RO 19
UTILIZAREA APARATULUI
RECOMANDĂRI DE UTILIZARE I SUGESTII
Cum se citete tabelul cu informaii despre preparare
Tabelul indică funcţia optimă care trebuie utilizată pentru diferite alimente. Durata de preparare, acolo
unde este indicată, începe din momentul când alimentele sunt introduse în cuptorul cu microunde, fără a
lua în calcul preîncălzirea (în cazurile în care este necesară).
Setările privind prepararea şi duratele de preparare au caracter pur orientativ şi depind de cantitatea de
alimente şi de tipul de accesorii utilizate. Preparaţi întotdeauna alimentele respectând durata minimă de
preparare indicată şi vericaţi să e gătite complet.
Pentru a obţine cele mai bune rezultate, urmaţi cu grijă recomandările din tabelul cu informaţii despre
preparare pentru alegerea accesoriilor (din dotare) care urmează a utilizate.
Folie alimentară i pungi
Îndepărtaţi sârmuliţele de închidere de la pungile
de hârtie sau de plastic înainte de a le introduce în
cuptorul cu microunde.
Folia alimentară ar trebui zgâriată sau înţepată cu o
furculiţă pentru a elibera presiunea şi pentru a
preveni explozia din cauza aburului care se
formează în timpul preparării.
Prepararea alimentelor
Deoarece microundele penetrează alimentele până
la o anumită adâncime, dacă aveţi mai multe bucăţi
de preparat în acelaşi timp, aranjaţi bucăţile în cerc
pentru a dispune mai multe bucăţi în exterior.
Bucăţile mici se prepară mai repede decât bucăţile
mari. Tăiaţi alimentele în bucăţi de aceeaşi
dimensiune pentru o preparare uniformă.
Umiditatea se evaporă în timpul preparării la
microunde.
Prin punerea unui capac rezistent la microunde pe
recipient se reduce pierderea de umiditate.
Cele mai multe alimente vor continua să se coacă şi
după ce microundele au terminat prepararea lor.
De aceea, lăsaţi întotdeauna alimentele să se
odihnească pentru a naliza prepararea lor.
În general, este necesar să amestecaţi alimentele
pe durata preparării la microunde. Atunci când
amestecaţi, mutaţi porţiile preparate mai bine de
pe exterior către centru şi porţiile mai puţin
preparate către exterior.
Puneţi felii subţiri de carne una deasupra alteia sau
intercalate. Feliile mai groase, de exemplu rulada de
carne şi cârnaţii, trebuie puse aproape una de cealaltă.
Lichide
Lichidele se pot supraîncălzi peste punctul de
erbere, fără formarea vizibilă de bule. Acest lucru
poate cauza revărsarea bruscă a lichidelor erbinţi.
Pentru a evita această situaţie:
1. Evitaţi utilizarea recipientelor cu laturi rectilinii
şi cu gât îngust.
2. Amestecaţi lichidul înainte de a introduce
recipientul în interiorul cuptorului cu
microunde şi lăsaţi linguriţa în recipient.
3. După încălzire, amestecaţi din nou înainte de
a scoate cu grijă recipientul din cuptorul cu
microunde.
Alimente pentru copii
După încălzirea alimentelor sau a băuturilor pentru
copii, în biberon sau în borcanul cu alimente,
amestecaţi şi controlaţi întotdeauna temperatura
înainte de a le servi.
Astfel vă asiguraţi că este distribuită uniform
căldura şi veţi evita riscul de opărire sau de arsuri.
Asiguraţi-vă ca tetina şi capacul să e scoase
înainte de a încălzi.
Alimente congelate
Pentru rezultate optime, recomandăm să
decongelaţi direct pe placa rotativă din sticlă. Dacă
este necesar, puteţi utiliza un recipient din plastic
uşor, adecvat pentru microunde.
Alimentele erte, înăbuşite şi sosurile de carne se
decongelează mai bine dacă sunt amestecate în
timpul decongelării.
Dezlipiţi bucăţile de îndată ce încep să se
decongeleze. Bucăţile separate se decongelează
mai uşor.