10
RECOMANDĂRI UTILE
CITIREA TABELULUI CU INFORMAŢII PRIVIND
PREPARAREA
Tabelul indică funcţia optimă care trebuie utilizată
pentru diferite alimente�
Duratele de preparare se referă la ciclul de preparare
a alimentelor desfăşurat în interiorul cuptorului,
excluzând etapa de preîncălzire (în cazurile în care
este necesară)�
Setările şi duratele de preparare au caracter orientativ
şi depind de cantitatea de alimente şi de tipul de
accesorii utilizate�
Preparaţi întotdeauna alimentele respectând durata
minimă de preparare indicată şi verificaţi să fie gătite
complet�
Pentru a obţine rezultate optime, respectaţi
recomandările din tabelul cu informaţii privind
prepararea la alegerea accesoriilor�
SFATURI PENTRU PREPARAREA LA MICROUNDE
Microundele pătrund în alimente numai până la o
anumită adâncime;
prin urmare, trebuie să separaţi alimentele cât de mult
posibil atunci când gătiţi tipuri diferite în acelaşi timp�
Alimentele de dimensiuni mici se prepară mai repede
decât alimentele de dimensiuni mari: Pentru o
preparare uniformă, tăiaţi alimentele în bucăţi egale�
Umezeala se evaporă în timpul procesului de
preparare la microunde: Utilizarea unui capac
rezistent la microunde reduce pierderea de umiditate�
La scoaterea alimentelor dintr-un cuptor cu
microunde, acestea vor continua de multe ori procesul
de preparare pentru o anumită perioadă de timp�
Prin urmare, vă recomandăm să acordaţi întotdeauna
câteva minute de repaus după finalizarea ciclului de
preparare�
Este recomandat să amestecaţi alimentele atunci
când le preparaţi la microunde, deoarece astfel mutaţi
porţiile preparate mai bine de pe exterior către centru
şi invers�
Puneţi feliile de carne subţiri una deasupra celeilalte
sau intercalate� Bucăţile mai groase, cum ar fi rulada
de carne sau cârnaţii, trebuie aşezate una lângă
cealaltă�
FOLIA TRANSPARENTĂ ŞI AMBALAJUL
Îndepărtaţi sârmuliţele de închidere de la pungile
de hârtie sau de plastic, înainte de a le introduce în
cuptor pentru preparare la microunde�
Foliile din plastic trebuie tăiate sau perforate cu
o furculiţă pentru a elibera presiunea şi a preveni
plesnirea din cauza acumulării de aburi în timpul
procesului de preparare�
LICHIDE
Lichidele se pot supraîncălzi peste punctul de
fierbere, fără formarea vizibilă de bule�
Acest lucru poate cauza revărsarea bruscă a lichidelor
fierbinţi�
Pentru a evita această situaţie:
� Evitaţi folosirea recipientelor cu gât îngust�
� Amestecaţi lichidul înainte de a introduce recipientul
în cuptorul cu microunde şi lăsaţi linguriţa în
recipient�
După încălzire, amestecaţi din nou înainte de a scoate
cu grijă recipientul din cuptorul cu microunde�
ALIMENTE CONGELATE
Pentru rezultate optime, este recomandat să
amplasaţi direct pe placa rotativă din sticlă alimentele
care urmează să fie decongelate� Dacă este necesar,
puteţi utiliza şi un recipient din plastic, uşor şi
rezistent la microunde�
Alimentele fierte, înăbuşite şi sosurile de carne se
decongelează mai bine dacă sunt amestecate în
timpul decongelării�
Separaţi alimentele când încep să se decongeleze:
porţiile separate se vor decongela mai rapid�
ALIMENTE PENTRU BEBELUŞI
Atunci când încălziţi în biberon sau în caserolă
alimentele sau băuturile pentru copii, amestecaţi şi
controlaţi întotdeauna temperatura înainte de a le
servi�
Astfel, veţi asigura distribuirea uniformă a căldurii şi
veţi evita riscul de opărire sau de arsuri�
Înainte de a încălzi alimentele, asiguraţi-vă că tetina şi
capacul sunt scoase�
CARNE ŞI PEŞTE
Pentru a obţine rumenirea perfectă a suprafeţei într-o
perioadă scurtă de timp, păstrând totodată carnea
sau peştele fraged(ă) şi suculent(ă), se recomandă să
utilizaţi funcţia „Grill + MW (GRILL + MICROUNDE)”�
Pentru a obţine rezultate de preparare optime,
setaţi nivelul de putere al microundelor la o valoare
cuprinsă între 160 şi 350 W�