1.8 Picior de vitel
Ingrediente:
• 1 ciolan de viţel de la spate de 1,5 - 2
kg
• 4 felii de costiţă fiartă
• 2 linguri ulei
• 1 linguriţă sare
• 1 linguriţă boia dulce
• 1/2 linguriţă de busuioc
• 1 conservă mică de ciuperci tăiate
• legume pentru supă (morcov, praz,
ţelină, pătrunjel)
• apă
Mod de preparare:
Faceţi 8 crestături pe lungime în jurul
ciolanului de viţel. Tăiaţi patru felii de
costiţă fiartă în jumătate şi introduceţi în
crestături. Amestecaţi ulei, sare, boia şi
busuioc şi presăraţi peste ciolanul de
viţel. Puneţi ciolanul de viţel într-o formă
pentru coacere şi presăraţi ciupercile
deasupra. Adăugaţi legumele pentru
supă şi apă la rasolul de viţel; partea
inferioară trebuie să fie acoperită la o
adâncime de 10 - 15 mm.
• Durata în aparat: 150 minute
• Nivel raft: 2
1.9 Orez
Ingrediente:
• 200 g de orez cu bobul lung
• 50 g orez sălbatic
• sare şi piper
• 2 linguriţe de supă de legume
• 600 ml apă
• 1 ardei roşu mic
• 2 linguriţe de zahăr brun
• 2 linguriţe de pastă de tomate
• 400 ml supă de vită
După gătit:
• 1 conservă mică de porumb dulce
(150 g)
• Scurgeţi porumbul şi adăugaţi la
orezul fiert.
Mod de preparare:
Puneţi orezul cu bob lung, orezul
sălbatic, sarea, piperul, supa de legume
şi apa într-un bol cu jumătate de oră
înainte de gătit. Pregătiţi ardeiul, tăiaţi
cubuleţe şi adăugaţi la orez, apoi gătiţi.
• Durata în aparat: 40 minute
• Nivel raft: 3
1.10 Lasagne
Ingrediente pentru sosul cu carne:
• 100 g şuncă de pe burtă împănată cu
grăsime
• 1 ceapă
• 1 morcov
• 100 g ţelină
• 2 linguri ulei de măsline
• 400 g carne tocată (amestec de vită şi
porc)
• 100 ml supă ce carne
• 1 conservă mică de roşii, bucăţi (circa
400 g)
• oregano, cimbru, sare şi piper
Ingrediente sos Béchamel:
• 75 g unt
• 50 g făină
• 600 ml lapte
• sare, piper şi nucşoară
Amestecaţi cu:
• 3 linguri de unt
• 250 g foi verzi de Lasagne
• 50 g Parmezan, ras
• 50 g brânză degresată, rasă
Mod de preparare:
Cu un cuţit ascuţit daţi jos de pe şuncă
şoriciul şi eventualele zgârciuri, şi tăiaţi-o
cubuleţe. Curăţaţi ceapa, morcovul şi
ţelina, tăiaţi cubuleţe toate legumele.
Încălziţi uleiul într-o caserolă, rumeniţi
şunca de porc şi legumele tăiate
cubuleţe, în timp ce amestecaţi constant.
Adăugaţi treptat carnea tocată, rumeniţi-
o până se sfărâmă şi stingeţi-o cu supa
de carne. Amestecul de carne se
condimentează cu pastă de roşii,
verdeţuri, sare şi piper şi se găteşte
acoperit încă circa 30 minute.
Între timp se pregăteşte sosul Béchamel:
Topiţi untul într-o tigaie, adăugaţi făină şi
gătiţi până devine auriu, amestecând
constant. Din când în când, în timp ce se
amestecă se adaugă laptele. Sosul se
condimentează cu sare, piper şi
nucşoară şi se fierbe descoperit circa 10
minute.
Ungeţi o formă mare, dreptunghiulară
pentru sufleu cu 1 lingură de unt. Aşezaţi
pe rând în formă câte un strat de tăieţei,
www.aeg.com4