Aeg-Electrolux B3051-4-M Manual de utilizare

Tip
Manual de utilizare
COMPETENCE B3051-4
Cuptor electric încorporabil
Instrucţiuni de utilizare
Stimată Clientă, Stimate Client,
Vă rugăm să citiţi cu atenţie indicaţiile de mai jos privind utilizarea
cuptorului şi să le păstraţi pentru eventuala folosire a lor în viitor.
Vă rugăm să transmiteţi aceste instrucţiuni următorului posesor al
aparatului.
În text vor fi folosite următoarele simboluri:
Indicaţii de siguranţă
Avertisment! Indicaţii privind siguranţa utilizatorului.
Atenţie ! Indicaţii de prevenire a deteriorării aparatului.
Indicaţii şi sfaturi practice
Informaţii privind protecţia mediului
Cuprins
Instrucţiuni de utilizare
Indicaţii privind siguranţa
Reciclarea
Descrierea aparatului
Vedere din faţă
Panoul de comandă
Dotările cuptorului
Accesoriile cuptorului
Înainte de prima folosire
Prima curăţare
Utilizarea cuptorului
Pornirea şi oprirea cuptorului
Funcţii – cuptor
Introducerea grătarului, a tablei pentru coacere şi a tăvii
Montarea / scoaterea filtrului de grăsime
Utilizări, tabele şi sfaturi
Coacere
Tabel de coacere
Tabel Mâncăruri la cuptor şi coacere uşoară
Tabel preparate congelate
Coacere carne
Tabel de coacere
Frigere superficială
Tabel frigere
Decongelare
Tabel decongelare
Uscare
Conservarea legumelor şi fructelor
Curăţare şi îngrijire
Partea exterioară a aparatului
Interiorul cuptorului
Accesorii
Filtrul de grăsime
Grile de ghidaj
Iluminarea cuptorului
Peretele superior al cuptorului
Uşa cuptorului
Geamurile uşii cuptorului
Ce este de făcut când…
Service
Instrucţiuni de utilizare
Indicaţii privind siguranţa
Aparatul corespunde următoarelor Directive UE:
- 73/23/CEE din 19.02.1973 (Directiva privind joasa tensiune)
- 89/336/CEE din 03.05.1989 (Directiva privind compatibilitatea
electromagnetică şi actualizarea acesteia 92/31/CEE)
- 93/68/CEE din 22.07.1993 (Directiva privind simbolul de calitate
UE – simbolul CE).
Siguranţa aparatelor electrice
- Racordarea electrică a aparatului poate fi realizată numai de
către un specialist autorizat.
- În caz de perturbări sau deteriorări ale aparatului: deşurubaţi sau
decuplaţi siguranţele.
- Reparaţiile aparatului pot fi efectuate numai de către un
specialist. Reparaţiile neprofesionale constituie un grav pericol.
Dacă este necesară repararea, adresaţi-vă service-ului nostru
sau vânzătorului.
Siguranţa copiilor
- Copiii mici nu trebuie să se afle niciodată nesupravegheaţi în
apropierea aparatului în funcţiune.
Siguranţa pe durata utilizării
- Aparatul poate fi folosit numai pentru coacerea şi prăjirea
alimentelor.
- Trebuie să fiţi precauţi atunci când conectaţi alte aparate
electrice în prizele din apropierea cuptorului. Cablurile de
alimentare nu trebuie să fie întinse lângă arzătoarele fierbinţi, nici
presate de uşa fierbinte a cuptorului.
- Avertisment: Pericol de ardere !
În timpul funcţionării, interiorul cuptorului este fierbinte.
- Dacă în cuptor se află produse care conţin alcool, poate apărea
un amestec inflamabil de alcool şi aer. În acest caz, uşa trebuie
deschisă cu precauţie. Nu apropiaţi de cuptor alte surse de
flacără (scântei, jar).
Indicaţii privind acrilamida
Conform celor mai noi date ştiinţifice, coacerea intensă (în timpul
prelucrării termice) a produselor alimentare, în special a
produselor care conţin amidon, poate constitui un pericol pentru
sănătate, cauzat de prezenţa acrilamidei. De aceea,
recomandăm coacerea la temperaturi cât mai joase posibil şi
slaba rumenire a alimentelor.
Cum se pot evita deteriorările aparatului
- Cuptorul nu trebuie căptuşit cu folie de aluminiu, iar tablele
pentru copt, vasele etc. nu trebuie lăsate pe fundul cuptorului,
deoarece căldura acumulată poate deteriora emailul cuptorului.
- Sucurile de fructe care se scurg pe tabla de copt lasă urme care
nu pot fi îndepărtate. Pentru prăjiturile foarte zemoase trebuie să
folosiţi o tablă universală.
- Nu încărcaţi uşa deschisă a cuptorului.
- Niciodată nu vărsaţi apă direct în cuptorul fierbinte. Acest lucru
duce la deteriorarea emailului.
- Folosirea forţei, în special pe marginile geamului din faţă, poate
duce la crăparea sticlei.
- Este interzisă păstrarea în cuptor a oricăror produse inflamabile.
Acestea se pot aprinde în timpul pornirii cuptorului.
- Este interzisă păstrarea în cuptor a oricăror produse alimentare
umede. Acestea pot determina deteriorarea emailului.
Indicaţie pentru stratul de email
Modificările de culoare ale stratului de email al cuptorului
determinate de utilizare nu influenţează eficienţa cuptorului. Prin
urmare, acestea nu constituie defecţiuni în sensul dreptului de
garanţie.
Reciclarea
Materialul de ambalare
Materialele de ambalare pot fi prelucrate din nou, fără limitări.
Elementele din materiale sintetice sunt marcate, de exemplu
>PE<, >PS< etc. Materialele de ambalare trebuie predate
conform marcajelor acestora la punctele locale de colectare a
materialelor refolosibile, în containerele prevăzute în acest scop.
Aparatul a cărei exploatare s-a încheiat
Simbolul aflat pe produs sau pe ambalaj semnifică faptul că
acest produs nu poate fi tratat în mod similar celorlalte deşeuri
menajere. Produsul trebuie predat la punctul corespunzător de
recuperare a materiilor prime secundare care se ocupă de
aparatura electrică şi electronică ieşită din uz.
Utilizarea corespunzătoare şi predarea la punctul de recuperare
ajută la eliminarea efectului negativ al produselor scoase din uz
asupra mediului înconjurător şi a sănătăţii. Pentru a obţine
informaţii detaliate privind posibilităţile de reciclare ale acestui
aparat, vă rugăm să contactaţi primăria localităţii, serviciile de
eliminare a deşeurilor sau magazinul de unde a fost cumpărat
produsul.
Avertisment: Pentru ca aparatul scos din uz să nu constituie un
pericol, acesta trebuie scos din funcţiune.
În acest scop, aparatul trebuie decuplat de la alimentarea de
reţea, iar cablul de alimentare trebuie scos din aparat.
Descrierea aparatului
Vedere din faţă:
Panoul de comandă
Panoul de comandă:
Mânerul uşii
Uşa din sticlă
compactă
Indicator luminos
funcţionare
Indicator luminos
temperatură
Funcţiile cuptorului
Reglare temperatură
Dotările cuptorului:
Accesoriile cuptorului:
Grătar
Pentru formele de prăjituri, coacere şi
frigere
Tablă pentru coacere
Pentru coacerea prăjiturilor şi
fursecurilor
Tava
Pentru coacere sau ca tabl
ă de
colectare a grăsimii care se picură
Încălzitor superior şi încălzitorul grill-ului
Nivelele
de
ghidaje
Iluminare
cuptor
Filtru de
grăsime
Încălzitorul
peretelui din
spate
Ventilator
Încălzitor
inferior
Ansamblu grile de ghidaj
Înainte de prima folosire
Prima curăţare
Înainte de prima folosire a cuptorului, acesta trebuie bine spălat.
Atenţie ! Nu folosiţi agenţi de curăţare agresivi, care pot
deteriora şi zgâria suprafaţa !
Pentru elementele metalice trebuie folosite substanţe de
întreţinere disponibile în comerţ.
1. Butonul de selectare a funcţiilor cuptorului trebuie comutat pe
iluminare ….
2. Toate elementele cuptorului trebuie scoase şi spălate în apă
fierbinte.
3. Cuptorul se va spăla cu apă caldă cu detergent, iar apoi va fi
lăsat să se usuce.
4. Peretele din faţă al aparatului va fi şters cu un material umed.
Utilizarea cuptorului
Cuptorul este prevăzut cu un comutator mobil de selectare a
funcţiilor cuptorului şi cu unul de reglare a temperaturii. Pentru a
utiliza comutatorul, acesta trebuie apăsat. Atunci comutatorul
iese în exterior.
Pornirea şi oprirea cuptorului:
Indicator luminos funcţionare Indicator luminos temperatură
Funcţiile cuptorului Reglare temperatură
Indicator căldură acumulată
1. Comutatorul funcţiilor cuptorului trebuie poziţionat pe funcţia
dorită.
2. Comutatorul de reglare a temperaturii trebuie poziţionat la
temperatura dorită.
Indicatorul luminos al funcţionării este aprins atât timp cât
cuptorul funcţionează.
Indicatorul luminos al temperaturii este aprins atât timp cât
cuptorul se încălzeşte.
3. Pentru oprirea cuptorului, comutatorul funcţiilor cuptorului şi
comutatorul de reglare a temperaturii se vor fixa în poziţia
OPRIT.
Suflanta de aer rece
Suflanta porne
şte automat după pornirea cuptorului, pentru ca
suprafaţa aparatului să rămână rece. După oprirea cuptorului,
suflanta funcţionează în continuare pentru a răci aparatul, iar mai
târziu se opreşte automat.
Coacere suplimentară
Această funcţie oferă posibilitatea de economisire a consumului
de energie prin folosirea eficientă a căldurii rămase.
După oprirea cuptorului, indicatorul de coacere suplimentară se
aprinde.
Cât timp indicatorul este aprins, temperatura în interiorul
cuptorului este suficientă pentru definitivarea procesului de
coacere .
Apoi indicatorul se stinge.
De regulă, în cazul unui timp mai lung de coacere, cuptorul poate
fi oprit cu circa 10 min. înainte de încheierea timpului de coacere.
Funcţia de coacere suplimentară poate fi folosită cu următoarele
funcţii ale cuptorului: Termocircuit , Încălzitor superior/inferior
şi Coacere cu infraroşii .
Se recomandă folosirea funcţiei de coacere suplimentară în
cazul în care cuptorul funcţionează de cel puţin 30 min., iar
temperatura reglată este de cel puţin 160
o
C.
Funcţii – cuptor
Cuptorul este prevăzut cu următoarele funcţii:
Funcţiile cuptorului Utilizare Element de
încălzire/
ventilator
Iluminare Cu ajutorul acestei funcţii se poate
ilumina interiorul cuptorului, de
exemplu pentru curăţare.
-
Termocircuit Pentru coacere la maxim două
nivele.
Temperatura cuptorului se va regla
cu 20-40
o
C sub temperatura
folosită la încălzirea superioară/
inferioară.
Încălzitor superior,
încălzitor inferior
Termocircuit
Multi
Pentru coacere la maxim trei
nivele simultan. Temperatura
cuptorului se va regla cu 20-40
o
C
sub temperatura folosită la
încălzirea superioară/ inferioară.
Încălzitor pe
peretele din spate,
ventilator.
Încălzitor
superior/
inferior
Pentru coacere şi prăjire la un
singur nivel.
Încălzitor superior,
încălzitor inferior
Încălzitor
inferior
Pentru coacerea prăjiturilor cu blat
crocant.
Încălzitor inferior
Decongelare Pentru decongelarea torturilor,
untului, pâinii, fructelor şi a altor
produse alimentare congelate.
Ventilator
Grill mic Pentru frigerea produselor
alimentare plate, care vor fi
aşezate în mijlocul grătarului şi
pentru prăjirea pâinii.
Grill
Grill mare Pentru frigerea produselor
alimentare plate în cantităţi mai
mari şi pentru prăjirea pâinii.
Grill, încălzitor
superior
Coacere cu
infraroşii
Pentru coacerea bucăţilor mai mari
de carne de vită sau pasăre pe o
singură suprafaţă. Această funcţie
este bună şi pentru mâncărurile
date la cuptor şi frigerea uşoară.
Grill, încălzitor
superior, ventilator
Introducerea grătarului, a tablei pentru coacere şi a tăvii
Protecţia împotriva scoaterii şi înclinării
Toate elementele care se scot din cuptor sunt prevăzute cu o
protecţie împotriva ieşirii sub forma unei mici curburi pe marginea
dreaptă şi stângă.
Aceste elemente trebuie întotdeauna introduse în cuptor astfel
încât curbura să se găsească în spate în interiorul aparatului.
Această parte bo mbată împiedică, de asemenea, înclinarea
elementelor care se scot şi
se introduc în cuptor.
Introducerea tablei sau a
tăvii:
Introduceţi tabla sau tava
între tijele ghidajului
nivelului de inserare ales.
Introducerea grătarului:
Introduceţi grătarul astfel
încât picioruşele să fie
îndreptate în jos.
Introduceţi grătarul între
tijele ghidajului nivelului de
inserare ales.
Cadrul superior al grătaru
lui are şi rolul de a proteja
vasele de cădere.
Introducerea grătarului şi
tăvii:
Fixaţi grătarul pe tavă.
Introduceţi tava între tijele
ghidajului nivelului de
inserare ales.
Montarea / scoaterea filtrului de grăsime
Filtrul de grăsime trebuie
montat numai la coacere ,
pentru a proteja de
grăsimea împroşcată
încălzitorul care se află pe
peretele din spate al
aparatului.
Montarea filtrului de
grăsime
Prindeţi filtrul de suport şi
aşezaţi ambele elemente
de fixare de sus în jos în
orificiul din peretele din
spate al cuptorului (orificiul
ventilatorului).
Scoaterea filtrului de grăsime
Prindeţi filtrul de suport şi scoateţi-l din orificiu, direcţionând în
sus.
Utilizări, tabele şi sfaturi
Coacere
Funcţia cuptorului: Termocircuit ,Termocircuit Multi sau Încălzitor
superior/inferior
Forme de coacere
- În cazul funcţiei Încălzitor superior/inferior sunt potrivite forme
din metal închis la culoare şi forme galvanizate
- În cazul funcţiei Termocircuit şi Termocircuit Multi sunt
potrivite forme din metal deschis la culoare.
Nivele de inserare
- Coacerea cu funcţia Încălzitor superior/inferior şi Termocircuit
este posibilă la un singur nivel.
- Cu funcţia Termocircuit Multi se poate coace pe maxim 3
table simultan:
1 tablă pentru coacere:
de ex. nivelul 3
1 formă de coacere
de ex. nivelul 1
2 table de coacere:
de ex. nivelele 1 şi 3
3 table de coacere:
nivelele 1, 3 şi 5
Indicaţii generale
- Tablele de coacere se vor aşeza cu marginea teşită în faţă !
- Cu ajutorul funcţiei Încălzitor superior/inferior sau
Termocircuit se pot coace pe grătar simultan două forme
una lângă alta. Timpul de coacere va fi doar puţin prelungit.
La folosirea de produse congelate, tablele se pot deforma în
timpul coacerii. Acest lucru este determinat de diferenţa mare de
temperatură între produsul congelat şi cuptor. După răcirea
tablei, deformarea dispare.
Indicaţii privind tabelele de coacere
În tabele se află anumite preparate şi temperaturile necesare
pentru acestea, timpul de coacere şi ghidajele.
- Valorile de temperatură şi timpul de coacere sunt valori
orientative, fiind în funcţie de compoziţia prăjiturii, cantitatea
acesteia şi formele de copt.
- Recomandăm ca, prima dată, să reglaţi o valoare mai joasă de
temperatură, iar apoi, dacă este necesar, de exemplu când se
doreşte o rumenire mai puternică sau când procesul de coacere
durează prea mult, să alegeţi o temperatură mai ridicată.
- Dacă nu găsiţi în tabele informaţiile corespunzătoare unei reţete
concrete, trebuie să vă orientaţi după indicaţiile privind o reţetă
similaă.
- În cazul coacerii de prăjituri pe table sau în forme pe mai multe
nivele, timpul de coacere se poate prelungi cu 10-15 minute.
- Preparatele umede (de exemplu pizza, prăjituri cu fructe etc)
trebuie pregătite la un singur nivel.
- Diferenţa dintre nivelele la care sunt coapte preparatele poate
determina, într-un prim stadiu de coacere, diferite rumeniri ale
mâncărurilor. În acest caz, nu trebuie să schimbaţi reglajele de
temperatură. Diferenţele de rumenire se vor echilibra în timpul
procesului de coacere.
În cazul în care coacere dureaz
ă mult, cuptorul poate fi oprit cu
10 minute înainte de încheierea timpului de coacere: Astfel se va
folosi căldura acumulată în interiorul cuptorului.
Datele din tabel se referă la cuptorul rece (în măsura în care nu
este menţionat altfel).
Tabel de coacere
Tip preparat copt Funcţie cuptor Ghidaj
Temperatura
în
o
C
Timpul
ore:min
Preparate în forme
Prăjitură cu rom şi
stafide (chec)
Termocircuit 1 150-160 0:50-1:10
Chec
simplu/cozonac
Termocircuit 1 140-160 1:10-1:30
Tort din aluat pufos Termocircuit 1 140 0:25-0:40
Tort din aluat pufos Încălzitor
superior/ inferior
1 160 0:25-0:40
Blat pentru tort din
aluat crocant
Încălzitor
superior/ inferior
3 180-200 0:10-0:25
Blat pentru tort din
aluat bătut
Termocircuit 3 150-170 0:20-0:25
Plăcintă cu mere Încălzitor
superior/ inferior
1 170-190 0:50-1:00
Apple Pie (2 forme
de 20 cm, aşezate
în diagonală)
Termocircuit 1 160 1:10-1:30
Apple Pie (2 forme
de 20 cm, aşezate
în diagonală)
Încălzitor
superior/ inferior
1 180 1:10-1:30
Tort picant (de
exemplu Quiche
Lorraine)
Încălzitor
superior/ inferior
1 180-200 0:30-1:10
Tartă cu brânză Încălzitor
superior/ inferior
1 170-190 1:00-1:30
Preparate pe table de copt
Prăjitură împletită /
colac cu drojdie
Încălzitor
superior/ inferior
3 170-190 0:30-0:40
Pâine împletită
tradiţională de
Crăciun
Încălzitor
superior/ inferior
3 160-180
1)
0:40-1:00
Pâine (pâine de
secară)
- la început
- după
Încălzitor
superior/ inferior
1
250
1)
160-180
0:20
0:30-1:00
Prăjituri cu
cremă/ecleruri
Termocircuit 3 160-170
1)
0:15-0:30
Ruladă din aluat
pufos
Încălzitor
superior/ inferior
3 180-200
1)
0:10-0:20
Tip preparat copt Funcţie cuptor Ghidaj
Temperatura
în
o
C
Timpul
ore:min
Prăjitură uscată cu
strat de aluat
presărat
Termocircuit 3 150-160 0:20-0:40
Prăjitură cu
unt/zahăr
Încălzitor
superior/ inferior
3 190-210
1)
0:15-0:30
Prăjitură cu fructe
(cu aluat cu
drojdie/bătut)
2)
Termocircuit 3 150 0:35-0:50
Prăjitură cu fructe
(cu aluat cu
drojdie/bătut)
2)
Încălzitor
superior/ inferior
3 170 0:35-0:50
Prăjitură cu fructe cu
blat crocant
Încălzitor
superior/ inferior
3 170-190 0:40-1:20
Prăjituri pe tavă cu
ingrediente delicate
(de ex. brânză,
frişcă, budincă)
Încălzitor
superior/ inferior
3 160-180
1)
0:40-1:20
Pizza (cu multe
ingrediente)
2)
Încălzitor
superior/ inferior
1 190-210
1)
0:30-1:00
Pizza (subţire) Încălzitor
superior/ inferior
1 230-250
1)
0:10-0:25
Turtă Încălzitor
superior/ inferior
1 250-270 0:08-0:15
Wahen (prăjitură
elveţiană)
Încălzitor
superior/ inferior
1 200-220 0:35-0:50
Preparate mici
Prăjiturele crocante Termocircuit 3 150-160 0:06-0:20
Prăjiturele crocante Termocircuit 1/3 150-160 0:06-0:20
Prăjiturele gofrate
(gauffre)
Termocircuit 3 140 0:20-0:30
Prăjiturele gofrate
(gauffre)
Termocircuit 1/3 140 0:25-0:40
Prăjiturele gofrate
(gauffre)
Încălzitor
superior/ inferior
3 160
1)
0:20-0:30
Prăjiturele din aluat
bătut
Termocircuit 3 150-160 0:15-0:20
Prăjiturele din aluat
bătut
Termocircuit 1/3 150-160 0:15-0:20
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44

Aeg-Electrolux B3051-4-M Manual de utilizare

Tip
Manual de utilizare