Whirlpool AKP 744 IX Manualul utilizatorului

Tip
Manualul utilizatorului
RO3
INSTRUCŢIUNI IMPORTANTE PRIVIND SIGURANŢA
PERICOL
AVERTISMENT
SIGURANŢA DUMNEAVOASTRĂ ŞI A CELORLALTE PERSOANE ESTE FOARTE IMPORTANTĂ
În acest manual şi pe aparat, există avertizări importante referitoare la siguranţă, care trebuie citite şi respectate întotdeauna.
Acesta este simbolul pentru pericol, referitor la siguranţă, care avertizează utilizatorii în ceea ce priveşte riscurile potenţiale pentru aceştia şi pentru
celelalte persoane.
Toate avertizările referitoare la siguranţă sunt precedate de simbolul pentru pericol şi de următorii termeni:
Indică o situaţie periculoasă care, dacă nu este evitată, va cauza vătămări grave.
Indică o situaţie periculoasă care, dacă nu este evitată, ar putea cauza vătămări grave.
Toate avertismentele privind siguranţa oferă detalii specice despre riscul potenţial existent
şi indică modalităţile de reducere a riscului de rănire, de deteriorare şi de electrocutare, care
pot rezulta în urma utilizării necorespunzătoare a aparatului. Respectaţi cu stricteţe urmă
-
toarele instrucţiuni:
- Folosiţi mănuşi de protecţie când efectuaţi toate operaţiunile de despachetare şi instalare.
- Aparatul trebuie să e deconectat de la reţeaua de alimentare cu energie electrică înainte
de efectuarea oricărei operaţii de instalare.
- Instalarea şi întreţinerea trebuie să e efectuate de către un tehnician calicat, în conformi
-
tate cu instrucţiunile producătorului şi cu reglementările locale privind siguranţa. Nu repa-
raţi şi nu înlocuiţi nicio componentă a aparatului, cu excepţia cazului în care acest lucru este
indicat în mod expres în manualul de utilizare.
- Înlocuirea cablului de alimentare trebuie să e efectuată de către un electrician calicat.
Contactaţi un centru de service autorizat.
- Împământarea aparatului este obligatorie prin lege.
- Cablul de alimentare trebuie să e sucient de lung pentru a putea conecta aparatul la
reţeaua de alimentare cu energie electrică, după ce a fost încastrat în mobilă.
- Pentru ca instalarea să e în conformitate cu normele de siguranţă în vigoare, este necesar
un întrerupător omnipolar cu o distanţă de minim 3 mm între contacte.
- Nu utilizaţi adaptoare de priză multiple în cazul în care cuptorul este prevăzut cu un ştecher.
- Nu utilizaţi prelungitoare.
- Nu trageţi de cablul de alimentare.
- După terminarea instalării, componentele electrice nu trebuie să mai e accesibile utilizato
-
rului.
- Dacă suprafaţa plitei cu inducţie este crăpată, nu utilizaţi plita şi opriţi aparatul, pentru a
evita posibilitatea electrocutării (numai la modelele cu inducţie).
- Nu atingeţi aparatul când aveţi părţi ale corpului umede şi nu-l utilizaţi când sunteţi des
-
culţi.
- Aparatul este destinat în exclusivitate uzului casnic, pentru prepararea alimentelor. Orice
altă utilizare este interzisă (de ex.: pentru încălzirea încăperilor). Producătorul nu îşi asumă
nicio responsabilitate pentru folosirea improprie sau pentru reglarea incorectă a butoanelor.
- Aparatul şi părţile sale accesibile se înerbântă în timpul utilizării.
Aceste instrucţiuni sunt disponibile şi pe site-ul web: www.whirlpool.eu
RO4
Trebuie evitată atingerea rezistenţelor.
Copiii foarte mici (0-3 ani) şi copiii mici (3-8 ani) nu trebuie lăsaţi să se apropie de aparat, cu
excepţia cazurilor în care sunt supravegheaţi în permanenţă.
- Copiii cu vârste pornind de la 8 ani şi persoanele cu capacităţi zice, senzoriale sau mintale
reduse sau fără experienţă şi cunoştinţe pot folosi acest aparat doar dacă sunt supraveghea
-
te sau au fost instruite cu privire la utilizarea în siguranţă a aparatului şi înţeleg riscurile
implicate. Copiii nu trebuie lăsaţi să se joace cu aparatul. Curăţarea şi întreţinerea nu trebuie
să e efectuate de către copii fără a  supravegheaţi.
- În timpul utilizării şi ulterior, nu atingeţi rezistenţele sau suprafeţele interioare ale apara
-
tului, deoarece acestea pot provoca arsuri. Aveţi grijă ca aparatul să nu intre în contact cu
lavete sau cu alte materiale inamabile până când nu s-au răcit complet toate componente
-
le acestuia.
- Când aţi terminat de gătit aveţi grijă ca, înainte de a umbla în cuptor, să deschideţi uşa
aparatului astfel încât să lăsaţi aerul erbinte sau aburii să iasă treptat din acesta. Când uşa
aparatului este închisă, aerul erbinte este evacuat prin oriciul de deasupra panoului de
comandă. Nu blocaţi oriciile de ventilare.
- Folosiţi mănuşi pentru cuptor pentru a scoate cratiţele şi accesoriile, având grijă să nu atin
-
geţi rezistenţele.
- Nu amplasaţi materiale inamabile în interiorul aparatului sau în apropierea acestuia: apa
-
ratul ar putea lua foc dacă este pus în funcţiune accidental.
- Nu încălziţi şi nu gătiţi în aparat alimente care se aă în borcane sau recipiente închise.
Presiunea care se dezvoltă în interior poate duce la explozia borcanului, deteriorând aparatul.
- Nu folosiţi recipiente fabricate din materiale sintetice.
- Grăsimile şi uleiurile supraîncălzite se aprind uşor. Supravegheaţi prepararea alimentelor
care conţin multă grăsime şi mult ulei.
- Nu lăsaţi niciodată aparatul nesupravegheat în timpul deshidratării alimentelor.
- Dacă folosiţi băuturi alcoolice când gătiţi (de ex., rom, coniac, vin), reţineţi că alcoolul se
evaporă la temperaturi ridicate. Prin urmare, există riscul ca vaporii emanaţi de alcool să ia
foc atunci când vin în contact cu rezistenţa electrică.
- Nu folosiţi niciodată aparate de curăţat cu aburi.
- Nu atingeţi cuptorul în timpul ciclului de piroliză. Nu lăsaţi copiii să se apropie de cuptor în
timpul desfăşurării ciclului de piroliză. Dacă în interiorul cuptorului s-au scurs cantităţi mari
de resturi de mâncare, acestea trebuie înlăturate înainte de pornirea ciclului de curăţare
(doar pentru cuptoarele dotate cu funcţie de piroliză).
- Folosiţi exclusiv sonda de temperatură recomandată pentru acest cuptor.
-
Nu utilizaţi substanţe abrazive de curăţare sau răzuitoare metalice ascuţite pentru a curăţa
geamul uşii cuptorului; acestea îi pot zgâria suprafaţa, ceea ce poate duce la spargerea sticlei.
- Înainte de a înlocui becul, asiguraţi-vă că aparatul este oprit, pentru a evita posibilitatea
electrocutării.
- Nu utilizaţi folii de aluminiu pentru a acoperi alimentele din vasul de gătit (numai în cazul
cuptoarelor pentru care sunt furnizate vase de gătit).
RO5
INSTALAREA
Eliminarea aparatelor electrocasnice uzate
- Acest aparat este fabricat cu materiale reciclabile sau reutilizabile. Eliminaţi-l în conformitate cu normele locale referitoare la eliminarea deşeurilor. Înainte de
a-l elimina, tăiaţi cablul de alimentare.
- Pentru informaţii suplimentare privind tratarea, valoricarea şi reciclarea aparatelor electrocasnice, contactaţi autorităţile locale competente, serviciul de
colectare a deşeurilor menajere sau magazinul de unde aţi achiziţionat aparatul.
După despachetarea aparatului, asiguraţi-vă că acesta nu a fost deteriorat în timpul transportului şi că uşa cuptorului se închide corect. Dacă apar probleme, contactaţi
distribuitorul sau cel mai apropiat serviciu de asistenţă tehnică post-vânzare. Pentru a evita deteriorarea, scoateţi cuptorul de pe suportul său de polistiren doar în
momentul instalării.
PREGĂTIREA MOBILEI PENTRU ÎNCASTRARE
Mobilierul aat în contact cu cuptorul trebuie să e rezistent la căldură (min. 90 °C).
Executaţi toate operaţiunile de decupare a mobilei înainte de a introduce cuptorul în locaş şi înlăturaţi cu grijă toate aşchiile de lemn şi rumeguşul.
După instalare, partea inferioară a cuptorului nu trebuie să mai e accesibilă.
Pentru funcţionarea corectă a aparatului, nu obstrucţionaţi deschiderea minimă dintre blatul de lucru şi marginea superioară a cuptorului.
CONECTAREA LA REŢEAUA DE ALIMENTARE CU ENERGIE ELECTRICĂ
Asiguraţi-vă că tensiunea electrică indicată pe plăcuţa cu datele tehnice ale aparatului corespunde cu tensiunea reţelei electrice. Plăcuţa cu datele tehnice se aă pe
marginea frontală a cuptorului (este vizibilă când uşa este deschisă).
Înlocuirea cablului de alimentare (tip H05 RR-F 3 x 1,5 mm
2
) trebuie să e efectuată de un electrician calicat. Contactaţi un centru de service autorizat.
RECOMANDĂRI GENERALE
Înainte de utilizare:
- Scoateţi elementele de protecţie din carton, foliile de protecţie şi etichetele adezive de pe accesorii.
- Scoateţi accesoriile din cuptor şi încălziţi-l la 200 °C timp de aproximativ o oră, pentru a elimina mirosul şi fumul provenite de la materialele izolatoare şi de la
unsoarea protectoare.
În timpul utilizării:
- Nu amplasaţi obiecte grele pe uşă, deoarece o pot deteriora.
- Nu vă sprijiniţi pe uşă şi nu atârnaţi nimic de mânerul acesteia.
- Nu acoperiţi interiorul cuptorului cu folie de aluminiu.
- Nu turnaţi apă în interiorul cuptorului încins; stratul de email ar putea suferi deteriorări.
- Nu trageţi niciodată oalele sau cratiţele sprijinindu-le de fundul cuptorului, deoarece astfel stratul de email ar putea  deteriorat.
- Asiguraţi-vă că rele electrice ale celorlalte aparate nu ating părţile erbinţi ale cuptorului şi nu se pot prinde în uşa acestuia.
- Nu expuneţi cuptorul la agenţi atmosferici.
RO6
RECOMANDĂRI PENTRU PROTECŢIA MEDIULUI ÎNCONJURĂTOR
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE
GHID DE REMEDIERE A DEFECŢIUNILOR
SERVICIUL DE ASISTENŢĂ TEHNICĂ POST-VÂNZARE
Eliminarea ambalajului
Ambalajul este reciclabil 100% şi este marcat cu simbolul reciclării ( ). Prin urmare, diferitele părţi ale ambalajului trebuie eliminate în mod corespunzător şi în
conformitate cu normele stabilite de autorităţile locale privind eliminarea deşeurilor.
Eliminarea produsului uzat
- Acest aparat este marcat în conformitate cu Directiva europeană 2012/19/UE privind deşeurile de echipamente electrice şi electronice (DEEE).
- Asigurându-vă că acest produs este eliminat în mod corect, contribuiţi la prevenirea potenţialelor consecinţe negative asupra mediului înconjurător şi sănătăţii
persoanelor, consecinţe care ar putea  provocate de eliminarea necorespunzătoare a acestui produs.
- Simbolul de pe produs sau de pe documentele care îl însoţesc indică faptul că acest aparat nu trebuie eliminat ca deşeu menajer, ci trebuie predat la
un centru de colectare corespunzător pentru reciclarea echipamentelor electrice şi electronice.
Recomandări privind economisirea energiei
- Preîncălziţi cuptorul numai dacă este specicat astfel în tabelul cu informaţii despre preparare sau în reţeta dumneavoastră.
- Folosiţi forme de copt închise la culoare, lăcuite sau emailate, pentru că absorb căldura mai bine.
- Opriţi cuptorul cu 10-15 minute înainte de nalizarea duratei de preparare programate. Alimentele care necesită o perioadă de preparare mai îndelungată vor
continua să se coacă şi după oprirea cuptorului.
- Acest cuptor, care a fost conceput pentru a intra în contact cu produse alimentare, este în conformitate cu Regulamentul european ( ) nr. 1935/2004 şi a
fost proiectat, fabricat şi comercializat în conformitate cu cerinţele de siguranţă ale Directivei privind joasa tensiune 2006/95/CE (care înlocuieşte 73/23/CEE şi
modicările ulterioare) şi cu cerinţelor privind protecţia, ale Directivei 2004/108/CE privind compatibilitatea electromagnetică.
- Acest aparat îndeplineşte cerinţele de proiectare ecologică prevăzute de Regulamentele europene nr. 65/2014 şi nr. 66/2014, în conformitate cu standardul
european EN 60350-1.
Cuptorul nu funcţionează:
Asiguraţi-vă că nu este întrerupt curentul electric, iar cuptorul este conectat la reţeaua electrică.
Opriţi cuptorul şi reporniţi-l pentru a verica dacă defecţiunea persistă.
Uşa nu se deschide:
Opriţi cuptorul şi reporniţi-l pentru a verica dacă defecţiunea persistă.
IMPORTANT: în timpul procesului de autocurăţare, uşa cuptorului nu se deschide. Aşteptaţi până când aceasta se deblochează automat (consultaţi paragraful
„Ciclul de curăţare a cuptoarelor cu funcţie de piroliză”).
Dispozitivul electronic de programare nu funcţionează:
Dacă pe aşaj apare litera ” urmată de un număr, contactaţi cel mai apropiat serviciu de asistenţă tehnică post-vânzare. În acest caz, specicaţi numărul care
urmează după litera ”.
Înainte de a contacta serviciul de asistenţă tehnică post-vânzare:
1. Vericaţi dacă puteţi remedia chiar dumneavoastră problema, cu ajutorul recomandărilor din „Ghidul de remediere a defecţiunilor”.
2. Opriţi şi reporniţi aparatul, pentru a verica dacă defecţiunea persistă.
Dacă defecţiunea persistă şi după efectuarea vericărilor menţionate, contactaţi cel mai apropiat serviciu de asistenţă tehnică post-vânzare.
Specicaţi întotdeauna:
o scurtă descriere a defecţiunii;
tipul şi modelul exact al cuptorului;
numărul de service (numărul care se găseşte după cuvântul „Service” de pe plăcuţa cu date tehnice), aat pe marginea din dreapta, în interiorul cuptorului (este
vizibil când uşa cuptorului este deschisă).
Numărul de service este indicat, de asemenea, în certicatul de garanţie;
adresa dumneavoastră completă;
numărul dumneavoastră de telefon.
Dacă sunt necesare orice fel de reparaţii, vă rugăm să contactaţi un serviciu de asistenţă tehnică post-vânzare autorizat (pentru a avea garanţia că se utilizează
piese de schimb originale şi că reparaţiile vor  executate corect).
RO7
AVERTISMENT
CURĂŢAREA
- Nu utilizaţi aparate de curăţat cu aburi.
- Curăţaţi cuptorul numai când acesta este rece.
- Deconectaţi de la reţeaua electrică înainte de a efectua orice operaţie de întreţinere.
Exteriorul cuptorului
IMPORTANT: nu folosiţi detergenţi corozivi sau abrazivi. Dacă, din greşeală, un asemenea produs intră în contact cu aparatul, curăţaţi-l imediat cu
o lavetă umedă din microbră.
Curăţaţi suprafeţele cu ajutorul unei lavete umede din microbră. Dacă acestea sunt foarte murdare, adăugaţi în apă câteva picături de detergent. La nal,
ştergeţi cu o lavetă uscată.
Interiorul cuptorului
IMPORTANT: nu folosiţi bureţi abrazivi sau de sârmă sau răzuitoare metalice. Cu timpul, utilizarea acestora poate duce la deteriorarea suprafeţe-
lor emailate şi a geamului uşii cuptorului.
După ecare utilizare, lăsaţi cuptorul să se răcească, apoi curăţaţi-l, de preferat când încă este cald, pentru a înlătura murdăria depusă şi petele cauzate de
resturile de mâncare (de ex., alimente cu conţinut ridicat de zahăr).
Folosiţi detergenţi speciali pentru curăţarea cuptorului şi urmaţi cu stricteţe instrucţiunile producătorului.
Utilizaţi un detergent lichid adecvat pentru curăţarea geamului uşii. Uşa cuptorului poate  scoasă pentru a se facilita curăţarea (consultaţi ÎNTREŢINEREA).
Rezistenţa superioară a grillului (consultaţi ÎNTREŢINEREA) poate  coborâtă (numai la anumite modele) pentru a se facilita curăţarea părţii superioare a cupto-
rului.
N.B.: când se gătesc alimente cu un conţinut ridicat de apă (de ex., pizza, legume etc.) şi cu o durată lungă de preparare, se poate forma condens
pe interiorul uşii şi în jurul garniturii. După ce s-a răcit cuptorul, uscaţi interiorul uşii cu o lavetă sau cu un burete.
Accesoriile:
Imediat după utilizare, puneţi accesoriile la înmuiat în apă cu detergent pentru vase, manipulându-le cu mănuşi pentru cuptor dacă sunt încă erbinţi.
Resturile de mâncare pot  îndepărtate uşor cu o perie sau cu un burete.
Curăţarea peretelui posterior şi a panourilor catalitice laterale ale cuptorului (dacă intră în dotare):
IMPORTANT: nu folosiţi detergenţi corozivi sau abrazivi, perii aspre, bureţi de sârmă sau sprayuri pentru cuptor, care ar putea deteriora suprafaţa
catalitică şi i-ar distruge proprietăţile de autocurăţare.
Porniţi cuptorul şi lăsaţi-l să funcţioneze gol, timp de aproximativ o oră, la o temperatură de 200 °C, cu funcţia de convecţie activată
Apoi, lăsaţi aparatul să se răcească, înainte de a îndepărta cu un burete resturile de alimente.
Ciclul de curăţare a cuptoarelor cu funcţie de piroliză (dacă intră în dotare):
- Nu atingeţi cuptorul în timpul ciclului de piroliză.
- Nu lăsaţi copiii să se apropie de cuptor în timpul desfăşurării ciclului de piroliză.
Cu această funcţie, se ard stropii de grăsime depuşi în interiorul cuptorului în timpul preparării, la o temperatură de aproximativ 500 °C. La această temperatură
ridicată, depunerile se transformă într-o cenuşă nă, care poate  ştearsă uşor cu o lavetă umedă, când cuptorul s-a răcit. Nu activaţi funcţia de piroliză după ecare
utilizare, ci doar atunci când cuptorul este foarte murdar sau când emană fum şi mirosuri neplăcute în faza de preîncălzire sau de preparare a alimentelor.
În cazul în care cuptorul este instalat sub o plită, asiguraţi-vă că, în timpul ciclului de autocurăţare (piroliză), arzătoarele cu gaz sau zonele de gătit electrice sunt
oprite.
Accesoriile trebuie scoase din aparat înainte de activarea funcţiei de piroliză.
Aparatul este dotat cu 2 funcţii pirolitice:
1. Ciclul economic (PYRO EXPRESS/ECO): consumul se reduce cu circa 25% faţă de ciclul standard. Activaţi-l la intervale regulate (după ce aţi gătit carne de 2 sau 3 ori
consecutiv).
2. Ciclul standard (PYRO): garantează curăţarea ecientă a unui cuptor foarte murdar.
În orice caz, după un anumit număr de utilizări şi în funcţie de gradul de murdărie, un mesaj care apare pe aşajul cuptorului vă recomandă să efectuaţi un ciclu
de autocurăţare.
N.B.: în timpul funcţiei de piroliză, uşa cuptorului nu se poate deschide; aceasta rămâne blocată până când temperatura din cuptor ajunge la
nivelul de siguranţă corespunzător.
AVERTISMENT
RO8
Fig. 6 Fig. 7
N.B.:
- Folosiţi numai becuri cu incandescenţă de 25-40 W/230 V, tip E-14, T300°C sau becuri cu halogen de 20-40 W/230 V, tip G9, T300°C (în funcţie de model).
- Becul folosit pentru acest aparat este conceput special pentru aparate electrice şi nu este destinat iluminatului unei încăperi (Regulamentul (CE) nr. 244/2009 al
Comisiei).
- Becurile sunt disponibile la serviciul nostru de asistenţă tehnică post-vânzare.
Fig. 1 Fig. 2
DEPLASAREA REZISTENŢEI SUPERIOARE (NUMAI LA ANUMITE MODELE)
1. Scoateţi grătarele laterale de susţinere a accesoriilor (Fig. 3).
2. Trageţi rezistenţa puţin în faţă (Fig. 4) şi coborâţi-o (Fig. 5).
3. Pentru a pune la loc rezistenţa, ridicaţi-o, trageţi-o puţin către dumneavoastră, având grijă ca aceasta să se sprijine pe suporturile laterale.
Fig. 3 Fig. 4 Fig. 5
ÎNLOCUIREA BECULUI CUPTORULUI
Pentru a înlocui becul din spate (dacă intră în dotare):
1. Deconectaţi cuptorul de la reţeaua de alimentare cu energie electrică.
2. Deşurubaţi capacul becului (Fig. 6), înlocuiţi becul (consultaţi nota privind tipul de bec) şi înşurubaţi la loc capacul becului (Fig. 7).
3. Conectaţi din nou cuptorul la reţeaua de alimentare cu energie electrică.
- Folosiţi mănuşi de protecţie.
- Efectuaţi operaţiunile indicate doar după ce cuptorul s-a răcit.
- Deconectaţi de la reţeaua electrică înainte de a efectua orice operaţie de întreţinere.
SCOATEREA UŞII
Pentru a scoate uşa:
1. Deschideţi complet uşa.
2. Ridicaţi dispozitivele de oprire şi împingeţi-le în faţă până se opresc (Fig. 1).
3. Închideţi uşa până la capăt (A), ridicaţi-o (B) şi rotiţi-o (C) până când se deblochează (D) (Fig. 2).
Pentru a monta la loc uşa:
1. Introduceţi balamalele în locaşurile lor.
2. Deschideţi complet uşa.
3. Coborâţi cele două dispozitive de oprire.
4. Închideţi uşa.
AVERTISMENT
PRIVIND ÎNTREŢINEREA
RO9
INSTRUCŢIUNI DE UTILIZARE A CUPTORULUI
IMPORTANT:
- Dacă folosiţi becuri cu halogen, nu le atingeţi cu mâinile neprotejate, deoarece amprentele digitale le pot deteriora.
- Nu folosiţi cuptorul decât după ce capacul becului a fost pus la loc.
PENTRU CONECTAREA LA REŢEAUA DE ALIMENTARE CU ENERGIE ELECTRICĂ, CONSULTAŢI PARAGRAFUL PRIVIND INSTALAREA
1. Panoul de comandă
2. Rezistenţa superioară/grillul
3. Sistemul de răcire (dacă intră în dotare)
4. Plăcuţa cu date tehnice (nu trebuie înlăturată)
5. Becul
6. Sistemul de coacere tip convecţie (dacă intră în dotare)
7. Rotisorul (dacă intră în dotare)
8. Rezistenţa inferioară (nu este vizibilă)
9. Uşa
10. Poziţiile nivelurilor
11. Peretele posterior
N.B.:
- La nalizarea procesului de preparare, după oprirea cuptorului, este posibil ca ventilatorul de răcire să continue
să funcţioneze pentru o anumită perioadă de timp.
- Produsul dumneavoastră poate diferi puţin faţă de cel prezentat în desen.
RO10
Fig. 9
Tavă pentru scurgerea grăsimii (Fig. 1)
Pentru colectarea grăsimii sau bucăţilor de alimente atunci când este amplasată sub grătarul metalic sau pentru utilizarea ca tavă, pentru a prepara carne, pui, peşte
etc., cu sau fără legume. Turnaţi puţină apă în tava pentru scurgerea grăsimii, pentru a evita împroşcarea cu grăsime şi degajarea de fum.
Tavă de copt (Fig. 2)
Pentru a coace biscuiţi, torturi şi pizze.
Grătar metalic (Fig. 3)
Pentru prepararea la grătar a alimentelor sau ca suport pentru oale, forme pentru prăjituri şi alte vase de gătit. Poate  amplasat pe orice nivel disponibil. Grătarul
metalic poate  introdus cu partea concavă orientată în sus sau în jos.
Panouri catalitice laterale (Fig. 4)
Aceste panouri sunt acoperite cu un strat de email microporos special, care absoarbe stropii de grăsime. Se recomandă efectuarea unui ciclu de curăţare automa
după prepararea de alimente bogate în grăsimi (consultaţi CURĂŢAREA).
Rotisor (Fig. 5)
Utilizaţi rotisorul conform indicaţiilor din Fig. 9. De asemenea, pentru alte recomandări, consultaţi secţiunea „Utilizare recomandată şi sugestii”.
Set tavă şi grătar (Fig. 6)
Setul cuprinde un grătar metalic (6a) şi un recipient emailat (6b). Acest set trebuie aşezat pe grătarul metalic (3) şi utilizat cu funcţia Grill.
Filtru pentru grăsime (Fig. 7)
A se utiliza numai pentru prepararea alimentelor care au un conţinut foarte mare de grăsime. Fixaţi-l de peretele posterior al compartimentului cuptorului, în
dreptul ventilatorului. Poate  spălat în maşina de spălat vase şi poate  folosit cu funcţia de convecţie.
Grătare culisante (Fig. 8)
Acestea permit scoaterea pe jumătate a grătarelor metalice şi a tăvilor pentru scurgerea grăsimii, în timpul procesului de preparare. Sunt adecvate pentru toate
accesoriile, pot  spălate în maşina de spălat vase.
6a
6b
ACCESORII COMPATIBILE
(pentru accesoriile furnizate împreună cu cuptorul, consultaţi şa tehnică)
Fig. 1 Fig. 2 Fig. 3 Fig. 4
Fig. 5 Fig. 6 Fig. 7 Fig. 8
RO11
Setarea temporizatorului
1 3 4 2
A
U
T
O
1 2 3
B
A
DESCRIEREA PANOULUI DE COMANDĂ
N.B.:
- Produsul dumneavoastră poate diferi puţin faţă de cel prezentat în desen.
- Dacă butoanele cuptorului dumneavoastră sunt retractabile, apăsaţi-le până la mijloc, iar acestea
vor ieşi, în funcţie de model.
1. Butonul de selectare a funcţiei
2. Dispozitivul electronic de programare
3. Butonul termostatului
4. LED-ul roşu al termostatului
UTILIZAREA CUPTORULUI
Rotiţi butonul de selectare până la funcţia dorită.
Becul cuptorului se aprinde.
Rotiţi în sens orar butonul termostatului, până la temperatura dorită.
LED-ul termostatului se aprinde şi se stinge din nou când cuptorul atinge temperatura selectată. La
nalizarea procesului de preparare, rotiţi butoanele la poziţia 0”.
UTILIZAREA DISPOZITIVULUI ELECTRONIC DE PROGRAMARE
1. Butonul - : pentru reducerea valorii prezentate pe aşaj
2. Butonul : pentru selectarea setărilor:
a. Temporizatorul
b. Durata de preparare
c. Setarea timpului de nalizare a preparării
3. Butonul + : pentru creşterea valorii prezentate pe aşaj
A. Simbolul indică funcţionarea temporizatorului
B. Simbolul AUTO conrmă efectuarea setării
Utilizarea cuptorului pentru prima dată
Setarea orei curente şi a tonului pentru semnalul acustic.
După ce cuptorul a fost conectat la reţeaua de alimentare cu energie electrică, AUTO şi 0.00 încep să clipească pe aşaj. Pentru a seta ora curentă, apăsaţi simultan
butoanele - şi +: punctul din mijloc clipeşte. Setaţi ora curentă cu ajutorul butoanelor + şi -. După ce aţi selectat valoarea dorită, apăsaţi butonul din mijloc. Pe aşaj
apare „ton 1”. Pentru a selecta tonul dorit, apăsaţi butonul –. După ce aţi ales tonul preferat, apăsaţi pe butonul din mijloc. Pentru a modica ora, procedaţi conform
descrierii de mai sus.
Pentru a seta temporizatorul, apăsaţi lung butonul din mijloc: pe aşaj apare 0.00, iar simbolul în formă de clopoţel clipeşte. Setaţi temporizatorul cu ajutorul buto-
nului + (valoarea maximă care poate  programată este de 23 de ore şi 59 de minute). Numărătoarea inversă începe după câteva secunde. Pe aşaj este prezentată
ora curentă, iar simbolul în formă de clopoţel rămâne aprins, conrmând setarea temporizatorului. Pentru a vizualiza numărătoarea inversă şi a efectua eventualele
modicări necesare, apăsaţi din nou butonul din mijloc.
Programarea duratei de preparare
După ce aţi ales cu ajutorul butoanelor modul şi temperatura de preparare, apăsaţi butonul din mijloc: pe aşaj apare 0.00, iar simbolul în formă de clopoţel clipeşte.
Apăsaţi din nou butonul din mijloc: pe aşaj şi 0.00 apar secvenţial, iar AUTO clipeşte. Setaţi durata de preparare, cu ajutorul butoanelor + şi - (valoarea
maximă care poate  programată este de 10 ore). După câteva secunde, pe aşaj apare ora curentă, iar AUTO rămâne aprins, conrmând setarea. Pentru a vizualiza
timpul de preparare rămas şi pentru a-l schimba dacă
este necesar, apăsaţi timp de 2 secunde butonul din mijloc, apoi apăsaţi-l din nou. La nalizarea duratei setate, simbolul se dezactivează, se activează
alarma, iar AUTO clipeşte pe aşaj. Apăsaţi oricare buton, pentru a dezactiva alarma. Readuceţi la poziţia zero butonul de selectare a funcţiilor şi butonul de setare a
temperaturii, apoi apăsaţi timp de două secunde pe butonul din mijloc, pentru a naliza procesul de preparare.
SMARTCLEAN
Pentru eliminarea murdăriei rezultate în urma procesului de preparare a alimentelor, prin intermediul unui ciclu de curăţare
la temperatură scăzută. Acţiunea combinată a emailului special şi a vaporilor de apă degajaţi în timpul ciclului facilitează
eliminarea murdăriei. Activaţi funcţia când cuptorul este rece. Turnaţi 200 ml de apă pe fundul cuptorului, apoi rulaţi un ciclu
de 30 de minute la 90 °C. La sfârşitul ciclului, aşteptaţi 15 minute înainte de a deschide uşa.
RO12
TABELUL DE DESCRIERE A FUNCŢIILOR
FUNCŢIE
OPRIT
BEC
CONVENŢIONAL
COACERE CU
CONVECŢIE
FUNCŢIA GRILL
TURBO GRILL
DECONGELARE
Pentru a întrerupe prepararea şi a opri cuptorul.
Pentru a aprinde becul cuptorului.
DESCRIERE
Pentru a prepara orice fel de mâncare, pe un singur nivel. Utilizaţi nivelul 2. Preîncălziţi cuptorul la temperatura necesară. LED-
ul termostatului se stinge în momentul în care cuptorul este pregătit şi se pot introduce alimentele.
Amânarea orei de nalizare a preparării
După ce aţi selectat durata de preparare, apăsaţi butonul din mijloc: pe aşaj apare , timpul de nalizare a preparării şi AUTO, clipind secvenţial. Apăsaţi
butonul + pentru a vizualiza timpul de nalizare a preparării dorit (prepararea poate  amânată cu maximum 23 de ore şi 59 de minute). După câteva secunde, pe
aşaj apare ora curentă, simbolul se dezactivează, iar AUTO rămâne aprins, conrmând setarea. Pentru a vizualiza ora de nalizare a procesului de preparare şi a
efectua eventualele modicări necesare, apăsaţi butonul din mijloc, apoi apăsaţi-l din nou de două ori.
La sfârşitul numărătorii inverse, simbolul se aprinde, iar cuptorul activează modul de preparare selectat.
Pentru coacerea prăjiturilor cu umplutură lichidă (dulci sau sărate), pe un singur nivel. Această funcţie poate  utilizată şi pen-
tru coacere pe două niveluri. Schimbaţi poziţia tăvilor de copt pentru a obţine o coacere mai uniformă. Folosiţi nivelul 2 dacă
gătiţi pe un singur nivel şi nivelurile 1 şi 3 dacă gătiţi pe două niveluri. Preîncălziţi cuptorul înainte de a introduce alimentele.
Pentru a prepara la grătar antricoate, frigărui şi cârnaţi; pentru a gratina legume şi pentru a prăji pâine. Se recomandă
poziţionarea alimentelor pe al 4-lea nivel. Când frigeţi carnea la grătar, utilizaţi tava pentru scurgerea grăsimii, pentru a
colecta zeama rezultată în urma preparării. Poziţionaţi-o pe nivelul al 3-lea, adăugând în aceasta o cantitate de aproximativ o
jumătate de litru de apă. Preîncălziţi cuptorul timp de 3-5 min. În timpul preparării, uşa cuptorului trebuie să rămână închisă.
Pentru a frige bucăţi mari de carne (pulpe, muşchi de vită, carne de pasăre). Poziţionaţi alimentele pe nivelurile din mijloc.
Utilizaţi tava pentru scurgerea grăsimii pentru a colecta zeama rezultată în urma preparării. Poziţionaţi-o pe nivelul 1 sau 2,
adăugând o cantitate de aproximativ o jumătate de litru de apă. Se recomandă să întoarceţi carnea în timpul procesului de
preparare, pentru a obţine o rumenire uniformă. Nu este necesară preîncălzirea cuptorului. În timpul procesului de preparare,
uşa cuptorului trebuie să rămână închisă. Cu această funcţie se poate utiliza şi rotisorul, dacă intră în dotare.
Pentru a accelera decongelarea alimentelor. Poziţionaţi alimentele pe nivelul din mijloc. Se recomandă lăsarea alimentelor în
ambalaj, pentru a se evita deshidratarea acestora la suprafaţă.
RO13
TABEL CU INFORMAŢII DESPRE PREPARARE
Reţetă Funcţie Preîncălzire
Nivel (numărat
de jos în sus)
Temp. (°C)
Timp
(min.)
Accesorii şi note
Torturi dospite
Da 2 160-180 35-55 Formă pentru prăjituri pe grătar metalic
Da 1-3 150-170 30-90
Nivel 3: formă pentru prăjituri pe grătar metalic
(schimbaţi nivelurile la jumătatea coacerii)
Nivel 1: formă pentru prăjituri pe grătar metalic
Plăcinte umplute (plăcintă
cu brânză, ştrudel, plăcintă
cu mere)
Da 2 150-190 30-85
Tavă pentru scurgerea grăsimii / tavă de copt sau
formă pentru prăjituri, pe grătar metalic
Da 1-3 150-190 35-90
Nivel 3: formă pentru prăjituri pe grătar metalic
(schimbaţi nivelurile la jumătatea coacerii)
Nivel 1: formă pentru prăjituri pe grătar metalic
Biscuiţi / mini tarte
Da 3 170-180 15-40 Tavă pentru scurgerea grăsimii / tavă de copt
Da 1-3 150-175 20-45
Nivel 3: grătar metalic (schimbaţi nivelurile la
jumătatea coacerii)
Nivel 1: tavă pentru scurgerea grăsimii / tavă de
copt
Choux à la crème
Da 3 180 30-40 Tavă pentru scurgerea grăsimii / tavă de copt
Da 1-3 170-190 35-45
Nivel 3: tavă de cuptor pe grătar metalic
(aşezaţi alimentele pe alt nivel la jumătatea
coacerii)
Nivel 1: tavă pentru scurgerea grăsimii / tavă de
copt
Bezele
Da 3 90 120-130 Tavă pentru scurgerea grăsimii / tavă de copt
Da 1-3 90 130-150
Nivel 3: tavă de cuptor pe grătar metalic
(aşezaţi alimentele pe alt nivel la jumătatea
coacerii)
Nivel 1: tavă pentru scurgerea grăsimii / tavă de
copt
Pâine / pizza / focaccia
Da 2 190-250 15-50 Tavă pentru scurgerea grăsimii / tavă de copt
Da 1-3 190-250 25-45
Nivel 3: tavă de cuptor pe grătar metalic
(aşezaţi alimentele pe alt nivel la jumătatea
coacerii)
Nivel 1: tavă pentru scurgerea grăsimii / tavă de
copt
Pizza congelată
Da 2 250 10-15
Nivel 2: tavă pentru scurgerea grăsimii / tavă de
copt pe grătar metalic
Da 1-3 250 10-20
Nivel 3: tavă de cuptor pe grătar metalic
(aşezaţi alimentele pe alt nivel la jumătatea
coacerii)
Nivel 1: tavă pentru scurgerea grăsimii / tavă de
copt
Plăcinte picante (plăcintă cu
legume, quiche lorraine)
Da 2 175-200 40-50 Formă pentru prăjituri pe grătar metalic
Da 1-3 180-190 40-55
Nivel 3: formă pentru prăjituri pe grătar metalic
(schimbaţi nivelurile la jumătatea coacerii)
Nivel 1: formă pentru prăjituri pe grătar metalic
RO14
Reţetă Funcţie Preîncălzire
Nivel
(numărat de jos
în sus)
Temp. (°C)
Timp
(min.)
Accesorii şi note
Vol-au-vent / aperitive din aluat
de foietaj
Da 3 180-200 20-30 Tavă pentru scurgerea grăsimii / tavă de copt
Da 1-3 180-190 20-40
Nivel 3: tavă de cuptor pe grătar metalic
(aşezaţi alimentele pe alt nivel la jumătatea
coacerii)
Nivel 1: tavă pentru scurgerea grăsimii / tavă
de copt
Lasagna / paste la cuptor /
cannelloni / budinci
Da 2 190-200 40-65
Tavă pentru scurgerea grăsimii sau tavă de
cuptor pe grătar metalic
Miel / viţel / vită / porc 1 kg
Da 2 190-200 90-110
Tavă pentru scurgerea grăsimii sau tavă de
cuptor pe grătar metalic
Pui/iepure/raţă 1 kg
Da 2 190-200 65-85
Tavă pentru scurgerea grăsimii sau tavă de
cuptor pe grătar metalic
Curcan/gâscă 3 kg
Da 1 / 2 190-200 140-180
Tavă pentru scurgerea grăsimii sau tavă de
cuptor pe grătar metalic
Peşte la cuptor/în papiotă
(le, întreg)
Da 2 180-200 40-60
Tavă pentru scurgerea grăsimii sau tavă de
cuptor pe grătar metalic
Legume umplute (roşii, dovlecei,
vinete)
Da 2 175-200 50-60 Tavă de cuptor pe grătar metalic
Pâine prăjită
Da 4 200 2-5 Grătar metalic
Fileuri/bucăţi de peşte
Da 4 200 30-40
Nivel 4: grătar metalic (întoarceţi alimentele la
jumătatea coacerii)
Nivel 3: tavă pentru scurgerea grăsimii, cu apă
Cârnaţi / frigărui / coaste /
hamburgeri
Da 4 200 30-50
Nivel 4: grătar metalic (întoarceţi alimentele la
jumătatea coacerii)
Nivel 3: tavă pentru scurgerea grăsimii, cu apă
Friptură de pui 1-1,3 Kg
- 2 200 55-70
Nivel 2: grătar metalic (dacă este necesar,
întoarceţi alimentele după ce au trecut două
treimi din durata de preparare)
Nivel 1: tavă pentru scurgerea grăsimii, cu apă
Friptură de pui 1-1,3 Kg
- 2 200 60-80
Nivel 2: rotisorul (dacă intră în dotare)
Nivel 1: tavă pentru scurgerea grăsimii, cu apă
Muşchi de vită, în sânge, 1 kg
- 2 200 35-50
Tavă de cuptor pe grătar metalic (dacă este ne-
cesar, întoarceţi alimentele după ce au trecut
două treimi din durata de preparare)
Pulpă de miel / but
- 2 200 60-90
Tavă pentru scurgerea grăsimii sau tavă de
cuptor pe grătar metalic
(dacă este necesar, întoarceţi alimentele
după ce au trecut două treimi din durata de
preparare)
Carto copţi
- 2 200 45-55
Tavă pentru scurgerea grăsimii / tavă de copt
(dacă este necesar, întoarceţi alimentele
după ce au trecut două treimi din durata de
preparare)
Legume gratinate
- 2 200 20-30 Tavă de cuptor pe grătar metalic
RO15
UTILIZARE RECOMANDATĂ ŞI SUGESTII
* Durata de preparare este aproximativă. În funcţie de preferinţele personale, alimentele pot  scoase din cuptor mai devreme sau mai târziu. Duratele de coacere pot
 mai lungi, în funcţie de alimentele preparate.
N.B.: simbolurile corespunzătoare funcţiilor de coacere pot  puţin diferite faţă de desen.
N.B.: duratele de preparare şi temperaturile indicate sunt corespunzătoare pentru aproximativ 4 porţii.
Citirea tabelului cu informaţii despre preparare
Tabelul indică funcţia optimă care trebuie utilizată pentru diferitele alimente care pot  gătite pe unul sau mai multe niveluri în acelaşi timp. Durata de preparare
începe din momentul în care alimentele sunt introduse în cuptor, fără a se lua în calcul şi preîncălzirea (în cazurile în care este necesară). Temperaturile şi duratele de
preparare specicate au caracter pur orientativ şi depind de cantitatea de alimente şi de tipul de accesorii utilizate. La început, folosiţi cele mai mici valori recoman-
date, apoi, dacă alimentele nu sunt gătite sucient, treceţi la valori mai mari. Se recomandă utilizarea accesoriilor din dotare şi, preferabil, a formelor metalice pentru
prăjituri şi tăvilor de copt de culoare închisă. De asemenea, puteţi folosi cratiţe şi accesorii Pyrex sau din ceramică, dar, în cazul acestora, duratele de preparare vor 
puţin mai mari. Pentru a obţine cele mai bune rezultate, urmaţi recomandările din tabelul cu informaţii despre preparare, în ceea ce priveşte alegerea accesoriilor (din
dotare) care urmează a  amplasate pe diferite niveluri.
Gătitul simultan a unor alimente diferite
Folosind funcţia „COACERE CU CONVECŢIE”, puteţi găti simultan alimente diferite care necesită aceeaşi temperatură de coacere (de exemplu: peşte şi legume), pe ni-
veluri diferite. Schimbaţi nivelurile, după ce au trecut două treimi din durata de preparare, dacă este necesar. Scoateţi alimentele care necesită o durată de preparare
mai scurtă şi lăsaţi în cuptor alimentele care necesită un timp de preparare mai îndelungat.
Deserturi
- Gătiţi deserturi delicate, cu funcţia „Convenţional”, numai pe un singur nivel. Folosiţi tăvi din metal de culoare închisă şi amplasaţi-le întotdeauna pe grătarul din dotare.
Pentru a găti pe mai multe niveluri, selectaţi funcţia Aer forţat” şi amplasaţi în zigzag pe grătare formele pentru prăjituri, pentru a favoriza circulaţia aerului cald.
- Pentru a verica dacă o prăjitură dospită s-a copt, introduceţi o scobitoare din lemn în partea cea mai înaltă a prăjiturii. Dacă scobitoarea iese curată, prăjitura
este gata.
- Dacă folosiţi forme antiaderente pentru prăjituri, nu ungeţi cu unt marginile, deoarece prăjitura ar putea să nu crească uniform pe margini
- Dacă prăjitura „se lasă” în timpul coacerii, setaţi o temperatură mai mică data viitoare, încercând, de asemenea, să reduceţi cantitatea de lichid din aluat şi să-l amestecaţi mai uşor.
- Pentru prăjituri cu umpluturi umede (prăjitură cu brânză sau plăcinte cu fructe), folosiţi funcţia „COACERE CU CONVECŢIE”. Dacă baza prăjiturii este prea umedă,
folosiţi un nivel inferior şi, înainte de a adăuga umplutura, presăraţi baza prăjiturii cu pesmet sau cu biscuiţi sfărâmaţi.
Carne
- Folosiţi orice fel de tavă de cuptor sau vas Pyrex, adecvate pentru mărimea bucăţii de carne pe care o veţi găti. Când preparaţi fripturi, adăugaţi în tavă supă de
carne, stropind carnea în timpul procesului de gătire, pentru a obţine un gust mai bun. Când friptura este gata, lăsaţi-o în cuptor încă 10-15 minute sau înveliţi-o
în folie de aluminiu.
- Când doriţi să frigeţi carne la grătar, alegeţi bucăţi de carne de grosimi egale, pentru a obţine o preparare uniformă. Bucăţile de carne foarte groase necesită
durate de preparare mai îndelungate. Pentru a evita arderea cărnii la exterior, coborâţi grătarul metalic, menţinând carnea la o distanţă mai mare faţă de grill.
Întoarceţi carnea după ce s-au scurs două treimi din durata de coacere.
Pentru a colecta zeama, se recomandă amplasarea tăvii pentru scurgerea grăsimii, umplută cu jumătate de litru de apă, direct sub grillul pe care se aă carnea.
Completaţi cu apă când este necesar.
Rotisorul (numai la anumite modele)
Folosiţi acest accesoriu pentru a găti uniform bucăţi mari de carne şi de pui. Introduceţi carnea pe tija rotisorului, legând-o cu o sfoară dacă este carne de pui şi
vericaţi să e bine xată înainte de a introduce tija în locaşul din peretele frontal al cuptorului şi de a o sprijini în suportul respectiv. Pentru a evita producerea de
fum şi pentru a colecta zeama, se recomandă amplasarea pe primul nivel a unei tăvi pentru scurgerea grăsimii, umplute cu o jumătate de litru de apă. Tija rotisorului
are un mâner din plastic care trebuie scos înainte de începerea procesului de preparare şi care trebuie utilizat din nou după nalizarea acestui proces, pentru a putea
scoate alimentele din cuptor fără să vă ardeţi.
Pizza
Ungeţi puţin tăvile pentru ca baza pizzei să e crocantă. Presăraţi mozzarella peste pizza după ce au trecut două treimi din durata de preparare.
Reţetă Funcţie Preîncălzire
Nivel
(numărat de
jos în sus)
Temp. (°C)
Timp
(min.)
Accesorii şi note
Lasagna şi carne
Da 1-3 200 50-100*
Nivel 3: tavă de cuptor pe grătar metalic
(dacă este necesar, întoarceţi alimentele după ce au trecut două treimi
din durata de preparare)
Nivel 1: tavă pentru scurgerea grăsimii sau tavă de cuptor pe grătar metalic
Carne şi carto
Da 1-3 200 45-100*
Nivel 3: tavă de cuptor pe grătar metalic
(dacă este necesar, întoarceţi alimentele după ce au trecut două treimi
din durata de preparare)
Nivel 1: tavă pentru scurgerea grăsimii sau tavă de cuptor pe grătar metalic
Peşte şi legume
Da 1-3 180 30-50*
Nivel 3: tavă de cuptor pe grătar metalic
(aşezaţi alimentele pe alt nivel la jumătatea coacerii)
Nivel 1: tavă pentru scurgerea grăsimii sau tavă de cuptor pe grătar metalic
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13

Whirlpool AKP 744 IX Manualul utilizatorului

Tip
Manualul utilizatorului