Recomandări pentru conservarea
alimentelor proaspete
Pentru a obţine cele mai bune rezultate:
• nu puneţi alimente calde şi nu păstraţi în
frigider lichide care se evaporă
• acoperiţi sau înveliţi alimentele, mai ales
dacă au un miros puternic
• poziţionaţi alimentele astfel încât aerul să
poată circula liber în jurul lor
Recomandări privind păstrarea în
frigider
Recomandări utile:
• Carne (toate tipurile): ambalaţi-o în pungi
din polietilenă şi puneţi-o pe raftul din
sticlă, deasupra sertarului pentru legume.
• Pentru siguranţa proprie, carnea poate fi
conservată în acest mod timp de maxim
două zile.
• Alimente gătite, gustări reci etc...: acestea
trebuie acoperite şi pot fi păstrate pe orice
raft.
• Fructe şi legume: acestea trebuie să fie
bine curăţate şi puse în sertarul special
(sertarele speciale) din dotare.
• Unt şi brânză: acestea trebuie puse în
recipiente ermetice sau învelite în folie de
aluminiu sau în pungi de polietilenă pentru
a exclude aerul cât mai bine posibil.
• Sticle: acestea trebuie să aibă capac şi să
fie păstrate în raftul pentru sticle de pe uşă
sau (dacă este disponibil) suportul pentru
sticle.
• Bananele, cartofii, ceapa şi usturoiul, dacă
nu sunt ambalate, nu trebuie păstrate în
frigider.
Recomandări privind păstrarea în
congelator
Pentru a obţine o congelare eficientă, iată
câteva recomandări importante:
• cantitatea maximă de alimente care poate
fi congelată într-o perioadă de 24 de ore
este indicată pe plăcuţa cu datele tehnice;
• procesul de congelare durează 24 ore. În
acest interval de timp nu mai pot fi
adăugate alte alimente de congelat;
• congelaţi numai alimente de calitate
superioară, proaspete şi bine curăţate;
• faceţi porţii mici de alimente, care să se
poată congela rapid şi complet, ca apoi să
puteţi dezgheţa numai cantitatea
necesară;
• înfăşuraţi alimentele în folie din aluminiu
sau polietilenă şi verificaţi dacă pachetele
sunt etanşe;
• procedaţi cu atenţie pentru ca alimentele
proaspete, necongelate, să nu fie în
contact cu cele deja congelate, evitând
astfel creşterea temperaturii celor din
urmă;
• alimentele slabe se pot congela mai bine şi
pe perioade mai lungi decât cele grase;
sarea reduce durata de stocare a
alimentelor congelate;
• îngheţatele pe bază de sucuri, dacă sunt
consumate imediat după scoaterea din
congelator, pot produce degerături ale
pielii;
• pentru a putea ţine evidenţa perioadei de
conservare se recomandă să notaţi data
congelării pe fiecare pachet.
Recomandări pentru stocarea
alimentelor congelate
Pentru a obţine cele mai bune rezultate de la
acest aparat, procedaţi astfel:
• verificaţi dacă alimentele congelate din
comerţ au fost păstrate în mod
corespunzător în magazin;
• asiguraţi-vă că alimentele congelate sunt
transferate din magazin în congelator cât
mai repede posibil;
• nu deschideţi uşa prea des şi nu o lăsaţi
deschisă mai mult decât este absolut
necesar;
• după dezgheţare, alimentele se
deteriorează rapid şi nu mai pot fi
recongelate;
• nu depăşiţi perioada de păstrare indicată
de producătorul alimentelor.
42 www.zanussi.com