Lasagna
Pentru 4 persoane.
Ingrediente pentru sosul cu carne:
• 100 g şuncă de pe burtă împănată cu grăsime
• 1 ceapă
•1 morcov
•100 g ţelină
• 2 linguri ulei de măsline
• 400 g carne tocată (amestec de vită şi porc)
• 100 ml supă ce carne
• 1 conservă mică de roşii, bucăţi (circa 400 g)
• oregano, cimbru, sare şi piper
Ingrediente sos Béchamel:
• 75 g unt
• 50 g făină
• 600 ml lapte
• sare, piper şi nucşoară
Amestecaţi cu:
• linguri de unt
• 250 g foi verzi de Lasagne
• 50 g Parmezan, ras
• 50 g brânză degresată, rasă
Mod de preparare:
Cu un cuţit ascuţit daţi jos de pe şuncă şoriciul şi
eventualele zgârciuri, şi tăiaţi-o cubuleţe. Curăţa‐
ţi ceapa, morcovul şi ţelina, tăiaţi cubuleţe toate
legumele. Încălziţi uleiul într-o caserolă, rumeniţi
şunca de porc şi legumele tăiate cubuleţe, în
timp ce amestecaţi constant. Adăugaţi treptat
carnea tocată, rumeniţi-o până se sfărâmă şi
stingeţi-o cu supa de carne. Amestecul de carne
se condimentează cu pastă de roşii, verdeţuri,
sare şi piper şi se găteşte acoperit încă circa 30
minute. Între timp se pregăteşte sosul Béchamel:
Topiţi untul într-o tigaie, adăugaţi făină şi gătiţi
până devine auriu, amestecând constant. Din
când în când, în timp ce se amestecă se adaugă
laptele. Sosul se condimentează cu sare, piper şi
nucşoară şi se fierbe descoperit circa 10 minute.
Ungeţi o formă mare, dreptunghiulară pentru su‐
fleu cu 1 lingură de unt. Aşezaţi pe rând în formă
câte un strat de foi de lasagna, amestec de car‐
ne, sos Béchamel şi brânza rasă. Deasupra, la
sfârşit, un strat Béchamel presărat cu brânză va
forma ultimul strat. Restul untului aşezaţi-l peste
sufleu.
– Timp în cuptor: 55 minute
– Nivel raft: 1
Musaca
Pentru 8-10 persoane.
Ingrediente:
• 1 ceapă tocată
• ulei de măsline
• 1,5 kg carne tocată
• 1 conservă de roşii mărunţite (400 g)
• 50 g brânză rasă
• 4 linguri de pesmet
• sare şi piper
• scorţişoară
• 1 kg cartofi
• 1,5 kg vinete
• unt pentru prăjit
Ingrediente sos Béchamel:
• 75 g unt
• 50 g făină
• 600 ml lapte
• sare, piper şi nucşoară
Amestecaţi cu:
• 150 g brânză rasă
• 4 linguri de pesmet
• 50 g unt
Mod de preparare:
Căliţi ceapa tocată în puţin ulei de măsline, apoi
adăugaţi carnea tocată şi gătiţi amestecând.
Adăugaţi roşiile tocate, brânza Emmentaler rasă
şi pesmetul, amestecaţi bine şi lăsaţi să fiarbă.
Apoi condimentaţi cu sare, piper şi scorţişoară şi
luaţi de pe plită. Curăţaţi cartofii şi tăiaţi în felii de
1 cm grosime, spălaţi vinetele şi tăiaţi în felii de 1
cm grosime. Uscaţi toate feliile cu prosoape de
bucătărie din hârtie. Apoi rumeniţi într-o tigaie cu
mult unt. Între timp se pregăteşte sosul Bécha‐
mel: topiţi untul într-o tigaie, adăugaţi făină şi
gătiţi până devine auriu, amestecând constant.
Din când în când, în timp ce se amestecă se
adaugă laptele. Sosul se condimentează cu sa‐
re, piper şi nucşoară şi se fierbe descoperit circa
10 minute. Puneţi feliile de cartofi pe fundul unui
vas pentru coacere uns, presăraţi puţină brânză
rasă. Puneţi un strat de vinete deasupra aces‐
teia. Deasupra adăugaţi o parte din amestecul
de carne tocată. Deasupra adăugaţi o parte din
sosul Béchamel. Apoi puneţi alt strat de cartofi,
urmat de vinete şi apoi de amestecul de carne
tocată. Ultimul strat trebuie să fie sosul Bécha‐
mel. Deasupra presăraţi restul de brânză şi pes‐
metul. Topiţi untul şi turnaţi peste musaca.
– Timp în cuptor: 60 minute
– Nivel raft: 1
10
www.electrolux.com