68
6. Alimentele care sunt acoperite
necesita un timp de preparare mai
scurt si isi pastreaza mai bine
caracteristicile. Capacele folosite
trebuie sa permita microundelor sa
treaca prin ele si sa aiba mici
deschideri prin care sa iasa aburul.
Sfaturi importante!
Ouale in coaja si ouale intregi nu
trebuie incalzite in cuptorul cu
microunde deoarece pot exploda.
Inainte de a incalzi sau prepara
alimente care au coaja sau
membrana (de ex. mere, rosii,
cartofi, carnati) intepati-le cu o
furculita pentru ca acestea sa nu
plesneasca.
Cand preparati alimente cu putina
umiditate (de ex. dezghetarea
painii,prepararea floricelelor etc.)
umiditatea se va evapora foarte
repede. Cuptorul va functiona in vid
si alimentele se vor carboniza.
Cuptorul si recipientul utilizat se pot
deteriora intr-o astfel de situatie.
Trebuie astfel sa setati timpul
necesar pentru preparare si trebuie
sa supravegheati atent procesul de
preparare.
Nu este posibil sa incalziti cantitati
mari de ulei (prajire) in cuptorul cu
microunde.
Nu incalziti lichide in recipiente
inchise ermetic. Pericol de explozie!
Bauturile alcoolice nu trebuie
incalzite la temperaturi crescute.
Trebuie astfel sa setati timpul
necesar pentru preparare si trebuie
sa supravegheati atent procesul de
preparare.
Nu incalziti materiale sau lichide
explozive in cuptorul cu microunde.
Scoateti alimentele semi-preparate
din ambalaje, deoarece acestea nu
sunt intotdeauna rezistente la
caldura. Urmati instructiunile
producatorului.
Daca sunt mai multe recipiente cum
ar fi canile, de exemplu, asezati-le
uniform pe platoul rotativ.
Incalziti biberoanele sau recipientele
cu mancare pentru bebelusi fara
capace sau tetine. Dupa incalzire,
agitati sau amestecati continutul
recipientelor pentru distribuirea
uniforma a caldurii. Temperatura
recipientelor este considerabil mai
redusa decat cea a continutului care
este incalzit. Verificati temperatura
preparatelor inainte de a hrani
copilul, pentru a evita arsurile.
Pungile de plastic nu trebuie
legate cu agrafe metalice, ci cu
agrafe de plastic. Punga trebuie
perforata de cateva ori pentru a
permite aburului sa fie eliminat cu
usurinta.
Cand incalziti sau preparati
alimentele, acestea trebuie sa tinga
o temperatura minima de 70°C.
In timpul prepararii alimentelor, se
poate forma abur pe geamul
usii care poate incepe sa picure.
Acest lucru este normal si se poate
observa mai ales daca temperatura
camerei este scazuta. Functionarea
sigura a cuptorului nu este afectata
de acest lucru. Dupa ce ati terminat
prepararea, stergeti apa produsa
prin condensare.