Recomandări pentru conservarea
alimentelor proaspete
Pentru a obține cele mai bune rezultate:
• nu puneți alimente calde și nu păstrați în
frigider lichide care se evaporă
• acoperiți sau înveliți alimentele, mai ales
dacă au un miros puternic
• poziționați alimentele astfel încât aerul să
poată circula liber în jurul lor
Recomandări privind păstrarea în
frigider
Recomandări utile:
• Carne (toate tipurile): ambalați-o în pungi
din polietilenă și puneți-o pe raftul din
sticlă, deasupra sertarului pentru legume.
• Pentru siguranța proprie, carnea poate fi
conservată în acest mod timp de maxim
două zile.
• Alimente gătite, gustări reci etc...: acestea
trebuie acoperite și pot fi păstrate pe orice
raft.
• Fructe și legume: acestea trebuie să fie
bine curățate și puse în sertarul special
(sertarele speciale) din dotare.
• Unt și brânză: acestea trebuie puse în
recipiente ermetice sau învelite în folie de
aluminiu sau în pungi de polietilenă pentru
a exclude aerul cât mai bine posibil.
• Sticle: acestea trebuie să aibă capac și să
fie păstrate în raftul pentru sticle de pe ușă
sau (dacă este disponibil) suportul pentru
sticle.
• Bananele, cartofii, ceapa și usturoiul, dacă
nu sunt ambalate, nu trebuie păstrate în
frigider.
Recomandări privind păstrarea în
congelator
Pentru a obține o congelare eficientă, iată
câteva recomandări importante:
• cantitatea maximă de alimente care poate
fi congelată într-o perioadă de 24 de ore
este indicată pe plăcuța cu datele tehnice;
• procesul de congelare durează 24 ore. În
acest interval de timp nu mai pot fi
adăugate alte alimente de congelat;
• congelați numai alimente de calitate
superioară, proaspete și bine curățate;
• faceți porții mici de alimente, care să se
poată congela rapid și complet, ca apoi să
puteți dezgheța numai cantitatea
necesară;
• înfășurați alimentele în folie din aluminiu
sau polietilenă și verificați dacă pachetele
sunt etanșe;
• procedați cu atenție pentru ca alimentele
proaspete, necongelate, să nu fie în
contact cu cele deja congelate, evitând
astfel creșterea temperaturii celor din
urmă;
• alimentele slabe se pot congela mai bine și
pe perioade mai lungi decât cele grase;
sarea reduce durata de stocare a
alimentelor congelate;
• înghețatele pe bază de sucuri, dacă sunt
consumate imediat după scoaterea din
congelator, pot produce degerături ale
pielii;
• pentru a putea ține evidența perioadei de
conservare se recomandă să notați data
congelării pe fiecare pachet.
Recomandări pentru stocarea
alimentelor congelate
Pentru a obține cele mai bune rezultate de la
acest aparat, procedați astfel:
• verificați dacă alimentele congelate din
comerț au fost păstrate în mod
corespunzător în magazin;
• asigurați-vă că alimentele congelate sunt
transferate din magazin în congelator cât
mai repede posibil;
• nu deschideți ușa prea des și nu o lăsați
deschisă mai mult decât este absolut
necesar;
• după dezghețare, alimentele se
deteriorează rapid și nu mai pot fi
recongelate;
• nu depășiți perioada de păstrare indicată
de producătorul alimentelor.
42 www.zanussi.com