Tefal QB404D Masterchef Gourmet Manual de utilizare

Categorie
Blenderele
Tip
Manual de utilizare
143
Înainte de prima utilizare, spălaţi toate piesele accesoriilor cu acu săpun (cu excepţia adaptorului (E): vezi §
Curăţare). Clătiţi şi ştergeţi.
Aşezaţi aparatul pe o suprafaţă plană, curată şi uscată, asiguraţi-vă că butonul variator (A1) este pe poziţia „0”, apoi
conectaţi aparatul la priză.
Pentru punerea în funcţiune aveţi mai multe posibilităţi:
- Funcţionare intermitentă Pulse (impulsuri): Rotiţi butonul variator (A1) pe poziţia „pulse”, care presupune
impulsuri succesive pentru un mai bun control asupra preparatelor
- Funcţionare continuă: Rotiţi butonul variator (A1) pe poziţia dorită de la „1” până la „max , în funcţie de
preparatele făcute. Puteţi să o modificaţi în timpul preparării.
Pentru a opri aparatul, readuceţi butonul (A1) pe „0”.
Important: Aparatul nu va putea porni în cazul în care capacul (A5) şi capul (A3) nu sunt blocate. Dacă
deblocaţi capacul (A5) şi/sau capul (A3) în timpul funcţionării, aparatul se va opri imediat. Blocaţi din
nou capacul şi/sau capul, reveniţi pe poziţia „0” cu butonul de comandă (A1), apoi procedaţi în modul
obişnuit pentru punerea în funcţiune a aparatului, selectând viteza dorită.
Aparatul dumneavoastră de bucătărie este echipat cu un microprocesor, care controlează şi analizează puterea în
timpul funcţionării. În cazul unei sarcini prea mari, aparatul dumneavoastră se va opri singur. Pentru a reporni
aparatul, readuceţi butonul rotativ (A1) pe poziţia «şi scoateţi o parte din ingrediente. Lăsaţi aparatul să se
odihnească timp de câteva minute. Apoi puteţi să selectaţi viteza dorită şi să terminaţi prepararea.
PUNEREA ÎN FUNCŢIUNE
Vă mulţumim că aţi ales acest aparat de uz casnic, destinat exclusiv pentru pregătirea alimentelor în casă.
Numerotarea paragrafelor corespunde numerotării din schemele încadrate.
A - Bloc motor
A1 Variator electronic de viteză
A2 Buton de deblocare a capului cu funcţii multiple (A3)
A3 Cap cu funcţii multiple
A4 Ieşire rapidă (bol de mixare / storcător/
accesoriu pentru măcinare))
A5 Capac de securitate
A6 Ieşire accesorii de amestecare (dispozitiv pentru
frământat, tel de sârmă, malaxor)
A7 Compartiment pentru cablu
B - Ansamblu bol
B1 Bol de inox
B2 Capac
C - Accesorii de amestecare
C1 Dispozitiv pentru frământat
C2 Malaxor
C3 Tel din sârmă
D - Bol blender (în funcţie de model)
D1 Bol
D2 Capac
D3 Dop dozator
E - Suport pentru ataşament (în funcţie de model)
F - Cap de tocat (în funcţie de model)
F1 Corp de metal
F2 Melc
F3 Cuţit
F4 Sită cu găuri mari
F5 Sită cu găuri mici
F6 Piuliţă
F7 Accesoriu pentru împins
F8 Tavă
G - Dispozitiv de răzuit legume (în funcţie de model)
G1 Suport tambur
G2 Accesoriu pentru împins
G3 Tambur pentru feliere
G4 Tambur pentru răzuire grosieră
G5 Tambur pentru răzuire fină
G6 Tambur pentru tăiat julien
H - Storcător (în funcţie de model)
H1 Accesoriu pentru împins
H2 Capac
H3 Filtru rotativ
H4 Corp suport
H5 Orificiu de scurgere
H6 Sistem de blocare
DESCRIERE
RO
144
1 - AMESTECARE / FRĂMÂNTARE / EMULSIONARE /
AMESTECARE RAPIDĂ CU TELUL
În funcţie de natura alimentelor, bolul de inox (B1) şi capacul său (B2) vă permit să preparaţi până la 1,8 kg de aluat
uşor.
ACCESORII UTILIZATE:
- Bol de inox (B1).
- Capac (B2).
- Dispozitiv pentru frământat (C1), malaxor (C2) sau tel de sârmă (C3).
1.1 - MONTAREA ACCESORIILOR
Apăsaţi pe butonul (A2) pentru deblocarea capului cu funcţii multiple (A3) şi ridicaţi-l până la capăt.
Asamblaţi bolul de inox (B1) (în sens orar) pe aparat şi puneţi ingredientele.
Introduceţi accesoriul dorit (C1, C2 sau C3) pe ieşirea (A6), împingeţi şi rotiţi cu un sfert de tur în sens antiorar pentru
a bloca accesoriul în locaşul său.
Readuceţi capul cu funcţii multiple (A3) în poziţie orizontală: apăsaţi pe butonul (A2) şi coborâţi manual capul cu
funcţii multiple (A3) până când se blochează (revenirea butonului (A2) în poziţia sa iniţială).
Puneţi capacul (B2) pe bolul de inox (B1).
Observaţie: Utilizarea capacului nu este obligatorie. Acesta permite evitarea riscului de stropire sau de împroşcare.
Asiguraţi-vă de blocarea corespunzătoare a capacului (A5) (în sens orar) pe ieşirea pentru conectarea rapidă (A4).
1.2 - PUNEREA ÎN FUNCŢIUNE
Porniţi, rotind butonul variator (A1) pe poziţia dorită, în funcţie de reţetă.
Aparatul porneşte imediat.
Puteţi adăuga alimentele prin orificiul capacului (B2), în timpul preparării..
Pentru a opri aparatul, readuceţi butonul (A1) pe „0”.
Sfaturi:
- Frământare
- Utilizaţi accesoriul pentru frământare (C1) pe viteza „1”. Puteţi frământa până la 500 g de făină (de ex.: pâine albă,
pâine cu cereale, aluat etc.).
- Timp de utilizare maxim: 13 minute.
- Amestecare
- Utilizaţi malaxorul (C2) pe o viteză de la „1” până la „max”.
- Puteţi amesteca până la 1,8 kg de aluat uşor (checuri, biscuiţi, etc.).
- Timp de utilizare maxim: 13 minute.
- Nu utilizaţi niciodată malaxorul (C2) pentru a frământa aluaturi tari.
- Batere / emulsionare / batere rapidă cu telul
- Utilizaţi telul din sârmă (C3) pe o viteză de la „1” până la „max”.
- Puteţi prepara: maioneză, cremă de usturoi, sosuri, albuşuri spumă (până la 8 albuşuri de ou), friş(pâla
500 ml)…
- Timp de utilizare maxim: 10 minute.
- Nu utilizaţi niciodată telul din sârmă (C3) pentru a frământa aluaturi tari sau pentru a amesteca aluaturi
uşoare.
1.3 - DEMONTAREA ACCESORIILOR
• Aşteptaţi până când aparatul se opreşte complet.
Scoateţi capacul (B2).
Cu ajutorul butonului (A2), deblocaţi capul cu funcţii multiple (A3) şi ridicaţi-l în poziţia superioară.
Deblocaţi accesoriul (C1), (C2) sau (C3) de pe capul cu funcţii multiple, apăsând accesoriul de partea superioară şi
făcându-l să se rotească cu un sfert de tur, în sens orar.
Scoateţi bolul de inox.
RO
145
2 - OMOGENIZARE / AMESTECARE / BLENDER (ÎN FUNCŢIE DE MODEL)
În funcţie de natura alimentelor, bolul blender (D) vă permite să preparaţi până la 1,5 l de amestecuri groase şi 1,25 l
de amestecuri lichide.
ACCESORII UTILIZATE:
- Bol blender (D).
2.1 - MONTAREA ACCESORIILOR
Aduceţi capul cu funcţii multiple (A3) în poziţie orizontală: apăsaţi pe butonul (A2) şi coborâţi manual capul cu
funcţii multiple (A3) până când se blochează (revenirea butonului (A2) în poziţia sa iniţială).
Demontaţi capacul de securitate (A5) din ieşirea de conectare rapidă (A4), rotindu-l în sens antiorar, apoi îndepărtaţi-l.
Asiguraţi-vă că aparatul este oprit înainte de a asambla bolul blender (D).
Montaţi bolul blender (C) pe ieşirea (A4), rotindu-l în sens orar.
Puneţi alimentele în bolul blender şi montaţi capacul (D2), prevăzut cu dopul dozator (D3), rotindul în sens antiorar.
2.2 - PUNEREA ÎN FUNCŢIUNE
Porniţi, rotind butonul variator (A1) pe poziţia dorită, în funcţie de reţetă (de la 4 la viteza maxima sau pulse). Pentru
un mai bun control asupra amestecării şi o mai bună omogenizare a preparatului, utilizaţi poziţia «Pulse».
Puteţi adăuga alimentele prin orificiul dopului dozator (D3), în timpul preparării.
Pentru a opri aparatul, readuceţi butonul (A1) pe „0”.
- Timp de utilizare maxim: 3 minute.
Sfaturi:
Puteţi prepara:
- Ciorbe mixate fin, supe creme, compoturi, milkshake-uri, cocktailuri.
- Aluaturi uşoare (de clătite, opărit pentru gogoşi, clafoutis, flan, etc.).
- În timpul mixării, dacă ingredientele rămân lipite de pereţii bolului, opriţi aparatul, teptați pentru oprirea
completă a aparatul și scoateţi bolul blender, daţi jos ingredientele de pe pereţi pe lame folosind o spatulă, apoi
puneţi la loc bolul blender pentru a continua prepararea.
Nu umpleți niciodată bolul blender cu lichid în fierbere.
Nu folosiți bolul blender gol.
Folosiți întotdeauna bolul blender cu capac.
Nu scoateți niciodată capacul înainte de oprire completă a aparatui.
În bolul blender, puneți, a pus întotdeauna ingredientele lichide înainte ingredientele solide.
2.3 - DEMONTAREA ACCESORIULUI
Aşteptaţi ca aparatul să se oprească complet pentru a scoate bolul blender, demontându-l în sens antiorar şi puneţi
la loc capacul (A5) asamblându-l pe ieşirea (A4) (în sens orar).
3 - TOCARE (ÎN FUNCŢIE DE MODEL)
ACCESORII UTILIZATE:
- Suport pentru ataşament (E)
- Cap de tocat asamblat (F)
3.1 - MONTAREA ADAPTORULUI PENTRU TOCĂTOR
Apăsaţi pe butonul (A2) pentru deblocarea capului cu funcţii multiple (A3) şi ridicaţi-l până la capăt.
Poziţionaţi adaptorul (E) şi asamblaţi-l în sens antiorar, astfel încât să aibă ieşirea în prelungirea aparatului.
Readuceţi capul cu funcţii multiple (A3) în poziţie orizontală, apăsând din nou pe butonul (A2).
3.2 - ASAMBLAREA CAPULUI DE TOCAT
Apucaţi corpul (F1) de tubul de alimentare, poziţionând deschiderea mai largă în sus.
Introduceţi melcul (F2) (mai întâi axul lung) în corpul (F1).
Poziţionaţi cuţitul (F3) pe axul scurt care iese din melcul (F2), orientând muchiile ascuţite înspre exterior.
Poziţionaţi sita aleasă (F4 sau F5) pe cuţitul (F3), potrivind cele două proeminenţe în cele două caneluri ale corpului
(F1).
RO
146
Înşurubaţi bine piuliţa (F6) pe corpul (F1) în sens orar, fără a o bloca totuşi.
Verificaţi montajul. Axul nu trebuie să aibă joc dar să poată fi rotit. În caz contrar, rrepetati operaţiunile precedente.
3.3 - MONTAREA CAPULUI DE TOCAT PE APARAT
Poziţionaţi capul de tocat asamblat (F) înclinat spre dreapta, în faţa ieşirii adaptorului (E), potriviţi cele două
proeminețe ale capului de tocat în cele două caneluri ale adaptorului. Împingeţi până la capăt capul de tocat în
adaptor, apoi readuceţi tubul de alimentare al capului de tocat în poziţie verticală până când se blochează, rotind
în sens antiorar.
Puneţi tava detaşabilă (F8) pe tubul de alimentare.
3.4 - PUNEREA ÎN FUNCŢIUNE, SFATURI ŞI DEMONTARE
Asiguraţi-vă de blocarea corespunzătoare a capacului de securitate (A5) (în sens orar) pe ieşirea pentru conectarea
rapidă (A4).
Puneţi un recipient pentru colectarea preparatului în faţa aparatului.
Puneţi în funcţiune, rotind variatorul (A1) pe viteza „3” sau „4”.
Introduceţi carnea în tubul de alimentare, bucată cu bucată, cu ajutorul accesoriul pentru impins (F7). Nu împingeţi
niciodată ingredientul cu degetele sau cu alte ustensile în tubul de alimentare.
- Puteți tăia până la 3 kg de carne.
- Timp de utilizare maxim: 10 minute.
Lăsați aparatul să se răcească complet între utilizări.
Pentru a opri aparatul, rotiţi variatorul pe viteza „0” şi aşteptaţi ca aparatul să se oprească complet.
Demontaţi capul de tocat în sens invers ca la montare.
Sfaturi:
- Pregătiţi întreaga cantitate de alimente ce trebuie tocată (la carne eliminaţi oasele, zgârciurile şi nervurile şi tăiaţi-
o în bucăţele de aproximativ 2 x 2 cm).
- Asiguraţi-vă că aceasta este decongelată complet.
- La terminarea operaţiunii, puteţi trece prin aparat câteva bucăţi de pâine pentru a împinge afară toată carnea tocată.
4 - RĂZUIRE / FELIERE (ÎN FUNCŢIE DE MODEL)
ACCESORII UTILIZATE:
- Suport pentru ataşament (E)
- Dispozitiv de răzuit legume asamblat (G)
- Tamburi (în funcţie de model)
4.1 - MONTAREA ACCESORIILOR
Apăsaţi pe butonul (A2) pentru deblocarea capului cu funcţii multiple (A3) şi ridicaţi-l până la capăt.
Poziţionaţi adaptorul (E) şi asamblaţi-l în sens antiorar, astfel încât să aibă ieşirea în prelungirea aparatului.
Readuceţi capul cu funcţii multiple (A3) în poziţie orizontală, apăsând din nou pe butonul (A2).
Asiguraţi-vă de blocarea corespunzătoare a capacului de securitate (A5) (în sens orar) pe ieşirea pentru conectarea
rapidă (A4).
Poziţionaţi suportul tambur (F) înclinat spre dreapta, în faţa ieşirii adaptorului (E), potriviţi cele două proeminențe
ale suportului tambur în cele do caneluri ale adaptorului. Împingeţi-l până la capăt şi readuceţi tubul de
alimentare al suportului în poziţie verticală până când se blochează, rotind în sens antiorar.
• Introduceţi în suport tamburul ales şi asiguraţi-vă că acesta este complet introdus în suport.
4.2 - PUNEREA ÎN FUNCŢIUNE ŞI SFATURI
• Puneţi un recipient pentru colectarea preparatului în faţa aparatului.
Puneţi în funcţiune, rotind variatorul (A1) pe viteza „3” pentru feliere şi pe viteza „4” pentru răzuire.
Introduceţi alimentele în tubul de alimentare al suportului şi ghidaţi-le cu ajutorul accesoriul pentru împins (G2).
Nu împingeţi niciodată ingredientul cu degetele sau cu alte ustensile.
- Vă puteți pregăti până la 2 kg de alimente.
- Timp de utilizare maxim: 10 minute.
Pentru a opri aparatul, rotiţi variatorul pe viteza „0” şi aşteptaţi ca aparatul să se oprească complet.
RO
147
Demontaţi suportul tambur în sens invers ca la montare.
Puteţi prepara cu tamburii:
- Pentru răzuire grosieră (G4) / răzuire fină (G5): morcovi, ţelină, cartofi, brânză, etc.
- Pentru feliere grosieră (G3): cartofi, morcovi, castraveţi, mere, sfeclă, etc.
- Pentru tăiat julien (G6): cartofi, parmezan, etc.
5 - STOARCEREA FRUCTELOR ŞI LEGUMELOR (ÎN FUNCŢIE DE MODEL)
ACCESORII UTILIZATE:
- Storcător asamblat (H).
5.1 - ASAMBLAREA STORCATORULUI
Puneţi filtrul (H3) în centrul corpului suport (H4).
Blocarea capacului: rotiţi în sens antiorar şi blocaţi capacul (H2) pe corpul suport (H4) (pe poziţia lacăt închis).
Blocare totală: împingeţi pârghia de blocare (H6) pe poziţia lacăt închis.
5.2 - MONTAREA STORCĂTORULUI PE APARAT
Aduceţi capul cu funcţii multiple (A3) în poziţie orizontală: apăsaţi pe butonul (A2) şi coborâţi manual capul cu
funcţii multiple (A3) până când se blochează (revenirea butonului (A2) în poziţia sa iniţială).
Demontaţi şi îndepărtaţi capacul de securitate (A5) din ieşirea de conectare rapidă (A4), rotindu-l în sens antiorar.
Asiguraţi-vă că aparatul este oprit înainte de a monta storcătorul (D).
Montaţi storcătorul asamblat pe ieşirea (A4), rotindu-l în sens orar, astfel încât aibă ieşirea pentru orificiul de
scurgere aliniată cu aparatul.
Cuplaţi orificiul de scurgere (H5) pe corpul suport (H4).
Asigurați-vă că orificiul de scurgere (H5) este complet deschis.
5.3 - PUNEREA ÎN FUNCŢIUNE ŞI SFATURI
Puneţi un pahar mare sub orificiul de scurgere (H5).
Puneţi în funcţiune, rotind variatorul (A1) pe viteza „3”.
Tăiaţi fructele şi/sau legumele în bucăţele.
Introduceţi-le în tubul de alimentare al capacului (H2) şi împingeţi-le încet cu ajutorul accesoriu pentru împins (H1).
Nu împingeţi niciodată cu degetele sau cu alte ustensile.
Nu prelucraţi mai mult de 5 ori 500 g de alimente în continuu, fără a lăsa aparatul să se răcească complet.
- Timp de utilizare maxim: 10 minute.
Pentru a obţine un randament mai bun, curăţaţi filtrul după fiecare 300 g de ingrediente.
Important: În cazul în care corpul suport este plin cu pulpă, opriţi aparatul şi goliţi corpul suport.
Pentru a opri aparatul, rotiţi variatorul pe viteza „0” şi aşteptaţi ca aparatul să se oprească complet.
Aşteptaţi ca filtrul rotativ să se oprească complet înainte de a scoate ansamblul din aparat.
Pentru a scoate storcătorul, deblocaţi-l, rotind-l în sens antiorar.
Poziţionaţi pârghia de blocare (H6) pe poziţia lacăt deschis. Deschideţi capacul (poziţia lacăt deschis). Acum puteţi
scoate filtrul (H3) pentru a-l curăţa şi a goli corpul suport (H4).
Sfaturi:
Puteţi obţine sucuri de: morcovi, roşii, mere, struguri, zmeură, etc.
Curăţaţi fructele cu coajă groasă, scoateţi sâmburii, îndepărtaţi mijlocul de la ananas.
Este imposibil extrageţi suc din anumite fructe şi legume: banane, avocado, mure, anumite soiuri de mere,
etc.
Puteţi prepara sucuri cu diferite fructe şi legume, a curăţa de fiecare dată storcătorul, aromele nu se
amestecă, este suficient doar să treceţi puţină apă prin storcător, pentru a-l clăti, între utilizări.
Consumaţi imediat sucurile după preparare şi adăugaţi zeamă de lămâie pentru a le păstra câteva ore la rece.
6 - STABILIREA LUNGIMII CABLULUI DE ALIMENTARE
Pentru o utilizare mai confortabilă sau pentru depozitare, puteţi reduce lungimea cablului de alimentare împingându-
l în interiorul blocului motor (A) prin orificiul situat în spate (A7).
RO
148
7 - TOCAREA FOARTE FINĂ PENTRU CANTITĂŢI FOARTE MICI
(ÎN FUNCŢIE DE MODEL)
ACCESORIU UTILIZAT:
- Accesoriu pentru măcinare asamblat.
Cu accesoriul pentru măcinare puteţi:
- Toca în câteva secunde în modul pulse: smochine uscate, caise uscate, etc.
Cantitate / timp max.: 100 g / 5 s.
Acest accesoriu pentru măcinare nu este prevăzut pentru produse tari cum este cafeaua.
Deconectaţi aparatul de la priză.
Nu introduceţi blocul motor (A), nici adaptorul (A) în apă sau sub apă curentă. Ştergeţi-le cu o cârpă uscată sau
foarte puţin umezită.
Pentru o curăţare mai uşoară, clătiţi accesoriile imediat după utilizare. Demontaţi complet accesoriul pentru de
tocat. Manipulaţi toate lamele cu grijă, acestea vă pot răni.
Spălaţi, clătiţi şi ştergeţi accesoriile: acestea se pot spăla în maşina de spălat vase, cu excepţia tuturor componentelor
metalice de la capul de tocat: corpul (F1), melcul (F2), cuţitul (F3), sitele (F4 şi F5), piuliţa (F6).
Sitele (F4) şi (F5), precum şi cuţitul (F3) trebuie să rămâne unse. Ungeţi-le cu ulei alimentar pentru a le proteja.
Sfaturi:
În cazul în care accesoriile dumneavoastră se colorează din cauza alimentelor (morcovi, portocale, etc.) frecaţi-le
cu o cârpă îmbibată în ulei alimentar, apoi curăţaţi-le în modul obişnuit.
Bolul blender (D): turnaţi apă caldă, în care aţi adăugat câteva picături de săpun lichid, în bolul blender. Închideţi
capacul. Montaţi-l pe aparat şi daţi-i câteva impulsuri. După ce l-aţi scos, clătiţi bolul cu apă curentă şi lăsaţi-l să se
usuce (cu gura în jos).
CURĂŢAREA
Nu depozitaţi aparatul într-un mediu umed.
DEPOZITARE
Dacă aparatul nu funcţionează, verificaţi:
- Conectarea aparatului la priză.
- Blocarea fiecărui accesoriu.
- Poziția butonului de acționare (A1): reveniți în poziția "0", apoi selectați din nou viteza dorită.
Aparatul dumneavoastră de bucătărie este echipat cu un microprocesor, care controlează şi analizează puterea în
timpul funcţionării. În cazul unei sarcini prea mari, aparatul dumneavoastră se va opri singur. Pentru a reporni aparatul,
readuceţi butonul rotativ (A1) pe poziţia «0» şi scoateţi o parte din ingrediente. Lăsaţi aparatul să se odihnească timp
de câteva minute. Apoi puteţi să selectaţi viteza dorită şi să terminaţi prepararea.
Aparatul dumneavoastră tot nu funcţionează ? Adresaţi-vă unui centru de service autorizat (vezi lista din
carnetul de service).
CE PUTEŢI FACE, DACĂ APARATUL NU FUNCŢIONEAZĂ?
Ambalajul conţine doar materiale care nu sunt daunătoare pentru mediu, de care vă puteţi debarasa
conform dispoziţiilor de reciclare în vigoare.
Pentru eliminarea aparatului, informaţi-vă la serviciul corespunzător din localitatea dumneavoastră.
ELIMINAREA MATERIALELOR DE AMBALAJ ŞI DIN APARAT
RO
149
Atenţie: niciun accesoriu nu va putea fi comercializat fără prezentarea manualului dumneavoastră de utilizare
sau a aparatului dumneavoastră.
Bol de inox
Capacul bolului de inox
Dispozitiv pentru
frământat
Malaxor
Tel din sârmă
Bol blender
Storcător
Accesoriu pentru
măcinare
Suport pentru ataşament
Cap de tocat
Dispozitiv de răzuit
legume:
- feliere
- răzuire grosieră
- răzuire fină
- tăiat julien
Kit pentru paste
Ataşamet pentru sos
de roşii
Dispozitiv pentru
paste
Vă puteţi personaliza aparatul şi puteţi procuraţi, de la furnizorul obişnuit sau de la un centru de service autorizat,
următoarele accesorii:
ACCESSORII
FRIŞCĂ BĂTUTĂ
Ingrediente (pentru 6/8 persoane): 25 cl frişcă lichidă foarte rece - 50 g zahăr pudră.
Puneţi frişca lichidă şi zahărul pudră în bolul de inox prevăzut cu telul din sârmă şi capacul. Mixaţi pe viteza 4
timp de două minute, apoi pe viteza maximă timp de trei minute şi jumătate.
MAIONEZĂ
Ingrediente: 1 gălbenuş - 1 linguriţă muştar dulce - 1 linguriţă oţet - 250 ml ulei de măsline sau de floarea soarelui
- sare şi piper.
Puneţi gălbenuşul, muştarul, oţetul, sarea şi piperul în bolul de inox prevăzut cu telul din sârmă şi capacul.
Selectaţi viteza 1. Puneţi în funcţiune telul şi începeţi adăugaţi ulei puţin ca un firicel. După 10 secunde,
creşteţi la viteza maximă. După ce uleiul s-a încorporat în amestec, porniţi telul pentru încă 30 de secunde.
Sugestie: Adăugaţi un căţel de usturoi ras, dacă se potriveşte la reţeta dumneavoastră. Pentru cele mai bune
rezultate, ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei.
Notă: A se păstra la frigider si consuma în termen de 24 de ore.
PÂINE ALBĂ
Ingrediente (pentru o pâine rotundă de 800 g): 500 g făină albă pentru pâine - 300 ml apă călduţă - 10 g drojdie
uscată - 10 g sare.
Puneţi făina, sarea şi drojdia uscată în bolul de inox. Fixaţi accesoriul pentru frământat şi capacul apoi amestecați
câteva secunde pe viteza 1. Adăugaţi apa călduţă prin orificiul capacului. Frământaţi timp de opt minute. Lăsaţi
aluatul să se odihnească la temperatura camerei aproximativ jumătate de oră. Apoi frământaţi aluatul cu mâna
formând un bulgăre. Puneţi bulgărele de aluat pe o tavă de copt unsă cu unt şi pudrată cu făină. Lăsaţi
crească a doua oară la temperatura camerei aproximativ o oră. Preîncălziţi cuptorul la 240 °C. Faceţi tăieturi în
partea de sus a pâinii cu un cuţit ascuţit şi umeziţi cu apă călduţă cu ajutorul unei pensule. Puneţi în cuptor un
vas mic plin cu apă: ajută pâinea să formeze o crustă aurie. Coaceţi timp de 40 de minute la 240 °C.
Sugestie: Drojdia nu trebuie să intre niciodată în contact direct cu zahărul sau sarea, care împiedică drojdia
să crească.
ALUAT PENTRU TARTE
Ingrediente (pentru o bază de tartă de 350 g): 200 g făină simplă - 100 g unt - 50 ml apă - un vârf de cuţit de sare.
Puneţi făina, untul şi sarea în bolul de inox. Fixaţi accesoriul pentru frământat şi capacul şi amestecaţi câteva
secunde pe viteza 1. Adăugaţi apa călduţă cu aparatul în funcţiune. Lăsaţi aparatul în funcţiune până când se
formează un bulgăre de aluat. Lăsaţi aluatul să se odihnească într-un loc rece, acoperit cu folie de plastic, cel
puţin o oră înainte de a-l întinde şi a-l coace.
REŢETE
RO
150
BRIOŞĂ
Ingrediente (pentru 6 persoane): 250 g făină albă pentru pâine 5 g sare - 25 g zahăr - 100 g unt - 2 ouă întregi şi
1 gălbenuş de ou - 3 linguriţe lapte călduţ - 2 linguriţe apă - 5 g drojdie uscată.
Puneţi făina în bolul de inox şi faceţi două adâncituri în ea: într-o parte puneţi sarea şi zahărul, iar în cealaltă
drojdia, laptele călduţ şi apa. Sarea şi drojdia nu trebuie puse împreună deoarece drojdia reaionează
necorespunzător în contact cu sarea. Adăugaţi ouăle şi fixaţi accesoriul pentru frământat şi capacul. Selectaţi
viteza 1 şi frământaţi timp de 15 secunde, apoi pe viteza 2 timp de 2 minute și 45 de secunde. Fără a opri
aparatul, adăugaţi untul, care nu trebuie fie prea moale (lăsaţi-l la temperatura camerei timp de jumătate
de oră înainte de utilizare). Continuaţi frământarea timp de 5 minute pe viteza 2, apoi timp de 5 minute pe
viteza 3. Acoperiţi aluatul şi lăsaţi-l să crească timp de două ore la temperatura camerei, apoi frământaţi aluatul
bine cu mâna şi bateţi-l în bol. Acoperiţi aluatul şi lăsaţi-l să crească încă două ore în frigider; frământaţi aluatul
cu mâna din nou, bătându-l în bol. Apoi acoperiţi aluatul cu folie de plastic şi lăsaţi aluatul crească peste
noapte în frigider. A doua zi, ungeţi cu unt şi pudraţi cu făină o formă de brioşe. Daţi aluatului o formă rotundă.
Puneţi-l în formă şi lăsaţi-l să crească într-un loc cald până când aluatul umple forma (două sau trei ore). Puneţi
în cuptor la 180 °C şi coaceţi aproximativ 25 de minute.
Sugestie: Adăugaţi fulgi de ciocolată sau fructe zaharisite.
PÂINE SĂRATĂ
Ingrediente (pentru 6 persoane): 200 g făină simplă - 4 ouă - 11 g praf de copt - 100 ml lapte - 50 ml ulei de măsline
- 12 roşii uscate la soare - 200 g brânză feta - 15 măsline verzi fără sâmburi - unrf de cuţit de praf de curry (opţional)
- sare şi piper.
Preîncălziţi cuptorul la 180 °C. Ungeţi o formă de pâine cu unt şi tapetaţi cu făină. În bolul de inox, prevăzut cu
accesoriul pentru frământat şi capacul, amestecaţi împreună făina, ouăle şi praful de copt, începând pe viteza
1, apoi crescând la viteza 3. Adăugaţi uleiul de măsline şi laptele şi amestecaţi timp de un minut şi jumătate.
Reduceţi la viteza 1 şi adăugaţi roşiile uscate (tăiate bucăţi), brânza feta tăiată cubuleţe, măslinele verzi (tăiate
bucăţi) şi praful de curry. Condimentaţi. Puneţi amestecul în formă şi băgaţi la cuptor timp de 30- 40 de minute,
în funcţie de cuptor. Înţepaţi cu un cuţit pentru a verifica dacă pâinea este coaptă.
Sugestie: Înlocuiţi brânza feta cu mozzarella şi adăugaţi câteva frunze de busuioc tocat.
PRĂJITURĂ CU CIOCOLATĂ TOPITĂ
Ingrediente (pentru 8 persoane): 200 g ciocolată simplă de bună calitate - 150 g zahăr tos - 125 g făină simplă
- 125 g unt înmuiat - 4 ouă - 200 ml frişcă lichidă - 100 g migdale măcinate (opţional) - 1 pliculeţ de zahăr vanilat
(opţional) - 11 g praf de copt - 1 vârf de cuţit de sare.
Preîncălziţi cuptorul la 180 °C. Într-un bain marie sau un cuptor cu microunde, topiţi ciocolata tăiată bucăţele
împreună cu 3 linguri de apă. Amestecând în continuu, adăugaţi treptat untul, câte puţin, pentru a obţine un
amestec de ciocolată moale. Lăsaţi se răcească. Separaţi albuşurile de gălbenuşuri. Puneţi albuşurile
deoparte. Puneţi gălbenuşurile, ciocolata topită, frişca, zahărul, zahărul vanilat, migdalele măcinate şi restul
de unt în bolul de inox prevăzut cu accesoriul pentru frământat şi capacul. Mixaţi pe viteza 1 timp de 20 de
secunde. Creşteţi viteza pe 2 şi încorporaţi făina amestecată cu drojdia prin deschizătura capacului. Lăsaţi
aparatul în funcţiune aproximativ două minute până când se obţine un aluat moale. Puneţi deoparte într-un
castron mare. Puneţi albuşurile şi un vârf de cuţit de sare în bolul de inox curăţat, prevăzut cu telul din sârmă.
Bateţi albuşurile pe viteza 5 timp de un minut şi 45 de secunde, apoi pe viteza maximă timp de 30 de
secunde. Folosind o spatulă, încorporaţi cu grijă ouăle bătute în amestecul de ciocolată. Turnaţi într-o formă
de prăjitură unsă cu unt şi pudrată cu făină. Coaceţi în cuptor la 180 °C timp de 25 de minute.
Sugestie: Această prăjitură este delicioasă dacă se serveşte cu cremă englezească (vezi reţeta pentru Lapte
de pasăre) sau cu cupe de îngheţată de vanilie.
Pentru mai multe idei de reţete, vizitaţi www.moulinex.com
RO
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80
  • Page 81 81
  • Page 82 82
  • Page 83 83
  • Page 84 84
  • Page 85 85
  • Page 86 86
  • Page 87 87
  • Page 88 88
  • Page 89 89
  • Page 90 90
  • Page 91 91
  • Page 92 92
  • Page 93 93
  • Page 94 94
  • Page 95 95
  • Page 96 96
  • Page 97 97
  • Page 98 98
  • Page 99 99
  • Page 100 100
  • Page 101 101
  • Page 102 102
  • Page 103 103
  • Page 104 104
  • Page 105 105
  • Page 106 106
  • Page 107 107
  • Page 108 108
  • Page 109 109
  • Page 110 110
  • Page 111 111
  • Page 112 112
  • Page 113 113
  • Page 114 114
  • Page 115 115
  • Page 116 116
  • Page 117 117
  • Page 118 118
  • Page 119 119
  • Page 120 120
  • Page 121 121
  • Page 122 122
  • Page 123 123
  • Page 124 124
  • Page 125 125
  • Page 126 126
  • Page 127 127
  • Page 128 128
  • Page 129 129
  • Page 130 130
  • Page 131 131
  • Page 132 132
  • Page 133 133
  • Page 134 134
  • Page 135 135
  • Page 136 136
  • Page 137 137
  • Page 138 138
  • Page 139 139
  • Page 140 140
  • Page 141 141
  • Page 142 142
  • Page 143 143
  • Page 144 144
  • Page 145 145
  • Page 146 146
  • Page 147 147
  • Page 148 148
  • Page 149 149
  • Page 150 150
  • Page 151 151
  • Page 152 152
  • Page 153 153
  • Page 154 154
  • Page 155 155
  • Page 156 156
  • Page 157 157
  • Page 158 158
  • Page 159 159
  • Page 160 160
  • Page 161 161
  • Page 162 162
  • Page 163 163
  • Page 164 164
  • Page 165 165
  • Page 166 166
  • Page 167 167
  • Page 168 168
  • Page 169 169
  • Page 170 170
  • Page 171 171
  • Page 172 172
  • Page 173 173
  • Page 174 174
  • Page 175 175
  • Page 176 176
  • Page 177 177
  • Page 178 178
  • Page 179 179
  • Page 180 180
  • Page 181 181
  • Page 182 182
  • Page 183 183
  • Page 184 184

Tefal QB404D Masterchef Gourmet Manual de utilizare

Categorie
Blenderele
Tip
Manual de utilizare