Whirlpool ACWT 5G311/WH Manualul utilizatorului

Tip
Manualul utilizatorului

Acest manual este potrivit și pentru

ACWT 5G311/WH ACWT 5G311/WH ACWT 5G311/WH ACWT 5G311/WH
ACWT 5G311/IX ACWT 5G311/IX ACWT 5G311/IX ACWT 5G311/IX
Românã
Instrucюiuni de folosire
ARAGAZ
ЄI
CUPTOR
Sumar
ATENЮIE,3
Instrucюiuni de folosire,1
escrierea aparatului- Vedere de ansamblu,8
Descrierea aparatului-Panoul de control,8
Instalare,9
Pornire єi utilizare, 13
Utilizarea cuptorului,13
RO
RomânãRomânã
Instrucюiuni de folosire
ARAGAZ
ЄI
CUPTOR
Sumar
Instrucюiuni de folosire
ARAGAZ
ЄI
CUPTOR
Sumar
Moduri de gătire, 1
4
Întreţinere şi curăţire,
19
Funcÿionarea ceasului/
temporizatorului
,17
INSTRUCŢIUNI DE SIGURAĂ
IMPORTANT DE CITIT ŞI RESPECTAT
Înainte de a folosi echipamentul, citiţi cu atenţie ghidurile de Sănătate şi Siguranţă şi
Folosire şi Îngrijire. Ţineţi aceste instrucţiuni la îndemână pentru referinţă viitoare.
Aceste instrucţiuni vor fi disponibile pe pagina web: www.whirlpool.eu
SIGURANŢA DVS. ŞI A CELORLALŢI ESTE FOARTE IMPORTANTĂ
Acest manual şi echipamentul însuşi oferă avertismente de siguranţă importante, care trebuie citite şi respectate în
permanenţă.
Acesta este un simbol de alertă de siguranţă.
Acest simbol vă alertează asupra posibilelor pericole care pot duce la rănire
sau deces în cazul dvs. sau al altora.
Toate mesajele de siguranţă vor urma simbolul de alertă de siguranţă sau cuvântul “PERICOL” sau “AVERTISMENT.”
Aceste cuvinte înseamnă:
Indică o situaţie periculoasă, care, dacă nu este evitată, va provoca răniri grave.
Indică o situaţie periculoasă care, dacă nu e evitată, va provoca răniri serioase.
Toate avertismentele de siguranţă oferă detalii specifice despre posibilul risc prezentat şi indică modul în
care se reduce riscul de rănire, avariere şi electrocutare care rezultă în urma folosirii inadecvate a
echipamentului. Respectaţi cu stricteţe următoarele instrucţiuni.
Neresperctarea acestor instrucţiuni poate duce la riscuri. Producătorul declină orice răspundere pentru
rănirea persoanelor sau animalelor sau pentru pagubele aduse proprietăţii dacă aceste sfaturi şi măsuri
de precauţie nu sunt respectate.
-
Copiii foarte mici (0-3 ani) şi mici (3-8 ani) trebuie ţinuţi departe sau supravegheaţi în
permanenţă.
-
Copiii de la 8 ani în sus şi persoanele cu capacităţi fizice, senzoriale sa mentale reduse sau fără
experienţă sau cunoştinţe pot folosi acest echipamentul sub supraveghere sau dacă au primit
instrucţiuni asupra utilizării echipamentului în condiţii de siguranţă şi dacă înţeleg pericolele
implicate. Copiii nu trebuie să se joace cu echipamentul. Curăţarea şi operaţiunile de întreţinere
realizate de utilizator nu vor fi realizate de copii nesupravegheaţi.
-
Echipamentul şi piesele sale accesibile se încing în timpul folosirii, copiii mici trebuie ţinuţi
departe. Nu permiteţi echipamentului să intre în contact cu cârpe sau alte materiale
inflamabile decât după ce toate componentele s-au răcit complet.
-
În timp şi după utilizare, nu atingeţi elementele de încălzire sau suprafaţa interioară a
echipamentului - risc de arsuri.
-
Uleiurile şi grăsimile supraîncălzite iau foc cu uşurinţă. Rămâneţi mereu vigilenţi atunci când gătiţi
mâncăruri bogate în grăsimi, ulei sau alcool (ex. rom, coniac, vin).
-
Nu lăsaţi niciodată echipamentul nesupravegheat în timpul uscării mâncării.
-
AVERTISMENT:
Nu încălziţi şi nu gătiţi cu borcane sau containere sigilate în echipament.
-
Presiunea acumulată înăuntru pe poate face să explodeze, avariind echipamentul.
-
Dacă se folosesc băuturi alcoolice atunci când gătiţi mâncare (ex. rom, coniac, vin), nu uitaţi că
alcoolul se evaporă la temperaturi înalte. Ca urmare, există riscul ca vaporii emanaţi de alcool
să ia foc dacă intră în contact cu elementul de încălzire electric.
-
Dacă echipamentul este adecvat folosirii sondelor, folosiţi numai o sondă de temperatură adecvată acestui cuptor.
-
PERICOL DE INCENDIU:
Nu stocaţi articole pe suprafeţe de gătit, deoarece pot lua foc.
-
ATENŢIE:
În cazul în care se sparge sticla plitei:-opriţi imediat toate arzătoarele şi orice element e
încălzire electric şi izolaţi echipamentul de sursa de alimentare; - nu atingeţi suprafaţa
echipamentul; -nu folosiţi echipamentul
-
Aceste instrucţiuni sunt valide dacă simbolul ţării apare pe echipament. Dacă simbolul nu apare pe
echipament, este necesar să consultaţi instrucţiunile tehnice care vor oferi suficiente informaţii
referitoare la modificarea echipamentului pentru condiţiile de folosire ale ţării
-
Capacul de sticlă se poate sparge dacă este încălzit.
Opriţi toate arzătoarele şi plăcile electrice
înainte de a închide capacul. Nu închideţi capacul atunci când un arzător arde
-
Dacă informaţiile din acest manual nu sunt respectate exact, o flacără sau o explozie poate
rezulta, provocând pagube materiale sau răniri.
3
PERICOL
AVERTISMENT
RO
4
DOMENIUL DE UTILIZARE A PRODUSULUI
-
Acest echipament este conceput doar pentru uz domestic. Nicio altă utilizare nu este
permisă (ex. încălzirea încăperilor). Folosirea echipamentului în scopuri comerciale este
interzisă. Producătorul îşi decli răspunderea pentru utilizarea inadecvată sau pentru
setarea incorectă a comenzilor.
-
Acest echipament este făcut pentru a fi folosit pentru aplicaţii domestice sau similare, precum:
-
Chicinete pentru angajaţi în magazine, birouri sau alte medii de lucru;
-
Ferme;
-
De către clienţi în hoteluri, moteluri şi alte medii rezidenţiale;
-
Medii de tip pensiune.
-
ATENŢIE: Echipamentul nu este destinat utilizării cu ajutorul unui temporizator extern sau al unui
sistem separat de comandă la distanţă.
-
Nu folosiţi echipamentul în aer liber.
-
Nu stocaţi substanţe explozive sau inflamabile precum sprayurile cu aerosoli şi nu plasaţi sau
folosiţi benzina sau alte materiale inflamabile în sau pe echipament: e posibil să izbucnească
un incendiu dacă echipamentul este pornit în mod neglijent.
INSTALARE
-
Instalarea şi reparaţiile trebuie efectuate de către un tehnician calificat, în conformitate cu
instrucţiunile producătorului şi cu reglementările locale de siguranţă. Nu reparaţi şi nu înlocuiţi
nicio parte a echipamentului decât dacă acest lucru este stipulat în mod special în manualul
de utilizare.
-
Conexiunile de la alimentarea cu curent electric şi cu gaz trebuie să respecte reglementările
locale.
-
Copiii nu trebuie să efectueze operaţiuni de instalare. Ţineţi copiii departe în timpul instalării
echipamentului. Nu lăsaţi materialele de ambalare (pungi de plastic, bucăţi din polistiren etc.)
la îndemâna copiilor, în timpul şi după instalarea echipamentului.
AVERTISMENT
: Modificarea echipamentului şi metoda sa de instalare sunt esenţiale pentru folosirea
echipamentului în condiţii de siguranţă şi corect în toate celelalte ţări
-
Folosiţi mănuşi de protecţie pentru a efectua toate operaţiunile de despachetare şi instalare.
-
După despachetarea echipamentului, asiguraţi-vă că uşa echipamentului se închide bine. În
cazul în care apar probleme, contactaţi dealerul sau cel mai apropiat service post-vânzare.
Pentru a preîntîmpina orice avarii, îndepărtaţi cuptorul din baza din polistiren doar la momentul
instalării.
-
Acest echipament trebuie manevrat şi instalat de cel puţin două persoane.
-
Echipamentul trebuie deconectat de la sursa de alimentare înaintea instalării.
-
În timpul instalării, asiguraţi-vă că echipamentul nu avariază cablul de alimentare.
-
Activaţi echipamentul doar când procedura de instalare a fost încheiată.
-
Unităţile de bucătărie care intră în contact cu echipamentul trebuie să fie rezistente la căldură
(min 90°C).
CONEXIUNEA LA REŢEAUA DE GAZE
AVERTISMENT: Înaintea instalării, asiguraţi-vă că condiţiile locale de furnizare a gazului (natural sau
presiune) sunt compatibile cu setarea plitei (consultaţi plăcuţa indicatoare şi tabelul cu injectoare).
-
Folosiţi regulatoarele adecvate pentru presiunea gazului indicat în instrucţiuni.
-
AVERTISMENT:
Condiţiile de ajustare pentru acest echipament sunt stipulate pe etichetă (sau plăcuţa
indicatoare).
-
AVERTISMENT:
Acest echipament nu este conectat la un dispozitiv de evacuare a produselor de
combustie. Va fi instalat şi conectat în conformitate cu reglementările curente de instalare. Trebuie
să acordaţi atenţie specială cerinţelor relevante referitoare la ventilaţie.
RO
5
-
AVERTISMENT:
Aceste operaţiuni trebuie efectuate de către un tehnician calificat.
-
Dacă echipamentul este conectat la o alimentare cu gaz lichefiat, şurubul de reglare trebuie
strâns cât mai bine posibil.
-
Atunci când cilindrul de gaz este adoptat, cilindrul sau containerul de gaz trebuie să fie aşezat
corect (orientare verticală).
-
Folosiţi doar racorduri metalice flexibile sau rigide pentru conexiunea la gaze.
-
IMPORTANT : Dacă este folosit un racord din oţel inoxidabil, trebuie instalat astfel încât să nu atin
nicio piesă mobilă de mobilier (ex. sertarul). Trebuie să treacă printr-o zonă unde nu există obstrucţii
şi unde e posibilă inspectarea acestuia pe toată lungimea.
-
După conectarea la alimentarea cu gaze, verificaţi dacă există scurgeri cu apă cu săpun.
Aprindeţi
arzătoarele şi rotiţi butoanele de la poziţia max 1* la poziţia minimă 2* pentru verificarea stabilităţii
flăcării.
AVERTISMENTE ELECTRICE
-
Asiguraţi- că voltajul specificat pe plăcuţa identificatoare corespunde cu cea de acasă de la
dvs.
-
Pentru ca instalarea să corespundă cu reglementările actuale referitoare la siguranţă, este
necesar un comutator omnipolar cu un interval minim de contact de 3 mm.
-
Reglementările necesită ca echipamentul să fie împământat.
-
Pentru echipamentele dotate cu ştecăr, dacă ştecărul nu se potriveşte cu priza din perete,
contactaţi un tehnician calificat.
-
Nu folosiţi prelungitoare, prize multiple sau adaptoare. Nu conectaţi echipamentul la o priză care
poate fi acţionată prin telecomandă.
-
Cablul de alimentare trebuie să fie suficient de lung pentru conectarea echipamentului, odată
aşezat la locul său, la reţeaua de curent electric.
-
Nu trageţi de cablul de alimentare furnizat.
-
Dacă cablul de alimentare este avariat, trebuie înlocuit cu unul identic. Cablul de alimentare
trebuie înlocuit de către un tehnician calificat, în conformitate cu instrucţiunile producătorului şi cu
reglementările locale de siguranţă. Contactaţi un centru de service autorizat.
-
Nu puneţi echipamentul în funcţiune dacă are cablul de alimentare sau ştecărul avariat, dacă nu
funcţionează normal sau dacă a fost avariat sau scăpat. Nu scufundaţi cablul de alimentare sau
ştecărul în apă. Ţineţi cablul de alimentare departe de suprafeţe fierbinţi.
-
Keep the cord away from hot surfaces.
-
Nu atingeţi echipamentul cu nicio parte udă a corpului şi nu-l operaţi desculţ.
-
Trebuie să fie posibilă deconectarea echipamentului de la sursa de alimentare prin scoaterea
din priză dacă ştecărul este accesibil sau prin intermediul unui comutator multipolar accesibil
instalat înaintea prizei în conformitate cu standardele naţionale de siguranţă electrică.
FOLOSIREA CORECTĂ
ATENŢIE: Procesul de gătire trebuie supravegheat. Procesul de gătire trebuie supravegheat
în permanenţă.
-
Nu utilizaţi plita ca blat de lucru sau suport.
AVERTISMENT: Gătitul nesupravegheat cu grăsimi sau ulei pe o plită poate fi periculos şi poate
conduce la incendiu. Nu încercaţi niciodată să stingeţi focul cu apă, însă opriţi echipamentul şi
acoperiţi flacăra, de exemplu, cu un capac sau o pătură pentru foc.
-
Folosiţi mănuşi de bucătărie pentru a îndepărta tăvile şi accesoriile, având grijă să nu atingeţi
elementele de încălzire.
-
IMPORTANT : În cazul în care întâmpinaţi dificultăţi în rotirea butoanelor arzătoarelor, vă rugăm
să contactaţi serviciul post-vânzare pentru înlocuirea robinetului arzătorului dacă se dovedeşte a
fi defect.
-
Fantele folosite pentru aerisire şi dispersia căldurii nu trebuie acoperite niciodată.
-
Folosiţi oale şi tăvi cu funduri de aceeaşi lăţime ca cea a arzătoarelor sau puţin mai mari (vezi
tabelul specific). Asiguraţi-vă că oalele de pe grile trec dincolo de marginea plitei.
-
AVERTISMENT: Nu lăsaţi flacăra arzătorului să se extindă dincolo de marginea tăvii
-
IMPORTANT : Folosirea inadecvată a grilelor poate duce la avarierea plitei: nu poziţionaţi grilele
cu susul în jos şi nu le frecaţi de plită.
-
Nu folosiţi: Site din fontă, ceaune, oale sau tigăi din teracotă.
-
Difuzoarele de căldură, precum plasa metalică sau orice alt tip.
RO
RO
6
.
-
Notă: în cazul în care anumite condiţii locale ale gazului furnizat fac dificilă aprinderea arzătorului, este
recomandabil
să repetaţi operaţiunea cu butonul rotit spre setarea mică a flăcării.RO
-
Notă:
În cazul instalării unei hote deasupra suprafeţei de gătit, consultaţi instrucţiunile hotei pentru
distanţa corectă.
-
AVERTISMENT: Picioarele protectoare din cauciuc ale grilei reprezintă un pericol de înecare pentru
copiii mici.
După îndepărtarea grilelor, asiguraţi-vă că toate picioarele sunt corect montate.
-
Îndepărtaţi orice lichid de pe capac înainte să-l deschideţi
-
Echipamentul trebuie deconectat de la sursa de alimentare înaintea operaţiunilor de curăţare sau întreţinere.
-
Nu folosiţi niciodată echipamente de curăţare cu aburi.
-
Asiguraţi-vă că echipamentul este oprit înainte de a înlocui becul, pentru a evita electrocutarea
-
Nu folosiţi agenţi de curăţare abrazivi sau raclete ascuţite din metal pentru a curăţa uşile de sticlă, deoarece
pot zgâria suprafaţa, ceea ce poate duce la spargerea sticlei.
-
Nu folosiţi produse abrazive sau corozive, agenţi pe bază de clor sau bureţi de sârmă.
-
Pentru a evita avarierea dispozitivului de aprindere electrică, nu-l folosiţi atunci când arzătoarele nu sunt în
carcasă.
PROTEJAREA MEDIULUI
ARUNCAREA MATERIALELOR DE AMBALARE
- Materialul de ambalare este 100% reciclabil şi este marcat cu simbolul de reciclare Diverse părţi ale
ambalajului trebuie astfel aruncate într-un mod responsabil şi în conformitate cu reglementările autorităţilor
locale privind aruncarea deşeurilor.
CASAREA ECHIPAMENTELOR GOSPODĂREŞTI
-
Atunci când casaţi un echipament gospodăresc, faceţi-l neutilizabil tăind cablul de alimentare şi îndepărtând
uşile şi rafturile (dacă există) astfel încât copiii să nu aibă acces facil în interior, rămânând blocaţi.
-
Acest echipament este produs cu materiale reciclabile sau reutilizabile. Aruncaţi-le în
conformitate cu reglementările locale de tratare a deşeurilor.
-
Pentru mai multe informaţii asupra tratării, recuperării şi reciclării echipamentelor electrice
gospodăreşti, contactaţi autoritatea locală competentă, serviciul de colectare pentru deşeuri
gospodăreşti sau magazinul de unde aţi achiziţionat echipamentul.
-
Acest echipament este marcat în conformitate cu Directiva Europeană 2012/19/EU, DEEE
(Deşeurile de echipamente electrice şi electronice).
-
Asigurându-vă că acest produs este aruncat corect, veţi putea evita posibilele consecinţe
negative pentru sănătatea mediului şi cea umană, care ar putea fi provocate de tratarea
incorectă a deşeurilor rezultate în urma casării acestui produs.
-
Simbolul
de pe produs sau de pe documentaţia însoţitoare indică faptul că nu trebuie să
fie tratat ca deşeu gospodăresc, ci trebuie dus într-un centru de colectare adecvat pentru
recilclarea echipamentelor electrice şi electronice.
SFATURI PENTRU DE ECONOMISIREA ENERGIEI
-
Preîncălziţi cuptorul doar dacă acest lucru este specificat în tabelul de gătit sau în reţeta dvs.
-
Folosiţi module de copt smălţuite sau emailate negre, deoarece acestea absorb căldura mult mai bine.
-
Opriţi cuptorul 10-15 minute înainte de seta timpul de gătit. Mâncarea care necesită gătire
prelungită va continua să fie gătită chiar după oprirea cuptorului."
-
-
CURĂȚARE ȘI ÎNTREȚINERE
7
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE
-
Acest echipament a fost conceput, construit şi distribuit în conformitate cu cerinţele de
siguranţă ale Directivelor Europene:
° 2006/95/EC Directiva pentru Tensiuni Joase
° 2004/108/EC Directiva pentru Compatibilitate Electromagnetică"
-
Acest echipament, care e destinat intrării în contact cu alimente, este conform cu
Reglementarea Europenă (LOGO CE) nr. 1935/2004.
-
Acest echipament îndeplineşte cerinţele Eco Design ale Reglementărilor Europene nr. 65/2014, şi nr.
66/2014 în conformitate cu Standardul European EN 60350-1.
TABEL CARACTERISTICI
Dimensiuni
lăţime 410 mm
înălţime 340 mm
adâncime 424 mm
Volum
57l
Dimensiunile
compartimentului
inferior
lăţime 42 cm
înălţime 23 cm
adâncime 44 cm
Arzătoare
poate fi adaptat pentru a fi folosit cu
orice tip de gaz indicat pe plăcuţa cu
date tehnice, care se află înăuntru
sau, după ce compartimentul
cuptorului a fost deschis, pe peretele
di tâ di it i l t li
Tensiune şi
frecvenţă
vezi plăcuţa cu date tehnice
ETICHETĂ
PENTRU
ALIMENTARE
CU ENERGIE şi
ECODESIGN
Consum energie pentru
convecţie naturală - mod
încălzire:
Convecţie;
Consum de energie declarat pentru
clasa de convecţie forţată - mod
încălzire: Coacere
Plăcuţa identificatoare se af în interiorul clapetei
sau, după ce compartimentul cuptorului a fost
deschis, pe peretele din stânga din interiorul
cuptorului.
SERVICE POST-VÂNZARE
Înaintea apelării serviciului post-vânzare
1.
Vedeţi dacă puteţi elimina problema de unul singur (vedeţi “Ghidul de depanare”).
2.
Opriţi echipamentul şi reporniţi-l pentru a vedea dacă problema persistă.
Dacă problema persistă după verificările de mai sus, contactaţi cel mai apropiat service
post-vânzare
.
Specificaţi: tipul defecţiunii;
tipul exact şi modelul cuptorului;
numărul servicului post-vânzare (numărul de după cuvântul “Service” de pe plăcuţa identificatoare) aflat
înăuntrul clapetei compartimentului de stocare. Numărul de service este de asemenea furnizat în ghidul de
garanţie;
adresa dvs. completă;
telefonul dvs.
Pentru reparaţii, contactaţi un Serviciu Post-Vânzare Autorizat, indicat în garanţie.
Dacă orice lucrări efectuate de tehnicieni neafiliaţi centrelor de service post-vânzare ale Producătorului, solicitaţi
o chitanţă care specifică lucrări efectuate şi asiguraţi-vă că piesele de rezervă sunt originale.
Nerespectarea
acestor instrucţiuni poate compromite siguranţa şi calitatea produsului.
RO
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
6
14
8
RO
Descrierea aragazului
Prezentare generală
1. Arzător pe gaz
2. Fund dublu în caz de transvazare
4. Raft GRĂTAR
5. Raft DECO
6. Piciare pentru reglare
7. Suprafață pentru colectarea lichidului scurs
8. Şine pentru rafturi
9. Poziția 5
10. Poziția 4
11. Poziția 3
12. Poziția 2
13. Poziția 1
14.Capac de sticlă (Există doar la
3.Tablou de comandă
anumite modele.)
1
4
2
3
5
Descriere aparatului
Panoul de control
RO
1.Programator electronic
2.Buton TERMOSTAT
3.Buton PROGRAME
4.Indicator TERMOSTAT
5.
Butoane comandi ochiuri aragaz
RO
9
Aerisirea încăperilor
Acest aparat poate fi instalat şi poate funcţiona doar
în încăperi aerisite în permanenţă, conform Normelor
Naţionale în vigoare. Încăperea în care va fi montat
aragazul trebuie să fi e alimentată cu o cantitate de aer
sufi cientă pentru a asigura arderea gazelor (debitul
de aer nu poate fi mai mic de 2 m
3
/h pe kW de putere
instalată).
Prizele de aer, protejate de grătare, trebuie să aibă o
secţiune a conductei de cel puţin 100 cm
2
şi trebuie să
e amplasate astfel încât să nu fi e acoperite, nici măcar
parţial (vezi fi gura A).
Acestea trebuie să fi e mărite 100% - minim cu 200
cm
2
– dacă aragazul nu este dotat cu dispozitivul de
siguranţă împotriva scăpărilor de gaz sau dacă aerul
necesar arderii este tras dintr-o încăpere alăturată
(vezi fi gura B), care oricum nu poate fi o parte comună
a imobilului, o încăpere cu pericol de incendiu sau un
dormitor. Prizele de aer trebuie să aibă o conductă de
comunicare cu exteriorul, după descrierea de mai sus.
A B
! După folosirea îndelungată a aparatului, se
recomandă să deschideţi fereastra sau să măriţi viteza
de rotaţie a ventilatoarelor.
Evacuarea gazelor de ardere
Evacuarea gazelor de ardere trebuie să e asigura de
o holegala un c cu tiraj natural, efi cient, sau de un
ventilator electric care intre în funcţiune automat, la
ecare aprindere a aragazului (vezi fi gurile).
! Gazele de petrol lichefi ate, mai grele ca aerul,
stagnează în partea de jos a încăperii ; de aceea,
încăperea unde este amplasat aragazul - dacă folosiţi
butelii cu GPL – trebuie să aibă fante de aerisire spre
exterior, împotriva eventualelor scăpări de gaz.
Buteliile GPL, atât goale cât şi umplute parţial, nu
trebuie instalate sau depozitate în încăperi sau camere
situate sub nivelul solului (pivniţe, etc.). Păstraţi în
încăperea cu aragazul numai butelia pe care o utilizaţi,
amplasată departe de sursele de căldură (cuptoare,
sobe), care ar putea încălzi butelia la peste 50°C.
Poziţionarea şi punerea la nivel
Este posibil să instalaţi aparatul între alte piese
de mobilier, dacă înălţimea acestora nu depăşeşte
înălţimea aragazului.
Asiguraţi-vă că peretele din spatele aragazului este
făcut dintr-un material neinfl amabil, rezistent la căldură
(t 90°C).
Pentru o instalare corectă:
amplasaţi aparatul în bucătărie, în sala de masă
sau într-o garsonieră fără pereţi despărţitori, dar
niciodată în baie.
dacă aragazul este mai înalt decât celelalte piese de
mobilier, acestea trebuie să e distanţate cu 200 mm
de aparat ;
dacă aragazul se instalează sub un raft, acesta din
urmă va trebui să fi e montat la o distanţă de minim
420 mm de blatul de lucru.
Dacă rafturile sunt infl amabile, distanţa trebuie să fi e
de 700 mm (vezi fi gura);
A
Evacuarea gazelor prin
şemineu sau
coş de fum ramifi cat
(numai pentru aparatele
de coacere)
Încăpere
adiacentă
Încăperea de
aerisit
Canale de aerisire pentru
aerul necesar arderii
Major area spaţiului dintre
uşă şi podea
Evacuarea la exterior
Instalare
10
RO
perdelele nu trebuie
e montate în spatele
aragazului şi nici la mai
puţin de 200 mm de
ancurile acestuia;
eventualele hote
trebuie să fi e instalate
conform indicaţiilor
conţinute în manualul de
instrucţiuni ale acestora.
Punerea la nivel
Dacă este necesar să puneţi
la nivel aparatul, înşurubaţi
şuruburile de reglare - din
dotare – în locaşurile speciale
de sub aragaz (vezi fi gura).
Picioarele* vor fi introduse în
orifi ciile de sub aragaz.
Conectarea electrică
Montaţi pe cablu un ştecăr normalizat, capabil să suporte
sarcina indicată pe plăca cu caracteristici a aparatului
(vezi tabelul cu Date tehnice).
În cazul efectuării legăturii directe la reţea, este necesar
să se monteze între aparat şi reţea un întrerupător
omnipolar cu deschiderea minimă a contactelor de 3
mm, dimensionat la sarcină, conform normelor NFC
15-100 (fi rul de împământare nu trebuie să fi e întrerupt
de întrerupător). Cablul de alimentare trebuie să fi e
poziţionat astfel încât să nu atingă în nici un punct
o temperatură cu 50°C peste temperatura mediului
ambiant.
Înainte de a efectua legătura, asiguraţivă că:
priza să e cu împăntare şi conform prevederilor de
lege;
• priza să poată suporta sarcina maximă de putere a
maşinii, indicată pe plăcuţa de caracteristici;
• tensiunea de alimentare să fi e cuprinsă în valorile
indicate pe plăcuţa cu caracteristici;
• priza să fi e compatibilă cu ştecărul aparatului. În
caz contrar înlocuiţi priza sau ştecărul; nu folosiţi
prelungitoare sau prize multiple.
HOOD
420
Min.
min. 650 mm. with hood
min.
700 mm. without hood
mm.
600
Min. mm.
420
Min. mm.
*doar pe anumite modele.
După instalarea aparatului, cablul de alimentare şi
priza de curent trebuie să fi e uşor accesibile.
Cablul nu trebuie să fi e îndoit sau comprimat.
Cablul trebuie să fi e controlat periodic şi înlocuit de
electricieni autorizaţi.
Firma îşi declină orice responsabilitate în cazul în
care aceste norme nu se respectă.
Racordarea la gaze
Racordarea la gaze sau la butelie poate fi efectuată cu
un furtun fl exibil din cauciuc sau oţel, conform normelor
naţionale în vigoare, numai după ce aţi verifi cat că
aparatul este reglat pentru tipul de gaz pe care îl veţi
folosi (vezi eticheta de pe capac: în caz contrar vezi mai
jos). În caz de alimentare cu gaz lichefi at, de la butelie,
folosiţi regulatoare de presiune care să fi e conforme
cu normele naţionale în vigoare. Pentru a facilita
racordarea, alimentarea aragazului se poate orienta
lateral*: închideţi racordul pe care se fi xează furtunul cu
capacul respectiv şi înlocuiţi garnitura de etanşare (din
dotarea aparatului).
Pentru o funcţionare sigură, pentru o folosire adecvată
a energiei şi o durabilitate sporită a aparaturii, asiguraţivă
presiunea de alimentare respectă valorile indicate în
tabelul cu „Caracteristicile arzătoarelor şi duzelor” (vezi
mai jos).
Racordarea la gaze cu furtun din cauciuc
Verifi caţi ca furtunul să corespundă normelor naţionale
în vigoare. Diametrul intern al tubului de utilizat trebuie
să fi e de: 8 mm pentru alimentarea cu gaz lichefi at şi 13
mm pentru alimentarea cu gaz metan.
După racordare, asiguraţi-vă că furtunul:
• nu atinge nici o componentă susceptibilă de a depăşi
50°C;
• nu este supus nici unui fel de forţe, de tracţiune şi de
torsiune, şi nu este curbat excesiv sau îngustat;
• nu intră în contact cu obiecte sau colţuri ascuţite,
părţi mobile şi că nu este presat;
• este uşor accesibil, pe tot traseul său, cu scopul de
al putea controla;
• are o lungime sub 1500 mm;
• este bine introdus la capete şi fi xat cu coliere de
strângere, conform normelor naţionale în vigoare.
! Dacă una sau mai multe din aceste condiţii nu sunt
respectate sau dacă aragazul este încastrat între două
Aparatul nu trebuie instalat în spatele unei
uşi decorative, pentru a evita supraîncălzirea
Aparatul nu trebuie instalat în spatele unei
uşi decorative, pentru a evita supraîncălzirea
Aparatul nu trebuie instalat în spatele unei
uşi decorative, pentru a evita supraîncălzirea
RO
11
piese de mobilier – condiţii clasa a 2a, subcategoria 1 –
va trebui să utilizaţi pentru racordare un tub fl exibil din
oţel (vezi mai jos).
Racordarea la gaze cu tub fl exibil din oţel
inoxidabil, pe perete, cu cuplări fi letate
Verifi caţi ca tubul şi garniturile să corespundă normelor
naţionale în vigoare.
Pentru a monta tubul, este necesar să îndepărtaţi mufa
furtunului de pe aragaz (robinetul de alimentare cu gaz este
ta”, de 1/2, fi letat, cilindric).
! Efectuaţi legătura astfel încât lungimea tubului să nu
depăşească 2 m (la întinderea maximă); asiguraţi-vă că
acesta nu atinge nici o componentă mobilă şi nu este
strivit.
Controlul etanşeităţii
După terminarea instalării, controlaţi perfecta
etanşeitate a tuturor racordurilor folosind o soluţie de
săpun, însă niciodată o fl acără.
Adaptarea la diferite tipuri de gaz
Aragazul poate fi adaptat şi la alte tipuri de gaz, în afara
celui pentru care a fost predispus (indicat pe eticheta
de pe capac).
Adaptarea blatului de lucru
Înlocuirea duzelor arzătoarelor:
1. înturi gtarul şi extrageţi artoarele din sediul lor;
2. deşurubaţi duzele, folosind o cheie tubulară de 7 mm
(vezi fi gura), şi înlocuiţile cu cele adecvate pentru noul
tip de gaz (vezi tabelul cu “Caracteristicile arzătoarelor
şi duzelor”); .
3. montaţi la loc toate
componentele efectuând
aceleaşi operaţii ca la
demontare, dar în sens invers.
Reglarea arzătoarelor
aragazului la minim:
1. rotiţi buşonul la minim;
2. scoateţi buşonul şi rotiţi şurubul de reglare (din
interiorul sau de lângă tija centrală) până când obţineţi
o fl acără mică, constantă;
! În cazul unui gaz lichefi at, şurubul de reglare trebuie
să fi e înşurubat complet.
3. verifi caţi apoi ca, rotind rapid buşonul aragazului, de
la maxim la minim, să nu se stingă ochiul.
! Arzătoarele blatului nu au nevoie de reglarea aerului
primar.
Reglarea arzătoarelor cuptorului la minim:
1. aprindeţi arzătorul (vezi
Pornire şi utilizare);
2. rotiţi buşonul la minim (MIN) după ce aţi sat arzătorul
să funcţioneze cam 10 minute la maxim (MAX);
3. scoateţi buşonul;
4. rotiţi şurubul de reglare de lângă tija termostatului
(vezi fi gurile) până când obţineţi o fl acără mică,
constantă;
! În cazul unui gaz lichefi at, şurubul de reglare trebuie
să fi e înşurubat complet;
5. verifi caţi dacă, rotind repede buşonul de la MAX
la MIN sau dacă închideţi şi deschideţi repede uşa
u
nct de
o
nectare
n
samblu
f
urtun
Ansamblu
furtun
SUPRAFAŢĂ FIERBINTE
Punct de
conectare
R
obinet
e
blocare
Robinet
de blocare
cuptorului, fl acăra rămâne aprinsă.
SiguranĠă furnizat
! Pentru a pre-
veni răsturna-
rea accidentală
a aparatului,
de exemplu de
către un copil
care se caĠără
pe uúa cupto-
rului, TREBUIE
să ¿ e montat
lanĠul de sigu-
ranĠă furnizat!
Aragazul este echipat cu un lanĠ de siguranĠă care
trebuie să ¿ e ¿ xat cu un úurub (care nu este furnizat
cu
aragazul) de peretele din spatele aparatului, la ace-
eaúi înălĠime ca úi lanĠul care este ataúat la aparat.
AlegeĠi úurubul úi ancora úurubului în funcĠie de tipul
de material al peretelui din spatele aparatului. În
cazul în care capul úurubului are un diametru mai
mic de 9mm, trebuie să se utilizeze o úaibă. Perete-
le de
beton necesită un úurub cu diametrul de cel puĠin 8
mm, úi lungimea de cel puĠin 60mm.
AsiguraĠi-vă că lanĠul este
¿ xat de peretele din spate
al aragazului úi de perete, aúa cum se arată în
imagine, astfel încât, după instalare, să ¿ e întins úi
paralel cu nivelul solului.
RO
S
S
R
A
12
Tabel specificaţii arzător şi duză
Tabelul 1 HU
G30 (GPB-B) G20 (GZ50)
Arzător Diametru
(mm)
Putere
termică kW
(p.c.s.*)
Reduc.
Putere
termică kW
(p.c.s.*)
Nominal
By-pass
1/100
(mm)
Du
1/100
(mm)
Fluxw*
g/h
Putere
termică kW
(p.c.s.*)
Nominal
Du
1/100
(mm)
Flux*
l/h
Rapid (Mare)(R) 100 0,80 3,00 41 87 222 3,40 128 324
Semi Rapid
(Mediu) (S)
75 0,50 1,90 30 69 138 2,10 104 200
* La 15°C e1013 mbar-gaz uscat
G2.350 (GZ35)
p.c.s». 27.20 MJ/m
G20 (GZ50)
p.c.s
37,78 MJ/m
G30 (GPB-B)
p.c.s
49,47 MJ/Kg
Auxiliar (Mic) (A)
51 0,50 1,00 30 50 73 1,15 78 109
Presiuni furnizare
Minimum (mbar)
Nominal (mbar)
Maximum (mbar)
30
25
35
25
20
30
Tabelul cu caracteristicile arzătoarelor şi duzelor
Tabelul 1 CZ-SK Gaz lichefiat Gaz natural
Diametru
(mm)
Putere termică
kW (p.c.s.*)
By Pass
1/100
duză
1/100
debit*
g/h
duză
1/100
debit*
l/h
Arzător
Nominală Redusă (mm) (mm) *** ** (mm)
Rapid (mare)
(R)
100 3.00 0.7 41 87 218 214 128 286
Semirapid
(mediu) (S)
75 1.90 0.4 30 69 138 136 104 181
Auxiliar (mic)
(A)
51 1.00 0.4 30 50 73 71 78 95
Presiuni de
alimentare
30
20
35
30
20
35
20
17
25
* La 15°C 1013 mbar-gaz uscat *** Butan P.C.S. = 49,47 MJ/Kg
** Propan P.C.S. = 50,37 MJ/Kg Gaze naturale P.C.S. = 37,78 MJ/Kg
Minimum (mbar)
Nominal (mbar)
Maximum (mbar)
ACWT 5G311/WH ACWT 5G311/WH ACWT 5G311/WH ACWT 5G311/WH
ACWT 5G311/IX ACWT 5G311/IX ACWT 5G311/IX ACWT 5G311/IX
GB
13
Utilizarea cuptorului
Înainte de a începe utilizarea dispozitivului, asigurați-vă
ați eliminat foliile de plastic de pe părțile laterale ale
aparatului.
Prima dată când porniți cuptorul lăsați funcţioneze în
gol timp de cel puțin o oră cu termostatul la maxim și
cu ușile închise. Apoi opriți cuptorul, deschideți ușa și
aerisiți încăperea. Mirosul care apare este rezultatul
evaporării substanțelor necesare pentru a proteja
cuptorul! Pentru a preveni deteriorarea smalțului se
interzice punerea oricărui lucru în partea de jos a
cuptorului.
1. Selectați programul de gătit dorit rotind butonul
PROGRAME.
2. Selectați un program aprobat sau temperatura dorită
prin rotirea butonului TERMOSTAT Lista modurilor de
gătit și temperaturilor recomandate corespunzătoare
este inclusă într-un tabel special (vezi Tabelul gătirilor
în cuptor).
În timpul de pregătire a mâncării, există posibilitatea:
schimbați programul de preparare, utilizând butonul
PROGRAME;
schimbați temperatura cu ajutorul butonuui TERMOSTAT;
întrerupeți gătitul prin întoarcerea butonului PROGRAM
în poziția «0».
Instalați toate ustensilele de bucătărie pe grătarele
complet furnizate.
Utilizarea aragazului
Aprinderea arzătoarelor
Fiecare buşon al aragazului are, în dreptul său, schiţa
arzătoarelor; ARZĂTORUL comandat de buşon este
reprezentat cu un cerc evidenţiat.
Pentru a aprinde un arzător al aragazului:
1. apropiaţi de arzător o acără sau o brichetă de aragaz;
2. apăsaţi şi, în acelaşi timp, rotiţi buşonul arzătorului
în sens contrar acelor de ceasornic, până în poziţia
maxim .
3. reglaţi intensitatea ăcării, după dorinţă, rotind
în sens contrar acelor de ceasornic buşonul
ARZĂTORULUI: la minim , la maxim sau într-o
poziţie intermediară.
Dacă aparatul este dotat cu
un dispozitiv electronic de
aprindere* (C), apăsaţi mai
întâi butonul de aprindere,
indicat cu simbolul
,
apoi apăsaţi şi rotiţi buşonul
ARZĂTORULUI în sens
contrar acelor de ceasornic,
până când reperul ajunge în dreptul poziţiei maxim;
aşteptaţi aprinderea ăcării.
Anumite modele sunt dotate cu un dispozitiv de
aprindere integrat în buşon; în acest caz, veţi observa
numai dispozitivul de aprindere electronic* (vezi gura)
dar nu şi butonul de aprindere. Este su cient să apăsaţi
şi, în acelaşi timp, să rotiţi buşonul ARZĂTORULUI
în sens contrar acelor de ceasornic, până în poziţia
maxim şi să aşteptaţi aprinderea ăcării. În momentul în
care lăsaţi buşonul, se poate întâmpla ca acăra să se
stingă. În acest caz, repeta
ţi operaţiile, ţinând buşonul
apăsat mai mult timp.
! Dacă acăra se stinge accidental, opriţi arzătorul şi
aşteptaţi minim 1 minut înainte să încercaţi din nou.
Dacă aparatul este dotat cu un dispozitiv de
siguranţă*(X) împotriva scăpării d e gaz, ţineţi apăsat
buşonul ARZĂTORULUI timp de 2-3- secunde, pentru a
menţine acăra aprinsă şi a activa dispozitivul.
Pentru a stinge arzătorul, rotiţi buşonul până la .
X
C
Sfaturi practice pentru utilizarea arzătoarelor
Pentru a obţine un randament maxim al arzătoarelor,
precum şi a economisi gazul, utilizaţi numai recipiente
cu fundul plat, acoperite cu capac, de dimensiuni
proporţionale cu ale arzătoarelor:
Pentru a identi ca tipul arzătorului faceţi referire la
desenele din paragraful „Caracteristicile arzătoarelor şi
duzelor”.
Arzător Diametru
recipienţi (cm)
Rapid (R) 24-26
Semi-rapid
(S)
16-20
Auxiliar (A) 10-14
Ajustarea ăcării în funcţie de niveluri
* Disponibil numai pentru anumite modele.
Indicator TERMOSTAT
Aprinderea acestuia arată că în cuptor se produce
căldură. Se stinge atunci când în interior se atinge
temperatura selectată. În această fază indicatorul
se aprinde şi se stinge alternativ, indicând faptul că
termostatul funcţionează şi menţine temperatura
constantă.
Lumina din cuptor
Se aprinde rotind butonul PROGRAME în orice poziţie
diferită de “0” şi rămâne aprinsă atât timp cât cuptorul
este în funcţiune. Selecţionând
cu butonul, lumina se
aprinde fără activarea niciunui element de încălzire.
Ideal pentru gătire lentă (ex.: orez, sosuri, fripturi, peşte) cu
lichide (apă, vin, bulion, lapte)
Ideal pentru gătit înăbuşit ( pentru perioade lungi) şi
îngroşare. Paste cremoase,
Ideal pentru soteuri.
Gătitul la flacără mare şi rumenire (grătar, fripturi,
escalop, file de peşte, ouă prăjite.)
Ideal pentru grătare şi rumenire, începerea gătitului, frigerea
în ulei a produselor congelate.
Ideal pentru mărirea rapidă a temperaturii alimentelor pentru
a fierbe rapid în cazul apei sau încălzirii rapide în gătirea de
lichide
.
Pornire şi utilizare
RO
14
Moduri
de
Funcţie
Descriere
MOD
CONVECŢIE
Temperatură: orice temperatură între 50°C şi Max. La această setare,
elementele de încălzire de sus şi de se activează. Acesta este un tip de cuptor
clasic, tradiţional, care a fost perfecţionat, cu o distribuire excepţională a căldurii
şi cu un consum de energie redus. Cuptorul cu convecţie este încă neegalat
când vine vorba de gătit feluri de mâncare făcute din mai multe ingrediente, ex.
varză cu coaste, cod în stil spaniol, batog uscat gătit ca la Ancona, viţel fraged
cu orez etc. Se obţin rezultate extraordinare atunci când preparaţi feluri de
mâncare pe bază de viţel sau vită (carne înăbuşită, tocană, gulaş, vânat, şuncă
etc.) care trebuie să fie gătite încet şi necesită marinare sau adăugarea unui
lichid. Rămâne însă cel mai bun sistem pentru coacerea de torturi precum şi
pentru fructe şi feluri de mâncare la caserolă. În modul de gătire prin convecţie,
folosiţi doar o tigaie sau câte un raft odată, altfel, distribuţia căldurii va fi inegală.
Folosind diferitele înălţimi de raft disponibile, puteţi echilibra cantitatea de
căldură dintre partea de sus şi jos a cuptorului. Alegeţi dintre mai multe înălţimi
MODUL
COACERE
Temperatura: orice temperatură între 50°C şi Max. Elementul de încălzire din
spate şi ventilatorul se activează, garantând o distribuire uniformă a căldurii în
tot cuptorul. Acest mod este ideal pentru coacerea şi gătirea felurilor de
mâncare delicate - mai ales torturi care trebuie să crească - şi pentru
pregătirea anumitor tartine pe 3 rafturi odată. Iată câteva exemple: choux a la
creme, biscuiţi dulci şi gustoşi, prăjituri savuroase, rulade cu cremă şi porţii mici
de legume gratinate etc…..
MODUL PIZZA
Elementele de încălzire circulare şi elementele din partea de jos a cuptorului
sunt aprinse şi ventilatorul este activat. Această combinaţie încălzeşte cuptorul
rapid producând o cantitate considerabilă de căldură, mai ales din elementul de
jos. Dacă vedeţi mai mult de un raft odată, schimbaţi poziţia vaselor la jumătatea
procesului de gătit.
MOD
ASISTAT DE
VENTILATO
R
Temperatură: orice temperatură între 50°C şi Max. Elementele de încălzire,
precum şi ventilatorul, se vor aprinde. Din moment ce căldura rămâne
constantă în tot cuptorul, aerul găteşte şi colorează în cafeniu mâncarea în mod
uniform. Cu acest mod, puteţi găti diverse feluri simultan, atât timp cât
temperaturile lor de gătit sunt aceleaşi. Maximum 2 rafturi pot fi folosite
simultan, urmând instrucţiunile din secţiunea intitulată: “Gătirea pe mai multe
rafturi”. Acest mod asistat de ventilator este recomandat mai ales pentru feluri
de mâncare care necesită gratinare sau pentru cele care necesită timpi de gătit
prelungite, ca de exemplu: lazane, paste, pui fript şi cartofi etc… Mai mult,
distribuirea excelentă a căldurii face imposibilă folosirea temperaturilor mai
joase atunci când gătiţi fripturi. Acest lucru duce la o pierdere mai mică a
sucurilor, la o carne mai fragedă şi la scăderea pierderilor de greutate a
fripturii. Modul asistat de ventilator este adecvat mai ales gătirii de peşte, care
poate fi pregătit cu adăugarea unei cantităţi limitate de condimente, carnea
păstrându-şi astfel savoarea şi aspectul.
Deserturi: modul asistat de ventilator este de asemenea perfect pentru gătirea
de torturi cu drojdie. Mai mult, acest mod poate fi utilizat pentru a dezgheţa
rapid carne albă şi roşie şi pâine setând temperatura la 80 °C. Pentru a
dezgheţa mai multe alimente delicate, setaţi termostatul la 60°C sau folosiţi
numai funcţia de circulaţie a aerului rece setând termostatul la 0°C.
MOD
CUPTOR
SUPERI
OR
Partea centrală a elementului de încălzire de sus porneşte. Temperatura înaltă
şi directă a grătarului este recomandată pentru mâncarea care necesită o
temperatură de suprafaţă mai mare (fripturi de vită şi mânzat, fileuri şi
antricoate). Acest mod de gătire foloseşte o cantitate limitată de energie şi
este ideal pentru a face mici feluri de mâncare la grătar. Puneţi mâncarea în
centrul poliţei, deoarece nu va fi gătită în mod adecvat dacă stă în colţ.
Moduri de gătire
Toate modurile de gătire au o temperatură implicită de gătit care poate fi ajustată manual la o
valoare între 40°C şi 250°C după dorinţă.
Moduri de gătireModuri de gătire
RO
15
MODUL
DUBLU
GRĂTAR
Elementul de încălzire de deasupra şi dispozitivul de rotisare vor fi activate. Acest lucru
oferă un grătar mai mare decât setarea normală de grătar şi are un design inovator
care ameliorează eficienţa de gătire cu 50 % şi elimină zonele mai reci din colţ. Folosiţi
acest mod de gr
ă
tar pentru a obţ
ine o nuan
ţă
cafenie deasupra m
âncării.
MOD DUBLU
GRĂTAR
ASISTAT DE
VENTILATOR
Elementul de încălzire de deasupra şi elementul pentru rotisare sunt activate şi
ventilatorul începe să funcţioneze. Această combinaţie de funcţii sporeşte eficienţa
radiaţiilor termice unidirecţionale ale elementelor de încălzire prin circulaţia forţată
a aerului prin cuptor. Acest lucru împiedică arderea mâncării deasupra permiţând
căldurii să intre în mâncare mai eficient; astfel, este modul ideal pentru gătirea
mâncării rapid cu grătar sau pentru a face la grătar bucăţi de carne fără a folosi
accesoriul de rotisare.
Modurile de gătire GRILL, DOUBLE GRILL şi FAN-ASSISTED DOUBLE GRILL
trebuie efectuate cu uşa cuptorului închisă. Atunci când folosiţi modurile de gătire
GRILL şi DOUBLE GRILL, amplasaţi poliţa pe poziţia 5 şi tava de colectare în
poziţia 1 pentru a colecta reziduurile rezultate în urma gătirii (grăsime şi/sau untură).
Atunci când folosiţi modul de gătire DUBLU GRĂTAR ASISTAT DE VENTILATOR,
amplasaţi poliţa pe poziţia 2 sau 3 şi tava de colectare în poziţia 1 pentru a colecta
reziduurile rezultate în urma gătirii (grăsime i/sau untură)
DECONGELAREA
Ventilatorul din partea inferioară a cuptorului antrenează aerul de la temperatura
camerei în jurul alimentelor. Acesta este recomandat pentru decongelarea tuturor
tipurilor de alimente, însă în special pentru tipurile delicate de alimente care nu
necesită încălzire, de exemplu: torturi de îngheţată, deserturi cu frişcă, şarlote, torturi
cu fructe. Utilizând ventilatorul, intervalul de dezgheţare este redus aproximativ la
jumătate. În cazul cărnii, peştelui şi pâinii, este posibilă accelerarea procesului prin
utilizarea modului „multi-cooking” şi setarea temperaturii la 80° - 100°C.
MODUL INFERIOR
Elementul de încălzire inferior este activat. Această poziţie este recomandată pentru
perfecţionarea gătirii de feluri de mâncare (în tăvi de copt) care sunt deja gătite pe
suprafaţă, dar necesită şi gătire în centru sau pentru deserturi cu un strat de fructe sau
gem, care necesită doar o colorare moderată la suprafaţă. A se nota că aceatsă funcţie
nu permite atingerea temperaturii maxime în interiorul cuptorului (250°C) şi nu este
recomandat ca felurile de mâncare să fie gătite folosind această setare, cu excepţia
cazului în care coaceţi torturi (care trebuie coapte la o temperatură de 180°C sau mai
i ă)
MODUL
INFERIOR
VENTILAT
Elementul de încălzire a părţii inferioare şi ventilatorul sunt activate, lucru ce permite
distribuţia căldurii în întregul interior al cuptorului. Această combinaţie este utilă pentru
g
ătirea u
ş
oară
a legumelor şi peş
telui.
Gătirea pe mai multe poliţie simultan
Dacă este necesar să folosiţi două poliţe, folosiţi modul de
gătire CUPTOR VENTILATOR
, deoarece acesta este
singurul mod de gătire adecvat acestui tip de gătire. Vă mai
recomandăm:
să nu folosiţi poziţiile 1 şi 5. Asta deoarece căldura directă
excesivă poate arde alimentele sensibile la temperatură.
să folosiţi poziţiile 2 şi 4 sunt folosite şi ca mâncarea care
are nevoie de mai multă căldură să e plasată pe poliţă în
poziţia 2.
Atunci când gătiţi mâncăruri care necesită timpi de
gătit diferiţi şi temperaturi diferite, setaţi o temperatură
la jumătate intervalului dintre cele două temperaturi
recomandate (vezi tabelul de sfaturi pentru gătirea la
cuptor) şi plasaţi mâncărurile mai delicate pe poliţă în
poziţia 4. Scoateţi mai întâi mâncarea care necesită un
timp mai scurt de gătire.
Atunci când gătiţi pizza pe mai multe poliţe cu temperatura
setată la 220°C, cuptorul este preîncălzit timp de 15
minute. În general, gătirea pe poliţă în poziţia 4 durează
mai mult: recomandăm ca pizza gătită pe poliţa cea mai de
jos să e scoasă prima, urmată de pizza gătită pe poziţia 4,
după câteva minute.
Plasaţi tava de colectare în partea de jos şi poliţa sus.
RO
16
ATENğIE!Cuptorul este
prevăzut cu un sistem de
oprire a grătarelor care
permite extragerea ace-
stora fără ca ele să iasă
din cuptor(1).
Pentru a extrage complet
grătarele este su¿ cient,
astfel cum se arată în
desen, să le ridicaĠi, prinzându-le din partea din faĠă
ú
i să le trageĠi (2).
Suporţi poliţă cuptor
Suporţii poliţei sunt detaşabili şi sigure pentru
maşina de spălat vase.
Pentru a elimina ţineţi suportul în faţă şi
trageţi în partea opusă cuptorului, acesta poate
fi apoi curăţat într-o chiuvetă sau într-o
maşină de spălat vase.
Atunci când este scos, permite accesul la
partea cuptorului, care poate fi curăţat cu apă
călduţă, cu săpun.
Pentru a remonta suportul, introduceţi
piciorul mai lung în gaura de fixare din spate
şi împingeţi piciorul din faţă.
Sertarul inferior*
Sub cuptor este un
sertar care poate
utilizat pentru a
păstra accesoriile sau
vasele de bucătărie.
Pentru a deschide uşa
compartimentului, rotiţi-o
în jos (vezi gura).
! Suprafeţele interne
ale sertarului (dacă este
ATENŢIE! Capacul din sticlă se
poate sparge dacă este încălzit.
Stingeţi toate arzătoarele sau
eventualele plite electrice înainte
de a-l închide.*Se referă numai la
modelele cu capac de sticlă
17
RO
AFIŞAJ
Buton
MOD
Pictograma
AUTO
Pictograma
TEMPORIZATOR
Buton
REDUCERE TIMP
Buton
MĂRIRE TIMP
•• ••
M
A
U
T
O
Pictograma
PROCES GĂTIRE
Funcţionarea ceasului/
temporizatorului
Setarea ceasului !
Ceasul poate setat atunci când cuptorul este oprit sau pornit, cu
condiţia ca ora de nal a ciclului de gătit să nu  fost programat anterior.
După ce aparatul a fost conectat la reţeaua de alimentare,
sau după o pană de curent, cifrele 00:00
de pe AFIŞAJ vor începe să clipească.
1. Apăsaţi şi ţineţi apăsat butoanele “+” şi “-” simultan
Apoi, cele două puncte dintre ore şi minute vor începe clipească.
2. Folosiţi butoanele “+” şi “-” pentru a ajusta ora; dacă apăsaţi şi ţineţi
apăsat oricare dintre butoane, aşajul va dela printre valori mai
rapid, stabilirea valorii dorite făcându-se mai rapid şi mai simplu.
Schimbarea frecvenţei alarmei
1. Mai întâi apăsaţi butoanele “+” şi “-” simultan şi apoi apăsați bu-
tonul
pentru selectarea meniului pentru schimbarea frecvenţei
alarmei. În timp ce textul tonX este vizibil, frecvenţa semnalului
alarmei poate  schimbată apăsând în mod repetat “- “.
Setarea temporizatorului !
Această funcţie nu întrerupe gătitul şi nu afectează cuptorul; este
folosită doar pentru a activa alarma atunci când perioada de timp
stabilită s-a scurs.
1. Apăsaţi butonul
de mai multe ori până când pictograma
şi
cele trei cifre de pe ecran încep să clipească.
2. Folosiţi butoanele “+” şi “-” pentru a ajusta ora; dacă apăsaţi şi ţineţi
apăsat oricare dintre butoane, aşajul va dela printre valori mai
rapid, stabilirea valorii dorite făcându-se mai rapid şi mai simplu.
3. Aşteptaţi vreme de 5 secunde, Dacă apăsaţi butonul încă o
dată, aşajul va arăta timpul scurgându-se. Atunci când această
perioadă de timp s-a scurs, va  activată alarma.
Programarea gătitului !
Un mod de gătire trebuie selectat înainte de programare.
Programarea duratei de gătit
1. Apăsaţi butonul de mai multe ori până când pictograma AUTO
şi cifrele DUR de pe AFIŞAJ încep să clipească.
2. Folosiţi butoanele “+” şi “-” pentru a ajusta durata dorită; dacă
apăsaţi şi ţineţi apăsat oricare dintre butoane, aşajul va dela
printre valori mai rapid, stabilirea valorii dorite făcându-se mai rapid
şi mai simplu.
3. Aşteptaţi 5 secunde, după care pictograma AUTO va vizibilă
pe ecran.
4. Atunci când timpul setat a trecut şi cuptorul a oprit procesul de
gătire, veţi auzi o alarmă sunând. Apăsaţi orice buton pentru a opri
alarma.
De exemplu: este ora 9:00 A.M. şi este programată o perioadă de
1 oră şi 15 minute. Programul se va opri automat la ora 10:15 A.M.
Setarea timpului nal pentru modul de gătire
1. Urmaţi paşii de la 1 la 3 pentru a seta durata aşa cum se detaliază
mai sus.
2. Apoi, apăsaţi butonul
până când textul END (FINAL) de pe
aşaj începe să clipească.
3. Folosiţi butoanele “+” şi “-” pentru a ajusta timpul nal de gătire;
dacă apăsaţi şi ţineţi apăsat oricare dintre butoane, aşajul va
dela printre valori mai rapid, stabilirea valorii dorite făcându-se
mai rapid şi mai simplu.
4. Aşteptaţi 5 secunde sau apăsaţi din nou butonul
.
Atunci când procesul de gătire începe, simbolul
este vizibil pe
aşaj.
5. Atunci când timpul stabilit a trecut, cuptorul va opri procesul de
gătire şi alarma va suna. Apăsaţi orice buton pentru a o opri.
Programarea a fost setată atunci când pictograma AUTO este
iluminată.
De exemplu: Este ora 9:00 A.M. şi o durată de 1 oră a fost
programată. 12:30 este programată ca oră de nal. Programul va
începe automat la ora 11:30 A.M.
Anularea unui program
Pentru a anula un program:
apăsaţi butonul
până când pictograma care corespunde setării
pe care doriţi o anulaţi şi cifrele de pe aşaj clipesc. Apăsaţi
butonul “-” până când cifrele 00:00 apar pe aşaj.
Apăsaţi şi ţineţi apăsate butoanele “+” şi “-”; acest lucru va anula
toate setările selectate anterior, inclusiv setările de temporizare.
Tabel recomandări gătire la cuptor
Setare buton
selector
Mâncare de gătit Greutat
e (în
kg)
Poziţie raft
gătit de jos
Timp preîncălzire
(minute)
Setare buton
termostat
Timp
gătire
(minute)
Coacere
Tarte 0,5 3 15 180 20-30
Prăjituri cu fructe 1 2/3 15 180 40-45
Plumchec 0,7 3 15 180 40-50
Pandişpan 0,5 3 15 160 25-30
Clătite umplute (pe 2 1,2 2-4 15 200 30-35
poliţe)
Prăjituri mici (pe 2 poliţe) 0,6 2-4 15 190 20-25
Pufuleţi cu brânză (pe 2 0,4 2-4 15 210 15-20
poliţe)
Choux a la creme (pe 3 poliţe) 0,7 1-3-5 15 180 20-25
Biscuiţi (pe 3 poliţe) 0,7 1-3-5 15 180 20-25
Bezele (pe 3 poliţe) 0,5 1-3-5 15 90 180
Convecţie;
Raţă
1 3 15 200 65-75
Mânzat sau vită friptă
1 3 15 200 70-75
Friptură de porc
1 3 15 200 70-80
Biscuiţi (pateuri mici)
- 3 15 180 15-20
Tarte
1 3 15 180 30-35
Asistat de
Pizza (pe 2 poliţe) 1 2-4 15 220 15-20
Lazane 1 3 10 200 30-35
Miel 1 2 10 180 50-60
Pui fript + 1 2-4 10 180 60-75
cartofi Macrou 1 2 10 180 30-35
Plumchec 1 2 10 170 40-50
Choux a la creme (pe 2 poliţe) 0,5 2-4 10 190 20-25
Biscuiţi (pe 2 poliţe) 0,5 2-4 10 180 10-15
Pandişpan (pe 1 poliţă) 0,5 2 10 170 15-20
Pandişpan (pe 2 poliţe) 1,0 2-4 10 170 20-25
poliţe)
Plăcinte gustoase 1,5 3 15 200 25-30
Cuptor superior
Caramelizarea mâncării
pentru un gătit perfect
- 3/4 15 220 -
Pizza
0,5
3
15
220
15-20
Modul Pizza
Mânzat sau vită
friptă Pui
1
1
2
2 sau 3
10
10
220
180
25-30
60-70
Grăitoare
Calcar şi serie 1 4 5 Max 8-10
Aburirile din calma şi crevete
1 4 5 Max 6-8
File de cod 1 4 5 Max 10
Legume la grătar 1 3/4 5 Max 10-15
Friptură de mânzat 1 4 5 Max 15-20
Computerul 1 4 5 Max 15-20
Hamburger 1 4 5 Max 7-10
Macro uri 1 4 5 Max 15-20
Suişurile cu pâine prăjit nr. 4 4 5 Max 2-3
Asistat de
Pui la grătar 1,5 3 5 200 55-60
grătar
Serie 1,5 3 5 200 30-35
Plăti
File de cod
Baban de mare în folie
Amestec de legume (tip
Rateurile)
Legume bine făcute
0,5
3
18
170-180
25-35
0,5 3 16 160-170 15-20
Partea
0,5 3 24 200-210 35-45
Ventilator
0.8 1,0 3 21 190-200 50 - 60
1.5 2,0
3 20 180 - 190 55 - 60
Modul Inferior
Pentru o gătire perfectă
timpii de gătit sunt aproximativi şi pot varia în funcţie de gustul personal. Atunci când gătiţi, folosiţi grătarul asistat de
ventilator, tigaia trebuie plasată întotdeauna pe primul raft al cuptorului de jos.
18
RO
RO
Întreţinere şi curăţire
Decuplarea electrică
Înainte de orice operaţie, debranşaţi aparatul de la
reţeaua de alimentare cu curent electric.
Curăţarea aparatului
Evitaţi utilizarea de detergenţi abrazivi sau corosivi,
ca de ex. soluţiile de scos pete sau produsele împotriva
ruginii, detergenţii praf sau bureţii care au o suprafaţă
rugoasă: ele pot zgâria iremediabil suprafaţa aparatului.
! Nu utilizaţi niciodată produse pe bază de vapori sau
cu presiune ridicată în vederea curăţării aparatelor.
• Pentru operaţiile de întreţinere curente, este sufi cient
să spălaţi aragazul cu un burete umed, după care
să-l ştergeţi cu hârtie absorbantă de bucătărie.
• Părţile externe, smălţuite sau din inox, precum şi
garniturile din cauciuc pot fi curăţate cu un burete
îmbibat în apă călduţă şi săpun neutru. Dacă petele
sunt persistente, folosiţi produse speciale. Clătiţi cu
multă apă şi ştergeţi, după curăţire. Nu folosiţi prafuri
abrazive sau substanţe corosive.
Grătarele, plitele de deasupra ochiurilor, coroanele
de separat fl acăra
şi arzătoarele aragazului sunt detaşabile,
pentru a facilita curăţarea lor: spălaţi-le cu apă caldă
şi detergent delicat, având grijă să scoateţi orice
depunere. Apoi aşteptaţi până când sunt perfect
uscate.
Dacă aparatul dvs are aprindere electronică, este
necesar să îl curăţaţi cât mai des - în special capătul
dispozitivelor de aprindere instantanee – şi să
verifi caţi dacă orifi ciile prin care iese gazul nu sunt
înfundate.
• Interiorul cuptorului se va spăla, de preferinţă, după
ecare utilizare, când este cald. Utilizaţi apă caldă şi
detergent; clătiţi bine şi ştergeţi cu o lavetă moale.
Evitaţi substanţele abrazive.
• Curăţaţi geamul uşii cu un burete; nu utilizaţi produse
abrazive; ştergeţi cu o lavetă moale; nu folosiţi
articole abrazive sau răzuitoare din metal, ascuţite,
deoarece acestea pot deteriora suprafaţa geamului
sau îl pot sparge.
• Accesoriile pot fi spălate ca orice alt vas, chiar şi în
maşina de spălat vase.
Oţelul inox poate rămâne pătat dacă intră des în
contact cu apa, mai ales dacă are un conţinut mare de
calcar, sau cu detergenţii agresivi (care conţin fosfor).
După fi ecare spălare, se recomandă să îl clătiţi bine şi
îl ştergeţi. Este oportun în acelaşi timp să ştergeţi
şi eventualele urme de apă.
Capacul
Modelele dotate cu capac
din sticlă se vor spăla
cu alduţă. Evitaţi
substanţele abrazive.
Puteţi demonta capacul
pentru a facilita operaţiile
de curăţare, mai ales în
spatele aragazului: pentru
aceasta, deschidi
capacul şi ridici-l (vezi
gura).
! Evitaţi să închideţi capacul aragazului când
arzătoarele sunt calde sau aprinse.
Controlaţi garniturile cuptorului.
Controlaţi periodic garnitura din jurul uşii cuptorului.
Dacă este deteriorată, apelaţi la cel mai apropiat
Centru de Asistenţă Autorizat. Se recomandă să nu
folosiţi cuptorul până la înlocuirea garniturii.
Întreţinerea robinetelor de gaz
Cu timpul, se poate întâmpla ca buşoanele să se
blocheze sau să se rotească mai greu; în acest caz,
este necesar să le înlocuiţi.
! Această operaţie trebuie să fi e executată numai de
un instalator autorizat de fabricant.
Înlocuirea becului cuptorului
1. După ce aţi debranşat
aparatul de la alimentarea
electrică, scoateţi capacul din
sticlă care acoperă becul (vezi
gura).
2. Deşurubaţi becul şi înlocuiţi-l
cu unul similar: tensiune 230 V,
putere 25 W, cuplare E 14.
3. Montaţi la loc capacul de sticlă şi racordaţi din nou
aragazul la instalaţia electrică.
19
RO
20
RO
Scoaterea și montarea ușii cuptorului:
1. Deschideți ușa
2. Face clemele balamalelor din ușa cuptorului roti
înapoi complet (vezi foto)
3. Închideți ușa până când clemele opri (ușa se va
rămâne deschis pentru 40 ° aprox.) (vezi foto)
40°
4. Apăsați cele două butoane de pe pro lul superior și
extrage pro lului (vezi foto)
5. Scoateți foaia de sticlă și de a face curățenie în calitate
de
indicate în capitolul: "Îngrijire și întreținere".
6. Înlocuiți de sticlă.
ATENȚIE! Cuptorul nu trebuie să  e operat
cu interior
ușă de sticlă eliminat!
ATENȚIE! La reasamblare ușa interioară
sticlă se introduce geamul corect, astfel încât
text scris pe panoul nu este inversat și
poate  ușor lizibile
7. Înlocuiți pro l, un clic va indica faptul că
parte este poziționat corect.
8. Deschideți complet ușa.
9. Închideți suporturi (vezi foto).
10. Acum ușa poate  închisă complet și
cuptorul poate  pornit pentru o utilizare
normală.
Curăţare cu abur a cuptorului:
Această metodă de curăţare este recomandată după gătirea de
alimente grase (carne, mâncare prăjită).
Această procedură de curăţare poate simplifica procesul de
îndepărtare a murdăriei de pe panourile cuptorului prin generarea
de abur în interiorul cuptorului. În acest mod, puteţi curăţa mai
uşor interiorul cuptorului.
Important! Înainte de a începe procesul de curăţare cu abur:
- Îndepărtaţi orice resturi de mâncare/grăsime de pe
panoul inferior al cuptorului;
- Îndepărtaţi toate accesoriile (grătarele şi tăvile).
După ce aţi realizat operaţiunile de mai sus, recomandăm
următoarele:
1 Turnaţi 300 ml de apă într-o tavă adâncă de cuptor; aşezaţi-o
pe primul nivel dinspre partea inferioară. În cadrul modelelor fără
tavă adâncă, utilizaţi o tavă de cuptor standard şi aşezaţi-o pe
grătar pe primul nivel dinspre partea inferioară.
2 Selectaţi funcţia “BOTTOM OVEN” (partea inferioară a
cuptorului)
şi setaţi temperatura la 100°C;
3 Menţineţi cuptorul pornit timp de 15 minute;
4 Opriţi cuptorul;
5 După răcirea cuptorului, deschideţi uşa şi încheiaţi procedura
de curăţare cu apă şi o lavetă umedă.
6 Eliminaţi orice urme de apă din interiorul cuptorului după
încheierea procesului de curăţare.
Dacă procedura de curăţare a marginilor este realizată după ce aţi
gătit alimente foarte grase sau atunci când cuptorul este foarte
murdar, finalizaţi procesul de curăţare cu metoda tradiţiona
descrisă în paragraful anterior.
rugăm realizaţi toate procedurile de curăţare atunci când
cuptorul este rece!
RO
RO
09/2015 - 195138298.00
XEROX FABRIANO
Indesit Company S.P.A.
Viale Aristide Merloni,47
60044 Fabriano (AN)
www.whhh irlp ool.com
h
p
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20

Whirlpool ACWT 5G311/WH Manualul utilizatorului

Tip
Manualul utilizatorului
Acest manual este potrivit și pentru