10
RECOMANDĂRI UTILE
CITIREA TABELULUI CU INFORMAŢII PRIVIND
PREPARAREA
Tabelul indică funcia optimă care trebuie utilizată
pentru diferite alimente.
Duratele de preparare se referă la ciclul de preparare
a alimentelor desfășurat în interiorul cuptorului,
excluzând etapa de preîncălzire (în cazurile în care
este necesară).
Setările și duratele de preparare au caracter orientativ
și depind de cantitatea de alimente și de tipul de
accesorii utilizate.
Preparai întotdeauna alimentele respectând durata
minimă de preparare indicată și verificai să fie gătite
complet.
Pentru a obine rezultate optime, respectai
recomandările din tabelul cu informaii privind
prepararea la alegerea accesoriilor.
SFATURI PENTRU PREPARAREA LA MICROUNDE
Microundele pătrund în alimente numai până la o
anumită adâncime;
prin urmare, trebuie să separai alimentele cât de mult
posibil atunci când gătii tipuri diferite în același timp.
Alimentele de dimensiuni mici se prepară mai repede
decât alimentele de dimensiuni mari: Pentru o
preparare uniformă, tăiai alimentele în bucăi egale.
Umezeala se evaporă în timpul procesului de
preparare la microunde: Utilizarea unui capac
rezistent la microunde reduce pierderea de umiditate.
La scoaterea alimentelor dintr-un cuptor cu
microunde, acestea vor continua de multe ori procesul
de preparare pentru o anumită perioadă de timp.
Prin urmare, vă recomandăm să acordai întotdeauna
câteva minute de repaus după finalizarea ciclului de
preparare.
Este recomandat să amestecai alimentele atunci
când le preparai la microunde, deoarece astfel mutai
poriile preparate mai bine de pe exterior către centru
și invers.
Punei feliile de carne subiri una deasupra celeilalte
sau intercalate. Bucăile mai groase, cum ar fi rulada
de carne sau cârnaii, trebuie așezate una lângă
cealaltă.
FOLIA TRANSPARENTĂ ȘI AMBALAJUL
Îndepărtai sârmuliele de închidere de la pungile
de hârtie sau de plastic, înainte de a le introduce în
cuptor pentru preparare la microunde.
Foliile din plastic trebuie tăiate sau perforate cu
o furculiă pentru a elibera presiunea și a preveni
plesnirea din cauza acumulării de aburi în timpul
procesului de preparare.
LICHIDE
Lichidele se pot supraîncălzi peste punctul de
fierbere, fără formarea vizibilă de bule.
Acest lucru poate cauza revărsarea bruscă a lichidelor
fierbini.
Pentru a evita această situaie:
. Evitai folosirea recipientelor cu gât îngust.
. Amestecai lichidul înainte de a introduce recipientul
în cuptorul cu microunde și lăsai linguria în
recipient.
După încălzire, amestecai din nou înainte de a scoate
cu grijă recipientul din cuptorul cu microunde.
ALIMENTE CONGELATE
Pentru rezultate optime, este recomandat să
amplasai direct pe placa rotativă din sticlă alimentele
care urmează să fie decongelate. Dacă este necesar,
putei utiliza și un recipient din plastic, ușor și
rezistent la microunde.
Alimentele fierte, înăbușite și sosurile de carne se
decongelează mai bine dacă sunt amestecate în
timpul decongelării.
Separai alimentele când încep să se decongeleze:
poriile separate se vor decongela mai rapid.
ALIMENTE PENTRU BEBELUȘI
Atunci când încălzii în biberon sau în caserolă
alimentele sau băuturile pentru copii, amestecai și
controlai întotdeauna temperatura înainte de a le
servi.
Astfel, vei asigura distribuirea uniformă a căldurii și
vei evita riscul de opărire sau de arsuri.
Înainte de a încălzi alimentele, asigurai-vă că tetina și
capacul sunt scoase.
CARNE ŞI PEŞTE
Pentru a obine rumenirea perfectă a suprafeei într-o
perioadă scurtă de timp, păstrând totodată carnea
sau peștele fraged(ă) și suculent(ă), se recomandă să
utilizai funcia „Grill + Microwave” (Grill + Microunde).
Pentru a obine rezultate de preparare optime,
setai nivelul de putere al microundelor la o valoare
cuprinsă între 160 și 350 W.