GB
13
Utilizarea cuptorului
Înainte de a începe utilizarea dispozitivului, asigurați-vă
că ați eliminat foliile de plastic de pe părțile laterale ale
aparatului.
Prima dată când porniți cuptorul lăsați să funcţioneze în
gol timp de cel puțin o oră cu termostatul la maxim și
cu ușile închise. Apoi opriți cuptorul, deschideți ușa și
aerisiți încăperea. Mirosul care apare este rezultatul
evaporării substanțelor necesare pentru a proteja
cuptorul! Pentru a preveni deteriorarea smalțului se
interzice punerea oricărui lucru în partea de jos a
cuptorului.
1. Selectați programul de gătit dorit rotind butonul
PROGRAME.
2. Selectați un program aprobat sau temperatura dorită
prin rotirea butonului TERMOSTAT Lista modurilor de
gătit și temperaturilor recomandate corespunzătoare
este inclusă într-un tabel special (vezi Tabelul gătirilor
în cuptor).
În timpul de pregătire a mâncării, există posibilitatea:
• să schimbați programul de preparare, utilizând butonul
PROGRAME;
• schimbați temperatura cu ajutorul butonuui TERMOSTAT;
• întrerupeți gătitul prin întoarcerea butonului PROGRAM
în poziția «0».
Instalați toate ustensilele de bucătărie pe grătarele
complet furnizate.
Utilizarea aragazului
Aprinderea arzătoarelor
Fiecare buşon al aragazului are, în dreptul său, schiţa
arzătoarelor; ARZĂTORUL comandat de buşon este
reprezentat cu un cerc evidenţiat.
Pentru a aprinde un arzător al aragazului:
1. apropiaţi de arzător o fl acără sau o brichetă de aragaz;
2. apăsaţi şi, în acelaşi timp, rotiţi buşonul arzătorului
în sens contrar acelor de ceasornic, până în poziţia
maxim .
3. reglaţi intensitatea fl ăcării, după dorinţă, rotind
în sens contrar acelor de ceasornic buşonul
ARZĂTORULUI: la minim , la maxim sau într-o
poziţie intermediară.
Dacă aparatul este dotat cu
un dispozitiv electronic de
aprindere* (C), apăsaţi mai
întâi butonul de aprindere,
indicat cu simbolul
,
apoi apăsaţi şi rotiţi buşonul
ARZĂTORULUI în sens
contrar acelor de ceasornic,
până când reperul ajunge în dreptul poziţiei maxim;
aşteptaţi aprinderea fl ăcării.
Anumite modele sunt dotate cu un dispozitiv de
aprindere integrat în buşon; în acest caz, veţi observa
numai dispozitivul de aprindere electronic* (vezi fi gura)
dar nu şi butonul de aprindere. Este sufi cient să apăsaţi
şi, în acelaşi timp, să rotiţi buşonul ARZĂTORULUI
în sens contrar acelor de ceasornic, până în poziţia
maxim şi să aşteptaţi aprinderea fl ăcării. În momentul în
care lăsaţi buşonul, se poate întâmpla ca fl acăra să se
stingă. În acest caz, repeta
ţi operaţiile, ţinând buşonul
apăsat mai mult timp.
! Dacă fl acăra se stinge accidental, opriţi arzătorul şi
aşteptaţi minim 1 minut înainte să încercaţi din nou.
Dacă aparatul este dotat cu un dispozitiv de
siguranţă*(X) împotriva scăpării d e gaz, ţineţi apăsat
buşonul ARZĂTORULUI timp de 2-3- secunde, pentru a
menţine fl acăra aprinsă şi a activa dispozitivul.
Pentru a stinge arzătorul, rotiţi buşonul până la •.
Sfaturi practice pentru utilizarea arzătoarelor
Pentru a obţine un randament maxim al arzătoarelor,
precum şi a economisi gazul, utilizaţi numai recipiente
cu fundul plat, acoperite cu capac, de dimensiuni
proporţionale cu ale arzătoarelor:
Pentru a identifi ca tipul arzătorului faceţi referire la
desenele din paragraful „Caracteristicile arzătoarelor şi
duzelor”.
Arzător Diametru
recipienţi (cm)
Rapid (R) 24-26
Semi-rapid
(S)
16-20
Auxiliar (A) 10-14
Ajustarea ăcării în funcţie de niveluri
* Disponibil numai pentru anumite modele.
Indicator TERMOSTAT
Aprinderea acestuia arată că în cuptor se produce
căldură. Se stinge atunci când în interior se atinge
temperatura selectată. În această fază indicatorul
se aprinde şi se stinge alternativ, indicând faptul că
termostatul funcţionează şi menţine temperatura
constantă.
Lumina din cuptor
Se aprinde rotind butonul PROGRAME în orice poziţie
diferită de “0” şi rămâne aprinsă atât timp cât cuptorul
este în funcţiune. Selecţionând
cu butonul, lumina se
aprinde fără activarea niciunui element de încălzire.
Ideal pentru gătire lentă (ex.: orez, sosuri, fripturi, peşte) cu
lichide (apă, vin, bulion, lapte)
Ideal pentru gătit înăbuşit ( pentru perioade lungi) şi
îngroşare. Paste cremoase,
Ideal pentru soteuri.
Gătitul la flacără mare şi rumenire (grătar, fripturi,
escalop, file de peşte, ouă prăjite.)
Ideal pentru grătare şi rumenire, începerea gătitului, frigerea
în ulei a produselor congelate.
Ideal pentru mărirea rapidă a temperaturii alimentelor pentru
a fierbe rapid în cazul apei sau încălzirii rapide în gătirea de
lichide
.
Pornire şi utilizare