AEG KE8404101M Recipe book

Tip
Recipe book
RO Cartea de reţete
Cuptor
1. PROGRAME AUTOMATE
AVERTIZARE!
Consultați capitolele privind
siguranța.
1.1 Programe automate
Programele automate oferă setări optime
pentru fiecare tip de carne sau alte
rețete.
Programe de carne cu funcția: Stab.
auto a greutatii (meniu: Gatire
asistata) — Această funcție
calculează automat timpul necesar
coacerii. Pentru a o utiliza trebuie să
introduceți greutatea alimentelor.
Programe de carne cu funcția: Senzor
automat (meniu: Gatire asistata) —
Această funcție calculează automat
timpul necesar coacerii. Pentru a o
utiliza trebuie să introduceți
temperatura zonei de mijloc. La
încheierea programului este emis un
semnal sonor.
Retete automate (meniu: Gatire
asistata) — Această funcție utilizează
valori predefinite pentru un preparat.
Pregătiți mâncarea respectând rețeta
din această carte.
Preparate cu funcția: Stab. auto a greu‐
tatii
Friptura de porc
Friptura de vitel
Carne înăbușită
Friptura de vanat
Preparate cu funcția: Stab. auto a greu‐
tatii
Friptura de miel
Pui, intreg
Curcan, intreg
Rata, intreaga
Gasca, intreaga
Preparate cu funcția: Senzor automat
Pulpa de porc
Friptură de vită
Vita in stil scandinav
Pulpa de vanat
Friptura de miel, medie
Pui dezosat
Peste intreg
1.2 Categorii
La meniul Gatire asistata felurile de
mâncare sunt împărțite în mai multe
categorii:
Porc/Vitel
Vita/Vanat/Miel
Gaina
Pește
Prajitura
Pizza/Placinta/Paine
Tocăniţe/Gratinare
Semipreparate
2. PORC/VITEL
2.1 Friptura de porc
Setări:
Stab. auto a greutatii. Interval de setare
pentru greutate între 1000 și 3000 g.
Mod de preparare:
Condimentați carnea după gust și
introduceți într-un vas rezistent la foc.
Adăugați apă sau alt lichid; partea
inferioară trebuie să fie acoperită cu un
strat de lichid de 20 - 40 mm. Întoarceți
friptura după aproximativ 30 de minute.
Nivel raft: 1
www.aeg.com2
2.2 Pulpa de porc
Setări:
Senzor automat, temperatura zonei de
mijloc 75 °C.
Mod de preparare:
Condimentați carnea după gust,
introduceți senzorul și puneți într-un vas
rezistent la foc.
Nivel raft: 1
2.3 Picior de porc
Ingrediente:
1 rasol de porc de la spate de 0,8 -
1,2 kg
2 linguri ulei
1 linguriță de sare
1 linguriță boia dulce
1/2 linguriță de busuioc
1 conservă mică de ciuperci tăiate
(280 g)
legume pentru supă (morcov, praz,
țelină, pătrunjel)
apă
Mod de preparare:
Crestați pielea în jurul piciorului de porc.
Amestecați uleiul, sarea, boia și
busuiocul și presărați peste ciolanul de
porc. Puneți ciolanul de porc într-o formă
de coacere și presărați ciupercile
deasupra. Adăugați supă de legume și
apă. Partea inferioară trebuie să fie
acoperită cu un strat de lichid de 10 - 15
mm. Întoarceți friptura după aproximativ
30 de minute.
Durata în aparat: 160 minute
Nivel raft: 1
2.4 Spata de porc
Ingrediente:
1,5 kg spată de porc, cu piele, de la
un porc tânăr
sare
piper
2 linguri ulei de măsline
150 g țelină feliată subțire
1 praz, feliat
1 conservă mică de roșii mărunțite
(400 g)
250 ml smântână
2 căței de usturoi, curățați și zdrobiți
rozmarin și cimbru proaspete
Mod de preparare:
Cu un cuțit ascuțit, tăiați pielea în formă
de romb. Condimentați cu sare și piper și
rumeniți pe toate părțile cu ulei de
măsline într-o cratiță pentru coacere pe
un ochi, apoi dați la o parte. Căliți țelina
și prazul cu puțin ulei într-o formă de
coacere, apoi adăugați roșiile, smântâna,
țeii de usturoi, rozmarinul și cimbrul,
amestecați și puneți spata de porc
deasupra. Introduceți în aparat.
Durata în aparat: 130 minute
Nivel raft: 1
2.5 Friptura de vitel
Setări:
Stab. auto a greutatii. Interval de setare
pentru greutate între 1000 și 3000 g.
Mod de preparare:
Condimentați carnea după gust și
introduceți într-un vas rezistent la foc.
Adăugați apă sau alt lichid; partea
inferioară trebuie să fie acoperită cu un
strat de lichid de 10 - 20 mm. Acoperiți
cu un capac.
Nivel raft: 1
2.6 Picior de vitel
Ingrediente:
1 ciolan de vițel de la spate de 1,5 - 2
kg
4 felii de costiță fiartă
2 linguri ulei
1 linguriță de sare
1 linguriță boia dulce
1/2 linguriță de busuioc
1 conservă mică de ciuperci tăiate
(280 g)
legume pentru supă (morcov, praz,
țelină, pătrunjel)
apă
Mod de preparare:
Faceți 8 crestături pe lungime în jurul
piciorului de vițel. Tăiați patru felii de
costiță fiartă în jumătate și introduceți în
crestături. Amestecați uleiul, sarea, boia
și busuiocul și presărați peste ciolanul de
vițel. Puneți ciolanul de vițel într-o formă
de coacere și presărați ciupercile
ROMÂNA 3
deasupra. Adăugați supă de legume și
apă la piciorul de vițel. Partea inferioară
trebuie să fie acoperită cu un strat de
lichid de 10 - 15 mm. Întoarceți friptura
după aproximativ 30 de minute.
Durata în aparat: 160 minute
Nivel raft: 1
2.7 Ossobuco
Ingrediente:
4 linguri de unt pentru rumenire
4 felii de pulpă de vițel cu os, de circa
3 - 4 cm grosime (tăiați transversal pe
os)
4 morcovi medii, tăiați cubulețe
4 tulpini de țelină, tăiate cubulețe
1 kg de roșii coapte, fără coajă, tăiate
în jumătate, sâmburii scoși și tăiate
cubulețe
1 legătură de pătrunjel, spălată și
tocată mai mare
4 linguri de unt
2 linguri de făină pentru tapetare
6 linguri ulei de măsline
250 ml vin alb
250 ml supă ce carne
3 cepe medii, decojite și tocate mărunt
3 căței de usturoi, curățați și feliați
subțire
Câte 1/2 linguriță de cimbru și de
oregano
2 foi de dafin
2 căței
sare, piper negru proaspăt măcinat
Mod de preparare:
Topiți 4 linguri de unt într-o formă de
coacere și introduceți legumele. Scoateți
legumele din tavă.
Spălați feliile de pulpă de vițel cu os și
apoi dați prin făină. Îndepărtați surplusul
de făină. Încălziți uleiul de măsline și
rumeniți feliile la foc mediu până când
devin aurii. Scoateți carnea și îndepărtați
surplusul de ulei de măsline din oala de
friptură.
Dizolvați sucurile cărnii din forma de
coacere cu 250 ml de vin, puneți într-o
cratiță și lăsați să fiarbă un timp.
Adăugați 250 ml de supă de carne și
adăugați pătrunjel, cimbru, oregano și
roșii tăiate cubulețe. Condimentați cu
sare și piper. Apoi lăsați din nou să
fiarbă.
Puneți legumele în oala de coacere,
puneți carnea deasupra și turnați sosul
peste. Acoperiți forma de coacere cu un
capac și introduceți în aparat.
Durata în aparat: 120 minute
Nivel raft: 1
2.8 Piept de vitel umplut
Ingrediente:
1 chiflă
1 ou
200 g carne tocată
sare, piper
1 ceapă, tocată
pătrunjel, tocat
1 kg piept de vițel (cu buzunar crestat)
legume pentru supă (morcov, praz,
țelină, pătrunjel)
50 g șuncă
250 ml apă
Mod de preparare:
Înmuiați chifla în apă și apoi scurgeți apa.
Apoi amestecați cu ou, carne tocată,
sare, piper, ceapă tocată și pătrunjel.
Condimentați pieptul de vițel (cu
buzunarul crestat) și umpleți buzunarul
cu umplutura din carne. Apoi coaseți
deschiderea.
Puneți pieptul de vițel într-o formă de
coacere, adăugați legumele pentru supă,
șuncă și apă. Întoarceți friptura după
aproximativ 30 de minute.
Durata în aparat: 100 minute
Nivel raft: 1
2.9 Bucata de carne
Ingrediente:
2 chifle uscate
1 ceapă
3 linguri de pătrunjel tocat
750 g carne tocată (amestec de vită și
porc)
2 ouă
sare, piper și boia
100 g felii subțiri de șuncă
Mod de preparare:
Înmuiați chiflele în apă și apoi scurgeți
apa. Curățați ceapa și tocați mărunt, apoi
căliți în ulei și adăugați pătrunjelul tocat.
www.aeg.com4
Amestecați carnea tocată, ouăle, chiflele
stoarse de apă și ceapa. Condimentați cu
sare, piper și boia, puneți într-o formă de
coacere dreptunghiulară și acoperiți cu
felii subțiri de șuncă. Adăugați puțină apă
și introduceți în aparat.
Durata în aparat: 70 minute
Nivel raft: 1
2.10 Prajitura Suedeza
Crocanta
Ingrediente:
200 g prune uscate
150 ml vin alb
1,5 kg de pulpă de porc sau spată de
vițel (fără oase)
1 ceapă medie
măr
sare, piper și boia
Mod de preparare:
Frăgeziți prunele în vin alb timp de două
ore. Clătiți puțin carnea în apă, după
care uscați. Tăiați mici șanțuri pe sub
carne și băgați o prună în fiecare
tăietură, împingându-le cât mai adânc în
carne. Condimentați carnea și puneți-o în
forma de coacere cu partea fără prune
îndreptată în sus. Decojiți ceapa și mărul,
tăiați-le în câte opt bucăți și puneți-le în
jurul fripturii. Adăugați apă în vinul rămas
de la prune până ajungeți la un sfert de
litru și turnați amestecul peste friptură.
Acest preparat poate fi servit cu
crochete, cartofi gratinați, broccoli sau
alte preparate similare.
Durata în aparat: 60 minute
Nivel raft: 1
3. VITA/VANAT/MIEL
3.1 Friptură de vită
Setări:
Senzorul automat. Temperatura zonei de
mijloc:
În sânge - 48 °C
Medie - 65 °C
Bine pătrunsă - 70 °C
Mod de preparare:
Condimentați carnea după gust,
introduceți senzorul și puneți într-un vas
rezistent la foc.
Nivel raft: 1
3.2 Vita in stil scandinav
Setări:
Senzorul automat. Temperatura zonei de
mijloc:
În sânge - 50 °C
Medie - 65 °C
Bine pătrunsă - 70 °C
Mod de preparare:
Condimentați carnea după gust,
introduceți senzorul și puneți într-un vas
rezistent la foc.
Nivel raft: 1
3.3 Carne înăbușită
Nu utilizați acest program
pentru prepararea fripturii de
vită și a pulpei de porc.
Setări:
Stab. auto a greutatii. Interval de setare
pentru greutate între 1000 și 3000 g.
Mod de preparare:
Condimentați carnea după gust și
introduceți într-un vas rezistent la foc.
Adăugați apă sau alt lichid; partea
inferioară trebuie să fie acoperită cu un
strat de lichid de 10 - 20 mm. Acoperiți
cu un capac.
Nivel raft: 1
3.4 Vita marinata
Pentru a prepara marinata:
1 l apă
500 ml oțet de vin
2 lingurițe sare
15 boabe de piper
15 boabe de ienupăr
5 foi de dafin
2 legături de legume pentru supă
(morcov, praz, țelină, pătrunjel)
Fierbeți totul și lăsați să se răcească.
1,5 kg de carne de vită
ROMÂNA 5
Turnați marinata peste carnea de vită
până când este acoperită și lăsați la
marinat 5 zile.
Ingrediente pentru friptură:
sare
piper
legumele pentru supă din marinată
Mod de preparare:
Scoateți bucata de carne de vită din
marinată și lăsați să se scurgă.
Condimentați cu sare și piper și rumeniți
pe toate părțile într-o cratiță pentru
friptură și adăugați legumele pentru supă
din marinată.
Turnați puțină marinată în cratița pentru
friptură. Partea inferioară trebuie să fie
acoperită cu un strat de 10 - 15 mm.
Acoperiți cratița pentru coacere cu un
capac și introduceți în aparat.
Durata în aparat: 150 minute
Nivel raft: 1
3.5 Pulpa de vanat
Setări:
Senzorul automat. Temperatura zonei de
mijloc 70°C.
Mod de preparare:
Condimentați carnea după gust,
introduceți senzorul și puneți într-un vas
rezistent la foc.
Nivel raft: 1
3.6 Friptura de vanat
Setări:
Stab. auto a greutatii. Interval de setare
pentru greutate între 1000 și 3000 g.
Mod de preparare:
Condimentați carnea după gust și
introduceți într-un vas rezistent la foc.
Adăugați apă sau alt lichid; partea
inferioară trebuie să fie acoperită cu un
strat de lichid de 10 - 20 mm. Acoperiți
cu un capac.
Nivel raft: 1
3.7 Iepure
Ingrediente:
2 spinări de iepure
6 boabe de ienupăr (zdrobite)
sare și piper
30 g unt topit
125 ml smântână
legume pentru supă (morcov, praz,
țelină, pătrunjel)
Mod de preparare:
Frecați spinările de iepure cu boabele de
ienupăr zdrobite, sare și piper și ungeți cu
unt topit.
Puneți spinările de iepuri într-o formă de
coacere, turnați smântână deasupra și
adăugați legume pentru supă.
Durata în aparat: 35 minute
Nivel raft: 1
3.8 Iepure Moustard
Ingrediente:
2 iepuri, a câte 800 g
sare și piper
2 linguri ulei de măsline
2 cepe tocate în bucăți mari
50 g șuncă tăiată cubulețe
2 linguri de făină
375 ml supă de pui
125 ml vin alb
1 linguriță de cimbru proaspăt
125 ml smântână
2 linguri de muștar Dijon
Mod de preparare:
Tăiați iepurii în 8 bucăți de mărime
similară, condimentați cu sare și piper și
rumeniți pe toate părțile într-o cratiță
pentru coacere la un ochi.
Scoateți bucățile de iepure și rumeniți
cepele și șunca. Presărați făina deasupra
și amestecați. Adăugați supă de pui, vin
alb și cimbru și lăsați să fiarbă.
Adăugați smântână și muștar Dijon,
puneți carnea înapoi, acoperiți cu un
capac și apoi introduceți în aparat.
Durata în aparat: 90 minute
Nivel raft: 1
3.9 Porc mistret
Pentru a prepara marinata:
1,5 l vin roșu
150 g țelină rădăcină
150 g morcovi
2 cepe
www.aeg.com6
5 foi de dafin
5 căței
2 legături de legume pentru supă
(morcov, praz, țelină, pătrunjel)
Fierbeți totul și lăsați să se răcească.
1,5 kg carne de mistreț (spată)
Turnați marinata peste carne până
când este acoperită și lăsați la marinat
3 zile.
Ingrediente pentru friptură:
sare
piper
legumele pentru supă din marinată
1 conservă mică de bureți galbeni
Mod de preparare:
Scoateți bucata de carne de mistreț din
marinată și lăsați să se scurgă.
Condimentați cu sare și piper și rumeniți
pe toate părțile într-o oală pentru friptură
pe un ochi. Adăugați bureții galbeni și o
parte din legumele pentru supă din
marinată.
Turnați marinata în cratița pentru friptură.
Partea inferioară trebuie să fie acoperită
cu un strat de 10 - 15 mm. Acoperiți
cratița pentru coacere cu un capac și
introduceți în aparat.
Durata în aparat: 140 minute
Nivel raft: 1
3.10 Friptura de miel
Setări:
Stab. auto a greutatii. Interval de setare
pentru greutate între 1000 și 3000 g.
Mod de preparare:
Condimentați carnea după gust și
introduceți într-un vas rezistent la foc.
Adăugați apă sau alt lichid; partea
inferioară trebuie să fie acoperită cu un
strat de lichid de 10 - 30 mm. Acoperiți
cu un capac.
Nivel raft: 1
3.11 Friptura de miel, medie
Setări:
Senzorul automat. Temperatura zonei de
mijloc 70°C.
Mod de preparare:
Condimentați carnea după gust,
introduceți senzorul și puneți într-un vas
rezistent la foc.
Nivel raft: 1
3.12 Pulpa de miel
Ingrediente:
2,7 kg pulpă de miel
30 ml ulei de măsline
sare
piper
3 căței de usturoi
1 legătură de rozmarin proaspăt (sau
1 linguriță de rozmarin uscat)
apă
Mod de preparare:
Spălați pulpa de miel și apoi uscați,
ungeți cu ulei de măsline și crestați
carnea. Condimentați cu sare și piper.
Curățați cățeii de usturoi și feliați,
introduceți împreună cu crenguțele de
rozmarin în crestăturile din carne.
Puneți pulpa de miel în cratiță și adăugați
apă. Partea inferioară trebuie să fie
acoperită cu un strat de lichid de 10 - 15
mm. Întoarceți friptura după aproximativ
30 de minute.
Durata în aparat: 165 minute
Nivel raft: 1
4. GAINA
4.1 Pui, intreg
Setări:
Stab. auto a greutatii. Interval de setare
pentru greutate între 900 și 2.100 g.
Mod de preparare:
Puneți puiul într-un vas rezistent la foc și
condimentați după gust. După circa 30
de minute, întoarceți friptura. În acest
sens, afișajul indică un memento.
Nivel raft: 1
4.2 Curcan, intreg
Setări:
Stab. auto a greutatii. Interval de setare
pentru greutate între 1700 și 4.700 g.
ROMÂNA 7
Mod de preparare:
Puneți curcanul într-un vas rezistent la
foc și condimentați după gust. După circa
30 de minute, întoarceți friptura. În acest
sens, afișajul indică un memento.
Nivel raft: 1
4.3 Rata, intreaga
Setări:
Stab. auto a greutatii. Interval de setare
pentru greutate între 1500 și 3.300 g.
Mod de preparare:
Puneți rața într-un vas rezistent la foc și
condimentați după gust. După circa 30
de minute, întoarceți friptura. În acest
sens, afișajul indică un memento.
Nivel raft: 1
4.4 Gasca, intreaga
Setări:
Stab. auto a greutatii. Interval de setare
pentru greutate între 2300 și 4.700 g.
Mod de preparare:
Puneți gâsca într-un vas rezistent la foc
și condimentați după gust. După circa 30
de minute, întoarceți friptura. În acest
sens, afișajul indică un memento.
Nivel raft: 1
4.5 Pui dezosat
Setări:
Senzor automat, temperatura zonei de
mijloc 75 °C.
Mod de preparare:
Condimentați pieptul de curcan (cu os)
după gust, introduceți senzorul și puneți
într-un vas rezistent la foc.
Nivel raft: 1
4.6 Pulpe de pui
Ingrediente:
4 pulpe de pui, 250 g fiecare
250 g crème fraîche
125 ml smântână
1 linguriță de sare
1 linguriță de boia
1 linguriță de curry
1/2 linguriță de piper
250 g ciuperci tăiate la conservă
20 g de amidon de porumb
Mod de preparare:
Curățați pulpele de pui și puneți într-o
oală pentru friptură. Amestecați restul
ingredientelor împreună și turnați peste
pulpele de pui.
Durata în aparat: 55 minute
Nivel raft: 1
4.7 Cocos in sos de vin
Ingrediente:
1 pui
sare
piper
1 lingură de făină
50 g unt topit
500 ml vin alb
500 ml supă de pui
4 linguri sos de soia
1/2 legătură de pătrunjel
1 crenguță de cimbru
150 g șuncă tăiată cubulețe
250 g ciuperci brune, curățate și tăiate
în sferturi
12 șalote, curățate
2 căței de usturoi, curățați și zdrobiți
Mod de preparare:
Curățați puiul și condimentați cu sare și
piper și presărați cu făină.
Încălziți untul topit într-o formă de
coacere pe ochi, rumeniți puiul pe toate
părțile. Turnați vinul alb, supa de pui și
sosul de soia și lăsați să fiarbă.
Adăugați pătrunjel, cimbru, șuncă tăiată
cubulețe, ciuperci, șalote și usturoi.
Lăsați din nou să fiarbă, acoperiți cu un
capac și introduceți în aparat.
Durata în aparat: 55 minute
Nivel raft: 1
4.8 Rata cu portocale
Ingrediente:
1 rață (1,6 – 2,0 kg)
sare
piper
3 portocale, fără coajă, fără sâmburi și
tăiate cuburi
www.aeg.com8
1/2 linguriță de sare
2 portocale pentru suc
150 ml sherry
Mod de preparare:
Curățați rața, condimentați cu sare și
piper și frecați cu coajă de portocală.
Umpleți rața cu cuburi de portocală
condimentate cu sare și coaseți.
Puneți rața în forma de coacere, cu
pieptul în jos.
Stoarceți portocalele, amestecați sucul
cu sherry și turnați peste rață.
Introduceți rața în aparat. Întoarceți după
30 de minute. Este emis un semnal
sonor.
Durata în aparat: 90 minute
Nivel raft: 1
4.9 Pui umplut
Ingrediente:
1 pui, 1,2 kg (cu măruntaie)
1 lingură de ulei
1 linguriță de sare
1/4 linguriță de boia
50 g pesmet
3 - 4 linguri de lapte
1 ceapă, tocată
1 legătură de pătrunjel tocat
20 g unt
1 ou
sare și piper
Mod de preparare:
Curățați puiul și uscați. Amestecați uleiul,
sarea și boiaua și ungeți puiul cu
amestecul.
Umplutură: Amestecați pesmetul și
laptele. Puneți ceapa tocată, pătrunjelul
și untul într-o tigaie și căliți. Tocați mărunt
inima, ficatul și pipota și adăugați un ou.
Apoi amestecați totul și condimentați cu
sare și piper.
Puneți pieptul de pui într-o formă de
coacere, introduceți în aparat. Întoarceți
după 30 de minute. Este emis un semnal
sonor.
Durata în aparat: 90 minute
Nivel raft: 1
5. PEȘTE
5.1 Peste intreg
Setări:
Senzor automat, temperatura zonei de
mijloc 65 °C.
Mod de preparare:
Condimentați peștele după gust,
introduceți senzorul și puneți într-un vas
rezistent la foc.
Nivel raft: 1
5.2 File de peste
Ingrediente:
600 - 700 g file de șalău, somon sau
păstrăv de mare
150 g brânză rasă
250 ml smântână
50 g pesmet
1 linguriță tarhon
pătrunjel, tocat
sare, piper
lămâie
unt
Mod de preparare:
Presărați suc de lămâie peste fileurile de
pește și lăsați la marinat un timp, apoi
absorbiți surplusul de suc cu un șervet de
bucătărie din hârtie. Condimentați
fileurile de pește pe ambele părți cu sare
și piper. Apoi puneți fileurile de pește într-
un vas rezistent la foc uns cu unt.
Amestecați brânza rasă, smântâna,
pesmetul, tarhonul și pătrunjelul mărunțit.
Amestecul se întinde imediat pe fileurile
de pește, apoi se adaugă unt pe
deasupra.
Durata în aparat: 35 minute
Nivel raft: 2
5.3 Peste proaspat
Ingrediente:
800 g cod uscat
2 linguri ulei de măsline
2 cepe mari
6 căței de usturoi curățați
2 praji
ROMÂNA 9
6 ardei roșii
1/2 conservă roșii tocate (200 g)
200 ml vin alb
200 ml supă de legume
piper, sare, cimbru, oregano
Mod de preparare:
Înmuiați codul uscat peste noapte.
Scurgeți codul uscat în ziua următoare și
puneți într-o cratiță cu apă proaspătă,
puneți pe un ochi și lăsați să fiarbă. Apoi
luați de pe foc și lăsați să se răcească.
Puneți ulei de măsline într-o tigaie și
încălziți. Curățați ceapa și tocați-o
mărunt, zdrobiți cățeii de usturoi curățați,
feliați și spălați prazul. Amestecați în
uleiul încins și rumeniți rapid. Curățați
ardeii de sâmburi și tăiați fâșii. Apoi
puneți în tigaie cu roșiile tocate.
Adăugați vin alb și supă de legume și
lăsați să fiarbă la foc scăzut un timp.
Condimentați cu piper, sare, cimbru și
oregano și lăsați să fiarbă la foc scăzut în
cratiță încă 15 minute.
Scoateți codul uscat răcit din cratiță și
uscați cu un prosop de bucătărie din
hârtie. Îndepărtați pielea, oasele și
înotătoarele. Desfaceți peștele în straturi
și puneți într-un vas rezistent la foc,
amestecat cu legumele.
Durata în aparat: 30 minute
Nivel raft: 1
5.4 Peste in crusta de sare
Ingrediente:
un pește întreg, aprox. 1,5 - 2 kg
2 lămâi netratate cu ceară
1 căpățână de fenicul
4 crenguțe de cimbru proaspăt
3 kg sare gemă
Mod de preparare:
Curățați peștele și ungeți cu sucul de la
două lămâi netratate cu ceară.
Tăiați feniculul în felii subțiri și umpleți
peștele împreună cu crenguțele de
cimbru proaspăt.
Puneți jumătate din sarea gemă într-o
tavă de coacere și puneți peștele
deasupra. Puneți cealaltă jumătate de
sare gemă peste pește și apăsați ferm.
Durata în aparat: 55 minute
Nivel raft: 1
5.5 Calamar umplut
Ingrediente:
1 kg calamar de mărime medie,
curățat
1 ceapă mare
2 linguri ulei de măsline
90 g de orez cu bobul lung gătit
4 linguri semințe de pin
4 linguri afine (stafide)
2 linguri de pătrunjel tocat
sare, piper
sucul de la o lămâie
4 linguri ulei de măsline
150 ml vin
500 ml suc de roșii
Mod de preparare:
Frecați puternic calamarul cu sare și apoi
spălați cu apă de la robinet.
Curățați ceapa, tocați mărunt și căliți cu
două linguri de ulei de măsline până
devine transparent. Adăugați orezul cu
bob lung, semințele de pin, afinele și
pătrunjelul tocat la ceapă și condimentați
cu sare, piper și cu sucul de la o lămâie.
Umpleți calamarul ușor cu amestecul,
coaseți deschiderea.
Puneți patru linguri de ulei de măsline
într-o formă de coacere și rumeniți
calamarul pe ochi. Adăugați vin și suc de
roșii.
Acoperiți forma de coacere cu un capac
și introduceți în aparat.
Durata în aparat: 60 minute
Nivel raft: 1
5.6 Peste la abur cu legume
Ingrediente:
400 g cartofi
2 legături de ceapă verde
2 căței de usturoi
1 conservă mică de roșii mărunțite
(400 g)
4 fileuri de somon
sucul de la o lămâie
sare și piper
75 ml supă de legume
50 ml vin alb
1 crenguță de rozmarin proaspăt
150 ml vin
1/2 legătură de cimbru proaspăt
Mod de preparare:
www.aeg.com10
Spălați cartofii, curățați coaja, tăiați în
patru și fierbeți în apă cu sare timp de 25
de minute, apoi scurgeți și tăiați felii.
Spălați ceapa verde și tăiați fin. Curățați
țeii de usturoi și tăiați în bucăți.
Amestecați ceapa și usturoiul cu roșiile
tăiate cubulețe.
Presărați fileurile de somon cu sucul de
la o lămâie și lăsați la marinat. Apoi
uscați și condimentați cu sare și piper.
Amestecați legumele și cartofii și puneți-
le într-un vas rezistent la căldură uns și
puneți somonul deasupra.
Turnați supă de legume și vin alb, apoi
puneți rozmarin și cimbru deasupra.
Durata în aparat: 35 minute
Nivel raft: 2
5.7 Plachie de peste
Ingrediente:
8 - 10 cartofi
2 cepe
125 g fileuri de anșoa
300 ml smântână
2 linguri de pesmet
piper
cimbru proaspăt tocat
2 linguri de unt
Mod de preparare:
Spălați cartofii, curățați și tăiați în felii
subțiri. Curățați ceapa și tăiați felii.
Ungeți un vas rezistent la căldură cu unt.
Puneți o treime din cartofi și ceapă în
vas. Deasupra puneți jumătate din
fileurile de anșoa și acoperiți cu altă
treime de ceapă și cartofi. Distribuiți
restul fileurilor de anșoa deasupra.
Deasupra puneți restul de ceapă și
cartofi, stratul de deasupra fiind cartofii.
Presărați deasupra piperul și cimbrul
tocat.
Turnați saramura de la anșoa în vas și
adăugați smântână. Presărați deasupra
pesmetul și puneți bucăți mici de unt
deasupra.
Durata în aparat: 60 minute
Nivel raft: 1
6. PRAJITURA
6.1 Pandispan cu lamaie
Ingrediente pentru amestec:
250 g unt
200 g zahăr
1 plic de zahăr vanilat (aproximativ 8
g)
1 priză de sare
4 ouă
150 g făină
150 g făină de porumb
1 linguriță rasă de praf de copt
coaja rasă a 2 lămâi
Ingrediente pentru glazură:
125 ml suc de lămâie
100 g zahăr pudră
Altele:
Formă neagră pătrată, 30 de cm
lungime
Margarină pentru ungere
Firimituri pentru decorarea formei
Mod de preparare:
Untul, zahărul, coaja de lămâie, zahărul
vanilat și sarea se amestecă într-un
recipient până devine spumos. După
aceea se adaugă ouăle unul câte unul și
se mai bate totul în continuare.
Praful de copt amestecat cu făina și
amidonul trebuie adăugat amestecului de
mai sus și trebuie bătut.
Aluatul trebuie pus în forma unsă și
presărată cu pesmet, nivelat și introdus
în aparat.
După coacere trebuie amestecat sucul
de lămâie cu zahărul pudră. Prăjitura
coaptă trebuie pusă pe o folie de
aluminiu.
Folia de aluminiu trebuie ridicată la
marginile prăjiturii astfel încât glazura să
nu curgă în afară. Prăjitura trebuie
împunsă cu un bețigaș iar glazura trebuie
întinsă cu o pensulă. După aceea
prăjitura trebuie lăsată puțin să absoarbă
glazura.
Durata în aparat: 75 minute
Nivel raft: 1
ROMÂNA 11
6.2 Prajitura suedeza
Ingrediente:
5 ouă
340 g zahăr
100 g unt topit
360 g făină
1 plic de praf de copt (aproximativ 15
g)
1 plic de zahăr vanilat (aproximativ 8
g)
1 priză de sare
200 ml apă rece
Altele:
Formă rotundă demontabilă de 28 cm,
cu fundul negru, acoperită cu hârtie
ceruită
Mod de preparare:
Zahărul, ouăle, zahărul vanilat și sarea
se amestecă timp de 5 minute într-un
recipient până devine spumos. După
aceea trebuie adăugat untul topit și se
amestecă.
Se adaugă făina cu praful de copt și se
amestecă.
La final se adaugă apa rece și se
amestecă totul bine. Aluatul trebuie pus
în tavă, nivelat și introdus în aparat.
Durata în aparat: 55 minute
Nivel raft: 1
6.3 Biscuit
Ingrediente:
4 ouă
2 linguri de apă fierbinte
50 g zahăr
1 plic de zahăr vanilat (aproximativ 8
g)
1 priză de sare
100 g zahăr
100 g făină
100 g făină de porumb
2 lingurițe rase de praf de copt
Altele:
Formă rotundă demontabilă de 28 cm,
cu fundul negru, acoperită cu hârtie
ceruită
Mod de preparare:
Separați ouăle. Bateți gălbenușurile cu
apă caldă, 50 g de zahăr, zahăr vanilat și
sare. Bateți albușurile cu 100 g zahăr
până se întăresc.
Strecurați împreună făina de grâu, făina
de porumb și praful de copt.
Amestecați cu grijă albușurile și
gălbenușurile. Apoi încorporați cu atenție
amestecul de făină. Aluatul trebuie pus
în tavă, nivelat și introdus în aparat.
Durata în aparat: 35 minute
Nivel raft: 1
6.4 Prajitura cu branza
Ingrediente pentru blat:
150 g făină
70 g zahăr
1 plic de zahăr vanilat (aproximativ 8
g)
1 ou
70 g unt moale
Ingrediente pentru crema de brânză:
3 albușuri de ou
50 g stafide galbene
2 linguri de rom
750 g brânză de vaci degresată
3 gălbenușuri de ou
200 g zahăr
sucul de la o lămâie
200 g crème fraîche
1 pachet de făină de custard, aromă
de vanilie (40 g sau cantitatea
corespunzătoare de praf pentru
realizarea unei budinci din 500 ml de
lapte)
Altele:
Formă neagră demontabilă, cu
diametru de 26 cm, unsă
Mod de preparare:
Strecurați făina într-un castron. Adăugați
restul ingredientelor și amestecați cu un
mixer manual. Aluatul trebuie pus timp
de 2 ore în frigider.
Circa 2/3 din aluat trebuie pus în forma
unsă și înțepat de mai multe ori cu o
furculiță.
Formați o margine înaltă de 3 cm din
restul aluatului.
Albușurile se bat cu mixerul până se
întăresc. Spălați stafidele, uscați-le bine,
apoi stropiți-le cu rom și lăsați-le să
îmbibe.
www.aeg.com12
Brânza de vaci degresată, gălbenușul,
zahărul, sucul de lămâie, crème fraîche și
praful de budincă trebuie puse într-un
recipient și amestecate bine.
La final, înglobați cu grijă albușurile
bătură și stafidele în amestecul de
brânză de vaci.
Durata în aparat: 85 minute
Nivel raft: 1
6.5 Prajitura cu fructe
Ingrediente:
200 g unt
200 g zahăr
1 plic de zahăr vanilat (aproximativ 8
g)
1 priză de sare
3 ouă
300 g făină
1/2 plic de praf de copt (aproximativ 8
g)
125 g afine
125 g stafide galbene
60 g migdale tăiate
60 g coajă de lămâie/portocală
confiată
60 g cireșe confiate tăiate
70 g migdale întregi opărite
Altele:
Formă neagră demontabilă, cu
diametrul de 24 cm
Margarină pentru ungere
Firimituri pentru decorarea formei
Mod de preparare:
Untul, zahărul, zahărul vanilat și sarea se
amestecă într-un recipient. După aceea
se adaugă ouăle, unul câte unul, și se
mai bate totul în continuare. Praful de
copt amestecat cu făina trebuie adăugat
amestecului de mai sus și trebuie bătut.
Amestecați fructele în aluat, de
asemenea.
Amestecul se pune în forma pregătită și
se ridică în sus la margini. Decorați
marginea și centrul prăjiturii cu migdalele
întregi opărite. Introduceți prăjitura în
aparat.
Durata în aparat: 100 minute
Nivel raft: 1
6.6 Prajitura Streusel
Ingrediente pentru aluat:
375 g făină
20 g drojdie proaspătă
150 ml lapte călduț
60 g zahăr
1 priză de sare
2 gălbenușuri de ou
75 g unt moale
Ingrediente pentru aluatul fărâmițat:
200 g zahăr
200 g unt
1 linguriță scorțișoară
350 g făină
50 g nuci mărunțite
30 g unt topit
Mod de preparare:
Strecurați făina într-un recipient, faceți un
spațiu gol în centru. Drojdia trebuie
mărunțită, pusă în gaura făcută în făină,
apoi se amestecă cu laptele și o parte din
făină de la margine, se presară cu făină
și se lasă la cald până când făina
presărată pe aluat prezintă crăpături.
Zahărul, gălbenușurile de ou, untul și
sarea se pune la margine făinii. Se
frământă totul într-un aluat dospit
maleabil.
Se lasă aluatul să crească într-un spațiu
cald până când își dublează volumul.
Apoi se întinde aluatul și se pune pe o
tavă unsă și se lasă din nou să crească.
Zahărul, untul și scorțișoara se amestecă
într-un recipient.
Se adaugă făina și nucile și se
omogenizează pentru a obține un
amestec de răzătură.
Se întinde untul pe aluatul crescut și apoi
se întinde răzătura peste acesta în mod
egal.
Durata în aparat: 35 minute
Nivel raft: 2
6.7 Pâine împletită de bere
Ingrediente pentru aluat:
650 g făină
20 g drojdie proaspătă
200 ml lapte
40 g zahăr
5 g sare
ROMÂNA 13
5 gălbenușuri de ou
200 g unt moale
Ingrediente pentru umplutură:
250 g alune mărunțite
20 g pesmet
1 linguriță de ghimbir măcinat
50 ml lapte
60 g miere
30 g unt topit
20 ml rom
Ingrediente pentru glazură:
1 gălbenuș de ou
un pic de lapte
50 g fulgi de migdale
Mod de preparare:
Strecurați făina într-un recipient, faceți un
spațiu gol în centru. Drojdia trebuie
mărunțită, pusă în gaura făcută în făină,
apoi se amestecă cu laptele și o parte din
făină și zahăr de la margine, se presară
cu făină și se lasă la cald până când
făina presărată pe aluat prezintă
crăpături.
Se adaugă restul de zahăr la marginea
făinii. Se frământă totul într-un aluat
dospit maleabil. Se lasă aluatul să
crească într-un spațiu cald până când își
dublează volumul.
Pentru umplutură, se amestecă toate
ingredientele la un loc. Se împarte
aluatul în trei părți egale, care se întind
în dreptunghiuri alungite. Se întinde o
treime din umplutură pe fiecare
dreptunghi și apoi bucățile de aluat se
întind împreună.
Se face o împletitură din cele trei bucăți
de aluat. Se unge suprafața împletiturii
cu un amestec de gălbenuș de ou și lapte
și apoi se presară frunzele de migdale.
Durata în aparat: 55 minute
Nivel raft: 2
6.8 Prajitura Ring
Ingrediente pentru blat:
500 g făină
1 pachet mic de drojdie (8 g de
drojdie uscată sau 42 g de drojdie
proaspătă)
80 g zahăr pudră
150 g unt
3 ouă
2 lingurițe rase de sare
150 ml lapte
70 g stafide (înmuiați în 20 ml de
lichior de cireșe cu 1 oră înainte)
Ingrediente pentru glazură:
50 g migdale întregi decojite
Mod de preparare:
Amestecați făina, drojdia uscată, zahărul
pudră, untul, ouăle, sarea și laptele într-
un recipient și omogenizați aluatul.
Acoperiți aluatul în recipient și lăsați să
crească 1 oră.
Amestecați manual stafidele înmuiate în
aluat.
Puneți fiecare migdală în fiecare gol într-
o formă de chec Gugelhupf unsă și
tapetată cu făină.
După aceea modelați aluatul într-o formă
fusiformă și puneți-l în forma de
gugelhupf. Acoperiți și lăsați să crească
din nou timp de 45 de minute.
Durata în aparat: 60 minute
Nivel raft: 1
6.9 Savarina
Ingrediente pentru aluat:
350 g făină
1 pachet mic de drojdie (8 g de
drojdie uscată sau 42 g de drojdie
proaspătă)
75 g zahăr
100 g unt
5 gălbenușuri de ou
1/2 linguriță de sare
1 plic de zahăr vanilat (aproximativ 8
g)
125 ml lapte
După coacere:
375 ml apă
200 g zahăr
100 ml țuică de pune sau 100 ml
lichior de portocale
Mod de preparare:
Amestecați făina, drojdia uscată, zahărul,
untul, gălbenușurile, sarea, zahărul
vanilat și laptele într-un recipient și
omogenizați aluatul. Acoperiți aluatul în
recipient și lăsați să crească 1 oră. Apoi
plasați aluatul într-o formă de prăjituri
unsă, acoperiți și lăsați să crească din
nou timp de 45 de minute.
Durata în aparat: 35 minute
www.aeg.com14
Nivel raft: 1
După coacere:
Fierbeți apa cu zahărul și lăsați să se
răcească.
Adăugați țuica de prune sau lichiorul de
portocale la apa cu zahăr și amestecați.
Când prăjitura s-a răcit, faceți mai multe
găuri cu un bețigaș și lăsați amestecul să
înmoaie uniform prăjitura.
6.10 Negrese
Ingrediente:
250 g ciocolată simplă
250 g unt
375 g zahăr
2 plic de zahăr vanilat (aproximativ 16
g)
1 priză de sare
5 linguri de apă
5 ouă
375 g alune
250 g făină
1 linguriță de praf de copt
Mod de preparare:
Rupeți ciocolata în bucăți mari și topiți-o
în bain marie.
Amestecați untul, zahărul, zahărul
vanilat, sarea și apa, adăugați ouăle și
ciocolata topită.
Mărunțiți alunele în bucăți mari,
amestecați cu făina și praful de copt și
încorporați în amestecul de ciocolată.
Tapetați o tavă adâncă cu hârtie ceruită,
turnați amestecul deasupra și
omogenizați.
Durata în aparat: 50 minute
Nivel raft: 2
După coacere:
Lăsați să se răcească, scoateți hârtia
ceruită și tăiați în pătrățele.
6.11 Briose
Ingrediente:
150 g unt
150 g zahăr
1 plic de zahăr vanilat (aproximativ 8
g)
1 priză de sare
zeama de la o lămâie netratată cu
ceară
2 ouă
50 ml lapte
25 g făină de porumb
225 g făină
10 g praf de copt
1 borcan de vișine (375 g)
225 g fulgi de ciocolată
Altele:
Forme din hârtie, aproximativ 7 cm
diametru
Mod de preparare:
Amestecați untul, zahărul, zahărul
vanilat, sarea și zeama de la o lămâie
netratată cu ceară. Adăugați ouăle și
amestecați din nou.
Amestecați făina de porumb, făina de
grâu și praful de copt și încorporați în
amestec cu laptele.
Scurgeți vișinele și încorporați în amestec
cu fulgii de ciocolată.
Turnați amestecul în formele de hârtie,
puneți formele pe o tavă și introduceți-le
în aparat. Folosiți tava pentru brioșe,
dacă există.
Durata în aparat: 40 minute
Nivel raft: 2
6.12 Tarta dulce
Ingrediente:
2 foi de aluat sau de foietaj franțuzesc
(întinse sub formă de pătrat)
50 g alune măcinate
1,2 kg mere
3 ouă
300 ml smântână
70 g zahăr
Mod de preparare:
Puneți foitajul pe o tavă bine unsă și
înțepați fundul acestuia cu o furculiță.
Întindeți alunele uniform pe foitaj. Cojiți
merele, scoateți sâmburii și tăiați în 12
felii. Întindeți feliile uniform pe foitaj.
Amestecați ouăle, smântâna și zahărul
vanilat și turnați peste mere.
Durata în aparat: 55 minute
Nivel raft: 2
6.13 Prajitura cu morcov
Ingrediente pentru amestec:
150 ml ulei de floarea soarelui
ROMÂNA 15
100 g zahăr brun
2 ouă
75 g sirop
175 g făină
1 linguriță scorțișoară
1/2 linguriță de ghimbir măcinat
1 linguriță de praf de copt
200 g morcovi rași fin
75 g stafide
25 g nucă de cocos rasă
Ingrediente pentru glazură:
50 g unt
150 g cremă de brânză
40 g zahăr candel
alune măcinate
Altele:
Formă rotundă demontabilă, cu
diametru de 22 cm, unsă
Mod de preparare:
Amestecați uleiul de floarea soarelui,
zahărul brun, ouăle și siropul. Încorporați
restul ingredientelor pentru amestec.
Puneți aluatul în tava unsă.
Durata în aparat: 55 minute
Nivel raft: 1
După coacere:
Amestecați untul, crema de brânză și
zahărul candel (dacă este necesar,
adăugați puțin lapte pentru a-l face mai
moale).
Întindeți prăjitura după ce se răcește și
presărați alune prăjite deasupra.
6.14 Prajitura Almond cu
chimen
Ingrediente pentru amestec:
5 ouă
200 g zahăr
100 g marțipan
200 ml ulei de măsline
450 g făină
1 lingură scorțișoară
1 plic de praf de copt (aproximativ 15
g)
50 g fistic mărunțit
125 g migdale măcinate
300 ml lapte
Ingrediente pentru glazură:
200 g gem de caise
5 linguri de zahăr pudră
1 linguriță scorțișoară
2 linguri de apă fierbinte
fulgi de migdale
Altele:
Formă rotundă demontabilă de 28 cm
Mod de preparare:
Amestecați ouăle, zahărul și marțipanul
timp de 5 minute, apoi adăugați încet
uleiul de măsline la amestecul de ouă.
Strecurați făina, scorțișoara și praful de
copt împreună, apoi amestecați fisticul
mărunțit și migdalele măcinate în făină.
Apoi încorporați amestecul de ouă
împreună cu laptele.
Turnați în forma demontabilă a cărei
bază a fost tapetată cu pesmet.
Durata în aparat: 70 minute
Nivel raft: 2
După coacere:
Încălziți gemul de caise și apoi întindeți
pe prăjitură utilizând o pensulă. Apoi
lăsați să se răcească. Amestecați
zahărul pudră, scorțișoara și apa caldă și
întindeți pe prăjitură. Apoi presărați fulgii
de migdale imediat pe suprafața
glazurată a prăjiturii.
6.15 Tarta cu fructe
Ingrediente pentru aluatul de foitaj:
200 g făină
1 priză de sare
125 g unt
1 ou
50 g zahăr
50 ml apă rece
Ingrediente pentru umplutură:
Fructe de sezon (400 g mere, piersici,
vișine etc.)
90 g migdale măcinate
2 ouă
100 g zahăr
90 g unt moale
Altele:
Formă rotundă de tartă cu diametrul
de 28 cm, unsă
Mod de preparare:
Strecurați făina într-un recipient,
amestecați sarea și untul tăiat în bucăți
mici în făină. Apoi adăugați ouăle,
zahărul și apa rece și omogenizați într-un
aluat.
www.aeg.com16
Răciți aluatul timp de 2 ore în frigider.
Întindeți aluatul de la frigider și puneți pe
forma rotundă unsă și înțepați cu o
furculiță. Curățați fructele, scoateți
sâmburii și puneți bucăți sau felii mici pe
aluat. Puneți migdale măcinate, ouă
zahăr și unt moale într-un bol și
amestecați. Apoi turnați peste fructe și
neteziți.
Durata în aparat: 50 minute
Nivel raft: 1
6.16 Prajitura Bunicii cu mere
Ingrediente:
250 g unt
250 g zahăr
1 plic de zahăr vanilat (aproximativ 8
g)
1 priză de sare
100 g marțipan
5 ouă
500 g făină
1 plic de praf de copt (aproximativ 15
g)
1 pachețel de ghimbir (aproximativ 20
g)
50 g pudră de cacao
150 ml vin roșu
1,2 kg mere
Mod de preparare:
Untul, zahărul, zahărul vanilat și sarea se
amestecă într-un recipient și se bat
spumă. Adăugați marțipanul tăiat în
bucăți mici și bateți-l până devine fin.
Adăugați ouăle unul câte unul și bateți
până se fac spumă. Adăugați în amestec
făina, praful de copt, ghimbirul și pudra
de cacao. Turnați și amestecați vinul
roșu. Puneți aluatul pe o tavă adâncă
tapetată cu hârtie ceruită și nivelați
suprafața. Cojiți merele, scoateți
cotoarele și tăiați-le în felii de 0,5 cm
grosime. Piure de prune: Aranjați feliile
peste aluat și umpleți găurile lăsate de
scoaterea cotorului cu piure de prune.
După aceasta introduceți preparatul în
aparat.
Durata în aparat: 50 minute
Nivel raft: 2
După coacere, lăsați plăcinta să se
răcească și după care scoateți hârtia
cerată.
Glazură:
250 ml suc de mere
1 pliculeț cu glazură transparentă
pentru prăjituri
După coacere, lăsați plăcinta să se
răcească și după care scoateți hârtia
cerată.
Amestecați glazura folosind sucul de
mere și pliculețul cu glazură pentru
prăjituri și ungeți prăjitura cu acest
amestec.
7. PIZZA/PLACINTA/PAINE
7.1 Pizza
Ingrediente pentru aluat:
14 g drojdie proaspătă
200 ml apă
300 g făină
3 g sare
1 lingură de ulei
Ingrediente pentru glazură:
1/2 conservă mică de tomate
mărunțite (200 g)
200 g brânză rasă
100 g salam
100 g șuncă fiartă
150 g ciuperci (la conservă)
150 g brânză Feta
oregano
Altele:
Tava de gatit, unsă
Mod de preparare:
Zdrobiți drojdia într-un vas și dizolvați-o
în apă. Amestecați sarea cu făina și
adăugați-le în vasul cu drojdie împreună
cu uleiul.
Ingredientele trebuie amestecate până
când se formează un aluat fin care curge
din recipient. Aluatul trebuie lăsat să
crească într-un loc cald până când crește
dublu.
Întindeți aluatul și puneți-l pe tava de gătit
unsă, înțepați fundul acestuia cu o
furculiță.
Ingredientele pentru conținut trebuie
puse pe aluat în ordinea indicată.
ROMÂNA 17
Durata în aparat: 25 minute
Nivel raft: 1
7.2 Tarta cu ceapa
Ingrediente pentru aluat:
300 g făină
20 g drojdie proaspătă
125 ml lapte
1 ou
50 g unt
3 g sare
Ingrediente pentru glazură:
750 g ceapă
250 g șuncă
3 ouă
250 g crème fraîche
125 ml lapte
1 linguriță sare
1/2 linguriță piper măcinat
Mod de preparare:
Strecurați făina într-un recipient, faceți un
spațiu gol în centru.
Drojdia trebuie mărunțită, pusă în gaura
făcută în făină, apoi se amestecă cu
laptele și cu o parte din făină de la
margine. Se presară cu făină și se lasă la
cald până când făina presărată pe aluat
prezintă crăpături.
Oul și untul trebuie adăugate la marginea
făinii. Se frământă totul într-un aluat
dospit maleabil.
Se lasă aluatul să crească într-un spațiu
cald până când își dublează volumul.
Între timp, curățați și tăiați ceapa în
sferturi și apoi tăiați-o în felii subțiri.
Tăiați șunca și căliți-o ușor împreună cu
ceapa, fără a rumeni. Lăsați la răcit.
Întindeți aluatul și așezați-l pe o tavă de
gătit unsă, înțepați fundul acestuia cu o
furculiță și împingeți marginile în sus.
Trebuie lăsat încă o dată să mai crească.
Ouăle, crème fraîche, laptele, sarea și
piperul trebuie amestecate. Întindeți
cepele răcite și șunca pe aluatul de bază.
Puneți deasupra amestecul și întindeți-l
bine.
Durata în aparat: 45 minute
Nivel raft: 1
7.3 Quiche Lorraine
Ingrediente pentru aluat:
200 g făină
2 ouă
100 g unt
1/2 linguriță de sare
puțin piper
1 priză de nucșoară
Ingrediente pentru glazură:
150 g brânză rasă
200 g șuncă fiartă sau șuncă slabă
2 ouă
250 g smântână
sare, piper și nucșoară
Altele:
Tavă neagră, unsă, cu diametru de 28
cm
Mod de preparare:
Făina, untul, ouăle și mirodeniile se
așază într-un vas și se amestecă până se
omogenizează. Aluatul trebuie lăsat
câteva ore la rece.
Întindeți aluatul într-o tavă unsă din tablă
neagră. Înțepați aluatul cu o furculiță.
Presărați șunca pe aluat.
Pentru sos trebuie amestecate ouăle cu
smântâna și cu condimentele. Apoi
adăugați brânza.
Turnați umplutura peste șuncă.
Durata în aparat: 40 minute
Nivel raft: 1
7.4 Tartă cu brânză de capră
Ingrediente pentru aluat:
125 g făină
60 ml ulei de măsline
1 priză de sare
3 - 4 linguri de apă rece
Ingrediente pentru glazură:
1 lingură ulei de măsline
2 cepe
sare și piper
1 linguriță de cimbru tocat
125 g ricotta
100 g brânză de capră
2 linguri măsline
1 ou
60 ml smântână
Altele:
www.aeg.com18
Tavă neagră, unsă, cu diametru de 28
cm
Mod de preparare:
Puneți făina, uleiul de măsline și sarea
într-un recipient și combinați până când
amestecul seamănă cu pesmetul.
Adăugați apă și frământați aluatul.
Aluatul trebuie lăsat câteva ore la rece.
Întindeți aluatul într-o tavă unsă din tablă
neagră. Înțepați aluatul cu o furculiță.
Puneți 1 lingură de ulei de măsline într-o
tigaie. Curățați ceapa, tăiați felii subțiri și
căliți în ulei circa 30 de minute cu
capacul pe tigaie. Condimentați cu sare
și piper și amestecați 1/2 linguriță de
pătrunjel tocat.
Lăsați ceapa să se răcească ușor, apoi
întindeți pe aluat.
Apoi întindeți ricotta și brânza de capră
deasupra și adăugați măslinele. Presărați
1/2 linguriță de cimbru tocat deasupra.
Pentru umplutură, amestecați ouăle cu
smântâna. Turnați umplutura peste tartă.
Durata în aparat: 45 minute
Nivel raft: 1
7.5 Sufleu cu branza
Ingrediente:
1,5 foi de aluat sau de foietaj
franțuzesc (întinse sub formă de
pătrat)
500 g brânză rasă
200 ml smântână
100 ml lapte
4 ouă
sare, piper și nucșoară
Mod de preparare:
Puneți aluatul pe o tavă de gătit bine
unsă. Înțepați aluatul peste tot cu o
furculiță.
Presărați brânza în mod uniform pe
aluat. Amestecați smântâna, laptele,
ouăle și condimentați cu sare, piper și
nucșoară. Amestecați bine din nou și
turnați peste brânză.
Durata în aparat: 40 minute
Nivel raft: 2
7.6 Pateu cu branza
Ingrediente:
400 g brânză Feta
2 ouă
3 linguri de pătrunjel tocat
piper negru
80 ml ulei de măsline
375 g foitaj filo
Mod de preparare:
Amestecați brânza feta, ouăle,
pătrunjelul și piperul. Acoperiți foitajul filo
cu o cârpă umedă, astfel încât să nu se
usuce. Întindeți 4 foi una peste alta,
ungând-o pe fiecare ușor cu ulei.
Tăiați în 4 fâșii, fiecare a câte 7 cm
lungime.
Adăugați câte 2 linguri de amestec de
brânză Feta pe un colț al fâșiei și
împăturiți pe diagonală pentru a forma un
triunghi.
Puneți invers pe o tavă de gătit și ungeți
cu ulei.
Durata în aparat: 25 minute
Nivel raft: 2
7.7 Paine alba
Ingrediente:
1000 g făină
40 g drojdie proaspătă sau 20 g
drojdie uscată
650 ml lapte
15 g sare
Altele:
Tavă de gătit unsă sau tapetată cu
hârtie ceruită
Mod de preparare:
Făina și sarea trebuie puse într-un
recipient mare. Drojdia trebuie topită în
lapte călduț și trebuie adăugată la făină.
Se frământă totul într-un aluat maleabil.
În funcție de calitatea făinii, s-ar putea să
fie nevoie de ceva mai mult lapte pentru
a obține un aluat maleabil.
Aluatul trebuie lăsat să crească până
când se dublează.
Tăiați aluatul în două, prelucrați-l în două
franzele alungite și așezați-le pe tava de
gătit, care a fost unsă sau acoperită cu
hârtie ceruită.
Pâinile trebuie să mai crească cu încă
jumătate din volum.
ROMÂNA 19
Înainte de coacere trebuie presărată
puțină făină și cu un cuțit ascuțit trebuie
tăiat în diagonală de 3 - 4 ori,
aproximativ la 1 cm adâncime.
Durata în aparat: 55 minute
Nivel raft: 1
7.8 Paine de casa de secara
Ingrediente:
500 g făină de grâu
250 g făină de secară
15 g sare
1 pachețel de drojdie uscată
250 ml apă
250 ml lapte
Altele:
Tavă de gătit unsă sau tapetată cu
hârtie ceruită
Mod de preparare:
Puneți făina de grâu, făina de secară,
sarea și drojdia uscată într-un vas mare.
Amestecați apa, laptele și sarea și
adăugați la făină. Se frământă totul într-
un aluat maleabil. Aluatul trebuie lăsat să
crească până când se dublează.
Modelați aluatul într-o franzelă alungită și
așezați-o pe tava de gătit, care a fost
unsă sau acoperită cu hârtie ceruită.
Pâinea trebuie să mai crească cu încă
jumătate din volum. Înainte de a coace
presărați puțină făină.
Durata în aparat: 60 minute
Nivel raft: 1
7.9 Găluște (30 porții mici)
Ingrediente pentru aluat:
250 g făină spelta
250 g unt
250 g brânză de vaci degresată
sare
Ingrediente pentru umplutură:
1 căpățână mică de varză albă (400
g)
50 g șuncă
2 lingură de unt topit
sare, piper și nucșoară
3 linguri de smântână fermentată
2 ouă
Altele:
Tavă de gătit cu hârtie ceruită
Mod de preparare:
Amestecați făina spelta, untul, brânza de
vaci degresată și puțină sare într-un aluat
și lăsați la rece.
Tăiați varza albă în fâșii subțiri. Tăiați
cubulețe șunca și prăjiți-o în unt topit.
Adăugați varza și rumeniți până se
înmoaie. Condimentați cu sare, piper și
nucșoară și încorporați smântâna.
Continuați să fierbeți înăbușit până când
se evaporă tot lichidul.
Fierbeți ouăle tari, lăsați să se răcească
și apoi feliați, amestecați cu varza și lăsați
să se răcească.
Întindeți aluatul și tăiați cercuri cu
diametru de 8 cm.
Puneți puțină umplutură în mijlocul
fiecăruia, apoi împăturiți. Etanșați
marginile apăsând cu o furculiță.
Puneți piroștele pe o tavă de gătit
tapetată cu hârtie ceruită și ungeți cu
gălbenuș de ou.
Durata în aparat: 20 minute
Nivel raft: 2
7.10 Pâine dulce împletită
Ingrediente pentru aluat:
750 g făină
30 g drojdie proaspătă
400 ml lapte
10 g zahăr
15 g sare
1 ou
100 g unt moale
Ingrediente pentru glazură:
1 gălbenuș de ou
un pic de lapte
Mod de preparare:
Strecurați făina într-un recipient, faceți un
spațiu gol în centru. Drojdia trebuie
mărunțită, pusă în gaura făcută în făină,
apoi se amestecă cu laptele și o parte din
făină și zahăr de la margine, se presară
cu făină și se lasă la cald până când
făina presărată pe aluat prezintă
crăpături.
Se adaugă restul de zahăr, sare, ou și
unt la marginea făinii. Se frământă totul
într-un aluat dospit maleabil.
www.aeg.com20
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28

AEG KE8404101M Recipe book

Tip
Recipe book