Electrolux EOB8956VAX Recipe book

Tip
Recipe book
.......................................................... .......................................................
RO CUPTOR CU ABUR CARTEA DE REŢETE
PROGRAME AUTOMATE
Preparatele sunt împărţite în mai multe categorii
în cadrul: Carte de reţete
•Peste
Gaina
Carne
Meniu la cuptor
Pizza, Plăcintă şi Quiche
Prăjitură, Plăcintă şi Fursecuri
Pâine şi chifle
Legume
Creme custard şi Terrine
Feluri de mancare
Meniu complet
PESTE
Peste proaspat
Pentru 4-6 persoane.
Ingrediente:
800 g cod uscat
2 linguri ulei de măsline
2 cepe mari
6 căţei de usturoi curăţaţi
•2 praji
6 ardei roşii
1/2 conservă roşii tocate (200 g)
200 ml vin alb
200 ml supă de legume
piper, sare, cimbru, oregano
Mod de preparare:
Înmuiaţi codul uscat peste noapte. Scurgeţi codul
uscat în ziua următoare şi puneţi într-o cratiţă cu
apă proaspătă, puneţi pe un ochi şi lăsaţi
fiarbă. Apoi luaţi de pe foc şi lăsaţi să se
răcească. Puneţi ulei de măsline într-o tigaie şi
încălziţi. Curăţaţi ceapa şi tocaţi-o mărunt, zdro‐
biţi căţeii de usturoi curăţaţi, feliaţi şi spălaţi pra‐
zul. Amestecaţi în uleiul încins şi rumeniţi rapid.
Curăţaţi ardeii de sâmburi şi tăiaţi fâşii. Apoi pu‐
neţi în tigaie cu roşiile tocate. Adăugaţi vin alb şi
supă de legume şi lăsaţi să fiarbă la foc scăzut
un timp. Condimentaţi cu piper, sare, cimbru şi
oregano şi lăsaţi să fiarbă la foc scăzut în cratiţă
încă 15 minute. Scoateţi codul uscat răcit din
cratiţă şi uscaţi cu un prosop de bucătărie din
hârtie. Îndepărtaţi pielea, oasele şi înotătoarele.
Desfaceţi peştele în straturi şi puneţi într-un vas
rezistent la foc, amestecat cu legumele.
Timp în cuptor: 30 minute
Nivel raft: 1
File de peşte
Pentru 4 persoane.
Ingrediente:
600-700 g file de şalău, somon sau păstrăv de
mare
150 g brânză rasă
250 ml smântână
50 g pesmet
1 linguriţă tarhon
pătrunjel, tocat
sare, piper
lămâie
•unt
Mod de preparare:
Presăraţi suc de lămâie peste fileurile de peşte şi
lăsaţi la marinat un timp, apoi absorbiţi surplusul
de suc cu un şervet de bucătărie din hârtie. Con‐
dimentaţi fileurile de peşte pe ambele părţi cu sa‐
re şi piper. Apoi puneţi fileurile de peşte într-un
vas rezistent la foc uns cu unt. Amestecaţi brân‐
za rasă, smântâna, pesmetul, tarhonul şi pătrun‐
jelul mărunţit. Amestecul se întinde imediat pe fi‐
leurile de peşte, apoi se adaugă unt pe deasu‐
pra.
Timp în cuptor: 35 minute
Nivel raft: 2
Peste in crusta de sare
Pentru 6 persoane.
Ingrediente:
un peşte întreg, aprox. 1,5-2 kg
2 lămâi netratate cu ceară
1 căpăţână de fenicul
4 crenguţe de cimbru proaspăt
•3 kg sare gemă
Mod de preparare:
Curăţaţi peştele şi ungeţi cu sucul de la două
lămâi netratate cu ceară. Tăiaţi feniculul în felii
subţiri şi umpleţi peştele împreună cu crenguţele
de cimbru proaspăt. Puneţi jumătate din sarea
gemă într-o tavă de coacere şi puneţi peştele
2
www.electrolux.com
deasupra. Puneţi cealaltă jumătate de sare gemă
peste peşte şi apăsaţi ferm.
Timp în cuptor: 55 minute
Nivel raft: 1
Peste la abur cu legume
Pentru 4 persoane.
Ingrediente:
400 g cartofi
2 legături de ceapă verde
2 căţei de usturoi
1 conservă mică de roşii mărunţite (400 g)
4 fileuri de somon
sucul de la o lămâie
sare şi piper
75 ml supă de legume
50 ml vin alb
1 crenguţă de rozmarin proaspăt
•150 ml vin
1/2 legătură de cimbru proaspăt
Mod de preparare:
Spălaţi cartofii, curăţaţi coaja, tăiaţi în patru şi
fierbeţi în apă cu sare timp de 25 de minute, apoi
scurgeţi şi tăiaţi felii. Spălaţi ceapa verde şi tăiaţi
fin. Curăţaţi căţeii de usturoi şi tăiaţi în bucăţi.
Amestecaţi ceapa şi usturoiul cu roşiile tăiate cu‐
buleţe. Presăraţi fileurile de somon cu sucul de la
o lămâie şi lăsaţi la marinat. Apoi uscaţi şi condi‐
mentaţi cu sare şi piper. Amestecaţi legumele şi
cartofii şi puneţi-le într-un vas rezistent la căldură
uns şi puneţi somonul deasupra. Turnaţi supa de
legume şi vinul alb, apoi puneţi rozmarin şi cim‐
bru deasupra.
Timp în cuptor: 35 minute
Nivel raft: 2
Calamar umplut
Pentru 4 persoane.
Ingrediente:
1 kg calamar de mărime medie, curăţat
1 ceapă mare
2 linguri ulei de măsline
90 g de orez cu bobul lung gătit
4 linguri seminţe de pin
4 linguri afine (stafide)
2 linguri de pătrunjel tocat
sare, piper
sucul de la o lămâie
4 linguri ulei de măsline
150 ml vin
500 ml suc de roşii
Mod de preparare:
Frecaţi puternic calamarul cu sare şi apoi spălaţi
cu apă de la robinet. Curăţaţi ceapa, tocaţi
mărunt şi căliţi cu două linguri de ulei de măsline
până devine transparent. Adăugaţi orezul cu bob
lung, seminţele de pin, afinele şi pătrunjelul tocat
la ceapă şi condimentaţi cu sare, piper şi cu su‐
cul de la o lămâie. Umpleţi calamarul uşor cu
amestecul, coaseţi deschiderea. Puneţi patru lin‐
guri de ulei de măsline într-o tavă pentru coacere
şi rumeniţi calamarul pe ochi. Adăugaţi vin şi suc
de roşii. Acoperiţi tava pentru coacere cu un ca‐
pac şi introduceţi la cuptor.
Timp în cuptor: 60 minute
Nivel raft: 1
Peşte umplut (Păstrăv)
Ingrediente:
1 lămâie
•peşte
Mod de preparare:
Spălaţi, uscaţi şi stropiţi cu suc de lămâie în inte‐
rior şi pe afară. Lăsaţi la marinat un timp şi apoi
condimentaţi cu sare şi piper. Puneţi peştele într-
un vas de inox în care introduceţi un platou
găurit detaşabil.
Timp în cuptor: 30 minute
Nivel raft: 3
GAINA
Pulpe de pui
Pentru 2-4 persoane.
Ingrediente:
4 pulpe de pui, 250 g fiecare
250 g crème fraîche
125 ml smântână
1 linguriţă sare
1 linguriţă boia
1 linguriţă curry
1/2 linguriţă de piper
250 g ciuperci tăiate la conservă
20 g de amidon de porumb
Mod de preparare:
Curăţaţi pulpele de pui şi puneţi într-o oală pen‐
tru friptură. Amestecaţi restul ingredientelor îm‐
preună şi turnaţi peste pulpele de pui.
ROMÂNA 3
Timp în cuptor: 55 minute
Nivel raft: 1
Cocos in sos de vin
Pentru 2-4 persoane.
Ingrediente:
1 pui
•sare
•piper
1 lingură de făină
50 g unt topit
500 ml vin alb
500 ml supă de pui
4 linguri sos de soia
1/2 legătură de pătrunjel
1 crenguţă de cimbru
150 g şuncă tăiată cubuleţe
250 g ciuperci brune, curăţate şi tăiate în sfer‐
turi
12 şalote, curăţate
2 căţei de usturoi, curăţaţi şi zdrobiţi
Mod de preparare:
Curăţaţi puiul şi condimentaţi cu sare şi piper şi
presăraţi cu făină. Încălziţi untul topit într-o formă
pentru coacere pe ochi, rumeniţi puiul pe toate
părţile. Turnaţi vinul alb, supa de pui şi sosul de
soia şi lăsaţi să fiarbă. Adăugaţi pătrunjel, cim‐
bru, şuncă tăiată cubuleţe, ciuperci, şalote şi us‐
turoi. Lăsaţi din nou să fiarbă, acoperiţi cu un ca‐
pac şi introduceţi la cuptor.
Timp în cuptor: 55 minute
Nivel raft: 1
Rata cu portocale
Pentru 2-4 persoane.
Ingrediente:
1 raţă (1,6 – 2,0 kg)
•sare
•piper
3 portocale, fără coajă, fără sâmburi şi tăiate
cuburi
1/2 linguriţă de sare
2 portocale pentru suc
150 ml sherry
Mod de preparare:
Curăţaţi raţa, condimentaţi cu sare şi piper şi fre‐
caţi cu coajă de portocală. Umpleţi raţa cu cuburi
de portocală condimentate cu sare şi coaseţi.
Puneţi raţa în forma pentru coacere, cu pieptul în
jos. Stoarceţi portocalele, amestecaţi sucul cu
sherry şi turnaţi peste raţă. Introduceţi raţa la
cuptor; întoarceţi după 30 de minute (se aude un
semnal).
Timp în cuptor: 90 minute
Nivel raft: 1
Pui umplut
Pentru 2 persoane.
Ingrediente:
1 pui, 1,2 kg (cu măruntaie)
1 lingură de ulei
1 linguriţă sare
1/4 linguriţă de boia
50 g pesmet
3-4 linguri de lapte
1 ceapă, tocată
1 legătură de pătrunjel tocat
20 g unt
•1 ou
sare şi piper
Mod de preparare:
Curăţaţi puiul şi uscaţi. Amestecaţi uleiul, sarea
şi boiaua şi ungeţi puiul cu amestecul. Umplu‐
tură: Amestecaţi pesmetul şi laptele. Puneţi cea‐
pa tocată, pătrunjelul şi untul într-o tigaie şi căliţi.
Tocaţi mărunt inima, ficatul şi pipota şi adăugaţi
un ou. Apoi amestecaţi totul şi condimentaţi cu
sare şi piper. Puneţi pieptul de pui într-o formă
pentru coacere, introduceţi la cuptor; întoarceţi
după 30 de minute. (Este emis un semnal so‐
nor.)
Timp în cuptor: 90 minute
Nivel raft: 1
CARNE
Tocană de vită
Pentru 4 persoane.
Ingrediente:
600 g carne de vită
sare şi piper
•făină
10 g unt
1 ceapă
330 ml bere neagră
2 linguriţe de zahăr brun
2 linguriţe de pastă de tomate
4
www.electrolux.com
500 ml supă de vită
Mod de preparare:
Tăiaţi carnea de vită în cubuleţe, condimentaţi cu
sare şi piper şi presăraţi cu puţină făină. Încălziţi
untul într-o tigaie şi rumeniţi bucăţile de carne.
Apoi puneţi într-o caserolă. Curăţaţi ceapa şi
tăiaţi fin, căliţi uşor cu puţin unt, apoi puneţi în
vas peste carne. Amestecaţi berea neagră,
zahărul brun, pasta de tomate şi supa de vită,
puneţi în tigaie şi lăsaţi să fiarbă. Apoi turnaţi
peste carne (carnea trebuie să fie acoperită).
Acoperiţi şi introduceţi la cuptor.
Timp în cuptor: 120 minute
Nivel raft: 3
Pulpa de miel
Pentru 6-8 persoane.
Ingrediente:
2,7 kg pulpă de miel
30 ml ulei de măsline
•sare
•piper
3 căţei de usturoi
1 legătură de rozmarin proaspăt (sau 1 lingu‐
riţă de rozmarin uscat)
•apă
Mod de preparare:
Spălaţi pulpa de miel şi apoi uscaţi, ungeţi cu ulei
de măsline şi crestaţi carnea. Condimentaţi cu
sare şi piper. Curăţaţi căţeii de usturoi şi feliaţi,
introduceţi împreună cu crenguţele de rozmarin
în crestăturile din carne. Puneţi pulpa de miel
într-o tavă pentru coacere şi adăugaţi apă; par‐
tea inferioară trebuie să fie acoperită cu un strat
de lichid de 10 -15 mm. Întoarceţi friptura după
aproximativ 30 de minute.
Timp în cuptor: 165 minute
Nivel raft: 1
Vita marinata
Pentru 4 persoane.
Ingrediente:
1,5 kg de carne de vită
•sare
•piper
legumele pentru supă din marinată
Pentru a prepara marinata:
1 l a
500 ml oţet de vin
2 linguriţe sare
15 boabe de piper
15 boabe de ienupăr
5 foi de dafin
2 legături de legume pentru supă (morcov,
praz, ţelină, pătrunjel)
Fierbeţi totul şi lăsaţi să se răcească.
Turnaţi marinata peste carnea de vită până când
este acoperită şi lăsaţi la marinat 5 zile.
Mod de preparare:
Scoateţi bucata de carne de vită din marinată şi
lăsaţi să se scurgă. Condimentaţi cu sare şi piper
şi rumeniţi pe toate părţile într-o cratiţă pentru
friptură şi adăugaţi legumele pentru supă din ma‐
rinată. Turnaţi o parte din marinată în cratiţă pen
tru friptură; partea inferioară trebuie să fie acope‐
rită până la 10 - 15 mm. Acoperiţi cratiţa pentru
friptură cu un capac şi introduceţi la cuptor.
Timp în cuptor: 150 minute
Nivel raft: 1
Bucata de carne
Pentru 4 persoane.
Ingrediente:
2 chifle uscate
1 ceapă
3 linguri de pătrunjel tocat
750 g carne tocată (amestec de vită şi porc)
2 ouă
sare, piper şi boia
100 g felii subţiri de şuncă
Mod de preparare:
Înmuiaţi chiflele în apă şi apoi scurgeţi apa.
Curăţaţi ceapa şi tocaţi mărunt, apoi căliţi în ulei
şi adăugaţi pătrunjelul tocat. Amestecaţi carnea
tocată, ouăle, chiflele stoarse de apă şi ceapa.
Condimentaţi cu sare, piper şi boia, puneţi într-o
formă dreptunghiulară şi acoperiţi cu felii subţiri
de şuncă. Adăugaţi apă puţină şi introduceţi la
cuptor.
Timp în cuptor: 70 minute
Nivel raft: 1
Iepure Moustard
Pentru 4 persoane.
Ingrediente:
2 iepuri, a câte 800 g
sare şi piper
2 linguri ulei de măsline
2 cepe tocate în bucăţi mari
50 g şuncă tăiată cubuleţe
ROMÂNA 5
2 linguri de făi
375 ml supă de pui
125 ml vin alb
1 linguriţă de cimbru proaspăt
125 ml smântână
2 linguri de muştar Dijon
Mod de preparare:
Tăiaţi iepurii în 8 bucăţi de mărime similară, con‐
dimentaţi cu sare şi piper şi rumeniţi pe toate
părţile într-o tavă pentru coacere la un ochi.
Scoateţi bucăţile de iepure şi rumeniţi cepele şi
şunca. Presăraţi făina deasupra şi amestecaţi.
Adăugaţi supă de pui, vin alb şi cimbru şi lăsaţi
să fiarbă. Adăugaţi smântână şi muştar Dijon,
puneţi carnea înapoi, acoperiţi cu un capac şi
apoi introduceţi la cuptor.
Timp în cuptor: 90 minute
Nivel raft: 1
Ossobuco
Pentru 4-6 persoane.
Ingrediente:
4 linguri de unt pentru rumenire
4 felii de pulpă de viţel cu os, de circa 3 - 4 cm
grosime (tăiaţi transversal pe os)
4 morcovi de dimensiuni medii, tăiaţi în cubu‐
leţe
4 tulpini de ţelină, tăiate în cubuleţe
1 kg de roşii coapte, fără coajă, tăiate în
jumătate, sâmburii scoşi şi tăiate cubuleţe
1 legătură de pătrunjel, spălată şi tocată mai
mare
4 linguri de unt
2 linguri de făină pentru tapetare
6 linguri ulei de măsline
250 ml vin alb
250 ml supă ce carne
3 cepe medii, decojite şi tocate mărunt
3 căţei de usturoi, curăţaţi şi feliaţi subţire
Câte 1/2 linguriţă de cimbru şi de oregano
2 foi de dafin
•2 căţei
sare, piper negru proaspăt măcinat
Mod de preparare:
Topiţi 4 linguri de unt într-o tavă pentru coacere
şi introduceţi legumele. Scoateţi legumele din
tavă. Spălaţi feliile de pulpă de viţel cu os şi apoi
daţi prin făină. Îndepărtaţi surplusul de făină.
Încălziţi uleiul de măsline şi rumeniţi feliile la foc
mediu până când devin aurii. Scoateţi carnea şi
îndepărtaţi surplusul de ulei de măsline din oala
de friptură. Dizolvaţi sucurile cărnii din tava pen‐
tru coacere cu 250 ml de vin, puneţi într-o cratiţă
şi lăsaţi să fiarbă un timp. Adăugaţi 250 ml de
supă de carne şi adăugaţi pătrunjel, cimbru, ore‐
gano şi roşii tăiate cubuleţe. Condimentaţi cu sa‐
re şi piper. Apoi lăsaţi din nou să fiarbă. Puneţi
legumele în oala de coacere, puneţi carnea dea‐
supra şi turnaţi sosul peste. Acoperiţi tava pentru
coacere cu un capac şi introduceţi la cuptor.
Timp în cuptor: 120 minute
Nivel raft: 1
Picior de porc
Pentru 4-6 persoane.
Ingrediente:
1 ciolan de porc de la spate de 0,8-1,2 kg
2 linguri ulei
1 linguriţă sare
1 linguriţă boia dulce
1/2 linguriţă de busuioc
1 conservă mică de ciuperci tăiate (280 g)
legume pentru supă (morcov, praz, ţelină,
pătrunjel)
•apă
Mod de preparare:
Crestaţi pielea în jurul ciolanului de porc. Ames‐
tecaţi uleiul, sarea, boia şi busuiocul şi presăraţi
peste ciolanul de porc. Puneţi ciolanul de porc
într-o tavă pentru coacere şi presăraţi ciupercile
deasupra. Adăugaţi apă sau supă de legume;
partea inferioară trebuie să fie acoperită cu un
strat de lichid de 10-15 mm. Întoarceţi friptura
după aproximativ 30 de minute.
Timp în cuptor: 160 minute
Nivel raft: 1
Spata de porc
Pentru 4-6 persoane.
Ingrediente:
1,5 kg spată de porc, cu piele, de la un porc
tânăr
•sare
•piper
2 linguri ulei de măsline
150 g ţelină feliată subţire
•1 praz, feliat
1 conservă mică de roşii mărunţite (400 g)
250 ml smântână
6
www.electrolux.com
2 căţei de usturoi, curăţaţi şi zdrobiţi
rozmarin şi cimbru proaspete
Mod de preparare:
Cu un cuţit ascuţit, tăiaţi pielea în formă de romb.
Condimentaţi cu sare şi piper şi rumeniţi pe toate
părţile cu ulei de măsline într-o tavă pentru coa
cere pe un ochi, apoi daţi la o parte. Căliţi ţelina
şi prazul cu puţin ulei într-o tavă pentru coacere,
apoi adăugaţi roşiile, smântâna, căţeii de usturoi,
rozmarinul şi cimbrul, amestecaţi şi puneţi spata
de porc deasupra. Introduceţi la cuptor.
Timp în cuptor: 130 minute
Nivel raft: 1
Iepure de casă
Pentru 4 persoane.
Ingrediente:
2 spinări de iepure
6 boabe de ienupăr (zdrobite)
sare şi piper
30 g unt topit
125 ml smântână
legume pentru supă (morcov, praz, ţelină,
pătrunjel)
Mod de preparare:
Frecaţi spinările de iepure cu boabele de ienupăr
zdrobite, sare şi piper şi ungeţi cu unt topit. Pu‐
neţi spinările de iepuri într-o tavă pentru coacere,
turnaţi smântână deasupra şi adăugaţi legume
pentru supă.
Timp în cuptor: 35 minute
Nivel raft: 1
Piept de vitel umplut
Pentru 4 persoane.
Ingrediente:
•1 chiflă
•1 ou
200 g carne toca
sare, piper
1 ceapă, tocată
pătrunjel, tocat
1 kg piept de viţel (cu buzunar crestat)
legume pentru supă (morcov, praz, ţelină,
pătrunjel)
50 g şuncă
•250 ml apă
Mod de preparare:
Înmuiaţi chifla în apă şi apoi scurgeţi apa. Apoi
amestecaţi cu ou, carne tocată, sare, piper,
ceapă tocată şi pătrunjel. Condimentaţi pieptul
de viţel (cu buzunarul crestat) şi umpleţi buzuna‐
rul cu umplutura din carne. Apoi coaseţi deschi‐
derea. Puneţi pieptul de viţel într-o tavă pentru
coacere, adăugaţi legumele pentru supă, şuncă
şi apă. Întoarceţi friptura după aproximativ 30 de
minute.
Timp în cuptor: 100 minute
Nivel raft: 1
Prajitura Suedeza Crocanta
Pentru 4-6 persoane.
Ingrediente:
200g prune uscate
150 ml vin alb
1,5 kg de file de porc sau spată de viţel (fără
oase)
1 ceapă medie
•măr
sare, piper şi boia
Mod de preparare:
Frăgeziţi prunele în vin alb timp de două ore.
Clătiţi puţin carnea în apă, după care uscaţi.
Tăiaţi mici şanţuri pe sub carne şi băgaţi o prună
în fiecare tăietură, împingându-le cât mai adânc
în carne. Condimentaţi carnea şi puneţi-o în va‐
sul de coacere cu partea fără prune îndreptată în
sus. Decojiţi ceapa şi mărul, tăiaţi-le în câte opt
bucăţi şi puneţi-le în jurul fripturii. Adăugaţi apă
în vinul rămas de la prune până ajungeţi la un
sfert de litru şi turnaţi amestecul peste friptură.
Acest preparat poate fi servit cu crochete, cartofi
gratinaţi, broccoli sau alte preparate similare.
Timp în cuptor: 60 minute
Nivel raft: 1
Picior de vitel
Pentru 4 persoane.
Ingrediente:
1 ciolan de viţel de la spate de 1,5 - 2 kg
4 felii de costiţă fiartă
2 linguri ulei
1 linguriţă sare
1 linguriţă boia dulce
1/2 linguriţă de busuioc
1 conservă mică de ciuperci tăiate (280 g)
legume pentru supă (morcov, praz, ţelină,
pătrunjel)
ROMÂNA 7
•apă
Mod de preparare:
Faceţi 8 crestături pe lungime în jurul ciolanului
de viţel. Tăiaţi patru felii de costiţă fiartă în
jumătate şi introduceţi în crestături. Amestecaţi
ulei, sare, boia şi busuioc şi presăraţi peste ciola‐
nul de viţel. Puneţi ciolanul de viţel într-o tavă
pentru coacere şi presăraţi ciupercile deasupra.
Adăugaţi apă sau supă de legume la ciolanul de
viţel; partea inferioară trebuie să fie acoperită cu
un strat de lichid de 10-15 mm. Întoarceţi friptura
după aproximativ 30 de minute.
Timp în cuptor: 160 minute
Nivel raft: 1
Porc mistret
Pentru 4 persoane.
Ingrediente:
1,5 kg carne de mistreţ (spată)
•sare
•piper
legumele pentru supă din marinată
1 conservă mică de bureţi galbeni
Pentru a prepara marinata:
1,5 l vin roşu
150 g ţelină rădăcină
150 g morcovi
2 cepe
5 foi de dafin
•5 căţei
2 legături de legume pentru supă (morcov,
praz, ţelină, pătrunjel)
Fierbeţi totul şi lăsaţi să se răcească.
Turnaţi marinata peste carne până când este
acoperită şi lăsaţi la marinat 3 zile.
Mod de preparare:
Scoateţi bucata de carne de mistreţ din marinată
şi lăsaţi să se scurgă. Condimentaţi cu sare şi pi‐
per şi rumeniţi pe toate părţile într-o oală pentru
friptură pe un ochi. Adăugaţi bureţii galbeni şi o
parte din legumele pentru supă din marinată.
Turnaţi marinata în oala pentru friptură; partea
inferioară trebuie să fie acoperită cu un strat de
lichid de 10-15 mm. Acoperiţi cratiţa pentru frip‐
tură cu un capac şi introduceţi la cuptor.
Timp în cuptor: 140 minute
Nivel raft: 1
MENIU LA CUPTOR
Varza la cuptor
Pentru 4 persoane.
Ingrediente:
1 varză (800 g)
măghiran
1 ceapă
ulei pentru rumenire
400 g carne tocată
250 g de orez cu bobul lung
sare, piper şi boia
1 litru de supă de carne
200 ml crème fraîche
100 g brânză rasă
Mod de preparare:
Tăiaţi varza în sferturi şi îndepărtaţi cotorul.
Opăriţi în apă sărată condimentată cu măghiran.
Curăţaţi ceapa şi tăiaţi fin, căliţi uşor cu puţin
ulei. Apoi adăugaţi carnea tocată şi orezul cu
bob lung, rumeniţi şi condimentaţi cu sare, piper
şi boia. Adăugaţi supa de carne şi lăsaţi să fiarbă
20 de minute cu capacul pe vas. Puneţi straturile
de varză şi amestecul de orez/ carne tocată într-
un vas. Puneţi crème fraîche deasupra vasului şi
presăraţi brânză deasupra.
Timp în cuptor: 60 minute
Nivel raft: 2
Paste Cannelloni
Pentru 4 persoane.
Ingrediente pentru umplutură:
50 g ceapă, tăiată
30 g unt
350 g frunze de spanac, tăiate
100 g crème fraîche
200 g somon proaspăt, cuburi
200 g biban de Nil, cuburi
150 g creveţi
150 g carne de scoică
sare, piper
Ingrediente sos Béchamel:
75 g unt
50 g făină
600 ml lapte
sare, piper şi nucşoară
Amestecaţi cu:
1 pachet de cannelloni
8
www.electrolux.com
50 g Parmezan, ras
150 g brânză rasă
40 g unt
Mod de preparare:
Ceapa mărunţită şi untul trebuie puse într-o cra‐
tiţă şi lăsate să fiarbă înăbuşit până se rumeneş‐
te. Adăugaţi frunze tocate de spanac şi gătiţi ra‐
pid la foc mic. Adăugaţi crème fraîche, ameste‐
caţi şi după aceea lăsaţi să se răcească. Între
timp se pregăteşte sosul Béchamel: Topiţi untul
într-o tigaie, adăugaţi făină şi gătiţi până devine
auriu, amestecând constant. Din când în când, în
timp ce se amestecă se adaugă laptele. Sosul se
condimentează cu sare, piper şi nucşoară şi se
fierbe descoperit circa 10 minute. Somonul, biba‐
nul, creveţii şi carnea de scoică, sarea şi piperul
trebuie adăugate la spanacul răcit şi se ames‐
tecă. Ungeţi o formă mare, dreptunghiulară pen‐
tru sufleu cu 1 lingură de unt. Umpleţi cannelloni
cu amestecul de spanac şi aşezaţi-le în tavă. În‐
tre fiecare rând de Cannelloni trebuie pus sosul
Béchamel. Deasupra, la sfârşit, un strat Bécha‐
mel presărat cu brânză va forma ultimul strat.
Restul untului aşezaţi-l peste sufleu.
Timp în cuptor: 55 minute
Nivel raft: 1
Gratar cu cicoare
Pentru 4 persoane.
Ingrediente:
8 bucăţi medii de cicoare
8 felii de costiţă fiartă
30 g unt
1,5 linguri de făină
150 ml supă de legume (de la cicoare)
5 linguri de lapte
100 g brânză rasă
Mod de preparare:
Tăiaţi în două cicoarea şi îndepărtaţi miezul
amar. Apoi spălaţi cu atenţie şi gătiţi timp de 15
minute în apă fiartă. Scoateţi jumătăţile de cicoa‐
re din apă, clătiţi cu apă rece şi reuniţi jumătăţile.
Apoi înfăşuraţi fiecare cu o felie de şuncă şi pu‐
neţi într-un vas pentru coacere uns. Topiţi untul
şi adăugaţi făină. Faceţi un soté rapid şi apoi tur‐
naţi supa de legume şi laptele şi lăsaţi să fiarbă.
Amestecaţi 50 g de brânză în sos şi turnaţi peste
cicoare. Apoi presăraţi restul de brânză în vas.
Timp în cuptor: 35 minute
Nivel raft: 2
Galuste
Pentru 6-8 persoane.
Ingrediente:
Aprox. 1000 g de carne de curcan fâşii
1 conservă mică ciuperci (cu capete mici)
500 g de ceapă tăiată
1 kg de aluat de găluşte
400 g brânză rasă
250 ml smântână
Mod de preparare:
Condimentaţi fâşiile de carne de curcan cu sare,
piper, paprika etc. Faceţi sauté cu ciupercile tăia‐
te. Scurgeţi bine ciupercile. Amestecaţi carnea,
cepele şi ciupercile şi puneţi-le într-un vas pentru
cuptor. Amestecaţi aluatul pentru găluşte şi brân‐
za şi puneţi-le peste amestecul cu carne de cur‐
can. După aceea turnaţi smântâna.
Timp în cuptor: 75 minute
Nivel raft: 1
Plachie de peste
Pentru 4 persoane.
Ingrediente:
8-10 cartofi
2 cepe
125 g fileuri de anşoa
300 ml smântână
2 linguri de pesmet
•piper
cimbru proaspăt tocat
2 linguri de unt
Mod de preparare:
Spălaţi cartofii, curăţaţi şi tăiaţi în felii subţiri.
Curăţaţi ceapa şi tăiaţi felii. Ungeţi un vas rezis‐
tent la căldură cu unt. Puneţi o treime din cartofi
şi ceapă în vas. Deasupra puneţi jumătate din fi‐
leurile de anşoa şi acoperiţi cu altă treime de
ceapă şi cartofi. Distribuiţi restul fileurilor de an‐
şoa deasupra. Deasupra puneţi restul de cea
şi cartofi, stratul de deasupra fiind cartofii.
Presăraţi deasupra piperul şi cimbrul tocat. Tur‐
naţi saramura de la anşoa în vas şi adăugaţi
smântână. Presăraţi deasupra pesmetul şi puneţi
bucăţi mici de unt deasupra.
Timp în cuptor: 60 minute
Nivel raft: 3
ROMÂNA 9
Lasagna
Pentru 4 persoane.
Ingrediente pentru sosul cu carne:
100 g şuncă de pe burtă împănată cu grăsime
1 ceapă
•1 morcov
•100 g ţelină
2 linguri ulei de măsline
400 g carne tocată (amestec de vită şi porc)
100 ml supă ce carne
1 conservă mică de roşii, bucăţi (circa 400 g)
oregano, cimbru, sare şi piper
Ingrediente sos Béchamel:
75 g unt
50 g făină
600 ml lapte
sare, piper şi nucşoară
Amestecaţi cu:
linguri de unt
250 g foi verzi de Lasagne
50 g Parmezan, ras
50 g brânză degresată, rasă
Mod de preparare:
Cu un cuţit ascuţit daţi jos de pe şuncă şoriciul şi
eventualele zgârciuri, şi tăiaţi-o cubuleţe. Curăţa‐
ţi ceapa, morcovul şi ţelina, tăiaţi cubuleţe toate
legumele. Încălziţi uleiul într-o caserolă, rumeniţi
şunca de porc şi legumele tăiate cubuleţe, în
timp ce amestecaţi constant. Adăugaţi treptat
carnea tocată, rumeniţi-o până se sfărâmă şi
stingeţi-o cu supa de carne. Amestecul de carne
se condimentează cu pastă de roşii, verdeţuri,
sare şi piper şi se găteşte acoperit încă circa 30
minute. Între timp se pregăteşte sosul Béchamel:
Topiţi untul într-o tigaie, adăugaţi făină şi gătiţi
până devine auriu, amestecând constant. Din
când în când, în timp ce se amestecă se adaugă
laptele. Sosul se condimentează cu sare, piper şi
nucşoară şi se fierbe descoperit circa 10 minute.
Ungeţi o formă mare, dreptunghiulară pentru su‐
fleu cu 1 lingură de unt. Aşezaţi pe rând în formă
câte un strat de foi de lasagna, amestec de car
ne, sos Béchamel şi brânza rasă. Deasupra, la
sfârşit, un strat Béchamel presărat cu brânză va
forma ultimul strat. Restul untului aşezaţi-l peste
sufleu.
Timp în cuptor: 55 minute
Nivel raft: 1
Musaca
Pentru 8-10 persoane.
Ingrediente:
1 ceapă tocată
ulei de măsline
1,5 kg carne tocată
1 conservă de roşii mărunţite (400 g)
50 g brânză rasă
4 linguri de pesmet
sare şi piper
scorţişoară
1 kg cartofi
1,5 kg vinete
unt pentru prăjit
Ingrediente sos Béchamel:
75 g unt
50 g făină
600 ml lapte
sare, piper şi nucşoară
Amestecaţi cu:
150 g brânză rasă
4 linguri de pesmet
50 g unt
Mod de preparare:
Căliţi ceapa tocată în puţin ulei de măsline, apoi
adăugaţi carnea tocată şi gătiţi amestecând.
Adăugaţi roşiile tocate, brânza Emmentaler rasă
şi pesmetul, amestecaţi bine şi lăsaţi să fiarbă.
Apoi condimentaţi cu sare, piper şi scorţişoară şi
luaţi de pe plită. Curăţaţi cartofii şi tăiaţi în felii de
1 cm grosime, spălaţi vinetele şi tăiaţi în felii de 1
cm grosime. Uscaţi toate feliile cu prosoape de
bucătărie din hârtie. Apoi rumeniţi într-o tigaie cu
mult unt. Între timp se pregăteşte sosul Bécha‐
mel: topiţi untul într-o tigaie, adăugaţi făină şi
gătiţi până devine auriu, amestecând constant.
Din când în când, în timp ce se amestecă se
adaugă laptele. Sosul se condimentează cu sa‐
re, piper şi nucşoară şi se fierbe descoperit circa
10 minute. Puneţi feliile de cartofi pe fundul unui
vas pentru coacere uns, presăraţi puţină brânză
rasă. Puneţi un strat de vinete deasupra aces‐
teia. Deasupra adăugaţi o parte din amestecul
de carne tocată. Deasupra adăugaţi o parte din
sosul Béchamel. Apoi puneţi alt strat de cartofi,
urmat de vinete şi apoi de amestecul de carne
tocată. Ultimul strat trebuie să fie sosul Bécha‐
mel. Deasupra presăraţi restul de brânză şi pes‐
metul. Topiţi untul şi turnaţi peste musaca.
Timp în cuptor: 60 minute
Nivel raft: 1
10
www.electrolux.com
Paste la cuptor
Pentru 2-4 persoane.
Ingrediente:
1 litru de apă
•sare
250 g tagliatelle
250 g şuncă fiartă
20 g unt
1 legătură de pătrunjel
1 ceapă
•100 g unt
•1 ou
250 ml lapte
sare, piper şi nucşoară
50 g Parmezan ras
Mod de preparare:
Fierbeţi apa cu puţină sare. Puneţi tagliatellele în
apa sărată clocotită şi fierbeţi circa 12 minute.
Apoi scurgeţi. Tăiaţi şunca cubuleţe. Încălziţi un‐
tul într-o tigaie. Tocaţi pătrunjelul, curăţaţi ceapa
şi tocaţi-o. Căliţi ambele în tigaie. Ungeţi un vas
pentru coacere cu puţin unt. Amestecaţi tagliatel‐
lele, şunca şi pătrunjelul şi ceapa călite şi puneţi
în vas. Amestecaţi oul şi laptele şi condimentaţi
cu sare, piper şi nucşoară şi apoi turnaţi peste
amestecul de paste. Apoi presăraţi parmezanul
în vas.
Timp în cuptor: 45 minute
Nivel raft: 1
Cartofi gratinati
Pentru 4-6 persoane.
Ingrediente:
1000 g cartofi
1 linguriţă fiecare de sare, piper şi nucşoară
2 căţei de usturoi
200 g brânză rasă
200 ml lapte
200 ml smântână
4 linguri de unt
Mod de preparare:
Curăţaţi cartofii, tăiaţi în felii subţiri, uscaţi şi
amestecaţi cu mirodenii. O tavă pentru cuptor se
freacă cu un căţel de usturoi şi după aceea se
unge cu puţin unt. Aşezaţi în tavă jumătate din
feliile de cartofi amestecate cu mirodenii şi
împrăştiaţi o parte din brânza rasă peste aceştia.
Restul de felii de cartofi trebuie puse deasupra şi
restul de brânză rasă adăugată peste ultimul
strat de cartofi. Zdrobiţi al doilea căţel de usturoi
şi amestecaţi-l împreună cu laptele şi smântâna.
Amestecul se toarnă peste cartofi, iar restul de
unt se pune în felii subţiri deasupra.
Timp în cuptor: 65 minute
Nivel raft: 2
PIZZA, PLĂCINTĂ ŞI QUICHE
Tarta cu ceapa
Pentru 4-6 persoane.
Ingrediente pentru aluat:
300 g făină
20 g drojdie proaspătă
125 ml lapte
•1 ou
50 g unt
3 g sare
Ingrediente glazură:
750 g ceapă
250 g şuncă
3 ouă
250 g crème fraîche
125 ml lapte
1 linguriţă sare
1/2 linguriţă piper măcinat
Mod de preparare:
Strecuraţi făina într-un recipient, faceţi un spaţiu
gol în centru. Drojdia trebuie mărunţită, pusă în
gaura făcută în făină, apoi se amestecă cu lapte‐
le şi cu o parte din făină de la margine. Se pre‐
sară cu făină şi se lasă la cald până când făina
presărată pe aluat prezintă crăpături. Oul şi untul
trebuie adăugate la marginea făinii. Se frământă
totul într-un aluat dospit maleabil. Se lasă aluatul
să crească într-un spaţiu cald până când îşi du‐
blează volumul. Între timp, curăţaţi şi tăiaţi ceapa
în sferturi şi apoi tăiaţi-o în felii subţiri. Tăiaţi şun‐
ca şi căliţi-o uşor împreună cu ceapa, fără a ru‐
meni. Lăsaţi la răcit. Întindeţi aluatul şi aşezaţi-l
pe o tavă de gătit unsă, înţepaţi fundul acestuia
cu o furculiţă şi împingeţi marginile în sus. Tre‐
buie lăsat încă o dată să mai crească. Ouăle,
crème fraîche, laptele, sarea şi piperul trebuie
amestecate. Întindeţi cepele răcite şi şunca pe
aluatul de bază. Puneţi deasupra amestecul şi
întindeţi-l bine.
Timp în cuptor: 45 minute
Nivel raft: 1
ROMÂNA 11
Găluşte
Pentru 30 de bucăţi mici.
Ingrediente pentru aluat:
250 g făină spelta
•250 g unt
250 g brânză de vaci degresată
•sare
Ingrediente pentru umplutură:
1 căpăţână mică de varză albă (400 g)
50 g şuncă
2 linguri de unt topit
sare, piper şi nucşoară
3 linguri de smântână fermentată
2 ouă
Altele:
Tavă de gătit cu hârtie ceruită
Mod de preparare:
Amestecaţi făina spelta, untul, brânza de vaci
degresată şi puţină sare într-un aluat şi lăsaţi la
rece. Tăiaţi varza albă în fâşii subţiri. Tăiaţi cubu‐
leţe şunca şi prăjiţi-o în unt topit. Adăugaţi varza
şi rumeniţi până se înmoaie. Condimentaţi cu sa‐
re, piper şi nucşoară şi încorporaţi smântâna.
Continuaţi să fierbeţi înăbuşit până când se eva‐
poră tot lichidul. Fierbeţi ouăle tari, lăsaţi să se
răcească şi apoi feliaţi, amestecaţi cu varza şi
lăsaţi să se răcească. Întindeţi aluatul şi tăiaţi
cercuri cu diametru de 8 cm. Puneţi puţină um‐
plutură în mijlocul fiecăruia, apoi împăturiţi. Etan‐
şaţi marginile apăsând cu o furculiţă. Puneţi pi‐
roştele pe o tavă de gătit tapetată cu hârtie ce
ruită şi ungeţi cu gălbenuş de ou.
Timp în cuptor: 20 minute
Nivel raft: 3
Pizza
Pentru 4 persoane.
Ingrediente pentru aluat:
14 g drojdie proaspătă
•200 ml apă
300 g făină
•3 g sare
1 lingură de ulei
Ingrediente glazură:
1/2 conservă mică de tomate mărunţite (200
g)
200 g brânză rasă
100 g salam
100 g şuncă fiartă
150 g ciuperci (la conservă)
150 g brânză Feta
oregano
Altele:
Tavă de gătit, unsă
Mod de preparare:
Zdrobiţi drojdia într-un vas şi dizolvaţi-o în apă.
Amestecaţi sarea cu făina şi adăugaţi-le în vasul
cu drojdie împreună cu uleiul. Ingredientele tre‐
buie amestecate până când se formează un
aluat fin care curge din recipient. Aluatul trebuie
lăsat să crească într-un loc cald până când creş‐
te dublu. Întindeţi aluatul şi puneţi-l pe tava unsă,
înţepaţi fundul acestuia cu o furculiţă. Ingredien‐
tele pentru conţinut trebuie puse pe aluat în ordi‐
nea indicată.
Timp în cuptor: 25 minute
Nivel raft: 1
Quiche Lorraine
Pentru 2-4 persoane.
Ingrediente pentru aluat:
200 g făină
2 ouă
100 g unt
1/2 linguriţă de sare
puţin piper
1 priză de nucşoară
Ingrediente glazură:
150 g brânză rasă
200 g şuncă fiartă sau şuncă slabă
2 ouă
250 g smântână
sare, piper şi nucşoară
Altele:
Tavă neagră, unsă, cu diametru de 28 cm
Mod de preparare:
Făina, untul, ouăle şi mirodeniile se aşează într-
un vas şi se amestecă până se omogenizează.
Aluatul trebuie lăsat câteva ore la rece. Întindeţi
aluatul într-o tavă unsă din tablă neagră. Înţepaţi
aluatul cu o furculiţă. Presăraţi şunca pe aluat.
Pentru sos trebuie amestecate ouăle cu smântâ‐
na şi cu condimentele. Apoi adăugaţi brânza.
Turnaţi umplutura peste şuncă.
Timp în cuptor: 45 minute
Nivel raft: 2
12
www.electrolux.com
PRĂJITURĂ, PLĂCINTĂ ŞI
FURSECURI
Prajitura Almond cu chimen
Ingrediente pentru amestec:
5 ouă
200 g zahăr
100 g marţipan
200 ml ulei de măsline
450 g făină
1 linguscorţişoară
1 plic de praf de copt (aproximativ 15 g)
50 g fistic mărunţit
125 g migdale măcinate
300 ml lapte
Ingrediente glazură:
200 g gem de caise
5 linguri de zahăr pudră
1 linguriţă scorţişoară
2 linguri de apă fierbinte
fulgi de migdale
Altele:
Formă rotundă demontabilă de 28 cm
Mod de preparare:
Amestecaţi ouăle, zahărul şi marţipanul timp de
5 minute, apoi adăugaţi încet uleiul de măsline la
amestecul de ouă. Strecuraţi făina, scorţişoara şi
praful de copt împreună, apoi amestecaţi fisticul
mărunţit şi migdalele măcinate în făină. Apoi în‐
corporaţi amestecul de ouă împreună cu laptele.
Turnaţi în forma demontabilă a cărei bază a fost
tapetată cu pesmet.
După coacere:
Încălziţi gemul de caise şi apoi întindeţi pe prăji‐
tură utilizând o pensulă; apoi lăsaţi să se
răcească. Amestecaţi zahărul pudră, scorţişoara
şi apa caldă; apoi întindeţi pe prăjitură. Apoi
presăraţi fulgii de migdale imediat pe suprafaţa
glazurată a prăjiturii.
Timp în cuptor: 70 minute
Nivel raft: 2
Rumenite
Ingrediente:
250 g ciocolată simplă
•250 g unt
375 g zahăr
2 plic de zahăr vanilat (aproximativ 16 g)
1 priză de sare
5 linguri de apă
5 ouă
375 g alune
250 g făină
1 linguriţă de praf de copt
Mod de preparare:
Rupeţi ciocolata în bucăţi mari şi topiţi-o în bain
marie. Amestecaţi untul, zahărul, zahărul vanilat,
sarea şi apa, adăugaţi ouăle şi ciocolata topită.
Mărunţiţi alunele în bucăţi mari, amestecaţi cu
făina şi praful de copt şi încorporaţi în amestecul
de ciocolată. Tapetaţi o tavă adâncă cu hârtie
ceruită, turnaţi amestecul deasupra şi omogeni‐
zaţi.
După coacere:
Lăsaţi să se răcească, scoateţi hârtia ceruită şi
tăiaţi în pătrăţele.
Timp în cuptor: 50 minute
Nivel raft: 3
Prajitura Cappuccino
Pentru 4-6 persoane.
Pentru amestec:
100 g unt moale
90 g zahăr
2 gălbenuşuri de ou
seminţele unei păstăi de vanilie
2 linguri de cafea instant (dizolvată în 50ml de
apă fierbinte)
2 albuşuri de ou
50 g făină
50 g făină de porumb
1/2 linguriţă praf de copt
Pentru sos:
250 ml suc de portocale
50 g zahăr
1 priză de scorţişoară
20 ml lichior de portocale
Pentru finisare:
200 ml frişcă pentru a decora
Altele:
6 vase sau ceşti mici unse cu unt
Mod de preparare:
Încorporaţi untul, zahărul, gălbenuşurile, semin‐
ţele unei păstăi de vanilie şi apoi amestecaţi cu
cafeaua dizolvată. Bateţi albuşurile. Cerneţi făina
de grâu, făina de porumb şi praful de copt şi
adăugaţi la amestec în straturi cu albuşurile şi în‐
corporaţi. Puneţi amestecul în vase sau ceşti mi‐
ci unse cu unt.
ROMÂNA 13
După coacere:
Adăugaţi sucul de portocale, zahărul, scorţişoara
şi lichiorul de portocale într-o cratiţă şi scădeţi-le
pe ochi până când sosul devine siropos. Răstur‐
naţi prăjiturile calde pe o tavă de desert, decoraţi
cu sos şi frişcă.
Timp în cuptor: 40 minute
Nivel raft: 2
Prajitura cu morcov
Ingrediente pentru amestec:
150 ml ulei de floarea soarelui
100 g zahăr brun
2 ouă
75 g sirop
175 g făină
1 linguriţă scorţişoară
1/2 linguriţă de ghimbir măcinat
1 linguriţă de praf de copt
200 g morcovi raşi fin
75 g stafide
25 g nucă de cocos rasă
Ingrediente glazură:
50 g unt
150 g cremă de brânză
40 g zahăr candel
alune măcinate
Altele:
Formă rotundă demontabilă, cu diametru de
22 cm, unsă
Mod de preparare:
Amestecaţi uleiul de floarea soarelui, zahărul
brun, ouăle şi siropul. Încorporaţi restul ingre‐
dientelor pentru amestec. Puneţi aluatul în tava
unsă.
După coacere:
Amestecaţi untul, crema de brânză şi zahărul
candel (dacă este necesar, adăugaţi puţin lapte
pentru a-l face mai moale). Întindeţi prăjitura
după ce se răceşte şi presăraţi alune prăjite pe
deasupra.
Timp în cuptor: 55 minute
Nivel raft: 3
Prajitura cu branza
Ingrediente pentru blat:
150 g făină
70 g zahăr
1 plic de zahăr vanilat (aproximativ 8 g)
•1 ou
70 g unt moale
Ingrediente pentru crema de brânză:
3 albuşuri de ou
50 g stafide galbene
2 linguri de rom
750 g brânză de vaci degresată
3 gălbenuşuri de ou
200 g zahăr
sucul de la o lămâie
200 g crème fraîche
1 pachet de făină de custard, aromă de vanilie
(40 g sau cantitatea corespunzătoare de praf
pentru realizarea unei budinci din 500 ml de
lapte)
Altele:
Formă neagră demontabilă, cu diametru de 26
cm, unsă
Mod de preparare:
Strecuraţi făina într-un castron. Adăugaţi restul
ingredientelor şi amestecaţi cu un mixer manual.
Aluatul trebuie pus timp de 2 ore în frigider. Circa
2/3 din aluat trebuie pus în tava unsă şi înţepat
de mai multe ori cu o furculiţă. Formaţi o margine
înaltă de 3 cm din restul aluatului. Albuşurile se
bat cu mixerul până se întăresc. Spălaţi stafidele,
uscaţi-le bine, apoi stropiţi-le cu rom şi lăsaţi-le
să îmbibe. Brânza de vaci degresată, gălbenu
şul, zahărul, sucul de lămâie, crème fraîche şi
praful de budincă trebuie puse într-un recipient şi
amestecate bine. La final, înglobaţi cu grijă albu‐
şurile bătute şi stafidele în amestecul de brânză
de vaci.
Timp în cuptor: 85 minute
Nivel raft: 1
Sufleu cu branza
Ingrediente:
1,5 foi de aluat sau de foietaj franţuzesc (întin‐
se sub formă de pătrat)
500 g brânză rasă
200 ml smântână
100 ml lapte
4 ouă
sare, piper şi nucşoară
Mod de preparare:
Puneţi aluatul pe o tavă de gătit bine unsă. Înţe‐
paţi aluatul peste tot cu o furculiţă. Presăraţi
brânza în mod uniform pe aluat. Amestecaţi
smântâna, laptele, ouăle şi condimentaţi cu sare,
14
www.electrolux.com
piper şi nucşoară. Amestecaţi bine din nou şi tur‐
naţi brânza deasupra.
Timp în cuptor: 40 minute
Nivel raft: 1
Pateu cu branza
Ingrediente:
400 g brânză Feta
2 ouă
3 linguri de pătrunjel tocat
piper negru
80 ml ulei de măsline
375 g foitaj filo
Mod de preparare:
Amestecaţi brânza feta, ouăle, pătrunjelul şi pi‐
perul. Acoperiţi foitajul filo cu o cârpă umedă,
astfel încât să nu se usuce. Întindeţi 4 foi una
peste alta, ungând-o pe fiecare uşor cu ulei.
Tăiaţi în 4 fâşii, fiecare a câte 7 cm lungime.
Adăugaţi câte 2 linguri de amestec de brânză
Feta pe un colţ al fâşiei şi împăturiţi pe diagonală
pentru a forma un triunghi. Puneţi invers pe o
tavă şi ungeţi cu ulei.
Timp în cuptor: 25 minute
Nivel raft: 3
Placinta cu cirese
Ingrediente:
500 g pâine
750 ml lapte
1 priză de sare
80 g zahăr
4 ouă
2 borcane de vişine
50 g unt
Altele:
Vas pentru coacere, uns
Mod de preparare:
Tăiaţi pâinea în felii. Amestecaţi laptele, sarea,
zahărul şi ouăle şi turnaţi peste pâine, amesteca‐
ţi şi lăsaţi să se înmoaie bine. Scurgeţi vişinele şi
adăugaţi la amestec. Puneţi aluatul în vasul pen‐
tru coacere uns. Distribuiţi bucăţile de unt peste
budincă.
Timp în cuptor: 45 minute
Nivel raft: 2
Prajitura cu fructe
Ingrediente:
200 g unt
200 g zahăr
1 plic de zahăr vanilat (aproximativ 8 g)
1 priză de sare
3 ouă
300 g făină
1/2 plic de praf de copt (aproximativ 8 g)
125 g afine
125 g stafide galbene
60 g migdale tăiate
60 g coajă de lămâie/portocală confiată
60 g cireşe confiate tăiate
70 g migdale întregi opărite
Altele:
Formă neagră demontabilă, cu diametrul de
24 cm
Margarină pentru ungere
Firimituri pentru decorarea formei
Mod de preparare:
Untul, zahărul, zahărul vanilat şi sarea se ames‐
tecă într-un recipient. După aceea se adaugă
ouăle, unul câte unul, şi se mai bate totul în con‐
tinuare. Se adaugă făina amestecată cu praful
de copt şi se omogenizează. Apoi se înglobează
fructele în amestec. Amestecul se aşează în tava
pregătită şi se ridică în sus la margini. Decoraţi
marginea şi centrul prăjiturii cu migdalele întregi
opărite. Introduceţi prăjitura în cuptor.
Timp în cuptor: 100 minute
Nivel raft: 1
Tarta cu fructe
Ingrediente pentru aluat:
200 g făină
1 priză de sare
125 g unt
•1 ou
50 g zahăr
50 ml apă rece
Ingrediente pentru umplutură:
Fructe de sezon (400 g mere, piersici, vişine
etc.)
90 g migdale măcinate
2 ouă
100 g zahăr
90 g unt moale
ROMÂNA 15
Altele:
Formă rotundă de tartă cu diametrul de 28
cm, unsă
Mod de preparare:
Strecuraţi făina într-un recipient, amestecaţi sa‐
rea şi untul tăiat în bucăţi mici cu făina. Apoi
adăugaţi ouăle, zahărul şi apa rece şi omogeni‐
zaţi într-un aluat. Răciţi aluatul timp de 2 ore în
frigider. Întindeţi aluatul de la frigider şi puneţi pe
forma rotundă unsă şi înţepaţi cu o furculiţă.
Curăţaţi fructele, scoateţi sâmburii şi puneţi
bucăţi sau felii mici pe aluat. Puneţi migdale
măcinate, ouă zahăr şi unt moale într-un bol şi
amestecaţi. Apoi turnaţi peste fructe şi neteziţi.
Timp în cuptor: 50 minute
Nivel raft: 1
Tartă cu brânză de capră
Ingrediente pentru aluat:
125 g făină
60 ml ulei de măsline
1 priză de sare
3-4 linguri de apă rece
Ingrediente glazură:
1 lingură ulei de măsline
2 cepe
sare şi piper
1 linguriţă de cimbru tocat
125 g ricotta
100 g brânză de capră
2 linguri măsline
•1 ou
60 ml smântână
Altele:
Tavă neagră, unsă, cu diametru de 28 cm
Mod de preparare:
Puneţi făina, uleiul de măsline şi sarea într-un re‐
cipient şi combinaţi până când amestecul
seamănă cu pesmetul. Adăugaţi apă şi frământa‐
ţi aluatul. Aluatul trebuie lăsat câteva ore la rece.
Întindeţi aluatul într-o tavă unsă din tablă neagră.
Înţepaţi aluatul cu o furculiţă. Puneţi 1 lingură de
ulei de măsline într-o tigaie. Curăţaţi ceapa, tăiaţi
felii subţiri şi căliţi în ulei circa 30 de minute cu
capacul pe tigaie. Condimentaţi cu sare şi piper
şi amestecaţi 1/2 linguriţă de pătrunjel tocat.
Lăsaţi ceapa să se răcească uşor, apoi întindeţi
pe aluat. Apoi întindeţi ricotta şi brânza de capră
deasupra şi adăugaţi măslinele. Presăraţi 1/2 lin‐
guriţă de cimbru tocat deasupra. Pentru umplu‐
tură, amestecaţi ouăle cu smântâna. Turnaţi um‐
plutura peste tartă.
Timp în cuptor: 45 minute
Nivel raft: 1
Plăcinta cu mere a bunicii
Ingrediente:
250 g unt
250 g zahăr
1 pliculeţ de zahăr vanilat
1 priză de sare
100 g marţipan
5 ouă
500 g făină
1 pliculeţ de praf de copt
1 pliculeţ cu mirodenii pentru turtă dulce
50 g pudră de cacao
150 ml vin roşu
1,2 kg mere
Piure de prune
Glazură:
250 ml suc de mere
1 pliculeţ cu glazură transparentă pentru prăji‐
turi
Mod de preparare:
Untul, zahărul, zahărul vanilat şi sarea se ames‐
tecă într-un recipient şi se bat spumă. Adăugaţi
marţipanul tăiat în bucăţi mici şi bateţi-l până de‐
vine fin. Adăugaţi ouăle, unul câte unul, şi bateţi
până se fac spumă. Adăugaţi în amestec făina,
praful de copt, ghimbirul şi pudra de cacao. Tur‐
naţi şi amestecaţi vinul roşu. Puneţi aluatul pe o
tavă adâncă tapetată cu hârtie ceruită şi nivelaţi
suprafaţa. Cojiţi merele, scoateţi cotoarele şi
tăiaţi-le în felii de 0,5 cm grosime.
Piure de prune:
Aranjaţi feliile peste aluat şi umpleţi găurile lăsa‐
te de scoaterea cotorului cu piure de prune.
După aceasta, introduceţi la cuptor.
După coacere:
Lăsaţi plăcinta să se răcească, după care scoa‐
teţi hârtia ceruită.
Glazură:
Amestecaţi glazura folosind sucul de mere şi pli‐
culeţul cu glazură pentru prăjituri şi ungeţi prăjitu‐
ra cu acest amestec.
Timp în cuptor: 50 minute
Nivel raft: 3
Pandispan cu lamaie
Ingrediente pentru amestec:
250 g unt
16
www.electrolux.com
200 g zahăr
1 plic de zahăr vanilat (aproximativ 8 g)
1 priză de sare
4 ouă
150 g făină
150 g făină de porumb
1 linguriţă rasă de praf de copt
coaja rasă a 2 lămâi
Ingrediente pentru glazură:
125 ml suc de lămâie
100 g zahăr pudră
Altele:
Formă neagră pătrată, 30 de cm lungime
Margarină pentru ungere
Firimituri pentru decorarea formei
Mod de preparare:
Untul, zahărul, coaja de lămâie, zahărul vanilat şi
sarea se amestecă într-un recipient până devine
spumos. După aceea se adaugă ouăle, unul câte
unul, şi se mai bate totul în continuare. Se
adaugă făina şi făina de porumb cu praful de
copt la amestecul spumos şi se omogenizează.
Se pune amestecul în tava unsă şi garnisită cu
firmituri, se nivelează şi se pune la cuptor. După
coacere trebuie amestecat sucul de lămâie cu
zahărul pudră. Prăjitura coaptă trebuie pusă pe o
folie de aluminiu. Folia de aluminiu trebuie ridi‐
cată la marginile prăjiturii astfel încât glazura să
nu curgă în afară. Prăjitura trebuie împunsă cu
un beţigaş iar glazura trebuie întinsă cu o pen‐
sulă. După aceea prăjitura trebuie lăsată puţin să
absoarbă glazura.
Timp în cuptor: 75 minute
Nivel raft: 1
Briose
Ingrediente:
•150 g unt
150 g zahăr
1 plic de zahăr vanilat (aproximativ 8 g)
1 priză de sare
zeama de la o lămâie netratată cu ceară
2 ouă
50 ml lapte
25 g făină de porumb
225 g făină
10 g praf de copt
1 borcan de vişine (375 g)
225 g fulgi de ciocolată
Altele:
Forme din hârtie, aprox. 7 cm diametru
Mod de preparare:
Amestecaţi untul, zahărul, zahărul vanilat, sarea
şi zeama de la o lămâie netratată cu ceară.
Adăugaţi ouăle şi amestecaţi din nou. Amesteca‐
ţi făina de porumb, făina de grâu şi praful de copt
şi încorporaţi în amestec cu laptele. Scurgeţi vişi‐
nele şi încorporaţi în amestec cu fulgii de cioco‐
lată. Turnaţi amestecul în formele de hârtie, pu‐
neţi formele pe o tavă detit şi introduceţi-le la
cuptor. Folosiţi tava pentru brioşe, dacă există.
Timp în cuptor: 40 minute
Nivel raft: 3
Galuste cu prune
Pentru 4-6 persoane.
Pentru aluat (ingredientele trebuie să fie la tem‐
peratura camerei):
125 ml lapte
20 g zahăr
1 pachet mic de drojdie (8 g de drojdie uscată
sau 42 g de drojdie proaspătă)
300 g făină
30 g zahăr
30 g unt
1 gălbenuş de ou
1 ou întreg
1 plic de zahăr vanilat (aproximativ 8 g)
puţină zeamă de lămâie
marmeladă de prune
După gătit:
50 g unt
50 g seminţe de mac măcinate
zahăr pudră
Altele:
•vas uns
Mod de preparare:
Puneţi laptele şi zahărul într-o cratiţă şi încălziţi
uşor pe un ochi de aragaz. Adăugaţi drojdia us‐
cată şi amestecaţi. Apoi lăsaţi să crească aproxi‐
mativ 30 de minute. Adăugaţi făină, zahăr, unt,
gălbenuş, albuş, zahăr vanilat şi puţină zeamă
de lămâie într-un recipient. Adăugaţi laptele şi
drojdia şi frământaţi aluatul. Acoperiţi aluatul cu
un prosop şi lăsaţi să crească încă 45 de minute.
Apoi tăiaţi aluatul în găluşti (aproximativ 80 g)
utilizând o lingură, aplatizaţi-le cu mâna şi um‐
pleţi cu 1 linguriţă de gem de prune. Ridicaţi mar‐
ginile de aluat şi acoperiţi gemul cu aluat şi apoi
modelaţi în formă de bilă. Puneţi bilele într-un
vas uns, acoperiţi şi lăsaţi să crească încă 45 de
minute şi apoi introduceţi la cuptor.
ROMÂNA 17
Timp în cuptor: 35 minute
Nivel raft: 2
Prajitura Ring
Ingrediente pentru blat:
500 g făină
1 pachet mic de drojdie (8 g de drojdie uscată
sau 42 g de drojdie proaspătă)
80 g zahăr pudră
•150 g unt
3 ouă
2 linguriţe rase de sare
150 ml lapte
70 g stafide (înmuiaţi în 20 ml de lichior de ci‐
reşe cu 1 oră înainte)
Ingrediente pentru glazură:
50 g migdale întregi decojite
Mod de preparare:
Amestecaţi făina, drojdia uscată, zahărul pudră,
untul, ouăle, sarea şi laptele într-un recipient şi
omogenizaţi aluatul. Acoperiţi aluatul în recipient
şi lăsaţi să crească 1 oră. Amestecaţi manual
stafidele înmuiate în aluat. Puneţi fiecare mig‐
dală în fiecare gol într-o formă de chec Gugel‐
hupf unsă şi tapetată cu făină. După aceea mo‐
delaţi aluatul într-o formă fusiformă şi puneţi-l în
forma de gugelhupf. Acoperiţi şi lăsaţi să crească
din nou timp de 45 de minute.
Timp în cuptor: 35 minute
Nivel raft: 1
Savarina
Ingrediente pentru aluat:
350 g făină
1 pachet mic de drojdie (8 g de drojdie uscată
sau 42 g de drojdie proaspătă)
75 g zahăr
•100 g unt
5 gălbenuşuri de ou
1/2 linguriţă de sare
1 plic de zahăr vanilat (aproximativ 8 g)
125 ml lapte
După coacere:
•375 ml apă
200 g zahăr
100 ml ţuică de pune sau 100 ml lichior de
portocale
Mod de preparare:
Amestecaţi făina, drojdia uscată, zahărul, untul,
gălbenuşurile, sarea, zahărul vanilat şi laptele
într-un recipient şi omogenizaţi aluatul. Acoperiţi
aluatul în recipient şi lăsaţi să crească 1 oră.
Apoi plasaţi aluatul într-o formă de prăjituri unsă,
acoperiţi şi lăsaţi să crească din nou timp de 45
de minute.
După coacere:
Fierbeţi apa cu zahărul şi lăsaţi să se răcească.
Adăugaţi ţuica de prune sau lichiorul de portoca‐
le la apa cu zahăr şi amestecaţi. Când prăjitura
s-a răcit, faceţi mai multe găuri cu un beţigaş şi
lăsaţi amestecul să înmoaie uniform prăjitura.
Timp în cuptor: 35 minute
Nivel raft: 1
Pandispan
Ingrediente:
4 ouă
2 linguri de apă fierbinte
50 g zahăr
1 plic de zahăr vanilat (aproximativ 8 g)
1 priză de sare
100 g zahăr
100 g făină
100 g făină de porumb
2 linguriţe rase de praf de copt
Altele:
Formă rotundă demontabilă de 28 cm, cu fun‐
dul negru, acoperită cu hârtie ceruită
Mod de preparare:
Separaţi ouăle. Bateţi gălbenuşurile cu apă
caldă, 50 g de zahăr, zahăr vanilat şi sare. Bateţi
albuşurile cu 100 g zahăr până se întăresc. Stre‐
curaţi împreună făina de grâu, făina de porumb
şi praful de copt. Amestecaţi cu grijă albuşurile şi
gălbenuşurile. Apoi încorporaţi cu atenţie ames‐
tecul de făină. Aluatul trebuie pus în tavă, nivelat
şi pus în cuptor.
Timp în cuptor: 30 minute
Nivel raft: 3
Prajitura Streusel
Ingrediente pentru aluat:
375 g făină
20 g drojdie proaspătă
150 ml lapte călduţ
60 g zahăr
1 priză de sare
18
www.electrolux.com
2 gălbenuşuri de ou
75 g unt moale
Ingrediente pentru aluatul fărâmiţat:
200 g zahăr
•200 g unt
1 linguriţă scorţişoară
350 g făină
50 g nuci mărunţite
30 g unt topit
Mod de preparare:
Strecuraţi făina într-un recipient, faceţi un spaţiu
gol în centru. Drojdia trebuie mărunţită, pusă în
gaura făcută în făină, apoi se amestecă cu lapte‐
le şi o parte din făină de la margine, se presară
cu făină şi se lasă la cald până când făina
presărată pe aluat prezintă crăpături. Zahărul,
gălbenuşurile de ou, untul şi sarea se aşează la
margine făinii. Se frământă totul într-un aluat
dospit maleabil. Se lasă aluatul să crească într-
un spaţiu cald până când îşi dublează volumul.
Apoi se întinde aluatul şi se aşează pe o tavă
unsă şi se lasă din nou să crească. Zahărul, un‐
tul şi scorţişoara se amestecă într-un recipient.
Se adaugă făina şi nucile şi se omogenizează
pentru a obţine un amestec de răzătură. Se întin‐
de untul pe aluatul crescut şi apoi se întinde
răzătura peste acesta în mod egal.
Timp în cuptor: 35 minute
Nivel raft: 3
Prajitura suedeza
Ingrediente:
5 ouă
340 g zahăr
100 g unt topit
360 g făină
1 plic de praf de copt (aproximativ 15 g)
1 plic de zahăr vanilat (aproximativ 8 g)
1 priză de sare
200 ml apă rece
Altele:
Formă rotundă demontabilă de 28 cm, cu fun‐
dul negru, acoperită cu hârtie ceruită
Mod de preparare:
Zahărul, ouăle, zahărul vanilat şi sarea se ames‐
tecă timp de 5 minute într-un recipient până devi‐
ne spumos. Apoi se adaugă untul topit şi se
omogenizează. Se adaugă făina cu praful de
copt şi se amestecă. La final se adaugă apa rece
şi se amestecă totul bine. Aluatul trebuie pus în
tavă, nivelat şi pus în cuptor.
Timp în cuptor: 55 minute
Nivel raft: 1
Tarta dulce
Ingrediente:
2 foi de aluat sau de foietaj franţuzesc (întinse
sub formă de pătrat)
50 g alune măcinate
1,2 kg mere
3 ouă
300 ml smântână
70 g zahăr
Mod de preparare:
Puneţi foitajul pe o tavă bine unsă şi înţepaţi fun‐
dul acestuia cu o furculiţă. Întindeţi alunele uni‐
form pe foitaj. Cojiţi merele, scoateţi sâmburii şi
tăiaţi în 12 felii. Întindeţi feliile uniform pe foitaj.
Amestecaţi ouăle, smântâna şi zahărul vanilat şi
turnaţi peste mere.
Timp în cuptor: 45 minute
Nivel raft: 1
Prăjitură elveţiană cu morcov
Ingrediente pentru amestec:
4 albuşuri de ou
1 priză de sare
80 g zahăr pudră
120 g zahăr
200 g morcovi raşi fin
200 g de migdale rase fin
1 lămâie, suc şi coajă rasă
1 lingură de lichior de cireşe
1/2 linguriţă de scorţişoară
60 g făină
1/2 linguriţă praf de copt
Ingrediente glazură:
150g zahăr pudră
1 lingură de lichior de cireşe
12 morcovi decorativi din marţipan
alune măcinate
1/2 linguriţă praf de copt
Altele:
Tavă de tort cu pereţi detaşabili cu diametrul
de 26 cm, unsă şi cu fundul tapetat cu hârtie
de copt.
Mod de preparare:
Bateţi albuşurile până se întăresc, adăugaţi
zahărul pudră şi bateţi albuşul până când se
ROMÂNA 19
întăreşte. Amestecaţi gălbenuşul cu zahărul
până se formează o cremă şi adăugaţi celelalte
ingrediente. Adăugaţi un sfert din albuşul bătut şi
amestecaţi, după care adăugaţi cu atenţie restul
albuşului la amestec. Turnaţi cu atenţie aluatul în
tava pregătită pentru copt.
După coacere:
Lăsaţi tortul să se răcească. Vă recomandăm să
faceţi pregătirea cu una-două zile în avans şi să
păstraţi prăjitura acoperită în frigider. Pentru gla‐
zură, amestecaţi zahărul pudră cu lichiorul de ci‐
reşe. Adăugaţi apă dacă este necesar. Acoperiţi
tortul cu glazură şi decoraţi-l cu morcovii din mar‐
ţipan.
Timp în cuptor: 55 minute
Nivel raft: 3
PÂINE ŞI CHIFLE
Paine de casa de secara
Ingrediente:
500 g făină de grâu
250 g făină de secară
15 g sare
1 pacheţel de drojdie uscată
•250 ml apă
250 ml lapte
Altele:
Tavă de gătit unsă sau tapetată cu hârtie ce‐
ruită
Mod de preparare:
Puneţi făina de grâu, făina de secară, sarea şi
drojdia uscată într-un vas mare. Amestecaţi apa,
laptele şi sarea şi adăugaţi la făină. Se frământă
totul într-un aluat maleabil. Aluatul trebuie lăsat
să crească până când se dublează. Modelaţi
aluatul într-o franzelă alungită şi aşezaţi-o pe ta‐
va de gătit, care a fost unsă sau acoperită cu
hârtie ceruită. Pâinea trebuie să mai crească cu
încă jumătate din volum. Înainte de a coace
presăraţi puţină făină.
Timp în cuptor: 60 minute
Nivel raft: 2
Platou cu unt
Ingrediente pentru aluat:
750 g făină
30 g drojdie proaspătă
400 ml lapte
10 g zahăr
15 g sare
•1 ou
100 g unt moale
Ingrediente pentru glazură:
1 gălbenuş de ou
un pic de lapte
Mod de preparare:
Strecuraţi făina într-un recipient, faceţi un spaţiu
gol în centru. Tăiaţi mărunt drojdia şi puneţi-o în
mijloc. Amestecaţi-o cu lapte, puţin zahăr şi o
parte din făina de pe margine, se presară cu
făină şi se lasă la cald până când făina presăra
pe aluat prezintă crăpături. Se adaugă restul de
zahăr, sare, ou şi unt la marginea făinii. Se
frământă totul într-un aluat dospit maleabil. Se
lasă aluatul să crească într-un spaţiu cald până
când îşi dublează volumul. Apoi, împărţiţi aluatul
în trei părţi egale şi modelaţi-l pe fiecare sub
formă de frânghie. Împletiţi cele trei frânghii. Apoi
acoperiţi şi lăsaţi să crească pentru încă o
jumătate de oră. Se unge suprafaţa împletiturii
cu un amestec de gălbenuş de ou şi lapte şi apoi
se introduce la cuptor.
Timp în cuptor: 50 minute
Nivel raft: 3
Paine alba
Ingrediente:
1000 g făină
1 cub drojdie proaspătă sau 2 pacheţele droj‐
die uscată
650 ml lapte
15 g sare
Altele:
Tavă de gătit unsă sau tapetată cu hârtie ce‐
ruită
Mod de preparare:
Făina şi sarea trebuie puse într-un recipient ma‐
re. Drojdia trebuie topită în lapte călduţ şi trebuie
adăugată la făină. Se frământă totul într-un aluat
maleabil. În funcţie de calitatea făinii, s-ar putea
să fie nevoie de ceva mai mult lapte pentru a ob‐
ţine un aluat maleabil. Aluatul trebuie lăsat să
crească până când se dublează. Tăiaţi aluatul în
două, prelucraţi-l în două franzele alungite şi
aşezaţi-le pe tava de gătit, care a fost unsă sau
acoperită cu hârtie ceruită. Pâinile trebuie să mai
crească cu încă jumătate din volum. Înainte de
coacere trebuie presărată puţină făină şi, cu un
cuţit ascuţit, trebuie tăiat în diagonală de 3-4 ori,
aproximativ la 1 cm adâncime.
Timp în cuptor: 55 minute
Nivel raft: 2
20
www.electrolux.com
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28

Electrolux EOB8956VAX Recipe book

Tip
Recipe book