Mod de preparare:
Înmuiaţi codul uscat peste noapte.
Scurgeţi codul uscat în ziua următoare şi
puneţi într-o cratiţă cu apă proaspătă,
puneţi pe un ochi şi lăsaţi să fiarbă. Apoi
luaţi de pe foc şi lăsaţi să se răcească.
Puneţi ulei de măsline într-o tigaie şi
încălziţi. Curăţaţi ceapa şi tocaţi-o
mărunt, zdrobiţi căţeii de usturoi curăţaţi,
feliaţi şi spălaţi prazul. Amestecaţi în
uleiul încins şi rumeniţi rapid. Curăţaţi
ardeii de sâmburi şi tăiaţi fâşii. Apoi
puneţi în tigaie cu roşiile tocate.
Adăugaţi vin alb şi supă de legume şi
lăsaţi să fiarbă la foc scăzut un timp.
Condimentaţi cu piper, sare, cimbru şi
oregano şi lăsaţi să fiarbă la foc scăzut
în cratiţă încă 15 minute.
Scoateţi codul uscat răcit din cratiţă şi
uscaţi cu un prosop de bucătărie din
hârtie. Îndepărtaţi pielea, oasele şi
înotătoarele. Desfaceţi peştele în straturi
şi puneţi într-un vas rezistent la foc,
amestecat cu legumele.
• Durata în aparat: 30 minute
• Nivel raft: 1
5.4 Peste in crusta de sare
Ingrediente:
• un peşte întreg, aprox. 1,5 - 2 kg
• 2 lămâi netratate cu ceară
• 1 căpăţână de fenicul
• 4 crenguţe de cimbru proaspăt
• 3 kg sare gemă
Mod de preparare:
Curăţaţi peştele şi ungeţi cu sucul de la
două lămâi netratate cu ceară.
Tăiaţi feniculul în felii subţiri şi umpleţi
peştele împreună cu crenguţele de
cimbru proaspăt.
Puneţi jumătate din sarea gemă într-o
tavă de coacere şi puneţi peştele
deasupra. Puneţi cealaltă jumătate de
sare gemă peste peşte şi apăsaţi ferm.
• Durata în aparat: 55 minute
• Nivel raft: 1
5.5 Calamar umplut
Ingrediente:
• 1 kg calamar de mărime medie,
curăţat
• 1 ceapă mare
• 2 linguri ulei de măsline
• 90 g de orez cu bobul lung gătit
• 4 linguri seminţe de pin
• 4 linguri afine (stafide)
• 2 linguri de pătrunjel tocat
• sare, piper
• sucul de la o lămâie
• 4 linguri ulei de măsline
• 150 ml vin
• 500 ml suc de roşii
Mod de preparare:
Frecaţi puternic calamarul cu sare şi apoi
spălaţi cu apă de la robinet.
Curăţaţi ceapa, tocaţi mărunt şi căliţi cu
două linguri de ulei de măsline până
devine transparent. Adăugaţi orezul cu
bob lung, seminţele de pin, afinele şi
pătrunjelul tocat la ceapă şi condimentaţi
cu sare, piper şi cu sucul de la o lămâie.
Umpleţi calamarul uşor cu amestecul,
coaseţi deschiderea.
Puneţi patru linguri de ulei de măsline
într-o formă de coacere şi rumeniţi
calamarul pe ochi. Adăugaţi vin şi suc de
roşii.
Acoperiţi forma de coacere cu un capac
şi introduceţi în aparat.
• Durata în aparat: 60 minute
• Nivel raft: 1
5.6 Peste la abur cu legume
Ingrediente:
• 400 g cartofi
• 2 legături de ceapă verde
• 2 căţei de usturoi
• 1 conservă mică de roşii mărunţite
(400 g)
• 4 fileuri de somon
• sucul de la o lămâie
• sare şi piper
• 75 ml supă de legume
• 50 ml vin alb
• 1 crenguţă de rozmarin proaspăt
• 150 ml vin
• 1/2 legătură de cimbru proaspăt
Mod de preparare:
www.electrolux.com10