15Utilizarea zilnicã
Utilizarea zilnicã
Aranjarea tacâmurilor ºi a vaselor
1 Bureþi, prosoape de bucãtãrie sau alte obiecte care se pot îmbiba cu apã, nu
se vor curãþa în maºina de spãlat vase. Vasele cu strat din plastic sau teflon
accentueazã reþinerea picãturilor de apã. De aceea acest tip de vase se usucã
mai greu decât cele din porþelan ºi oþel superior.
• Înainte de aºezarea în ordine a vaselor trebuie sã:
– Îndepãrtaþi resturile de mâncare.
– Puneþi la înmuiat vasele cu resturi de arsuri.
• La aºezarea vaselor ºi a tacâmurilor se va urmãri:
– Vasele ºi tacâmurile nu trebuie sã împiedice rotirea braþelor de pulverizare.
– Castroanele, ceºtile, paharele, cratiþele se vor aºeza cu deschiderea în jos
pentru a evita strângerea apei
– Vasele ºi tacâmurile nu au voie sa stea una în alta sau sã se acopere una
pe alta
– Pentru a evita deteriorarea paharelor, ele nu au voie sã se atingã
– Nu puneþi obiectele mai mici (spre exemplu capacele) în sertarele pentru
vase, ci în sertarul de tacâmuri, pentru ca acestea sã nu cadã printre.
Pentru spãlare, în maºina de spãlat se vor gãsi urmãtoarele tacâmuri/vase
nu se recomandã: se recomandã în anumite condiþii:
• Tacâmuri cu mânere din lemn,
corn de animale, porþelan sau
sidef
• Obiecte din plastic care nu
rezistentã la temperaturi ridicate
• Tacâmuri mai vechi, al cãror chit
este sensibil la variaþiile de
temperaturã
• Componente ale vaselor sau
tacâmurilor lipite
• Obiecte cositorite, în special din
aramã
• Cristal de plumb
• Pãrþi din oþel sensibile la ruginã
• Tocãtoare din lemn/ºi pentru
micul dejun
• Obiecte artizanale
• Vasele din ceramicã se vor spãla în maºina de
spãlat doar dacã se specificã de cãtre
producãtorul produsului cã este posibil acest
lucru.
• Dupã spãlarea frecventã în maºina de spãlat
imprimeul de pe vase se poate decolora.
• Obiectele din argint ºi aluminiu au tendinþa ca
prin spãlare sã se decoloreze. Resturi de
mancare, de exemplu albuºul de ou,
gãlbenuºul de ou, muºtarul cauzeazã adeseori
decolorarea, respectiv lasã pete pe argint. De
aceea se recomandã curãþarea imediatã a
argintului de resturile de mâncare, dacã nu este
posibilã spãlarea imediatã dupã întrebuinþare.
• Sticla poate deveni opacã dupã mai multe
spãlãri.