Whirlpool AKP 567/IX/01 Manualul utilizatorului

Tip
Manualul utilizatorului

Acest manual este potrivit și pentru

RO15
SIGURANŢA DVS. ŞI A CELORLALŢI ESTE FOARTE IMPORTANTĂ
Acest manual şi aparatul sunt dotate cu mesaje importante referitoare la siguranţă, care trebuie citite şi respectate întotdeauna.
Toate avertizările privind siguranţa oferă detalii specifice despre riscul potenţial existent şi indică ce este de făcut
pentru a reduce riscul de rănire, de deteriorare şi de şoc electric, care pot rezulta din folosirea improprie a aparatului.
Respectaţi cu stricteţe următoarele instrucţiuni:
- Aparatul trebuie să fie deconectat de la reţeaua electrică înainte de a efectua orice operaţie de instalare.
- Instalarea şi întreţinerea trebuie să fie efectuate de către un tehnician calificat, în conformitate cu instrucţiunile
fabricantului şi cu normele locale referitoare la siguranţă. Nu reparaţi şi nu înlocuiţi nicio piesă a aparatului,
dacă acest lucru nu este indicat în mod expres în manualul de utilizare.
- Înlocuirea cablului de alimentare trebuie să fie efectuată numai de un electrician calificat. Contactaţi un centru
de service autorizat.
- Normele în vigoare impun ca aparatul să fie împământat.
- Cablul de alimentare trebuie să fie suficient de lung pentru a putea conecta aparatul la priză, după ce a fost
încastrat în mobilă.
- Pentru ca instalarea să fie conformă cu normele curente referitoare la siguranţă, trebuie să se folosească un
întrerupător multipolar cu o distanţă minimă între contacte de 3 mm.
- Nu utilizaţi prize multiple sau prelungitoare.
- Nu trageţi de cablul de alimentare al aparatului pentru a-l scoate din priză.
- După terminarea instalării, componentele electrice nu trebuie să mai fie accesibile utilizatorului.
- Nu atingeţi aparatul cu părţi umede ale corpului şi nu-l utilizaţi când sunteţi desculţi.
- Acest aparat este proiectat în exclusivitate pentru a fi folosit drept aparat electrocasnic pentru gătitul
alimentelor. Orice altă utilizare este interzisă (de ex. pentru încălzirea încăperilor). Producătorul nu-şi asumă
nicio responsabilitate pentru folosirea improprie sau pentru reglarea incorectă a butoanelor.
- Acest aparat poate să fie folosit de copii cu vârste de minimum 8 ani şi de persoane cu capacităţi fizice,
senzoriale sau mintale reduse sau fără experienţă şi cunoştinţe, dacă sunt supravegheate sau instruite cu privire
la utilizarea în siguranţă a aparatului şi înţeleg riscurile implicate. Copiii nu trebuie să se joace cu aparatul.
Operaţiile de curăţare şi întreţinere nu trebuie să fie efectuate de copiii nesupravegheaţi.
- Părţile accesibile ale aparatului se pot înfierbânta în timpul utilizării. Copiii mici nu trebuie lăsaţi să se apropie
de aparat şi trebuie să fie supravegheaţi ca să nu se joace cu aparatul.
- Aparatul şi părţile sale accesibile se înfierbântă în timpul utilizării. Trebuie avut grijă să se evite atingerea
elementelor de încălzire. Copiii cu vârste mai mici de 8 ani nu trebuie lăsaţi să se apropie de aparat, decât dacă
sunt supravegheaţi în permanenţă.
INFORMAŢII IMPORTANTE PRIVIND SIGURANŢA
Acesta este simbolul de pericol, referitor la siguranţă, care vă avertizează despre riscurile potenţiale pentru utilizator şi pentru celelalte persoane.
Toate avertizările referitoare la siguranţă sunt precedate de simbolul pentru pericol şi de următorii termeni:
PERICOL
Indică o situaţie periculoasă care, dacă nu este evitată, va cauza leziuni grave.
AVERTIZARE
Indică o situaţie periculoasă care, dacă nu este evitată, ar putea cauza leziuni grave.
RO16
- În timpul utilizării şi după aceea, nu atingeţi rezistenţele sau suprafeţele interioare ale aparatului, deoarece pot
provoca arsuri. Aveţi grijă ca aparatul să nu vină în contact cu cârpe sau cu alte materiale inflamabile până când
nu s-au răcit suficient toate componentele.
- Când aţi terminat de gătit, aveţi grijă când deschideţi uşa aparatului, lăsând aerul fierbinte sau aburii să iasă
treptat, înainte de a umbla în cuptor. Când uşa aparatului este închisă, aerul fierbinte este evacuat prin
deschiderea de deasupra panoului de comandă. Nu blocaţi deschiderile de ventilare.
- Folosiţi mănuşi de bucătărie pentru a scoate tăvile şi accesoriile, având grijă să nu atingeţi elementele de
încălzire.
- Nu puneţi materiale inflamabile în aparat sau în apropierea sa. Dacă aparatul este pus în funcţiune din greşeală,
ar putea lua foc.
- Nu încălziţi şi nu gătiţi în aparat alimente în borcane sau în recipiente sigilate. Presiunea care se dezvoltă în
interior poate duce la explozia borcanului, deteriorând aparatul.
- Nu folosiţi recipiente fabricate din materiale sintetice.
- Grăsimile şi uleiurile supraîncălzite se aprind uşor. Supravegheaţi prepararea alimentelor cu multă grăsime şi
mult ulei.
- Nu lăsaţi niciodată aparatul nesupravegheat în timpul deshidratării alimentelor.
- Dacă folosiţi băuturi alcoolice când gătiţi (de ex. rom, coniac, vin), reţineţi că alcoolul se evaporează la
temperaturi ridicate. Prin urmare, există riscul ca vaporii emanaţi de alcool să ia foc atunci când vin în contact cu
rezistenţa electrică.
- Nu folosiţi niciodată echipamente de curăţat cu aburi.
- Nu atingeţi cuptorul în timpul ciclului de piroliză. Nu lăsaţi copiii să se apropie de cuptor în timpul ciclului de
piroliză (doar la cuptoarele cu funcţia piroliză).
- Folosiţi exclusiv sonda de temperatură recomandată pentru acest cuptor.
- Nu utilizaţi substanţe de curăţare abrazive sau răzuitoare metalice ascuţite pentru a curăţa uşa de sticlă a
cuptorului; acestea pot zgâria suprafaţa, ceea ce poate duce la spargerea sticlei.
- Înainte de a înlocui becul, asiguraţi-vă că aparatul este oprit pentru a evita posibilitatea electrocutării.
Aruncarea la gunoi a aparatelor electrocasnice
- Acest aparat este fabricat cu materiale reciclabile sau reutilizabile. Aruncaţi-l în conformitate cu normele locale referitoare la eliminarea deşeurilor. Înainte de
aruncarea la gunoi, tăiaţi cablul de alimentare.
- Pentru informaţii ulterioare referitoare la eliminarea, valorificarea şi reciclarea aparatelor electrocasnice, contactaţi autorităţile locale competente, serviciul de
eliminare a deşeurilor menajere sau magazinul de unde aţi cumpărat aparatul.
RO17
După despachetarea aparatului, asiguraţi-vă că nu a fost deteriorat în timpul transportului şi că uşa cuptorului se închide corect. În caz de probleme, contactaţi-l pe
dealerul dvs. sau Serviciul de Asistenţă Tehnică. Pentru a evita stricăciunile, scoateţi cuptorul de pe suportul de polistiren doar în momentul instalării.
PREGĂTIREA MOBILEI PENTRU ÎNCORPORARE
Mobilele de bucătărie aflate în contact cu cuptorul trebuie să fie rezistente la căldură (min. 90°C).
Executaţi toate operaţiunile de decupare a mobilei înainte de a introduce cuptorul şi înlăturaţi cu grijă toate aşchiile de lemn şi rumeguşul.
După instalare, partea inferioară a cuptorului nu trebuie să mai fie accesibilă.
Pentru corecta funcţionare a aparatului, nu astupaţi deschiderea minimă dintre blatul de lucru şi marginea superioară a cuptorului.
CONEXIUNILE ELECTRICE
Asiguraţi-vă că tensiunea electrică indicată pe plăcuţa cu datele tehnice ale aparatului corespunde cu tensiunea din reţea. Plăcuţa cu datele tehnice se află pe marginea
frontală a cuptorului (se vede când uşa este deschisă).
Înlocuirea cablului de alimentare (tip H05 RR-F 3 x 1,5 mm
2
) trebuie să fie efectuată numai de un electrician calificat. Contactaţi un Serviciu de Asistenţă
autorizat.
RECOMANDĂRI GENERALE
Înainte de utilizare:
- Scoateţi elementele de protecţie din carton, peliculele de protecţie şi etichetele adezive de pe accesorii.
- Scoateţi accesoriile din cuptor şi încălziţi-l la 200°C timp de circa o oră, pentru a elimina mirosul şi fumul materialelor izolatoare şi al unsorii protectoare.
În timpul utilizării:
- Nu puneţi obiecte grele pe uşă, deoarece o pot deteriora.
- Nu vă sprijiniţi pe uşă şi nu atârnaţi nimic de mânerul uşii.
- Nu acoperiţi interiorul cuptorului cu folie de aluminiu.
- Nu turnaţi niciodată apă în cuptorul încins; stratul de email s-ar putea deteriora.
- Nu târâţi niciodată oale sau tăvi pe fundul cuptorului, deoarece se poate deteriora stratul de email.
- Asiguraţi-vă că firele electrice ale altor aparate nu ating părţile fierbinţi ale cuptorului şi nu se pot prinde în uşa acestuia.
- Nu expuneţi cuptorul la agenţi atmosferici.
Reciclarea ambalajului
Materialul de ambalaj este reciclabil 100 % şi este marcat cu simbolul reciclării ( ). Diferitele părţi ale ambalajului nu trebuie aruncate la întâmplare, ci trebuie
reciclate în conformitate cu normele stabilite de autorităţile locale.
Aruncarea la gunoi a produsului
- Acest aparat este marcat în conformitate cu Directiva Europeană 2002/96/CE, Deşeurile de echipamente electrice şi electronice (WEEE).
- Asigurându-vă că acest produs este eliminat în mod corect, contribuiţi la prevenirea potenţialelor consecinţe negative asupra mediului înconjurător şi sănătăţii
persoanelor, consecinţe care ar putea fi provocate de aruncarea necorespunzătoare la gunoi a acestui produs.
- Simbolul de pe produs sau de pe documentele care îl însoţesc indică faptul că acesta nu poate fi aruncat împreună cu deşeurile menajere, ci trebuie predat la
punctul de colectare corespunzător, pentru reciclarea echipamentelor electrice şi electronice.
Recomandări pentru economisirea energiei
- Preîncălziţi cuptorul numai dacă aşa se specifică în tabelul de coacere sau în reţeta dvs.
- Folosiţi tăvi de copt închise la culoare, lăcuite sau emailate, pentru că absorb căldura mai bine.
- Opriţi cuptorul cu 10-15 minute înainte de terminarea duratei de preparare programate. Alimentele care au nevoie de o preparare mai lungă vor continua oricum
să se coacă.
- Acest cuptor, care este proiectat pentru a veni în contact cu produse alimentare, este conform cu Regulamentul european ( ) nr. 1935/2004 şi a fost proiectat,
construit şi comercializat în conformitate cu obiectivele de siguranţă din Directiva „Joasă Tensiune” 2006/95/CE (care înlocuieşte directiva 73/23/CEE şi
amendamentele succesive), cerinţele de siguranţă din Directiva „EMC” 2004/108/CE.
INSTALAREA
RECOMANDĂRI PENTRU PROTECŢIA MEDIULUI ÎNCONJURĂTOR
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE
RO18
Cuptorul nu funcţionează:
Verificaţi să nu fie întrerupt curentul electricm, iar cuptorul să fie conectat la reţeaua electrică.
Opriţi cuptorul şi apoi porniţi-l din nou pentru a vedea dacă defecţiunea persistă.
Uşa nu se deschide:
Opriţi cuptorul şi apoi porniţi-l din nou pentru a vedea dacă defecţiunea persistă.
•IMPORTANT: în timpul auto-curăţării, uşa cuptorului nu se deschide. Aşteptaţi până când se deblochează automat (vezi paragraful „Ciclul de curăţare a cuptoarelor cu
funcţia piroliză”).
Dispozitivul de programare electronic nu funcţionează:
Dacă pe afişaj apare litera „ ” urmată de un număr, contactaţi Serviciul de Asistenţă cel mai apropiat. În acest caz, indicaţi numărul care urmează după litera „ .
Înainte de a contacta Serviciul de Asistenţă Tehnică:
1. Încercaţi să rezolvaţi singuri problema, cu ajutorul recomandărilor din „Ghidul de detectare a defecţiunilor”.
2. Opriţi şi puneţi din nou în funcţiune aparatul pentru a vedea dacă problema persistă.
Dacă problema persistă şi după controalele menţionate, contactaţi Serviciul de Asistenţă cel mai apropiat.
Indicaţi întotdeauna:
o scurtă descriere a defecţiunii;
tipul şi modelul exact al cuptorului;
numărul de service (numărul care se găseşte după cuvântul „Service” pe plăcuţa cu datele tehnice), situat pe marginea din dreapta, în interiorul cuptorului (e
vizibil când uşa cuptorului este deschi). Numărul de service este indicat, de asemenea, în foaia de garanţie;
adresa dvs. completă;
numărul dvs. de telefon.
Dacă sunt necesare orice fel de reparaţii, vă rugăm să contactați un Serviciu de Asistenţă Tehnică autorizat (pentru a avea garanţia că se folosesc piese de schimb
originale şi că reparaţiile vor fi executate corect).
Exteriorul cuptorului
IMPORTANT: nu folosiţi detergenţi corozivi sau abrazivi. Dacă oricare dintre aceste produse intră în contact cu aparatul în mod accidental, curăţaţi
imediat aparatul cu o cârpă umedă din microfibră.
Curăţaţi suprafeţele cu o cârpă umedă din microfibră. Dacă sunt foarte murdare, adăugaţi în apă câteva picături de detergent pentru vase. Ştergeţi cu o cârpă
uscată.
Interiorul cuptorului
IMPORTANT: nu folosiţi bureţi abrazivi sau de sârmă sau răzuitoare metalice. Cu timpul, utilizarea lor poate duce la deteriorarea suprafeţelor
emailate şi a sticlei uşii cuptorului.
După fiecare utilizare, lăsaţi cuptorul să se răcească, apoi curăţaţi-l, de preferat când încă este cald, pentru a înlătura murdăria depusă şi petele cauzate de
resturile de mâncare (de ex. alimente cu conţinut ridicat de zahăr).
Folosiţi detergenţi speciali pentru curăţarea cuptorului şi urmaţi cu stricteţe instrucţiunile producătorului.
Curăţaţi geamul uşii cu un detergent lichid adecvat. Uşa cuptorului poate fi scoasă pentru a facilita curăţarea (vezi ÎNTREŢINEREA).
Rezistenţa superioară a grill-ului (vezi ÎNTREŢINEREA) poate fi coborâtă (numai la unele modele) pentru a curăţa partea de sus a cuptorului.
Atenţie: când se gătesc alimente cu un conţinut ridicat de apă (de ex. pizza, legume etc.) şi cu o durată lungă de preparare, se poate forma condens
pe interiorul uşii şi în jurul garniturii. După ce cuptorul s-a răcit, uscaţi interiorul uşii cu o cârpă sau cu un burete.
Accesoriile:
Puneţi accesoriile la înmuiat în apă cu detergent pentru vase, imediat după utilizare, mânuindu-le cu mănuşi de bucătărie dacă sunt încă fierbinţi.
Resturile de mâncare se pot îndepărta uşor cu o perie sau cu un burete.
GHIDUL DE DETECTARE A DEFECŢIUNILOR
SERVICIUL DE ASISTENŢĂ TEHNICĂ
CURĂŢAREA
AVERTIZARE
- Nu utilizaţi aparate de curăţat cu aburi.
- Curăţaţi cuptorul numai când este rece.
- Deconectaţi de la electricitate înainte de a efectua orice operaţie de întreţinere.
RO19
Curăţarea peretelui posterior şi a panourilor catalitice laterale ale cuptorului (dacă există):
IMPORTANT: nu folosiţi detergenţi corozivi sau abrazivi, perii aspre, bureţi de sârmă sau sprayuri pentru cuptor, care ar putea deteriora suprafaţa
catalitică şi i-ar distruge proprietăţile de autocurăţare.
Lăsaţi cuptorul să funcţioneze în gol la o temperatură de 200°C timp de circa o oră, cu funcţia „Convecţie”
După aceea, lăsaţi aparatul să se răcească, înainte de a îndepărta resturile de alimente cu un burete.
Ciclul de curăţare a cuptoarelor cu funcţia piroliză (dacă există):
Prin intermediul acestei funcţii, depunerile de murdărie existente în interiorul cuptorului sunt arse la o temperatură de aprox. 500°C şi sunt transformate într-o cenuşă
care poate fi înlăturată uşor, cu o cârpă umedă, după răcirea cuptorului. Nu activaţi funcţia de autocurăţare după fiecare utilizare, ci doar atunci când cuptorul este foarte
murdar sau când emană fum şi mirosuri neplăcute în faza de preîncălzire sau de preparare a alimentelor.
În cazul în care cuptorul este instalat sub o plită, asiguraţi-vă că în timpul ciclului de autocurăţare (piroliză), arzătoarele cu gaz sau arzătoarele electrice sunt oprite.
Accesoriile trebuie scoase din aparat înainte de a activa piroliza.
Aparatul este dotat cu două 2 funcţii pirolitice:
1. Ciclul economic (PYRO EXPRESS/ECO): consumul se reduce cu circa 25 % faţă de ciclul pirolitic standard. Activaţi-l la intervale regulate (după ce aţi gătit carne de
2-3 ori consecutiv).
2. Ciclul standard (PYRO): garantează curăţarea eficientă a unui cuptor foarte murdar.
În orice caz, după un anumit număr de utilizări şi în funcţie de gradul de murdărie, un mesaj care apare pe afişajul cuptorului vă recomandă să efectuaţi un ciclu
de autocurăţare.
Atenţie: în timpul funcţiei de piroliză, uşa cuptorului rămâne blocată şi este imposibil să fie deschisă până când temperatura din interior nu ajunge
la un nivel de siguranţă acceptabil.
SCOATEREA UŞII
Pentru a scoate uşa:
1. Deschideţi uşa în întregime.
2. Ridicaţi cele două dispozitive de oprire şi împingeţi-le în faţă până când se opresc (Fig. 1).
3. Închideţi uşa cât mai mult (A), ridicaţi-o (B) şi rotiţi-o (C) până când se deblochează (D) (Fig. 2).
Pentru a monta la loc uşa:
1. Introduceţi balamalele în locaşurile lor.
2. Deschideţi uşa în întregime.
3. Coborâţi cele două dispozitive de oprire.
4. Închideţi uşa.
AVERTIZARE
- Nu atingeţi cuptorul în timpul ciclului de piroliză.
- Nu lăsaţi copiii să se apropie de cuptor în timpul ciclului de piroliză.
ÎNTREŢINEREA
AVERTIZARE
- Folosiţi mănuşi de protecţie.
- Executaţi operaţiunile indicate doar când aparatul s-a răcit.
- Deconectaţi de la electricitate înainte de a efectua orice operaţie de întreţinere.
Fig. 1 Fig. 2
RO20
DEPLASAREA REZISTENŢEI SUPERIOARE (NUMAI LA UNELE MODELE)
1. Scoateţi grătarele laterale de susţinere a accesoriilor (Fig. 3).
2. Trageţi puţin în faţă rezistenţa (Fig. 4) şi coborâţi-o (Fig. 5).
3. Pentru a pune la loc rezistenţa, ridicaţi-o, trageţi-o puţin către dvs., având grijă să se sprijine pe suporturile laterale.
ÎNLOCUIREA BECULUI
Pentru a înlocui becul posterior (dacă există):
1. Deconectaţi cuptorul de la reţeaua electrică.
2. Deşurubaţi capacul becului (Fig. 6), înlocuiţi becul (consultaţi nota despre tipul becului) şi înşurubaţi la loc capacul becului.
3. Conectaţi din nou cuptorul la reţeaua electrică.
Pentru a înlocui becul lateral (dacă există):
1. Deconectaţi cuptorul de la reţeaua electrică.
2. Scoateţi grătarele laterale de susţinere a accesoriilor, dacă există (Fig. 3).
3. Folosind o şurubelniţă ascuţită drept pârghie, scoateţi capacul becului (Fig. 7).
4. Înlocuiţi becul (consultaţi nota pentru tipul becului) (Fig. 8).
5. Puneţi la loc capacul becului şi împingeţi-l cu putere până când se fixează (Fig. 9).
6. Montaţi la loc grătarele laterale de susţinere a accesoriilor.
7. Conectaţi din nou aparatul la reţeaua electrică.
Atenţie:
- Folosiţi numai becuri cu incandescenţă de 25-40 W/230 V tip E-14, T300°C sau becuri cu halogen de 20-40 W/230 V tip G9, T300°C (în funcţie de model).
- Becul folosit la acest aparat este proiectat special pentru aparate electrice şi nu este destinat iluminatului unei încăperi dintr-o gospodărie (Regulamentul (CE)
nr. 244/2009 al Comisiei).
- Becurile sunt disponibile la Serviciul nostru de Asistenţă Tehnică.
IMPORTANT:
- Dacă folosiţi becuri cu halogen, nu le atingeţi cu mâinile neprotejate, deoarece amprentele digitale le pot deteriora.
- Nu folosiţi cuptorul până ce capacul becului nu a fost pus la loc.
Fig. 3 Fig. 4 Fig. 5
Fig. 6 Fig. 7 Fig. 8 Fig. 9
RO21
PENTRU RACORDAREA LA ELECTRICITATE, CONSULTAŢI PARAGRAFUL DESPRE INSTALARE
Atenţie: Produsul dvs. poate arăta puţin diferit faţă de desen.
1. Panoul de comandă
2. Rezistenţa superioară/grill
3. Sistemul de răcire (dacă există)
4. Plăcuţa cu datele tehnice (nu trebuie înlăturată)
5. Becul
6. Sistemul de ventilare pentru coacere (dacă există)
7. Rotisorul (dacă există)
8. Rezistenţa inferioară (nu este vizibilă)
9. Uşa
10. Poziţiile nivelurilor
11. Peretele posterior
Atenţie:
- La terminarea coacerii, după oprirea cuptorului, ventilatorul de răcire poate continua să funcţioneze încă un timp.
INSTRUCŢIUNI DE UTILIZARE A CUPTORULUI
1
11
5
2
4
7
8
10
9
6
3
RO22
ACCESORII COMPATIBILE
(pentru accesoriile furnizate împreucu cuptorul, consultaţi fişa tehnică)
Tavă pentru scurgerea grăsimii (Fig. 1)
Pentru a aduna grăsimea sau bucăţile de alimente când este plasată sub grătarul metalic, sau ca tavă, pentru a găti carne, pui şi peşte etc., cu sau fără legume. Pentru
a evita împroşcarea cu grăsime sau fumul, turnaţi puţină apă în tava pentru scurgerea grăsimii.
Tavă de copt (Fig. 2)
Pentru a coace biscuiţi, torturi şi pizze.
Grătar metalic (Fig. 3)
Pentru prepararea alimentelor la grătar sau ca suport pentru oale, forme pentru prăjituri şi alte vase de gătit. Poate fi aşezat pe orice nivel disponibil. Grătarul metalic
poate fi introdus cu partea concavă în sus sau în jos.
Panouri catalitice laterale (Fig. 4)
Aceste panouri sunt acoperite cu un email microporos special, care absoarbe stropii de grăsime. Se recomandă să se efectueze un ciclu de curăţare automată după
gătirea unor alimente foarte grase (vezi CURĂŢAREA).
Rotisor (Fig. 5)
Folosiţi rotisorul aşa cum se indică în Fig. 9. De asemenea, consultaţi secţiunea „Recomandări de utilizare şi sugestii” pentru alte informaţii.
Set tavă şi grătar (Fig. 6)
Setul cuprinde un grătar metalic (6a) şi un recipient emailat (6b). Acest set trebuie aşezat pe grătarul metalic (3) şi utilizat cu funcţia Grill.
Filtru pentru grăsime (Fig. 7)
Folosiţi numai pentru gătitul alimentelor cu conţinut excesiv de grăsime. Fixaţi-l de peretele posterior al compartimentului cuptorului, în dreptul ventilatorului. Poate
fi spălat în maşina de spălat vase şi poate fi folosit cu funcţia „Convecţie”.
Rafturi telescopice (Fig. 8)
Acestea permit ca grătarele metalice şi tăvile pentru scurgerea grăsimii să poată fi scoase pe jumătate în timpul coacerii. Sunt adecvate pentru toate accesoriile, pot fi
spălate în maşina de spălat vase.
Fig. 1 Fig. 2 Fig. 3 Fig. 4
Fig. 5 Fig. 6 Fig. 7 Fig. 8
Fig. 9
6a
6b
RO23
DESCRIEREA PANOULUI DE COMANDĂ
Atenţie: Produsul dvs. poate arăta puţin diferit faţă de desen.
1. Butonul de selectare a funcţiilor
2. Dispozitivul de programare electronic
3. Butonul termostatului
4. Ledul roşu al termostatului.
CUM SE UTILIZEAZĂ CUPTORUL
Rotiţi butonul de selectare a funcţiilor până la funcţia dorită.
Becul cuptorului se aprinde.
Rotiţi butonul termostatului în sens orar până la temperatura dorită.
Ledul termostatului se aprinde şi se va stinge din nou când cuptorul ajunge la temperatura selectată.
La încheierea procesului de coacere, rotiţi butoanele la „0”.
UTILIZAREA DISPOZITIVULUI DE PROGRAMARE ELECTRONIC
Prima utilizare a cuptorului
Setarea orei curente şi a tonului pentru semnalul acustic.
După ce cuptorul a fost conectat la reţeaua de alimentare cu energie electrică, AUTO şi 0.00 încep să clipească pe afişaj. Pentru a seta ora curentă, apăsaţi simultan pe
butoanele - şi +: punctul din mijloc clipeşte. Setaţi ora curentă cu ajutorul butoanelor + şi -. După ce aţi selectat valoarea dorită, apăsaţi pe butonul din mijloc. Pe afişaj
apare „ton 1”. Pentru a selecta tonul dorit, apăsaţi pe butonul –. După ce aţi ales tonul preferat, apăsaţi pe butonul din mijloc. Pentru a modifica ora, procedaţi conform
descrierii de mai sus.
Setarea cronometrului
Pentru a seta cronometrul, apăsaţi lung pe butonul din mijloc: pe afişaj apare 0.00 şi simbolul în formă de clopoţel clipeşte. Setaţi cronometrul cu ajutorul butonului +
(valoarea maximă care poate fi programată este de 23 de ore şi 59 de minute). Numărătoarea inversă începe după câteva secunde. Pe afişaj este indicată ora curentă şi
simbolul în formă de clopoţel rămâne aprins, confirmând setarea cronometrului. Pentru a vedea numărătoare inversă şi a face eventualele modificări necesare, apăsaţi
din nou pe butonul din mijloc.
Programarea duratei de coacere
După ce aţi ales modul şi temperatura de coacere cu ajutorul butoanelor, apăsaţi pe butonul din mijloc: pe afişaj apare 0.00 şi simbolul în formă de clopoţel clipeşte.
Apăsaţi din nou pe butonul din mijloc: pe afişaj apar succesiv şi 0.00, iar AUTO clipeşte. Setaţi durata de coacere cu ajutorul butoanelor + şi - (valoarea maximă
care poate fi programată este de 10 ore). După câteva secunde, pe afişaj apare ora curentă şi AUTO rămâne aprins, confirmând setarea. Pentru a vedea cât a mai rămas
din timpul de coacere şi a face eventualele modificări necesare, apăsaţi butonul din mijloc timp de 2 secunde, apoi apăsaţi-l din nou. La sfârşitul perioadei de timp
programate, simbolul se stinge, alarma se declanşează şi AUTO clipeşte pe afişaj. Apăsaţi pe oricare buton pentru a dezactiva alarma. Readuceţi la zero butonul
de selectarea a funcţiilor şi butonul de setare a temperaturii, apoi apăsaţi pe butonul din mijloc timp de două secunde pentru a încheia procesul de coacere.
1. Butonul - : pentru micşorarea valorii indicate pe afişaj
2. Butonul : pentru selectarea setărilor:
a. Cronometru
b. Durata de coacere
c. Ora de terminare a coacerii
3. Butonul + : pentru mărirea valorii indicate pe afişaj
A. Simbolul
indică funcţionarea cronometrului
B. Simbolul AUTO confirmă setarea
2
4
3
A
U
T
O
2 31
A
B
RO24
Amânarea orei de terminare a coacerii
După ce aţi selectat durata de coacere, apăsaţi pe butonul din mijloc: pe afişaj apar succesiv , ora de terminare a coacerii şi AUTO care clipeşte. Apăsaţi pe
butonul + pentru a vedea ora dorită de terminare a coacerii (coacerea poate fi amânată cu maximum 23 de ore şi 59 de minute). După câteva secunde, pe afişaj apare
ora curentă, simbolul se stinge şi AUTO rămâne aprins, confirmând setarea. Pentru a vedea ora de terminare a coacerii şi a face eventualele modificări necesare,
apăsaţi pe butonul din mijloc, apoi apăsaţi-l din nou de două ori. La sfârşitul numărătorii inverse, simbolul se aprinde şi cuptorul începe să funcţioneze în modul
de coacere selectat.
TABELUL DE DESCRIERE A FUNCŢIILOR
BUTON PENTRU FUNCŢII
OPRIT Pentru a întrerupe prepararea şi a opri cuptorul.
BEC Pentru a aprinde/stinge becul din cuptor.
CONVENŢIONAL
Pentru a găti orice fel de mâncare, pe un singur nivel. Utilizaţi nivelul 2. Preîncălziţi cuptorul la temperatura dorită. Ledul
termostatului se stinge în momentul în care cuptorul este pregătit şi se pot introduce alimentele.
CONVECŢIE
Pentru coacerea plăcintelor cu umplutură lichidă (dulci sau sărate), pe un singur nivel. Această funcţie poate fi utilizată şi pentru
coacere pe două niveluri. Inversaţi poziţia tăvilor de copt pentru a obţine o coacere mai uniformă. Folosiţi nivelul 2 dacă gătiţi pe
un singur nivel şi nivelurile 2 şi 4 dacă gătiţi pe două niveluri. Se recomandă să preîncălziţi cuptorul înainte de a introduce
alimentele.
GRILL
Pentru a prepara la grătar antricoate, frigărui şi cârnaţi, pentru a gratina legume şi pentru a prăji pâine. Se recomandă să
poziţionaţi alimentele pe nivelul 4. Când frigeţi carnea la grătar, utilizaţi tava pentru scurgerea grăsimii pentru a colecta zeama
rezultată în urma preparării. Poziţionaţi-o pe nivelul 3, adăugând aprox. jumătate de litru de apă. Preîncălziţi cuptorul timp de
3-5 min. În timpul coacerii, uşa cuptorului trebuie să rămână închisă.
TURBO GRILL
Pentru a frige bucăţi mari de carne (pulpe, muşchi de vită, pui). Poziţionaţi alimentele pe nivelurile din mijloc. Se recomandă
utilizaţi tava pentru scurgerea grăsimii pentru a colecta zeama rezultată în urma preparării. Poziţionaţi-o pe nivelul 1 sau 2,
adăugând aprox. jumătate de litru de apă. Se recomandă să întoarceţi carnea în timpul coacerii pentru a obţine o rumenire
uniformă. Nu este necesar să preîncălziţi cuptorul. În timpul coacerii, uşa cuptorului trebuie să rămână închisă.
DECONGELARE
Pentru a accelera decongelarea alimentelor. Poziţionaţi alimentele pe nivelul din mijloc. Se recomandă să lăsaţi alimentele în
ambalajul lor pentru a evita deshidratarea suprafeţei.
REZISTENŢĂ
INFERIOARĂ +
CONVECŢIE
Pentru a găti prăjituri cu fructe, legume, pizza, pui etc. pe un singur nivel.
TURBOVENTILATOR
Pentru a găti simultan diferite tipuri de alimente care necesită aceeaşi temperatură de preparare (de ex. peşte, legume, prăjituri)
pe maximum două niveluri. Această funcţie permite prepararea alimentelor fără ca mirosurile să treacă de la un aliment la altul.
Se recomandă să utilizaţi nivelul 2 când gătiţi pe un singur nivel. Pentru a găti pe două niveluri, se recomandă să utilizaţi
nivelurile 1 şi 3 şi să preîncălziţi cuptorul.
REZISTENŢĂ
INFERIOARĂ
Utilizaţi această funcţie după coacere pentru a rumeni partea inferioară a preparatului. Se recomandă să aşezaţi mâncarea pe
nivelul 1 sau 2. Funcţia poate fi utilizată şi pentru preparare lentă, de pildă a tocăniţelor de legume şi carne; în acest caz, folosiţi
nivelul 2. Nu este necesar să preîncălziţi cuptorul.
RO25
TABEL DE COACERE
Reţetă Funcţie Preîncăl-
zire
Nivel (de
jos în sus)
Temp.
(°C)
Durată
(min.)
Accesorii
Torturi dospite
Da 2 150-175 35-90 Formă de prăjituri pe grătar metalic
Da 1 - 3 150-170 30-90
Nivelul 3: formă de prăjituri pe grătar metalic
Nivelul 1: formă de prăjituri pe grătar metalic
Plăcinte umplute (prăjitură cu brânză,
ştrudel, plăcintă cu mere)
Da 2 150-190 30-85
Tavă pentru scurgerea grăsimii/tavă de copt sau
formă de prăjituri pe grătar metalic
Da 1 - 3 150-190 35-90
Nivelul 3: formă de prăjituri pe grătar metalic
Nivelul 1: formă de prăjituri pe grătar metalic
Biscuiţi/Tarte mici
Da 2 160-175 20-45 Tavă pentru scurgerea grăsimii/tavă de copt
Da 1 - 3 150-175 20-45
Nivelul 3: grătar metalic
Nivelul 1: tavă pentru scurgerea grăsimii/tavă de
copt
Choux à la crème
Da 2 175-200 30-40 Tavă pentru scurgerea grăsimii/tavă de copt
Da 1 - 3 170-190 35-45
Nivelul 3: tavă de cuptor pe grătar metalic
Nivelul 1: tavă pentru scurgerea grăsimii/tavă de
copt
Bezele
Da 2 100 110-150 Tavă pentru scurgerea grăsimii/tavă de copt
Da 1 - 3 100 130-150
Nivelul 3: tavă de cuptor pe grătar metalic
Nivelul 1: tavă pentru scurgerea grăsimii/tavă de
copt
Pâine/Pizza/Lipie
Da 2 190-250 12-50 Tavă pentru scurgerea grăsimii/tavă de copt
Da 1 - 3 190-250 25-50
Nivelul 1: tavă de cuptor pe grătar metalic
Nivelul 3: tavă pentru scurgerea grăsimii/tavă de
copt
Pizza congelată
Da 2 250 10-15
Nivelul 1: Tavă pentru scurgerea grăsimii/tavă de
copt sau grătar metalic
Da 1 - 3 250 10-20
Nivelul 3: tavă de cuptor pe grătar metalic
Nivelul 1: tavă pentru scurgerea grăsimii/tavă de
copt
Plăcinte picante (plăcintă cu legume,
quiche lorraine)
Da 2 175-200 40-50 Formă de prăjituri pe grătar metalic
Da 1 - 3 175-190 55-65
Nivelul 3: formă de prăjituri pe grătar metalic
Nivelul 1: formă de prăjituri pe grătar metalic
RO26
Vol-au-vent/Pateuri din aluat de foietaj
Da 2 175-200 20-30 Tavă pentru scurgerea grăsimii/tavă de copt
Da 1 - 3 175-200 25-45
Nivelul 3: tavă de cuptor pe grătar metalic
Nivelul 1: tavă pentru scurgerea grăsimii/tavă de
copt
Lasagna/Paste făinoase la
cuptor/Cannelloni/Budinci
Da 2 200 45-55 Tavă de cuptor pe grătar metalic
Miel/Viţel/Vită/Porc 1 kg Da 2 200 80-110
Tavă pentru scurgerea grăsimii sau tavă de
cuptor pe grătar metalic
Pui/Iepure/Raţă 1 kg Da 2 200 50-100
Tavă pentru scurgerea grăsimii sau tavă de
cuptor pe grătar metalic
Curcan/Gâscă 3 kg Da 1/2 200 80-130
Tavă pentru scurgerea grăsimii sau tavă de
cuptor pe grătar metalic
Peşte la cuptor/în papiotă (file, întreg) Da 2 175-200 40-60
Tavă pentru scurgerea grăsimii sau tavă de
cuptor pe grătar metalic
Legume umplute (roşii, dovlecei, vinete) Da 2 175-200 50-60 Tavă de cuptor pe grătar metalic
Pâine prăji Da 4 200 2-5 Grătar
Fileuri/bucăţi de peşte Da 4 200 20-30
Nivelul 4: grătar metalic (întoarceţi alimentele la
jumătatea coacerii)
Nivelul 3: tavă pentru scurgerea grăsimii, cu apă
Cârnaţi/Frigărui/Cotlete/Hamburgeri Da 4 200 30-40
Nivelul 4: grătar metalic (întoarceţi alimentele la
jumătatea coacerii)
Nivelul 3: tavă pentru scurgerea grăsimii, cu apă
Friptură de pui 1-1,3 kg - 2 200 55-70
Nivelul 2: grătar metalic (dacă este necesar,
întoarceţi alimentele după ce au trecut două
treimi din durata de coacere)
Nivelul 1: tavă pentru scurgerea grăsimii, cu apă
Friptură de pui 1-1,3 kg - 2 200 60-80
Nivelul 2: rotisor
Nivelul 1: tavă pentru scurgerea grăsimii, cu apă
Muşchi de vită în sânge 1 kg - 2 200 35-45
Tavă de cuptor pe grătar metalic (dacă este
necesar, întoarceţi alimentele după ce au trecut
două treimi din durata de coacere)
Pulpă de miel/But - 2 200 60-90
Tavă pentru scurgerea grăsimii sau tavă de
cuptor pe grătar metalic (dacă este necesar,
întoarceţi alimentele după ce au trecut două
treimi din durata de coacere)
Cartofi copţi - 2 200 45-55
Tavă pentru scurgerea grăsimii/tavă de copt
(dacă este necesar, întoarceţi alimentele după ce
au trecut două treimi din durata de coacere)
Legume gratinate - 2 200 20-30 Tavă de cuptor pe grătar metalic
Lasagna şi carne Da 1 - 3 200 50-100
Nivelul 3: tavă de cuptor pe grătar metalic
Nivelul 1: tavă pentru scurgerea grăsimii sau tavă
de cuptor pe grătar metalic
Reţetă Funcţie Preîncăl-
zire
Nivel (de
jos în sus)
Temp.
(°C)
Durată
(min.)
Accesorii
RO27
Duratele indicate în tabel sunt pentru coacere cu modul de pornire întârziată (dacă este disponibil). Duratele de coacere pot fi mai lungi, în funcţie de alimentul
preparat.
Atenţie: simbolurile corespunzătoare funcţiilor de coacere pot fi puţin diferite faţă de desen.
Atenţie: temperaturile şi duratele de coacere sunt aproximate pentru 4 porţii.
Cum se citeşte tabelul de coacere
Tabelul indică funcţia optimă de utilizat pentru diferite alimente care pot fi gătite pe unul sau mai multe niveluri în acelaşi timp. Durata de coacere începe din momentul când
alimentele sunt introduse în cuptor, fără a lua în calcul şi preîncălzirea (în cazurile în care este necesară). Temperaturile şi duratele de coacere au caracter pur orientativ şi
depind de cantitatea de alimente şi de tipul de accesorii utilizate. La început, folosiţi cele mai mici valori recomandate, apoi, dacă alimentele nu sunt gătite suficient, treceţi
la valori mai mari. Se recomandă să folosiţi accesoriile din dotare şi forme de prăjituri şi tăvi de copt din metal de culoare închisă. De asemenea, puteţi folosi cratiţe şi accesorii
din pirex sau din ceramică, dar duratele de coacere se vor prelungi. Pentru a obţine cele mai bune rezultate, urmaţi recomandările din tabelul de coacere în ceea ce priveşte
alegerea accesoriilor (din dotare) care urmează a fi puse pe diferite niveluri. Când gătiţi alimente care conţin multă apă, preîncălziţi cuptorul.
Gătitul unor alimente diferite în acelaşi timp
Folosind funcţia „CONVECŢIE” (dacă există), puteţi găti alimente diferite, care necesită aceeaşi temperatură de coacere, în acelaşi timp (de exemplu: peşte şi legume),
pe niveluri diferite. Scoateţi alimentele care necesită o durată de coacere mai scurtă şi lăsaţi în cuptor alimentele care au nevoie de un timp de preparare mai lung.
Dulciuri
- Gătiţi deserturile delicate cu funcţia „Convenţional” numai pe un singur nivel. Folosiţi forme de prăjituri din metal de culoare închisă şi puneţi-le întotdeauna pe
grătarul metalic din dotare. Pentru a găti pe mai multe niveluri, selectaţi funcţia „Turboventilator” şi puneţi formele de prăjituri în zigzag pe grătare, ceea ce
favorizează circulaţia aerului cald.
- Pentru a verifica dacă o prăjitură dospită s-a copt, introduceţi o scobitoare din lemn în partea cea mai înaltă a prăjiturii. Dacă scobitoarea iese curată, prăjitura este gata.
- Dacă folosiţi forme de prăjituri antiaderente, nu ungeţi cu unt şi marginile, deoarece prăjitura ar putea să nu crească uniform pe margini.
- Dacă prăjitura „se lasă” în timpul coacerii, setaţi o temperatură mai mică data viitoare, încercând, de asemenea, să reduceţi cantitatea de lichid din aluat şi să-l
amestecaţi mai delicat.
- Pentru prăjituri cu umpluturi umede (prăjitură cu brânză sau plăcinte cu fructe) folosiţi funcţia „CONVECŢIE” (dacă există). Dacă baza prăjiturii este prea umedă,
folosiţi un nivel inferior şi presăraţi la baza prăjiturii pesmet sau biscuiţi sfărâmaţi înainte de a adăuga umplutura.
Carne
- Folosiţi orice fel de tavă de cuptor sau vas pirex, adecvate pentru mărimea bucăţii de carne pe care o veţi găti. Când preparaţi fripturi, adăugaţi supă de carne în
tavă, stropind carnea în timpul gătitului pentru a obţine un gust mai bun. Când friptura este gata, lăsaţi-o să se odihnească în cuptor încă 10-15 minute sau
înveliţi-o în folie de aluminiu.
- Când doriţi să frigeţi carne la grătar, alegeţi bucăţi de carne cu grosime egală pentru a obţine o preparare uniformă. Bucăţile foarte groase de carne necesită
durate de preparare mai lungi. Pentru a evita arderea cărnii la exterior, îndepărtaţi-o de grill, poziţionând grătarul metalic la un nivel mai coborât. Întoarceţi
carnea după ce au trecut două treimi din durata de coacere.
Pentru a aduna zeama, se recomandă să se pună tava pentru scurgerea grăsimii, cu jumătate de litru de apă în ea, direct sub grătarul pe care este pusă carnea.
Completaţi cu apă când este necesar.
Rotisorul (numai la unele modele)
Folosiţi acest accesoriu pentru a găti uniform bucăţi mari de carne şi de pui. Introduceţi carnea pe tija rotisorului, legând-o cu o sfoară dacă este carne de pui şi verificaţi
să fie bine fixată înainte de a introduce tija în locaşul din peretele frontal al cuptorului şi de a o sprijini în suportul respectiv. Pentru a evita producerea de fum şi pentru
a strânge zeama, se recomandă să puneţi o tavă pentru scurgerea grăsimii, cu jumătate de litru de apă în ea, pe primul nivel. Tija rotisorului are un mâner de plastic,
care trebuie scos înainte de a începe gătitul şi care trebuie folosit din nou după ce s-a terminat coacerea pentru a scoate alimentele din cuptor fără să vă ardeţi.
Pizza
Ungeţi puţin tăvile pentru ca baza pizzei să fie crocantă. Presăraţi mozzarella peste pizza după ce au trecut două treimi din durata de coacere.
Funcţia de dospire (există numai la anumite modele)
Se recomandă să acoperiţi întotdeauna aluatul cu un şervet umed înainte de a-l introduce în cuptor. Cu această funcţie, durata de dospire a aluatului se reduce cu
aproximativ o treime, în comparaţie cu dospirea la temperatura camerei (20-25°C). Timpul de dospire pentru 1 kg de aluat pentru pizza este de aproximativ o oră.
Carne şi cartofi Da 1 - 3 200 45-100
Nivelul 3: tavă de cuptor pe grătar metalic
Nivelul 1: tavă pentru scurgerea grăsimii sau tavă
de cuptor pe grătar metalic
Peşte şi legume Da 1 - 3 175 30-50
Nivelul 3: tavă de cuptor pe grătar metalic
Nivelul 1: tavă pentru scurgerea grăsimii sau tavă
de cuptor pe grătar metalic
RECOMANDĂRI DE UTILIZARE ŞI SUGESTII
Reţetă Funcţie Preîncăl-
zire
Nivel (de
jos în sus)
Temp.
(°C)
Durată
(min.)
Accesorii
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13

Whirlpool AKP 567/IX/01 Manualul utilizatorului

Tip
Manualul utilizatorului
Acest manual este potrivit și pentru