RO15
UTILIZARE RECOMANDATĂ ŞI SUGESTII
* Durata de preparare este aproximativă. În funcţie de preferinţele personale, alimentele pot scoase din cuptor mai devreme sau mai târziu. Duratele de coacere pot
mai lungi, în funcţie de alimentele preparate.
N.B.: simbolurile corespunzătoare funcţiilor de coacere pot puţin diferite faţă de desen.
N.B.: duratele de preparare şi temperaturile indicate sunt corespunzătoare pentru aproximativ 4 porţii.
Citirea tabelului cu informaţii despre preparare
Tabelul indică funcţia optimă care trebuie utilizată pentru diferitele alimente care pot gătite pe unul sau mai multe niveluri în acelaşi timp. Durata de preparare
începe din momentul în care alimentele sunt introduse în cuptor, fără a se lua în calcul şi preîncălzirea (în cazurile în care este necesară). Temperaturile şi duratele de
preparare specicate au caracter pur orientativ şi depind de cantitatea de alimente şi de tipul de accesorii utilizate. La început, folosiţi cele mai mici valori recoman-
date, apoi, dacă alimentele nu sunt gătite sucient, treceţi la valori mai mari. Se recomandă utilizarea accesoriilor din dotare şi, preferabil, a formelor metalice pentru
prăjituri şi tăvilor de copt de culoare închisă. De asemenea, puteţi folosi cratiţe şi accesorii Pyrex sau din ceramică, dar, în cazul acestora, duratele de preparare vor
puţin mai mari. Pentru a obţine cele mai bune rezultate, urmaţi recomandările din tabelul cu informaţii despre preparare, în ceea ce priveşte alegerea accesoriilor (din
dotare) care urmează a amplasate pe diferite niveluri.
Gătitul simultan a unor alimente diferite
Folosind funcţia „COACERE CU CONVECŢIE”, puteţi găti simultan alimente diferite care necesită aceeaşi temperatură de coacere (de exemplu: peşte şi legume), pe ni-
veluri diferite. Schimbaţi nivelurile, după ce au trecut două treimi din durata de preparare, dacă este necesar. Scoateţi alimentele care necesită o durată de preparare
mai scurtă şi lăsaţi în cuptor alimentele care necesită un timp de preparare mai îndelungat.
Deserturi
- Gătiţi deserturi delicate, cu funcţia „Convenţional”, numai pe un singur nivel. Folosiţi tăvi din metal de culoare închisă şi amplasaţi-le întotdeauna pe grătarul din dotare.
Pentru a găti pe mai multe niveluri, selectaţi funcţia „Aer forţat” şi amplasaţi în zigzag pe grătare formele pentru prăjituri, pentru a favoriza circulaţia aerului cald.
- Pentru a verica dacă o prăjitură dospită s-a copt, introduceţi o scobitoare din lemn în partea cea mai înaltă a prăjiturii. Dacă scobitoarea iese curată, prăjitura
este gata.
- Dacă folosiţi forme antiaderente pentru prăjituri, nu ungeţi cu unt marginile, deoarece prăjitura ar putea să nu crească uniform pe margini
- Dacă prăjitura „se lasă” în timpul coacerii, setaţi o temperatură mai mică data viitoare, încercând, de asemenea, să reduceţi cantitatea de lichid din aluat şi să-l amestecaţi mai uşor.
- Pentru prăjituri cu umpluturi umede (prăjitură cu brânză sau plăcinte cu fructe), folosiţi funcţia „COACERE CU CONVECŢIE”. Dacă baza prăjiturii este prea umedă,
folosiţi un nivel inferior şi, înainte de a adăuga umplutura, presăraţi baza prăjiturii cu pesmet sau cu biscuiţi sfărâmaţi.
Carne
- Folosiţi orice fel de tavă de cuptor sau vas Pyrex, adecvate pentru mărimea bucăţii de carne pe care o veţi găti. Când preparaţi fripturi, adăugaţi în tavă supă de
carne, stropind carnea în timpul procesului de gătire, pentru a obţine un gust mai bun. Când friptura este gata, lăsaţi-o în cuptor încă 10-15 minute sau înveliţi-o
în folie de aluminiu.
- Când doriţi să frigeţi carne la grătar, alegeţi bucăţi de carne de grosimi egale, pentru a obţine o preparare uniformă. Bucăţile de carne foarte groase necesită
durate de preparare mai îndelungate. Pentru a evita arderea cărnii la exterior, coborâţi grătarul metalic, menţinând carnea la o distanţă mai mare faţă de grill.
Întoarceţi carnea după ce s-au scurs două treimi din durata de coacere.
Pentru a colecta zeama, se recomandă amplasarea tăvii pentru scurgerea grăsimii, umplută cu jumătate de litru de apă, direct sub grillul pe care se aă carnea.
Completaţi cu apă când este necesar.
Rotisorul (numai la anumite modele)
Folosiţi acest accesoriu pentru a găti uniform bucăţi mari de carne şi de pui. Introduceţi carnea pe tija rotisorului, legând-o cu o sfoară dacă este carne de pui şi
vericaţi să e bine xată înainte de a introduce tija în locaşul din peretele frontal al cuptorului şi de a o sprijini în suportul respectiv. Pentru a evita producerea de
fum şi pentru a colecta zeama, se recomandă amplasarea pe primul nivel a unei tăvi pentru scurgerea grăsimii, umplute cu o jumătate de litru de apă. Tija rotisorului
are un mâner din plastic care trebuie scos înainte de începerea procesului de preparare şi care trebuie utilizat din nou după nalizarea acestui proces, pentru a putea
scoate alimentele din cuptor fără să vă ardeţi.
Pizza
Ungeţi puţin tăvile pentru ca baza pizzei să e crocantă. Presăraţi mozzarella peste pizza după ce au trecut două treimi din durata de preparare.
Reţetă Funcţie Preîncălzire
Nivel
(numărat de
jos în sus)
Temp. (°C)
Timp
(min.)
Accesorii şi note
Lasagna şi carne
Da 1-3 200 50-100*
Nivel 3: tavă de cuptor pe grătar metalic
(dacă este necesar, întoarceţi alimentele după ce au trecut două treimi
din durata de preparare)
Nivel 1: tavă pentru scurgerea grăsimii sau tavă de cuptor pe grătar metalic
Carne şi carto
Da 1-3 200 45-100*
Nivel 3: tavă de cuptor pe grătar metalic
(dacă este necesar, întoarceţi alimentele după ce au trecut două treimi
din durata de preparare)
Nivel 1: tavă pentru scurgerea grăsimii sau tavă de cuptor pe grătar metalic
Peşte şi legume
Da 1-3 180 30-50*
Nivel 3: tavă de cuptor pe grătar metalic
(aşezaţi alimentele pe alt nivel la jumătatea coacerii)
Nivel 1: tavă pentru scurgerea grăsimii sau tavă de cuptor pe grătar metalic