RO 19
UTILIZAREA APARATULUI
RECOMANDĂRI DE UTILIZARE I SUGESTII
Cum se citete tabelul cu informaii despre preparare
Tabelul indică funcţia optimă care trebuie utilizată pentru diferite alimente. Durata de preparare, acolo
unde este indicată, începe din momentul când alimentele sunt introduse în cuptorul cu microunde, fără a
se lua în calcul preîncălzirea (în cazurile în care este necesară).
Setările privind prepararea şi duratele de preparare au caracter pur orientativ şi depind de cantitatea de
alimente şi de tipul de accesorii utilizate. Preparaţi întotdeauna alimentele respectând durata minimă de
preparare indicată şi vericaţi să e gătite complet.
Pentru a obţine cele mai bune rezultate, respectaţi cu atenţie recomandările din tabelul cu informaţii
despre preparare, pentru alegerea accesoriilor care urmează să e utilizate (dacă intră în dotare).
Folie alimentară i pungi
Îndepărtaţi sârmuliţele de închidere de la pungile
de hârtie sau de plastic înainte de a le introduce în
cuptorul cu microunde.
Folia alimentară ar trebui zgâriată sau înţepată cu o
furculiţă pentru a elibera presiunea şi pentru a
preveni explozia din cauza aburului care se
formează în timpul preparării.
Prepararea alimentelor
Deoarece microundele penetrează alimentele
până la o anumită adâncime, dacă aveţi mai multe
bucăţi de preparat în acelaşi timp, aranjaţi bucăţile
în cerc pentru a dispune mai multe bucăţi în
exterior.
Bucăţile mici se prepară mai repede decât bucăţile
mari. Pentru o preparare uniformă, tăiaţi
alimentele în bucăţi egale.
Umezeala se evaporă în timpul preparării la
microunde.
Prin amplasarea pe recipient a unui capac rezistent
la microunde, se reduce pierderea de umiditate.
Cele mai multe alimente vor continua să se coacă şi
după nalizarea preparării la microunde. De aceea
este recomandat să lăsaţi întotdeauna alimentele
să se odihnească în scopul nalizării preparării
acestora.
În general, este necesar să amestecaţi alimentele
pe durata preparării la microunde. Atunci când
amestecaţi, mutaţi din exterior către centru porţiile
preparate mai bine şi din centru către exterior
porţiile mai puţin preparate.
Puneţi feliile subţiri de carne una peste cealaltă sau
intercalaţi-le. Feliile mai groase, de exemplu rulada
de carne şi cârnaţii, trebuie puse una aproape de
cealaltă.
Lichide
Lichidele se pot supraîncălzi peste punctul de
erbere, fără formarea vizibilă de bule. Acest lucru
poate cauza revărsarea bruscă a lichidelor erbinţi.
Pentru a evita această situaţie:
1. Evitaţi utilizarea recipientelor cu laturi rectilinii
şi cu gât îngust.
2. Amestecaţi lichidul înainte de a introduce
recipientul în interiorul cuptorului cu
microunde şi lăsaţi linguriţa în recipient.
3. După încălzire, amestecaţi din nou înainte de
a scoate cu grijă recipientul din cuptorul cu
microunde.
Alimente pentru copii
După încălzirea în biberon sau în caserolă a
alimentelor sau a băuturilor pentru copii,
amestecaţi şi controlaţi întotdeauna temperatura
înainte de a le servi.
Astfel, veţi asigura distribuirea uniformă a căldurii
şi veţi evita riscul de opărire sau de arsuri.
Înainte de încălzire, asiguraţi-vă că tetina şi capacul
sunt scoase.
Alimente congelate
Pentru rezultate optime, este recomandat să
amplasaţi direct pe placa rotativă din sticlă
alimentele care urmează să e decongelate. Dacă
este necesar, puteţi utiliza un recipient din plastic
uşor, adecvat pentru microunde.
Alimentele erte, înăbuşite şi sosurile de carne se
decongelează mai bine dacă sunt amestecate în
timpul procesului de decongelare.
Separaţi bucăţile imediat ce încep să se
decongeleze. Bucăţile separate se decongelează
mai uşor.