7 Întoarceţialimenteledincândîncând.
8 Dupăpreparare,luaţialimenteledepeplită.
Nu utilizaţi ustensile de bucătărie metalice, ascuţite sau abrazive.
9 Pentrurezultateoptime,îndepărtaţisurplusuldeuleidepeplităfolosindhârtiedebucătărie.
Desprindeţiarsurilesaugrăsimilecugrijăşiîndepărtaţi-ledepeplacăînaintedeagăti
următoareaseriedeingrediente.
10 Pentruacontinuaprocesuldefrigere,puneţiurmătoareaseriedeingredientepeplitădupă
ces-astinsleduldeîncălzire.
Durate de frigere
În tabelul de la sfârşitul acestei broşuri veţi găsi câteva tipuri de alimente care pot gătite pe acest
grătar de masă. Tabelul indică temperaturile optime şi duratele de preparare necesare. Timpii de
preîncălzire nu au fost incluşi în duratele de preparare indicate în tabel. Durata şi temperatura de
frigere depind de tipul de aliment care este preparat (de ex., carne), de grosimea şi de temperatura
sa, precum şi de preferinţele personale. Puteţi de asemenea consulta indicaţii le de pe termostat.
Sugestii
- Puteţi utiliza grătarul de masă şi pentru menţinerea mâncării la o anumită temperatură. Acoperiţi
plita striată cu folie de aluminiu cu faţa strălucitoare în sus. Apoi setaţi butonul de control al
temperaturii în poziţia 2 sau 3.
- Carnea moale este cea mai indicată pentru preparare la grătar.
- Cotletele şi antricoatele se pot înmuia dacă sunt ţinute la marinat peste noapte.
- Întoarceţi alimentele din când în când pentru a vă asigura că acestea rămân suculente la interior
şi nu se usucă. Nu utilizaţi instrumente metalice de tipul furculiţelor sau cleştilor de grătar,
deoarece acestea vor deteriora suprafaţa anti-aderentă a plitei
- Nu întoarceţi alimentele prea des. Atunci când s-au rumenit pe ambele părţi, reduceţi
temperatura pentru ca alimentele să se pătrundă fără a se usca.
- Dacă doriţi să decongelaţi alimente congelate, înfăşuraţi-le în folie de aluminiu şi setaţi
temperatura la nivelul 1 sau 2. Întoarceţi pachetul din când în când. Durata de decongelare
depinde de cantitatea alimentelor.
- Atunci când preparaţi sote, pui, porc sau viţel, preparaţi mai întâi carnea la o temperatură
ridicată (poziţia 5). Dacă este necesar, puteţi seta butonul de control al temperaturii cu o poziţie
mai jos şi continua frigerea până când carnea este făcută.
- Atunci când pregătiţi sote sau kebab, înmuiaţi bambusul sau frigăruile de lemn în apă, pentru a
evita carbonizarea în timpul preparării. Nu utilizaţi frigărui metalice.
- Cârnaţii au tendinţa de a exploda la frigere. Pentru a preveni acest lucru, înţepaţi cârnaţii cu
o furculiţă.
- Carnea proaspătă dă rezultate mai bune decât carnea congelată sau decongelată. Nu puneţi sare
pe carne decât după preparare. În acest mod, friptura va rămâne suculentă. Pentru rezultate
optime, asiguraţi-vă că bucăţile de carne nu sunt prea groase (cca. 1,5 cm).
Aceastăplitănupoatefolosităpentruagătialimentepane.
Nufolosiţiniciodatăagenţidecurăţareşimaterialeabrazive,pentruanudeteriorasuprafaţa
anti-aderentăaplitelor.
1 Reglaţibutonuldecontrolaltemperaturiiînpoziţia“Oprit”.
2 Scoateţiştecheruldinprizăşilăsaţiaparatulsăserăcească.
3 Extrageţitermostatuldinaparat(g.6).
79