obtinute daca cuptorul este mai intii preincalzit exemplu: piine, pateuri, sufleuri.
v Temperaturi joase
Gatitul cu ventilator necesita in general temperaturi mai joase fata de gatitul conventional. Urmati temperaturile
recomandate in tabelul de la pagina 17. Nu uitati sa reduceti temperaturile cu aproximativ 20-25°C pentru retetele proprii
care se folosesc la gatitul conventional.
v Incalzire uniforma pentru coacere
Ventilatorul furnizeaza o incalzire uniforma in toate pozitiile. Asta inseamna ca cantitati din acelasi tip de mincare pot fi
gatite simultan in cuptor. Totusi, raftul superior ar putea sa rumeneasca putin mai repede dacit cel inferior.
Acest lucru este normal. Nu apar amestecuri de mirosuri intre felurile de mincare.
☞
☞☞
☞ 1. Porniti cuptorul.
2.
Apasati butonul de comanda al functiilor o data.
3.
Daca este necesar, reglati temperatura setata folosind butoanele “crestere” sau “descrestere”.
DE NOTAT
• Ledul cuptorului se aprinde cind cuptorul este pornit.
• Ventilatorul de racire va functiona continuu in timpul operatiei de gatit. Este posibil sa functioneze si dupa ce cuptorul
a fost oprit, pentru a pastra butoanele de comanda reci. Acest lucru este normal.
NOTA
Actiunea ventilatorului de racire va depinde de cit de mult timp a fost folosit cuptorul, si la ce temperatura. S-ar putea sa nu
porneasca deloc la temperaturi joase sau daca cuptorul a fost folosit o perioada scurta.
FAN OVEN FUNCTION SIMBOL (vezi pagina 14) - SIMBOLUL FUNCTIEI CUPTOR CU VENTILATOR
PRE-SET TEMPERATURE - TEMPERATURA PRE-SETATA: 175°C
TEMPERATURE SELECTION - GAMA TEMPERATURA: 50°C - 250°C
Sfaturi si sugestii
Pozitiile ghidajelor nu sint determinante sar asigurati-va ca rafturile sint distribuite uniform.
Cind gatiti mai mult de un fel de mincare in cuptorul cu ventilator, mai bine asezati felurile de mincare central pe rafturi
decit sa asezati mai multe feluri pe un raft.
Cind cuptorul este plin, s-ar putea sa fie necesar un timp putin mai lung pentru gatit.
Un raft poate fi asezat pe baza cuptorului. Este preferabil sa asezati un fel de mincare in aceasta pozitie decit direct pe
fundul cuptorului, pentru a permite aerului sa circule in jurul mincarii.
Cind cuptorul este plin cu acelasi fel de mincare, de exemplu tavi egale de prajituri sau sandwichuri de aceeasi marime,
acesta va fi gata in acelasi timp si se va scoate odata din cuptor. Cind sint diferite marimi de tavi sau feluri diferite de
mincare, deexemplu sint pregatite prajituri si biscuiti, este posibil ca acestea sa nu fie gata in acelasi timp.
Ventilatorul cuptorului poate fi folosit pentru a incalzi alimente fara a fi nevoie sa le dezghetati in prealabil, de exemplu:
tarte de fructe, pateuri mici, etc. Folositi o temperatura de 190-200°C si lasati 20-40 minute (in functie de cantitatea de
mincare din cuptor).
Folosirea unor temperaturi prea mari poate duce la rumenirea neuniforma. Verificati recomandarile referitoare la
temperaturi date in tabelul de gatit, dar fiti pregatiti sa variati temperatura cu 10°C daca este necesar. Nu uitati sa reduceti
temperatura cu aproximativ 20-25°C pentru retetele conventionale proprii.
Cutiile de conserve nu trebuie asezate pe placa fierbinte sau pe arzator pentru ca pot produce craparea emailului.
Cuptorul conventional