Economisirea energiei
• Pe cât posibil, puneţi întotdeauna capace pe vase.
• Aşezaţi vesela înainte de a porni zona de gătit.
• Opriţi zonele de gătit înainte de terminarea duratei de gătit, pentru a utiliza
căldura reziduală.
• Fundul oalei şi zona de gătit trebuie să fie de aceeaşi dimensiune.
Exemple de utilizare a gătirii
Informaţiile din tabel au doar caracter orientativ.
Nivel
de
gătit
Utilizat pentru: Durata Recomandări
1
Menţinerea la cald a alimentelor
gătite
con‐
form
nece‐
sităţilor
Acoperiţi
1-2 Sos olandez, topit: unt, ciocolată,
gelatină
5-25
min
Amestecaţi din când în când
1-2 Solidificare: omlete pufoase, ouă
ochiuri
10-40
min
Gătiţi cu capacul pus
2-3 Fierberea înăbuşită a orezului şi a
mâncărurilor care conţin lapte,
încălzirea alimentelor preparate
25-50
min
Adăugaţi cel puţin de două ori
mai multă apă decât orez,
amestecaţi în timpul gătitului
mâncărurile care conţin lapte
3-4 Gătirea la aburi a legumelor, peş‐
telui, cărnii
20-45
min
Adăugaţi câteva linguri de li‐
chid
4-5 Fierberea cartofilor 20-60
min
Utilizaţi max. ¼l apă pentru
750 g cartofi
4-5 Gătirea unor cantităţi mai mari de
alimente, tocane sau supe
60-150
min
Până la 3 l lichid plus ingre‐
dientele
6-7 Prăjire delicată: escalop, cordon
bleu de viţel, cotlete, chiftele, câr‐
naţi, ficat, roux (rântaş), ouă, clăti‐
te, gogoşi
con‐
form
nece‐
sităţilor
La jumătatea timpului trebuie
întors
7-8 Prăjire intensă, crochete de carto‐
fi, muşchiuleţ, fripturi
5-15
min
La jumătatea timpului trebuie
întors
9 Pentru a fierbe o cantitate mare de apă, paste, pentru a prăji carnea la su‐
prafaţă (gulaş, friptură înăbuşită), pentru a prăji intens cartofi-pai
Funcţia Putere este adecvată pentru a încălzi cantităţi mari de apă.
Zonele de gătit prin inducţie sunt mai rapide şi au o eficienţă energetică mai
mare decât plitele tradiţionale.
12
Sfaturi utile