Zanussi ZOB582XS Manual de utilizare

Tip
Manual de utilizare
Manual de
utilizare
Cuptor
incorporabil
2
Vă mulţumim pentru că aţi ales aparatul nostru
Vă dorim să utilizaţi acest aparat mulţi ani şi să vă gândiţi la marca noastră atunci când
cumpăraţi aparate electrocasnice.
Citiţi cu atenţie acest manual şi păstraţi-l pentru referinţe ulterioare. Acesta trebuie să fie
predat viitorilor utilizatorilor ai aparatului.
3
Cuprins
Măsuri şi informaţii importante de siguranţă ................................................................... 4
Descrierea aparatului ........................................................................................................
6
Butoane de control ........................................................................................................... 7
Înainte de a utiliza aparatul pentru prima oară .................................................................
9
Programator electronic ..................................................................................................... 10
Utilizarea cuptorului ........................................................................................................ 15
Tabele cu informaţii privind coacerea şi frigerea ........................................................... 19
Curăţare şi întreţinere ....................................................................................................... 21
Dacă ceva nu funcţionează ...............................................................................................
25
Date tehnice .....................................................................................................................
26
Instrucţiuni pentru instalator ............................................................................................ 27
Instrucţiuni privind incorporarea ..................................................................................... 28
Service şi piese de schimb ............................................................................................... 29
Garanţie europeană .......................................................................................................... 29
Ghid pentru utilizarea manualului
Măsuri de siguranţă
Instrucţiuni pas cu pas
Indicii şi recomandări
Aparatul este în conformitate cu următoarele Directive ECC:
2006/95 (Directiva privind voltajul scăzut)
89/336 (Directiva EMC)
93/68 (Directive generale)
şi modificările ulterioare.
PRODUCĂTOR:
ELECTROLUX HOME PRODUCTS ITALY S.p.A.
Viale Bologna 298
47100 (Italia)
4
Măsuri şi informaţii importante de siguranţă
Păstraţi acest manual pentru referinţe ulterioare. În cazul în care aparatul este vândut
sau predat unei terţe persoane sau dacă vă mutaţi cu locuinţa, este foarte important ca
noul utilizator să aibă acces la aceste instrucţiuni de utilizare şi informaţiile ce
acompaniază acest manual.
Aceste avertizări sunt furnizate pentru siguranţa dumneavoastră şi a utilizatorilor care
locuiesc cu dumneavoastră. Citiţi cu atenţie instrucţiunile înainte de conectarea şi / sau
utilizarea aparatului.
Instalare
Instalarea trebuie să fie realizată de către
o persoană calificată în conformitate cu
regulile aplicabile. Operaţiile individuale
pentru instalarea aparatului sunt descrise
în instrucţiunile pentru instalator.
Aparatul trebuie să fie instalat şi conectat
de către un personal calificat în
conformitate cu directivele.
Dacă sunt necesare modificări asupra
cablului de alimentare, acestea trebuie să
fie realizate doar de către un electrician
calificat.
Utilizare
Cuptorul este creat pentru prepararea
alimentelor; nu îl utilizaţi în alte scopuri.
Atunci când deschideţi uşa cuptorului
în timpul utilizării sau după utilizare,
aveţi grijă la aburul fierbinte care iese
din cuptor.
Aveţi grijă atunci când utilizaţi cuptorul.
Temperatura ridicată a elementelor de
încălzire face ca rafturile şi alte părţi din
interior vor fi foarte fierbinţi.
Dacă trebuie să utilizaţi folie de aluminiu
în timpul preparării, nu o lăsaţi să intre în
contact direct cu partea de jos a
cuptorului.
Curăţaţi cu grijă cuptorul: nu stropiţi
substanţe pe filtrul pentru grăsime (dacă
există), pe elementele de încălzire sau pe
senzorul pentru termostat.
Este periculos să realizaţi modificări de
orice fel asupra aparatului sau asupra
specificaţiilor acestuia.
În timpul coacerii, frigerii sau utilizării
grătarului, fereastra cuptorului şi alte părţi
ale aparatului devin fierbinţi, de aceea
trebuie să ţineţi copiii la distanţă de
acesta. Aveţi grijă atunci când conectaţi
aparatul la prizele din apropierea
cuptorului, astfel încât cablurile să nu
intre în contact cu inelele fierbinţi sau să
fie prinse în uşa cuptorului.
Utilizaţi întotdeauna mănuşi atunci când
scoateţi recipientele din interior.
Curăţarea regulată previne deteriorarea
suprafeţei cuptorului.
Înainte de a curăţa cuptorul, opriţi-l sau
scoateţi ştecherul cablului de alimentare
din priză.
Asiguraţi-vă de faptul că acesta este oprit
„OFF”, atunci nd cuptorul nu este
utilizat.
Acest cuptor a fost creat pentru a putea fi
utilizat independent sau în combinaţie cu
o plită electrică, în funcţie de model,
pentru o conexiune monofazică de 230V.
Aparatul nu trebuie să fie curăţat cu un
dispozitiv de curăţare pe bază de abur.
Nu utilizaţi produse abrazive sau metalice
ascuţite. Acestea pot zgâria suprafaţa din
sticlă a uşii.
5
Siguranţa copiilor
Acest aparat trebuie să fie utilizat doar de
către persoanele adulte. Este periculos să
fie utilizat de copii sau să se joace cu
acesta.
Copiii trebuie să fie ţinuţi la distanţă în
timp ce cuptorul funcţionează. Dacă aţi
oprit cuptorul, acesta va rămâne fierbinte
o perioadă de timp după ce a fost oprit.
Aparatul nu trebuie să fie utilizat de către
copii sau persoane cu dizabilităţi fizice
sau psihice fără supravegherea unei
persoane responsabile.
Service clienţi
Verificările şi / sau reparaţiile trebuie să
fie realizate de către personalul calificat al
unui centru de service autorizat iar piesele
de schimb utilizate trebuie să fie
originale.
Nu încercaţi să reparaţi singuri aparatul în
cazul în care este avariat sau prezintă
defecţiuni. Reparaţiile realizate de către
un personal necalificat poate provoca
leziuni sau defecţiuni.
Simbolul de pe produs şi de pe ambalaj
indică faptul că aparatul nu trebuie să fie
tratat ca şi gunoi menajer. Acesta trebuie să
fie predat unui centru de colectare a
echipamentelor electrice şi electronice.
Reciclarea corespunzătoare a produsul va
ajuta la protejarea mediului şi a sănătăţii.
Pentru mai multe informaţii detaliate privind
reciclarea, contactaţi autorităţile locale,
centrele de reciclare sau magazinul de unde
aţi cumpărat produsul.
6
Descrierea aparatului
1. Panoul de control
2. Buton de control pentru funcţiile
cuptorului
3. Buton de control al termostatului
4. Programator electronic
5. Indicator de control al termostatului
6. Indicator pornire
7. Orificii de aerisire pentru ventilatorul de
răcire
8. Grătar
9. Lumină cuptor
10. Ventilator cuptor
11. Orificiu prindere rotisor
12. Plăcuţă cu date tehnice
Accesorii cuptor
Tavă colectoare Raft
Tavă pentru prăjituri
Furculiţe
Rotisor
Dispozitiv de prindere Cadru rotisor
Rotisor
7
Butoane de control
Buton de control al funcţiilor cuptorului
Cuptorul este oprit.
Setare decongelare Această setare
este utilizată pentru a decongela
alimentele.
Preparare cu ventilator Această
funcţie permite frigerea sau frigerea şi
coacerea simultană cu ajutorul raftului,
fără a se amesteca aromele.
Grătar full Elementul grătar full este
pornit. Este recomandabil pentru
cantităţi mari.
Rotisor şi grătar – Rotisorul poate fi
utilizat pentru frigerea cărnii sau a
kebab-ului şi a bucăţilor mici de carne.
Doar elementul de grătar interior
Poate fi utilizată pentru cantităţi mici
de alimente.
Element de încălzire inferior – Căldura
vine doar din partea de jos a
cuptorului.
Element superior de încălzire
Căldura vine doar din partea de sus a
cuptorului.
Preparare convenţională Căldura
vine din partea de jos şi de sus a
cuptorului, asigurând distribuţia
uniformă a căldurii în interior.
Lumina cuptorului Lumina
cuptorului este pornită fără o funcţie
de preparare.
Indicator pornire
Acesta se aprinde atunci când este pornit
cuptorul.
Buton control termostat
Rotiţi butonul de control al termostatului în
sens invers acelor de ceasornic pentru a
selecta o temperatură cuprinsă între 50º şi
250º.
8
Indicator control termostat
Indicatorul pentru controlul termostatului se va
aprinde atunci când este rotit butonul
termostat. Indicatorul va rămâne aprins până
când temperatura corectă este atinsă. Se va
aprinde şi se va stinge pentru a indica faptul că
este menţinută temperatura.
Termostat de siguranţă
Pentru a preveni supraîncălzirea (datorită
utilizării incorecte a aparatului sau prezenţa
componentelor defecte), cuptorul este prevăzut
cu un termostat de siguranţă care întrerupe
alimentarea cu energie. Cuptorul porneşte
automat din nou atunci când temperature
scade.
Dacă termostatul de siguranţă este activat
datorită utilizării incorecte a aparatului,
eroarea poate fi remediată după ce acesta s-a
răci; dacă acesta a fost activat datorită unui
component defect, apelaţi la ajutorul unui
centru de service autorizat.
Ventilatorul pentru răcire
Ventilatorul pentru răcire este creat pentru a
răci cuptorul şi panoul de control. Ventilatorul
porneşte automat după câteva minute de
preparare. Aerul cald este evacuat prin
deschiderea de lângă mânerul uşii. Atunci
când cuptorul este oprit, ventilatorul va porni
după ce cuptorul este oprit pentru a-l menţine
rece. Este un lucru normal.
Acţiunea de răcire a ventilatorului va
depinde de cât de mult a fost utilizat
cuptorul şi la ce temperatură. Este
posibil să nu pornească la temperaturi
mici sau atunci când cuptorul a fost
utilizat pentru o perioadă scurtă.
9
Înainte de a utiliza aparatul pentru prima dată
Îndepărtaţi ambalajul din interiorul sau
exteriorul aparatului, înainte de a
utiliza cuptorul.
Înainte de a-l utiliza pentru prima dată, acesta
trebuie să fie încălzit fără alimente.
În acest timp, pot fi emise mirosuri neplăcute.
Este un lucru normal. Este cauzat de
reziduurile de fabricaţie.
Asiguraţi-vă de faptul că este bine aerisită
încăperea.
1. Setaţi butonul pentru controlul
funcţiilor cuptorului pe preparare cu
ventilator .
2. Setaţi butonul pentru controlul
thermostat pe 250º.
3. Deschideţi fereastra pentru aerisire.
4. Lăsaţi cuptorul să funcţioneze gol
aproximativ 45 de minute.
Această procedură trebuie să fie repetată cu
funcţia grătar full şi preparare
convenţională timp de aproximativ 5-10
minute.
Lăsaţi cuptorul să se răcească. Utilizaţi
o lavetă umezită cu apă caldă şi
detergent pentru a curăţa cuptorul.
Înainte de a-l utiliza pentru prima dată,
spălaţi şi accesoriile
Pentru a deschide uşa cuptorului,
ţineţi întotdeauna mânerul din
centru.
10
Programator electronic
1. Buton retractabil pentru selectarea unei
funcţii .
2. Buton pentru reducere „ ”.
3. Buton pentru mărire „ ”.
4. Afişaj
5. Indicator „Durată preparare”
6. Indicator “Finalizare preparare”
7. Indicator “Cronometru”
8. Indicator „Ora exactă
Cuptorul va funcţiona doar dacă a
fost setată ora exactă.
Cuptorul poate fi utilizat de asemenea
fără programare.
În cazul unei întreruperi în
alimentarea cu energie electrică, toate
setările (ora exactă, setarea
programului sau programul aflat în
derulare) vor fi anulate. Atunci când
se va relua alimentarea cu energie,
numerele pe afişaj vor clipi iar ceasul
/ programatorul va trebui să fie
resetat.
Setarea orei exacte
Atunci nd sursa de alimentare este pornită,
sau după o întrerupere de alimentare,
indicatorul “Time of day” (ora exactă) va
clipi pe afişaj.
Pentru a seta ora exactă:
1. Apăsaţi butonul „ sau „ ”.
2. După ce aţi realizat setarea, aşteptaţi 5
secunde: indicatorul pentru ora exactă
se va stinge iar pe afişaj va apre timpul
setat. Aparatul poate fi acum utilizat.
Pentru a reseta timpul correct:
1. Apăsaţi butonul în mod repetat pentru
a selecta funcţia “Time of day”.
Indicatorul relevant va începe să clipească.
Procedaţi ca mai sus.
11
Timpul correct poate fi resetat dacă nu a fost
setată nici o funcţie automată (durata
preparării sau finalizarea preparării
).
Funcţia „Durata preparării”
Această funcţie permite oprirea automată a
cuptorului la finalul programului. Introduceţi
alimentele în cuptor, selectaţi funcţia de
preparare şi ajustaţi temperatura de preparare.
Apăsaţi butonul în mod repetat pentru a
selecta funcţia „Durata preparării”.
Indicatorul corespunzător va începe să
clipească. Procedaţi în felul următor:
Pentru a setat durata:
1. Apăsaţi butonul „+” sau „-”.
2. După ce aţi realizat setarea, aşteptaţi 5
secunde: indicatorul pentru Durata de
preparare” se va aprinde iar afişajul va
reveni la ora exactă.
3. Atunci când timpul de preparare s-a
încheiat, cuptorul este oprit automat şi se
va auzi un semnal sonor, în timp ce
indicatorul clipeşte. Comutaţi funcţia
cuptorului şi butonul pentru controlul
termostatului pe poziţia zero.
Pentru a opri semnalul sonor, apăsaţi
orice buton.
OBSERVAŢIE: oprirea semnalului
sonor va reseta cuptorul pe manual, iar
dacă funcţia cuptorului şi butonul pentru
controlul termosatului nu sunt setate pe
zero, cuptorul va se va încălzi din nou.
Pentru a anula durata de preparare:
1. Apăsaţi butonul în mod repetat pentru
a selecta funcţia „Durata de preparare”.
Indicatorul corespunzător va începe să
clipească iar pe afişaj va apare timpul
rămas până la finalizarea preparării.
2. Apăsaţi butonul „-” până când pe afişaj
12
apare „0:00”. După 5 secunde, indicatorul se
va stinge iar afişajul va reveni la ora exactă.
Funcţia „Finalizarea preparării”
Cu ajutorul acestei funcţii, puteţi seta cuptorul
să se oprească automat atunci când timpul de
preparare s-a încheiat. Introduceţi alimentele în
cuptor, selectaţi funcţia de preparare şi ajustaţi
temperatura de preparare. Apăsaţi butonul
în mod repetat pentru a selecta funcţia
„Finalizarea preparării”. Indicatorul
corespunzător va începe să clipească.
Procedaţi în felul următor:
Pentru a setat timpul pentru finalizarea
preparării:
1. Apăsaţi butonul „+” sau „-”.
2. După ce aţi realizat setarea, aşteptaţi 5
secunde: indicatorul pentru „Finalizarea
preparării” se va aprinde iar afişajul va
reveni la ora exactă.
3. Atunci când timpul de preparare s-a
încheiat, cuptorul este oprit automat şi se
va auzi un semnal sonor, în timp ce
indicatorul clipeşte. Comutaţi funcţia
cuptorului şi butonul pentru controlul
termostatului pe poziţia zero.
Pentru a opri semnalul sonor, apăsaţi orice
buton. OBSERVAŢIE: oprirea semnalului
sonor va reseta cuptorul pe manual, iar
dacă funcţia cuptorului şi butonul pentru
controlul termosatului nu sunt setate pe
zero, cuptorul va se va încălzi din nou.
Pentru a anula timpul pentru finalizarea
preparării:
1. Apăsaţi butonul în mod repetat pentru
a selecta funcţia „Durata de preparare”.
Indicatorul corespunzător va începe să
clipească iar pe afişaj va apare timpul de
finalizare a preparării.
2. Apăsaţi butonul „-” până când pe afişaj
apare ora exactă. Programatorul va emite
un semnal sonor iar afişajul se va stinge.
13
Funcţiile „Durata preparării”
şi
„Finalizarea preparării”
utilizate combinat
Aceste funcţii pot fi utilizate simultan pentru
a porni sau opri cuptorul automat după un
anumit timp.
1. Cu ajutorul funcţiei „Durata de preparare”
(realizaţi setarea duratei de preparare
aşa cum este descris în capitolul
respectiv) puteţi seta durata de preparare.
Apăsaţi apoi butonul : pe afişaj va
apare setarea programată.
2. Cu ajutorul funcţiei „Finalizarea
preparării” (setaţi funcţia aşa cum
este descris în capitolul respectiv) setaţi
timpul de finalizare al preparării.
Indicatorul corespunzător se va aprinde
iar pe afişaj va apare ora exactă. Cuptorul
va porni şi se va opri în funcţie de
programele setate.
Funcţia „Cronometru”
Avertizarea sonoră se va auzi la finalul
preparării însă cuptorul va rămâne pornit dacă
acesta era utilizat.
Pentru a seta cronometrul:
1. Apăsaţi butonul în mod repetat pentru
a selecta funcţia „Cronometru”.
Indicatorul corespunzător va începe să
clipească.
2. Apăsaţi butonul „+” sau „-” (maxim: 2
ore, 30 minute).
3. După setare, aşteptaţi 5 secunde:
indicatorul „Cronometru” se va
aprinde.
4. La finalul perioadei de timp, indicatorul
va începe să clipească şi se va auzi un
semnal sonor. Pentru a opri semnalul
sonor, apăsaţi orice buton.
14
Pentru a anula cronometrul:
1. Apăsaţi butonul în mod repetat pentru
a selecta funcţia „Cronometru”.
Indicatorul corespunzător va începe să
clipească iar pe afişaj va apare timpul
rămas.
2. Apăsaţi butonul „-” până când pe afişaj
apare „0:00”. După 5 secunde, indicatorul
se va stinge iar afişajul revine la ora
exactă.
Cum să stingeţi afişajul
1. Apăsaţi simultan două butoane pentru
programe şi menţineţi-le apăsate timp de
aproximativ 5 secunde. Afişajul se va
stinge.
2. Pentru a porni afişajul, apăsaţi orice
buton.
Afişajul poate fi oprit doar dacă nu au
fost setate alte funcţii.
15
Utilizarea cuptorului
Cuptorul este prevăzut cu un sistem exclusiv
ce produce o circulare naturală a aerului
reciclând constant aburul.
Acest sistem face posibilă prepararea într-un
mediu cu mult abur şi păstrează alimentele
moi în interior şi crocante la exterior. Mai
mult, timpul de preparare şi consumul de
energie sunt reduse la minim. În timpul
preparării, se poate produce abur care este
eliberat prin deschiderile din uşă. Este un
lucru normal.
Cuptorul este prevăzut cu patru
niveluri pentru raft şi două tăvi.
Poziţiile pentru rafturi sunt
numerotate de jos în sus aşa cum este
indicat în diagramă.
Este important ca aceste rafturi să fie
poziţionate corespunzător aşa cum
este indicat în diagramă.
Nu aşezaţi recipientele direct pe baza
cuptorului.
Daţi-vă la o parte atunci când
deschideţi uşa cuptorului în timpul
preparării sau la finalul acesteia,
pentru a permite aburului acumulat
sau a căldurii să fie eliberate.
Atenţie! Nu aşezaţi obiecte pe
baza cuptorului şi nu acoperiţi
părţile acestuia cu folie de
aluminiu atunci când preparaţi
deoarece se poate produce o
acumulare de căldură afectând
rezultatele la preparare şi pot fi
avariate suprafeţele din email ale
cuptorului. Aşezaţi întotdeauna
recipiente termorezistente şi tăvi
din aluminiu pe raftul introdus în
interior. Atunci când alimentele
sunt încălzite, este produs abur, ca
şi în cazul unui ibric. Atunci când
aburul intră în contact cu geamul
uşii cuptorului, acesta condensează
şi se transformă în picături de apă.
Pentru a reduce condensarea, încălziţi în
prealabil cuptorul timp de 10 minute.
Vă recomandăm să ştergeţi picăturile de apă
după fiecare preparare.
Preparaţi întotdeauna cu uşa
închisă la cuptor. Aveţi grijă
atunci când deschideţi uşa
cuptorului. Nu o lăsaţi să cadă
sprijiniţi-o cu ajutorul mânerului,
pânănd este deschisă complet.
16
Preparare cu ventilator
- Alimentele sunt preparate cu ajutorul
aerului preîncălzit suflat uniform în
interiorul cuptorului cu ajutorul
ventilatorului situat în partea din spate a
cavităţii.
- Căldura ajunge uniform şi rapid pe toate
părţile ale cuptorului, de aceea puteţi
prepara simultan mai multe tipuri de
alimente poziţionate pe rafturi diferite.
Prepararea cu ventilator asigură
eliminarea rapidă a umezelii şi iar
aromele sunt împiedicate să se transmită
între alimente diferite.
- Posibilitatea de preparare pe mai multe
rafturi înseamnă că puteţi prepara în
acelaşi timp mai multe feluri de mâncare.
- Cuptorul poate fi utilizat de asemenea
pentru a prepara alimente pe un singur
raft. În acest caz, trebuie să utilizaţi şina
cea mai joasă pentru a supraveghea
prepararea mult mai uşor.
- Mai mult, cuptorul este recomandat
pentru sterilizare, prepararea în casă a
siropurilor de fructe şi pentru uscarea
ciupercilor sau a fructelor.
Grătar
- Majoritatea alimentelor trebuie să fie
aşezate pe grătar pentru a permite
circularea corespunzătoare a aerului şi
pentru a ridica alimentele din grăsime sau
suc. Alimentele precum peştele, ficat sau
rinichi pot fi aşezate direct pe grătar.
- Alimentele trebuie să fie uscate bine
înainte de a le aşeza pe grătar pentru a
evita stropirea. Ungeţi carnea şi peştele cu
puţin ulei sau unt topit pentru a le menţine
carnea umedă în timpul preparării.
- Roşiile sau ciupercile pot fi aşezate sub
grătar atunci când preparaţi carnea.
- Atunci când prăjiţi pâine, vă recomandăm
să utilizaţi poziţia de sus.
- Alimentele trebuie să fie întoarse în
timpul preparării.
Cum să utilizaţi funcţia grătar full
1. Rotiţi butonul pentru controlul funcţiilor
pe .
2. Rotiţi butonul termostat pe temperatura
dorită.
3. Ajustaţi grătarul şi recipientul pentru
grătar pentru a permite prepararea
alimentelor de diferite grosimi. Aşezaţi
alimentele aproape de element pentru
preparare rapidă şi mai departe pentru
preparare lentă.
Preîncălziţi grătarul la setare maximă
timp de câteva minute înainte de a
introduce alimentele. Ajustaţi setarea
pentru căldură şi rafturile. În timpul
preparării, ventilatorul pentru răcire şi
indicatorul de control al termostatului vor
funcţiona în acelaşi mod descris pentru
funcţia cuptor cu ventilator.
Cum să utilizaţi elementul grătar
interior
Grătarul interior furnizează o încălzire directă
şi rapidă în zona centrală a grătarului. Prin
utilizarea grătarului interior pentru prepararea
cantităţilor mici de alimente, veţi economisi
energie.
1. Rotiţi butonul de control al cuptorului pe
.
2. Rotiţi butonul termostat pe temperatura
dorită.
3. Ajustaţi grătarul şi poziţia recipientului
pentru grătar pentru a permite prepararea
alimentelor de diferite grosimi şi
respectaţi instrucţiunile de preparare.
Elementul grătar este controlat de
termostat.
În timpul preparării, grătarul porneşte şi
se opreşte pentru a preveni
supraîncălzirea.
17
Grătar – rotisor
Pentru a utiliza rotisorul, procedaţi în felul
următor:
Doar elementul inferior
Această funcţie este utilizată în mod special
atunci când coaceţi produse de panificaţie.
Poate fi de asemenea utilizat pentru
finalizarea tartelor cu fructe.
Indicatorul pentru controlul
termostatului va rămâne aprins până
când este atinsă temperatura dorită.
Se va aprinde şi se va stinge pentru a
indica faptul că este menţinută
temperatura.
1. Introduceţi cadrul rotisorului pe a
doua şină de jos, aşa cum este indicat
în imagine.
2. Introduceţi prima furculiţă în rotisor,
înfigeţi carnea şi fixaţi-o cu cea de-a
doua furculiţă; fixaţi cele două
furculiţe prin strângerea şuruburilor
speciale.
3. Introduceţi vârful rotisorului în
orificiul din motor, vizibil în
mijlocul peretelui din spatele
cavităţii cuptorului.
4. Aşezaţi partea frontală a rotisorului
pe cadrul acestuia.
5. Deşurubaţi mânerul.
6. Rotiţi butonul „Grătar uşor &
Ventilator” pe poziţia apoi
butonul pentru termostat la
temperatura dorită.
Este recomandabil să introduceţi tava
colectoare pe prima poziţie de jos după
ce aţi adăugat două ceşti de apă.
Doar element superior
Această funcţie este potrivită pentru
finalizarea preparării de exemplu lasagna,
brânză cu conopidă, etc.
Preparare convenţională
- Poziţia mijlocie pentru rafturi permite cel
mai bine distribuţia căldurii. Pentru a
mări rumenirea în partea de jos, coborâţi
poziţia raftului. Pentru a mări rumenirea
în partea de sus, ridicaţi poziţia raftului.
- Materialul şi finisajul tăvilor şi a
recipientelor utilizate vor afecta
rumenirea bazei. Recipientele din email,
negre, grele şi ustensilele care nu se
lipesc intensifică rumenirea bazei, în timp
ce recipientele din sticlă, aluminiu sau
oţel lustruit reflectă căldura şi asigură o
rumenire redusă.
- Aşezaţi întotdeauna recipientele în partea
centrală a raftului pentru a asigura
rumenirea uniformă.
- Aşezaţi alimentele în tăvi de dimensiuni
potrivite pentru a preveni curgerea pe
baza cuptorului şi pentru a face curăţarea
mult mai uşoară.
- Nu aşezaţi alimentele, recipientele sau
tăvile direct pe baza cuptorului deoarece
se va încălzi foarte tare şi se vor produce
avarii. Atunci când utilizaţi această
setare, căldura vine din partea de jos şi de
sus. Acest lucru permite prepararea pe un
singur nivel şi este potrivită în mod
special pentru alimentele ce necesită o
rumenire intensă a bazei.
Lasagna şi alte alimente ce necesită o
rumenire mai puternică în partea de sus se
prepară foarte bine în cuptorul tradiţional.
18
Puteţi utiliza o lingură pentru a testa dacă este
gata carnea: dacă nu poate fi apăsată, este bine
făcută. Friptura de vită şi fille, care rămân roz
în interior, trebuie să fie rumenite la o
temperatură mai mare într-un timp scurt.
Dacă preparaţi carnea direct pe raftul
cuptorului, introduceţi tava colectoare sub
raftul respectiv pentru a colecta sucul.
Lăsaţi carnea cel puţin 15 minute pentru ca
sucul să nu se termine.
Pentru a reduce cantitatea de fum acumulată
în interiorul cuptorului, este recomandabil să
turnaţi puţină apă în tavă. Pentru a preveni
formarea condensări, adăugaţi apă de mai
multe ori. Alimentele pot fi păstrate calde în
cuptor la temperatura minimă înainte de
servire.
Atenţie!
Nu acoperiţi interiorul cuptorului
cu folie de aluminiu şi nu aşezaţi
recipientele pe baza acestuia
deoarece suprafeţele din email ale
cuptorului se vor avaria.
Decongelare
Ventilatorul cuptorului funcţionează fără
căldură şi ajută la circularea aerului în
interiorul cuptorului. Asiguraţi-vă de faptul
că butonul pentru controlul termostat se află
în poziţia OFF.
Indicii şi recomandări
Privind coacerea:
Prăjiturile şi produsele de patiserie necesită o
temperatură de preparare medie (150˚C -
200˚C) şi de aceea este nevoie să preîncălziţi
cuptorul pentru aproximativ 10 minute.
Nu deschideţi uşa cuptorului înainte de a
trece 3/4 din timpul de preparare.
Produsele de patiserie cu o crustă subţire sunt
preparate în tăvi sau în forme timp de 2/3 din
timp apoi ornamentate înainte de a fi
preparate complet. Timpul de preparare
rămas depinde de tipul şi cantitatea de
topping sau de umplutură. Compoziţiile
pufoase trebuie să se dezlipească cu greu de
lingură. Timpul de preparare este prelungit
fără a fi necesar datorită unui conţinut lichid
prea mare. Dacă sunt introduse tăvi cu
produse de patiserie şi biscuiţi în acelaşi timp
în cuptor, între acestea trebuie să fie lăsat un
nivel între acestea.
Dacă sunt introduse două tăvi cu biscuiţi şi
produse de patiserie în acelaşi timp, tăvile
trebuie să fie schimbate şi rotite la
aproximativ 2/3 din timpul de preparare.
Privind rumenirea:
Nu rumeniţi bucăţi de carne mai mari de 1
kg. Bucăţile mici se pot usca în timpul
rumenirii. Carnea închisă la culoare, care
trebuie să fie bine rumenită la exterior şi uşor
preparată sau în sânge în interior trebuie să
fie preparată la o temperatură mare (200˚C -
250˚C).
Carnea albă, puiul sau peştele de exemplu,
necesită o temperatură mai mică (150˚C -
175˚C). Ingredientele pentru sos trebuie să
fie adăugate la început dacă timpul de
preparare este scurt. Altfel, adăugaţi-le în
ultima jumătate de oră.
Timpi de preparare
Timpii de preparare variază în funcţie de
compoziţia diferită, ingrediente şi cantitatea
de lichid din alimente.
Reţineţi setările primelor experimente de
preparare sau rumenire pentru a căpăta
experienţă pe viitor.
În funcţie de experienţa dumneavoastră, veţi
putea modificaa valorile oferite în tabele.
19
Tabele cu informaţii privind coacerea şi frigerea
Preparare convenţională
Timpii indicaţi nu includ şi preîncălzirea.
Cuptorul gol trebuie să fie întotdeauna preîncălzit timp de 10 minute.
Preparare
convenţională
Preparare cu ventilator
TIPUL ALIMENTELOR
Temp
˚C
Temp
˚C
Timp de
preparare
în
minute
OBSERVAŢII
PRĂJITURI
Reţete aluat tip chec
Cocă pâine
Prăjitură cu brânză şi lapte
Prăjitură (plăcintă) cu mere
Ştrudel
Tartă cu gem
Prăjitură cu fructe
Prăjitură cu compoziţie pufoasă
Prăjitură de Crăciun
Prăjitură cu prune
Prăjitură mică
Biscuiţi
Bezele
Chifle
Produse de patiserie
Tarte
PÂINE ŞI PIZZA
Pâine albă
Pâine de secară
Cifle
Pizza
TARTE
Cu paste
Cu legume
Quiche
Lasagna
Cannelloni
CARNE
Vită
Porc
Viţel
Carne friptă
În sânge
Mediu
Bine făcută
Pulpă de porc
Şorici de porc
Miel
Pui
Curcan
Raţă
Gâscă
Iepure
Iepure sălbatic
Fazan
Friptură
PEŞTE
Păstrăv / Plătică
Ton / Somon
2
2
1
1
2
2
2
1
1
1
3
2
2
2
2 sau 3
2
1
1
2
2
2
2
1
2
2
2
2
2
2
2
2
2
2
2
2
2
2
2
2
2
2
2
2
2
170
170
175
170
180
190
170
170
150
175
170
160
135
200
210
180
195
190
200
200
200
200
210
200
200
190
180
190
210
210
210
180
180
190
190
180
175
175
190
190
190
180
190
190
2 (1 şi 3)*
2 (1 şi 3)*
2
2 st+dr
2
2 (1 şi 3)*
2
2 (1 şi 3)*
2
2
2
2 (1 şi 3)*
2 (1 şi 3)*
2
2 (1 şi 3)*
2
2
1
2 (1 şi 3)*
2
2 (1 şi 3)*
2 (1 şi 3)*
1
2
2
2
2
2
2
2
2
2
2
2
2
2
2
1
2
2
2
2
2 (1 şi 3)*
2 (1 şi 3)*
160
160
165
160
160
180
150
165
150
160
160
150
150
190
170
170
185
180
175
200
175
175
190
200
200
175
175
175
200
200
200
170
160
175
200
160
220
160
175
175
175
170
175
175
45-60
20-30
60-80
90-120
60-80
40-45
60-70
30-40
120-150
50-60
20-35
20-30
60-90
12-20
25-35
45-70
60-70
30-45
25-40
20-30
40-50
45-60
30-40
25-35
25-35
50-70
100-130
90-120
50-60
60-70
70-80
120-150
100-120
110-130
70-85
210-240
120-150
150-200
60-80
150-200
90-120
Tot.150
40-55
35-60
În tavă pentru prăjituri
În tavă pentru prăjituri
În tavă pentru prăjituri
În tavă pentru prăjituri
În tavă pentru coacere
În tavă pentru prăjituri
În tavă pentru prăjituri
În tavă pentru prăjituri
În tavă pentru prăjituri
În tavă pentru pâine
În tavă pentru coacere
În tavă pentru coacere
În tavă pentru coacere
În tavă pentru coacere
În tavă pentru coacere
În tavă pentru prăjituri
În tavă pentru pâine
În tavă pentru coacere
În tavă pentru coacere
În tavă pentru coacere
În tavă pentru coacere
În tavă pentru coacere
În tavă pentru coacere
În tavă pentru coacere
Pe grătar
Pe grătar
Pe grătar
Pe grătar
Pe grătar
Pe grătar
Cu coajă
2 bucăţi
Pulpă
Întreg
Întreg
Întreg
Întreg
Tăiat bucăţi
Tăiat bucăţi
Întreg
În tavă pentru pâine
3-4 peşti
4-6 fille
(*) Dacă preparaţi mai mult de un singur fel de mâncare o dată, vă recomandăm să le aşezaţi pe nivelurile dintre
suporţi.
20
Grătar
Timpii indicaţi nu includ şi preîncălzirea.
Cuptorul gol trebuie să fie întotdeauna preîncălzit timp de 10 minute.
Cantitate Grătar Timp de preparare în minute TIPUL
ALIMENTELOR
Bucăţi g
Temp ˚C Prima parte A doua
parte
Fille
Friptură de vită
Cârnaţi
Cotlete de porc
Pui (tăiat în două)
Kebab
Pui (piept)
Hamburger*
* Preîncălzire 5 min
Peşte (fille)
Sandwich
Pâine prăjită
4
4
8
4
2
4
4
6
4
4-6
4-6
800
600
/
600
1000
/
400
600
400
/
/
3
3
3
3
3
3
3
2
3
3
3
250
250
250
250
250
250
250
250
250
250
250
12-15
10-12
12-15
12-16
30-35
10-15
12-15
20-30
12-14
5-7
2-4
12-14
6-8
10-12
12-14
25-30
10-12
12-14
10-12
/
2-3
Temperaturile sunt orientative. Acestea pot fi adaptate la preferinţele dumneavoastră.
Preparare cu rotisor
Timpii indicaţi nu includ şi preîncălzirea.
Cuptorul gol trebuie să fie întotdeauna preîncălzit timp de 10 minute.
TIPUL
ALIMENTELOR
Cantitate
Temp ˚C Timp de preparare în
minute
Pui
Friptură
1000
800
2
2
250
250
50/60
50/60
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29

Zanussi ZOB582XS Manual de utilizare

Tip
Manual de utilizare