Dacă aveţi de gând să folosiţi ulei,
alegeţi unul cu un punct ridicat de fum,
precum uleiul de rapiţă sau floarea
soarelui.
În orice caz, prin adăugarea uleiului pe
suprafaţa de sticlă înainte de a se
încinge reduceţi lipirea alimentelor pe
sticlă.
Nu preparaţi alimente murate sau alte
alimente foarte acide.
După fiecare utilizare, folosiţi racleta
pentru a înlătura resturile de alimente de
pe sticlă în tava de ulei pentru a preveni
lipirea alimentelor pe suprafaţă.
Reglarea rezonabilă a temperaturii şi
timpului de preparare pot preveni
arderea alimentelor şi înnegrirea
acestora.
Utilizaţi ustensilele şi cuţitele de grătar
favorite pentru a tăia direct pe suprafaţa
rezistentă din sticlă. Nu utilizaţi ustensile
din plastic. Nu aşezaţi recipiente din
plastic pe grătar.
Folosiţi folie de aluminiu pentru
alimentele preparate la aburi sau cele
care trebuie să se păstreze suculente (şi
să îşi păstreze toate aromele).
Pentru un gust mai bun, adăugaţi sare şi
condimente precum chimen pulbere. De
asemenea, puteţi adăuga sos pentru
grătar pe alimentele prăjite la grătar
pentru a căpăta un gust mai bun.
Preparaţi alimentele în orice ordine doriţi –
legumele după friptură sau peşte după
burgeri. Răzuiţi cu grijă suprafaţa de gătit
pentru a înlătura resturile de alimente şi a
preveni transferarea mirosului sau a gustului
de la un aliment la altul. Reduceţi
temperatura şi utilizaţi grătarul pentru a
încălzi alimentele când terminaţi de gătit.
Întreţinere şi Curăţare
Curăţare
Curăţaţi suprafaţa de gătit după fiecare
utilizare.
Când preparaţi alimentele la grătar,
evitaţi utilizarea zahărului sau a lichidelor
cu zahăr. Dacă este necesar zahăr,
aşezaţi alimentele pe o folie de aluminiu.
Notă: Dacă reziduurile de zahăr ajung pe
suprafaţa de gătit, înlăturaţi-le cu racleta
în timp ce grătarul este încă fierbinte. Nu
aşteptaţi să se răcească, deoarece
zaharul ars sau siropul pot deteriora
suprafaţa ceramică.
Utilizaţi racleta pentru a înlătura
alimentele care se lipesc de suprafaţă
(zahăr, sirop, roşii, lapte, etc.). Răzuiţi
suprafaţa vitroceramică atunci când încă
este caldă pentru a înlătura reziduurile
de alimente.
Turnaţi un pic de apă pe suprafaţa de
sticlă în timp ce grătarul de sticlă este la
putere maximă. Lăsaţi aburul şi apa
caldă să înmoaie reziduurile de alimente.
Folosiţi racleta pentru a curăţa suprafaţa
de sticlă şi răzuiţi reziduurile în tava de
ulei în acelaşi timp. Dacă suprafaţa de
sticlă este rece, aprindeţi grătarul şi
reglaţi temperatura la maxim. Încălziţi-l
câteva minute până când se încinge
suprafaţa de sticlă. Apoi, turnaţi apă pe
sticlă.
Dacă încă mai sunt pete pe suprafaţa de
sticlă, care sunt greu de curăţat, folosiţi
un burete abraziv, apă caldă şi
detergent de vase pentru a o curăţa.
Ştergeţi suprafaţa de vitroceramică.
Închideţi grătarul înainte de curăţarea
carcasei.
Întreţinere
Dacă aparatul nu este folosit o perioadă,
aplicaţi un strat subţire de ulei pe
carcasa aparatului. Curăţaţi carcasa
grătarului în timp util.
Curăţaţi tava de ulei cu o cârpă umedă
şi detergent diluat. Apoi, ştergeţi-o cu o
cârpă uscată sau un prosop de hârtie.
Depozitarea grătarului
Asiguraţi-vă că grătarul este rece şi
curat înainte de depozitare. De
asemenea, asiguraţi un loc de
depozitare corespunzător pentru tava de
ulei, peretele de protecţie şi grilaj.
Nu aşezaţi obiecte grele pe placa din
vitroceramică deoarece se poate
sparge.