Ignis AKS 2460 IX Manualul utilizatorului

Tip
Manualul utilizatorului
RO63
SIGURANŢA DVS. ŞI A CELORLALŢI ESTE FOARTE IMPORTANTĂ
În acest manual şi pe aparat există avertizări importante referitoare la siguranţă, care trebuie citite şi respectate întotdeauna.
Toate avertizările privind siguranţa oferă detalii specifice despre riscul potenţial existent şi
indică ce este de făcut pentru a reduce riscul de rănire, de deteriorare şi de şoc electric, care
pot rezulta din folosirea improprie a aparatului. Respectaţi cu stricteţe următoarele
instrucţiuni:
- Aparatul trebuie să fie deconectat de la reţeaua electrică înainte de a efectua orice
operaţie de instalare.
- Instalarea şi întreţinerea trebuie să fie efectuate de către un tehnician calificat, în
conformitate cu instrucţiunile fabricantului şi cu normele locale referitoare la siguranţă.
Nu reparaţi şi nu înlocuiţi nicio piesă a aparatului, dacă acest lucru nu este indicat în
mod expres în manualul de utilizare.
- Înlocuirea cablului de alimentare trebuie să fie efectuată numai de un electrician
calificat. Contactaţi un centru de service autorizat.
- Normele în vigoare impun ca aparatul să fie împământat.
- Cablul de alimentare trebuie să fie suficient de lung pentru a putea conecta aparatul la
priză, după ce a fost încastrat în mobilă.
- Pentru ca instalarea să fie conformă cu normele curente referitoare la siguranţă, trebuie
să se folosească un întrerupător multipolar cu o distanţă minimă între contacte de
3mm.
- Nu utilizaţi prize multiple sau prelungitoare.
- Nu trageţi de cablul de alimentare al aparatului pentru a-l scoate din priză.
- După terminarea instalării, componentele electrice nu trebuie să mai fie accesibile
utilizatorului.
- Nu atingeţi aparatul cu părţi umede ale corpului şi nu-l utilizaţi când sunteţi desculţi.
- Acest aparat este proiectat în exclusivitate pentru a fi folosit drept aparat electrocasnic
pentru gătitul alimentelor. Orice altă utilizare este interzisă (de ex. pentru încălzirea
încăperilor). Producătorul nu-şi asumă nicio responsabilitate pentru folosirea
improprie sau pentru reglarea incorectă a butoanelor.
- Acest aparat poate să fie folosit de copii cu vârste de minimum 8 ani şi de persoane cu
capacităţi fizice, senzoriale sau mintale reduse sau fără experienţă şi cunoştinţe, dacă
sunt supravegheate sau instruite cu privire la utilizarea în siguranţă a aparatului şi
înţeleg riscurile implicate. Copiii nu trebuie să se joace cu aparatul. Operaţiile de
curăţare şi întreţinere nu trebuie să fie efectuate de copiii nesupravegheaţi.
- Părţile accesibile ale aparatului se pot înfierbânta în timpul utilizării. Copiii mici nu
trebuie lăsaţi să se apropie de aparat şi trebuie să fie supravegheaţi ca să nu se joace cu
aparatul.
INFORMAŢII IMPORTANTE PRIVIND SIGURANŢA
Acesta este simbolul de pericol, referitor la siguranţă, care vă avertizează despre riscurile potenţiale pentru utilizator şi
pentru celelalte persoane.
Toate avertizările referitoare la siguranţă sunt precedate de simbolul pentru pericol şi de următorii termeni:
PERICOL
Indică o situaţie periculoasă care, dacă nu este evitată, va cauza leziuni grave.
AVERTIZARE
Indică o situaţie periculoasă care, dacă nu este evitată, ar putea cauza leziuni grave.
RO64
- Aparatul şi părţile sale accesibile se înfierbântă în timpul utilizării. Trebuie avut grijă să
se evite atingerea elementelor de încălzire. Copiii cu vârste mai mici de 8 ani nu trebuie
lăsaţi să se apropie de aparat, decât dacă sunt supravegheaţi în permanenţă.
- În timpul utilizării şi după aceea, nu atingeţi rezistenţele sau suprafeţele interioare ale
aparatului, deoarece pot provoca arsuri. Aveţi grijă ca aparatul să nu vină în contact cu
cârpe sau cu alte materiale inflamabile până când nu s-au răcit suficient toate
componentele.
- Când aţi terminat de gătit, aveţi grijă când deschideţi uşa aparatului, lăsând aerul
fierbinte sau aburii să iasă treptat, înainte de a umbla în cuptor. Când uşa aparatului
este închisă, aerul fierbinte este evacuat prin deschiderea de deasupra panoului de
comandă. Nu blocaţi deschiderile de ventilare.
- Folosiţi mănuşi de bucătărie pentru a scoate tăvile şi accesoriile, având grijă să nu
atingeţi elementele de încălzire.
- Nu puneţi materiale inflamabile în aparat sau în apropierea sa. Dacă aparatul este pus
în funcţiune din greşeală, ar putea lua foc.
- Nu încălziţi şi nu gătiţi în aparat alimente în borcane sau în recipiente sigilate.
Presiunea care se dezvoltă în interior poate duce la explozia borcanului, deteriorând
aparatul.
- Nu folosiţi recipiente fabricate din materiale sintetice.
- Grăsimile şi uleiurile supraîncălzite se aprind uşor. Supravegheaţi prepararea
alimentelor cu multă grăsime şi mult ulei.
- Nu lăsaţi niciodată aparatul nesupravegheat în timpul deshidratării alimentelor.
- Dacă folosiţi băuturi alcoolice când gătiţi (de ex. rom, coniac, vin), reţineţi că alcoolul se
evaporează la temperaturi ridicate. Prin urmare, există riscul ca vaporii emanaţi de
alcool să ia foc atunci când vin în contact cu rezistenţa electrică.
- Nu folosiţi niciodată echipamente de curăţat cu aburi.
- Nu atingeţi cuptorul în timpul ciclului de piroliză. Nu lăsaţi copiii să se apropie de
cuptor în timpul ciclului de piroliză (doar la cuptoarele cu funcţia piroliză).
- Folosiţi exclusiv sonda de temperatură recomandată pentru acest cuptor.
- Nu utilizaţi substanţe de curăţare abrazive sau răzuitoare metalice ascuţite pentru a
curăţa uşa de sticlă a cuptorului; acestea pot zgâria suprafaţa, ceea ce poate duce la
spargerea sticlei.
- Înainte de a înlocui becul, asiguraţi-vă că aparatul este oprit pentru a evita posibilitatea
electrocutării.
Casarea aparatelor electrocasnice
- Acest aparat este fabricat cu materiale reciclabile sau reutilizabile. Eliminaţi-l în conformitate cu normele locale referitoare
la eliminarea deşeurilor. Înainte de a-l arunca, tăiaţi cablul de alimentare.
- Pentru informaţii ulterioare referitoare la eliminarea, valorificarea şi reciclarea aparatelor electrocasnice, contactaţi
autorităţile locale competente, serviciul de eliminare a deşeurilor menajere sau magazinul de unde aţi cumpărat aparatul.
După despachetarea aparatului, asiguraţi-vă că nu a fost deteriorat în timpul transportului şi că uşa cuptorului se închide corect.
În caz de probleme, contactaţi dealerul sau Serviciul de Asistenţă Tehnică. Pentru a evita stricăciunile, scoateţi cuptorul de pe
suportul de polistiren doar în momentul instalării.
PREGĂTIREA MOBILEI PENTRU ÎNCORPORARE
Mobilele de bucătărie aflate în contact cu cuptorul trebuie să fie rezistente la căldură (min. 90°C).
Executaţi toate operaţiunile de decupare a mobilei înainte de a introduce cuptorul şi înlăturaţi cu grijă toate aşchiile de
lemn şi rumeguşul.
INSTALAREA
RO65
După instalare, partea inferioară a cuptorului nu trebuie să mai fie accesibilă.
Pentru corecta funcţionare a aparatului, nu astupaţi deschiderea minimă dintre blatul de lucru şi marginea superioară a
cuptorului.
CONEXIUNILE ELECTRICE
Asiguraţi-vă că tensiunea electrică indicată pe plăcuţa cu datele tehnice ale aparatului corespunde cu tensiunea din reţea.
Plăcuţa cu datele tehnice se află pe marginea frontală a cuptorului (se vede când uşa este deschisă).
Înlocuirea cablului de alimentare (tip H05 RR-F 3 x 1,5 mm
2
) trebuie să fie efectuată numai de un electrician calificat.
Contactaţi un centru de service autorizat.
RECOMANDĂRI GENERALE
Înainte de utilizare:
- Scoateţi elementele de protecţie din carton, peliculele de protecţie şi etichetele adezive de pe accesorii.
- Scoateţi accesoriile din cuptor şi încălziţi-l la 200° timp de circa o oră, pentru a elimina mirosul şi fumul materialelor
izolatoare şi al unsorii protectoare.
În timpul utilizării:
- Nu puneţi obiecte grele pe uşă, deoarece o pot deteriora.
- Nu vă sprijiniţi pe uşă şi nu atârnaţi nimic de mânerul uşii.
- Nu acoperiţi interiorul cuptorului cu folie de aluminiu.
- Nu turnaţi niciodată apă în cuptorul încins; stratul de email s-ar putea deteriora.
- Nu târâţi niciodată oale sau tăvi pe fundul cuptorului, deoarece se poate deteriora stratul de email.
- Asiguraţi-vă că firele electrice ale altor aparate nu ating părţile fierbinţi ale cuptorului şi nu se pot prinde în uşa acestuia.
- Nu expuneţi cuptorul la agenţi atmosferici.
Eliminarea ambalajului
Materialul de ambalaj este reciclabil 100% şi este marcat cu simbolul reciclării ( ). Diferitele părţi ale ambalajului nu trebuie
aruncate la întâmplare, ci trebuie eliminate în conformitate cu normele stabilite de autorităţile locale.
Casarea produsului
- Acest aparat este marcat în conformitate cu Directiva Europeană 2002/96/CE privind deşeurile de echipamente electrice şi
electronice (DEEE).
- Asigurându-vă că acest produs este eliminat în mod corect, contribuiţi la prevenirea potenţialelor consecinţe negative
asupra mediului înconjurător şi sănătăţii persoanelor, consecinţe care ar putea fi provocate de aruncarea
necorespunzătoare la gunoi a acestui produs.
- Simbolul de pe produs sau de pe documentele care îl însoţesc indică faptul că acest aparat nu trebuie eliminat ca
deşeu menajer, ci trebuie predat la punctul de colectare corespunzător, pentru reciclarea echipamentelor electrice şi
electronice.
Recomandări pentru economisirea energiei
- Preîncălziţi cuptorul numai dacă aşa se specifică în tabelul de coacere sau în reţeta dvs.
- Folosiţi tăvi de copt închise la culoare, lăcuite sau emailate, pentru că absorb căldura mai bine.
- Opriţi cuptorul cu 10-15 minute înainte de încheierea duratei de preparare programate. Alimentele care au nevoie de o
preparare mai lungă vor continua oricum să se coacă.
- Acest cuptor, care este prevăzut pentru a veni în contact cu produse alimentare, este conform cu Regulamentul european
( ) nr. 1935/2004 şi a fost proiectat, construit şi comercializat în conformitate cu cerinţele de siguranţă din Directiva
2006/95/CE privind joasa tensiune (care înlocuieşte Directiva 73/23/CEE şi modificările ulterioare) şi cu cerinţele de
protecţie din Directiva 2004/108/CE privind compatibilitatea electromagnetică.
Cuptorul nu funcţionează:
Verificaţi să nu fie întrerupt curentul electric, iar cuptorul să fie conectat la reţeaua electrică.
Opriţi cuptorul şi apoi porniţi-l din nou pentru a vedea dacă defecţiunea persistă.
Uşa nu se deschide:
Opriţi cuptorul şi apoi porniţi-l din nou pentru a vedea dacă defecţiunea persistă.
RECOMANDĂRI PENTRU PROTECŢIA MEDIULUI ÎNCONJURĂTOR
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE
GHIDUL DE REMEDIERE A DEFECŢIUNILOR
RO66
Important: în timpul autocurăţării, uşa cuptorului nu se deschide. Aşteptaţi până când se deblochează automat (vezi
paragraful „Ciclul de curăţare a cuptoarelor cu funcţia piroliză”).
Dispozitivul de programare electronic nu funcţionează:
Dacă pe afişaj apare litera „ ” urmată de un număr, contactaţi Serviciul de Asistenţă cel mai apropiat. În acest caz, indicaţi
numărul care urmează după litera „ .
Înainte de a contacta Serviciul de Asistenţă Tehnică:
1. Încercaţi să rezolvaţi singuri problema, cu ajutorul recomandărilor din „Ghidul de remediere a defecţiunilor.
2. Opriţi şi puneţi din nou în funcţiune aparatul pentru a vedea dacă problema persistă.
Dacă problema persistă şi după controalele menţionate, contactaţi Serviciul de Asistenţă cel mai apropiat.
Indicaţi întotdeauna:
o scurtă descriere a defecţiunii;
tipul şi modelul exact al cuptorului;
numărul de service (numărul care se găseşte după cuvântul „Service” pe plăcuţa cu datele tehnice), situat pe marginea din
dreapta, în interiorul cuptorului (e vizibil când uşa cuptorului este deschisă). Numărul de service este indicat, de
asemenea, în foaia de garanţie;
adresa dvs. completă;
numărul dvs. de telefon.
Dacă sunt necesare orice fel de reparaţii, vă rugăm să contactaţi un Serviciu de Asistenţă Tehnică autorizat (pentru a avea
garanţia că se folosesc piese de schimb originale şi că reparaţiile vor fi executate corect).
Exteriorul cuptorului
IMPORTANT: nu folosiţi detergenţi corozivi sau abrazivi. Dacă, din greşeală, un asemenea produs intră în contact cu
aparatul, curăţaţi-l imediat cu o cârpă umedă.
Curăţaţi suprafeţele cu o cârpă umedă. Dacă sunt foarte murdare, adăugaţi în apă câteva picături de detergent pentru
vase. Ştergeţi cu o cârpă uscată.
Interiorul cuptorului
IMPORTANT: nu folosiţi bureţi abrazivi sau de sârmă sau răzuitoare metalice. Cu timpul, utilizarea lor poate duce la
deteriorarea suprafeţelor emailate şi a sticlei uşii cuptorului.
După fiecare utilizare, lăsaţi cuptorul să se răcească, apoi curăţaţi-l, de preferat când încă este cald, pentru a înlătura
murdăria depusă şi petele cauzate de resturile de mâncare (de ex. alimente cu conţinut ridicat de zahăr).
Folosiţi detergenţi speciali pentru curăţarea cuptorului şi urmaţi cu stricteţe instrucţiunile producătorului.
Curăţaţi geamul uşii cu un detergent lichid adecvat. Uşa cuptorului poate fi scoasă pentru a facilita curăţarea (vezi
ÎNTREŢINEREA).
Rezistenţa superioară a grillului (vezi ÎNTREŢINEREA) poate fi coborâtă (numai la unele modele) pentru a curăţa partea de
sus a cuptorului.
Atenţie: când se gătesc alimente cu un conţinut ridicat de apă (de ex. pizza, legume etc.) şi cu o durată lungă de
preparare, se poate forma condens pe interiorul uşii şi în jurul garniturii. După ce cuptorul s-a răcit, uscaţi interiorul uşii
cu o cârpă sau cu un burete.
Accesoriile:
Puneţi accesoriile la înmuiat în apă cu detergent pentru vase, imediat după utilizare, mânuindu-le cu mănuşi de bucătărie
dacă sunt încă fierbinţi.
Resturile de mâncare se pot îndepărta uşor cu o perie sau cu un burete.
Curăţarea peretelui posterior şi a panourilor catalitice laterale ale cuptorului (dacă
exis):
IMPORTANT: nu folosiţi detergenţi corozivi sau abrazivi, perii aspre, bureţi de sârmă sau sprayuri pentru cuptor, care ar
putea deteriora suprafaţa catalitică şi i-ar distruge proprietăţile de autocurăţare.
SERVICIUL DE ASISTENŢĂ TEHNICĂ
CURĂŢAREA
AVERTIZARE
- Nu folosiţi niciodată echipamente de curăţat cu aburi.
- Curăţaţi cuptorul numai când este rece şi poate fi atins.
- Deconectaţi aparatul de la reţeaua electrică.
RO67
Lăsaţi cuptorul să funcţioneze în gol la o temperatură de 200°C timp de circa o oră, cu funcţia „Convecţie
După aceea, lăsaţi aparatul să se răcească, înainte de a îndepărta resturile de alimente cu un burete.
Ciclul de curăţare a cuptoarelor cu funcţia piroliză (dacă există):
Prin intermediul acestei funcţii, depunerile de murdărie existente în interiorul cuptorului sunt arse la o temperatură de aprox.
500°C şi sunt transformate într-o cenuşă care poate fi înlăturată uşor, cu o cârpă umedă, după răcirea cuptorului. Nu activaţi
funcţia de autocurăţare după fiecare utilizare, ci doar atunci când cuptorul este foarte murdar sau când emană fum şi mirosuri
neplăcute în faza de preîncălzire sau de preparare a alimentelor.
În cazul în care cuptorul este instalat sub o plită, asiguraţi-vă că în timpul ciclului de autocurăţare (piroliză), arzătoarele cu
gaz sau arzătoarele electrice sunt oprite.
Accesoriile trebuie scoase din aparat înainte de a activa piroliza.
Aparatul este dotat cu două 2 funcţii pirolitice:
1. Ciclul economic (PYRO EXPRESS/ECO): consumul se reduce cu circa 25% faţă de ciclul pirolitic standard. Activaţi-l la
intervale regulate (după ce aţi gătit carne de 2-3 ori consecutiv).
2. Ciclul standard (PYRO): garantează curăţarea eficientă a unui cuptor foarte murdar.
În orice caz, după un anumit număr de utilizări şi în funcţie de gradul de murdărie, un mesaj care apare pe afişajul
cuptorului vă recomandă să efectuaţi un ciclu de autocurăţare.
Atenţie: în timpul funcţiei de piroliză, uşa cuptorului rămâne blocată şi este imposibil să fie deschisă până când
temperatura din interior nu ajunge la un nivel de siguranţă acceptabil.
SCOATEREA UŞII
Pentru a scoate uşa:
1. Deschideţi uşa în întregime.
2. Ridicaţi cele două dispozitive de oprire şi împingeţi-le în faţă până se opresc (fig. 1).
3. Închideţi uşa cât mai mult (A), ridicaţi-o (B) şi rotiţi-o (C) până când se deblochează (D) (fig. 2).
Pentru a monta la loc uşa:
1. Introduceţi balamalele în locaşurile lor.
2. Deschideţi uşa în întregime.
3. Coborâţi cele două dispozitive de oprire.
4. Închideţi uşa.
AVERTIZARE
- Nu atingeţi cuptorul în timpul ciclului de piroliză.
- Nu lăsaţi copiii să se apropie de cuptor în timpul ciclului de piroliză.
ÎNTREŢINEREA
AVERTIZARE
- Folosiţi mănuşi de protecţie.
- Executaţi operaţiunile indicate doar după ce cuptorul s-a răcit.
- Deconectaţi cuptorul de la reţeaua electrică.
Fig. 1 Fig. 2
RO68
DEPLASAREA REZISTENŢEI SUPERIOARE (NUMAI LA UNELE MODELE)
1. Scoateţi grătarele laterale de susţinere a accesoriilor (Fig. 3).
2. Trageţi puţin în faţă rezistenţa (Fig. 4) şi coborâţi-o (Fig. 5).
3. Pentru a pune la loc rezistenţa, ridicaţi-o, trageţi-o puţin către dvs., având grijă să se sprijine pe suporturile laterale.
ÎNLOCUIREA BECULUI
Pentru a înlocui becul posterior (dacă există):
1. Deconectaţi cuptorul de la reţeaua electrică.
2. Deşurubaţi capacul becului (Fig. 6), înlocuiţi becul (consultaţi nota despre tipul becului) şi înşurubaţi la loc capacul
becului.
3. Conectaţi din nou cuptorul la reţeaua electrică.
Pentru a înlocui becul lateral (dacă există):
1. Deconectaţi cuptorul de la reţeaua electrică.
2. Scoateţi grătarele laterale de susţinere a accesoriilor, dacă există (Fig. 3).
3. Folosind o şurubelniţă ascuţită drept pârghie, scoateţi capacul becului (Fig. 7).
4. Înlocuiţi becul (consultaţi nota pentru tipul becului) (Fig. 8).
5. Puneţi la loc capacul becului şi împingeţi-l cu putere până când se fixează (Fig. 9).
6. Montaţi la loc grătarele laterale de susţinere a accesoriilor.
7. Conectaţi din nou aparatul la reţeaua electrică.
Atenţie:
- Folosiţi numai becuri cu incandescenţă de 25-40 W/230 V tip E-14, T300°C sau becuri cu halogen de 20-40 W/230 V tip G9,
T300°C.
- Becul folosit la acest aparat este proiectat special pentru aparate electrice şi nu este destinat iluminatului unei încăperi
dintr-o gospodărie (Regulamentul (CE) nr. 244/2009 al Comisiei).
- Becurile sunt disponibile la Serviciul nostru de Asistenţă Tehnică.
IMPORTANT:
- Dacă folosiţi becuri cu halogen, nu le atingeţi cu mâinile neprotejate, deoarece amprentele digitale le pot
deteriora.
- Nu folosiţi cuptorul până ce capacul becului nu a fost pus la loc.
Fig. 3 Fig. 4 Fig. 5
Fig. 6 Fig. 7 Fig. 8 Fig. 9
RO69
PENTRU RACORDAREA LA ELECTRICITATE, CONSULTAŢI PARAGRAFUL DESPRE INSTALARE
1. Panoul de comandă
2. Rezistenţa superioară/grill
3. Ventilatorul pentru răcire (nu este vizibil)
4. Plăcuţa cu datele tehnice (nu trebuie înlăturată)
5. Becul
6. Ventilatorul
7. Rotisorul (dacă există)
8. Rezistenţa inferioară (nu este vizibilă)
9. Uşa
10. Poziţia nivelurilor (numărul de niveluri este indicat pe partea frontală a cuptorului)
11. Peretele posterior
Atenţie:
- În timpul coacerii, e posibil ca ventilatorul de răcire să se activeze din când în când pentru a reduce
consumul de energie.
- La terminarea coacerii, după oprirea cuptorului, ventilatorul de răcire poate continua să funcţioneze
încă un timp.
- Dacă se deschide uşa în timpul coacerii, rezistenţele se dezactivează.
ACCESORIILE DIN DOTARE
A. GRĂTAR METALIC (1): se foloseşte pentru a găti alimentele sau ca suport pentru cratiţe, forme
pentru prăjituri sau alte vase de gătit adecvate pentru cuptor.
B. TAVĂ DE COPT (1): pentru prepararea tuturor produselor de panificaţie şi patiserie, dar şi a fripturilor,
peştelui în papiotă etc.
C. GHIDAJE CULISANTE: pentru introducerea şi scoaterea cu uşurinţă a accesoriilor.
ACCESORIILE CARE NU FAC PARTE DIN DOTARE
Se pot cumpăra separat alte accesorii de la Serviciul de Asistenţă Tehnică.
INSTRUCŢIUNI DE UTILIZARE A CUPTORULUI
Fig. A Fig. B Fig. C
RO70
INTRODUCEREA GRĂTARELOR METALICE ŞI A ALTOR ACCESORII ÎN CUPTOR
1. Introduceţi grătarul metalic orizontal, cu partea ridicată „A” orientată în sus (Fig. 1).
2. Celelalte accesorii, cum ar fi tava pentru scurgerea grăsimii şi tava de copt, se introduc cu partea
ridicată din zona plată „B” orientată în sus (Fig. 2).
DESCRIEREA PANOULUI DE COMANDĂ
1. BUTONUL DE SELECTARE A FUNCŢIILOR: activare/dezactivare şi selectarea funcţiilor
2. BUTONUL TERMOSTATULUI: selectarea temperaturii
3. BUTONUL DE COMANDĂ PENTRU ZONA DE GĂTIT DIN FAŢĂ STÂNGA 0 1 ... 10 *
4. BUTONUL DE COMANDĂ PENTRU ZONA DE GĂTIT DIN SPATE STÂNGA 0 1 ... 10 *
5. BUTONUL DE COMANDĂ PENTRU ZONA DE GĂTIT DIN SPATE DREAPTA 0 1 ... 10 *
6. BUTONUL DE COMANDĂ PENTRU ZONA DE GĂTIT DIN FAŢĂ DREAPTA 0 1 ... 10 *
N.B.:butoanele sunt la nivelul panoului. Apăsaţi pe mijlocul butoanelor pentru a le face să iasă
din locaşul lor.
7. DISPOZITIVUL DE PROGRAMARE ELECTRONIC
8. LEDUL TERMOSTATULUI
* Funcţia multizone poate fi activată numai pentru zonele de gătit duble şi triple ale plitei. (Consultaţi
tabelul cu funcţiile plitei).
UTILIZAREA CUPTORULUI
Rotiţi butonul de selectare a funcţiilor până la funcţia dorită.
Becul cuptorului se aprinde.
Rotiţi butonul termostatului în sens orar, până la temperatura dorită.
Ledul termostatului se aprinde şi se va stinge din nou când cuptorul ajunge la temperatura selectată.
La încheierea procesului de coacere, rotiţi butoanele la „0”.
UTILIZAREA PLITEI
Panoul de comandă al cuptorului este prevăzut cu 4 butoane reglabile care controlează funcţionarea plitei.
Butoanele de comandă a plitei sunt marcate cu o scară numerică aferentă setărilor de putere diferite şi cu
o serie de simboluri ce indică funcţiile.
Rotiţi butonul de comandă corespunzător zonei de gătit alese, în sens orar, la setarea de putere dorită
(urmaţi instrucţiunile care însoţesc plita).
Fig. 1 Fig. 2
3 5 6 84 1 7 2
°
RO71
UTILIZAREA DISPOZITIVULUI DE PROGRAMARE ELECTRONIC
Descrierea funcţiilor
Prima utilizare a cuptorului
Setarea orei curente şi a tonului pentru semnalul acustic.
După ce cuptorul a fost conectat la reţeaua de alimentare cu energie electrică, AUTO şi 0.00 încep să
clipească pe afişaj. Pentru a seta ora curentă, apăsaţi simultan pe butoanele - şi +: cele două puncte din
mijloc clipesc. Setaţi ora curentă cu ajutorul butoanelor + şi -. După ce aţi selectat valoarea dorită, apăsaţi
pe butonul din mijloc. Pe afişaj apare „ton 1”. Pentru a selecta tonul dorit, apăsaţi pe butonul -. După ce aţi
ales tonul preferat, apăsaţi pe butonul din mijloc. Pentru a modifica ora, procedaţi conform descrierii de
mai sus.
Programarea duratei de coacere
După ce aţi ales modul şi temperatura de coacere cu ajutorul butoanelor, apăsaţi pe butonul din mijloc: pe
afişaj apare 0.00 şi simbolul în formă de clopoţel clipeşte. Apăsaţi din nou pe butonul din mijloc: pe afişaj
apar succesiv şi 0.00, iar AUTO clipeşte. Setaţi durata de coacere cu ajutorul butoanelor + şi - (valoarea
maximă care poate fi programată este de 10 ore). După câteva secunde, pe afişaj apare ora curentă şi AUTO
rămâne aprins, confirmând setarea. Pentru a vedea cât a mai rămas din timpul de coacere şi a face
eventualele modificări necesare, apăsaţi butonul din mijloc timp de 2 secunde, apoi apăsaţi-l din nou. La
sfârşitul perioadei de timp programate, simbolul se stinge, alarma se declanşează şi AUTO clipeşte pe
afişaj. Apăsaţi pe oricare buton pentru a dezactiva alarma. Readuceţi la zero butonul de selectarea a
funcţiilor şi butonul de setare a temperaturii, apoi apăsaţi pe butonul din mijloc timp de două secunde
pentru a încheia procesul de coacere.
Amânarea orei de terminare a coacerii
După ce aţi selectat durata de coacere, apăsaţi pe butonul din mijloc: pe afişaj apar succesiv , ora de
terminare a coacerii şi AUTO care clipeşte. Apăsaţi pe butonul + pentru a vedea ora dorită de terminare a
coacerii (coacerea poate fi amânată cu maximum 23 de ore şi 59 de minute). După câteva secunde, pe afişaj
apare ora curentă, simbolul se stinge şi AUTO rămâne aprins, confirmând setarea. Pentru a vedea ora
de terminare a coacerii şi a face eventualele modificări necesare, apăsaţi pe butonul din mijloc, apoi
apăsaţi-l din nou de două ori. La sfârşitul numărătorii inverse, simbolul se aprinde şi cuptorul începe să
funcţioneze în modul de coacere selectat.
Setarea cronometrului
Pentru a seta cronometrul, apăsaţi lung pe butonul din mijloc: pe afişaj apare 0.00 şi simbolul în formă de
clopoţel clipeşte. Setaţi cronometrul cu ajutorul butonului + (valoarea maximă care poate fi programată
este de 23 de ore şi 59 de minute). Numărătoarea inversă începe după câteva secunde. Pe afişaj este
indicată ora curentă şi simbolul în formă de clopoţel rămâne aprins, confirmând setarea cronometrului.
Pentru a vedea numărătoare inversă şi a face eventualele modificări necesare, apăsaţi din nou pe butonul
din mijloc.
1. Butonul - : pentru micşorarea valorii indicate pe afişaj
2. Butonul : pentru selectarea setărilor:
a. Cronometru
b. Durata de coacere
c. Ora de terminare a coacerii
3. Butonul + : pentru mărirea valorii indicate pe afişaj
A. Simbolul indică funcţionarea cronometrului
B. Simbolul AUTO confirmă setarea
A
U
T
O
2 31
A
B
RO72
TABELUL CU FUNCŢIILE PLITEI (depind de model)
BUTOANE DE COMANDĂ A PLITEI
CĂLDURĂ
DELICA
Pentru a face să dospească aluatul, pentru a înmuia untul scos din frigider,
pentru a ţine la cald biberonul sau mâncarea copiilor, pentru a face iaurt,
pentru a topi ciocolata etc.
Funcţia este disponibilă doar când indicatorul de căldură reziduală este
aprins. Pentru a activa funcţia, asiguraţi-vă că indicatorul de căldură reziduală
al zonei de gătit pe care doriţi s-o utilizaţi este aprins. Rotiţi butonul la .
Pentru a deselecta funcţia, schimbaţi poziţia butonului.
MENŢINEREA
CĂLDURII
Pentru a menţine o temperatură constantă de 60° până la terminarea
coacerii. Selectaţi această funcţie rotind butonul la .
FIERBERE RAPIDĂ
Această funcţie se utilizează pentru a da apa repede în clocot; rămâne activă
pe o perioadă prestabilită. La încheierea perioadei prestabilite, plita revine
automat la setarea de putere maximă. Această funcţie poate fi selectată chiar
şi în timpul preparării alimentelor. Atenţie: înainte de a selecta această
funcţie, asiguraţi-vă că aţi aşezat oala pe zona de gătit dorită pentru a evita
deteriorarea suprafeţei plitei. Valorile de performanţă specificate pentru
această funcţie sunt cele garantate pentru toate plitele vitroceramice. Pentru
a activa această funcţie, aşezaţi oala pe zona de gătit dorită şi rotiţi butonul
la . Pentru a o deselecta, schimbaţi poziţia butonului.
MULTIZONE
Simbolul multizone de pe butoane este activat numai pentru suprafeţele de
gătit ale plitei, prevăzute cu zone duble sau triple. Aceste funcţii extind zona
de încălzire a plitei pentru a permite folosirea unor oale mari, ovale sau
dreptunghiulare. Pentru a activa zona dublă (dacă există), rotiţi butonul la
simbolul „zonă dublă”, apoi rotiţi-l înapoi în sens antiorar pentru a selecta
nivelul de putere dorit.
Pentru a activa zona triplă (dacă există), rotiţi butonul la simbolul „zonă
triplă”, apoi rotiţi-l înapoi în sens antiorar pentru a selecta nivelul de putere
dorit.
Indicatorul de căldură reziduală rămâne aprins pentru a indica faptul că plita
este pornită. Dacă doriţi să o opriţi, rotiţi butonul la „0”.
RO73
TABELUL DE DESCRIERE A FUNCŢIILOR CUPTORULUI
BUTON PENTRU FUNCŢII
OPRIT Pentru a întrerupe prepararea şi a opri cuptorul.
BEC Pentru a aprinde/stinge becul din cuptor.
CONVENŢIONAL
Pentru a găti orice fel de mâncare, pe un singur nivel. Utilizaţi nivelul 2.
Preîncălziţi cuptorul la temperatura dorită. Ledul termostatului se stinge în
momentul în care cuptorul este pregătit şi se pot introduce alimentele.
CONVECŢIE
Pentru coacerea plăcintelor cu umplutură lichidă (dulci sau sărate), pe un
singur nivel. Această funcţie poate fi utilizată şi pentru coacere pe două
niveluri. Schimbaţi poziţia tăvilor de copt pentru a obţine o coacere mai
uniformă. Folosiţi nivelul 2 dacă gătiţi pe un singur nivel şi nivelurile 2 şi 4
dacă gătiţi pe două niveluri. Se recomandă să preîncălziţi cuptorul înainte de
a introduce alimentele.
GRILL
Pentru a prepara la grătar antricoate, frigărui şi cârnaţi, pentru a gratina
legume şi pentru a prăji pâine. Se recomandă să poziţionaţi alimentele pe
nivelul 4. Când frigeţi carnea la grătar, utilizaţi tava pentru scurgerea
grăsimii pentru a colecta zeama rezultată în urma preparării. Poziţionaţi-o pe
nivelul 3, adăugând aprox. jumătate de litru de apă. Preîncălziţi cuptorul timp
de 3 - 5 min. În timpul coacerii, uşa cuptorului trebuie să rămână închisă.
TURBO GRILL
Pentru a frige bucăţi mari de carne (pulpe, muşchi de vită, carne de pasăre).
Poziţionaţi alimentele pe nivelurile din mijloc. Se recomandă să utilizaţi tava
pentru scurgerea grăsimii pentru a colecta zeama rezultată în urma
preparării. Poziţionaţi-o pe nivelul 1 sau 2, adăugând aprox. jumătate de litru
de apă. Se recomandă să întoarceţi carnea în timpul coacerii pentru a obţine
o rumenire uniformă. Nu este necesar să preîncălziţi cuptorul. În timpul
coacerii, uşa cuptorului trebuie să rămână închisă.
Cu această funcţie este posibil să utilizaţi rotisorul (dacă există).
DECONGELARE
Pentru a accelera decongelarea alimentelor. Poziţionaţi alimentele pe nivelul
din mijloc. Se recomandă să lăsaţi alimentele în ambalajul lor pentru a evita
deshidratarea suprafeţei.
RO74
TABEL DE COACERE
Reţetă Funcţie Pre-
încălzire
Nivel
(numărat
de jos în
sus)
Temp.
(°C)
Dura
(min.)
Accesorii şi note
Torturi dospite
Da 2 150-175 35-90
Formă de prăjituri pe grătar
metalic
Da 2-4 150-170 30-90
Nivel 4: formă de prăjituri pe
grătar metalic (schimbaţi
nivelurile la jumătatea coacerii)
Nivel 2: formă de prăjituri pe
grătar metalic
Plăcinte umplute
(plăcintă cu
brânză, ştrudel,
plăcintă cu mere)
Da 2 150-190 30-85
Tavă pentru scurgerea grăsimii/
tavă de copt sau formă de prăjituri
pe grătar metalic
Da 2-4 150-190 35-90
Nivel 4: formă de prăjituri pe
grătar metalic (schimbaţi
nivelurile la jumătatea coacerii)
Nivel 2: formă de prăjituri pe
grătar metalic
Biscuiţi/Tarte
mici
Da 2 160-175 20-45
Tavă pentru scurgerea grăsimii/
tavă de copt
Da 2-4 160-170 20-45
Nivel 4: grătar metalic (schimbaţi
nivelurile la jumătatea coacerii)
Nivel 2: tavă pentru scurgerea
grăsimii/tavă de copt
Choux à la crème
Da 2 175-200 30-40
Tavă pentru scurgerea grăsimii/
tavă de copt
Da 2-4 170-190 35-45
Nivel 4: tavă de cuptor pe grătar
metalic (schimbaţi nivelurile la
jumătatea coacerii)
Nivel 2: tavă pentru scurgerea
grăsimii/tavă de copt
Bezele
Da 2 100 110-150
Tavă pentru scurgerea grăsimii/
tavă de copt
Da 2-4 100 130-150
Nivel 4: tavă de cuptor pe grătar
metalic (schimbaţi nivelurile la
jumătatea coacerii)
Nivel 2: tavă pentru scurgerea
grăsimii/tavă de copt
Pâine/Pizza/Lipie
Da 2 225-250 12-50
Tavă pentru scurgerea grăsimii/
tavă de copt
Da 2-4 225-250 20-45
Nivel 4: tavă de cuptor pe grătar
metalic (schimbaţi nivelurile la
jumătatea coacerii)
Nivel 2: tavă pentru scurgerea
grăsimii/tavă de copt
RO75
Pizza congelată
Da 2 250 10-15
Tavă pentru scurgerea grăsimii/
tavă de copt sau grătar metalic
Da 2-4 250 10-20
Nivel 4: tavă de cuptor pe grătar
metalic (schimbaţi nivelurile la
jumătatea coacerii)
Nivel 2: tavă pentru scurgerea
grăsimii/tavă de copt
Plăcinte picante
(plăcintă cu
legume, quiche
lorraine)
Da 2 175-200 45-55
Formă de prăjituri pe grătar
metalic
Da 2-4 175-190 45-60
Nivel 4: formă de prăjituri pe
grătar metalic (schimbaţi
nivelurile la jumătatea coacerii)
Nivel 2: formă de prăjituri pe
grătar metalic
Vol-au-vent/
Pateuri din aluat
de foietaj
Da 2 175-200 20-30
Tavă pentru scurgerea grăsimii/
tavă de copt
Da 2-4 175-200 20-40
Nivel 4: tavă de cuptor pe grătar
metalic (schimbaţi nivelurile la
jumătatea coacerii)
Nivel 2: tavă pentru scurgerea
grăsimii/tavă de copt
Lasagna/Paste
făinoase la
cuptor/
Cannelloni/
Flanuri
Da 2 200 45-55 Tavă de cuptor pe grătar metalic
Miel/Viţel/Vită/
Porc 1 kg
Da 2 200 80-110
Tavă pentru scurgerea grăsimii sau
tavă de cuptor pe grătar metalic
Pui/Iepure/Raţă
1kg
Da 2 200 50-100
Tavă pentru scurgerea grăsimii sau
tavă de cuptor pe grătar metalic
Curcan/Gâscă
3kg
Da 1/2 200 80-130
Tavă pentru scurgerea grăsimii sau
tavă de cuptor pe grătar metalic
Peşte la cuptor/în
papiotă (file,
întreg)
Da 2 175-200 40-60
Tavă pentru scurgerea grăsimii sau
tavă de cuptor pe grătar metalic
Legume umplute
(roşii, dovlecei,
vinete)
Da 2 175-200 50-60 Tavă de cuptor pe grătar metalic
Pâine prăjită Da 4 200 2-5 Grătar metalic
Fileuri/bucăţi de
peşte
Da 4 200 20-30
Nivel 4: grătar metalic (întoarceţi
alimentele la jumătatea coacerii)
Nivel 3: tavă pentru scurgerea
grăsimii, cu apă
Cârnaţi/Frigărui/
Cotlete/
Hamburgeri
Da 4 200 30-40
Nivel 4: grătar metalic (întoarceţi
alimentele la jumătatea coacerii)
Nivel 3: tavă pentru scurgerea
grăsimii, cu apă
Reţetă Funcţie Pre-
încălzire
Nivel
(numărat
de jos în
sus)
Temp.
(°C)
Dura
(min.)
Accesorii şi note
RO76
Friptură de pui
1-1,3 kg
- 2 200
55-70
Nivel 2: grătar metalic (dacă este
necesar, întoarceţi alimentele
după ce au trecut două treimi din
durata de coacere)
Nivel 1: tavă pentru scurgerea
grăsimii, cu apă
60-80
Nivel 2: rotisor (dacă există)
Nivel 1: tavă pentru scurgerea
grăsimii, cu apă
Muşchi de vită în
sânge 1 kg
- 2 200 35-45
Tavă de cuptor pe grătar metalic
(dacă este necesar, întoarceţi
alimentele după ce au trecut două
treimi din durata de coacere)
Pulpă de miel/
But
- 2 200 60-90
Tavă pentru scurgerea grăsimii sau
tavă de cuptor pe grătar metalic
(dacă este necesar, întoarceţi
alimentele după ce au trecut două
treimi din durata de coacere)
Cartofi copţi - 2 200 45-55
Tavă pentru scurgerea grăsimii/
tavă de copt (dacă este necesar,
întoarceţi alimentele după ce au
trecut două treimi din durata de
coacere)
Legume
gratinate
- 2 200 20-30 Tavă de cuptor pe grătar metalic
Lasagna şi carne Da 2-4 200 50-100
Nivel 4: tavă de cuptor pe grătar
metalic (dacă este necesar, aşezaţi
alimentele pe alt nivel după ce au
trecut două treimi din durata de
coacere)
Nivel 2: tavă pentru scurgerea
grăsimii sau tavă de cuptor pe
grătar metalic
Carne şi cartofi Da 2-4 200 45-100
Nivel 4: tavă de cuptor pe grătar
metalic (dacă este necesar, aşezaţi
alimentele pe alt nivel după ce au
trecut două treimi din durata de
coacere)
Nivel 2: tavă pentru scurgerea
grăsimii sau tavă de cuptor pe
grătar metalic
Peşte şi legume Da 2-4 175 30-50
Nivel 4: tavă de cuptor pe grătar
metalic
(aşezaţi alimentele pe alt nivel la
jumătatea coacerii)
Nivel 2: tavă pentru scurgerea
grăsimii sau tavă de cuptor pe
grătar metalic
Reţetă Funcţie Pre-
încălzire
Nivel
(numărat
de jos în
sus)
Temp.
(°C)
Dura
(min.)
Accesorii şi note
RO77
Cum se citeşte tabelul de coacere
Tabelul indică funcţia optimă de utilizat pentru diferite alimente care pot fi gătite pe unul sau mai multe
niveluri în acelaşi timp. Durata de coacere începe din momentul când alimentele sunt introduse în cuptor,
fără a lua în calcul şi preîncălzirea (în cazurile în care este necesară). Temperaturile şi duratele de coacere
au caracter pur orientativ şi depind de cantitatea de alimente şi de tipul de accesorii utilizate. La început,
folosiţi cele mai mici valori recomandate, apoi, dacă alimentele nu sunt gătite suficient, treceţi la valori mai
mari. Se recomandă să folosiţi accesoriile din dotare şi tăvi de prăjituri şi de copt din metal de culoare
închisă. De asemenea, puteţi folosi cratiţe şi accesorii din pirex sau din ceramică, dar duratele de coacere
se vor prelungi. Pentru a obţine cele mai bune rezultate, urmaţi recomandările din tabelul de coacere în
ceea ce priveşte alegerea accesoriilor (din dotare) care urmează a fi puse pe diferite niveluri.
Gătitul unor alimente diferite în acelaşi timp
Folosind funcţia „CONVECŢIE” puteţi găti simultan, pe mai multe niveluri, alimente diferite care necesită
aceeaşi temperatură de coacere (de exemplu: peşte şi legume). Scoateţi alimentele care necesită o durată
de coacere mai scurtă şi lăsaţi în cuptor alimentele care au nevoie de un timp de preparare mai lung.
Dulciuri
- Gătiţi deserturile delicate cu funcţia „Convenţional” numai pe un singur nivel. Folosiţi tăvi de prăjituri
din metal de culoare închisă şi puneţi-le întotdeauna pe grătarul din dotare. Pentru a găti pe mai
multe niveluri, selectaţi funcţia cu aer forţat şi puneţi formele de prăjituri în zigzag pe grătare pentru a
favoriza circulaţia aerului cald.
- Pentru a verifica dacă o prăjitură dospită s-a copt, introduceţi o scobitoare din lemn în partea cea mai
înaltă a prăjiturii. Dacă scobitoarea iese curată, prăjitura este gata.
- Dacă folosiţi forme de prăjituri antiaderente, nu ungeţi cu unt şi marginile, deoarece prăjitura ar putea
să nu crească uniform pe margini.
- Dacă prăjitura „se lasă” în timpul coacerii, setaţi o temperatură mai mică data viitoare, încercând, de
asemenea, să reduceţi cantitatea de lichid din aluat şi să-l amestecaţi mai delicat.
- Pentru prăjituri cu umpluturi umede (prăjitură cu brânză sau plăcinte cu fructe) folosiţi funcţia
„CONVECŢIE”. Dacă baza prăjiturii este prea umedă, folosiţi un nivel inferior şi presăraţi la baza
prăjiturii pesmet sau biscuiţi sfărâmaţi înainte de a adăuga umplutura.
Carne
- Folosiţi orice fel de tavă de cuptor sau vas pirex, adecvate pentru mărimea bucăţii de carne pe care o
veţi găti. Când preparaţi fripturi, adăugaţi supă de carne în tavă, stropind carnea în timpul gătitului
pentru a obţine un gust mai bun. Când friptura este gata, lăsaţi-o să se odihnească în cuptor încă
10 - 15 minute sau înveliţi-o în folie de aluminiu.
- Când doriţi să frigeţi carne la grătar, alegeţi bucăţi de carne cu grosime egală pentru a obţine o
preparare uniformă. Bucăţile foarte groase de carne necesită durate de preparare mai lungi. Pentru a
evita arderea cărnii la exterior, îndepărtaţi-o de grill, poziţionând grătarul metalic la un nivel mai
coborât. Întoarceţi carnea după ce au trecut două treimi din durata de coacere.
Pentru a aduna zeama, se recomandă să se pună tava pentru scurgerea grăsimii, cu jumătate de litru de apă
în ea, direct sub grătarul pe care este pusă carnea. Completaţi cu apă când este necesar.
Rotisorul (numai la unele modele)
Folosiţi acest accesoriu pentru a găti uniform bucăţi mari de carne şi de pui. Introduceţi carnea pe tija
rotisorului, legând-o cu o sfoară dacă este carne de pui şi verificaţi să fie bine fixată înainte de a introduce
tija în locaşul din peretele frontal al cuptorului şi de a o sprijini în suportul respectiv. Pentru a evita
producerea de fum şi pentru a strânge zeama, se recomandă să puneţi pe primul nivel o tavă pentru
scurgerea grăsimii, cu jumătate de litru de apă în ea. Tija rotisorului are un mâner de plastic, care trebuie
scos înainte de a începe gătitul şi care trebuie folosit din nou după ce s-a terminat coacerea pentru a scoate
alimentele din cuptor fără să vă ardeţi.
Pizza
Ungeţi puţin tăvile pentru ca baza pizzei să fie crocantă. Presăraţi mozzarella peste pizza după ce au trecut
două treimi din durata de coacere.
Funcţia de dospire (numai la unele modele)
Se recomandă să acoperiţi întotdeauna aluatul cu un şervet umed înainte de a-l introduce în cuptor. Cu
această funcţie, durata de dospire a aluatului se reduce cu aproximativ o treime, în comparaţie cu dospirea
la temperatura camerei (20 - 25°C). Timpul de dospire pentru 1 kg de aluat pentru pizza este de aproximativ
o oră.
RECOMANDĂRI DE UTILIZARE ŞI SUGESTII
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15

Ignis AKS 2460 IX Manualul utilizatorului

Tip
Manualul utilizatorului