Aeg-Electrolux 30005VA-WN Manual de utilizare

Tip
Manual de utilizare
COMPETENCE 30005 VA
Maşină de gătit vitroceramică
Instrucţiuni de utilizare
Perfect în formă şi funcţionare
1
Stimate clientă, stimate client,
Vă rugăm să citiţi cu atenţie aceste instrucţiuni de utilizare.
Atenţie mai ales la paragrafele referitoare la siguranţa de pe primele pagini.
Păstraţi aceste instrucţiuni pentru consultări ulterioare. Dacă maşina se vinde sau
se transferă, instrucţiunile vor fi predate noului utilizator.
Cu acest simbol (triunghi cu semnul exclamării) care poate fi insoţit de
cuvântul "ATENŢIE" sunt notate indicaţii importante pentru siguranţa
dumneavoastră sau pentru buna funcţionare a aparatului.
Aceste indicaţii trebuie citite cu mare atenţie.
1.
2.
3.
Aceste cifre vă vor indica paşii ce trebuie urmaţi pentru a utiliza
aparatul corespunzător.
Acest simbol va indica informaţii suplimentare care vă vor ajuta să utilizaţi
aparatul în condiţii optime.
Cu acest trifoi sunt evidenţiate informaţii necesare pentru a folosi aparatul
cât mai economic şi ecologic.
Pentru eventuale probleme apărute puteţi consulta informaţiile cuprinse în
capitolul "Ce faceţi, când…".
2
Instrucţiuni de utilizare
CUPRINS
Informaţii despre siguranţă 4
Descrierea aparatului 6
Vedere de ansamblu 6
Placa frontală 7
Plita vitroceramică 7
Dotări cuptor 8
Accesorii cuptor 8
Înainte de prima utilizare 9
Prima curaţare 9
Utilizarea zonelor de gătit 9
Folosirea zoneler de gătit 10
Indicatorul de căldura reziduală 10
Utilizarea cuptorului 11
Pornirea/Oprirea cuptorului 11
Funcţii cuptor 12
Aşezarea în cuptor a accesoriilor 13
Montarea/Demontarea filtrului pentru grăsime. 13
Întrebuinţare, tabele şi sfaturi 14
Vase de bucătărie. 14
Sfaturi pentru reducerea consumului de energie 14
Informaţii importante despre zonele de gătit 15
Coacere 16
Funcţiile cuptorului: aer cald sau gătit convenţional 16
Forme de coacere 16
Nivelul în cuptor 16
Indicaţii generale 17
Tabel pentru coacere 18
Budinci şi preparate gratinate 21
Preparate congelate 21
Prăjire 22
Funcţiile cuptorului: gătit convenţional sau coacere infra 22
Vase pentru fript/prăjit 22
Informaţii despre tabelul pentru fripturi 22
Tabel pentru prăjire 22
Grătar 23
Funcţiile cuptorului: grătar cu fixarea temperaturii la 230°C 23
3
Informaţii despre gătit pe grătar 23
Fierbere 24
Funcţia cuptorului: element inferior 24
Curăţare şi întreţinere 25
Curăţare exterioară 25
Curăţarea sticlei vitroceramice 25
Rama plitei 26
Curăţarea cuptorului 27
Accesorii 27
Filtru grăsime 27
Grătare laterale 27
Iluminat cuptor 28
Uşă cuptor 29
Sertar detaşabil 30
Ce faceţi, când… 31
Instrucţiuni de punere în funcţiune 32
Poziţionarea aparatului 32
Nivelare 32
Instalare 33
Racordări electrice 33
Caracteristici tehnice 35
Schemă electrică 36
Garanţie 37
Service 37
4
Informaţii despre siguranţă
Siguranţa electrica
Aparatul trebuie instalat de către o persoana autorizată.
La apariţia unor defecţiuni aparatul trebuie oprit.
Repararea aparatului va fi făcută de către o persoana autorizată.
Prin intervenţii neautorizate se pot produce defecţiuni importante.
Adresaţi-vă service-ului autorizat.
Siguranţa copiilor
Nu se vor lăsa copiii în apropierea aparatului când acesta este în funcţiune
fără a fi supravegheaţi.
Siguranţa în timpul folosirii aparatului
Acest aparat a fost proiectat pentru a fi utilizat pentru uz casnic.
Nu folosiţi cuptorul pentru încălzirea încăperilor.
Uleiul şi grăsimile supraîncălzite se aprind uşor. Când gătiţi în ulei sau
grăsime (ex. cartofi prăjiţi) nu lăsaţi aparatul nesupravegheat.
Când folosiţ
i tigăi, nu lăsaţi mânerul deasupra unei zone de gătit.
Atenţie la conectarea aparatului la reţea. Dacă se folosesc şi alte
electrocasnice, cablul acestora nu trebuie să ajungă în contact cu zonele
fierbinţi ale aparatului.
Opriţi aparatul după fiecare utilizare.
Atenţie: Pericol de ardere! În timpul funcţionării interiorul cuptorului este
fierbinte.
Când folosiţi adaosuri alcoolice este posibilă răspândirea unui miros de alcool
ars. În acest caz, deschideţi uşa cu atenţie. Nu manipulaţi în apropierea
aparatului foc, scântei etc.
Aşa evitaţi defectarea aparatului
Nu folosiţi aparatul ca şi masă de lucru sau pentru depozitare.
Nu porniţi aparatul fără vas de gătit pe zona de încălzire sau cu vasul gol.
Se vor evita lichidele care conţin acizi (ex.: oţet, lămâie sau detartrant) să
vină în contact cu cadrul fierbinte, deoarece acestea pot duce la apariţ
ia de
pete mate.
Se vor folosi numai vase cu fund plat fără borduri neprelucrate pentru a evita
zgârierea.
Produsele şi materialele care se pot topi nu se vor păstra în apropierea
suprafeţei vitroceramice (ex.: material plastic, folie de aluminiu, folie pentru
cuptor).
Cuptorul nu se va căptuşi cu folie de aluminiu şi nu se va aşeza tava direct
pe partea inferioară a cuptorului, deoarece acestea pot duce deteriorarea
emailului.
Picăturile de suc de fructe pot produce pe suprafaţa sticlei vitroceramice pete
ce nu pot fi îndepărtate. Folosiţi pentru prăjituri zemoase o tavă adâncă.
Pe uşa deschisă nu se vor aşeza obiecte grele.
5
Nu vărsaţi niciodată apă direct în cuptorul încălzit. În caz contrar pot apărea
defecte de email.
Nu introduceţi în cuptor materiale inflamabile. Acestea se pot aprinde la
punerea în funcţiune a cuptorului.
Nu introduceţi în cuptor alimente umede. Acestea pot duce la deteriorarea
emailului.
6
Descrierea aparatului
Vedere de ansamblu
Placa frontală
Mâner uşă cuptor
Uşă cuptor
Sertar detaşabil
Plita vitroceramică
7
Placa frontală
Reglare
termostat
Butoane zone de gătit
Funcţii
cuptorului
Indicator funcţionare generală
Indicator funcţionare termostat
Plita vitroceramică
Fante de evacuare
Zonă de gătit
1200 W
Zonă de gătit
1800 W
Zonă de gătit
1800 W
Zonă de gătit
1200 W
Indicator caldură reziduală
8
Dotări cuptor
Element încălzitor superior cu grătar
Grătar cu 4
nivele
Grătare laterale, demontabile
Iluminare cuptor
Filtru grăsime
Element încălzitor circular
V
entilator
Element încălzitor inferior
Accesorii cuptor
Grătar
Pentru vase, forme pentru copt, prajit,
grill
Tavă pentru copt
Pentru prăjituri
Tavă universală
Pentru prăjituri zemoase, fripturi, sau se
poate folosi pentru scurgerea grăsimilor
9
Înainte de prima curăţare
Prima curăţare
Înainte de prima utilizare a aparatului, trebuie să faceţi o curăţare generală.
Sticla vitroceramică se va şterge cu o cârpă umedă.
ATENŢIE: Nu folosiţi detergenţi agresivi sau burete cu suprafaţa
abrazivă. Altfel suprafaţa sticlei vitroceramice poate fi deteriorată.
Folosiţi pentru curăţarea părţilor metalice, detergenţi obişnuiţi.
1. Rotiţi butonul cu funcţiile cuptorului în poziţia de iluminat a acestuia, .
2. Demontaţi toate accesoriile, precum şi grătarele laterale, şi curăţaţi-le cu
apă calduţă cu detergent.
3. La fel puteţi curăţa şi cuptorul.
4. Ştergeţi partea frontală a aparatului cu o cârpă umedă.
Utilizarea zonelor de gătit
La punerea în funcţiune a unei zone de gătit este posibil să auziţi un uşor
zumzet. Este o caracteristica a zonelor de gătit vitroceramice, care însă nu
afectează nici funcţionarea şi nici durata de viaţă a aparatului.
Zonele de gătit
Puteţi selecta orice treaptă între 1 si 12 pentru a pune în funcţiune zonele de
gătit.
0 = OPRIT
1 = Minim
12 = Maxim
Opriţi funcţionarea zonei de gătit cu cca. 5-10 minute înainte ca
mâncarea să fie gata, pentru a utiliza pentru terminarea mâncării
căldura reziduală. În acest fel puteţi economisi energe electrică.
Butoane pentru zonele de gătit
Stânga spate Stânga faţă Dreapta faţăDreapta spate
10
Folosirea zonelor de gătit
1. Se alege treapta de funcţionare în
funcţie de ceea ce doriţi să gătiţi.
1. La final se roteşte butonul pe poziţia 0
Indicatorul de căldură reziduală
Acest semnalizator de avertizare se aprinde când zona respectivă ajunge la o
temperatură care ar putea cauza arsuri. Acest avertizor rămâne aprins chiar dacă
zona respectivă s-a oprit, atâta timp cât căldura reziduală a suprafeţei poate
cauza arsuri. Avertizorul se va stinge când nu va exista pericol (sub 50°C).
Becurile cu cele patru zone indică zona care mai este fierbinte.
Puteţi folosi căldura reziduală pentru a topi ceva sau pentru a încălzi
alimente.
ATENŢIE! Atâta timp cât indicatorul de caldură reziduală este aprins,
există riscul de ardere.
ATENŢIE! În cazul unei căderi de tensiune, indicatorul se stinge, dar
riscul de ardere ramâne. Eventualele accidente pot fi evitate printr-o
atenţie mărită.
11
Utilizarea cuptorului
Pornirea / Oprirea cuptorului
Reglare termostat
Funcţii cuptor
Indicator funcţionare generală
Indicator funcţionare termostat
1. Rotiţi butonul cu funcţiile cuptorului prin selectarea funcţiei dorite.
2. Rotiţi butonul pentru reglarea termostatului prin selectarea temperaturii
dorite. Indicatorul funcţionare termostat de culoare roşie se aprinde. Acesta
va rămâne aprins atâta timp cât temperatura din cuptor nu a atind
temparatura selectată.
3. Pentru oprirea cuptorului rotiţi cele două butoane pe poziţia “O” a fiecăruia.
12
Funcţii cuptor
Pentru cuptor vă stau la dispoziţie următoarele funcţii:
Iluminat
Această funcţie vă permite iluminarea cuptorului.
Gătit convenţional
Se folosesc elemenţii superior şi inferior; această funcţie Vă permite să
folosiţi reţetele Dvs. favorite, adaptarea temperaturii nefiind necesară. În
acest caz cuptorul se preîncălzeşte.
Element inferior
Permite terminarea mâncării numai la partea inferioară.
Aer cald
Pentru coacere pe maxim 2 nivele. Temperatura de 20-40°C este mai
mică decât în cazul încălzirii superioare şi inferioare.
Grătar
Grătarul şi cuptorul nu se pot folosi în acelaşi timp. Se utilizează
pentru
prepararea cărnii pe grătar şi a altor alimente de dimensiuni mari şi pentru
prăjit pâine. În timpul funcţionării grătarului uşa cuptorului se va
închide.
Coacere Infra
Se utilizează pentru fript bucăţi mari de carne, pui pe un nivel. Această
funcţie permite pregătirea mâncărurilor gratinate
.
13
Aşezarea în cuptor a accesoriilor
Tăvi, de exemplu tava pentru fript,
poate fi aşezată pe orice nivel doriţi
dumneavoastră.
Grătarul poate fi aşezat pe orice nivel
dorită.
Montarea / Demontarea filtrului pentru grăsime
Acest filtru va fi folosit doar la prăjit (fript)
pentru a proteja elementul încălzitor circular
şi ventilatorul de picăturile de grăsime care
sar din tavă.
Montarea filtrului
Prindeţi filtrul de limba acestuia şi montaţi
filtrul fixându-l cu cele două agăţători în cele
două orificii practicate în peretele din spate
al cuptorului.
Demontarea filtrului
Pentru a demonta filtrul, trageţi de limba
acestuia în sus şi apoi în afară.
14
Întrebuinţare, tabele, sfaturi
Vase de bucătărie
Vasele de bucătărie potrivite pot fi recunoscute după baza acestora. Aceasta
trebuie să fie groasă şi plată.
Atenţie când cumpăraţi vase noi (oale, tigăi) la diametrele acestora.
Producătorii dau în general diametrul superior, nu cel inferior.
Vasele de aluminiu sau cupru pot lăsa pe suprafata sticlei vitroceramice urme
care ulterior se îndepărtează greu sau uneori chiar deloc.
Nu folosiţi vase din fontă sau cu baza deteriorată, care sunt aspre. În
momentul mişcării acestora se poate deteriora suprafaţa sticlei vitroceramice.
În stare caldă baza vaselor este
curbată devenind concavă. Acestea
nu trebuie să fie curbate în afară
devenind convexe.
Dacă folosiţi vase speciale (ex.: vase
de gătit sub presiune, Simmertopf
etc.) citiţi cu atenţie instrucţiunile date
de producător.
Sfaturi pentru reducerea
consumului de energie
Aşezaţi vasele pe zona de gătit
înainte de a pune în funcţiune zona
respectivă.
Dacă este posibil folosiţi la fiecare
vas când gătiţi un capac care să
acopere vasul.
Opriţi zona de gătit din funcţionare
înainte de a termina pentru a folosi
căldura reziduală.
Baza vasului trebuie să aibă acelaşi
diametru cu zona de gătit.
15
Informaţii importante despre zonele de gătit
Datele din următorul tabel sunt generale. Treapta este potrivită pentru ceea ce
doriţi să gătiţi şi depinde şi de calitatea vasului folosit, de tipul alimentului ce
urmează a fi preparat precum şi de mărimea sau cantitatea acestuia.
Treapta Procedeu destinat pentru …
11 – 12
Fierbere
Fierbere de cantităţi mari de apă sau a pastelor
făinoase
10 – 11
Fript mai
tare
Cartofi prăjiti, preparate din carne (Guiaş),
crochete, fripturi
8 – 9
Fript mai
puţin
Prăjirea de carne, şniţele, cordon bleu, cotlet,
cârnăciori, ficat, ouă, gogoşi
5 – 7
Fierbere
Fierberea cantităţilor mari de mâncaruri, supe de
carne, fierberea cartofilor, fierberea cărnii
4 – 6
Fierbere
înnăbuşită
Orez în lapte, legume, carne
3 - 5
Fierbere
uşoară
Pregătit legume, cartofi, încălzit mâncaruri deja
pregătite
1 – 3
Topire
Omlete, sosuri, păstrarea caldă a mâncărurilor,
topit unt, ciocolată, gelatină
0 Oprirea zonei de gătit
Uleiul şi grăsimile supraîncălzite se aprind uşor. Când gătiţi în ulei sau
grăsime (ex.: cartofi prăjiţi) nu lăsaţi aparatul nesupravegheat.
16
Coacere
Funcţiile cuptorului: aer cald
sau gătit convenţional
Forme de coacere
Pentru gătit convenţional
se folosesc forme metalice închise la culoare şi
unse.
Pentru aer cald
se pot folosi şi forme metalice deschise la culoare.
Nivelul în cuptor
Coacerea cu gătit convenţional
este posibilă pe un singur nivel.
Cu aer cald
puteţi coace prăjituri uscate sau prajiturele mici în două tăvi,
pe două nivele în acelaşi timp.
Exemplu:
O singură tavă – nivel 2
Exemplu:
O formă de coacere – nivel 1
Exemplu:
Două tăvi pentru copt - nivelele 1 şi 3
17
Indicaţii generale
Aşezaţi tava cu latura înclinată în faţă.
Cu ajutorul funcţiei gătit convenţional
puteti coace două forme în acelaşi
timp, aşezându-le una lângă alta pe grătarul cuptor. Timpul de coacere se va
modifica puţin.
Indicaţii despre tabelele de coacere
În tabelele ce urmează veţi găsi pentru un anume tip de mâncare temperatura
necesară pentru preparare, timpul de coacere precum şi nivelul unde se aşează
vasele în cuptor.
Temperaturile şi durata coacerii sunt orientative, acestea depinzând de
cantitatea pregătită pentru coacere, mărimea formei etc.
Vă recomandăm să folosiţi pentru prima coacere temperatura minimă trecută
în tabele, iar dacă la final nu sunteţi satisfăcut de rezultat, doriţi ca preparatul
să fie şi mai copt sau consideraţi că timpul de preparare a fost prea lung,
puteţi alege o temperatură mai mare.
În cazul în care nu găsiţi reţeta dorită, căutaţi o reţeta apropiată de cea pe
care doriţi să o preparaţi.
Dacă coaceţi în tăvi de copt aşezate pe mai multe nivele, timpul de coacere
poate fi prelungit cu 10-15 minute.
Preparatele mai zemoase (ex.: pizza, prăjitură cu fructe, etc.) se vor coace pe
un singur nivel.
Diferenţele de grosime ale preparatului pus la copt pot duce la începutul
coacerii la diferie nuante de maro. În această situaţie nu modificaţi
temperatura. Aceste diferenţe se compensează pe parcursul coacerii.
La coaceri mai îndelungate, puteţi opri cuptorul cu cca. 10 minute înainte ca
preparatul să fie gata, pentru a folosi căldura acumulată.
Dacă nu se specifică, valorile din tabele sunt calculate plecând de la un cuptor
rece.
18
Tabele pentru coacere
Felul preparatului Funcţia cuptorului
Nivel în
cuptor
Temperatura
°C
Timp
Ore : Min
Preparate în formă
aer cald
1 140-160 1:10-1:30
Tort de biscuiţi
aer cald
1 140-160 0:25-0:40
convenţional
3 180-200 0:10-0:25
aer cald
3 150-170 0:20-0:25
Tort de mere
convenţional
1 170-190 0:50-1:00
Tort picant
convenţional
1 180-200 0:30-1:10
Tort de brânză
convenţional
1 170-190 1:00-1:30
Preparate la tavă
convenţional
3 160-180* 0:40-1:00
Pâine de secară - mai întâi
apoi
convenţional
2 250*
160-180
0:20
0:30-1:00
Eclere
aer cald
3 160-170* 0:15-0:30
Ruladă de biscuiţi
convenţional
1 180-200* 0:10-0:20
aer cald
3 150-160 0:20-0:40
Prăjitură cu unt şi zahăr
convenţional
3 190-210* 0:15-0:30
aer cald
3 150-160 0:25-0:50
convenţional
3 170-190 0:40-1:20
Prăjitură cu diverse umpluturi
(brânză, smântănă)
convenţional
2 160-180 0:40-1:20
Pizza
convenţional
1 190-210* 0:30-1:00
Pizza
convenţional
1 230-250* 0:10-0:25
Clătite
convenţional
1 250-270 0:08-0:15
Fursecuri
aer cald
3 150-160 0:06-0:20
aer cald
3 140-160 0:40-0:45
aer cald
3 150-160 0:15-0:20
aer cald
3 80-100 2:00-3:00
aer cald
3 100-120 0:30-0:50
aer cald
3 150-160 0:20-0:40
aer cald
3 170-180* 0:20-0:30
*Cuptorul trebuie preîncălzit
**Folosiţi tava pentru grăsime
***Este posibilă coacerea pe 2 nivele
19
Coacere pe 2 nivele
Aer cald Timp
Felul preparatului
Nivel,
incepand
de jos
Temperatura
°C
Ore : Min
Preparate la tavă
Eclere 1/3 190-200* 0:10-0:20
1/3 140-160 0:30-0:60
Fursecuri
1/3 150-160 0:15-0:35
1/3 140-160 0:40-0:45
1/3 160-170 0:25-0:40
1/3 80-100 2:10-2:50
1/3 100-120 0:40-1:20
1/3 160-170 0:30-0-60
1/3 170-180* 0:30-0:50
Chifle 1/3 180-200 0:10-0:20
*Cuptorul trebuie preîncălzit
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40

Aeg-Electrolux 30005VA-WN Manual de utilizare

Tip
Manual de utilizare