Mai jos veţi regăsi câteva instrucţiuni de care trebuie să ţineţi seama atât pentru siguranţa
dumneavoastră, cât şi pentru a asigura o funcţionare cât mai bună a aparatului:
1. Atunci când folosiţi cuptorul, asiguraţi-vă că tava de sticlă, braţele rotative, cuplajul şi banda de rulare
sunt la locul lor.
2. Cuptorul nu trebuie folosit în alt scop decât acela de a prepara mâncarea. Nu folosiţi cuptorul
pentru a usca rufe, hârtie sau alte produse care nu sunt alimentare, sau pentru a steriliza anumite
lucruri.
3. Cuptorul nu trebuie pornit dacă este gol, deoarece se poate strica.
3. Nu folosiţi interiorul cuptorului ca spaţiu de depozitare pentru hârtie, cărţi de bucate, etc.
5. Nu preparaţi mâncare înconjurată de o membrană, precum gălbenuşul de ou, cartofii, ficatul de
pui, etc. fără a le străpunge de mai multe ori cu o furculiță.
6. Nu introduceţi obiecte în orificiile de pe carcasa exterioară.
7. Nu îndepărtaţi piese din cuptor cum ar fi picioruşele, cuplajul, şuruburile, etc.
8. Nu puneţi alimentele direct pe farfuria de sticlă. Alimentele trebuie să stea în/pe vase speciale
pentru gătit înainte de a fi introduse în cuptor.
IMPORTANT - CE VASE NU TREBUIE FOLOSITE ÎN CUPTORUL CU MICROUNDE
- Nu folosiţi tigăi de metal sau vase cu mânere de metal.
- Nu folosiţi vase ce au margini de metal.
- Nu folosiţi pungi de plastic legate cu sârmă.
- Nu folosiţi vase din melamină, deoarece conţin un material care absoarbe energia microundelor.
Vasele pot crăpa, iar procesul de preparare va fi încetinit.
- Nu folosiţi tacâmuri Centura. Smalţul nu este potrivit pentru utilizarea în cuptorul cu microunde.
Ceştile cu mâner închis Corelle Livingwear nu trebuie utilizate.
- Nu folosiţi recipiente cu o gât îngust, precum sticle sau sticle de ulei sigilate, deoarece pot exploda
dacă se încălzesc într-un cuptor cu microunde.
- Nu folosiţi termometre obişnuite pentru carne sau prăjituri.
- Pe piaţă există termometre speciale pentru cuptoarele cu microunde.
9. Ustensilele pentru microunde trebuie folosite în concordanţă cu instrucţiunile producătorului.
10. Cuptorul nu trebuie folosit pentru prăjirea alimentelor.
11. Nu uitaţi că cuptorul cu microunde încălzeşte numai lichidul dintr-un recipient. De aceea nu uitaţi
că atunci când scoateţi vasele din cuptor, chiar dacă nu sunt calde, mâncarea sau lichidele din
interior sunt fierbinţi şi vor emite aburi atunci când luaţi capacul de pe vas.
12 Testaţi temperatura alimentelor şi a lichidelor, mai ales dacă gătiţi pentru bebeluşi. Este recomandabil
să nu consumaţi alimentele imediat ce le-aţi scos din cuptor, ci să le lăsaţi câteva minute şi să le
amestecaţi pentru a distribui în mod egal temperatura.
13. Mâncarea care conţine un amestec de apă cu grăsime trebuie să stea cam 30-60 de secunde în
cuptor după ce acesta s-a oprit. Astfel, amestecul nu va bolborosi dacă puneţi o lingură în el sau dacă
adăugaţi un cub de legume.
14. Nu trebuie să uitaţi că anumite alimente cum ar fi budincile, gemul, carnea tocată etc., se încălzesc
foarte repede. Dacă preparaţi mâncăruri cu conţinut mare de grăsime sau zahăr nu folosiţi recipiente din
plastic.
15. Ustensilele se pot încinge din cauza căldurii transferate de la alimentele încălzite. Acest lucru este
adevărat dacă partea superioară şi mânerul ustensilelor sunt acoperite cu plastic. Pot fi necesare mânuşi
când folosiţi ustensilele.
16. Pentru a reduce riscul de incendii în interiorul cuptorului:
a) Nu gătiţi prea mult mâncarea. Supravegheaţi funcţionarea aparatului dacă aţi introdus în interior
hârtie, plastic sau alte materiale care ajută la prepararea mâncării, dar pot fi inflamabile.
b) Înainte de a pune pungile în cuptor îndepărtaţi legăturile de sârmă.
c) Dacă materialele din interiorul cuptorului iau foc, lăsaţi uşa închisă, scoateţi aparatul din priză sau
opriţi alimentarea cu curent de la siguranţă sau de la panoul de curent.